Meise

Zitting van 18 okt 2021

Van 19.30 uur tot 20.35

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, aangewezen-burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Christine De Cubber en Billie Kawende, raadsleden;

 

raadslid Erwin De Clerck vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

 

Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 20 september 2021 goed.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Aanduiding van de voorzitter van de gemeenteraad

MOTIVERING

Feiten en context

De akte van voordracht van 15 oktober 2018 van kandidaat-voorzitter op naam van Katrien Uyttersprot, met vermelding van Diana Tierens als opvolger, werd ontvankelijk verklaard tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad van 3 januari 2019. Als gevolg hiervan werd Katrien Uyttersprot verkozen verklaard als voorzitter van de gemeenteraad met ingang van 2 januari 2019 tot 31 december 2021.

De gemeenteraad heeft in zitting van 20 september 2021 de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het voltallige schepencollege aangenomen. Als gevolg hiervan werd het schepencollege opnieuw samengesteld. De N-VA en LB+ fractie maken voortaan deel uit van de nieuwe coalitie waarbij de LB+ fractie de grootste fractie vormt.

De akte van voordracht van kandidaat-voorzitter op naam van Virginie De Klippel werd overhandigd aan de algemeen directeur op 9 september 2021.

De algemeen directeur heeft de akte van voordracht van kandidaat voorzitter overhandigd aan de voorzitter van de gemeenteraad.

De voorzitter van de gemeenteraad heeft vastgesteld dat de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter werd ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen en kan daarmee de ontvankelijkheid van de akte bevestigen.

Uit onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat de voorgedragen kandidaat voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

De kandidaat-voorzitter heeft de voorgeschreven eed als gemeenteraadslid afgelegd en dient er geen specifieke eed als voorzitter van de gemeenteraad afgelegd te worden.

De akte van voordracht van kandidaat-voorzitter maakt geen melding van de einddatum van het mandaat.

De verklaring van Diana Tierens waarbij ze afstand doet van het mandaat van voorzitter van de gemeenteraad voor de resterende tijd van de legislatuur (2022-2024).

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Akte te nemen van de ontvankelijke akte van voordracht van kandidaat-voorzitter.

Artikel 2

De voorgedragen kandidaat-voorzitter, Virginie De Klippel, wordt verkozen verklaard als voorzitter van de gemeenteraad met ingang van 1 januari 2022 tot 31 december 2024.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Fluvius OV - Buitengewone algemene vergadering op 6 december 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 27 september 2021 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2021.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Meise per brief van 27 september 2021 overgemaakt.

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur; waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

Advies/argumentatie

De gemeenteraad heeft in zitting van 20 september 2021 de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het voltallige schepencollege aangenomen. Als gevolg hiervan werd het schepencollege opnieuw samengesteld.

De N-VA en LB+ fracties maken voortaan deel uit van de nieuwe coalitie waarbij de LB+ fractie de grootste fractie vormt.

De gemeenteraad heeft in zitting van 18 februari 2019 Charlotte Meulemeester aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging  en Roel Baudewyns als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Fluvius West.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 6 december 2021 met als agendapunten:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2022.

2. Statutaire benoemingen.

3. Statutaire mededelingen

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Charlotte Meulemeester, die zal deelnemen aan de digitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 18 oktober 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Roel Baudewyns, die zal deelnemen aan de digitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 18 oktober 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Goedkeuring van het jaaractieplan 2022

MOTIVERING

Feiten en context

De welzijnswet verplicht iedere werkgever om de risico's te evalueren, te inventariseren en de nodige preventieve maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van zijn werknemers op het werk. Die maatregelen moeten opgenomen worden in het jaaractieplan.

Juridische gronden

Welzijnswet van 4 augustus 1996, refererende naar het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).

Het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998, betreffende het welzijnsbeleid.

De wet van 28 februari 2014 tot aanvulling van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de preventie van psychosociale risico's op het werk betreft, waaronder inzonderheid geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

De wet van 28 maart 2014 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek en de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wat de gerechtelijke procedures betreft.

Het koninklijk besluit van 10 april 2014 betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk.  Dit nieuwe uitvoeringsbesluit heft het voorgaande KB van 17 mei 2007 op.

De codex over het welzijn op het werk.

Advies/argumentatie

Het jaaractieplan (JAP) is de praktische uitwerking van het vijfjaarlijks globaal preventieplan waarin de aandachtspunten en risico's van het bedrijf, op het vlak van welzijn op het werk, uitgeschreven staan voor het komende jaar.

De preventieadviseur geeft een positief advies over dit jaaractieplan.

Het globaal preventieplan is goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 juli 2020.

Het jaaractieplan 2022 zal voor advies worden voorgelegd aan het HOC en BOC van 11 oktober 2021.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het jaarlijks actieplan 2022 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De medewerker welzijn op het werk en de betrokken diensthoofden zijn verantwoordelijk voor de opvolging van de uitvoering van dit jaaractieplan.

Met 19 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Vaststelling informatieveiligheidsbeleid en informatieveiligheidsplan

MOTIVERING

Feiten en context

Lokale overheden zijn verplicht een veiligheidsconsulent aan te stellen en een ICT veiligheidsbeleid en een ICT veiligheidsplan uit te werken. Het informatieveiligheidsplan werd goedgekeurd door de raad van 13 november 2017 en voor het eerst gewijzigd in zitting van 20 februari 2018. Op de gemeenteraad van 16 november 2020 werd het informatieveiligheidsbeleid en informatieveiligheidsplan een tweede keer gewijzigd.

Het informatieveiligheidsbeleid en het informatieveiligheidsplan vormen de basis van de informatiebeveiliging binnen het lokaal bestuur.

De Gegevensbeschermingsautoriteit verplicht elke organisatie die persoonsgegevens gebruikt/verwerkt een document op te maken waarin de strategieën en de weerhouden maatregelen voor gegevensbeveiliging worden omschreven.

Juridische gronden

Wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

Wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid.

Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

Besluit van de Vlaamse Regering van 29 november 2013 tot uitvoering van het decreet van 13 juli 2012 houdende de oprichting en organisatie van een Vlaamse dienstenintegrator

Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG; ook gekend als General Data Protection Regulation GDPR), in het bijzonder:

         Artikel 24, 2°: '(…) de verwerkingsverantwoordelijke passende technische en organisatorische maatregelen [treft] om te waarborgen en te kunnen aantonen dat de verwerking in overeenstemming met deze verordening wordt uitgevoerd. (…) Wanneer zulks in verhouding staat tot de verwerkingsactiviteiten, omvatten de in lid 1 bedoelde  maatregelen een passend gegevensbeschermingsbeleid dat door de verwerkingsverantwoordelijke wordt uitgevoerd.'

         Artikel 39, 1°, b) dat stelt dat de functionaris voor gegevensbescherming onder andere toeziet 'op naleving van deze verordening, van andere Unierechtelijke of lidstaatrechtelijke gegevensbeschermingsbepalingen en van het beleid van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens (…)'.

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming (vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer), in het bijzonder artikel 7, 1°:

         In het kader van zijn taken bevordert en ziet de functionaris voor de gegevensbescherming overeenkomstig artikel 39, lid 1, b), van de algemene verordening gegevensbescherming toe op de naleving van de voorschriften voor de gegevensbescherming, opgelegd door de algemene verordening gegevensbescherming, de regelgeving over de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens en het beleid van de verwerkingsverantwoordelijke over de bescherming van persoonsgegevens.

         Vanuit de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA): richtsnoeren met betrekking tot de informatiebeveiliging van persoonsgegevens in steden en gemeenten; vanuit de Kruispuntbank van de sociale zekerheid (KSZ): minimale normen informatieveiligheid en privacy waarbij het volgende wordt bepaald: 'Elke organisatie moet over een formeel, geactualiseerd en door het hoogste beslissingsorgaan van uw organisatie goedgekeurd informatiebeveiligingsbeleid beschikken dat op regelmatige basis naar alle relevante partijen gecommuniceerd wordt.'

