Meise

Zitting van 21 11 2022

Van 19.35 uur tot 21.40

Aanwezig:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Ruben Algaba, schepen;

Erwin De Clerck en Billie Kawende, raadsleden;

 

 

 

Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 worden goedgekeurd.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Fluvius West - Buitengewone algemene vergadering op 12 december 2022

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West.

De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 5 september 2022.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 12 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius West die op maandag 12 december 2022 plaatsheeft in het Fluvius-gebouw te 8820 Torhout, Noordlaan 9.

Een dossier met documentatiestukken waren bij deze oproepingsbrief gevoegd.

 

Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

In het artikel 3.A.2 van de statuten van Fluvius West wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”. 

Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. 

Fluvius West doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

Het datanetwerk van de toekomst zal:

        open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

        ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

        toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,

        en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

De gemeente Meise is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is. De gemeente Meise wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie. De gemeente Meise staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien.

Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente Meise aanbelangt. De beslissing van de gemeente Meise, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang. De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente Meise in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen. Ook de keuze om vrij een dienstverlener als stad/gemeente te kiezen blijft behouden.

Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente Meise een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen. In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht. Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders.

Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de stad/gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken.

De Raad van Bestuur van Fluvius West heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 5 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd. In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana.

 

Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. 

 

  1. DOSSIER TRAMONTANA

De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Fluvius West besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Fluvius West ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Fluvius West in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Voor de toekenning van de aandelen en de winstverdeling betreffende de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken wordt een onderscheid gemaakt tussen een deelnemer die reeds aangesloten was voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (heeft recht op vergoeding voor de specifieke en de algemene inbreng) en een deelnemer die dat op heden nog niet is (heeft recht op vergoeding voor de algemene inbreng).

        Voor de vergoeding van de specifieke inbreng blijven de bestaande aandelen Atv en Aogt en winstbewijzen Wtv van toepassing en blijft de bestaande winstverdeling van toepassing (inclusief voor het zogenaamde synthetisch dividend).

        Voor de vergoeding van de algemene inbreng zal aan de gemeenten die voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit gevraagd worden om één bijkomend aandeel Aed te onderschrijven dat zal worden omgezet in één aandeel Aek. Het winstsaldo wordt verdeeld op basis van het aantal EAN’s elektriciteit.

 

De Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) vormt een onderdeel van de inbreng bedrijfstak door Fluvius West in Fluvius System Operator cv. De bestaande dienstenrelatie tussen de Opdrachthoudende vereniging en haar deelnemers zal ingebracht worden in NetCo. Voor de steden/gemeenten die op heden deelnemers zijn voor de Fluvius-NET-activiteit (elektronische-communicatiediensten) houdt dit in dat zij de bestaande diensten aan dezelfde voorwaarden kunnen/zullen verderzetten. Het behoort tot de gemeentelijke autonomie om hier desgevallend te opteren voor geen verderzetting van deze Fluvius-NET-activiteit.

 

De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

        de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

        de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

        het invoegen van de definitie ‘synthetisch dividend’ die van toepassing is op de deelnemers die reeds voor 1 januari 2023 aangesloten zijn voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        het schrappen van de Fluvius-Net-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

        aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor – naar gelang het geval – de specifieke en/of algemene inbreng bedrijfstak;

        het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

        een actualisering van de bijlage 1 alsook het toevoegen van een nieuwe bijlage 4 met een overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van een kabelmaatschappij.

 

 2.    OVERIGE WIJZIGINGEN

De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

Het betreft meer bepaald:

        een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur;

        de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

        de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

        een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

        de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

        de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

        de schrapping van de bepalingen betreffende de aandelen B en B*;

        de precisering dat een deelnemer per activiteit waarvoor hij toetreedt ten minste één aandeel dient te onderschrijven;

        de rechtzetting van foutieve verwijzingen en materiële vergissingen;

        de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

        de conformering aan de artikelen 422 en 423 van het Decreet over het Lokaal Bestuur;

        de toevoeging van de machtiging door de deelnemers om elke verschuldigde som af te houden van de dividenden.

 

De agendapunten 4 tot en met 6 zijn een gevolg van de structuurwijzigingen.

De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.

Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van Fluvius West in zitting van 5 september 2022:

  1. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Jabbeke, heden ressorterend onder Fluvius West, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;
  2. een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Vosselaar, heden ressorterend onder Fluvius West, overgedragen wordt aan de Opdrachthoudende vereniging Iveka;
  3. een voorstel van fusie door overneming opgesteld van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest.

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming en de fusie door overneming zijn opgenomen in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing en het fusievoorstel.  

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt. Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen en fusie binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

Door deze partiële splitsingen en fusie zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1. van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

 

Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Jabbeke van Fluvius West naar Imewo.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Jabbeke een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en haar aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West zal uitreden en haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Jabbeke de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Vosselaar van Fluvius West naar Iveka.

Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Vosselaar een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Iveka voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Iveka. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Vosselaar de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Het zesde agendapunt omvat de realisatie van de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door Gaselwest (met naamswijziging in ‘Fluvius West’) – ontwerpstatuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West.

Fusievoorstel

De Opdrachthoudende verenigingen Gaselwest en Fluvius West staan samen in voor een aantal nutsvoorzieningen vnl. in West- en Oost-Vlaanderen en voor een aantal gemeenten in de rand rond Brussel (Vlaams-Brabant) en in de Kempen. Gaselwest is distributienetbeheerder voor elektriciteit en/of gas voor 53 gemeenten die zich situeren in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Fluvius West is distributienetbeheerder voor elektriciteit voor 14 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen en voor gas voor 10 gemeenten uit de provincie West-Vlaanderen en voor 1 gemeente uit de provincie Antwerpen. Fluvius West staat daarnaast in voor de kabelactiviteit in 33 gemeenten in West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant en voor de activiteit riolering in 20 gemeenten uit de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Het is de bedoeling de gemeentelijke participaties in deze sectoren te bundelen door de twee voornoemde verenigingen te fusioneren.

Gelet op de verplichting van het Energiedecreet (artikel 4.1.1) om tegen 1 januari 2023 als distributienetbeheerder te beschikken over een aaneensluitend geografisch afgebakend gebied (verplichting in hoofde van de Opdrachthoudende verenigingen/distributienetbeheerders) en de verplichting om als gemeente dezelfde distributienetbeheerder te hebben voor de activiteiten elektriciteit en aardgas (verplichting in hoofde van de gemeenten), vormt deze bepaling in het Energiedecreet aldus de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen. Het Energiedecreet bepaalt in artikel 4.1.1 tevens dat de distributienetbeheerders moeten voldoen aan een minimumomvang van 200.000 aangesloten afnemers.

Het voorgestelde fusieproject kadert onder meer in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer. In de eerste plaats moet een grotere transparantie ten goede komen van de klanten. Tevens wordt een vermindering van het aantal bestuursmandaten nagestreefd.

Het is de bedoeling dat de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West in de toekomst fungeert als één ‘multi-utility’-entiteit, waarin samen met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas ook de schaal- en synergievoordelen voor de activiteiten openbare elektronische-communicatienetwerken, riolering en warmte maximaal worden geoptimaliseerd.  De fusie van de twee entiteiten zal het uniform werken en de mogelijkheden om nog efficiënter te werken en te organiseren, met alle voordelen van dien, bevorderen doordat er zowel op het terrein als bij de centrale diensten zal kunnen worden gewerkt in één homogeen lokaal geografisch aaneengesloten exploitatiegebied.

Er dient aangestipt dat de voorgenomen fusie door overneming op geen enkele manier afbreuk doet aan de betrokkenheid van elke individuele stad/gemeente bij het lokaal beheer van de huidige activiteiten en de verankering van de operationele werking.

Het gehele vermogen van Fluvius West zal – na de partiële splitsingen van de gemeenten Jabbeke en Vosselaar – ingevolge een ontbinding zonder vereffening overgaan op Gaselwest, en dit vanaf 1 januari 2025. Op het ogenblik van de realisatie van de voorgenomen fusie zal het huidige Fluvius West van rechtswege ophouden te bestaan.

De opschortende voorwaarden inzake de fusie door overneming zijn opgenomen in het fusievoorstel.

 

Ontwerp statuten fusie-distributienetbeheerder Fluvius West

De ontwerpstatuten van de fusie-distributienetbeheerder ‘Fluvius West’ hernemen de elementen die doorgevoerd zijn in voornoemde tussentijdse statutenwijzigingen en voegen er volgende aan toe met ingang van 1 januari 2025 :

        Toevoeging definitie synthetisch dividend, dat van toepassing is op de gemeenten van ex-Fluvius West (BTW BE0205.157.176).

        Toevoeging van de nieuwe bijlage 2 met het overzicht van de gemeenten die deel uitmaakten van de ex-kabelmaatschappijen. 

        Opname van de specifieke bepalingen van de over te nemen entiteit Fluvius West

        Voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de binnen Fluvius West (= ex-kabelmaatschappij) bestaande aandelen en winstbewijzen overgenomen mits vervanging van de aandelen Atv en Aogtv door aandelen At (creatie van aandelen At binnen de fusie-distributienetbeheerder) en de winstbewijzen Wtv door winstbewijzen Ct. Ook de binnen Fluvius West bestaande aandelen Aek [in hoofde van de deelnemers Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Hooglede, Izegem, Koekelare, Kortemark, Ledegem, Lendelede, Middelkerke, Oudenburg, Torhout en Wevelgem] worden ongewijzigd overgenomen in de fusie-distributienetbeheerder. Genoemde aandelen en winstbewijzen behouden hun binnen Fluvius West van toepassing zijnde winstverdeling teneinde de rechten van de gemeenten te vrijwaren voor de door Fluvius West verrichte inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en ‘specifiek’ in Fluvius System Operator cv. 

        De verduidelijkende bepalingen die heden in de statuten van Fluvius West vermeld worden in de artikelen 33bis en 44, werden opgenomen in de statuten van de fusie-distributienetbeheerder in de artikelen 29bis en 39.

        In de winstverdeling voor de nevenactiviteit wordt de van toepassing zijnde regeling geborgd voor het segment Hoogspanning voor de ex-Fluvius West-gemeenten die per 31 december 2024 aangesloten zijn voor de activiteit elektriciteit ‘Hoogspanning’. Eveneens wordt in datzelfde artikel de geldende winstverdeling opgenomen voor de ex-Fluvius West-gemeenten met betrekking tot de aandelen Publi-T.

        De in de statuten van Fluvius West voorkomende bepalingen met betrekking tot het voorheen in Fluvius West ondergebracht personeel worden ingeschreven in het artikel 37 punt 4.

        Wat de stemrechten betreft op de algemene vergadering worden de nieuw gecreëerde aandelen At toegevoegd.

        Het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15. Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. Naar afvaardiging binnen de Raad van Bestuur van Fluvius West (fusie-distributienetbeheerder) wordt een verhouding van 9 (ex-Gaselwest) en 6 (ex-Fluvius West) voorgesteld als transitiemaatregel voor de eerste legislatuur startende in 2025.

        Er worden 5 RBC’s binnen de fusie-distributienetbeheerder voorzien waarvan de indeling is opgenomen in de bijlage 1bis van toepassing vanaf 1 januari 2025.

        De bijlagen 1 en 1bis zijn per 1 januari 2025 te actualiseren ingevolge de partiële splitsing van de gemeente De Haan van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo en de fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest.

        Naamswijziging van ‘Gaselwest’ in ‘Fluvius West’.

 

AANWIJZING FLUVIUS WEST ALS DISTRIBUTIENETBEHEERDER

Door de geplande fusie door overneming van Fluvius West door Gaselwest ontstaat één nieuwe distributienetbeheerder elektriciteit en gas. 

Overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet wijst de reguleringsinstantie voor elk distributienet de netbeheerder aan. Indien het distributienet in kwestie geheel of gedeeltelijk eigendom is van een gemeente of van een groep van gemeenten, gebeurt die aanwijzing op voorstel van deze gemeente of groep van gemeenten. Volgens artikel 4.1.4 van het Energiedecreet eindigt de aanwijzing van de bij de fusie betrokken distributienetbeheerders van rechtswege en moet een nieuwe distributienetbeheerder door de VREG worden aangewezen.

In het vooruitzicht van de geplande fusie van Fluvius West en Gaselwest tot ‘Fluvius West’ op 1 januari 2025 hebben de Raden van Bestuur van Fluvius West en Gaselwest respectievelijk in zitting van 5 september 2022 en 12 september 2022 hun goedkeuring gehecht aan het voorstel tot de aanwijzing van de fusie-distributienetbeheerder Fluvius West als distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas voor het volledige grondgebied waarop beide distributienetbeheerders op 1 januari 2025 actief zullen zijn. Zij hebben beslist dit voorstel ter bekrachtiging door de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten te agenderen op hun respectievelijke buitengewone algemene vergaderingen van 12 en 20 december 2022. 

--> De VREG zal geïnformeerd worden over het standpunt dat de buitengewone algemene vergadering heeft ingenomen. 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering. 

Het Energiedecreet van 8 mei 2009.

Het decreet van 22 december 2022 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1 (agenda)

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West d.d. 12 december 2022:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:
    1. Wijziging van het voorwerp;
    2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 36, 38 en de bijlagen 1, 2 en 3 en het toevoegen van een artikel 40bis en een bijlage 4;
    3. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 8bis, 9, 17, 26, 33bis, 34, 35, 36quater, 37, 38, 39, 46 en de bijlagen 2 en 3 en het schrappen van artikel 36ter;
    4. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
    5. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
    6. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
    7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
    8. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
    9. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Aed binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Jabbeke, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen Aed en Aoge door de aandelen Ae met een waarde van 25 euro per aandeel en vervanging van de aandelen Aogtv en Atv door de aandelen At met een waarde van 25 euro per aandeel.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius West kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Vosselaar, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen Aed en Aoge door de aandelen Ae met een waarde van 25 euro per aandeel en de vervanging van de aandelen Aogtv en Atv door de aandelen At met een waarde van 25 euro per aandeel.
    3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius West kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en warmte van de gemeente Vosselaar, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en warmte van de gemeente Vosselaar vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.
  1. Realisatie van een fusie door overneming overeenkomstig de artikelen 12:24 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (overnemende vereniging):
    1. Vaststelling van de in het fusievoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
    2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van het aantal bestaande aandelen Aed, Aoge, Ag, Atv, Aogtv en Ar à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare elektronische-communicatienetwerken en riolering.
    3. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen Aed en Aoge door de aandelen Ae met een waarde van 25 euro per aandeel en de vervanging van de aandelen Aogtv en Atv door de aandelen At met een waarde van 25 euro per aandeel.
    4. Kennisneming van het fusievoorstel (art. 12:24 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:25 WVV) en van de Commissaris (art. 12:26 WVV) met betrekking tot het voorstel tot fusie door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:27 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de fusie per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius West kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:25, 12:26 en 12:27 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (over te nemen vereniging) en de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2.   De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Goedkeuring van de statuten (inclusief naamswijziging) van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (daarin hernoemd tot Fluvius West).
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de fusie en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusie zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de fusie vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de fusie vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de over te nemen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het fusievoorstel en de bijzondere verslagen over het fusievoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de fusie in de meest brede zin.
  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  2. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  3. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  4. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  5. Statutaire benoemingen.
  6. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 (dossier tramontana)

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius West aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat

        een herbevestiging impliceert door de gemeente Meise van haar huidige aansluiting bij Fluvius West voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring herbevestigt de gemeente Meise haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

De gemeenteraad gaat akkoord om de Fluvius-NET-activiteit aan dezelfde voorwaarden verder te zetten via NetCo. Dit impliceert dat de gemeente Meise de bestaande diensten van de Fluvius-NET-activiteit zal verderzetten via NetCo.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

Artikel 3 (DOSSIER TRAMONTANA)

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

 

Artikel 4 (OVERIGE WIJZIGINGEN)

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius West met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022.

