Meise

Zitting van 16 10 2023

Van 19.30 uur tot 22.25

Aanwezig:

Diana Tierens, wnd. voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Billie Kawende, raadslid;

 

schepen Jonathan De Valck verlaat de vergadering vanaf punt 15.

schepen Jonathan De Valck vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

 

Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 18 september 2023 goed.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Poolstok: buitengewone algemene vergadering op 25 oktober 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De uitnodiging van 21 september 2023 voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Poolstok cvba, die zal plaatsvinden op woensdag 25 oktober 2023 om 19 uur (registratie start om 18u30) in zaal Arendt in Het Predikheren (Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen). De Buitengewone Algemene Vergadering zal volledig fysiek plaatsvinden.

De Buitengewone Algemene Vergadering vindt plaats met het oog op het doorvoeren van een statutenwijziging. De statutenwijziging stond initieel gepland op de Bijzondere Algemene Vergadering dd. 26 mei 2023. Aan het begin van de vergadering moest vastgesteld worden dat er niet voldoende vennoten aanwezig waren om rechtsgeldig te beraadslagen over de wijzigingen. Artikel 35 van de huidige statuten bepaalt namelijk het volgende: "De Algemene Vergadering kan slechts beraadslagen over statutenwijzigingen wanneer het doel van de voorgestelde wijzigingen speciaal in de oproeping werd vermeld en wanneer minstens de helft van de vennoten aanwezig of vertegenwoordigd is, en wanneer zij die aan de Vergadering deelnemen ten minste de helft van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen."

Datzelfde artikel bepaalt eveneens het volgende: "Indien aan deze voorwaarde niet is voldaan, is een nieuwe bijeenroeping vereist en zal de nieuwe Algemene Vergadering geldig beraadslagen ongeacht het aantal vertegenwoordigde aandelen." De Raad van Bestuur van Poolstok beroept zich op dit artikel voor een nieuwe bijeenroeping van haar vennoten. De Buitengewone Algemene Vergadering van 25 oktober 2023 zal bijgevolg zonder het vooraf vereiste aanwezigheidsquorum plaatsvinden.

De Buitengewone Algemene Vergadering heeft de volgende agenda:

1. Samenstelling van het bureau van de vergadering

2. Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

 3. Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

 4. Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

 5. Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

 6. Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

7. Volmacht voor de coördinatie van statuten.

8. Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

9. Volmacht voor de formaliteiten.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agenda van de buitengewone algemene vergadering Poolstok van 25 oktober 2023 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger, Ann Van den Broeck, wordt volmacht verleend om deze agendapunten goed te keuren tijdens de buitengewone algemene vergadering Poolstok van 25 oktober 2023.

Artikel 3

Poolstok wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Sibelgas: buitengewone algemene vergadering op 19 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas.

De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de raad van bestuur in zitting van 15 september 2023.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 20 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas die op dinsdag 19 december 2023 plaatsheeft in Living Tomorrow, Indringingsweg 1 te 1800 Vilvoorde.

Een dossier met documentatiestukken waren bij deze oproepingsbrief gevoegd.

Het tweede agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden- Vlaanderen) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerken en Strategische Participaties met betrekking tot de gemeente Affligem over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde).

HetdossiervoordevormingvandedistributienetbeheerderFluviusHalle-Vilvoordemet2gemeenten thans aangesloten bij Intergem [Affligem en Bever], 25 gemeenten van Fluvius Zenne-Dijle(waarvan 20 thans aangesloten bij Iverlek [Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Halle, Kapelle-op-den-Bos,Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst] en 5 bij PBE [Galmaarden, Gooik, Herne,PepingenenSteenokkerzeel]enIBEGende5gemeententhansaangeslotenbijSibelgas,werddoorde     4 betrokken Opdrachthoudende verenigingen op maandag 28 en op dinsdag 29 augustus jl. terstemmingvoorgelegd.Derespectievelijkesplitsingsvoorstellen(departiëlesplitsingIntergemSibelgasendepartiëlesplitsingFluviusZenne-DijleSibelgas)werdenonderopschortendevoorwaardenmeteenparigheidvanstemmenaangenomen.

Hoewel het voorstel tot partiële splitsing Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen) – Sibelgas (FluviusHalle-Vilvoorde) met eenparigheid van stemmen door de Buitengewone Algemene Vergaderingenwerd goedgekeurd, zal dit voorstel – bij ongewijzigde omstandigheden – op 1 januari 2025 nietuitvoerbaarzijn,vermitsdegemeenteraadvanBevergeenpositievegemeenteraadsbeslissinggenomen heeft om op1 januari 2025 uit te treden uit lntergem en toe te treden totSibelgas (datzichdanzalhernoementotFluviusHalle-Vilvoorde).

Gelet op het ontbreken van de vereiste gemeenteraadsbeslissing in hoofde van de gemeente Bever(zoals voorgeschreven door het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur) zijn niet alleopschortende voorwaarden vervuld in de eind augustus goedgekeurde partiële splitsing Intergem –Sibelgas. Voor de vorming van de distributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde betekent dit inconcreto dat deze zal worden gerealiseerd met de 25 gemeenten van Fluvius Zenne-Dijle, IBEG en de  5 gemeenten thans aangesloten bij Sibelgas, doch zonder de gemeenten Affligem en Bever, ditondanks de positievegemeenteraadsbeslissing van Affligem.

Gelet op de wens van de gemeente Affligem, zoals bevestigd in haar collegebesluit van 5 september2023, om op 1 januari 2025 deelnemer te kunnen worden van Fluvius Halle-Vilvoorde, hebben deRadenvanBestuur vanIntergemenSibelgaseennieuw voorsteltotpartiële splitsingopgesteld  zodatdegemeenteAffligemalsnogop1januari2025deelnemerzoukunnenwordenvandedistributienetbeheerder Fluvius Halle-Vilvoorde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbareverlichting,openbare elektronische-communicatienetwerkenen Strategische Participaties.

Door deze partiële splitsing zal de gemeente Affligem de randvoorwaarden, zoals opgelegd in hetartikel 4.1.1van het Energiedecreet, respecteren.

Juridische gronden

HetEnergiedecreet van8mei 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder:
- artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

ZijngoedkeuringtehechtenaandeagendavandeBuitengewoneAlgemeneVergaderingvandeOpdrachthoudendeverenigingSibelgas d.d. 19 december 2023:

  1. KennisnemingvandevormingvaneendistributienetbeheerderFluviusHalle-Vilvoorde.
  2. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Intergem (Fluvius Midden-Vlaanderen)(partieeltesplitsenvereniging)omdeactiviteitenelektriciteit,aardgas,openbareverlichting,openbareelektronische-communicatienetwerkenenStrategischeParticipatiesmetbetrekkingtotdegemeenteAffligemovertebrengennaardeOpdrachthoudendeverenigingSibelgas(FluviusHalle-Vilvoorde)(overnemendevereniging):
    1. Vaststellingvandeinhetsplitsingsvoorstelopgenomenopschortendevoorwaardenentijdsbepaling.
    2. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslagvan de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met  betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuelebelangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), metjuridische,boekhoudkundigeenfiscaleuitwerkingvandepartiëlesplitsingper1januari 2025.

 DedeelnemerskunnenéénmaandvoordeAlgemeneVergaderingopdeadministratieve zetel van Sibelgas kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormeldeverslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV enkostelooseen kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuringvan:
    1. DepartiëlesplitsingdoorovernemingvandeOpdrachthoudendeverenigingIntergem(FluviusMidden-Vlaanderen)(partieeltesplitsenvereniging)omdeactiviteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, openbare elektronische-communicatienetwerkenenStrategischeParticipatiesmetbetrekkingtotdegemeenteAffligemovertebrengennaardeOpdrachthoudendeverenigingSibelgas(FluviusHalle-Vilvoorde)(overnemendevereniging)omvattendealleactivaenpassivaenallerechtenenplichten,nietsuitgezonderd,nochvoorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2022,metinwerkingtredingper1januari2025enditopbasisvande(voorlopige)ruilverhouding van de balans afgesloten op 31 december 2022 en een definitieveruilverhouding vastgesteldop de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingenaan heteigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaardingvandetoetredingvoordeactiviteitenelektriciteit,aardgas,openbareverlichting,openbareelektronische-communicatienetwerkenenStrategischeParticipatiesvandegemeenteAffligemvanaf1januari2025.
  3. Vaststellingvandenoodzakelijkeuitvoeringsmaatregelenenverlenenvandedesbetreffendemachtigingnaaraanleidingvandebesluitvormingomtrentdepartiële splitsingenwijzigingenaanheteigenvermogeneninzonderheidverleningvanmachtigingaandeRaadvanBestuurmetmogelijkheidtotsubdelegatieom:
    1. Dealdannietvervullingvandeopschortendevoorwaardendiegeldentenaanzienvandepartiëlesplitsingzoalsvermeldonderpunt2.avasttestellen;
    2. De verwezenlijkingvan departiële splitsing vast testellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven en desgevallend de AlgemeneAdministratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen vaneenambtshalveinschrijving;
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellenop basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsenverenigingendeovernemendeverenigingper31december2024,berekendvolgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondereverslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van decijfers per 31 december2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doenwat nodigof nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie vande beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiëlesplitsing in demeest bredezin.
  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelenactiviteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad vanBestuur opgestelde begroting 2024.
  2. Vaststellingvan deuitkering overeenkomstig artikel6:114 e.v. WVV.
  3. Desgevallendaanvaardinguitbreidingaansluitinggemeentenvoor(neven)activiteiten.
  4. Statutairebenoemingen.
  5. Statutairemededelingen.
  6. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid totsubdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van deformaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1 en 2 te actualiseren en te finaliseren, enom de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 2, 5, 6 en desgevallend 7 bij authentiekeakte te doenvaststellen.

Artikel 2

ZijngoedkeuringtehechtenaanhetvoorstelvanpartiëlesplitsingIntergem(FluviusMidden-Vlaanderen) – Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) door overneming inzake de overgang van Intergem(Fluvius Midden-Vlaanderen) naar Sibelgas (Fluvius Halle-Vilvoorde) van alle activiteiten verbondenaande gemeente Affligem.
DeBuitengewoneAlgemeneVergaderingvanSibelgaswordtverzochtdetoetredingvandegemeenteAffligemvoordeactiviteitenelektriciteit,aardgas,openbareverlichting,openbareelektronische-communicatienetwerkenenStrategischeParticipaties(Elia,Publi-TenPubligas)tewillen aanvaarden. Ingevolge deze toetreding zal het deelnemersregister en de bijlagen 1 en 2 vanFluviusHalle-Vilvoordemetingangvan1januari2025hiermeeinovereenstemmingwordengebracht.