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het besluit van de gemeenteraad van 16 november 2020: goedkeuring informatieveiligheidsbeleid en informatieveiligheidsplan.

Advies/Argumentatie

Het bestuur doet beroep op de veiligheidsconsulent van de Welzijnskoepel West-Brabant zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 22 juli 2013.

De veiligheidsconsulent:

- werkt onder het rechtstreekse functionele gezag van de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur.

- werkt samen met de diensten waarin zijn optreden vereist is (ICT, preventieadviseur, …).

De veiligheidsconsulent heeft in samenwerking met de ICT, de beleidsmedewerker-coördinator ondersteunende diensten en de algemeen directeur het informatieveiligheidsbeleid en het informatieveiligheidsplan, zoals opgesteld in 2020, geactualiseerd.

In het informatieveiligheidsbeleid worden de blauwe stukken tekst toegevoegd. In het informatieveiligheidsplan wordt volgende legende gehanteerd:

•Groen : werkpunten die opgelost werden in het lopend jaar

•Blauw : werkpunten die dienen aangepakt te worden

•Oranje : prioritaire werkpunten, sommigen staan hierbij mogelijk in uitvoering

Beide documenten zijn nodig om machtigingsaanvragen - toestemming om persoonsgegevens te verwerken - bij de Gegevensbeschermingsautoriteit te verkrijgen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De raad stelt het informatieveiligheidsbeleid en informatieveiligheidsplan (versie 2021), zoals toegevoegd in bijlage, vast.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Vaststelling reglement lokale handelaarscheque

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van 20 juli 2020 besliste de gemeenteraad in het kader van het sectoraal akkoord voor de lokale besturen 2020 over de verhoging van de werkgeversbijdrage van de maaltijdcheques en toekenning van eco- en geschenkcheques.

Vanaf 01 januari 2021 ontvangen alle personeelsleden met uitzondering van de jobstudenten en het tijdelijk onderwijzend personeel jaarlijks een totaalbedrag van 200 euro/VTE in de vorm van een ecocheque ter waarde van 160 euro/VTE en een geschenkcheque ter waarde van 40 euro/VTE.

Op 07 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om het opzetten van een handelaarsbonnenplatform te gunnen aan externe partij Kivalo.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikel 40 § 3.

Het sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 april 2020.

Het RSZ-besluit (Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders ), m.n. art. 19quater (ecocheques), art. 19ter (sport- en cultuurcheques) en art. 19 §2, 14° (geschenkcheques).

Advies/argumentatie

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 20 juli 2020 om een deel van de koopkrachtverhoging voor personeelsleden in handelaarsbonnen uit te betalen;

Gelet op het feit dat er geen handelaarsbonnenplatform bestond in de gemeente Meise;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 07 juni 2021 om de opdracht ondersteunend distributieplatform handelaarscheques te gunnen aan derde Kivalo;

Dient voor de effectieve implementatie een reglement omtrent het gebruik van de handelaarscheques vastgesteld te worden. Er wordt gunstig geadviseerd het reglement in bijlage voor te leggen aan de gemeenteraad.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden voorzien in het budget van 2022 en deels in het budget van 2021. De aankoop van cheques door derden en doorstorting aan de handelaars door de gemeente is budgetneutraal, tenzij een promotiecampagne met gemeentelijke tegemoetkoming zou opgezet worden in de toekomst.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget 2021

GE/05000/61500001

Uitbetaling handelaarscheques

-

€0,00 (BW 2021/01)

GE/05000/70000001

Ontvangsten handelaarscheques

-

€0,00 (BW 2021/01)

GE/05000/64900000

Toegestane werkingsmiddelen

-

€13.660,76

GE/00300/65800000

Kosten van rekeningen

-

-€117,73 (BW 2021/01)

BESLUIT

Artikel 1

Het reglement omtrent het gebruik van de handelaarscheque vast te stellen, zoals toegevoegd in bijlage.

Artikel 2

Het reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Ondertekening lokaal energie- en klimaatpact

MOTIVERING

Feiten en context

Vlaanderen en de lokale besturen slaan d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken.

Aan de hand van concrete en herkenbare werven (zie hieronder) wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij gefocust op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak.

Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen, kunnen door ondertekening van het LEKP aangeven om werk te maken van concrete engagementen.

De Vlaamse overheid engageert zich om:

 Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s;
 Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

 Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact;

 Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

 In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen i.h.k.v. het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

 Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

 Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

Juridische gronden

De goedkeuring door de Vlaamse Regering op 9 december 2019 van het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030.  Dit plan bepaalt dat de Vlaamse overheid de lokale overheden stimuleert om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid;

De ondertekening door het Gemeentebestuur Meise op 18 oktober 2019 in Leuven van het Vlaams-Brabantse Klimaatengagement.

De ondertekening door het Gemeentebestuur Meise in 2014 van het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), waarbij ze zich engageerde tot een besparing van 20% op haar CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011);

De ondertekening door de burgemeester namens gemeentebestuur Meise op 11 november 2020 van het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) waaraan meerdere concrete verbintenissen zijn verbonden.

De milieuadviesraad verleent hieromtrent op 22 september 2021 een gunstig advies, wijzende op een aantal aandachtspunten (zie bijlage).

Advies/argumentatie

Er wordt voorgesteld dat de gemeenteraad akkoord gaat met de ondertekening van het “Lokaal Energie – en Klimaatpact (LEKP)” op vraag van de Vlaamse regering.

Onderstaande geeft een overzicht van de concrete engagementen voor de gemeente Meise:

 Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken:
Voldaan, het convenant werd ondertekend op 16/11/2020.
De uitwerking ervan gebeurt via het actieplan dat momenteel in opmaak is door de provincie (eerste ontwerptekstdelen intussen ontvangen).

 Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).
Door de strengere energielabels en alsmaar meer efficiënte apparaten (van toepassing bij periodieke vervanging van technische installaties en kantoorapparatuur, zoals koelkasten, IT-uitrusting, optimalisatie verlichting, nog zuinigere kopieermachines,... ) moet dit lukken.

 Een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;
Er wordt vergeleken met 2015, dus vóór de implementatie van alle maatregelen van het EPC waarbij de gemiddelde besparing rond de 30 % ligt (de meeste vervangingen vonden plaats vanaf 2018).
Komen daarbij nog de geplande investeringen zoals een warmtekrachtkoppeling in het zwembad en nog meer zonnepanelen (2022-2023), de voorziene investeringen omtrent het AC (momenteel de allergrootste elektriciteitsverbruiker) en optimalisaties elders, zodat we er moeten in slagen.

 Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden.
In mei ondertekenden Agoria, Fluvius en de VVSG een intentieverklaring voor de verledding van de openbare verlichting tegen 2030, ook dit moet dus lukken.

 Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025.
De gemeente hanteert geen specifieke heffing op pylonen of hernieuwbare energiebronnen.  Ook is de plaatsing van warmtepompen vrijgesteld van de belasting op de exploitatie van ingedeelde inrichtingen.

 Opmaak van lokale warmte- en sloopbeleidsplannen.
Terzake heeft de gemeente eigenlijk nog geen ervaring.  Dit zou eventueel kunnen mogelijk zijn mits LEKP in samenwerking zou zijn met Londerzeel (waar een project loopt tussen bedrijf en omliggende wijk).
Momenteel is nog niet duidelijk wat met (lokale) sloopbeleidsplannen bedoeld wordt, wellicht gaat het over het stimuleren van slopen en herbouw van oudere woningen met een slechte energieprestatie en beperkt comfort wanneer het energetisch zinvoller en technisch haalbaarder is om te slopen en te herbouwen in plaats van te renoveren.

 Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.
Voor het behalen van de beoogde resultaten zullen burges, bedrijven en verenigingen betrokken moeten worden.

