Meise

Zitting van 19 apr 2021

Van 19.40 uur tot 21.50

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;

Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Jorn Lathouwers, raadslid;

 

raadslid Sonja Becq vervoegt de vergadering vanaf punt 4.

 

Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 15 maart 2021 goed.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Kennisname auditrapport

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting, kostenverdeling, organisatie en uitbating van de vaccinatiecentra eerstelijnszone regio Grimbergen

MOTIVERING

Feiten en context

In navolging en uitbreiding van de organisatie en samenwerking tussen de Eerstelijnszone (ELZ) Regio Grimbergen en de lokale besturen Meise, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Wemmel en Grimbergen i.v.m. contact-tracing en bronopsporing voor het bestrijden van de Corona - Covid19 pandemie, werd de ELZ via haar bestuursorgaan, de Zorgraad, aangeduid om de organisatie van de vaccinatiecentra op te nemen en te organiseren in samenwerking met de lokale besturen van de ELZ. Op voorstel van de Zorgraad en in samenspraak en consensus met de lokale besturen werden volgende twee locaties weerhouden: de JDK Hal, Ambachtstraat 9 te 1840 Londerzeel en het Complex Zijp, Zijp 101 te 1780 Wemmel.

Overeenkomstig de richtlijnen van de Vlaamse overheid en het Agentschap Binnenlands Bestuur staan gemeentebesturen Londerzeel en Wemmel in voor de “logistieke” organisatie en de ELZ voor de “operationele” organisatie. Omwille van praktische overwegingen komen alle betrokken partijen overeen om de inzet van zowel de medische als de niet-medische medewerkers (logistiek) in één gezamelijke planning onder te brengen om optimaal te kunnen inspelen op het aantal geleverde vaccins, welk bepalend zal zijn bij de organisatie.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst strekt ertoe afspraken te maken omtrent de duur, de opzegmogelijkheid, de taakverdeling, de werkingsprincipes, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de leden, de opmaak van de rekeningen en de financiële controle i.v.m. de operationele uitbating van de twee vaccinatiecentra binnen de ELZ Regio Grimbergen.

De deelnemers van de overeenkomst realiseren in hun werkingsgebied o.a. de operationele werking van 2 vaccinatiecentra (cfr. Besluit Vlaamse Regering). 

Er wordt gestreefd naar een vaccinatiegraad van minstens 70% van de inwoners die in aanmerking komen voor vaccinatie. De doelgroep van de vaccinatie is de brede bevolking van +18 jarigen van de deelnemende gemeenten, met uitsluiting van de uiteindelijke gedefinieerde risico-groepen en op basis van het soort vaccin dat ter beschikking van de vaccinatiecentra zal gesteld worden.

ELZ Regio Grimbergen zet i.s.m. en via de Huisartsenkring Harno het nodige medische en niet-medische personeel in, rekening houdend met het beschikbare budget om het actieplan van de vaccinatiecentra in al haar facetten uit te rollen.

De inhoudelijke en strategische lijnen worden in samenspraak met de lokale besturen uitgetekend, opgevolgd en bijgestuurd.

ELZ Regio Grimbergen plant in samenwerking met HAK Harno een (digitaal) overleg in functie van de noodwendigheden en minstens éénmaal per maand. De coördinator van de ELZ staat in voor de verslaggeving van deze overlegmomenten. De leden van dit overleg (het overlegcomité - met de vertegenwoordigers van alle betrokken gemeenten) zijn:

Armand Hermans, voorzitter ELZ Regio Grimbergen vzw

Leen Verbesselt, coördinator van de ELZ Regio Grimbergen vzw

Anja Van Nuffel, coördinator HAK HARNO vzw

Reinhilde Leemans,  programma manager VC ELZ Regio Grimbergen

Dhr. Chris Selleslagh, burgemeester Grimbergen

Dhr. Renaat Huysmans, burgemeester Kapelle-op-den-Bos

Mevr. Conny Moons, burgemeester Londerzeel

Mevr. Gerda Van den Brande, burgemeester Meise

Dhr. Walter Vansteenkiste, burgemeester Wemmel.

Deze personen kunnen vervangen worden door hun plaatsvervangers.

Afhankelijk van de agenda zullen eveneens volgende personen aansluiten bij het overleg, in de functie van deskundige:

de lokale contactpersonen van de vaccinatiecentra

de populatiemanager

de farmaceutisch expert

de medisch expert

de algemeen directeurs of hun aangestelden van de 5 deelnemende gemeenten

de financieel directeurs of hun aangestelden van de 5 deelnemende gemeenten.