 

Artikel 5 (PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST NAAR IMEWO VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, OPENBARE VERLICHTING EN DE AANDELEN IN DE CV PUBLI-T VAN DE GEMEENTE JABBEKE)

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius West / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Imewo van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Jabbeke.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius West wordt verzocht de uittreding van de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de strategische participaties (Publi-T) te willen aanvaarden.

 

Artikel 6 (PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST NAAR IVEKA VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, GAS, OPENBARE VERLICHTING, WARMTE EN DE AANDELEN IN DE CV PUBLI-T VAN DE GEMEENTE VOSSELAAR)

Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius West / Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Vosselaar.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius West wordt verzocht de uittreding van de gemeente Vosselaar voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de cv Publi-T te willen aanvaarden.

 

Artikel 7 (FUSIE DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST DOOR GASELWEST MET NAAMSWIJZIGING IN FLUVIUS WEST)

        Zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel tot fusie door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West door de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest met naamswijziging in Fluvius West, overeenkomstig het fusievoorstel, waarbij voor Fluvius West op 1 januari 2025 de algeheelheid van haar vermogen, omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, overgedragen wordt aan Gaselwest, en eveneens zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde ontwerpstatuten van de gefuseerde distributienetbeheerder ‘Gaselwest met naamswijziging in Fluvius West’, onder de opschortende voorwaarden zoals opgenomen in het fusievoorstel.

 De algemene vergadering in buitengewone zitting van Gaselwest wordt verzocht de toetreding/uitbreiding van de aansluiting van de steden/gemeenten van de (voormalige) Opdrachthoudende vereniging Fluvius West vanaf 1 januari 2025 te willen aanvaarden.

 

Artikel 8

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 9

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Paul Aerts, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 12 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 tot en met 8 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

Artikel 10

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Haviland - Buitengewone algemene vergadering op 14 december 2022

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.

De gemeenteraadsbeslissingen dd. 18 maart 2019 en 15 november 2021 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werden aangeduid.

De oproepingsbrief van 11 oktober 2022 tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale van 14 december 2022 met volgende agendapunten:

  1. Notulen van de Algemene Vergadering van 22 juni 2022: goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd op 4 juli 2022 aan de deelnemers bezorgd).
  1. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 34).
  2. Vervanging lid raad van bestuur (art. 19): goedkeuring.
  3. Varia.

Juridische gronden

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging.

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

Artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd. 14 december 2022 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde, Jaak Wouters, en plaatsvervangend afgevaardigde, Sonia Lathouwers,  - gedurende de huidige legislatuur –zijn gemandateerd om de agendapunten op de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd. 14 december 2022 goed te keuren.

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Incovo - Buitengewone algemene vergadering op 16 december 2022

MOTIVERING

Feiten en context

Het schrijven van 31 oktober 2022 van Incovo waarin de Raad van bestuur het lokaal bestuur Meise uitnodigt op de bijzondere algemene vergadering van Incovo, die zal plaatsvinden op vrijdag 16 december 2022 van 18:00 uur tot 19:00 uur in de hoofdzetel van Incovo, C. Buyssestraat 5 te Vilvoorde en volgende agendapunten omvat:

 1. Vaststelling van geldigheid tot vergaderen overeenkomstig artikel 22 van de statuten.
 2. Goedkeuring van de notulen van 30 september 2022 (bijlage 1).
 3. Goedkeuring begroting 2023 - vaststellen van de werkingsbijdragen (bijlage 2).
 4. Akte vervanging raadgevend bestuurders.
 5. Varia.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2022 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Conform artikel 30 van de statuten van Incovo kan een deelnemer zich laten vertegenwoordigen door één bijkomende afgevaardigde per begonnen schijf van 10000 inwoners (20000 voor deelnemers met gedeeltelijke opdracht).

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Incovo van 16 december 2022 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordigers van het lokaal bestuur Meise, Virginie De Klippel en Diana Tierens, worden gemandateerd om deze vergadering bij te wonen en de agenda goed te keuren volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van 21 november 2022.

Artikel 3

Incovo zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Compensatie feestdagen in 2023

MOTIVERING

Feiten en context

In 2023 vallen 2 feestdagen op een zaterdag of een zondag:

        zondag 1 januari 2023;

        zaterdag 11 november 2023.

De gemeenteraad bepaalt jaarlijks op welke wijze feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag gecompenseerd worden.

Er zijn 2 mogelijkheden:

        het vaststellen van vervangende feestdagen;

        het verlenen van het recht aan het personeelslid om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks vakantieverlof.

De raad neemt deze beslissing vóór 15 december van het voorafgaande jaar na voorlegging aan het syndicaal comité.

De deeltijdse personeelsleden met een vast uurrooster hebben recht op de feestdagen die samenvallen met de dagen waarop ze gewoonlijk werken. Valt er een feestdag samen met een dag waarop de werknemer volgens zijn uurrooster nooit werkt, heeft deze geen recht op een compenserende feestdag.

Juridische gronden

De beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2022, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van toepassing op de personeelsleden van de gemeente en het OCMW: Titel IX Verloven en afwezigheden, hoofdstuk III De feestdagen.

Advies/argumentatie

Het is aangewezen om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks verlof.

Deze beslissing werd voorgelegd aan het syndicaal comité van 29 september 2022.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Aan alle personeelsleden van lokaal bestuur Meise het recht te verlenen om de 2 feestdagen die in 2023 samenvallen met een zaterdag en een zondag, namelijk 1 januari 2023 en 11 november 2023, op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks verlof.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

ICT - Aanvaarding schenking WIFI-antenne outdoor van AZ Rivierenland

MOTIVERING

Feiten en context

In functie van het masterplan onderwijs zal in de gemeentelijke basisschool De Leertuin een ingrijpende verbouwing plaatsvinden. Om de periode van de bouwwerken te overbruggen, is het wenselijk in de Snipper een gemeentelijke netwerkconnectie te voorzien.

AZ Rivierenland beschikte nog over een outdoor WIFI installatie die niet meer in gebruik was. Zij waren akkoord deze kosteloos aan het lokaal bestuur Meise te schenken.

Juridische gronden

Artikel 41, 12° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Positief advies om de schenking te aanvaarden.

Het is de uitdrukkelijke bevoegdheid van de gemeenteraad om schenkingen te aanvaarden

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De schenking van een outdoor WIFI installatie te aanvaarden.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025: herziening 2022/1

MOTIVERING

Feiten en context

Het initiële meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2020/1 - werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 20 juli 2020. Het resultaat van de jaarrekening 2019 van gemeente en OCMW werd hierin verwerkt.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2020/2 - werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van  14 december 2020. Het budget voor 2020 werd gewijzigd en de kredieten voor 2021 werden vastgesteld.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2021/1 - werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van  15 november 2021. Het budget voor 2021 werd gewijzigd en de kredieten voor 2022 werden vastgesteld.

Het meerjarenplan wordt nu voor een vierde maal herzien.

Deze herziening 2022/1 van het meerjarenplan omvat in hoofdzaak:

        Bijsturing van de actieplannen en acties ingevolge een aangepaste planning, een verdere detaillering van de financiële gegevens of een meer gedetailleerde raming van de beoogde projecten.

        Bijsturing van het personeelsbudget ingevolge een aanpassing van de personeelsformatie en meerdere onvoorziene loonindexeringen.

        Bijsturing van het budget voor de financiering van de energie-uitgaven (Elektriciteit, gas, stookolie) als gevolg van de energiecrisis.

        Investeringsprojecten waarvoor nog geen exacte uitvoeringsperiode is gekend, worden opgenomen in het meerjarenplan nà 2025. Een aantal projecten wordt door de beperkte budgettaire ruimte momenteel on-hold gezet. Na de goedkeuring van de jaarrekening 2022 kunnen deze, indien budgettair mogelijk, bij een volgende aanpassing van het meerjarenplan opnieuw worden opgenomen.

De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan herziening 2022/1 behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 Titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Overwegende dat het beschikbaar budgettair resultaat positief is en de autofinancieringsmarge positief is in 2025.

Minstens een keer per jaar dient het meerjarenplan te worden aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.

De periode van het meerjarenplan blijft altijd de periode, vermeld in artikel 254, tweede lid, van het decreet lokaal bestuur maar de financiële nota zal altijd de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven.

Een aanpassing van het meerjarenplan zal minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota omvatten. De wijzigingen aan de strategische nota zijn naast het meerjarenoverzicht (zie bijlage) ook terug te vinden in het document doelstellingenboom (zie bijlage). In de doelstellingenboom is een duidelijk overzicht opgenomen met de wijzigingen van de strategische nota ten opzichte van de oorspronkelijke strategische nota. De wijzigingen werden aangebracht in het groen. In de strategische nota wordt zoals bepaald in artikel 8, tweede lid van het BVR BBC van 30 maart 2019 gerapporteerd op niveau van de actieplannen.

Het decreet over het lokaal bestuur heeft een specifieke wijze van goedkeuren opgesteld voor het aanpassen van het meerjarenplan 2020-2025. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen, onder meer in de financiële nota en toelichting, zijn opgenomen als bijlage.

BESLUIT

Artikel 1

Het deel van de gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2022/1 - bevattende de strategische nota, de financiële nota en de toelichting vast te stellen.

Artikel 2

De kredieten voor 2023 vast te stellen.

Artikel 3

Het deel van het OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2022/1 - goed te keuren.

Artikel 4

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2022/1 - wordt in zijn geheel vastgesteld.

Artikel 5

Het geconsolideerd financieel evenwicht van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2022/1 - vast te stellen.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein: verlenging vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad stelde op 18 februari 2019 het retributiereglement met betrekking tot werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein vast. Er dient een nieuw retributiereglement te worden vastgesteld met ingang van 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of het onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein. De gemeenteraad keurde op 18 december 2017 de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen goed die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten er ook geregeld dringende werken uitgevoerd worden die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening, daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

In 2017 kwam de actualisatie van de code tot stand naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...

De raad is bevoegd om het retributiereglement vast te stellen.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40 en 41.

Artikel 173 van de Belgische grondwet.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Advies/argumentatie

Overwegende dat het in het gebruik nemen van het openbaar domein voor de gemeente bijkomende kosten met zich meebrengt op het vlak van veiligheid, onderhoud van het openbaar domein, afvalbeheersing, openbare netheid, verkeersveiligheid en infrastructuur.

Overwegende dat het gerechtvaardigd is een billijke financiële tussenkomst te vragen voor al wie, al dan niet gevraagd, beroep doet op de dienstverlening van de gemeente.

Overwegende dat de gemeente haar budget in evenwicht dient te houden.

Gunstig advies van de uitvoerende diensten.

Financiële gevolgen

De jaarlijkse opbrengst wordt geraamd op 51.000 euro en zal worden opgenomen in het meerjarenplan 2020 - 2025 onder AR 70310000 Opbrengsten diverse diensten.

Het krediet is voorzien in het budget 2022 en volgende jaren.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/73699000/00200 Belasting op het gebruik openbaar domein

nvt

€41.485,84

BESLUIT

Artikel 1 - Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

- alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,...), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, verdeel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten...) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

- telecommunicatie,

- radiodistributie en kabeltelevisie,

- de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

- alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2023 voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

Artikel 2 - Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voetpaden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro.

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60 % van hogervermeld(e) bedrag(en).

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

Artikel 3 - Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken. herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 5m² wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

Artikel 4 - Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

Artikel 5 - Definitief karakter

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid. Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 287 van het decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

Artikel 6

Deze beslissing zal overgemaakt worden aan de financieel directeur voor de uitvoering van de inning.

Artikel 7

Infrax West, Noordlaan 9 te 8820 Torhout zal van deze beslissing in kennis gesteld worden.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Aansluiting vastgoedplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie – goedkeuring

MOTIVERING

Feiten en context

Het agentschap Digitaal Vlaanderen wenst de algehele dienstverlening verder te digitaliseren.

Daartoe wordt een vastgoedinformatieplatform ontwikkeld waardoor notarissen (of burgers) informatie over vastgoed (perceelsinformatie) via een e-loket kunnen opvragen.

Wanneer alle plannen, vergunningen en kadastrale informatie voor de gemeente digitaal beschikbaar zijn, zal dit proces volledig geautomatiseerd verlopen voor aanvraag, betaling en aflevering van de informatie.

In de overgangsfase zullen door de dienst Omgeving nog bijkomende data moeten aangeleverd worden voor de percelen waarvoor alle info nog niet digitaal beschikbaar is.

De inning van de retributie gebeurt door de gemeente. Er zal door het agentschap digitaal Vlaanderen een dossierkost van €20 worden aangerekend voor de ontwikkeling en onderhoud van het Vastgoedplatform.

De raad is bevoegd om de aansluiting tot het Vastgoedplatform en de vernieuwing van het retributiereglement goed te keuren.

Juridische gronden

Artikel 173 van de Grondwet;

Artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

Advies/argumentatie

Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;

Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;

Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;

Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;

Overwegende dat gemeenten samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld;

Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;

Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;

Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;

Overwegende dat de gemeente Meise de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;

Wordt voorgesteld aan te sluiten bij het Vastgoedinformatieplatform en het bedrag van de retributie vast te stellen op €100. (thans €62,50)

Financiële gevolgen

De opbrengsten worden op jaarbasis geraamd op €50.000. (gemiddeld 500 aanvragen per jaar)

Het krediet is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/70000000/01100

nvt

€60.225

BESLUIT

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:

  1. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
  2. de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
  3. de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

Artikel 2 - Algemeen

De gemeente Meise verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Meise doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Meise stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.