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeld in de onderstaande werven waar te maken:

1. Laten we een boom opzetten
 1 boom extra per Vlaming tegen 2030 (+6,6 miljoen bomen extra vanaf 2021 t.e.m. 2030);
 0,5 meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (+3.300 km extra vanaf                             2021 t.e.m. 2030);
 1 extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (= 6.600 perken van 10 m² vanaf                             2021 t.e.m. 2030).

2. Verrijk je wijk
 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden vanaf                             2021 t.e.m. 2030;
 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die                             samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030                             (+12.000 projecten in 2030).

3. Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar
 Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030 (=6.600               toegangspunten);
 Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030 (=66.000 laadpunten);
 1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030.

4. Water het nieuwe goud
 1m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m2 ontharding);
 Per inwoner 1m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en                              infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 (=6,6 miljoen m3 extra regenwater dat                             wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie).

Op te merken valt dat het uiteindelijk doel het behalen van alle doelstellingen in alle steden en gemeenten is tegen 2030. Een lokaal bestuur weet zelf hoe ze best zo efficiënt mogelijk de verschillende doelstellingen kan behalen.  De gemeente kan dus zelf bepalen wat de eigen prioriteiten zijn en kiezen waar eerst op zal ingezet worden. Het LEKP is een inspanningsverbintenis.

De voornaamste bemerkingen van de milieuadviesraad zijn:
* verledding ja, maar aandacht voor noodzaak, armaturen en regimes;
* doelstellingen van werf 1 mogen ambitieuzer, het moet trouwens gaan om extra's en niet om beslist beleid;
* kaderen in het groter beleid en niet hier winst en elders verlies, met bijzondere aandacht voor behoud van wat er nu is, eerder dan hier bijkomend (en misschien elders minder);
* aandacht voor ophouden van water van bouwpercelen op het eigen perceel (afleiden naar tuin).

Financiële gevolgen

Geen directe financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het Lokaal Energie – en Klimaatpact (LEKP) te ondertekenen en uitvoering te geven aan de bijbehorende engagementen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

LOB - lokaal onderhoud buitengebied

MOTIVERING

Feiten en context

Binnen het openbaar domein op het grondgebied van de gemeente Meise bevinden zich heel wat groenelementen waaronder laanbomen en kleine landschapselementen (KLE).

De gemeente Meise zoekt een methode voor het efficiënt beheren van de groenelementen.  Achterstallig beheer veroorzaakt een meerkost.  Er is nood aan het versterken van de expertise en de gebiedsvisie, met opmaak van een bomenbeheerplan en andere beheerplannen.

Het opstellen van zo’n beheerplan past perfect binnen het project Lokaal Onderhoud Buitengebied (LOB-project) van Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK). Een Lokaal Onderhoud Buitengebied of LOB is een instrument dat openbare besturen, landeigenaars en beheerders kan ondersteunen bij het regulier landschapsonderhoud, van inventarisatie (stap 1), via visievorming (stap 2) tot uitvoering (beheer, stap 3).  Via het LOB kan van elk KLE (bv een laanboom, maar ook een houtkant of haag enz) een eigen beheercyclus vastgesteld worden welke dan via de beheertool DIPLA kan opgevolgd worden (DIPLA of DIgitaal Platform voor LAndschapsbeheer is software voor het beheer van KLE's).

  Het LOB bestaat dus in essentie uit 4 onderdelen/ stappen:
* inventarisatie
* beheervisie (visie op regulier en duurzaam beheer bestaande elementen op basis van landschapsanalyse, via overleg)
* opmaak digitale beheerplannen (beheeradvies per KLE)
* begeleiding bij de uitvoering van de onderhoudswerken.

Voorstel is om het LOB-project te Meise te faseren:
* LOB bomenbeheerplan: juli-sept 2021: inventarisatie laanbomen Meise + info voor bomenbeheerplan korte termijn (deze winter 2021-2022), 2022: bomenbeleidsplan en bomenbeheerplan lange termijn
* Amelgem: onderzoeksfase, beheervisie + beheerplan (2021), uitvoering (2022 e.v.)
* LOB buitengebied: inventarisatie, beheervisie en beheerplan (2023) en uitvoering (vanaf 2023)
* groenbeheer openbaar domein: inventarisatie vanaf 2021, beheerplan 2022, uitvoering vanaf 2022.

In de bijlagen is de LOB-achtergrondnota, het voorstel LOB Meise en de kostenraming opgenomen.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Binnen actieplan 1.3 "propere straten en groene pleinen" is actie 1.3.2 "professionaliseren van het onderhoud van het openbaar domein" opgenomen.  Het voorstel om het beheer van de bomen en met uitbreiding van alle groenelementen van het openbaar domein te organiseren via een speciaal programma (DIPLA) en via LOB (lokaal onderhoud buitengebied) past hier perfect binnen.

Op basis van de huidige bevindingen, krijgt het programma DIPLA voor de inventarisatie en later het beheer de voorkeur.  Dit programma blijkt efficiënt en is in tegenstelling tot 3P wel specifiek gericht op het onderhoud van de KLE en bij uitbreiding het openbaar groen.  Verder te onderzoeken aandachtspunten zijn de compatibiliteit met Orbit (GIS-server) en met 3P (het programma dat momenteel gebruikt wordt voor werkopdrachten).  Hieromtrent worden eerstdaags nog demo's en overlegmomenten georganiseerd.

Via het LOB kan de gemeente leesbevoegheid krijgen in DIPLA, maar de voorkeur geniet om de betalende versie te nemen, waarbij de gemeente in DIPLA kan werken en dus zelf inventarisaties, planning en beheer kan invoeren.

DIPLA is specifiek ontwikkeld voor het beheer van groenelementen.  Dit omvat tevens als mogelijke projecten het beheer van bermen en het beheer van de waterlopen.  DIPLA kan dus aangewend worden om structuur te krijgen in het onderhoud van de beken en grachten (wanneer welke waterloop) en het beheer van de bermen (wanneer welke berm te maaien).

Gezien de wettelijke procedure (gemeenteraadsbeslissing), zal de vooropgestelde timing niet kunnen gehandhaafd blijven.  Tevens is het mogelijk dat de gemeente beslist om ook bermbeheer en waterlopenbeheer als project uit te werken via dit programma DIPLA.  In functie van de mate waarin projecten uitgerold worden en dus DIPLA gebruikt wordt zal ook de concrete kostprijs voor DIPLA duidelijker en mogelijk aangepast worden.

Het LOB was aanvankelijk gefocust op houtige KLE, uitbreidbaar naar erosiepoelen en het beheer van de KLE's in het buitengebied. Het LOB-project ontzorgt de gemeente door alle betrokkenen samen te brengen en planning en coördinatie (deels) op te nemen. Het LOB beschikt hierbij over de nodige expertise (correct landschapsbeheer).

Merk op dat de inventarisatie natuurlijk niet van een wit blad begint.  De dienst leefmilieu beschikt over een gedetailleerde inventaris van de straatbomen en een inventaris van de KLE en diverse beheersplannen.

Het onderdeel groenbeheer openbaar domein zou grotendeels intern gebeuren op basis van de beschikbare groenbeheerplannen, met als aandachtspunt de integratie in Orbit en 3P.  De kostprijs voor dit onderdeel is nog niet verrekend, maar in principe ook zeer beperkt (want in eigen beheer).

Financiële gevolgen

zie bijlage - merk op, deze timing zal dienen aangepast te worden

RLBK: 2021: €14.235, 2022: €8.395, € 2023: €13.651, 2024: €6.570.
Dipla: 2021: opstartkost + opleiding/advies (ev deels in 2022)): €3.200 (1 project)
Dipla: 2022 e.v.: abonnement € 6.000 €/jaar (3 projecten, bvb bomenbeheer, bermbeheer, grachtenbeheer), extra advies: €800/dag. excl btw
Indien meer dan 3 projecten: + €960 /jaar.