Artikel 3

DebetrokkenOpdrachthoudendeverenigingenteverzoekenomdenodigebestuurlijkeenvennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaandebeslissingen vandeze gemeenteraad.

Artikel 4

De vertegenwoordigers van de gemeente Meise, Charlotte Meulemeester, Christine De Cubber en Roel Baudewyns, die zullen deelnemen aan de Buitengewone AlgemeneVergadering van de Opdrachthoudende vereniging Sibelgas op 19 december 2023 (of iedere anderedatum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen hun stemgedrag af testemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 16 oktober 2023 inzake voormelde artikelen 1toten met3vanonderhavigegemeenteraadsbeslissing.

Artikel 5

HetcollegevanburgemeesterenschepenentegelastenmetdeuitvoeringvanvoormeldebeslissingenenondermeerkennisgevinghiervanteverrichtenaandeOpdrachthoudendeverenigingSibelgas,terattentievanhetsecretariaat,(inpdf-versie).

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Havicrem: buitengewone algemene vergadering en bijzondere algemene vergadering op 20 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is deelnemer van de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (HAVICREM), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035.

Artikel 427 van het decreet over het lokaal bestuur en artikel 37 van de gecoördineerde statuten van HAVICREM bepalen dat de wijzigingen in de statuten van de opdrachthoudende vereniging artikelsgewijs worden aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Uiterlijk negentig dagen voor de bijzondere algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers  voorgelegd; dat de beslissingen daarover van hun gemeenteraden het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering bepalen en bij het verslag worden gevoegd.

De deelnemende gemeenten die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden; dat de onthouding het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering bepaalt.

De raad van bestuur van HAVICREM heeft op 5 september 2023 een ontwerp van statutenwijziging goedgekeurd.

De brief van 14 september 2023 waarbij HAVICREM de deelnemende gemeenten in kennis stelt  van het voorstel van statutenwijziging.

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van HAVICREM die zal gehouden worden op 20 december 2023 om 19.00u in crematorium Daelhof met als enige agendapunten:

  1. goedkeuring statutenwijziging
  2. goedkeuring aangepast aandelenregister.

De raadsbeslissingen van 18 februari 2019 en 19 juni 2023 waarbij respectievelijk de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van HAVICREM werden aangeduid.

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid de bepalingen van de artikelen 427 en 432 en artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het voorstel van statutenwijziging van HAVICREM, zoals werd aangenomen door de Raad van Bestuur op 5 september 2023, wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De effectief vertegenwoordiger van de gemeente, Diana Tierens, is gemandateerd om de statutenwijziging en het gewijzigd aandelenregister op de buitengewone algemene vergadering van HAVICREM van 20 december 2023 goed te keuren.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente, Charlotte Meulemeester, is gemandateerd om de statutenwijziging en het gewijzigd aandelenregister op de buitengewone algemene vergadering van HAVICREM van 20 december 2023 goed te keuren.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Wijziging politieverordening betreffende de beperkte snelheidsovertredingen - GAS 5 reglement

MOTIVERING

Feiten en context

Het hersteldecreet van GAS 5 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en trad in werking op 1 mei 2023. Dit hersteldecreet heeft enkele aanpassingen doorgevoerd om enkele bezorgdheden weg te werken van het vorig regelgevend kader. Het GAS 5 reglement dient aangepast te worden in functie van dit hersteldecreet.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 29quater.

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemene reglement van de politie op het wegverkeer en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 3.

Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd bij artikel 44 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

De collegebeslissing van 21 oktober 2021 betreffende het principieel akkoord voor de invoering van trajectcontroles op het grondgebied en vaststelling van de geselecteerde trajecten voor het haalbaarheidsonderzoek van 'Trajectcontrole as a Service'.

Het zonaal politiereglement, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 16 mei 2022 en gepubliceerd op de website op 24 mei 2022.

De  politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen - GAS reglement, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 17 oktober 2022 en gepubliceerd op de website op 25 oktober 2022.

Advies/argumentatie

Via het hersteldecreet volstaat het om voortaan een afschrift van proces-verbaal te bezorgen aan de overtreder (in plaats van het originele proces-verbaal).

Daarnaast is het voor buitenlandse overtreders niet meer noodzakelijk om alle documenten te vertalen. Het volstaat om deze een informatiebrief te bezorgen. De informatiebrief moet voldoen aan richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie.

Tot slot wordt de termijn die de sanctionerend ambtenaar heeft om verweerschriften te beantwoorden verlengd van 30 naar 90 dagen. Dit betekent dat de sanctionerend ambtenaar binnen de 90 dagen moet antwoorden op verweerschriften. Bij het verstrijken van deze termijn, wordt het verweer gegrond bevonden.


 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het reglement  GAS 5 wordt gewijzigd zoals aangeduid in de bijgevoegde bijlage 'rood-groenversie', waarbij de rode en doorhaalde tekst geschrapt wordt en de groene tekst toegevoegd wordt.

Artikel 2

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in voege op 1 november 2023.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Kennisname schrijven Agentschap Binnenlands Bestuur - Klacht tegen besluit van het college van burgemeester en schepenen van Meise van 19 juni 2023 over mobiliteitsbeleid Rossemdorp

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Goedkeuring van het jaaractieplan 2024

MOTIVERING

Feiten en context

De welzijnswet verplicht iedere werkgever om de risico's te evalueren, te inventariseren en de nodige preventieve maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van zijn werknemers op het werk. Die maatregelen moeten opgenomen worden in het jaaractieplan.

Vanaf het jaar 2024 zal - op vraag van onze preventieadviseur - er één globaal jaaractieplan voor gemeente en OCMW samen worden opgemaakt.

Juridische gronden

Welzijnswet van 4 augustus 1996, refererende naar het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).

Het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998, betreffende het welzijnsbeleid.

De wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de preventie van psychosociale risico's op het werk betreft, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

De wet van 28 maart 2014 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek en de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de gerechtelijke procedures betreft.

Het koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk.  Dit nieuwe uitvoeringsbesluit heft het voorgaande KB van 17 mei 2007 op.

De codex over het welzijn op het werk.

Advies/argumentatie

Het jaaractieplan (JAP) is de praktische uitwerking van het vijfjaarlijks globaal preventieplan waarin de aandachtspunten en risico's van het bedrijf, op het vlak van welzijn op het werk, uitgeschreven staan voor het komende jaar.

De preventieadviseur geeft een positief advies over dit jaaractieplan.

Het globaal preventieplan is goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 juli 2020.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het jaarlijks actieplan 2024 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De beleidsmedewerker organisatiebeheersing en welzijn op het werk en de betrokken diensthoofden zijn verantwoordelijk voor de opvolging van de uitvoering van dit jaaractieplan.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 2 onthoudingen (Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Gemeentehuis Wolvertem - principiële beslissing

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente is eigenaar van het voormalige gemeentehuis te Wolvertem. De gemeenteraad verleende in zitting van 22 februari 2021 goedkeuring aan de selectievereisten, de raming en de plaatsingsprocedure om het pand in concessie te geven.

Er werd, onder begeleiding van een externe partner, een marktbevraging georganiseerd voor het zoeken van een concessionaris voor het gebouw. Het college gunde deze opdracht op 21 maart 2022 aan een kandidate. Omwille van persoonlijke omstandigheden haakte deze kandidate op 30 augustus 2022 af. De zoektocht naar een nieuwe concessionaris werd dan ook opnieuw opgestart.

Om het voormalige gemeentehuis een andere bestemming te geven, zijn er heel wat investeringen vereist. Bij de zoektocht naar een concessionaris is gebleken dat kandidaten deze investeringen niet kunnen of willen doen in een gebouw waarvan ze geen eigenaar zijn.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Het besluit van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019 tot vaststelling van het meerjarenplan 2020-2025 en latere wijzigingen.

Het besluit van de gemeenteraad van 22 februari 2021 houdende goedkeuring van een ontwerpconcessieovereenkomst.

Advies/argumentatie

Gezien na het op de markt brengen van een concessieovereenkomst, zoals vastgesteld door de gemeenteraad, geen kandidaat werd gevonden moet gezocht worden naar een andere formule om de bestemming van het oud gemeentehuis te wijzigen en het gebouw niet langer te laten leegstaan. Een verkoop van het gebouw is daarbij een te overwegen optie.

Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplan volgende beleidsdoelstelling opgenomen: de dorpskernen in Meise zijn bruisend en aangenaam om te leven, wonen, werken en winkelen met als actie herbestemmen van het oud gemeentehuis met een gecombineerde bestemming en publiek-private samenwerking (incl. gemeenschapsruimte, horecaelementen en private samenwerking).

De bestemming van het oud gemeentehuis is belangrijk voor het bruisend maken van de dorpskern in Wolvertem. Het is dan ook belangrijk dat wanneer wordt gekozen voor een verkoop van het gebouw, de verkoop doorgaat onder voorwaarden die de realisatie van deze beleidsdoelstelling verzekeren. Zo zou in de verkoopsvoorwaarden de latere bestemming van het gebouw kunnen vastgelegd worden. De verkoopsovereenkomst dient nog voorgelegd te worden aan de gemeenteraad. Gezien de transacties met betrekking tot onroerende goederen tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, is het wenselijk om reeds voorafgaandelijk een principiële beslissing te nemen.

Financiële gevolgen

Financiële gevolgen zijn afhankelijk van de te nemen beslissing.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de verkoop van het oud gemeentehuis van Wolvertem op voorwaarde dat in de verkoopsovereenkomst voorwaarden zullen opgenomen worden die de koper verplichten met de bestemming van het gebouw mee te werken aan de realisatie van een bruisende dorpskern. Het ontwerp-lastenboek van verkoop zal voorafgaandelijk aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 5 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Vaststelling van het huishoudelijk reglement HOC en BOC

MOTIVERING

Feiten en context

Overheden dienen met representatieve vakorganisaties in gesprek te treden voordat er algemene maatregelen met betrekking tot het personeel worden genomen. Deze officiële gesprekken kunnen twee vormen aannemen: de onderhandeling en het overleg.