Met ingang van 1 januari 2023 wordt ten voordele van gemeente Meise een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.

Artikel 3 - Verschuldigde

De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

Artikel 4 - Bedrag

Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Vastgoeddossier

100 EUR

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

Artikel 5 - Invorderingswijze

De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Meise voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.

§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:

1. aanvragers; en

2. houders van rechten op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier wordt aangevraagd.

§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:

  1. contact- en identificatiegegevens;
  2. financiële gegevens;
  3. het identificatienummer van het Rijksregister/KBO-nummer;
  4. vastgoedinformatie;
  5. gegevens in het kader van openbare onderzoeken en overtredingen.

§4. De gemeente Meise bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Meise verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Meise bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.

§5. De gemeente Meise doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Meise, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.

Artikel 7 – Ondertekening

De vastgoeddossiers die de gemeente Meise via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 1 januari 2023 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.

Artikel 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Artikel 10 - Verwerkingsovereenkomst

De verwerkingsovereenkomst in bijlage wordt goedgekeurd. De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de verwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Klimaatactieplan Meise - Londerzeel - vaststelling

MOTIVERING

Feiten en context

Door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (beslissing van de gemeenteraad van 16 november 2020) heeft het gemeentebestuur zich geëngageerd om:
• de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);
• haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).
• een ‘inventarisatie uitgangswaarden emissies’ (CO2-nulmeting) en een beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering (risico- en kwetsbaarheidsanalyse) uit te voeren;
• een actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) in te dienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit (dus tegen 20 november 2022);
• minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP te rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

Het ontwerp van klimaatactieplan Meise - Londerzeel werd op 22 augustus 2022 door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld waarbij het participatietraject werd goedgekeurd, bestaande uit:
 publicatie samenvatting van het doel, de huidige situatie en een overzicht van acties via het                 infoblad van september 2022.
 publicatie van het ontwerp-klimaatactieplan op de website van eind augustus tot 10 oktober                 2022.
 de mogelijkheid om tot 10 oktober 2022 suggesties, opmerkingen of bezwaren te formuleren (via  een onlineformulier).
 adviesverlening door de milieuadviesraad en de Gecoro (11 oktober 2022).
 organisatie van een infomoment naar de brede bevolking toe op 28 september 2022.
 verwerking van de suggesties, opmerkingen en bezwaren en opmaak van een definitief                  klimaatactieplan.

Juridische gronden

De ondertekening door het gemeentebestuur Meise in 2014 van het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), waarbij ze zich engageerde tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

Het besluit van de deputatie van 21 juni 2018, waarbij de provincie zich engageert om Sustainable Energy and Climate Action Plans, kortweg SECAP’s (gemeentelijk energie- en klimaatactieplannen) op te maken voor de Vlaams-Brabantse steden en gemeenten en deze tevens te ondersteunen en te begeleiden bij de uitvoering ervan.

De ondertekening door het gemeentebestuur Meise op 18 oktober 2019 in Leuven van het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

De goedkeuring door de deputatie op 7 november 2019 van het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025, waarbij de provincie de gemeenten zal ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

De goedkeuring door de Vlaamse Regering op 9 december 2019 van het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030.  Dit plan bepaalt dat de Vlaamse overheid de lokale overheden stimuleert om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

De gemeenteraad keurde op 25 maart 2020 de overeenkomst goed met de provincie Vlaams-Brabant voor de opmaak van een intergemeentelijk SECAP, evenals de principiële intekening op het Burgemeestersconvenant 2030 opgenomen als voorwaarde in deze overeenkomst.

De beslissing van de gemeenteraad van 16 november 2020 houdende ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030.

De collegebeslissing van 22 augustus 2022 houdende vaststelling van het ontwerp-klimaatactieplan en goedkeuring van het participatietraject.

Advies/argumentatie

Stappen vooruit zetten in de richting van een klimaatneutrale en klimaatbestendige gemeente is dringend. Hoe langer we wachten om structurele en doorgedreven maatregelen te nemen, hoe moeilijker de omslag naar een koolstofvrije samenleving zal zijn, hoe hoger de kosten voor de maatschappij zullen oplopen en hoe kleiner de kans om de klimaatverandering en haar gevolgen te beperken.

De doelstellingen van het klimaatactieplan zijn het streven naar een drastische vermindering van de CO2-uitstoot (klimaatmitigatie) en het nemen van maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op het grondgebied te temperen (klimaatadaptatie).
 40%-CO2-reductie tegen 2030
 klimaatneutraal tegen 2040/2050
 klimaatbestendig tegen 2050.

Het gemeentebestuur Meise opteerde voor de opmaak van een klimaatactieplan (SECAP) samen met de gemeente Londerzeel onder regie van de provincie Vlaams-Brabant.

Een ambitieus en breed gedragen energie- en klimaatbeleid kan enkel succesvol zijn als zowel het beleid als de verschillende beleidsdomeinen en diensten binnen het bestuur actief betrokken zijn. Hiertoe werd een interne stuurgroep opgericht met mandatarissen en vertegenwoordigers van verschillende diensten en een intergemeentelijke stuurgroep met vertegenwoordigers van de gemeenten Meise en Londerzeel en de provincie, die de opmaak coördineert.

Het doel van het participatieproces is om te komen tot een gedragen lokaal klimaatbeleid en klimaatplan. Ook een actieve medewerking bij de uitvoering ervan is een grote meerwaarde. Om de ambitieuze doelstellingen te halen, is het belangrijk iedereen mee te krijgen in het verhaal. Wij kunnen onze doelstellingen immers enkel bereiken als ook onze inwoners, bedrijven, verenigingen,… mee aan de kar trekken.

Tijdens het openbaar onderzoek werden 6 papieren formulieren met suggesties, vragen of bemerkingen ontvangen alsmede 4 e-mailberichten.  Een samenvatting van deze suggesties, vragen en bemerkingen werd als bijlage opgenomen.

Voorgesteld wordt om deze bezwaren, suggesties en vragen als aparte documenten toe te voegen aan het klimaatactieplan en er een korte beoordeling aan te koppelen.

De opmerkingen, geuit tijdens het infomoment van 28 september 2022, werden genoteerd in een verslag en ook hier wordt voorgesteld om dit als apart document toe te voegen, voorzien van een korte beoordeling.

Tot slot werden op 11 oktober 2022 adviezen geformuleerd door de milieuadviesraad en de Gecoro.
Ook deze documenten zijn als bijlage opgenomen en kort voorzien van een beoordeling.

Financiële gevolgen

Het klimaatactieplan genereert enerzijds diverse acties die financiële gevolgen hebben, maar anderzijds zijn er verschillende lopende of geplande acties die passen binnen de doelstellingen van het klimaatactieplan.  Voor deze acties worden de nodige budgetten voorzien (bijvoorbeeld airco en warmtepomp in het administratief centrum en warmtepomp in de loods), zodat het klimaatactieplan op zich hierbij geen meerkost inhoudt, maar anderzijds kunnen deze kosten wel ingebracht worden in het klimaatactieplan. Als dusdanig kunnen talrijke acties ingebracht worden en is het totaalbudget zeer aanzienlijk en verspreid over vele budgetartikels (zie hoofdstuk 1.3 van het ontwerp-klimaatactieplan).

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van de ontvangen adviezen, suggesties, bemerkingen, vragen en hun beoordeling.

Artikel 2

Het klimaatactieplan Meise - Londerzeel en de bijhorende documenten vast te stellen.

Artikel 3

De provincie Vlaams-Brabant en de Europese Unie worden op passende wijze in kennis gesteld van deze beslissing.

Artikel 4

De goedkeuring van het klimaatactieplan Meise - Londerzeel wordt op passende wijze kenbaar gemaakt aan belanghebbenden en geïnteresseerden.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Ondertekening Lokaal Energie- En Klimaatpact 2.0

MOTIVERING

Feiten en context

Vlaanderen en de lokale besturen slaan d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op een krachtdadig beleid.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.

Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren - de Vlaamse overheid en de lokale besturen - geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:

De Vlaamse overheid engageert zich tot:

 Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS);

 Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergieën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

 In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

 Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat, wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

 Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

 De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie)) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030);

 Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

 De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taxshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

 Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid. Het trekkingsrecht in euro voor Meise voor 2022 bedraagt afgerond 22.778,87 euro.

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Meise aan actie te ondernemen om de doelstellingen te behalen zoals hierboven vermeld in LEKP 1.0 met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2 en Werf 3.

Juridische gronden

De goedkeuring door de Vlaamse Regering op 9 december 2019 van het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030. Dit plan bepaalt dat de Vlaamse overheid de lokale overheden stimuleert om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid;

De ondertekening door het gemeentebestuur Meise op 18 oktober 2019 in Leuven van het VlaamsBrabantse Klimaatengagement.

De ondertekening door het gemeentebestuur Meise in 2014 van het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), waarbij ze zich engageerde tot een besparing van 20% op haar CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011);

De ondertekening door de burgemeester namens gemeentebestuur Meise op 11 november 2020 van het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) waaraan meerdere concrete verbintenissen zijn verbonden.

De ondertekening door de gemeenteraad van LEKP 1.0 op 18 oktober 2021.

Advies/argumentatie

Er wordt voorgesteld dat de gemeenteraad akkoord gaat met de ondertekening van het “Lokaal Energie – en Klimaatpact (LEKP) 2.0” op vraag van de Vlaamse regering.

Onderstaande geeft een overzicht van de bijkomende/strengere concrete engagementen voor de gemeente Meise:

  1. De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;
  2. De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;
  3. Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;
  4. Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

4a Nieuwe uitdaging onder werf 2:

25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024.

4b Nieuwe uitdaging onder werf 3:

1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

Beoordeling van de aangescherpte doelstellingen t.o.v. LEKP 1.0

  1. De gemeente engageerde zich al voor 40 % en de vereiste uitbreiding naar de eigen mobiliteit in LEKP 2.0 biedt interessante mogelijkheden om nog beter te doen:  Beslissing na beslissing - in eerste instantie op Europees niveau zoals inzake vervroeging en verstrenging van de uitfasering van productie van fossiele motoren, verbod op verkoop ervan, almaar scherper gestelde (federale) autofiscaliteit … - zorgen ervoor dat op korte termijn de verwachte revolutie naar elektromobiliteit enkel maar wordt versneld want ook de eigen vloot ontsnapt hier niet aan. Anderzijds nam de gemeente recente een aantal maatregelen met gevoelige impact op de CO2-reductie: 2 graden minder verwarmen betekent weerom minstens 12 % minder CO2-uitstoot, verdere doving van openbare verlichting zorgt voor halvering en er is nog meer op til.
    Naar aanleiding van de energiecrisis is het de bedoeling dat wordt gesensibiliseerd naar verhuurders van gemeentelijke infrastructuur en incentives worden aangeboden: de huurder zal kunnen kiezen tussen BAU (blijven verbruiken zonder er veel bij na te denken) en het efficiënt benutten van elektriciteit, verwarming en water bij organisatie van een activiteit, huur van een gebouwdeel, uitbating van een cafetaria, verlichting bij een voetbaltraining,… . De bonus is in eerste instantie voor hemzelf maar zijn bijdrage om onze doelstellingen mede te realiseren kan niet worden onderschat.
    Er werd recent een werkgroep opgericht voor patrimonium optimalisatie. Deze zal zich onder meer bezighouden met het bekijken van welke gebouwen niet langer (als dusdanig) worden gebruikt en ook, welke op termijn worden afgestoten. Voornamelijk bij het religieuze patrimonium worden hiertoe mogelijkheden gecreëerd voor uitfasering van verbruiken en dus emissies.
    Noot: Er wordt vertrokken van de toestand begin 2019 omwille van de Covid-impact op de eerdere doelstelling met begindatum 2021.
  2. Zie onder punt 1.
  3. Er bestaat vandaag geen lokale heffing en dus hoeft er ook geen te verdwijnen. Van een nieuwe is voor zover bekend, geen sprake.
  4. 4.a: Het uiteindelijk doel is het behalen van alle doelstellingen van de 4 werven tegen 2030. Het lokaal bestuur kan zelf bepalen wat de eigen prioriteiten zijn en kiezen waarop eerst wordt ingezet.
    Wanneer er met behulp van bijkomende ondersteuning van de hogere overheid en sociale huisvestingsmaatschappijen 50 collectieve renovaties kunnen plaatsvinden, dan mag het geen probleem zijn om met de huidige stand van zaken en zeker binnen enkele jaren, ervoor te zorgen dat de helft ervan CO2-neutraal is.
    4.1.b: Deze uitdaging mag geen probleem vormen in navolging van de uitvoering van 4.1.a.

Financiële gevolgen

Geen directe financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het Lokaal Energie – en Klimaatpact (LEKP) 2.0 te ondertekenen en uitvoering te geven aan de bijbehorende engagementen.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Projectvereniging Brabantse Kouters West: ontbinding projectvereniging - toetreding gemeente bij Erfgoed Brabantse Kouters - goedkeuring ontwerp beleidsplan in kader van erkenningsaanvraag als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst

MOTIVERING

Feiten en context

Gezien de meerwaarde van een intergemeentelijke samenwerking rond bouwkundig erfgoed,landschappelijk erfgoed en archeologie en de complementariteit met de werking van RegionaalLandschapBrabantseKoutersvzw(RLBK)heeftRLBK in 2019hetinitiatiefgenomenomsamen met gemeentenin   de Brabantse Kouters de oprichting van Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten (IOED’s) voor tebereiden.

Het voorstel tot oprichten van projectverenigingen ter bevordering van de intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed in de Brabantse Kouters en toetreden van de gemeente tot de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ als juridische structuur werdgoedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 18 november 2019. Tijdens dezelfde zitting werd ook de opmaakvaneenaanvraagdossiervoorerkenningals Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)bij  deVlaamseOverheidgoedgekeurd.

De beide projectverenigingen ‘Brabantse Kouters Oost’ (gemeenten Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst en de stad Vilvoorde) en ‘Brabantse Kouters West’ (gemeenten Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel) sloten een samenwerkingsovereenkomst af met Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) voor de uitvoering van de erfgoedwerking door RLBK.

Een erkenning als IOED (en bijhorende Vlaamse financiering) werd tijdens de eerste aanvraagronde in 2020 nog niet verleend door de Vlaamse Overheid, maar op de vergadering van 16 november 2020 beslisten de raden van bestuur van beide projectverenigingen om:

        Een beperkte erfgoedwerking uit te bouwen in verhouding tot de financiële input vanuit de aangesloten gemeenten

        Nauw samen te werken tussen de projectverenigingen ‘Brabantse Kouters West’ en ‘Brabantse Kouters Oost’ (gezamenlijke inhoudelijke werking, begroting, vergaderingen). De intergemeentelijke samenwerking is immers ook gebaseerd op gelijkaardige statuten (op naam en werkingsgebied na) en een gedeeld personeelskader.