Het krediet dient voorzien te worden in het meerjarenplan voor de volgende jaren.  Voor 2021 kan gebruik gemaakt worden van een voorzien budgetartikel.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

06800/61034000

uitbesteden groenonderhoud

€34.410,49

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van het Regionaal Landschap Brabantse Kouters inzake het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) Meise inclusief het volle gebruik van de software DIPLA (DIgitaal Platform voor LAndschapsbeheer).

Artikel 2

De precieze timing van de uitrol van de projecten binnen LOB en DIPLA dient nog in overleg aangepast te worden.

Artikel 3

Het beschikbare krediet op artikel 06800/61034000 wordt aangewend voor de werkingskosten en voor 2021 voor het gebruik van de software DIPLA.

Artikel 4

De nodige budgetten voor de volgende jaren worden voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Aankoop straatstofzuiger voor stedelijk gebied met onderhoudscontract - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Aankoop straatstofzuiger voor stedelijk gebied met onderhoudscontract” werd een bestek met nr. 20211819 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 40.900,16 excl. btw of € 49.489,19 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

De uitvoerende diensten geven een positief advies.

Financiële gevolgen

 De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 24200000/02000-INVESTERING-U.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24200000/02000 - Rollend materieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

€ 108.201,75

BESLUIT

Artikel 1

De bespreking van dit punt wordt uitgesteld.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Vorming nieuwe woonmaatschappij-afbakening werkingsgebied en stemrechtenverdeling

MOTIVERING

Feiten en context

Vlaanderen wil komen tot één woonmaatschappij per werkingsgebied om de dienstverlening aan de (kandidaat-)huurders, kopers en ontleners te verbeteren, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen, de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.

Deze "nieuwe" woonmaatschappij dient te voldoen aan een aantal criteria: minstens 1000 woningen dienen in beheer te zijn van de sociale huisvestingmaatschappij (SHM); minimaal 50 woningen van het SVK (sociaal verhuurkantoor), gelegen in de referentieregio Halle-Vilvoorde, deelname van aaneensluitende gemeenten, slechts 1 woonmaatschappij actief in het betrokken werkingsgebied en een bestuurlijke verankering met de lokale besturen (minstens 50%+1 aan de gemeente/werkingsgebied), behouden van het bestaand personeel van het SVK en SHM.

De Vlaamse Regering zal in het voorjaar 2022 de werkingsgebieden vastleggen. Gemeenten die een werkingsgebied aanvragen dat beantwoordt aan de bovenvermelde criteria, zullen snel uitsluitsel krijgen. De huidige sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren hebben nog tot eind 2022 om de juridische structuur van de vennootschap voor te bereiden. Na de erkenning van de nieuwe woonmaatschappij (vanaf 1 januari 2023) door de Vlaamse regering, heeft deze woonmaatschappij tot 2028 de tijd om overdrachten van woningen, gronden en projecten te regelen.

Een woonmaatschappij kan gevormd worden op twee manieren:

- ze kan nieuw opgericht worden. In dat geval kan de woonmaatschappij enkel publieke aandeelhouders hebben (dit zijn het Vlaamse Gewest, de provincies, gemeenten en OCMW's)

- er kan vertrokken worden van een bestaande SHM die omgevormd wordt. In dat geval behoudt de SHM tijdelijk haar erkenning in afwachting dat ze erkend wordt als woonmaatschappij. Een omgevormde woonmaatschappij kan zowel publieke als private aandeelhouders hebben. Voor de private aandeelhouders gelden wel een aantal voorwaarden.

In de eerste fase dient het werkingsgebied van de "nieuwe" woonmaatschappij vastgelegd. Deze beslissing dient door de gemeenteraad genomen te worden voor 31 oktober 2021. Er werd een uitstel aan de Vlaamse regering gevraagd maar deze heeft laten weten op dit verzoek niet te willen ingaan.

Voor de begeleiding van deze herstructurering werd een facilitator door Wonen-Vlaanderen aangesteld.  Er vonden reeds een aantal bijeenkomsten (op 14 juli, 17 augustus, 7 september en 21 september 2021) plaats met de facilitator, 3W Plus en vertegenwoordigers van de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst. Binnen deze gemeenten zijn momenteel een aantal woonmaatschappijen actief.

Deze zeven gemeenten van de referentieregio Halle-Vilvoorde verkenden gezamenlijk een werkingsgebied voor de woonmaatschappij, rekening houdend met de morfologie van de gemeenten, de werking van de huidige woonactoren inclusief de spreiding van hun patrimonium, en met de huidige intergemeentelijke samenwerkingen rond wonen (Woonwinkel Noord en Woonwinkel KLM). De gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Steenokkerzeel en Zemst gaven aan dat zij aan dit werkingsgebied met Meise willen participeren.

Wanneer de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst, samen een werkingsgebied vormen, zullen er in dit werkingsgebied 1.637 sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen gelegen zijn en 74 woningen die op de private markt worden ingehuurd (SVK-woningen) (data d.d. 31 december 2020).

Het voorgestelde werkingsgebied voldoet aan alle voorwaarden opgelegd door de Vlaamse regering.

Het College ging in zitting van 30 augustus 2021 principieel akkoord om een woonmaatschappij op te richten samen met de gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Steenokkerzeel en Zemst.

Uit deze overlegmomenten blijkt dat de gemeenten opteren voor een nabije woonmaatschappij met een kleiner werkingsgebied, waar alle gemeenten vertegenwoordigd zijn in het bestuursorgaan en waar de focus gelegd wordt op het Vlaams en landelijk karakter van het werkingsgebied. De gemeenten zijn ondermeer van oordeel dat er nood is aan betere huurdersbegeleiding, het korter op de bal spelen bij samenlevingsproblemen, meer aandacht voor sociaal beleid, veiligheid en leefbaarheid van sociale wijken en het opzetten van integratieprojecten. Er wordt vanuit de gemeenten verwacht dat de lokale binding van de huurder in acht genomen wordt bij de toewijzing van een sociale woonst, dat de wachtlijsten worden aangepakt zonder te vervallen in grootschalige bouwprojecten, dat er meer controle is op eigendomssituaties en dat de doorstroming naar de sociale huurmarkt wordt gestimuleerd. Belangrijk voor de gemeenten is eveneens dat de woonkwaliteit van de sociale woningen wordt verbeterd, dat er wordt gewerkt met inbreidingsgerichte projecten met kleinere entiteiten en dat er een efficiënte en nabije dienstverlening wordt geboden.

Een overleg met de gemeenten, in aanwezigheid van de verschillende woonactoren momenteel werkzaam in het gebied, vond plaats op 2 september 2021. Het was duidelijk dat de woonactoren en de gemeenten niet op één lijn stonden: de woonactoren wensen een woonmaatschappij met een groter werkingsgebied dan de gemeenten; tijdens het overleg gaven de woonmaatschappijen ook geen antwoord op de verzuchtingen van de gemeenten terwijl er een grote onduidelijkheid over de financiële gevolgen van de oprichting van een nieuwe woonmaatschappij werd gecreëerd.

Op 14 september 2021 vond een bovenlokaal woonoverleg plaats waarop het voorstel van werkingsgebied werd voorgesteld. Hierop werden opmerkingen en bedenkingen bij dit voorstel van werkingsgebied geformuleerd door de woon- en welzijnsactoren.

Levuur maakte een toelichtende nota over het voorgestelde werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij en een voorstel van gemeenteraadsbeslissing die in alle deelnemende gemeenten zou worden geagendeerd (zie bijlage).

Er wordt door de Vlaamse regering gevraagd dat de gemeenten bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds ingaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid. In de op te maken statuten zal immers een onderlinge verdeling van stemrechten moeten opgenomen worden. Hiervoor zijn verschillende criteria hanteerbaar: het aantal sociale huurwoningen in de gemeente, het aantal huishoudens in de gemeente, het aantal inwoners in de gemeente.....De regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders.