In elke gemeente moeten de volgende organen aanwezig zijn:

        Het overleg vindt plaats in het hoog overlegcomité (HOC)

        Onderhandelingen vinden plaats in het bijzonder onderhandelingscomité (BOC).

Beide comités vergaderen samen en worden het hoog overlegcomité en bijzonder onderhandelingscomité genoemd (HOC en BOC).

Het huishoudelijk reglement van het HOC en BOC met de vakbonden van het gemeente- en OCMW-personeel dateerde van 2017 en dient derhalve te worden geactualiseerd. Het ontwerp van het aangepaste huishoudelijk reglement werd voorgelegd aan het HOC en BOC van 8 juni 2020 en hieraan werd een gunstig advies verleend. Het huishoudelijk reglement HOC en BOC werd vervolgens goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 20 juli 2020.

Het huishoudelijk reglement dient geactualiseerd te worden.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.

Het besluit van de gemeenteraad d.d. 25 april 2022 betreffende de vaststelling van de nieuwe rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van de gemeente en het OCMW.

Advies/argumentatie

De wijzigingen van het huishoudelijk reglement werden voorgelegd aan het HOC en BOC van  28 september 2023.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het huishoudelijk reglement HOC en BOC wordt gewijzigd zoals aangeduid in de bijgevoegde bijlage 'rood-groenversie', waarbij de rode en doorhaalde tekst geschrapt wordt en de groene tekst toegevoegd wordt.

Artikel 2

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in voege op 31 oktober 2023.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Compensatie feestdagen in 2024

MOTIVERING

Feiten en context

Het personeelslid heeft betaalde vakantie op de volgende feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november en 25 december.

Het personeelslid heeft ook betaalde vakantie op 3 bijkomende feestdagen: 2 november, 15 november en 26 december.

In 2024 vallen 2 feestdagen op een zaterdag of een zondag:

- Zondag 21 juli 2024;

- Zaterdag 2 november 2024.

De gemeenteraad bepaalt jaarlijks op welke wijze feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag gecompenseerd worden.

De raad heeft hierbij de volgende mogelijkheden:

        het vaststellen van vervangende feestdagen;

        het verlenen van het recht aan het personeelslid om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks vakantieverlof.

De raad neemt deze beslissing vóór 15 december van het voorafgaande jaar na voorlegging aan het syndicaal comité.

De deeltijdse werknemers met een vast uurrooster hebben recht op de feestdagen die samenvallen met de dagen waarop ze gewoonlijk werken. Valt er een feestdag samen met een dag waarop de werknemer nooit werkt, heeft deze geen recht op een compenserende dag.

Juridische gronden

De beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2022, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van gemeente en OCMW.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 houdende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Het is aangewezen om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks verlof.

Deze beslissing werd voorgelegd aan het syndicaal comité van 28 september 2023.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Aan alle personeelsleden van de gemeente en het OCMW, zowel in statutair dienstverband als in contractueel dienstverband, met uitzondering van de personeelsleden die ressorteren onder het woonzorgcentrum, het dienstencentrum, de serviceflats en het home, het recht te verlenen om de 2 feestdagen die in 2024 samenvallen met een zaterdag en een zondag, namelijk 21 juli 2024 en 2 november 2024, op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks verlof.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Wijziging rechtspositieregeling (opdrachthouderschap)

MOTIVERING

Feiten en context

Naar aanleiding van de integratie tussen gemeente en OCMW werd op de raad van 22 februari 2021 de geïntegreerde rechtpositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel vastgesteld. Wijzigingen aan deze rechtspositieregeling werden goedgekeurd in raadszittingen van 15 november 2021, 28 februari 2022 en 25 april 2022.

Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering het nieuwe Rechtspositiebesluit definitief goedgekeurd. Het nieuwe Rechtspositiebesluit werd op 8 maart 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en is bijgevolg in werking getreden op 18 maart 2023. Het nieuwe Rechtspositiebesluit biedt meer vrijheid aan de besturen hetwelk toelaat een modern personeelsbeleid te voeren. Het nieuwe Rechtspositiebesluit biedt lokale besturen de flexibiliteit om zich te differentiëren en zo beter in te spelen op de specifieke noden van het eigen bestuur.

Het nieuwe Rechtspositiebesluit biedt onder meer de mogelijkheid om de toelage voor het opdrachthouderschap aan te passen. Lokaal bestuur Meise stelt voor om het percentage te verhogen van 5% naar 15% van het geïndexeerde jaarsalaris van het personeelslid. Dit is voor het personeelslid dat belast wordt binnen de eigen functie met een project of een of meer tijdelijke extra opdrachten, die de werklast en de verantwoordelijkheden verzwaren, of die extra eisen stellen, zonder dat de functiebeschrijving aangepast hoeft te worden.

De rechtspositieregeling van toepassing op de algemeen directeur, financieel directeur en personeelsleden van de gemeente en het OCMW, zowel in statutair dienstverband als in contractueel dienstverband, met uitzondering van de personeelsleden die ressorteren onder het woonzorgcentrum, het dienstencentrum, de serviceflats en het home dient geactualiseerd te worden.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 56 houdende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 houdende de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale en provinciale besturen.

Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden en haar personeel, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Rechtspositiebesluit voor het Gemeente- en Provinciepersoneel van 7 december 2007 en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

De beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2021, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van de gemeente en het OCMW. De beslissingen van de gemeenteraad van 15 november 2021, 28 februari 2022 en 25 april 2022, houdende de wijziging van de rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van de gemeente en het OCMW.

De beslissing van de gemeenteraad van 19 april 2021, houdende de delegatie van de bevoegdheid voor het organogram en de personeelsformatie.

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 houdende de vaststelling van de personeelsformatie.

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 houdende de goedkeuring van het organogram.

Advies/argumentatie

Deze wijziging werd aan het syndicaal onderhandelingscomité van 28 september 2023 en het managementteam van 4 oktober 2023 voorgelegd. De gemeenteraad dient de wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed te keuren.

Financiële gevolgen

De financieel directeur heeft de financiële haalbaarheid aangetoond.

BESLUIT

Artikel 1

De wijziging van de rechtspositieregeling, zoals opgenomen in de bijlage, van toepassing op de algemeen directeur, financieel directeur en personeelsleden van de gemeente en het OCMW, zowel in statutair dienstverband als in contractueel dienstverband, met uitzondering van de personeelsleden die ressorteren onder het woonzorgcentrum, het dienstencentrum, de serviceflats en het home, wordt vastgesteld.

Artikel 2

Deze rechtspositieregeling treedt in werking op 1 november 2023.

Artikel 3

De personeelsleden zullen ingelicht worden over de wijzigingen aan deze rechtspositieregeling.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 2 onthoudingen (Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Kennisname schrijven Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Vaststelling van het retributiereglement op het aanrekenen van administratiekosten bij openstaande fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 31 juli 2018 het retributiereglement voor het aanrekenen van diverse kosten ten gevolge van betalingsherinneringen voor niet-fiscale schuldvorderingen vastgesteld.

De niet-tijdige betaling van belastingen, retributies en facturen brengen administratieve prestaties met zich mee voor de gemeente. Daarnaast is het zo dat met de minnelijke invordering door een externe partner en de uitvaardiging van dwangbevelen naar aanleiding hiervan ook kosten gepaard gaan voor de gemeente. Het is aangewezen deze kosten te recupereren bij diegene die de belasting of retributie is verschuldigd.

Gelet op de wijzigende regelgeving is het wenselijk het bestaande retributiereglement aan te passen.

Er wordt gestreefd naar de opmaak van een uniforme procedure debiteurenbeheer voor gemeente en OCMW en de opmaak van een retributiereglement voor het aanrekenen van kosten ten gevolge van betalingsherinneringen voor fiscale- en niet-fiscale schuldvorderingen.

Voor de eerste aanmaning mogen geen kosten worden aangerekend. Voor de tweede aanmaning (aangetekend) zal, met uitzondering voor de scholen en de sociale dienst, een administratieve kost van €10 worden aangerekend.
Vanaf de minnelijke invordering via een externe partner kunnen, conform de wet inzake "Schulden van de consument", bijkomende kosten (schadebeding en rente) worden aangerekend.

Het is logisch dat de kosten van deze bijkomende administratieve opvolging ten laste gelegd worden van de nalatige debiteur.

De raad is bevoegd het nieuwe retributiereglement vast te stellen.

Juridische gronden

Artikel 170§4 en 173 van de Grondwet;

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40§3, 41 14° en 177.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

Wet van 4 mei 2023 houdende invoeging van boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht.

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Advies/argumentatie

Overwegende dat de niet-tijdige betaling van belastingen, retributies en facturen extra  administratieve prestaties met zich meebrengen voor de gemeente;

Overwegende dat met de minnelijke invordering door een externe partner en de uitvaardiging van dwangbevelen naar aanleiding hiervan ook kosten gepaard gaan voor de gemeente;

Overwegende dat het is aangewezen deze kosten te recupereren bij diegene die de belasting of retributie is verschuldigd;

Gunstig advies om het nieuwe retributiereglement vast te stellen.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2023 en de volgende jaren.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

74530000/01110

 

€3.600,4

BESLUIT

Artikel 1: definitie

Er wordteenretributiegehevenvoordeinnings-enaanmaningskostenvanopenstaande fiscale enniet-fiscaleschuldvorderingen.

De fiscale schuldvorderingen als bedoeld in dit reglement betreffen alle belastingen op basis    vande geldendebelastingreglementen.

De niet-fiscale schuldvorderingen als bedoeld in dit reglement betreffen alle vorderingen uithoofde van retributies, GAS-boetes, schadevergoedingen, … en alle andereschuldvorderingen van het lokaal bestuur van welke aard ook, met uitzondering van deze dievoortvloeienuit debelastingreglementen.

Het lokaal bestuur Meise: gemeente en OCMW.

Het uitvoerende orgaan: college van burgemeester en schepenen (gemeente) of het vast bureau (OCMW).