        Daarbij volgende inhoudelijke speerpunten voor 2021-2022-2023 naar voor te schuiven:

        Herinventarisatie en valorisatie van bouwkundige erfgoed op de Vlaamse Inventaris

        De opmaak van een nieuw aanvraagdossier voor de erkenning als IOED in 2022

        Ondersteuning gemeenten i.k.v. funerair erfgoed

        Onderzoeken mogelijkheden tot samenwerken bij publiekswerking (bv. Open Monumentendag).

        RLBK de opdracht te geven een deeltijdse medewerker aan te werven om deze werking op te starten. Deze medewerker kwam in dienst va RLBK op 24 mei 2021.

Deze agendering en voorstel voor beslissing van de gemeenteraad omvat (1) de juridisch-organisatorische aspecten verbonden aan de nieuwe erkenningsaanvraag als Intergemeentelijke onroerend Erfgoeddienst (IOED) en (2) de inhoudelijke en financiële hoofdlijnen van de intergemeentelijke samenwerking in de projectvereniging voor de periode 2024-2026.

 

1.Op basis van de argumentatie van de minister bevoegd voor Erfgoed, Matthias Diependaele, in kader van de eerste erkenningsaanvraag in 2020, maakt een nieuwe erkenningsaanvraag maar kans indien één globaal aanvraagdossier ingediend kan worden voor alle gemeenten van de projectverenigingen ‘Brabantse Kouters West’ (Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem, Wemmel) en ‘Brabantse Kouters Oost’ (Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst). Hij verwijst hierbij naar een voldoende schaalgrootte en een homogeen erfgoedpakket als vereisten. Conform het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 kunnen twee projectverenigingen niet zomaar samengevoegd worden. Daarom ligt het voorstel voor om de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West (5 gemeenten) te ontbinden als intergemeentelijke samenwerking en deze gemeenten te laten aansluiten bij de projectvereniging ‘Brabantse Kouters Oost’. Om de lading te dekken van het uitgebreide werkingsgebied wordt tevens voorgesteld om gelijktijdig de naam van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters Oost’ te wijzigen naar ‘Erfgoed Brabantse Kouters’. Gezien de 12 betrokken gemeenten  op basis van dezelfde verdeelsleutel financieel bijgedragen hebben tot de respectievelijk projectverenigingen en zich al geëngageerd hebben om dit voor de rest van de beleidsperiode te doen, wordt ook voorgesteld om de tegoeden van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ na ontbinden van de projectvereniging in te brengen bij de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’.

2.Om verder inhoudelijk uitvoering te geven aan de bovenvermelde taak ‘opmaak van een nieuw aanvraagdossier voor de erkenning als IOED’ werd een ontwerp opgemaakt voor een beleidsplan voor de periode 2024-2026. Dit gebeurde op basis van de voorgaande erkenningsaanvraag en input vanuit het werkveld via drie zgn. erfgoedcafé’s rond bouwkunde, archeologie en landschap in 2022. Het ontwerp beleidsplan werd ook voorgelegd en goedgekeurd op een gezamenlijke vergadering van de raden van bestuur van de projectverenigingen ‘Brabantse Kouters Oost’ en ‘Brabantse Kouters West’ van 14 september 2022. Ook de begroting voor de periode 2024-2026 is hierin opgenomen waarbij naast de gemeentelijke bijdragen ook Vlaamse subsidies voorzien zijn voor een personeelskader met een expertise op het vlak van bouwkundig erfgoed, archeologie en landschappelijk erfgoed.

Advies/Argumentatie

Door de gemeenten van projectvereniging Brabantse Kouters Oost en Brabantse Kouters West te verenigen in één projectvereniging met de nieuwe naam Erfgoed Brabantse Kouters worden de kansen op goedkeuring van een nieuwe erkenningsaanvraag als IOED door de Vlaamse Overheid vergroot. Een goedgekeurde IOED zal bijdragen tot de realisatie van het gemeentelijk erfgoedbeleid, meer specifiek de inventarisatie, het behoud, de restauratie, het beheer en de ontsluiting van het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed.

Juridische gronden

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 41, tweede lid, °4 en artikelen 401-412.

Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013, in het bijzonder Hoofdstuk 3 Instanties en actoren van het onroerend erfgoedbeleid, afd. 3 Erkenning als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst.

De statuten van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 november 2019.

De statuten van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters Oost’.

Financiëlegevolgen

Ditbesluithoudt geen bijkomend financieel engagement in van de gemeente.  De meerjarige financiële verbintenis vanuit de gemeente zoalsbeschreveninartikel20vandestatuten werd reeds goedgekeurd op de vergadering van de gemeenteraad van 18 november 2019 en werd voorzien onder budgetsleutel GE/03800/64900000.

Degemeentebesturen cofinancierendeprojectvereniging viaeenjaarlijksesubsidiediebestaatuiteen vast basisbedrag van 2.500 euro en een variabele bijdrage op basis van het aantal inwoners. Elkgemeentebestuurbetaaltvoordevariabelebijdrage0.11europerinwoner.Hetbevolkingscijferwordtvastgesteld aan de hand van de jongste gepubliceerde officiële statistieken van de overheid. Hetvolledige subsidiebedrag wordt jaarlijks aangepast volgens de gezondheidsindex met als referentie de  indexophetmomentvanoprichtingvan deprojectvereniging.Debijdragenwordenjaarlijksaangepast op basis van de bevolkingscijfers volgens Statbel en geïndexeerd volgens degezondheidsindex. Dereferentievoorindexeringis deoprichtingsdatum van de IOED(geplandop 18december2019).

Indien de projectvereniging erkend wordt als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) dan kan zij Vlaamse subsidies ontvangen in de jaren 2024-2026 volgens een vast en variabel bedrag zoals weergegeven in de begroting die opgenomen is in het ontwerp beleidsplan 2024-2026.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad beslist omde projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ te ontbinden op voorwaarde dat de naam van projectvereniging Brabantse Kouters Oost wordt gewijzigd naar ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ en gemeenten van deze projectvereniging met nieuwe naam ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ instemmen met de toetreding van de gemeenten van ‘Brabantse Kouters West’.

Artikel2

De gemeenteraad beslist toe te treden tot de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ mits in de statuten van de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ het werkingsgebied uitgebreid wordt tot het grondgebied van 12 gemeenten (Asse, Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst).

Artikel 3

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om de - na ontbinding van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ - vrijgekomen activa opnieuw in te brengen in de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’.

Artikel 4

De gemeenteraad beslist het ontwerp beleidsplan 2024-2026 goed te keuren en akkoord te gaan met de erkenningsaanvraag voor een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) zoals die uiterlijk op 15 januari 2023 vanuit de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ zal ingediend worden bij de Vlaamse Overheid.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Dringende herstelling riolering Maalbeeklaan 39-43

MOTIVERING

Feiten en context

Op 16 mei 2022 ontvingen we een melding van een bewoner dat er ter hoogte van Maalbeeklaan 41-43 zich een beginnende verzakking bevindt in de rijbaan.

Er werd door de uitvoerende diensten vastgesteld dat de riolering, die zich in het midden van de rijbaan bevindt, aan het wegzakken is. De straat werd onmiddellijk voor de veiligheid afgesloten.

De voorbije 6 jaar werd op deze locatie reeds 3 keer een herstelling van de riolering uitgevoerd (oktober 2016 - september 2019 - juli 2020). 

In juni 2022 liet de Uitvoerende dienst daarom door Aquafin eerst een camera-onderzoek uitvoeren om de staat van de openbare riolering te inspecteren. Er werd vastgesteld dat de riolering plaatselijk verzakt is en dat deze over de volledige streng vanaf de inspectieput tussen huisnummers 39 en 41 tot aan het kruispunt met de Nekkerlaan dient vervangen te worden (paars gedeelte).

Bijkomend werd ook een grondmechanisch onderzoek uitgevoerd om de draagkracht van de ondergrond te bepalen. Deze blijkt zo slecht te zijn dat het zelfs noodzakelijk is om de rioleringsbuizen te funderen op houten palen.

De herstelling van de openbare riolering en de rijbaan werd op 7 oktober 2022 door Aquafin geraamd op € 86.880,61 excl. btw of € 105.125,54 incl. 21% btw.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

De goedkeuring door de gemeenteraad op 17 oktober 2022 voor de toetreding tot het Riopact.

Advies/argumentatie

Aangezien de riolering zeer diep zit (> 1m20), de gemeente niet beschikt over opgeleid personeel om op deze diepte te mogen werken en we niet in het bezit zijn van aangepast werkmateriaal, moeten we deze werken door derden laten uitvoeren.

Door de toetreding tot het Riopact, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Watergroep en NV Aquafin waarbij de gemeente als Riopact-gemeente gebruik kan maken van hun kennis en expertise, kunnen wij ook beroep doen op Aquafin voor het uitvoeren van interventies op de riolering op het openbaar domein.

Aquafin beschikt daarenboven over verschillende aannemers die deze werken binnen een zeer korte termijn kunnen uitvoeren, zodat de rioolwaterafvoer van de omliggende woningen en de straatkolken verzekerd kan worden.

De Uitvoerende dienst stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Dringende herstelling riolering Maalbeeklaan” door AQUAFIN NV, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar te laten uitvoeren tegen het geraamde bedrag van € 86.880,61 excl. btw of € 105.125,54 incl. 21% btw.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-1 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

De financieel directeur verleende op 18 oktober 2022 visum met nummer 2022120.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

22700000/03100

3-1-5

€ 1 375 879,12

BESLUIT

Artikel 1

Akkoord te gaan om de riolering in de Maalbeeklaan te laten herstellen door AQUAFIN NV, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar. De raming bedraagt € 86.880,61 excl. btw of € 105.125,54 incl. 21% btw.

Artikel 2

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-1 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Verkavelingsvergunning  863 - Heidebeekstraat - goedkeuring overeenkomst

MOTIVERING

Feiten en context

Deze overeenkomst is beperkt tot de voorwaarden waarvoor de gemeenteraad de bevoegdheid heeft. Voorwaarden met betrekking tot stedenbouwkundige aspecten behoren tot de bevoegdheid van het schepencollege en worden bijgevolg niet opgenomen in deze overeenkomst.

Er werd een omgevingsaanvraag voor het verkavelen van percelen ingediend gelegen langsheen de Heidebeekstraat te 1860 Meise, kadastraal bekend onder (afd. 1) sectie D 406 T5, (afd. 1) sectie D 406 S5, (afd. 1) sectie D 406 L5, (afd. 1) sectie D 406 K5, (afd. 1) sectie D 406 R5, (afd. 1) sectie D 410 D, (afd. 1) sectie D 420 Y, (afd. 1) sectie D 420 X en (afd. 1) sectie D 420 Z.

Door de uitvoerende dienst werd een ontwerpovereenkomst opgesteld in verband met het  verkavelen in 4 loten voor ééngezinswoningbouw in open bouworde met wegeniswerken op privaat domein.

Deze overeenkomst zal integraal deel uitmaken van de omgevingsvergunning.

Juridische gronden

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten ter uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) inzonderheid titel IV: milieueffect en veiligheidsrapportage en titel V: exploitatie van inrichtingen en activiteiten en erkende personen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd (Vlarem II). 

De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd via omzendbrief dd. 25 januari 2002.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 november 2006 inzake de minimale weguitrusting.

Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (Gewestelijke hemelwaterverordening).

Provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot de aanleg, heraanleg of uitbreiding van verhardingen (MB van 12/9/2014) (Provinciale verordening inzake verhardingen).


Advies/argumentatie

Gunstig op voorwaarde dat de aangelegde wegenis en infrastructuur nooit overgedragen zullen worden aan het openbaar domein. De eigenaars zullen instaan voor het periodiek onderhoud van de infrastructuur en de daarbij horende kosten voor eventuele herstellingen aan de rijweg, nutsleidingen of rioleringen. Er dient tevens een bord 'private weg' geplaatst te worden aan het begin van de nieuwe straat.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De ontwerpovereenkomst zoals opgesteld door de uitvoerende dienst wordt goedgekeurd en overgemaakt aan de aanvrager.

Artikel 2

De algemeen directeur en voorzitter van de gemeenteraad worden gevraagd deze overeenkomst namens het bestuur te ondertekenen.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Wegenis- en rioleringswerken Kardinaal Sterckxlaan - fase 3 - MEI2003 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken Kardinaal Sterckxlaan - fase 3” werd gegund aan de NV Aquafin die volgend studiebureau heeft aangeduid voor deze opdracht: Studiebureau Meso, Jan Mulsstraat 132/bus 0201 te 1853 Grimbergen.

In het kader van de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken Kardinaal Sterckxlaan - fase 3” werd een bestek met nr. MEI2003 opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Meso, Jan Mulsstraat 132/bus 0201 te 1853 Grimbergen.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 3.286.092,67 excl. btw of € 3.622.852,35 incl. btw (verschillende BTW-regimes).

Voor het project werd goedkeuring voor subsidiëring (GIP) ontvangen van de VMM, waardoor er een subsidie kan verkregen worden van 75 % op de rioleringswerken, zoals opgesplitst in de raming van het studiebureau.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Positief advies van de Uitvoerende Dienst.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022 en volgende, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-1 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22700000/03100 -  - Investeringsprojecten afvalwater (incl. IBAS, rioleringen, KWZI, ) - Actie: Uitwerken van een water- en rioleringsbeleid

3-1-5

 1.269.899,35 in 2022 en

€ 3.920.000 in 2023

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. MEI2003 en de raming voor de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken Kardinaal Sterckxlaan - fase 3”, opgesteld door de ontwerper, Studiebureau Meso, Jan Mulsstraat 132/bus 0201 te 1853 Grimbergen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 3.286.092,67 excl. btw of € 3.622.852,35 incl. btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-1 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Werkingstoelage cultuurraad 2022

MOTIVERING

Feiten en context

De cultuurraad vergadert 4 à 5 keer per jaar en dient als ondersteuning van de gemeentelijke cultuurverenigingen.

Jaarlijks krijgt de cultuurraad 1.000,00 euro als werkingstoelage van het lokaal bestuur.

Juridische gronden

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

De gemeenteraad stelde in zitting van 20 mei 2019 het subsidiereglement ter bevordering van het socio-culturele leven in Meise vast.