Het bestuursorgaan kan maximaal uit 15 leden bestaan, waarvan 2 leden als onafhankelijk bestuurder kunnen aangesteld worden.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40 e.v.

Besluit van de Vlaamse Regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 09/07/2021 (B.S. 10/09/2021), waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

Advies/argumentatie

Huidig voorstel kwam er na  herhaald overleg en in consensus met de deelnemende gemeenten en kan dus positief geadviseerd worden.

Financiële gevolgen

De eventuele financiële gevolgen van de vorming van een nieuwe woonmaatschappij zijn momenteel niet gekend. Alle deelnemende gemeenten hebben dan ook hieromtrent bekommernissen en willen deze ook uitdrukkelijk overmaken aan de Vlaamse regering.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeente Meise verkiest voor de toekomstige woonmaatschappij een werkingsgebied dat wordt gevormd samen met gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel,  Steenokkerzeel en Zemst.

Artikel 2

De gemeente Meise gaat ermee akkoord dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de Algemene Vergadering. De gemeente onderschrijft dat de eventuele toevoeging van bijkomende criteria, de precieze verhouding van de criteria en de frequentie van de actualisatie van de stemrechtenverdeling later zal worden bepaald bij de vorming van de woonmaatschappij, in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten.

Artikel 3

De gemeente Meise gaat ermee akkoord dat elk betrokken lokaal bestuur deelneemt aan het collegiaal bestuursorgaan en daardoor betrokken is bij de operationele en strategische keuzes in de woonmaatschappij. De wijze van samenstelling zal verder op een later moment bepaald worden, in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten.

Artikel 4

Met de keuze voor het werkingsgebied spreekt de gemeente Meise geen voorkeur voor de ene of andere woonactor uit, noch doet ze een voorafname op de later op te richten woonmaatschappij.

Artikel 5

De vorming van de woonmaatschappijen mag geen nadelige financiële gevolgen hebben voor de lokale besturen. Daarom roept de gemeente Meise de Vlaamse overheid op om een overdrachtsregeling uit te werken waarbij de fusie respectievelijk splitsing van de bestaande huisvestingsmaatschappijen op zodanige wijze zal verlopen, dat de nieuwe woonmaatschappij over de noodzakelijke werkingsmiddelen kan beschikken en dat de woonmaatschappij noch de lokale besturen worden opgezadeld met een bijkomende schuldsituatie.

Artikel 6

De gemeente maakt een afschrift van dit besluit over aan VMSW via woonmaatschappij@vmsw.be.

Artikel 7

Deze beslissing wordt eveneens ter kennis gebracht van de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Jacques Wouters, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers), 3 stemmen tegen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Eigendom en grensbepaling Temsesteenweg 3

MOTIVERING

Feiten en context

Bij een opmeting van het terrein gelegen aan de Temsesteenweg 3, in opdracht van de eigenaar, heeft deze vastgesteld dat er ongeveer 72 m² van zijn eigendom in de straat is ingenomen.

De eigenaar baseert zich hiervoor op de aankoopakte van 13 juni 1967 en het opmetingsplan opgesteld naar aanleiding van de aanvraag van de vergunning voor het oprichten van een eensgezinswoning met drankgelegenheid (voormalige taverne Den Haas). Ook het kadastraal plan met de situatie op 1 januari 2013 bevestigt de vaststelling.

In 1988 werd de Slozenstraat heraangelegd in opdracht van de gemeente, waarbij eveneens het betreffende stuk werd meegenomen bij de asfalteringswerken en de privé-eigendom de facto werd opgenomen in de openbare wegenis.

De eigenaar wenst een oplossing voor de "verloren 72m²". De eigendom is gelegen in "waardevol agrarisch gebied".

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Decreet van 3 mei 2019 betreffende de gemeentewegen.

De omzendbrief KB/ABB2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten van 21 mei 2019.

Advies/argumentatie

Artikel 13 van het Decreet gemeentewegen bepaalt het volgende: "§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg...§2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.

..." en "§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28. Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd."

Gezien sinds de wegenwerken in 1988 de strook grond werd gebruikt als openbare wegenis, kan vastgesteld worden dat de gemeente reeds meer dan 30 jaar ongestoord bezitshandelingen heeft gesteld. Op het terrein geeft de situatie eveneens de indruk dat deze grondstrook behoort tot het openbaar domein. Er is dan ook voldoende reden om deze grondstrook op te nemen in het openbaar domein.

Momenteel bestaat er nog geen rooilijnplan voor de Temsesteenweg-Slozenstraat. Er zal dan ook een rooilijnplan dienen opgemaakt te worden, waarna een akte van grondafstand zal moeten opgemaakt worden.

Financiële gevolgen

Op basis van de bepalingen van het Decreet gemeentewegen, zou de eigenaar kunnen verplicht worden om de grond kosteloos over te dragen. Het is logisch dat de gemeente de kosten van de administratieve akte voor haar rekening neemt. Naast de kosten van de akte zal de gemeente eveneens een rooilijnplan dienen op te maken. Het krediet is voorzien in het budget 2021.

 

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

61500000/06000 - Ereloon & consultancy

 

 €4.680,75

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad stelt vast dat de grondstrook met een oppervlakte van 72m², gelegen aan de hoek van de Temsesteenweg 3 en de Slozenstraat gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd.

Artikel 2

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan. Na de opmaak van het rooilijnplan zal voor de overname van de grondstrook van 72 m² een akte van eigendomsoverdracht opgemaakt worden.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Goedkeuring ontwerpconcessieovereenkomst Neromhof

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is eigenaar van het park Neromhof, waarin een visvijver met clublokaal gelegen is. 

De huidige gebruiksovereenkomst voor de uitbating, dewelke werd afgesloten vanaf 1 januari 2005 , loopt ten einde op 1 januari 2022.

De gemeente zoekt dan ook een uitbater voor deze visvijver met clublokaal.

Het is de intentie om het goed in concessie te geven na oproep tot mededinging. Het gemeentebestuur wil iedereen de kans geven een solide en gemotiveerd voorstel in te dienen. Daartoe wordt een procedure doorlopen, waarbij eveneens onderhandelingsgesprekken met de kandidaten kunnen worden gevoerd. Na ontvangst van een best and final offer zal de concessie aan één kandidaat worden toegewezen.

Juridische gronden

Het Burgerlijk Wetboek, artikels 1101 en volgende en artikel 1712.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40 en 41.

De omzendbrief  KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

Advies/argumentatie

Artikel 3.2. van de omzendbrief van 3 mei 2019 bepaalt dat voor onroerende transacties de markt geraadpleegd moet worden, en niet alleen voor verkopen. Op deze manier krijgt elke mogelijke geïnteresseerde de kans om mee te dingen en zich kandidaat te stellen. De procedure moet voldoende openbaar en transparant zijn. Er moet voldoende en gepaste publiciteit worden gevoerd om zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Deze werkwijze dient het beste het algemeen belang.

Er werd een ontwerpconcessieovereenkomst met concessiebundel opgesteld. Op basis van dit ontwerp kan een mededinging georganiseerd worden en kan met de geïnteresseerde kandidaten onderhandeld worden. De definitieve onderhandelde concessieovereenkomst zal nog aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

Financiële gevolgen

De kredieten zijn voorzien op budgetsleutel GE/00500/70520000 - opbrengsten uit verhuur patrimonium zonder maatschappelijk doel.

BESLUIT

Artikel 1

De ontwerpconcessieovereenkomst  (inclusief concessiebundel) voor de uitbating van de vijver en clublokaal van het Neromhof wordt goedgekeurd. Het college wordt gemachtigd op basis van deze overeenkomst een mededinging te organiseren en met de geïnteresseerde kandidaten te onderhandelen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

VV 839 - De Spanjaard-Broekstraat - goedkeuring overeenkomst

MOTIVERING

Feiten en context

Deze overeenkomst is beperkt tot de voorwaarden waarvoor de gemeenteraad de bevoegdheid heeft. Voorwaarden met betrekking tot stedenbouwkundige aspecten behoren tot de bevoegdheid van het schepencollege en worden bijgevolg niet opgenomen in deze overeenkomst.