Artikel 2: fiscale procedure

De inningsprocedurevoorde fiscaleschuldvorderingenverlooptalsvolgt:

        de betaaltermijn voor fiscale schuldvorderingen wordt bepaald op 2 maanden te  rekenenvanaf deverzendingvanhetaanslagbiljet.

        minimum 5 kalenderdagen na het verstrijken van de vervaltermijn wordt aan de debiteur een kosteloze aanmaning verzonden.

        minimum 5 kalenderdagen na het verstrijken van de vervaltermijn van de eersteaanmaning wordt aan de debiteur een aangetekende aanmaning verzonden voor de openstaande schuldvordering verhoogd met de in artikel 4 bepaalde retributie voorport-enadministratiekosten.

        ten vroegste 1 maand na verzending van de eerste kosteloze aanmaning en tenvroegste 14 dagen na het verzenden van de aangetekende aanmaning wordt het dossier overgemaakt aaneen externe invorderingspartner voor een uitstaande schuld van minimum €25.

        De externe invorderingspartner zal eerst minnelijk en vervolgens gedwongen invorderen overeenkomstig artikel 177, 2° van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3: niet-fiscale procedure

De inningsprocedurevoorniet-fiscaleschuldvorderingenverlooptalsvolgt:

        de betaaltermijn voor niet-fiscale schuldvorderingen wordt bepaald op 30 dagen, behoudenswettelijk bepaaldeuitzonderingen of vorderingen voor activiteiten/dienstverlening die vóór aanvang moeten betaald worden.

        minimum 5 kalenderdagen na het verstrijken van de vervaltermijn wordt aan de debiteur een kosteloze aanmaning verzonden.

        minimum 5 kalenderdagen na het verstrijken van de vervaltermijn van de eersteaanmaning wordt voor een uitstaande schuld van minimum €5 aan de debiteur een aangetekende aanmaning verzonden voor de  openstaande schuldvordering verhoogd met de in artikel 4 bepaalde retributie voorport- enadministratiekosten.

        ten vroegste 1 maand na verzending van de eerste kosteloze aanmaning en tenvroegste 14 dagen na het verzenden van de aangetekende aanmaning wordt het dossier overgemaakt aaneen externe invorderingspartner voor een uitstaande schuld van minimum €25.

        De externe invorderingspartner zal eerst trachten minnelijk in te vorderen. Bij gebreke aan een minnelijke regeling zal voor een uitstaande schuld van minimum €50 overgegaan worden tot een gedwongen invordering overeenkomstig artikel 177, 2° van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 4: retributie

        Eerste aanmaning per gewone brief of elektronische drager: €0.

        Tweede aanmaning per aangetekende brief of beveiligde elektronische drager: €10 voorport-enadministratiekostenmet uitzondering van schoolfacturen en facturen sociale dienst. Deze zijn vrijgesteld van deze retributie.

        Invordering via externe partner (momenteel Justified+) vanaf een uitstaande schuld van €25 gebeurt conform de wetgeving “Schulden van de consument” met een schadebeding en mogelijks verhoogd met een rente.

 Het “schadebeding” dekt alle kosten voor de minnelijke invordering van de schuld en wordt als volgt bepaald:

        € 20 als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan € 150 is;

        € 30 vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen € 150,01 en € 500 als het verschuldigde saldo tussen € 150,01 en € 500 euro is;

        € 65 vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven € 500 met een maximum van € 2000.

 De “rente” is de wettelijke rentevoet(*) voor betalingsachterstand bij handelstransacties.

 (*) 12% in het tweede semester 2023

        Dwangbevel: Indien de externe partner de schuld niet kan innen via minnelijke invordering zal een dwangbevel worden opgemaakt door de financieel directeur en in geval van niet-fiscale vorderingen voor uitvoerbaarverklaring aan het college van burgemeester en schepenen worden voorgelegd. De kosten, aangerekend door deurwaarder/incassobureau/externe partner, vallen integraal ten laste van de debiteur.

Artikel 5: retributieplichtige

De retributieisverschuldigddoorde debiteur die in gebreke blijft voor tijdige betaling vandeopenstaandefiscaleenniet-fiscale  schuldvordering(en).

Artikel 6: afboeken

Bij gedeeltelijke betaling zullen eerst de volgens onderhavig retributiereglementaangerekende kosten aangezuiverd worden, en vervolgens de openstaande fiscale of niet-fiscale schuldvordering.

Artikel 7: onwaarden

Indien een attest van onvermogen wordt afgeleverd of indien de procedure debiteurenbeheer ten gronde werd gevoerd wordt de financieel directeur gemachtigd de (resterende) uitstaande schuld in onwaarde te boeken.

Artikel 8: betaaltermijnen

        Aanslagbiljet: 2 maanden.

        Factuur: 30 dagen.

        Eerste aanmaning: 15 dagen.

        Aangetekende zending: 15 dagen.

        Minimumtermijn tussen vervaldag en eerstvolgende herinnering of doorverwijzing: 5 dagen.

Artikel 9: Bezwaar

Klachten of bezwaren moeten voldoende gemotiveerd binnen een termijn van 30 dagen volgend op de factuurdatum worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 10 Speciale gevallen

Artikel 10.1.1 Schoolfacturen

De openstaande schoolfacturen worden verzameld per trimester en pas na de vervaltermijn van de 2de aanmaning voor minnelijke invordering aan de externe partner overgemaakt. Aan het einde van het schooljaar zal per leerling de uitstaande schuld worden opgelijst en overgemaakt worden aan een externe partner (deurwaarder, incasso, andere…) voor verdere invordering (minnelijk of via dwangbevel).

Warme maaltijden: om de schuldopbouw te beperken wordt het principe gehanteerd dat op het einde van elk trimester, pas als alle maandelijkse maaltijd- en opvangfacturen van het voorgaande trimester betaald zijn, er opnieuw de mogelijkheid bestaat om warme maaltijden te bestellen voor het kind in een volgend trimester. (d.w.z. alle facturen van het 1ste trimester moeten betaald zijn om warme maaltijden voor het 3de trimester te kunnen bestellen).

Artikel 10.1.2 Internationale invorderingen

Er wordt gebruik gemaakt van de internationale invorderingsprocedure (met daaraan gekoppeld de nodige kosten) als het verblijfs- of woonadres van de debiteur in het buitenland gekend is en dit vanaf een minimumbedrag van €250.

Artikel 10.1.3 Uitvoerend beslag

Indien de financieel directeur beslist om over te gaan tot uitvoerend beslag op onroerende goederen worden de hieruit voortvloeiende kosten integraal aangerekend aan de debiteur van zowel fiscale als niet-fiscale vorderingen.

Artikel 11 Interne procedures

De gedetailleerde procedures worden op dienstniveau verder uitgewerkt op basis van de beschikbare softwaresystemen en de interne werking en toegevoegd aan het organisatiebeheersingssysteem.

Artikel 12 Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 november 2023 en vervangt alle voorgaande reglementen, inzake dezelfde materie.

Artikel 13 Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 tot 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 5 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Instap raamovereenkomst universele postbedeling via opdrachtencentrale vzw (01 januari 2024 - 31 december 2027) - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden

MOTIVERING

Feiten en context

De huidige raamovereenkomst voor de opdracht: “Instap raamovereenkomst postdiensten 2020-2023 via Stad Brugge en gegund aan de firma Bpost nv, Muntcentrum, 1000 Brussel eindigt op 31 december 2023.

Stad Brugge liet via mail van 17 november 2022 weten, dat zij niet meer zullen optreden als leidende entiteit waarbij andere lokale besturen kunnen toetreden.

De opdrachtencentrale vzw heeft een overheidsopdracht uitgeschreven voor universele postbedeling (01/01/2024-31/12/2027). Als lid van de opdrachtencentrale kunnen wij rechtstreeks instappen in de raamovereenkomst voor de universele postbedeling.

Deze opdracht werd door de opdrachtencentrale vzw gegund aan Postalia bv, Gustave Fachedreef 1 te 7700 Moeskroen.

De uitgave voor de opdracht “Instap raamovereenkomst universele postbedeling via opdrachtencentrale vzw (01/01/2024-31/12/2027)” wordt geraamd op € 217.158,68 excl. btw of € 262.762,00 incl. 21% btw.

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Instap raamovereenkomst postbedeling via opdrachtencentrale vzw (01/01/2024-31/12/2027)” te gunnen aan Postalia bv, Gustave Fachedreef 1 te 7700 Moeskroen tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot € 217.158,68 excl. btw of € 262.762,00 incl. 21% btw.

Gemeente Meise treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2024 en de volgende jaren op budgetcodes GE 61405000/01192 en OC 61405000/01192.

Een visum is vereist van de financieel directeur. De financieel directeur verleende een visum op 26 september 2023 met nr. 2023257.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

GE 61405000/01192 - ______________

______________

 50.000

OC 61405000/01192

 

€ 6.692,68

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023227 en de raming voor de opdracht “Instap raamovereenkomst postbedeling via opdrachtencentrale vzw (01/01/2024-31/12/2027)”, opgesteld door de ontwerper, vzw Opdrachtencentrale, Stationsweg 55A te 9340 Lede, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 217.158,68 excl. btw of € 262.762,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht werd gegund door de opdrachtencentrale vzw bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal gemeente Meise optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :

OCMW Meise.

Artikel 4

Deze opdracht word gegund aan Postalia bv, Gustave Fachedreef 1 te 7700 Moeskroen, tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot € 217.158,68 excl. btw of € 262.762,00 incl. 21% btw.

Artikel 5

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2024 en de volgende jaren, op budgetcodes GE 61405000/01192 en OC 61405000/01192.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Vastleggen criteria en procedure opportuniteitsadvies groepsopvang baby's en peuters

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds 1 januari 2022 heeft het lokaal bestuur het recht een opportuniteitsadvies op te stellen voor organisatoren die willen starten met een groepsopvang baby's en peuters, of voor reeds bestaande initiatieven van een groepsopvang baby's en peuters die willen uitbreiden met meer dan 8 plaatsen. De organisator dient eerst advies in te winnen bij de dienst omgeving en de dienst mobiliteit. Indien er geen tegen indicaties komen van deze diensten voor het starten met de groepsopvang baby's en peuters op de gevraagde locatie, maakt de verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en of de verantwoordelijke Huis van het kind Meise een advies op aan de hand van 8 criteria. Het beoordelen van deze criteria werd vastgelegd in een procedure.

Het college dd. 22 mei 2023 ging akkoord met de 7 voorgestelde criteria, maar om het belang van het lokaal loket kinderopvang onder de aandacht te brengen, werd 'medewerking aan het lokaal loket kinderopvang' toegevoegd als 8ste criterium.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 56 betreffende de bevoegdheden van het college en artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Het lokaal bestuur Meise heeft een regierol inzake kinderopvang baby's en peuters te vervullen.