De respectievelijke leden van elke deelnemende gemeente in het overlegcomité rapporteren over de werkingsprincipes, de taakverdeling, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de opmaak van de rekeningen en de financiële controle i.v.m. de operationele uitbating van de twee vaccinatiecentra binnen de ELZ Regio Grimbergen aan hun bestuur. De nodige rapportering wordt hen bezorgd via de ELZ Regio Grimbergen en de HAK HARNO.

Financiële gevolgen

De Vlaamse overheid, enerzijds kabinet Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en anderzijds het Agentschap Binnenlands Bestuur, kennen een subsidie toe aan elk vaccinatiecentrum via elk betrokken openbaar bestuur op wiens grondgebied een vaccinatiecentrum gelegen is en aan de ELZ ter dekking van de exploitatie- en investeringskosten die noodzakelijk zijn voor de werking van de vaccinatiecentra. Indien deze subsidies onvoldoende zouden blijken om de kosten te dekken die ELZ Regio Grimbergen heeft voor de organisatie van de vaccinatiecentra, zullen de lokale besturen bijdragen aan deze kosten à rato van het initieel te vaccineren aantal inwoners 18+ zoals bepaald bij de start van de vaccinatiecampagne:

Wemmel 13.087 (16,0 %)

Meise 15.732 (19,3 %)

Londerzeel 15.159 (18,6 %)

Kapelle-op-den-Bos  7.706 (9,5 %)

Grimbergen29.831 (36,6 %).

Dezelfde verhouding wordt toegepast voor eventuele tekorten in de financiering voor de vaccinatiecentra van Wemmel en Londerzeel. De lokale besturen verrekenen onderling indien de subsidiëring voor de logistieke organisatie door de openbare besturen van Wemmel en Londerzeel ontoereikend zou zijn.

Dit onder voorbehoud van een officiële wijziging van het te vaccineren aantal inwoners opgelegd door de hogere overheden. Indien deze verhouding gewijzigd wordt, gaan alle partners akkoord dat de nieuwe verhouding zal dienen voor de afrekening bij afsluiting van de vaccinatiecentra.

De ELZ Regio Grimbergen zal voorafgaand de inzet van alle logistieke medewerkers die vervat zitten in de subsidiëring via het Agentschap Binnenlands Bestuur met de besturen van Londerzeel en Wemmel afrekenen.

Alle organisaties engageren zich om voor de hele afrekening/boekhouding van de vaccinatiecentra een transparante voorlopige afrekening te kunnen voorleggen aan alle partijen. Deze afrekening/boekhouding kan op elk ogenblik op eerste verzoek ingekeken worden door elke partij. Maandelijks wordt vanuit alle gefinancierde partijen een stand van zaken gegeven op het overlegcomité. Alle gefinancierde partijen engageren zich om de gemaakte kosten overzichtelijk bij te houden en nog niet terug te vorderen zolang de bijdragen van de Federale of Vlaamse Overheid nog niet afgerekend werden.

De rechtstreeks toewijsbare kosten voor elk vaccinatiecentra worden rechtstreeks doorgerekend aan respectievelijk de gemeente Londerzeel of de gemeente Wemmel. De niet-rechtstreeks toewijsbare kosten worden gefactureerd aan de gemeente Wemmel. De gemeente Wemmel zal maandelijks een afrekening opsturen naar de gemeente Londerzeel overeenkomstig de hierboven aangehaalde verdeelsleutel.

De kosten kunnen geboekt worden op budgetsleutel GE/64990000/09850 - actie 5.5.1.

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan de samenwerkingsovereenkomst 'Oprichting, kostenverdeling, organisatie en uitbating vaccinatiecentra Eerstelijnszone Regio Grimbergen'.

Artikel 2

De burgemeester en de algemeen directeur te machtigen om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Algemene vergadering Haviland op 16 juni 2021 - Statutenwijziging

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is deelnemer bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en werd verlengd op 23 oktober 2019 gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 21 november 2019 onder het nummer 19151652.

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economische-sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde een dienstverlenende vereniging overeenkomstig artikel 398, §2, 2° van het Decreet Lokaal Bestuur.

Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, moet een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers worden voorgelegd. De beslissing van de gemeenteraad die de oorspronkelijke statuten heeft goedgekeurd en het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering dienen bij het verslag te worden gevoegd.

De deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden; de onthouding bepaalt het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering.

De raad van bestuur van Haviland heeft op 22 februari 2021 overeenkomstig artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur een ontwerp van statutenwijziging goedgekeurd.

De brief van 5 maart 2021 waarbij Haviland de deelnemers in kennis stelt van het voorstel van statutenwijzigingen.