Advies/argumentatie

De subsidies bevorderen het socio-culturele leven in Meise. Aan de vergaderingen van de cultuurraad zijn werkingskosten verbonden.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Beleidsitem

Algemene Rekening

Beschikbaar budget

7052 - cultuurdienst

64900000 - toegestane werkingssubsidies

€ 20.810,04

BESLUIT

Artikel 1

Het bedrag van € 1.000,00 als werkingstoelage 2022 voor de cultuurraad wordt goedgekeurd.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Cultuursubsidies activiteiten werkingsjaar 2021-2022 (deel 2)

MOTIVERING

Feiten en context

Het werkingsjaar van cultuur loopt telkens van 1 oktober tot 30 september.

Verenigingen krijgen elke vergadering van de cultuurraad de kans om subsidieaanvragen binnen te brengen en kunnen dit via mail doen of persoonlijk op de cultuurdienst afgeven.

Juridische gronden

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid.

De gemeenteraadsbeslissing van 20 mei 2019 houdende de vaststelling van het subsidiereglement ter bevordering van het socio-culturele leven in Meise.

Advies/argumentatie

De subsidies hebben als doel het bevorderen van het sociaal-culturele leven in Meise.  Rekening houdende met het subsidiereglement geeft de dienst cultuur een positief advies over de cultuursubsidies voor activiteiten.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

algemene Rekening

Beleidsitem

Beschikbaar budget

07052 - werking- en activiteitssubsidies cultuur

07052 - cultuurdienst

€ 19.810,04

BESLUIT

Artikel 1

Onderstaande verdeling van de cultuursubsidies voor socio-culturele verenigingen goed te keuren:

Ambraz Bambi

 

€ 125,00

Benefietconcert tegen kanker

01.05.2022

BE38 7460 0610 3772

Rossem Leeft

 

€ 25,00

Benefietconcert tegen kanker

01.05.2022

BE45 7360 5520 9636

Brixiuskoor

 

€ 100,00

Sint-Elooiviering

28.11.2021

BE79 4373 1387 2133

Brixiuskoor

 

€ 100,00

Kerstviering

25.12.2021

BE79 4373 1387 2133

Buren van Oppem vzw

 

€ 100,00

Oppem BBQ

04.09.2022

BE79 7360 5595 6233

Buurtcomité Begonialaan

 

€ 100,00

Buurtfeest

01.01.2022

BE18 4373 1498 1165

Buurtcomité Kleinendries - Rossem

 

€ 100,00

Straatfeest

08.07.2022

BE73 7310 4718 9360

Buurtcomité Ossegemstraat

 

€ 100,00

Buurtfeest

03.09.2022

BE53 7440 5247 3353

Carmina Kamerkoor

 

€ 250,00

Matineeconcert

11.09.2022

BE44 7350 3932 9545

Carmina Kamerkoor

 

€ 125,00

Korenwandeling

25.09.2022

BE44 7350 3932 9545

Ferm Meuzegem

 

€ 25,00

Korenwandeling

25.09.2022

BE70 7341 8916 1325

Jeugdfanfare Muzikalowé

 

€ 25,00

Korenwandeling

25.09.2022

BE72 7370 4347 2716

De Meisekes

 

€ 25,00

Korenwandeling

25.09.2022

BE51 9731 1304 6662

De Okelaar

 

€ 50,00

Okelaarsfeest

03.09.2022

BE81 5230 8055 3424

Erfgoedkring Berla vzw

 

€ 50,00

Lezing restauratie kerk Rossem

23.06.2022

BE80 7380 4197 7477

Erfgoedkring Berla vzw

 

€ 50,00

tentoonstelling 20jr nieuwe beiaard

17.09.2022

BE80 7380 4197 7477

Erfgoedkring Berla vzw

 

€ 50,00

praatcafé

29.09.2022

BE80 7380 4197 7477

Femma-REL

 

€ 50,00

fietstocht

15.06.2022

BE45 7995 3219 9289

Femma-REL

 

€ 50,00

wandeldag

12.08.2022

BE45 7995 3219 9289

Femma-REL

 

€ 50,00

fietstocht

24.08.2022

BE45 7995 3219 9289

Femma-REL

 

€ 50,00

petanque

31.08.2022

BE45 7995 3219 9289

Jeugdfanfare Muzikalowé

 

€ 100,00

Korenwandeling

25.09.2022

BE72 7370 4347 2716

KF De Eendracht Westrode

 

€ 250,00

Bevrijdingsfeest

08.05.2022

BE72 7370 4347 2716

KF De Eendracht Westrode

 

€ 250,00

Proclamatie

25.06.2022

BE72 7370 4347 2716

KF De Eendracht Westrode

 

€ 250,00

Slag van Imde

28.08.2022

BE72 7370 4347 2716

KF St-Cecilia Wolvertem

 

€ 250,00

Candlelight concert

21.05.2022

BE59 4373 1087 4123

KWB Meise

 

€ 50,00

kookavond mannen

26.11.2021

BE75 7865 8771 0351

KWB Meise

 

€ 50,00

kookavond mannen

25.02.2022

BE75 7865 8771 0351

KWB Meise

 

€ 50,00

kookavond mannen

25.03.2022

BE75 7865 8771 0351

KWB Meise

 

€ 50,00

bezoek vroegmarkt

05.05.2022

BE75 7865 8771 0351

KWB Meise

 

€ 50,00

uitstap Borgloon

04.06.2022

BE75 7865 8771 0351

Landelijke Gilde Westrode

 

€ 50,00

vaderdagontbijt

12.06.2022

BE69 7341 8908 9078

Meise Schenkt

 

€ 50,00

inzamelen fietsen

26.03.2022

BE80 3100 4237 8477

Meise Schenkt

 

€ 50,00

Pannenkoekenbak

18.04.2022

BE80 3100 4237 8477

Meise Schenkt

 

€ 50,00

Hulp voor Oekraïne

08.05.2022

BE80 3100 4237 8477

Meise Schenkt

 

€ 50,00

Beweeg voor Oekraïne

01.05.2022

BE80 3100 4237 8477

Meise Schenkt

 

€ 50,00

praatcafé

08.06.2022

BE80 3100 4237 8477

Natuurpunt

 

€ 50,00

Mysterieuze Bossen

13.11.2021

BE19 4239 0772 3112

Natuurpunt

 

€ 50,00

Wandeling Westgroenewoud

02.04.2022

BE19 4239 0772 3112

Natuurpunt

 

€ 50,00

Fotowedstrijd

03.04.2022

BE19 4239 0772 3112

Natuurpunt

 

€ 50,00

Biodiversiteit

22.05.2022

BE19 4239 0772 3112

Natuurpunt

 

€ 50,00

Klimaatbetoog

07.06.2022

BE19 4239 0772 3112

Neos

 

€ 50,00

voordracht Belgische adel

03.06.2022

BE80 7360 6486 5277

Neos

 

€ 50,00

zelfverdediging

03.06.2022

BE80 7360 6486 5277

Neos

 

€ 50,00

wandeling plantentuin

14.07.2022

BE80 7360 6486 5277

Neos

 

€ 50,00

ledenfeest

23.08.2022

BE80 7360 6486 5277

Pasar

 

€ 50,00

donderdagwandeling

14.10.2021

BE83 7995 5457 9415

Pasar

 

€ 50,00

donderdagwandeling

11.11.2021

BE83 7995 5457 9415

Pasar

 

€ 50,00

donderdagwandeling

11.12.2021

BE83 7995 5457 9415

Pasar

 

€ 50,00

donderdagwandeling

13.01.2022

BE83 7995 5457 9415

Pasar

 

€ 50,00

donderdagwandeling

10.03.2022

BE83 7995 5457 9415

Rossem Leeft

 

€ 225,00

tentoonstelling kerk Rossem

15.10.2021

BE46 7360 5520 9656

Erfgoedkring Berla vzw

 

€ 25,00

tentoonstelling kerk Rossem

15.10.2021

BE80 7380 4197 7477

Rossem Leeft

 

€ 50,00

paardenzegening

18.04.2022

BE46 7360 5520 9656

Rossem Leeft

 

€ 75,00

Wandeling tvv kanker

01.05.2022

BE46 7360 5520 9656

Rotary Club Meise-Bouchout

 

€ 50,00

TSO-trofee

18.05.2022

BE16 0013 8897 9574

Solidarimeise

 

€ 50,00

infoavond

29.03.2022

BE86 5230 8134 1750

LAK

 

€ 500,00

jaarwerking

01.10.2021

BE37 7340 1882 9628

Stripbib de 9de kunst vzw

 

€ 500,00

jaarwerking

01.10.2021

BE76 9796 1483 3895

t Verloren Uurke

 

€ 500,00

jaarwerking

01.10.2021

BE65 0689 4356 4796

 

Artikel 2

De financiële dienst wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Basissubsidies cultuur 2022

MOTIVERING

Feiten en context

Het culturele werkjaar loopt telkens van 1 oktober tot 30 september. 

Verenigingen krijgen elke vergadering van de cultuurraad de kans om subsidieaanvragen te bezorgen. Ze kunnen dit via mail aanvragen of persoonlijk op de cultuurdienst afgeven.

Juridische gronden

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

De gemeenteraad stelde in zitting van 20 mei 2019 het subsidiereglement ter bevordering van het socio-culturele leven in Meise vast.

Advies/argumentatie

De subsidies bevorderen het socio-culturele leven in Meise. Rekening houdend met het subsidiereglement geeft de dienst cultuur een positief advies over de cultuursubsidies.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Beleidsitem

Algemene Rekening

Beschikbaar budget

07052 - cultuurdienst

64900000 - toegestane werkingssubsidies

€ 13.885,04

BESLUIT

Artikel 1

De basissubsidies voor de socio-culturele verenigingen goed te keuren:

 Ambraz Bambi    € 138,85              BE38 7460 0610 3772

 Brixiuskoor    € 257,87  BE79 4373 1387 2133

 Buren van Oppem vzw   € 317,37  BE79 7360 5595 6233

 Buurtcomité Begonialaan  € 99,18  BE18 4373 1498 1165

 Buurtcomité Kleinen Dries € 178,52  BE73 7310 4718 9360

 Buurtcomité Molenkouter € 238,03  BE52 4265 0886 5109

 Buurtcomité Ossegemstraat € 119,01  BE53 7440 5247 3353

 Buurtcomité Tuinwijk  € 119,01  BE75 3770 6604 8751

 Carmina kamerkoor  € 396,72  BE44 7350 3932 9545

 Cie Mannetje Blauw  € 238,03  BE69 8805 2399 7178 

  De Meisekes   € 376,88  BE51 9731 1304 6662

 De Okelaar   € 297,54  BE81 5230 8055 3424  

 Erfgoedkring Berla vzw  € 555,40  BE80 7380 4197 7477

 Femma REL   € 416,55  BE45 7995 3219 9289

 Ferm Meuzegem  € 357,04  BE70 7341 8916 1325

 Ferm Westrode   € 277,70  BE84 7341 4226 5259

 Gezinsbond Meise  € 555,40  BE94 0680 7050 8014

 Gezinsbond Wolvertem  € 218,19  BE95 0013 0590 7158

 Jeugdorkest Muzikalowé € 376,88  BE72 7370 4347 2716

 Kamerkoor Helicante  € 357,04  BE40 9796 4266 9663

 KF De Eendracht Westrode € 535,57  BE72 7370 4347 2716

 KF St-Cecilia Wolvertem € 555,40  BE59 4373 1087 4126

 Kris-Kras   € 337,21  BE20 7341 4611 5856

 KVG Londerzeel   € 218,19  BE09 0680 4181 0057

 KWB Meise   € 337,21  BE75 7865 8771 0351

 LAK   € 357,04  BE37 7340 1882 9628

 Landelijke Gilde Westrode € 357,04  BE69 7341 8908 9078

 Meise Schenkt   € 357,04  BE80 3100 4237 8477

  Natuurpunt   € 456,22  BE19 4239 0772 3112

 Neos   € 555,40  BE80 7360 6486 5277

 Okra Meise   € 535,57  BE08 7330 2692 5513

 Okra Westrode   € 257,87  BE18 0692 4296 9465

 Pasar Meise   € 535,57  BE83 7995 5457 9415

 Rossem Leeft   € 436,39  BE46 7360 5220 9636

 Rotary Meise-Bouchout  € 297,54  BE16 0013 8897 9574

 Solidarimeise vzw  € 317,37  BE86 5230 8134 1750

 Stripotheek 9de kunst vzw € 396,72  BE76 9796 1483 3895

 't Verloren Uurke  € 376,88  BE65 0689 4356 4796

 VTB Kultuur Cultuursmakers € 476,06  BE09 4239 1088 0517

 vzw Kinderdagverblijf Lente € 297,54  BE82 7341 8915 5968

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Subsidieaanvraag voor evenementen: 75 jaar Chiro Meise - On fire weekend

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag tot het bekomen van een subsidie voor evenementen werd door Chiro Meise ingediend op 10 oktober 2022 voor de organisatie van 75 jaar Chiro Meise.

Juridische gronden

De gemeenteraadsbeslissing van 15 juni 2020 houdende vaststelling van het subsidiereglement voor evenementen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Chiro Meise diende tijdig een volledig dossier in om in aanmerking te komen voor de subsidie voor evenementen.

De jeugddienst heeft het dossier nagekeken en een berekening gemaakt volgens de verdeelsleutel die van toepassing is in het reglement voor subsidies aan evenementen.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

07500 - Jeugdsector en verenigingsondersteuning

64900000 - Toegestane werkingssubsidies

 

€ 4535,33

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad kent een een toelage van € 197,92 toe aan Chiro Meise (BE96 0016 2548 7705) voor de organisatie van 75 jaar Chiro Meise - On fire weekend.

Artikel 2

De financiële dienst wordt gevraagd deze toelage uit te betalen.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links evenementen subsidies - On Fire.pdf Download
221010-JEU-LVC-Subsidieaanvraag 75 jaar Chiro Meise.xlsx Download
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Vaststelling van het onthaalbeleid

MOTIVERING

Feiten en context

De dienst Integratie en Inburgering heeft samen met het Agentschap Integratie & Inburgering en de bijhorende stuur- en werkgroep een onthaalbeleid uitgewerkt. Het onthaalbeleid is geldig voor alle nieuwe inwoners gedurende de eerste 6 maanden na aankomst in de gemeente Meise.  Daar waar nodig zullen specifieke acties opgezet worden en instrumenten ontwikkeld worden voor nieuwe anderstalige inwoners en/of nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst zodat niemand zich uitgesloten voelt.  De gemeenteraadscommissie auditopvolging – integratie & Vlaams karakter – deontologie heeft adviezen geformuleerd op 24 oktober 2022. Deze zullen opgenomen worden in het onthaalbeleid.