Tot op de dag van vandaag beslist het Agentschap Opgroeien alleen over het toekennen van opvangplaatsen. De verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en/of Huis van het Kind Meise waren niet altijd op de hoogte.

Gezien de grote nood aan opvangplaatsen in onze gemeente hopen wij dat we door het opmaken van een positief advies het Agentschap sneller over de streep te kunnen trekken een aanvraag toe te kennen. Om positief advies te kunnen geven, moet er een procedure bestaan waarin criteria opgenomen worden.

De verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en verantwoordelijke Huis van het kind Meise stelden 8 criteria en een korte toelichting i.v.m. het motiveren van de score (per criteria) op, waaraan een organisator kinderopvang, die wil starten met een groepsopvang voor baby's of peuters of wil uitbreiden met meer dan 8 plaatsen, gedeeltelijk aan dient te voldoen.

Het scoren van deze criteria en het opmaken van het opportuniteitsadvies zal gebeuren door de verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en/of de verantwoordelijke van het Huis van het kind Meise.

De criteria en procedure werden reeds voorgelegd aan en goedgekeurd door het lokaal overleg kinderoverleg Meise.

De verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en de verantwoordelijke Huis van het kind Meise stelden een procedure op waarin wordt toegelicht hoe het opportuniteitsadvies dient aangevraagd te worden en hoe het resultaat bekendgemaakt wordt.

De organisator dient zijn opportuniteitsadvies zelf over te maken aan het Agentschap Opgroeien.


Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Akkoord te gaan met de 'criteria voor opportuniteitsadvies groepsopvang baby's en peuters'.

Artikel 2

Akkoord te gaan met de 'Procedure voor opportuniteitsadvies groepsopvang baby's en peuters'.

Artikel 3

Aan de verantwoordelijke kinderopvang - toezicht en de verantwoordelijke Huis van het kind toestemming te verlenen om de criteria te scoren en een opportuniteitsadvies op te stellen.

Met 20 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 2 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans en Roel Anciaux)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Criteria en procedure inzake nieuwe opvangplaatsen voor baby's en peuters

MOTIVERING

Feiten en context

Er zijn grote verschillen in vraag en aanbod kinderopvang tussen steden en gemeenten. Daarom is lokaal maatwerk nodig. Het Agentschap Opgroeien wil evolueren naar een systeem waarbij lokale besturen vanuit hun regierol aantonen wat de exacte nood is aan bijkomende opvangplaatsen in hun stad/gemeente. Ze doen dat op basis van gegevens geregistreerd door het Lokaal Loket Kinderopvang.

Het is de bedoeling dat bijkomende opvangplaatsen worden toegekend in een stad/gemeente waar het lokaal bestuur de nood aan bijkomende opvangplaatsen aantoont. Agentschap Opgroeien doet dit op basis van betrouwbare gegevens over het aantal openstaande niet-beantwoorde vragen naar kinderopvang in de stad/gemeente. Deze vragen worden geregistreerd door het Lokaal Loket Kinderopvang en gerapporteerd aan het Agentschap Opgroeien.

In het kader van de uitvoering van het meerjarenplan voor het uitbreidingsbeleid in de kinderopvang, lanceert het Agentschap Opgroeien regie nu een oproep voor de verdeling van 315 nieuwe plaatsen met subsidie inkomenstarief op trap 2 op basis van de aangetoonde nood door het Lokaal Loket Kinderopvang.

Juridische gronden

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 (BS 25 juli 2014) houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters (of kortweg ‘het Procedurebesluit genoemd) legt de programmatieregels vast en de regels die het Agentschap Opgroeien moet naleven bij het opmaken van een oproep en het doorlopen van de procedure (zie art. 57 – 58).

Daarnaast voorziet het Procedurebesluit op een aantal punten dat de minister door middel van een ministerieel besluit voor elke uitbreidingsronde de nadere regels moet bepalen.
Naast het Procedurebesluit moet er dus steeds rekening gehouden worden met het ministerieel besluit dat voor de desbetreffende uitbreiding geldig is.

De adviesopdracht van het lokaal bestuur is vastgelegd in het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Artikel 7 bepaalt dat het lokaal bestuur advies kan geven aan het Agentschap Opgroeien over de uitbreiding van kinderopvang trap 2/3 binnen het eigen grondgebied.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Er werd door het Agentschap Opgroeien een rangschikking gemaakt van gemeenten op basis van de door het Lokaal Loket Kinderopvang gerapporteerde aantal ‘opvangvragen zonder opvangvoorstel’ in 2022.

De lokale besturen van de 35 gemeenten kunnen een aanvraag tot selectie doen.
Elke ontvankelijke aanvraag wordt beoordeeld door Opgroeien regie in volgorde van het hoogst berekende tekort en krijgt een score op basis van kwaliteitscriteria. De aanvragen die 5/10 of minder scoren worden uitgesloten. Er kunnen maximaal 27 aanvragen geselecteerd worden.

De 315 plaatsen worden over de eerste 27 geselecteerde gemeenten gespreid.

Meise staat op deze lijst op plaats 29 van de 35 en is bijgevolg nog niet zeker van de plaatsen.

Het lokaal bestuur Meise diende uiterlijk 18 september 2023 een aanvraag in en deze werd door het agentschap Opgroeien ontvankelijk verklaard.

Uiterlijk 17 november 2023 maakt het Agentschap Opgroeien bekend welke gemeenten weerhouden worden voor de  toekenning van de plaatsen.
Op 20 november 2023 lanceert het Agentschap Opgroeien een nieuwe oproep gericht aan organisatoren.

Het Agentschap Opgroeien vraagt aan het lokaal bestuur Meise om vóór 20 november 2023 de criteria en bijhorende procedure kenbaar te maken bij de kandidaat opvanginitiatieven.

De kandidaat opvanginitiatieven kunnen via een online webformulier een aanvraag voor gesubsidieerde plaatsen indienen.
De verantwoordelijke kinderopvang zal de criteria scoren en binnen de 14 kalenderdagen, na het ontvankelijk verklaren, een advies formuleren.

De verantwoordelijke kinderopvang zal het advies overmaken aan het Agentschap Opgroeien.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zich akkoord te verklaren met de in bijlage toegevoegde criteria en bijhorende procedure inzake nieuwe opvangplaatsen met subsidie inkomenstarief in gemeenten die de nood aan bijkomende opvangplaatsen aantonen.

Artikel 2

Opdracht te geven aan de  verantwoordelijke kinderopvang om de aanvragen van kandidaat opvanginitiatieven te behandelen door de criteria te scoren, een advies te formuleren en over te maken aan het Agentschap Opgroeien.

Met 19 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux en Erwin De Clerck)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Akademie voor Muzische Kunsten - Beleidsplan personeels- en professionaliseringsbeleid schooljaar 2023-2024

MOTIVERING

Feiten en context

Op basis van een beleidsplan evalueert de Akademie voor Muzische Kunsten haar werking systematisch, cyclisch en betrouwbaar vanuit de resultaten en effecten bij de lerenden. Zij ontwikkelt en borgt de kwaliteit van de onderwijsleerpraktijk.

In het algemeen beleidsplan worden context en input, missie en visie, onderwijskundig beleid, personeels- en professionaliseringsbeleid, financieel en materieel beleid, veiligheid van de leef-, leer- en werkomgeving, communicatie en partners opgenomen.

Voor het hoofdstuk personeel en professionalisering zorgt het beleidsplan ervoor dat het beleidsteam de systematiek van kwaliteitszorg, het onderwijskundig beleid en het organisatiebeleid vorm geeft binnen de visie en de context van de academie. Afspraken en maatregelen worden opgesteld voor volgende aspecten: selectie en aanwerving, coaching en beoordeling, professionalisering en aanvangsbegeleiding.

Voor het schooljaar 2023-2024 worden volgende prioriteiten wat betreft professionalisering vastgelegd:
1. groepsgericht individueel lesgeven;
2. ICT (hardware, software, sociale media,...)
3. Interne kwaliteitszorg.

Sinds 1 september 2021 geldt er in het deeltijds kunstonderwijs voor de meeste vacante betrekkingen geen absolute verplichting meer om ze vacant te verklaren. Op basis van het beleidsplan kan het college van burgemeester en schepenen beslissen welke betrekkingen al dan niet vacant verklaard worden.
In het beleidsplan wordt de uurverdeling voor de noodzakelijke klassen voor het schooljaar 2023-2024 en de visie voor het al dan niet vacant verklaren van uren vastgelegd.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Het decreet van 9 maart 2018 over het deeltijds kunstonderwijs.

Advies/argumentatie

De directie van de Akademie voor Muzische Kunsten heeft bijgevoegd onderdeel van het globale beleidsplan wat betreft personeel en professionalisering opgesteld en vraagt dat de gemeenteraad dit vaststelt.

Het onderdeel personeels- en professionaliseringsbeleid wordt onderhandeld in het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité van 20 oktober 2023.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

Het bijgevoegde onderdeel personeel en professionalisering van het beleidsplan voor het schooljaar 2023-2024 voor de Akademie voor Muzische Kunsten na vakbondsonderhandelingen vast te stellen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Akademie voor Muzische Kunsten - Aanwending lestijdenpakket schooljaar 2023-2024

MOTIVERING

Feiten en context

Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) deelt in de dienstbrief van 7 juni 2023 de omkadering mee waarover de Akademie voor Muzische Kunsten voor het schooljaar 2023-2024 als volgt kan beschikken:
- 303 lestijden onderwijzend personeel
- 9 lestijden onderwijzend personeel overdracht vorig schooljaar
- 20 uren ambt directeur
- 25 uren administratieve omkaderingseenheden
- 13 punten ICT-coördinator (13 punten = 7/36 administratief medewerker)
- 2 lestijden aanvangsbegeleiding (2 lestijden = 4/38 administratief medewerker)
- 2 lestijden ter ondersteuning van de kerntaak van het onderwijzend personeel
- 1 lestijd samen school maken.