Er werd een verkavelingsaanvraag ingediend voor percelen gelegen langsheen de Broekstraat 31 1860 Meise, kadastraal bekend onder (afd. 1) sectie D 221 G, (afd. 1) sectie D 222 M en (afd. 1) sectie D 222 L.

Door de uitvoerende diensten werd een ontwerpovereenkomst opgesteld in verband met het ontwikkelen van 2 loten voor halfopen ééngezinswoningbouw met wegeniswerken.

Deze overeenkomst zal integraal deel uitmaken van de verkavelingsvergunning.

Juridische gronden

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inclusief de wijzigingsdecreten.

Advies/argumentatie

Voorwaardelijk gunstig.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De ontwerpovereenkomst zoals opgesteld door de uitvoerende diensten wordt goedgekeurd en overgemaakt aan de aanvrager.

Artikel 2

De algemeen directeur en burgemeester worden gevraagd deze overeenkomst namens het bestuur te ondertekenen.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers), 1 onthouding (Roel Anciaux)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 4 januari 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode” toe te wijzen aan G&G Architecten, PRINSENSTRAAT 26 te 1850 Grimbergen.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 20211806 opgesteld door de ontwerper, G&G Architecten, PRINSENSTRAAT 26 te 1850 Grimbergen.

De uitgave voor deze opdracht werd geraamd op € 340.125,00 excl. btw of € 360.532,50 incl. btw.

De gemeenteraad verleende in zitting van 19 juli 2021 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De aankondiging van opdracht 2021-529236 werd gepubliceerd op 23 juli 2021 op nationaal niveau.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 6 september 2021 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 4 januari 2022.

Er werden 4 offertes ontvangen:
- Crabbé Dakwerken NV, Ossenwegstraat 34A te 3440 Zoutleeuw (€ 570.003,81 excl. btw of € 604.204,04 incl. btw zonder opties, € 719.568,37 excl. btw of € 762.742,47 incl. btw met opties);
- SIX  bvba, Schardouwstraat 31 te 8870 Izegem (€ 500.004,93 excl. btw of € 530.005,23 incl. btw, € 599.669,49 excl. btw of € 635.649,65 incl. btw met opties);
- DE VOS PETRUS EN ZOON BVBA, Pollarebaan 7 te 9400 Ninove (€ 524.257,90 excl. btw of € 555.713,37 incl. btw, € 698.261,25 excl. btw of € 740.156,92 incl. btw met opties);
- TECTUM CONSTRUCTORS BVBA, Brusselsesteenweg 188, Bus A te 9090 Melle (€ 432.315,61 excl. btw of € 458.254,55 incl. btw, € 553.810,57 excl. btw of € 587.039,20 incl. btw met opties);

De ontwerper, G&G Architecten, PRINSENSTRAAT 26 te 1850 Grimbergen, stelde op 22 september 2021 het verslag van nazicht van de offertes op.

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Tectum Constructors, tegen het nagerekende offertebedrag van € 553.810,57 excl. btw of € 587.039,20 incl. 6% btw met opties.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de Uitvoerende Diensten waarin de verklaring van de ontwerper (pagina 19 van het verslag van nazicht) wordt gevolgd: wereldwijde sterke prijsstijging van bouwmaterialen, noodzakelijke aanvullingen in het dossier. De Uitvoerende Diensten adviseren om de opties (vervangen van de kroonlijst, plaatsen van nieuwe dakisolatie,…) mee te laten uitvoeren door de aannemer.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

Het budget zal worden verhoogd bij de eerstvolgende budgetwijziging en worden aangepast in het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/08000 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Gebouwen - scholen (masterplan scholen) - Actie: Realiseren van een masterplan schoolinfrastructuur en schoolbeleving

2-1-6

€ 489.338,40

Waarvan € 92.061,00 is gereserveerd voor het nieuwe dak van GBS Klim Op, dus nog €397.277,40 beschikbaar

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 553.810,57 excl. btw of € 587.039,20 incl. 6% btw voor de opdracht “Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode” wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6). Het budget zal worden verhoogd bij de eerstvolgende budgetwijziging en worden aangepast in het meerjarenplan.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Renovatie van muurkantelen  en gevels jeugdlokalen, Potaardestraat 1 in Sint-Brixius-Rode - Goedkeuring verrekening

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 31 mei 2021 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Renovatie van muurkantelen  en gevels jeugdlokalen, Potaardestraat 1 in Sint-Brixius-Rode” aan P.I.C. bvba, Leeweg 24 te 9270 Laarne tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van € 57.720,00 excl. btw of € 69.841,20 incl. 21% btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 20211732.

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

Bijwerken   + € 16.498,00

Totaal excl. btw   = € 16.498,00

Btw    +   € 3.464,58

TOTAAL    = € 19.962,58

Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 28,58%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 74.218,00 excl. btw of € 89.803,78 incl. 21% btw bedraagt.

De aannemer vraagt daarom een termijnsverlenging van 15 werkdagen.

De aannemer verbindt zich ertoe om geen schadevergoeding te eisen omwille van deze termijnsverlenging.

De leidend ambtenaar verleende gunstig advies.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/2 (Onvoorzienbare omstandigheden in hoofde van de aanbesteder).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Door het plaatsen van de stelling ten behoeve van de werken zijn enkele supplementaire werken zichtbaar geworden die bij de raming van op het gelijkvloers niet zichtbaar waren. In het bestek was het heropmetsen van 3 kantelen voorzien; dit zijn er 24 geworden, de loden slabben aan beide puntgevels zijn vervangen en opnieuw ingewerkt. Er worden 7 vensterdorpels vervangen en de verduurde plastiek afvoer aan de straatzijde wordt vervangen door een zinken model. Op vraag van Natuurpunt Meise worden er 7 betonnen nestkasten in de oostelijke muur ingebouwd (deze zijn door Natuurpunt Meise aangekocht).

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/07520-IP 2-1 (actieplan 2-1) (actie 2-1-4).

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 28 september 2021. De financieel directeur verleende een visum met nr. 2021806 op 29 september 2021.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/07520 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Optimaliseren jeugdinfrastructuur (beheerd door TD) - Actie: Optimaliseren van de infrastructuur voor jeugd             

2-1-4 

€ 137.420,32

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1: extra werk van de opdracht “Renovatie van muurkantelen  en gevels jeugdlokalen, Potaardestraat 1 in Sint-Brixius-Rode” voor het totaal bedrag in meer van € 16.498,00 excl. btw of € 19.962,58 incl. 21% btw.

Artikel 2

De termijnverlenging van 15 werkdagen wordt goedgekeurd.

Artikel 3

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/07520-IP 2-1 (actieplan 2-1) (actie 2-1-4).

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Aanduiding deskundige Sibelgas en I.B.E.G. - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Sibelgas en I.B.E.G.

In de gemeenteraadszitting van 18 februari 2019 werden de bestuurders aangeduid.

Overeenkomstig artikel 435 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en artikel 31 van de statuten van Sibelgas en I.B.E.G., kan de groep bestuurders die de deelnemende gemeenten vertegenwoordigen zich laten bijstaan door deskundigen met betrekking tot de bestuurlijke werking van de opdrachthoudende verenigingen.

De heer Lucianus Van Rompaey werd in dezelfde gemeenteraadszitting aangeduid als deskundige.

Door het overlijden van de heer Van Rompaey is er momenteel een openstaand mandaat voor deskundige voor Sibelgas en I.B.E.G.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 435;

De statuten van Sibelgas en I.B.E.G., in het bijzonder artikel 31.