Juridische gronden

Goedkeuring van het meerjarenplan in de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019:
- beleidsdoelstelling 4: de gemeente Meise is een autonome en inclusieve gemeente
- beleidsdoelstelling 5 Meise professionaliseert de werking van het lokaal bestuur en stelt hierbij de klant en de klantbeleving centraal.

Het decreet van 7 juni 2013 betreffende het integratie- en inburgeringsbeleid.

Besluit van de Vlaamse regering van 29 januari 2016 houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap integratie en inburgering overeengekomen op het Schepencollege van 16 maart 2020.

De beslissing van het schepencollege van 17 oktober 2022 betreffende het onthaalbeleid.

Advies/argumentatie

De dienst Integratie en Inburgering werkte in overleg met de verschillende betrokken diensten een onthaalbeleid uit. De stuurgroep verzoekt de gemeenteraad om het onthaalbeleid zoals opgenomen in bijlage goed te keuren. In de projectfiche onthaalbeleid kan men lezen wat de projectgegevens zijn, hoe het onthaalbeleid vorm heeft gekregen, op welke manier het onthaalbeleid in werking zal treden, zowel voor de nieuwe inwoners als onze interne diensten en hoe het onthaalbeleid nog zal evolueren naar de toekomst.

Financiële gevolgen

De uitgaven die nodig zullen zijn om het onthaalbeleid tot stand te brengen, zijn voorzien op budgetsleutel GE64900000/08690.

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE64900000/08690.

Integratie en Inburgering

€70 240,00

BESLUIT

Artikel 1

Akkoord te gaan met het onthaalbeleid zoals voorgesteld aan de hand van toegevoegde documenten uitgewerkt door de dienst Integratie & Inburgering in samenwerking met het Agentschap Integratie & Inburgering.

Artikel 2

Akkoord te gaan met de tekst voor de onthaalbrochure.

Artikel 3

De dienst communicatie zorgt voor de verdere lay-out van de onthaalbrochure in samenwerking met drukkerij Artoos binnen de raamovereenkomst Print Vlaanderen. 

Artikel 4

Het advies van de gemeenteraadscommissie van 24 oktober 2022 zal mee worden uitgewerkt in het onthaalbeleid.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Afsluiten van samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Londerzeel en de gemeente Meise en PIN vzw voor het inzetten van een toeleider in het lokaal onthaalbeleid

MOTIVERING

Feiten en context

Binnen het kader van het nieuwe onthaalbeleid zal een toeleider van PIN vzw aangenomen worden. Deze toeleider zal op maat informatiegesprekken houden binnen de eerste 6 maanden na aankomst van nieuwe inwoners.

De overeenkomst regelt de samenwerking tussen gemeente Meise, gemeente Londerzeel en Pin Vzw.
De overeenkomst kadert binnen de subsidie 'Plan Samenleven' waarbij we een intergemeenschappelijke samenwerking zijn aangegaan.

Juridische gronden

Het meerjarenplan 2020-2025, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 2019.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

De collegebeslissing van 10 januari 2022 aangaande de principiële goedkeuring Plan Samenleving

De collegebeslissingen van 17 oktober 2022 en 7 november 2022 aangaande de goedkeuring van het onthaalbeleid.

Advies/argumentatie

Gunstig advies om deze samenwerking op te starten.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in de subsidie Plan Samenleven.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

08690/61602000

4-1-3

€76.650

De waarnemend financieel directeur verleende een visum op 9 november 2022.

BESLUIT

Artikel 1

De overeenkomst tussen gemeente Meise, gemeente Londerzeel en Pin vzw goed te keuren.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Akademie voor Muzische Kunsten - Aanwending lestijdenpakket schooljaar 2022-2023 aanpassing

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van de gemeenteraad van 19 september 2022 werd de aanwending van de lestijden voor het schooljaar 2022-2023 vastgesteld.

De verdeling van de lestijden over de verschillende graden kunnen definitief vastgesteld worden na afsluiting van de inschrijvingen op 30 september 2022.

Juridische gronden

Wet van 19 december 1974, zoals gewijzigd, tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Koninklijk Besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Koninklijk Besluit van 29 augustus 1985 tot aanwijzing van de grondregelingen in de zin van artikel 2 § 1, 1° van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 31 juli 1990 over de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel van het ondersteunend personeel en van het opvoedend hulppersoneel van de onderwijsinstellingen voor het deeltijds kunstonderwijs, domeinen Muziek, Woordkunst-drama en Dans.

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 over de verdeling van betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

Het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 over het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

De omzendbrief DKO/2018/04 van  31 mei 2018 over de omkaderingsberekening en personeelsformatie in het deeltijds kunstonderwijs en  GD/2003/04 van 18 juli 2004 betreffende mededeling betreffende ICT-coördinatie.

Advies/argumentatie

De directie van de Akademie voor Muzische Kunsten Meise stelt voor om de aanwending van de lestijden aan te passen naar aanleiding van de definitieve toestand van de inschrijvingen en verdeling van de leerlingen over de graden heen, als volgt:

 

voorlopige verdeling

definitieve verdeling

Per structuuronderdeel

Totaal: 300

Totaal: 300

1ste en 2de graad

133

130

3de graad

61

65

4de graad +
specialisatie kortlopende opleiding

106

105

 

De aanpassing van verdeling over de graden heen werd ter onderhandeling voorgelegd aan het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelingscomité op 21 oktober 2022.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn besluit betreffende de aanwending van de lestijden voor het schooljaar 2022-2023 aan te passen aan de definitieve verdeling over de verschillende graden heen, als volgt:

 

voorlopige verdeling

definitieve verdeling

Per structuuronderdeel

Totaal: 300

Totaal: 300

1ste en 2de graad

133

130

3de graad

61

65

4de graad +
specialisatie kortlopende opleiding

106

105

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Akademie voor Muzische Kunsten - Professionaliseringsbeleid schooljaar 2022-2023

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals bepaald in het kwaliteitsdecreet dient de Akademie voor Muzische Kunsten een professionaliseringsplan op te stellen.

Het professionaliseringsplan bevat onder andere de nascholingsbehoeften op niveau van de school en de personeelsleden, initiatieven rond aanvangsbegeleiding en andere elementen van het professionaliseringsbeleid.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het kwaliteitsdecreet van 8 mei 2009.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het protocol van akkoord van het ABOC van 21 oktober 2022.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het professionaliseringsplan, voor het schooljaar 2022-2023 van de Akademie voor Muzische Kunsten Meise goed te keuren.

Artikel 2

De directie van de Akademie voor Muzische Kunsten hiervan in kennis te stellen.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Aanvraag werkingsbudget 2022 en 2023 voor het lokaal overleg kinderopvang

MOTIVERING

Feiten en context

Op 18 januari 2021 nam de gemeenteraad het besluit om een lokaal overleg kinderopvang op te richten. De noden en behoeften aan kinderopvang zijn lokaal vaak sterk verschillend. Daarom is het medezeggenschap van lokale actoren en gebruikers via een adviesraad, in dit geval het lokaal overleg kinderopvang, erg belangrijk in het bepalen van beleidsdoelstellingen voor kinderopvang.

Het lokaal bestuur Meise voorziet voor de organisatie van haar adviesraden een werkingsbudget van 1000 euro per jaar. Als officiële adviesraad vraagt het LOK een werkingsbudget aan voor 2022 en 2023 van telkens 1000 euro.

Juridische gronden

De beslissing van de gemeenteraad van 18 januari 2021 houdende de oprichting van een gemeentelijke adviesraad lokaal overleg kinderopvang - goedkeuring statuten.

Besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang; waarbij onder meer wordt bepaald:

Art. 2. Het lokaal bestuur heeft een taak inzake de lokale regie van de kinderopvang in samenspraak met het agentschap Opgroeien.

Om de taak zoals in alinea 1 te realiseren werkt het lokaal bestuur een lokaal beleid kinderopvang uit op basis van een lokaal beleidsplan kinderopvang en laat het zich daarbij adviseren door het lokaal overleg kinderopvang.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het dagelijks bestuur van het lokaal overleg kinderopvang vraagt een werkingsbudget van 1000 euro/jaar voor zowel 2022 als 2023 en dit voor het organiseren van activiteiten gericht op partners in de kinderopvang.

Voor 2022 zal het geld besteed worden aan:

*  een workshop gamen voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en één van hun ouders. Deze activiteit zal doorgaan op woensdag 7 december 2022 om 19u in de Muze van Meise.

* een tapasavond voor alle kinderbegeleiders die actief bezig zijn met kinderopvang binnen de gemeente Meise. Deze zal doorgaan op donderdag 22 december 2022 om 19u in de raadzaal van het administratief centrum.

De activiteiten voor 2023 moeten nog bepaald worden op de algemene vergadering van december 2022, in functie van het toegekende budget.

Financiële gevolgen

De kredieten zijn voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan onder beleidsitem 07510/61032000.

 

 

 

BESLUIT

Artikel 1

Aan het lokaal overleg kinderopvang wordt een werkingsbudget van 1000 euro per jaar toegekend en dit voor zowel werkjaar 2022 als werkjaar 2023.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Melding van het gebruik van een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs - inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad van 18 november 2019 keurde het instellen van een aanmeldingsprocedure in het basisonderwijs de eerste keer goed. (Aanmelden is het digitaal kenbaar maken van een intentie tot inschrijven voor een bepaald schooljaar in één of meerdere scholen of vestigingsplaatsen waarbij een volgorde in keuze wordt aangegeven.) Deze aanmeldingsprocedure had betrekking op inschrijvingen voor het schooljaar 2020-2021. Alle 7 scholen namen met succes deel aan deze aanmeldingsprocedure. Sindsdien werd er ieder daaropvolgend schooljaar gebruik gemaakt van dit aanmeldingssysteem.

Sinds 1 september 2022 werd een nieuw decreet rond het inschrijvingsrecht ingevoerd waar wij als organisator van de aanmeldingsprocedure rekening mee dienen te houden.

Het inschrijvingsrecht is een "set regels" om kinderen op een correcte wijze in te schrijven in scholen. Het geeft aan zowel schoolbesturen als leerlingen en ouders meer rechtszekerheid bij het inschrijvingsproces.

Deze "set regels" houdt rekening met de lokale context en voorziet verschillende (keuze)mogelijkheden voor scholen en lokale actoren om hierop in te spelen.

Het inschrijvingsrecht maakt een belangrijk onderscheid tussen scholen die niet willen/kunnen weigeren op basis van capaciteit en scholen die wel willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit zoals de scholen op grondgebied Meise.

Scholen die willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit, organiseren hun inschrijving via een aanmeldingsprocedure.

Het inschrijvingsrecht heeft de volgende doelstellingen:

1. het waarborgen van de vrije schoolkeuze van de ouder(s) en leerlingen;

2. het realiseren van optimale leer - en ontwikkelingskansen voor alle leerlingen en dit, voor zoveel mogelijk, in een school in hun buurt;

3. het bevorderen van sociale cohesie;

4. het vermijden van uitsluiting, segregatie en discriminatie;

5. bijkomend voor Brussel, ook de bescherming van de gelijke onderwijs- en inschrijvingskansen van Nederlandstaligen en het behoud van het Nederlandstalige karakter van het door de Vlaamse regering gefinancierd of gesubsidieerd onderwijs.

Om de keuze van aanmelden bekend te maken, diende het lokaal bestuur Meise op uiterlijk 15 november 2022 het standaarddossier 'melding van het gebruik van een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs - inschrijving voor het schooljaar 2023-2024' in te dienen bij AGODI.

In dit dossier wordt opgenomen:

1. Voor welke capaciteitsniveaus en voorrangsgroepen ze willen aanmelden.

2. Welk standaarddossier ze willen gebruiken of van welk standaarddossier ze wensen af te wijken.

Volgende standaarddossiers kunnen verkozen worden:

1. Standaarddossier A: voor een aanmeldingsprocedure voor één vestigingsplaats in het gewoon basisonderwijs;

2. Standaarddossier B: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als criteria afstand - toeval;

3. Standaarddossier C: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als criteria keuze - afstand - toeval.

In sommige gemeenten, waaronder Meise, die door de Vlaamse regering aangeduid zijn kan het ordeningscriterium afstand van domicilie adres geoperationaliseerd worden met als extra criterium de leerlingen die gedomicilieerd zijn in dezelfde gemeente als de school of de vestigingsplaats. De ordening van deze leerlingen wordt vervolledigd met minstens één van de ordeningscriteria: afstand van domicilie adres (op een andere wijze geoperationaliseerd), afstand van werkadres, toeval of keuze.

De inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 verlopen volgens een centrale tijdslijn.

* De aanmeldingsperiode voor de inschrijvingen loopt van 28 februari 2023 tot en met 21 maart 2023.

* De resultaten van de aanmelding worden ten laatste op 21 april 2023 bekend gemaakt.

* Gunstig gerangschikte leerlingen kunnen zich inschrijven van 24 april 2023 tot en met 15 mei 2023.

* Vanaf 23 mei 2023 starten de vrije inschrijvingen.

Het lokaal bestuur Meise bepaalt zelf van wanneer tot wanneer de voorrangsperiode zal georganiseerd worden. Deze zal georganiseerd worden in januari 2023. De data dienen nog bepaald te worden.

Juridische gronden

Art. 37bis en art. 37vicies septies van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2002 betreffende de lokale overlegplatforms inzake gelijke onderwijskansen zoals gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 juni 2006 en het besluit van de Vlaamse Regering van 23 mei 2008.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 september 2002 betreffende de commissie inzake leerlingenrechten zoals gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 juni 2006.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, art. 21.

Het Decreet inschrijvingsrecht van 1 september 2022.

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De omzendbrief BaO/2012/01 omtrent het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedure in het basisonderwijs.

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 juli 2012 tot bepaling van het model van inschrijvingsregister en mededelingen van niet-gerealiseerde inschrijvingen, de provinciale bemiddelingscel voor gemeenten gelegen buiten het werkingsgebied van het LOP en de procedure voor de goedkeuring van de aanmeldingsprocedure door de Vlaamse Regering na een negatief besluit van de Commissie inzake leerlingenrechten.

Advies/argumentatie

Gezien het nieuwe decreet van 1 september 2022 zijn wij het 'lokaal bestuur Meise' als organiserende actor genoodzaakt gebruik te maken van de digitale aanmeldingsprocedure. Dit gezien wij wel leerlingen willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit.

In het geval van een (dreigend) capaciteitstekort zal het instellen van een aanmeldingsprocedure geen oplossing bieden voor het tekort zelf, maar wel aan de leerlingen en ouders meer rechtszekerheid en transparantie bieden bij de inschrijvingen. Een schoolbestuur kan er ook kampeertoestanden en fysieke wachtrijen mee vermijden.