De aanwending van het lestijdenpakket is een beleidsmatige beslissing waarbij het huidige personeelsbestand geen bepalende factor is maar waarbij met een aantal regels dient rekening gehouden te worden.
- Lestijden muziek, woordkunst-drama en dans zijn onderling verwisselbaar. Lestijden van de eerste, tweede en derde graad kunnen onderling worden uitgewisseld. Ze zijn niet overdraagbaar naar de vierde graad of naar een kortlopende studierichting. Lestijden vierde graad zijn overdraagbaar naar de andere graden.
- Onder bepaalde voorwaarden mag een beperkt aantal lestijden worden overgedragen naar het volgend schooljaar.
- De lestijden die de academie zal besteden aan pedagogische coördinatie moeten ook in de aanwending tot uiting komen, gekoppeld aan de onderliggende betrekking waarmee de pedagogische coördinatie wordt gelijkgesteld.
- Van het toegekende lestijdenpakket, exclusief overgedragen lestijden, mag maximaal 5% aangewend worden voor pedagogische coördinatie.
- Lestijden aanvangsbegeleiding en punten ICT-coördinator kunnen ingericht worden als uren administratief medewerker.

Juridische gronden

Wet van 19 december 1974, zoals gewijzigd, tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

Koninklijk Besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Koninklijk Besluit van 29 augustus 1985 tot aanwijzing van de grondregelingen in de zin van artikel 2 § 1, 1° van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 31 juli 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel van het ondersteunend personeel en van het opvoedend hulppersoneel van de onderwijsinstellingen voor het deeltijds kunstonderwijs, domeinen Muziek, Woordkunst-drama en Dans.

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 over de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 over het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

De omzendbrief DKO/2018/04 van  31 mei 2018 over de omkaderingsberekening en personeelsformatie in het deeltijds kunstonderwijs en  GD/2003/04 van 18 juli 2004 betreffende mededeling betreffende ICT-coördinatie.

Advies/argumentatie

De directie van de Akademie voor Muzische Kunsten Meise stelt voor de lestijden aan te wenden, na bespreking in het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité van 20 oktober 2023, als volgt:

Per Studierichting

Totaal: 289

Muziek

242

Woordkunst-drama

15

Dans

32

Pedagogische coördinatie

Totaal: 14

Muziek

13

Woordkunst-drama

0

Dans

1

Per Niveau

Totaal: 303

1ste en 2de graad

127

3de graad

76

4de graad + specialisatie kortlopende opleiding

100

Totaal aantal uren leraar

303

Overdracht naar het volgende schooljaar

9

Lestijden Samen school maken

1

Lestijden Ondersteuning kerntaken leraar

2

Aantal uren directie

20/20

Aantal uren administratief medewerker

25/38

Aantal uren administratief medewerker aanvangsbegeleiding

4/38

ICT-coördinatie

7/38

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De lestijden aan te wenden zoals voornoemd voorgesteld door de directie van de Akademie voor Muzische Kunsten voor het schooljaar 2023-2024, na onderhandeling in het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité van 20 oktober 2023.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Opvolging bezwaarschriften (openbaarheid van bestuur - participatie inwoners) - Toegevoegd punt

Karine Métens stelt volgende vraag:

Vraag

Indieners van bezwaarschriften worden niet op de hoogte gehouden van het gevolg van hun ingediend bezwaar.
Bij het indienen krijgt men een standaard ontvangstbevestiging van het Omgevingsloket.
Verder volgt geen informatie.
Ze worden er bijvoorbeeld niet van op de hoogte gebracht wanneer een nieuw openbaar onderzoek wordt geopend.
Zowel minimale als grote wijzigingen aan plannen die voor eenzelfde dossier ingediend worden kunnen meebrengen dat er opnieuw dezelfde of zelfs nieuwe gegronde bezwaren zijn.
Alle belanghebbenden en dus ook de indieners van de aanvragen en indieners van bezwaren gaan ervan uit dat er in het verder verloop van het dossier rekening gehouden wordt met alle mogelijke bezwaren. Dat is niet echter niet zo.

Bij gebrek aan (meerdere) nieuwe bezwaren kunnen bevoegde diensten en beslissingsorganen niet correct oordelen over het draagvlak voor de aangepaste aanvragen.

Het is dus wenselijk dat indieners van een bezwaar schriftelijk via brief en mail op de hoogte gebracht worden wanneer een nieuw openbaar onderzoek wordt opgestart over het dossier waartegen zij een bezwaar indienden.

In het kader van de openbaarheid van bestuur en de participatie van inwoners vragen wij dat de gemeenteraad goedkeurt dat telkens wanneer een bezwaarschrift wordt ingediend alle indieners op de hoogte gehouden worden van het vervolg van het dossier.

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat de aanvraag van een omgevingsvergunning die leidt tot een openbaar onderzoek, met een gele affiche op het perceel wordt aangekondigd en bekend gemaakt op de gemeentelijke website. De aanpalers worden via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht. Op de gele affiche staat sinds kort ook een QR code die onmiddellijk verwijst naar het juiste dossier op het omgevingsloket.
Als men bezwaar indient via het omgevingsloket wordt men via dit loket op de hoogte gehouden.

Raadslid Roel Anciaux vult aan dat er telkens een notificatie via het omgevingsloket verschijnt als er een nieuw element in het dossier is.

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Onderzoek PFAS-waarden sites waar branden geblust werden en stortplaatsen in de gemeente Meise - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

In Kapelle-op-den-Bos zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de zone rond een site waar een hevige brand geblust werd.
Burgemeester en arts Renaat Huysmans (N-VA) raadt inwoners aan eigen eieren en groenten en fruit niet te eten of af te wisselen met aangekochte voeding.

Wat met de site en zone rond de voormalige koekjesfabriek in Wolvertem (brand 2015), de site rond het kasteel van Imde (brand 2016), de aardappelloods in Wolvertem (brand 2011), loods landbouwbedrijf grens Meise Brussegem (brand 2021), boerderij Hazepootstraat Meise (brand 2010)?

Werden de percelen die in het verleden getroffen werden door grote branden en de omliggende gronden reeds onderzocht op de aanwezigheid van PFAS?
Zo ja, wat zijn de resultaten van de onderzoeken en werden de betrokken inwoners hiervan op de hoogte gebracht?
Indien er nog geen onderzoek werd uitgevoerd op de aanwezigheid van PFAS vragen wij dat de gemeente aan de bevoegde diensten de opdracht geeft om de onderzoeken te laten uitvoeren. De resultaten en eventuele nodige maatregelen moeten bekendgemaakt worden aan de bevolking.

Wat met de 4 bekende stortplaatsen in Meise?
- Brussegemsesteenweg 19, 1861 Meise
- Fluxenbergweg 15 1861 Meise
- Meusegemstraat 105 1861 Meise
- Potaardestraat 42C, 1860 Meise

Wanneer werden op de gronden van de stortplaatsen onderzoeken uitgevoerd door OVAM of andere bevoegde diensten? Waarop werden de gronden onderzocht en werd er op die locaties ook onderzoek gedaan naar PFAS en wat zijn de resultaten van die onderzoeken?

Wij leggen het volgende punt ter stemming voor:
De gemeente geeft de bevoegde diensten de opdracht een inventaris op te maken van de gronden waar grote branden geweest zijn.
De gemeente geeft de bevoegde diensten de opdracht om voor al deze locaties en voor de bekende stortplaatsen de nodige onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en andere schadelijke stoffen te laten uitvoeren.
De gemeente maakt de resultaten van de onderzoeken en de nodige maatregelen bekend aan de bevolking.

Brand Lotus koekjesfabriek Wolvertem.
https://www.bruzz.be/samenleving/geen-nieuwe-lotus-fabriek-wolvertem-na-brand-2015-09-01
https://goeiedag.be/meise/2015/06/zware-fabrieksbrand-in-wolvertem-video/
Brand kasteel van Imde:
https://www.ringtv.be/nieuws/hevige-brand-kasteel-van-imde-meise
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160215_02129082

Brand aardappelloods Veilinglaan Wolvertem:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20110520_084

Brand loodsen landbouwbedrijf grens Meise Brussegem:
https://www.hln.be/merchtem/grote-loodsbrand-bij-landbouwbedrijf-in-brussegem~a7fe1986/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230718_93602474?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=gemeente&utm_content=newspart3_bn&utm_term=1-0&M_BT=6048337647566

BESLUIT

Artikel 1

Dit punt wordt verworpen.

Met 5 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Trajectcontroles - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds enige tijd zijn er in Wolvertem 3 trajectcontroles actief: in de Hoogstraat, in de Merchtemsesteenweg en de Stationsstraat.

Laat ons zeer duidelijk zijn: Trajectcontroles kunnen een meerwaarde bieden voor een verbetering van de verkeersveiligheid. Het verlagen van de snelheid in een dorpskern kan levens redden en het bevordert ook de leefkwaliteit van een dorpscentrum. Trajectcontroles kunnen dus een meerwaarde zijn wanneer ze op de juiste manier worden toegepast. En net daar wringt het schoentje in Meise…

In de zitting van 11 oktober 2021 keurde het N-VA-LB+ bestuur de principiële samenwerking met de firma TAAS goed.
Op 14 november 2022 keurde het College de samenwerking met de firma TAAS (Trajectcontrole as a service) goed. In die overeenkomst wordt bepaald dat TAAS maar liefst 24 € (excl. BTW) per overtreding ontvangt. De overeenkomst heeft een duurtijd van 6 jaar en kan verlengd worden tot 9 jaar. In ruil voor deze betaling zorgt de firma TAAS voor de installatie, het onderhoud en de werking van de noodzakelijke apparatuur.

Bestemming geld trajectcontroles door de Gemeente.

Tijdens het 2de kwartaal van 2023 (dit gaat dus slechts over 3 maanden: april, mei en juni) bracht de overeenkomst reeds 104.884,96 € op voor de gemeente. Voor de maanden Q2 + juli gaat dit reeds over meer dan 300.000 €.

Wij wensen dat de opbrengst van deze boetes volledig gebruikt worden voor de verbetering van de verkeersveiligheid en het materieel verbeteren van de verkeersveiligheid in de straten waar de trajectcontroles worden uitgevoerd en andere locaties.