Advies/argumentatie

Het is aangewezen om in de vervanging van een deskundige voor Sibelgas en I.B.E.G. te voorzien.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

In toepassing van artikel 31 van de statuten van Sibelgas en I.B.E.G. wordt de deskundige, na gezamenlijk overleg, door de gemeente waar de zetel van de opdrachthoudende vereniging is gevestigd, zijnde het stadhuis van Vilvoorde, voorgedragen.

In toepassing van artikel 31 van de statuten van Sibelgas en artikel 29 van de statuten van I.B.E.G. wordt deze deskundige benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering.

Artikel 1.1

Diana Tierens, Meusegemstraat 4, 1861 Meise aan te duiden als deskundige voor Sibelgas en I.B.E.G. met het oog op de voordracht door de stad Vilvoorde.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

WUG zone tussen Amanstraat en Mankevosstraat - opvolging petitie - Toegevoegd punt

Roel Anciaux stelt volgende vraag:

Vraag

U vindt als bijlage 2 pluviale gevaarkaarten.

De eerste betreffende de zone in een WUG waar de sociale huisvestingsmaatschappij het sociaal woonproject Tussenveld heeft gepland, heeft Mevr. Van den Brande en de N-VA gemeld dat er ten gevolge van de waterimpact geen enkele woning mag komen.

 

De 2de betreft een groene boszone tussen Mankevosstraat en de Amanstraat mét onmiskenbaar een ecologische meerwaarde in, eveneens, een WUG waar de pluviale kaart nog een grotere waterimpact vertoont.

Betreffende deze zone werd er begin september door een groep inwoners een petitie binnengestuurd met vraag deze groene zone te bestendigen. De inwoners die deze petitie hebben ingediend kregen dienaangaande een zeer ontwijkend antwoord vanwege het College.

Graag had ik vanwege Mevr. Van den Brande de bevestiging gekregen dat ook in deze zone wat haar en haar partij betreft nooit woningen kunnen komen.  

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat ze met haar botten in het water heeft gestaan. Ze vindt het heel erg dat raadslid Roel Anciaux het gebied van de Eversemse velden nog altijd minimaliseert.

Raadslid Roel Anciaux ontkent dat hij dit minimaliseert. Hij insinueert dat de burgemeester op het verkeerde veld stond wanneer ze uitspraken deed zonder overleg met haar coalitiegenoten/schepencollege. Raadslid Roel Anciaux stelt dat de burgemeester een partijstandpunt heeft ingenomen.

De voorzitter Katrien Uytttersprot geeft het woord aan schepen Tom Heyvaert. Hij vervolgt dat de gemeente noch van Haviland noch van een private partner het signaal heeft gekregen dat ze willen investeren in een groepswoningbouw. De aansnijding van het perceel in woonuitbreidingsgebied kan op korte termijn enkel gebeuren door een sociale huisvestingsmaatschappij in het kader van het bindend sociaal objectief. Haviland is geen sociale huisvestingsmaatschappij en zal een overeenkomst moeten sluiten met Providentia of de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. Het terrein kent echter een groot hoogteverschil waardoor het niet geschikt is voor een bebouwing met sociale woningen wegens te duur. In principe zou Haviland een groepswoningbouw kunnen realiseren maar hier speelt hetzelfde fenomeen: door de grote hoogteverschillen is dit een dure bouw.

Raadslid Roel Anciaux bevestigt het antwoord van schepen Tom Heyvaert maar hij stelt dat zijn vraag niet naar hem was gericht. Zijn vraag was gericht naar diegene die in de zomer uitspraken heeft gedaan zonder overleg met haar coalitiegenoten en zonder overleg met het schepencollege.

Hij noteert dat hij geen antwoord krijgt op zijn vraag: in de streek waar de pluviale gevaarkaart nog pertinenter is, daar kan men niet zeggen wat men in de zomer heeft gezegd. Hij vindt dit een spijtige zaak. Hij neemt de wateroverlastproblematiek wel degelijk ernstig.

De voorzitter Katrien Uytttersprot verwijst naar artikel 20 van het huishoudelijk reglement waarin staat opgenomen dat de gemeenteraadsleden het recht hebben om aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Het college verzorgt het antwoord.

Raadslid Roel Anciaux stelt dat in dit geval een lid van het schepencollege zelf de stap heeft gezet om verklaringen te uiten in de pers.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Stand van zaken BSO - Toegevoegd punt

Roel Anciaux stelt volgende vraag:

Vraag

Ik had graag van Schepen Heyvaert vernomen wanneer hij ons een stand van zaken kan geven betreffende: (a) de wijze waarop, en (b) de plaatsen waar, onze gemeente tijdig het BSO zal realiseren.

Antwoord

De voorzitter geeft het woord aan de bevoegde schepen van wonen Ruben Algaba. Schepen Algaba begrijpt de bezorgdheid en deelt deze ook. Hij stelt vandaag nog geen antwoord te kunnen geven. Hij wil het schepencollege meer dan één maand de tijd geven om dit dossier met alle partijen op een doordachte manier te bespreken. Anders bestaat het gevaar dat er uitspraken worden gedaan dat bijvoorbeeld een 300-tal woningen op een bepaalde locatie worden geplaatst en dat we nadien de belofte niet kunnen nakomen. Met die belofte is niemand gebaat.
Wij gaan de nodige tijd nemen en wij zullen te gepasten tijde met een realistisch scenario naar buiten komen. Er is nog geen nieuw overleg met de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting en Providentia gepland.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Herziening - ophaal huisvuil ter hoogte van huisnummer 50 - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Sinds 24.03.2020 ontvangt onze gemeente herhaaldelijk klachten en meer bepaald de dienst leefmilieu en de bevoegde schepen over het afval dat blijft liggen in de voortuin van de eigenaars van huisnummer 50.

Het gaat om mondmaskers, handschoenen, maandverbanden, pmd zakken enz.

Het is niet prettig om als inwoners steeds het achter gebleven afval van anderen te moeten opruimen in je voortuin. De inwoners vragen dan ook terecht om een oplossing te zoeken voor dit probleem.

Incovo stelde met een mail van de directeur op 14.07 om 13:30 voor om de toestand met de gemeente te bespreken:

‘Ik stel voor dat we dit op het volgende overleg rond zwerfvuil & sluikstort met de gemeente Meise bespreken.’

 

Vraag aan de schepen van leefmilieu:

Is er al een afspraak vastgelegd om dit probleem te bespreken met Incovo eventueel samen met de bewoners? Zij hebben vast wel voorstellen en suggesties in het zoeken naar een ander ophaalpunt in de buurt.

Op welke datum zal het zoeken naar een ander ophaalpunt en een betere uitgeruste plaats in de buurt besproken worden met Incovo, de gemeente en de bewoners?

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat het algemene principe is dat bewoners hun huishoudelijk afval aan hun woonst dienen aan te bieden. Dit is helaas niet altijd mogelijk wanneer het gaat om smalle straten of plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn voor de afvalwagens. Dit probleem doet zich onder meer voor in de wijk in Oppem. Daarom werd er in het verleden een centraal verzamelpunt op de Kardinaal Sterckxlaan voorzien waar de bewoners hun huisvuil mogen aanbieden op de juiste dagen. Helaas houden niet alle inwoners zich aan de afvalkalender en bieden zij hun afvalzakken dagenlang op voorhand aan op het centrale verzamelpunt, tot ergernis van een bepaalde omwonende. Voor alle duidelijkheid: dit centrale verzamelpunt is gelegen op openbaar domein dat vlakbij de woning ligt, niet in een voortuin.