Volgend meldingsdossier werd ingediend op 9 november 2022:

* Standaarddossier C : voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als ordeningscriteria keuze - afstand - toeval, met als extra criterium het voorrangsrecht aan leerlingen gedomicilieerd binnen dezelfde gemeente als hun school van keuze, en dit voor volgende scholen:

1. GBS Fusieschool

2. GBS De Leertuin

3. GBS Klim Op

4. GBS Rode

5. Sinte -Maarten

6. 't Schooltje van Oppem

7. Go! BS De Zonnebloem

Het advies van de ombudsdienst (disfunctiecommissie) werd gevraagd. Alle ouders van (een) kind(eren) geboren in 2021 zullen bovendien een brochure ontvangen waarin alle informatie werd opgenomen.

Het digitaal aanmelden gebeurt net als vorige jaren via een aanwending met de firma V-ICT-OR. De opvolging van de aanmeldingen en het uitsturen van de resultaten worden opgevolgd door het lokaal bestuur Meise.

Financiële gevolgen

De uitgave en de subsidie wordt voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE 01194/61302000 - Aankoop software, huur, onderhoud en licenties (uitgaven)

 

€ -157.555,43

GE 01194/74040000 - Andere algemene werkingssubsidies ( opbrengsten)

 

€ 5.000

BESLUIT

Onderstaande beslissing van het schepencollege van 7 november 2022 te bekrachtigen:

Artikel 1

Het digitaal aanmelden 2023-2024 wordt voor volgende scholen georganiseerd:

* GBS De Fusieschool: schoolnummer 5694, Hoogstraat 40 te 1861 Meise

* GBS De Leertuin: schoolnummer 5661, Ann Christyplein 5 te 1860 Meise

* GBS Klim Op: schoolnummer 5686, Jan Hammeneckerstraat 44 te 1861 Meise

* GBS Rode: schoolnummer 107557, Papenmeuter 8 te 1860 Meise

* Sinte Maarten: Limbosweg 13 te 1860 Meise

* 't Schooltje van Oppem, Processieweg 4 te 1860 Meise

* Go! BS De Zonnebloem, Karel Baudewijnslaan 26 te 1861 Meise.

Artikel 2

Volgend dossier wordt uiterlijk 15 november 2022 ingediend via AGODI (commissie inzake leerlingenrechten):

Standaarddossier C: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als ordeningscriteria keuze - afstand - toeval en als extra criterium het voorrangsrecht aan leerlingen gedomicilieerd binnen dezelfde gemeente als hun school van keuze.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Basisscholen Meise - Akademie voor Muzische Kunsten - Goedkeuring mandaat aan OVSG voor de ondertekening van algemene protocollen voor de elektronische doorgifte van persoonsgegevens tussen instanties

MOTIVERING

Feiten en context

Wanneer onderwijsinstellingen persoonsgegevens uitwisselen met andere Vlaamse instanties zoals het Ministerie van Onderwijs en Vorming, inspectie, dan is het schoolbestuur wettelijk verplicht om een protocol af te sluiten met die instantie.

Om de planlast te reduceren, heeft OVSG in samenwerking met de andere onderwijsverstrekkers en de Vlaamse toezichtscommisie (hierna VTC) een vereenvoudigde procedure met algemene protocollen uitgewerkt.

Juridische gronden

Het decreet van 18 juli 2008 over het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 8.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40.

Advies/argumentatie

Elke elektronische mededeling van persoonsgegevens door een instantie naar een andere instantie of naar een externe overheid vereist een protocol gesloten tussen de betreffende instanties.

Het schoolbestuur en zijn onderwijsinstellingen doen veelvuldig dergelijke mededelingen naar instanties zoals het Ministerie van Onderwijs en Vorming (bv. AGODI), onderwijsinspectie, CLB, ondersteuningsnetwerk, scholengemeenschap, LOP,... en vice versa.

Deze mededelingen vloeien hoofdzakelijk voort uit reglementaire bepalingen en hebben aldus een wettelijke grondslag.

Het Ministerie van Onderwijs en Vorming, de onderwijskoepels en het GO! hebben in samenwerking met de Vlaamse toezichtscommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, omwille van administratieve vereenvoudiging en planlastvermindering, algemene protocollen ontwikkeld die voor alle onderwijsinstellingen gelden.

Om dezelfde redenen wordt in een vereenvoudigde procedure voorzien waarbij de onderwijskoepels kunnen worden gemandateerd om na de onderhandelingen zowel hun DPO het advies te laten verlenen als het algemeen protocol te ondertekenen, in naam en voor rekening van de schoolbesturen.

De algemene protocollen worden na ondertekening door de (gemandateerde) partijen gepubliceerd op de website van OVSG.

Het schoolbestuur heeft na de ondertekening door de (gemandateerde) partijen drie maanden de tijd om alsnog het algemeen protocol te verwerpen na een negatief advies van de eigen DPO (opt-out).

De online brief van OVSG waarin alle principes van deze vereenvoudigde procedure en mandatering worden uiteengezet, met inbegrip van de mogelijkheid tot opt-out.

De brieven van VTC (advies ref. VTC/O/2019/01 en ref. VTC/O/2019/07) waarin deze werkwijze met een vereenvoudigde procedure voor de totstandkoming van algemene protocollen en bijbehorende mandatering aan OVSG wordt bevestigd.

De werkwijze werd goedgekeurd in de werkgroep informatieveiligheid VVSG van 25 november 2019.

Het schoolbestuur blijft gebonden als verwerkingsverantwoordelijke van de onderwijsinstelling door de bepalingen opgenomen in het protocol, inclusief de beveiligingsmaatregelen.

Het schoolbestuur heeft een functionaris voor gegevensbescherming (DPO) aangemeld bij de VTC en beschikt over een goedgekeurd informatieveiligheidsplan.

Het vermelde advies VTC ref. VTC/O/2019/07 wijst erop dat de betreffende gegevensuitwisseling expliciet opgenomen moet worden in het register van verwerkingsactiviteit, met verwijzing  naar de maatregelen die worden voorzien in het algemeen protocol.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zich akkoord te verklaren met het principe van de mandatering aan OVSG betreffende de elektronische uitwisseling met andere Vlaamse instanties en de verklaring op eer.

Artikel 2

Volgende machtigingen te verlenen:
- aan OVSG om te onderhandelen over het algemeen protocol
- aan de DPO van OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, om het verplicht advies te verlenen
- aan de algemeen directeur van OVSG, de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten, om het protocol in naam en voor rekening van het schoolbestuur te ondertekenen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de beslissing over het al dan niet goedkeuren van het algemene protocol en de verdere uitvoering.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Motie inzake de overlast van de luchthaven van Zaventem en de bescherming van de gezondheid en het leefmilieu van de inwoners van de gemeente Meise - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Motie ingediend door NVA  - LB+ en de groene onafhankelijken.

1. Gerechtelijke procedures en scenario’s voor het baan- en routegebruik

1.1. Op 30 mei 2018 bekwamen de vijf Noordrandgemeenten (Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel) een vonnis van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank waarin de rechter het bevel gegeven heeft om de verschuivingen van vliegtuigen vanuit Brussel en de Oostrand (door de verschuiving van routes, het wijzigen van windcriteria en het wijzigen van tonnagebeperkingen) terug te draaien en een nieuwe verdeling uit te werken conform de Grondwet (gelijkheidsbeginsel, verbod op discriminatie, recht op gezondheid en rustig privéleven).

We zijn meer dan vier jaar verder en er is nog niets verbeterd in de door de rechtbank opgelegde zin. Er werden door de Belgische Staat wel al dwangsommen betaald aan de Noordrandgemeenten omwille van de niet-naleving van het vonnis (750.000€+ 1.200.000€).

Door het vonnis werd ook opgelegd dat er een Staten-Generaal zou worden opgericht van alle actoren om tot een gedragen oplossing te komen. Pas drie jaar na het vonnis werd door Federaal Minister Gilkinet een ‘Staten-Generaal’ bijeengeroepen waarin de Noordrandgemeenten slechts vier vertegenwoordigers toegewezen kregen (twee burgemeesters en twee vertegenwoordigers van de actiegroepen) terwijl andere zones die getroffen worden door minder of een vergelijkbaar aantal overvluchten twaalf vertegenwoordigers werden toegewezen, gezondheidsexperts en piloten de grote afwezigen blijven op de vergaderingen, de agenda eenzijdig bepaald wordt door het kabinet van Minister Gilkinet en op vragen van deelnemers tot nu toe geen enkel antwoord is gekomen …

1.2. Parallel is er een reeks van drie opeenvolgende vonnissen van de Franstalige rechtbank van Brussel (19 juli 2017, 1 februari 2019 en 9 december 2020) waarin de overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen wordt verboden boven het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Omwille van deze uitspraak en om boetes te voorkomen, proberen de luchtvaartmaatschappijen de Brusselse geluidsmeters te vermijden, door vooral over de Noordrand te vliegen.  Ook aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden intussen al voor meer dan 15 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

In het kader van de Brusselse vonnissen werd de Belgische Staat verplicht om een studie te laten maken door een expert die oplossingen moest voorstellen voor de overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen op de Kanaalroute, de Ringroute en de landingsroute op baan 01 bij oostenwind.

De bij de Brusselse vonnissen betrokken partijen konden voorstellen overmaken aan de expert. Onze raadsman schreef de expert eveneens aan met de vraag om twee voorstellen – een op korte termijn en een op lange termijn - te analyseren die konden tegemoet komen aan het Brussels basisvonnis van 19 juli 2017 én het hogervermelde Noordrandvonnis. Federaal Minister Gilkinet heeft echter de expert verbod opgelegd om voorstellen te onderzoeken die niet van de partijen kwamen (Noordrandgemeenten) of die laattijdig binnenkwamen (Vlaams Gewest).

Het resultaat was dat enkel voorstellen werden geanalyseerd

        op verzoek van Brussel, waarbij alle hinder van Brussel werd verschoven naar de Vlaamse rand (Noordrand en Oostrand)

        op verzoek van de Oostrand, waarbij alle hinder van Brussel én de Oostrand werd verschoven naar de Noordrand.

 

In totaal werden door het aangestelde studiebureau ENVISA negen scenario’s naar voren geschoven. De meeste scenario’s houden een bijkomende verschuiving van overlast in van Brussel naar Vlaanderen. Geen enkel scenario gaat uit van een systematische verdeling van de hinder of van een verdeling op basis van correcte windcriteria en de bestemming van de vliegtuigen (N/NW/W/ZW/Z/ZO/O/NO), zodat de hinder op een objectiveerbare wijze wordt verdeeld over de diverse zones rond de luchthaven.

Een scenario dat wel naar voren wordt geschoven en ook ruime aandacht kreeg in de Franstalige pers, kan schematisch als volgt worden weergegeven:

 Dit scenario zou betekenen dat alle opstijgende vliegtuigen vanaf de luchthaven Brussel-Nationaal zouden worden geconcentreerd (en alle vliegtuigen naar het W/ZW/Z/ZO/O een omweg zouden maken) boven Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel. Dit zou neerkomen op +/- 350 vliegtuigen per 24 uur … dag en nacht … week en weekend…

Minstens de in rood aangegeven zone zou dan quasi onleefbaar worden.

Een studie rond Parijs maakte een berekening van de consequenties:

        verlies van minstens 3,5 gezonde levensjaren voor de getroffen inwoners

        jaarlijks een gigantische gezondheidseconomische kost voor de gemeenschap

        drastische daling van de waarde van het onroerend goed

        verpaupering van de betreffende zones

 
De door ENVISA geanalyseerde scenario’s vertonen ernstige hiaten:

  1. Geen analyse van actuele zone/aantal ernstig gehinderde mensen met WHO-normen van 2018
  2. Geen analyse van de actuele gezondheidseconomische kost
  3. Geen objectieve informatie voor keuze tussen concentratie en systematische verdeling. Indien men zo weinig mogelijk mensen zoveel mogelijk hinder wenst te geven dient ook een analyse van een concentratiescenario met een bocht naar links vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L te worden gemaakt cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa. Indien het de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen een beetje hinder te geven, zodat er zo weinig mogelijk mensen ziek van worden of vervroegd sterven en het onroerend goed in de luchthavenregio geen drastische verschillen zou kennen, dient ook de analyse van scenario’s van systematische verdeling op tafel te komen.


Om die reden hebben de colleges van burgemeesters en schepenen van de vijf Noordrandgemeenten beslist om aan de federale regering te vragen bijkomende scenario’s te onderzoeken. In een eerste bijkomend scenario wordt uitgegaan van een verregaande systematische verdeling van de hinder en dit op korte termijn (zonder aanpassing van de infrastructuur) en op lange termijn (met gelijkwaardige uitrusting van allee start- en landingsbanen). In een tweede bijkomend scenario zou dan onderzocht kunnen worden wat de gevolgen zouden zijn indien alle vluchten die in scenario 9 van Envisa naar rechts opstijgen, naar links zouden vertrekken vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa. 

Indien op deze vraag niet wordt ingegaan, zijn de vijf gemeenten voornemens dit bijkomend onderzoek af te dwingen via de rechtbank. Het onderzoeken van de bijkomende scenario’s is ook belangrijk in het kader van de beslissing over de nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven die de Vlaamse overheid  binnen afzienbare tijd dient te nemen, gelet op het feit dat de bestaande vergunning op 8 juli 2024 afloopt.

 

2. Gezamenlijk standpunt actiegroepen

Met het oog op het beperken van de gezondheidsrisico’s en de overlast van de luchthaven Brussel-Nationaal hebben de actiegroepen uit Vlaams-Brabant in onderling overleg en in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu een gezamenlijk standpunt uitgewerkt. Dit wordt momenteel aan de bevolking voorgelegd in de vorm van een petitie, waarbij zowel met de gezondheids- als ook economische aspecten van de uitbating van de luchthaven Brussel-Nationaal rekening wordt gehouden.