Daarvoor leggen we ter stemming voor:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft opdracht aan het bestuur om ervoor te zorgen dat de volledige opbrengst van de trajectcontroles als bijkomend budget gebruikt kan worden voor de verbetering van de verkeersveiligheid en het materieel verbeteren en aanpassen van de verkeersveiligheid in de straten waar de trajectcontroles worden uitgevoerd en andere locaties waar materiële aanpassingen dienen te worden doorgevoerd ter verbetering van de verkeersveiligheid.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad geeft opdracht aan het bestuur om ervoor te zorgen dat de volledige opbrengst van de trajectcontroles als bijkomend budget gebruikt kan worden voor de verbetering van de verkeersveiligheid en het materieel verbeteren en aanpassen van de verkeersveiligheid in de straten waar de trajectcontroles worden uitgevoerd en andere locaties waar materiële aanpassingen dienen te worden doorgevoerd ter verbetering van de verkeersveiligheid en het openbaar domein.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 1 stem tegen (Erwin De Clerck), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Trajectcontroles - Toegevoegd punt

Roel Anciaux stelt volgende vraag:

Vraag

Sinds enige tijd zijn er in Wolvertem 3 trajectcontroles actief: in de Hoogstraat, in de Merchtemsesteenweg en de Stationsstraat.

Laat ons zeer duidelijk zijn: Trajectcontroles kunnen een meerwaarde bieden voor een verbetering van de verkeersveiligheid. Het verlagen van de snelheid in een dorpskern kan levens redden en het bevordert ook de leefkwaliteit van een dorpscentrum. Trajectcontroles kunnen dus een meerwaarde zijn wanneer ze op de juiste manier worden toegepast. En net daar wringt het schoentje in Meise…
 
Even de chronologie verduidelijken:
 
In de zitting van 11 oktober 2021 keurde het N-VA-LB+ bestuur de principiële samenwerking met de firma TAAS goed.
Op 14 november 2022 keurde het College de samenwerking met de firma TAAS (Trajectcontrole as a service) goed. In die overeenkomst wordt bepaald dat TAAS maar liefst 24 € (excl. BTW) per overtreding ontvangt. De overeenkomst heeft een duurtijd van 6 jaar en kan verlengd worden tot 9 jaar. In ruil voor deze betaling zorgt de firma TAAS voor de installatie, het onderhoud en de werking van de noodzakelijke apparatuur.

a. Inhoud overeenkomst

 Opmerkelijk: in deze overeenkomst staat het volgende: het “(laten) uitvoeren van aanpassingen en andere werkzaamheden op wegen onder zijn bevoegdheid ter hoogte van een Traject dewelke de operationaliteit en functionaliteit van het TaaS-systeem, in het bijzonder de Registratie, geheel of gedeeltelijk belemmeren voor een periode langer dan veertien (14) kalenderdagen” en dit wordt in de overeenkomst tussen de gemeente Meise en TAAS als een “tekortkoming” van de gemeente weerhouden. Met andere woorden: het is voor de gemeente verboden maatregelen te nemen die zouden resulteren in het verminderen van het doorgaand verkeer door Wolvertem-centrum.
 
Via de pers hebben we vernomen dat dergelijke clausules reeds op initiatief van de Vlaamse overheid uit gelijkaardige contracten werden geschrapt. 

Vraag: Is het bestuur akkoord om bij ABB na te vragen of dergelijke clausule wel toegelaten is?


b. Aanpassingen contract

 De eerste cijfers maken duidelijk dat de trajectcontroles in Meise veel geld in het laatje brengen. Dit geldt voor de gemeente maar vooral voor de tussenkomende private partners zoals TAAS. Tijdens het 2de kwartaal van 2023 (dit gaat dus slechts over 3 maanden: april, mei en juni) bracht de overeenkomst reeds de volgende sommen op: Gemeente Meise: 104.884,96 €, Haviland: 373.233,60 €, TAAS: 397.441,44 €.

Vooral de return naar de firma TAAS is zeer opmerkelijk te noemen. Na amper 3 maanden is de investering van TAAS qua materiaal van 2 van de 3 installaties immers al quasi terugverdiend! En deze overeenkomst heeft dus een duurtijd van 6 en mogelijks 9 jaar! Het winstmodel van deze firma is volgens ons buitensporig en wordt best aangepast.

Vraag: is het bestuur bereid deze overeenkomsten te heronderhandelen met Taas teneinde een andere verdeelsleutel te bekomen zodat Taas minder zou verdienen van zodra hun basisinvestering is terugbetaald?

Antwoord

Wat betreft de inhoud van de overeenkomst antwoordt de burgemeester Gerda Van den Brande dit te zullen bevragen bij ABB.

De burgemeester stelt dat het aantal overtredingen is gedaald van 13.000 naar 3.000. Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen Taas en NK7. NK7 dient hiervan afgesplitst te worden. Dit gaat over 1.000 overtredingen per maand.
Via Taas betekent het ongeveer een nuloperatie.
Voor kwartalen 2 en 3 werd voor Taas en NK7 1.663.000 euro ontvangen. Hier zit betalingsachterstand op. Er is momenteel een betalingsgraad van 82%. Om break-even te draaien bij Taas, zou dit 96% moeten zijn.
De totaalontvangsten op basis van Taas-registratie bedragen op 30 september 2023 1.404.000 euro. Als iedereen zou betalen voor de dossiers, zou dit 1.702.000 euro zijn.
De cash-flow voor de gemeente bedraagt op 30 september 2023 8.800 euro winst. Als het maximale bedrag zou worden ontvangen, komen we aan 362.000 euro opbrengsten voor de gemeente.
Er wordt door Haviland nog een hoeveelheidskorting voorzien in april 2024. De bijdrage van Haviland zou zo kunnen dalen van 24 euro naar 15 euro per dossier.
Aan Taas is momenteel 797.000 euro betaald en aan Haviland +- 400.000 euro.

De burgemeester stelt dat er een overleg heeft plaatsgevonden met Taas. Er werd een creditnota overgemaakt voor 1.800 overtredingen.

Schepen Ruben Algaba zegt dat er een overleg heeft plaatsgevonden. Er is echter een overeenkomst afgesloten om 24 euro per registratie te betalen. Voor hen valt er niet te onderhandelen. Het gemeentebestuur Meise heeft zelf zijn trajecten gekozen maar ook om het risico van zich af te schuiven. Het doel was om de verkeersveiligheid te verhogen. Het kost het gemeentebestuur geen cent, het kan enkel geld opbrengen.
De trajecten in Meise leveren de firma heel veel geld op omdat er heel veel overtredingen worden gemaakt. Schepen Ruben Algaba zou liever het aantal overtredingen zien dalen.

Raadslid Erwin De Clerck roept op om een campagne door te voeren om een gedragswijziging te kunnen doorvoeren en het aantal overtredingen te doen dalen.

Raadslid Roel Anciaux stelt dat er deontologisch grenzen zijn aan wat een firma kan verdienen. Ze maken gebruik van hun monopoliepositie om bepaalde voorwaarden op tafel te leggen. Er was beter een clausule voorzien voor de beperking van de inkomsten.

Schepen Ruben Algaba is van oordeel dat het feit dat de firma een monopoliepositie heeft, betekent dat de firma heel zwaar heeft geïnvesteerd. De afvlakking zal er komen. Hij hoopt dat er minder overtredingen worden gemaakt.

Raadslid Roel Anciaux sluit af met het gegeven dat men in de toekomst kritischer dient te zijn als zulke contracten op tafel worden gelegd.

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Toestand Nieuwelaan - Toegevoegd punt

Roel Anciaux stelt volgende vraag:

Vraag

A. Werfafval

Nadat er reeds verschillende maanden op de Nieuwelaan geen activiteit meer te bespeuren is betreffende de werken voor de aanleg van de nieuwe fietspaden stellen we vast dat er op verschillende plaatsen langs de Nieuwelaan werfafval achter blijft. Deze zou dringend mogen verwijderd worden.

  

Vraag: Wil het bestuur daarvoor dringend een schrijven richten aan het AWV?


B. Ontbrekende signalisatie nieuwe fietspaden

De nieuwe fietspaden liggen er maar de bijhorende signalisatie werd nog steeds niet geplaatst.

De blauwe borden (D7) “fietspad” werden op vele plaatsen nog niet geplaatst.

Dit zorgt ervoor dat fietsers de beide fietspaden langs de 2 kanten en in beide richtingen gebruiken. Dit zorgt voor zeer gevaarlijke situaties o.m. bij contact met wagens omdat de bestuurders van deze wagens enkel/vooral rekening houden met de fietsers die van links komen (en die dus het fietspad in de juiste rijrichting gebruiken) en niet de fietsers komende van rechts.

Deze borden D7 zouden dringend en op verschillende plaatsen langs het nieuwe fietspad moeten worden gezet zodat duidelijk wordt opgelegd in welke rijrichting het fietspad moet worden gebruikt.

Vraag: Wil het bestuur daarvoor dringend een schrijven richten aan het AWV?

Raadslid Sonja Becq vult aan dat de fietsers die in de goede richting rijden, niet altijd worden gezien door de voertuigen die uit de zijstraten komen.

Raadslid Sonja Becq stelt voor om een verbodsbord voor fietsers te plaatsen wanneer men vanuit Meise centrum komt.

Raadslid Sonja Becq vraagt waarom het fietspad niet werd doorgetrokken tussen Meise centrum en het 200 meter oude fietspad.

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat het fietspad in het kader van de veilige schoolomgeving nog zal worden doorgetrokken.
Schepen Ruben Algaba zal bekijken of de stopplaatsen voor fietsers duidelijker kunnen worden aangeduid.

Op 12 september 2023 heeft er een rondgang plaatsgevonden met AWV. De punten wat betreft het afval en de ontbrekende signalisatie zijn op deze rondgang aangehaald. Er zijn ook mails ter herinnering gestuurd. Er zal opnieuw een schrijven worden gestuurd.
 

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Stand van zaken Calvariekruis - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Het Calvariekruis op het kerkhof van Wolvertem (en bij uitbreiding de gehele begraafplaats) werd in 2019 op vraag van het toenmalig schepencollege beschermd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, dienst Erfgoed. Subsidie voor de restauratie van het waardevolle kruis werd aangevraagd.

Het gietijzeren Calvariekruis dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en werd vervaardigd door kunstsmid Joseph Corneille (1817-1893) een gerenommeerd aannemer en bouwmeester die verschillende erfgoedobjecten op zijn naam heeft staan, waaronder burger- en herenhuizen. 