De agenda van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale die zal gehouden worden op 16 juni 2021 en ondermeer volgend agendapunt omvat:

Voorstel statutenwijzigingen: goedkeuring

De gemeenteraadsbeslissing van 18 maart 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise in de algemene vergadering van Haviland werden aangeduid.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en de artikelen 427 en 432.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van de bestuurshandelingen.

De thans van kracht zijnde statuten van Haviland zoals gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 21 november 2019, inzonderheid artikel 38 betreffende de statutenwijziging.

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de wijzigingen in de statuten van de dienstverlenende vereniging en in de bijlagen artikelsgewijs worden aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Advies/argumentatie

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het voorstel van statutenwijziging van Haviland zoals werd aangenomen door de raad van bestuur op 22 februari 2021 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde Jaak Wouters en plaatsvervangend afgevaardigde Karine Métens– gedurende de huidige legislatuur – zijn gemandateerd om de statutenwijzigingen op de algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 16 juni 2021 goed te keuren.

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Algemene vergadering Incovo op 11 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

Het schrijven van 4 maart 2021 van Incovo waarbij ze de vertegenwoordigers van de gemeente Meise uitnodigen op de algemene vergadering die plaats vindt op 11 juni 2021 om 18 uur.

De agenda van deze vergadering omvat volgende punten:

1. Statutenwijziging.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Conform art. 30 van de statuten kan een deelnemer zich laten vertegenwoordigen door één bijkomende afgevaardigde per begonnen schijf van 10.000 inwoners.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de algemene vergadering van 11 juni 2021 van Incovo worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordigers Billie Kawende en Diana Tierens worden verzocht deze algemene vergadering van 11 juni 2021 van Incovo bij te wonen en worden gemandateerd om hun stemgedrag af te stemmen volgens de beslissing genomen tijdens de gemeenteraad van 19 april 2021.

Artikel 3

Incovo zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Havicrem - bijzondere algemene vergadering op 9 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het Arrondissement Halle-Vilvoorde “Havicrem” die werd opgericht bij onderhandse akte de dato 10 juni 2003 en bekendgemaakt in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003, onder het nummer 03099363.

Havicrem is als intergemeentelijk samenwerkingsverband een opdrachthoudende vereniging die wordt beheerst door het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van Havicrem die zal gehouden worden op woensdag 9 juni 2021 om 18.30 uur in crematorium Daelhof omvat volgende punten:

1.goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 16.12.2020.

2.verlenging bestaansduur Havicrem: goedkeuring.

3.voorstel statutenwijziging (art. 6): goedkeuring.

De beraadslaging en het gemotiveerd besluit van de raad van bestuur van Havicrem op dinsdag 9 maart 2021, aangenomen met eenparigheid van stemmen.

Juridische gronden

Artikel 6 van de statuten van Havicrem vermeldt dat de vereniging wordt opgericht voor een termijn van 18 jaar, die verstrijkt op 10 juni 2021.

Artikel 432 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Artikel 423, 1ste lid van het Decreet over het lokaal bestuur, stelt dat de statutair bepaalde duur van een opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren kan verlengd worden voor een termijn die niet langer mag zijn dan 18 jaar.

Artikel 423, 2de lid van het Decreet over het lokaal bestuur, bepaalt dat volgende  beslissingen moeten genomen worden met het oog op de verlenging van de bestaansduur van Havicrem:

een verzoek tot verlenging van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemende gemeenten, op voorwaarde dat dit verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten.

een beslissing over de verlenging van de vereniging door de laatste algemene vergadering voor het verstrijken van de duur van de vereniging met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

een beslissing over de verlenging van de deelneming in Havicrem van een meerderheid binnen het bevoegd orgaan van elke deelnemende gemeente.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  dd. 9 juni 2021 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De gemeente verzoekt de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” om haar statutaire bestaansduur te verlengen.

Artikel 3

De gemeente gaat akkoord met de verlenging van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”, voor een duur van 14 jaar ingaand vanaf 10 juni 2021.

Artikel 4

De gemeente verlengt haar deelneming aan de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  voor voormelde periode van 14 jaar vanaf 10 juni 2021.

Artikel 5

De gemeente gaat akkoord met volgend voorstel tot wijziging van de eerste zin van artikel 6 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”: Artikel 6. De vereniging wordt opgericht voor een termijn van 18 jaar en verlengd met een nieuwe termijn van 14 jaar, die ingaat op tien juni 2021 en verstrijkt op tien juni 2035.

Artikel 6

De effectief vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Diana Tierens, is gemandateerd om de agendapunten op de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  dd. 9 juni 2021 goed te keuren.