De petitie schuift daarbij de volgende vier doelstellingen naar voren:

        afbouw van de nachtvluchten

        invoering van een plafond op het aantal vliegbewegingen

        realisatie van een lage-emissiezone in de lucht, zodat de uitstoot van geluid en CO²  van de vliegtuigen stelselmatig kan worden verminderd

        invoering van geluids- en frequentienormen i.f.v. verminderde geluidshinder op de grond en een evenwichtige beperking van de hinder voor alle omwonenden


De gemeenteraad van 21 november 2022, 1861 Meise kan zich in de bekommernissen en de krachtlijnen van deze tekst vinden en vraagt aan zowel de Vlaamse als de federale overheid om hiermee in hun beleid rekening te houden. Er dient te worden gestreefd naar een evenwicht tussen enerzijds de economische belangen van de luchthaven Brussel-Nationaal en anderzijds het welzijn en de gezondheid van de bevolking die in de ruime omgeving van deze luchthaven woont. Het is immers wetenschappelijk al uitvoerig aangetoond dat de luchtvaart gezondheidsschade veroorzaakt via de overvlucht, dag en nacht, van grote aantallen luidruchtige vliegtuigen, alsook via de hoge uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, luchtvervuiling met ultrafijnstof. Bij alle belangrijke beleidsmaatregelen moet steeds de gezondheidseconomische kost van de exploitatie mee in rekening worden genomen. 

De gemeenteraad van 21 november 2022, 1861 Meise wil daar nog aan toevoegen dat alles in het werk moet gesteld opdat vliegtuigen zoveel mogelijk tegen de wind in vliegen en zoveel mogelijk rechtstreeks zouden vliegen naar hun bestemming, zonder overbodige omwegen. Dit zou automatisch zorgen voor minder geluidshinder , minder energieverbruik en een lagere CO²-uitstoot, wat van groot belang is in het kader van het klimaatbeleid.

BESLUIT

Artikel 1

Aan de federale regering te vragen om in het kader van het Envisa-rapport bijkomende scenario’s te laten onderzoeken met het oog op een systematische verdeling  van de geluidsoverlast en de frequentie van overvluchten over alle zones rond de luchthaven overeenkomstig de voorstellen die namens de Noordrandgemeenten bij aangetekende brief werden overgemaakt aan de federale regering en een bijkomend scenario te laten onderzoeken waarbij alle vluchten die in scenario 9 van Envisa naar rechts opstijgen, naar links zouden vertrekken vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa.

Artikel 2

Aan de Vlaamse en federale regering te vragen om in het kader van hun beleid rond de luchthaven Brussel-Nationaal de voorstellen die werden uitgewerkt door de Vlaams-Brabantse actiegroepen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu in overweging te nemen en grondig te onderzoeken.

Artikel 3

Aan de federale regering te vragen om alles in het werk te stellen opdat vliegtuigen zoveel mogelijk tegen de wind in vliegen en zoveel mogelijk rechtstreeks zouden vliegen naar hun bestemming, zonder overbodige omwegen.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Stand van zaken Calvariekruis - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Het calvariekruis op het kerkhof van Wolvertem (en bij uitbreiding de gehele begraafplaats) werd in 2019 op vraag van het toenmalig schepencollege beschermd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant, dienst Erfgoed. Subsidie voor de restauratie van het waardevolle kruis werd aangevraagd.

Het gietijzeren calvariekruis dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en werd vervaardigd door kunstsmid Joseph Corneille (1817-1893, een gerenommeerd aannemer en bouwmeester die verschillende erfgoedobjecten op zijn naam heeft staan, waaronder burger- en herenhuizen.

In oktober 2021 werd het waardevolle Calvariekruis op het kerkhof van Wolvertem weggehaald voor restauratie. Inmiddels zijn wij al meer dan een jaar verder en is het kruis nog niet terug op zijn voet geplaatst.

In mei 2022 werd mij het volgende meegedeeld door de bevoegde dienst: ‘De aannemer/restaurateur is bezig met het aflakken van het kruis en figuur. De S-vormige onderdelen worden de komende weken gegoten. Grootste probleem is nog het steunstuk, wat ook zou moeten hergoten worden maar dat blijkt niet zo evident te zijn. Het probleem is om een gieterij te vinden die het werk kan uitvoeren. Maar de aannemer is er volop mee bezig’.

Op 21 oktober 2022 werd het volgende meegedeeld: ‘Er zijn problemen met de stabiliteit. De steunberen moeten opnieuw worden gegoten. De aannemer wacht hiervoor op een offerte van de gieterij. Er zal bijkomend budget vereist zijn. Dit dossier dient te worden meegenomen in de besprekingen over de aanpassing van het meerjarenplan’.

Vraag aan het schepencollege:

Wat is de huidige stand en de te voorziene evolutie voor de verdere afwerking van de restauratie en de plaatsing van het kruis?

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat er nog steeds wordt afgewacht. Het kruis werd gedemonteerd omdat de constructie niet stabiel is. Er werd vastgesteld dat de steunberen gebarsten waren en dienden te worden vervangen. De aannemer heeft nog steeds geen offerte ontvangen om de steunberen opnieuw te laten gieten. Door de energiecrisis bevinden de gieterijen zich in een moeilijke situatie en stellen zij het werk uit. De aannemer probeert momenteel om een offerte te bemachtigen in Duitsland. De kosten zullen oplopen.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Stand van de dringende werken restauratie Sint Laurentiuskerk - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Na het opstellen van een beheersplan werd een architect aangesteld voor de restauratie van de dringende instandhoudingswerken aan Sint Laurentiuskerk te Wolvertem (o.a. waterproblemen in de sacristie en zolder, buitenherstellingen kant koor, herstel vensters aan de ingang, enz.)

Er werd met de dienst en de architect een actieplan opgesteld. 

Vragen aan het schepencollege:

Hoever staat het met de uitvoering van het actieplan?

Welke werken werden inmiddels al uitgevoerd en de welke zullen nog uitgevoerd worden?

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat de architect een volledig lastenboek heeft opgemaakt voor de Sint-Laurentiuskerk.

We hebben op 3 augustus 2022 een aanbesteding gepubliceerd en de uiterste datum voor indiening van de offertes was 6 september 2022. We hebben één offerte ontvangen.

De totale offerteprijs ligt veel hoger dan de raming. De raming bedroeg 290.029,68 euro (incl. btw) terwijl er werd ingeschreven voor een bedrag van 525.731,99 euro.

We zijn het gewend om de laatste tijd hogere prijzen binnen te krijgen dan de raming door o.a. het tekort aan bouwmaterialen maar hier is de meerprijs toch echt frappant.

Het zijn echter opvallend de posten die louter uit loonkosten bestaan, waar werd ingeschreven met onrealistische eenheidsprijzen. De vraag dient gesteld te worden of ze wel in detail bekeken en berekend zijn.

Een voorbeeld: voor het nauwkeurig onderzoek van de structurele gebreken op de zolders en in de toren zoals vastgesteld door Monumentenwacht (14 posities > tijdens een eendaagse inspectie!) wordt € 9 018,24 euro gerekend. Zelfs wanneer er voor een stabiliteitsingenieur 2 werkdagen aan €150/uur worden uitgetrokken, blijven er nog 13 mandagen onderzoek ter plaatse over…

We volgen hier het advies van de architect om de opdracht niet te gunnen.

We gaan begin volgend jaar opnieuw een aanbesteding uitschrijven.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Oud gemeentehuis Wolvertem - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Onlangs sprongen de onderhandelingen af met de kandidaat die in aanmerking kwam voor de erfgoedpacht/concessie inzake het oud-gemeentehuis van Wolvertem.

Vragen aan het schepencollege:

Wat is de huidige stand van het dossier?

Wordt er verder gezocht naar nieuwe kandidaten?

Welke timing wordt vooropgesteld? 

Wordt inmiddels het nodige gedaan om het gebouw in goede staat te bewaren? Ik vraag dit omdat er blijkbaar al stukken van de schouw zouden gevallen zijn in de vroegere raadzaal.

Antwoord

Schepen Jorn Lathouwers antwoordt dat Value Partners, na het afspringen van de onderhandelingen met de vorige kandidaat, heeft aangeboden om kosteloos naar een nieuwe kandidaat te zoeken. Er zijn twee plaatsbezoeken doorgegaan. De desbetreffende kandidaten wachten op een antwoord van hun bank.

Aan de uitvoerende diensten werd gevraagd om ter plaatse te gaan en om, indien nodig, alle maatregelen te nemen om eventuele schade te beperken.

Schepen Jorn Lathouwers sluit af met het gegeven dat er zal worden teruggekoppeld naar de gemeenteraad als de plannen concreet zijn.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Omleiding naar aanleiding van werken Stationsstraat en Oppemstraat - Toegevoegd punt

Roel Anciaux stelt volgende vraag:

Vraag

Tijdens de recente werken aan de Stationsstraat en Oppemstraat werd er ter hoogte van de Driesstraat quasi geen (zie foto) signalisatie geplaatst dat het verkeer komende van Merchtem erop attent maakte dat de Stationsstraat, en later de Oppemstraat, onderbroken waren en alle doorgaand verkeer dus het centrum terug zou moeten uitrijden via de Hoogstraat.

De ringweg langs de Driesstraat werd amper aangemoedigd!

Letterlijk honderden wagens, bussen, enz. reden dagelijks dus onnodig het centrum van Wolvertem binnen om dan via de Hoogstraat het dorp weer te verlaten.

Ter hoogte van de Fusieschool was er quasi constant stilstaand verkeer dat bij de wegversmalling niet door kon rijden. Er waren ettelijke gevallen waarbij wagens neus aan neus stonden omdat er iemand zijn voorrang niet had gegeven en de andere zijn voorrang wel opnam. 

Kortom zeer vervelende en gevaarlijke situaties die mits een betere signalisatie perfect konden vermeden worden.


Vraag:

Waarom werd de Ringweg langs de Driesstraat niet beter voorzien van signalisatie die het verkeer beter kon duidelijk maken dat ze best langs de Ringweg zouden rijden?

Waarom moesten gedurende al die weken letterlijk honderden wagens zonder enige reden door het centrum geloodst worden?

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat betreffende werken zijn vergund als een signalisatievergunning. Het is de aannemer die hiervoor dan moet instaan. Hij heeft dit gedaan met een F41 bord (bord met vermelding: wegomlegging) op politioneel advies van 9 november 2022.

Tijdens de werken hebben onze diensten een extra pancarte gemaakt. (Zoals bijgevoegd op de foto van raadslid Roel Anciaux. Hierop stond vermeld: Stationsstraat afgesloten). Aan de aannemer werd, tijdens een plaatsbezoek, gevraagd om duidelijker te signaleren en de Stationsstraat ook beter af te sluiten. De geplande werken werden tevens aangekondigd en verspreid via de digitale kanalen. De burger werd voordien geïnformeerd om zijn reisweg aan te passen.

In de toekomst zullen we voorsignalisatie laten opnemen en opleggen. Dit is een groot oranje voorsignalisatiebord met zwarte pijlen waarbij wordt aangegeven dat in dit geval de Stationsstraat doodloopt.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans stelt dat de Stationsstraat opnieuw open is. Zij vraagt of de fietssuggestiestrook opnieuw zal geschilderd worden. De burgemeester antwoordt hierop bevestigend.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Toekomst Wereldwinkel - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Volgens sommige geruchten zou de  wereldwinkel op zijn huidige locatie moeten verhuizen ten voordele van jeugdhuis Knödde. Gezien de nieuwe appartementsblokken in Meise-centrum wordt door sommigen gevreesd voor klachten van de buren wegens mogelijk luidruchtige activiteiten van Chiro en Knödde . 

De wereldwinkel zou naar het cultuurhuis moeten verhuizen, met alle gevolgen vandien nl. mindere zichtbaarheid, gebrek aan afgesloten stockageruimte etc.  Bovendien is het maar de vraag of die locatie geschikt is als jeugdhuis en daar minder hinder zal veroorzaken  

Tenslotte:  onze gemeente een fair-trade gemeente, dat zou toch de nodige zorgzaamheid voor de wereldwinkel moeten inhouden en uiteraard ook het gebruik van de door wereldwinkel verkochte producten in het kader van gemeentelijke activiteiten. Naar verluidt zouden er echter minder en minder producten van de wereldwinkel worden afgenomen. 

- Welke zijn de plannen van gemeente mbt de wereldwinkel?

- Op welke manier steunt de gemeente de wereldwinkel, als fair-trade-gemeente en kan dit vergeleken worden met het (aankoop) beleid van de vorige jaren?

Antwoord

Schepen Ann Van den Broeck antwoordt dat dit inderdaad een piste is die werd onderzocht, zelfs door de vorige schepen die hiervoor een voorstel klaar had.
Verschillende scenario’s worden besproken. Een aantal nieuwe factoren zijn opgedoken.
Aangezien we een duurzame oplossing willen bekomen, werd eerst een volledig overzicht van ons patrimonium met kostenplaatje gevraagd. 

Raadslid Sonja Becq peilt naar de timing.
Schepen Ann Van den Broeck wil een duurzame oplossing. Van zodra de lijst met patrimonium beschikbaar is, zullen de keuzes worden gemaakt.

Raadslid Roel Anciaux verduidelijkt dat het voorstel niet de winkel inhield maar wel de achterzijde. Raadslid Anciaux zou hebben vernomen dat de Wereldwinkel net een nieuwe huurovereenkomst zou hebben verkregen. Dit betekent volgens hem dat de mensen daar kunnen blijven. Hij vraagt om Knodde in het centrum van de gemeente te behouden.

Raadslid Thomas Goethals stelt dat de achterzijde van de site ruim voldoende is.

Schepen Jorn Lathouwers vult aan dat er in 2020 voor 1000 euro is gekocht bij de Wereldwinkel en in 2021 voor 220 euro. Heden is er de Meisebon. Oxfam heeft de kans gekregen om zich in te schrijven voor het systeem maar heeft dit niet gedaan. Schepen Lathouwers heeft volgende week een afspraak ingepland om dit tezamen met hen te bekijken.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

Zitting 21 11 2022

Buitengewone algemene vergadering Haviland - Toegevoegd punt

Karine Métens stelt volgende vraag:

Vraag

In de bijlagen bij agendapunt 3 over de Buitengewone algemene vergadering van Haviland op 14 december 2022 zien we in het Beleidsplan 2023 van Haviland dat in de definitieve visienota staat dat in de eerste helft van 2023 een haalbaar en gedragen voorkeursscenario zal worden voorgelegd aan alle overheden.

- Heeft Haviland op basis van de feedback die ze kreeg op de infomarkten al een voorkeursscenario opgemaakt en voorgelegd aan het gemeentebestuur of is er al een datum bekend waarop dit voorgelegd zal worden? 

- Wanneer zal dit voorkeursscenario voorgelegd en toegelicht worden aan de gemeenteraad? 

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat er door het communicatiebureau een voorkeursscenario is uitgewerkt aan de hand van de eerste participatieronde. Dat is voorgesteld op tweede participatieronde waarop feedback is gegeven. Op 18 januari 2023 komt er nog een derde participatieronde in de zaal in Westrode.
Het voorkeursscenario zal dan finaal worden opgemaakt en de gebruikelijke procedure doorlopen. Volgend jaar zullen we dit zien krijgen op de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.