In oktober 2021 werd het waardevolle Calvarierkruis op het Kerkhof van Wolvertem weggehaald voor restauratie. Inmiddels zijn wij al meer dan 2 jaar verder en is het kruis nog niet terug op zijn voet geplaatst.

In mei 2022 werd mij het volgende meegedeeld door de dienst: ‘de aannemer/restaurateur is bezig met het aflakken van het kruis en figuur. De S-vormige onderdelen worden de komende weken gegoten. Grootste probleem is nog het steunstuk, wat ook opnieuw dient gegoten te worden maar dat blijkt niet zo evident te zijn. Het probleem is om een gieterij te vinden die het werk kan uitvoeren. Maar de aannemer is er volop mee bezig’.

Op 21 oktober 2022 werd het volgende meegedeeld: 

‘Er zijn problemen met de stabiliteit. De steunberen moeten opnieuw worden gegoten. De aannemer wacht hiervoor op een offerte van de gieterij. Er zal bijkomend budget vereist zijn. Dit dossier dient te worden meegenomen in de besprekingen over de aanpassing van het meerjarenplan’.

 Als ik mij niet vergis werd Inmiddels de aanbesteding voor het gieten van de steunberen gegund.

 

Vraag aan het schepencollege:

Over twee weken is het Allerheiligen en brengen veel mensen een bezoek aan hun dierbaren op het kerkhof.  Zal het Calvariekruis daartegen terug op het kerkhof staan?  

Zo niet, Wat is de huidige stand en de te voorziene evolutie voor de verdere afwerking van de restauratie en de plaatsing van het kruis?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat de firma op 25 augustus 2023 per mail heeft laten weten dat ze op 24 oktober 2023 het kruis gaan terugplaatsen.

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Meer vliegtuigbewegingen over Meise - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Grote delen van Meise worden opnieuw getroffen door meer vliegtuigbewegingen met opnieuw overlast van lawaaihinder, kerosine uitstoot waarvan iedereen weet dat dit zeker niet bevorderend is voor de gezondheid van onze inwoners.

 Blijkbaar dreigt een proefproject stilzwijgend definitief te worden!!!

Daarbovenop komt nog dat de milieuvergunning van Brussels Airport Company tegen juli 2024 door de Vlaamse regering moet vernieuwd worden. Blijkbaar zou daar ook een pleidooi zijn voor een forse uitbreiding van de vluchten en een verruiming van de luchthavenactiviteiten in een zeer druk bevolkt gebied.

Vraag aan de schepen van leefmilieu en de burgemeester:

Welke maatregelen gaat u nemen om uw burgers te beschermen tegen bijkomende vliegtuigbewegingen boven Meise met alle nefaste gevolgen voor onze burgers? Welk advies gaat u vanuit Meise meedelen aan de Federale en de Vlaamse regering?

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat de gemeente Meise in deze materie nauw samenwerkt met de overige noordrandgemeenten, ondersteund enerzijds door deskundigen (vzw Boreas) en anderzijds via een advocatenkantoor.

De gemeente heeft met betrekking tot de hinder van de vliegtuigen steeds actief meegewerkt, soms als trekker, soms als participant.

De gemeente int, samen met de overige noordrandgemeenten, intussen boetes die de federale overheid moet betalen wegens overtredingen van normen. In de rechtszaak die hieromtrent momenteel loopt, eisen de noordrandgemeenten dat het milieueffectenonderzoek rond de luchthaven ruimer zou onderzocht worden. Alleen wetenschappelijk onderbouwd kan men uit de politieke discussies geraken.

Het is duidelijk dat de gemeente zal blijven strijden voor een eerlijke spreiding van de vluchten. Dit is niet goed voor de nachtrust, de bloeddruk en het hart.

De opmaak van een vliegwet zal alleszins nauwlettend opgevolgd worden, net als de op stapel staande vernieuwing van de omgevingsvergunning en dit zoals steeds in nauw overleg met voornoemde partners. Tegen eind dit jaar moet de federale regering een vliegwet klaar hebben. We blijven ijveren voor een eerlijke spreiding en liefst zo snel als mogelijk.

We vernamen ondertussen dat er een pleidooi is voor een forse verruiming van de luchthavenactiviteiten en dus vluchten. Dit stemt ons ongerust.

Ondanks het feit dat de 5 noordrandgemeenten voor de rechter gelijk hebben gekregen en dwangsommen ontvangen, onderzoeken we nu om verdere juridische stappen te ondernemen, om een billijke spreiding van de vluchten eindelijk te kunnen afdwingen.

De cijfers die ons worden voorgelegd stroken niet met wat onze inwoners ondervinden. Zij ondervinden wel degelijk meer lawaai en meer vluchten.

Vandaag hebben we in het nieuws vernomen dat de Vlaamse regering een belangenconflict inroept voor de ongelijke spreiding van de vluchten.

Raadslid Erwin De Clerck vindt het heel jammer dat alle verschillende belangengroepen tegen mekaar vechten. Het zou fijn zijn om elkaar de hand te reiken. Het zou aangewezen zijn om samen één front te vormen.

Raadslid Roel Anciaux stelt dat de 50.000 euro op een wachtrekening staat. Waarom wordt er niet naar een beslagrechter gestapt om het geld te innen?

De burgemeester zal deze vraag meenemen naar het overleg dat hierover volgende week staat ingepland.

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Overzicht punten

Zitting 16 10 2023

Bomenvisie gemeente Meise - Toegevoegd punt

Karine Métens stelt volgende vraag:

Vraag

Op vraag van de gemeente Meise organiseerde het Regionaal Landschap Brabantse Kouters een enquête over bomen in de gemeente.

https://www.meise.be/nieuwsdetail/2743/bomenvisie

Deze enquête zou de basis zijn van de ontwikkeling van de bomenvisie van de gemeente. Eén van de onderdelen van de bomenvisie is het inventariseren van markante bomen die een erfgoedwaarde hebben.
De gemeente roept de inwoners via deze weg zelfs op om zich op te geven als vrijwilliger om deel te nemen aan de inventarisatie.
Jammer dat er weer beroep moet gedaan worden op de vrijwillige inzet van de inwoners en dat er niet proactief vanuit de gemeentediensten werk van wordt gemaakt.

In het verleden en op dit ogenblik wordt er weinig aandacht geschonken en waarde gehecht aan de bomen die in de gemeente staan.
Meestal hebben we het enkel aan het initiatief, het engagement en het doorzettingsvermogen van enkele opmerkzame inwoners te danken dat waardevolle bomen, open ruimte en natuur beschermd en bewaard worden.
De bomen op de Nieuwelaan, de velden van Eversem, de voetweg en de bomen en hagen van de Hoefkantweg, verschillende trage wegen, …
Zonder de acties van moedige burgers zou het nog veel erger gesteld zijn met de biodiversiteit in de gemeente.

Het gemeentebestuur en de bevoegde diensten gaan bij het beoordelen van bouw- en verkavelingsaanvragen vaak niet uit van het algemeen belang van de inwoners. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de adviezen van adviesorganen met expertise terzake en met de gegronde argumenten van inwoners en actiegroepen die wel een langetermijnvisie en het algemeen belang voor ogen hebben.

Dat is zeker wat bomen, natuur en open ruimte betreft flagrant in tegenstrijd met het engagement van de gemeente Meise die het Charter voor Biodiversiteit heeft getekend. Dat charter beoogt het behoud en zelfs de systematische verhoging van biodiversiteit en landschappelijke verscheidenheid.

De gemeente keurde bovendien een Lokaal Klimaatactieplan goed waarin onder andere staat dat:
- er wordt ingezet op ontharding,
- open ruimte voor natuur en bos wordt bewaard,
- bebossing, vergroening en verkoeling wordt voorzien,
- groen en schaduw op wandelafstand van iedere woning wordt behouden of voorzien …

De bomenenquête van de gemeente is een lovenswaardig initiatief.
Maar we merken te vaak dat de beloftes en adviezen uit charters, plannen, participatietrajecten en enquêtes dode letter blijven.

Daarom is het voor het heden en de volgende decennia van cruciaal belang dat iedereen die betrokken is bij het opmaken, beoordelen en goedkeuren van plannen en projecten doordrongen is van de noodzaak om het algemeen belang op lange termijn te dienen.

Wij vragen dus dat de gemeente bij de aanwerving van medewerkers kiest voor mensen die de Bomenvisie, het Charter voor Biodiversiteit en het Lokaal Klimaatactieplan kennen, verstaan, verdedigen en toepassen.
Wie voor de gemeente werkt moet goed opgeleid en geïnformeerd zijn en tijdig worden bijgeschoold om proactief en dynamisch bij te dragen aan het verduurzamen van onze gemeente.

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat de gemeente een toenemend belang hecht aan biodiversiteit, meer groen en zeker meer bomen. Het zou een evidentie moeten zijn dat het personeel van de gemeente deze visie uitvoert. Het is onmiskenbaar zo dat het belang en de aandacht voor bomen enkel maar toeneemt. Recente beleidsinitiatieven tonen dit aan: de bomenenquête maakt deel uit van een ruimer geheel en de opmaak van een bomenbeheervisie. In het bijzonder voor alle straatbomen in de gemeente wordt vastgelegd welk beheer deze bomen idealiter dienen te krijgen.

Weldra vindt de bomenbeheerdag plaats: de beleidsvisie zal een ganse dag worden besproken in het AC. Ook de uitvoerders moeten mee zijn in de visie en de nodige deskundigheid aan de dag leggen om het snoeien en het onderhoud correct uit te voeren. Er werd reeds eerder in samenspraak met de Brabantse Kouters beslist om een meerdaagse opleiding in te richten voor een 5-tal medewerkers van de groendienst. Dit illustreert de bereidwilligheid om eraan mee te werken.
Zelfs voor de niet-gemeentelijke bomen worden beschermings- en ontwikkelingsinitiatieven genomen. Schepen Jonathan De Valck verwijst naar het LOB-buitengebied en het beheer in Amelgem: daar wordt een beheer uitgeschreven voor alle houtige beplantingen. Daarnaast is er ook aandacht voor ontharding en groenbehoud bij aanvragen tot omgevings- en verkavelingsvergunningen.
Schepen Jonathan De Valck kaart ook de grotere initiatieven aan zoals de uitbreiding van het Neromhof, de recente toelatingen van het college voor bosuitbreiding en de blijvende subsidies voor bosuitbreiding aan natuurverenigingen.

 

Publicatiedatum: 21/11/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.