Artikel 7

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Jaak Wouters, is gemandateerd om de agendapunten op de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  dd. 9 juni 2021 goed te keuren.

Artikel 8

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

ERSV Vlaams-Brabant vzw - buitengewone algemene vergadering op 30 maart 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De e-mail van 12 maart 2021 van ERSV Vlaams-Brabant vzw met de melding dat de buitengewone algemene vergadering plaatsvindt op dinsdag 30 maart 2021 om 17 uur.

Omwille van de maatregelen naar aanleiding van de Covid 19-pandemie wenst de Raad van Bestuur een fysieke buitengewone algemene vergadering te vermijden.

De vergadering van 30 maart 2021 is evenwel een belangrijke vergadering met een beslissing over de ontbinding van de vzw. Daarom wordt de combinatie van een onlinemeeting (via Teams) én een (schriftelijke) e-mailprocedure voorzien.

De buitengewone algemene vergadering van 30 maart 2021 omvatte volgende agendapunten:

1. Verslag algemene vergadering 29 april 2020.

2. Jaarverslag 2020.

3. Resultatenrekeningen en balans 2020.

4. Kwijting aan de bestuurders.

5. Ontbindingsbesluit incluis aanduiding van een vereffenaar en bestemming eventuele restmiddelen.

6. Varia.

De beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2019 waarbij Erwin De Clerck werd aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van ERSV Vlaams-Brabant vzw.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De statuten van ERSV Vlaams-Brabant vzw van 8 december 2004.

De wet tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen van 23 maart 2019.

Advies/argumentatie

- Omwille van het stopzetten van de ESF-projecten ‘versterkt streekbeleid’ en bij gebrek aan een andere Vlaamse maatregel betreffende sociaaleconomische streekontwikkeling en bijhorende middelen, is het decreet van 4 mei 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionaal sociaaleconomische overlegcomités niet langer toepasbaar en wordt het onmogelijk om het doel, de taken en de opdrachten van ERSV Vlaams-Brabant VZW zoals bepaald in de statuten te realiseren.

- De algemene vergadering beslist in aanwezigheid/deelname van minstens vier vijfden van de leden, alsmede van tenminste één lid van drie fracties (vakbonden/werkgevers/lokale besturen) en in consensus dat de VZW wordt ontbonden.

- Het voorstel is om een college van vereffenaars aan te duiden - 1 vanuit elke fractie, namens de vakbonden, de werkgeversorganisaties en de lokale besturen. Het is wel uitdrukkelijk de bedoeling dat deze optreden en beslissen als één college.

- De vereffenaar moet het actief te gelde maken en het passief aanzuiveren. Hierbij moeten zowel de belangen van de vzw als deze van de schuldeisers in rekening worden gehouden. (In dit geval zal de vereffening mogelijks pas kunnen gebeuren als de vooropzeg van alle personeelsleden definitief is afgelopen, in het voorjaar 2022.)

- Conform de statuten van de VZW worden eventuele restmiddelen na aanzuivering van de passiva en beëindiging van alle lopende verplichtingen bestemd ten voordele van een instantie of een instelling die niet tot de Vereniging behoort of in de schoot ervan functioneert, en die zich er schriftelijk toe verbindt deze middelen op basis van nietcommerciële doelstellingen of overwegingen te bestemmen voor socio-economische streekontwikkeling.

- Voornoemde beslissingen moeten bekendgemaakt worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank tot publicatie in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

De gemeenteraad bekrachtigt onderstaande beslissing van het schepencollege van 22 maart 2021:

Artikel 1

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 30 maart 2021 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Erwin De Clerck wordt gemandateerd deze vergadering bij te wonen en wordt volmacht verleend zijn stemgedrag af te stemmen volgens de beslissing genomen tijdens het schepencollege van 22 maart 2021.

Artikel 3

ERSV Vlaams-Brabant vzw zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Fluvius OV - algemene vergadering tevens jaarvergadering op 26 mei 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 22 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 26 mei 2021 wordt gehouden met als agenda:

1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.

2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.

3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

De algemene vergadering tevens jaarvergadering moet tijdig worden bijeengeroepen en rekening houdend met de meest actuele kennis over de coronasituatie en de daarmee gepaard gaande regels van de overheid, ziet Fluvius Opdrachthoudende Vereniging zich verplicht om deze vergadering op digitale wijze te organiseren.

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 26 mei 2021 met als agendapunten:

1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.

2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2020.