Dit verzamelpunt is gekozen in functie van alle buurtbewoners, om de afvalinzameling voor hen zo gebruiksvriendelijk te organiseren. Het aangehaalde fenomeen werd reeds herhaaldelijk besproken met de medewerkers van Incovo. De afvalintercommunale heeft al pogingen ondernomen om het probleem aan te pakken in deze kwetsbare wijk. Dit door bijvoorbeeld de afvalcoach ter plaatse te sturen en buurtbewoners aan te spreken over de afvalproblematiek. Ook werden er hierover in het verleden reeds flyers verspreid in de buurt om het probleem aan te kaarten. Tot nog toe tevergeefs, zo blijkt. Het gegeven dat vele inwoners er het Nederlands niet machtig zijn, maakt het communiceren niet zo makkelijk. Er bestaat geen voor de hand liggende oplossing voor dergelijke problematiek. Het verzamelpunt veranderen van locatie is geen afdoende oplossing, hiermee vermijd je niet dat mensen hun huishoudelijk afval op de foute dag aanbieden. Je verschuift het probleem enkel naar een andere plaats waar dan andere buurtbewoners de hinder zullen ervaren. Een structurele oplossing bestaat erin de mensen aan te leren om hun afval op de juiste dagen en de correcte wijze aan te bieden. Gelet dat de afvalzakken op een centraal verzamelpunt staan buiten de individuele woningen, is het zeer moeilijk om te achterhalen wie de overtreders zijn.
Een mogelijke oplossing bestaat erin een omheining/afrastering te plaatsen zodat het verzamelpunt afgebakend wordt en het afval niet gaat rondzwerven en waaien. Incovo heeft op één andere, soortgelijke plek een afbakening voorzien waarbinnen de inwoners hun afvalzakken mogen plaatsen. Dit maakt het voor de inwoners duidelijker. Tegelijkertijd wordt er op die plek uitgehangen wat de regels zijn. Met zo’n maatregel open je helaas wel de mogelijkheid tot misbruik. Het dreigt immers uit te groeien tot een mini-stortplek waar mensen al hun afval komen achterlaten. Incovo zal dit voor deze omgeving uitproberen maar nauwgezet opvolgen. Als er misbruik wordt gemaakt, zal dit worden stopgezet.

Tot slot wenst schepen Jonathan De Valck de aandacht te vestigen op het coachingstraject dat de dienst Leefmilieu, Incovo en de Mooimakers samen voorbereiden. Mooimakers is een initiatief van de Vlaamse overheid om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden. Tijdens dat coachingstraject worden de gemeente & Incovo gecoacht door de Mooimakers om maatregelen te treffen die de algemene netheid verhogen. Ook tijdens dat coachingstraject wordt er met een vergrootglas gekeken naar probleemlocaties en naar oplossingen gezocht. Deze locatie zal er één van zijn.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Trajectcontrole Wolvertem-centrum - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Wij hebben het afgelopen jaar al meerdere malen samengezeten over trajectcontrole zowel voor snelheid als vrachtwagensluis.

Er waren al drie concrete trajecten uitgewerkt, onderzocht en uitvoerbaar verklaard. Er werd door de firma gevraagd om hierover een principebeslissing te nemen om de eerste boot van de (gratis) plaatsing van de camera’s niet te missen. Ik verwijs hier eveneens naar de gemeente van Sint Pieters Leeuw en nog andere gemeenten die hier al op ingetekend hebben.

 

Vraag aan de schepen van mobiliteit:

Hoever staat het project?

Wanneer zal de principebeslissing worden genomen?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba neemt het woord. Hij meldt dat hij hiervan al op de hoogte was dankzij het overlegmoment met Marie Jeanne Thaelemans. Hij geeft aan dat Marie Jeanne Thaelemans een briefing gegeven heeft ter opvolging en dit is in dit overleg ook ter sprake gekomen. Er is een principebeslissing genomen in het schepencollege van 11 oktober 2021 en dit wordt geagendeerd op de volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Sluiting oprit A12 - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Naar verluidt zou op 8 november de oprit van de A12 richting Brussel ( Meise Centrum) worden afgesloten. Volgens de mededeling van wegen en verkeer gebeurt dit met goedkeuring van de gemeente.

 

Vraag aan de schepen van openbare werken:

Wat zijn de plannen van deze nieuwe meerderheid met deze oprit en de omgeving?

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert neemt het woord. Hij begrijpt dat deze vraag aan hem wordt gesteld maar is van oordeel dat dit meer met mobiliteit heeft te maken dan met openbare werken. Daarom geeft hij het woord aan schepen van mobiliteit Ruben Algaba.

Schepen Ruben Algaba bespreekt dat het nieuws hen bereikt heeft via de website van AWV. Op 15 oktober 2021 werd een overleg gehouden met AWV. In samenspraak is de datum verschoven naar 6 december 2021 omwille van de vele werken die momenteel aan de gang zijn in de gemeente. We hebben afgesproken dat de test niet blind zal worden gevolgd gedurende drie maanden. Als er bepaalde belastende factoren zijn dan zullen ze het proefproject eerder stopzetten indien dit nodig blijkt. Alle punten die tijdens deze proefperiode naar boven komen, zullen nadien geanalyseerd worden alvorens een beslissing te nemen.

Het proefproject op zich wordt dus uitgesteld, over de sluiting zelf is ons standpunt niet veranderd, wij gaan die discussie aangaan met de nieuwe argumenten.

Schepen Tom Heyvaert repliceert dat in het overleg vrijdag met AWV gevraagd is om de signalisatie veiliger te maken door een hek te plaatsen. Raadslid Sonja Becq bevestigt dat er momenteel geen signalisatie staat en hoopt dat vanuit de gemeente druk gezet wordt om dit aan te passen.

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat er druk werd gezet om dit aan te passen en ze het proefproject zullen afwachten.

Schepen Ruben Algaba vult nog aan dat er twee weken voor de start van het proefproject nog gecommuniceerd zal worden, vandaag is er vanuit het gemeentebestuur reeds gecommuniceerd via de pers en de sociale media.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021
Overzicht punten

Zitting ma 10 2021

Gemeentelijke infokrant - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Naar verluidt zou de gemeentelijke infokrant niet langer maandelijks worden uitgebracht, maar zou het uitgaveritme worden teruggeschroefd.

 

Wat zijn de plannen van deze nieuwe meerderheid mbt de gemeentelijke infokrant?

Antwoord

Schepen Jorn Lathouwers neemt het woord. In maart 2022 zal de infokrant vernieuwd worden. Het doel is om de burgers nog meer te betrekken. We gaan dan van 10 naar 6 uitgaves per jaar. De kwantiteit zal hierdoor verminderen maar de kwaliteit zal sterk stijgen. We gaan thematisch te werk gaan, burgers aan het woord laten en nieuwe rubrieken introduceren. De populaire rubrieken blijven behouden.

We introduceren nieuwe rubrieken:

- De Burenbabbel: Een fotograaf gaat langs bij inwoners en vraagt welke leuke tips ze hebben, wat ze graag doen in de gemeente, ...

- Het dossier: Een groter artikel waarin we de inwoners grondig informeren over een groter project.

- Vaste waarde: Hier zetten we verschillende verenigingen en monumenten in de kijker.

-  Achter de schermen: Inwoners werpen een blik op de werking van de gemeentelijke diensten, ...

We behouden volgende rubrieken:

- Vraag aan de gemeente -

- Korte berichten

- #InstantMeise.

De UiTbijlage wordt nog steeds aan de infokrant toegevoegd met het nieuwe concept. Er wordt samen met de dienst vrije tijd bekeken hoe we het minder aantal UiTbijlages kunnen compenseren. Dit kan door bijvoorbeeld te investeren in ruimte in lokale bladen zoals een Goeiedag.

Sonja Becq vult aan dat ze dit betreurt omdat je nog altijd de juiste informatie nodig hebt, vooral naar steun van verenigingen is dit jammer. Ze hoopt dat er een alternatief wordt gevonden. Tot slot geeft ze aan dat mensen ook nog graag iets lezen op papier, niet enkel via het internet, sociale media of Hoplr.

 

Publicatiedatum: 16/11/2021