3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Charlotte Meulemeester, die zal deelnemen aan de digitale algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 mei 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 19 april 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Roel Baudewyns, die, indien de effectief vertegenwoordiger verhinderd is, zal deelnemen aan de digitale algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 26 mei 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 19 april 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Delegatie bevoegdheid organogram en personeelsformatie

MOTIVERING

Feiten en context

Volgens artikel 41, tweede lid, 2°  van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, verder Decreet Lokaal Bestuur genoemd, is de bevoegdheid van de raad met betrekking tot (onder meer) het organogram en de personeelsformatie geen exclusieve bevoegdheid meer en kan ze gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen/ vast bureau.

De personeelsformatie wordt in het Decreet Lokaal Bestuur niet meer opgelegd als een verplicht instrument.

Juridische gronden

Artikel 41, tweede lid, 2° en artikel 161 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (organogram).

Artikel 41, eerste lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (personeelsformatie).

Advies/argumentatie

De algemeen directeur stelt voor om het organogram en de personeelsformatie te delegeren van de raad naar het college van burgemeester en schepenen. Het organogram en personeelsformatie zijn niet langer een statisch document als gevolg dat de organisatie voortdurend in ontwikkeling is. Deze legislatuur werden reeds zeven wijzigingen aan het organogram en de personeelsformatie doorgevoerd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. Elk jaar vinden er meerdere wijzigingen plaats van het organogram en de personeelsformatie. Als gevolg is het aangewezen om een delegatie van deze bevoegdheden te beslissen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Met ingang vanaf 20 april 2021 wordt het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor het organogram. Dit houdt onder meer in dat het college bevoegd wordt om te beslissen wie in het managementteam zetelt, binnen de grenzen van artikel 179 Decreet Lokaal Bestuur.

Het college van burgemeester en schepenen rapporteert hierover jaarlijks aan de gemeenteraad door middel van het jaarverslag.

Artikel 2

Met ingang vanaf 20 april 2021 wordt het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de personeelsformatie. Dit houdt onder meer in dat het college bevoegd wordt om te beslissen of de personeelsformatie in dezelfde of in gewijzigde vorm behouden blijft.

Het college van burgemeester en schepenen rapporteert hierover jaarlijks aan de gemeenteraad door middel van het jaarverslag.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen kan de bevoegdheid over het organogram niet verder delegeren.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen kan de bevoegdheid over de personeelsformatie niet verder delegeren.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 10 stemmen tegen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

AC - FluviusInfrax Net - Gemeentelijke glasvezel aansluitingen - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “AC - FluviusInfrax Net - Gemeentelijke glasvezel aansluitingen” werd een bestek met nr. 20211752 opgesteld door de Dienst Informatica.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 107.438,01 excl. btw of € 129.999,99 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Er is slechts 1 aanbieder omwille van de technische aard: de bestaande Infrax/Telenet-infrastructuur is in beheer bij Fluvius en kan enkel omgezet worden naar glasvezel met Fluvius.

FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle werd uitgenodigd om een offerte in te dienen.

De offerte dient het bestuur ten laatste op 17 februari 2021 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 17 juni 2021.

Er werd een offerte ontvangen van FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle (€ 102.751,10 excl. btw of € 124.328,83 incl. 21% btw).

De Dienst Informatica stelde op 23 februari 2021 het verslag van nazicht van de offertes op.

De Dienst Informatica stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “AC - FluviusInfrax Net - Gemeentelijke glasvezel aansluitingen” te gunnen aan FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, tegen het nagerekende offertebedrag van € 102.751,10 excl. btw of € 124.328,83 incl. 21% btw.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Ons bestuur heeft in totaal 21 aangesloten locaties. Alle locaties zijn voorzien van een datanetwerk met het Administratief Centrum en individuele internet-verbindingen per site (waar noodzakelijk). Het huidige netwerk bestaat voor de meeste gebouwen uit een (m.u.v. AC, OCMW) Coax-netwerkaansluiting met beperkte capaciteit (niet verder te verhogen). Met deze upgrade wil ons bestuur de connectiviteit van het AC met de volgende locaties versterken en toekomstgericht uitrusten. De huidige coax-aansluitingen zijn naar hedendaagse normen beperkt in capaciteit. De upgrades zijn in uitvoering te nemen door de intercommunale, opdrachthoudende vereniging Fluvius.

De afgelopen jaren zijn op ondervermelde locaties reeds vele ICT-initiatieven (structurele netwerkbekabeling en WIFI, uitbreidingen iPads scholen, PC en laptop uitbreidingen onderwijs, Office-365 gebruik geïntroduceerd, tijdsregistratie voorzien, telefonie-communicatie voorzien, dataloggers voor zonnepanelen/warmtepompen/… of andersoortige machine2machine (M2M), verschillende lokale cloud-toepassingen, registratiesystemen voor onderwijs, Terminal server gebruik, video vergaderen, Webinars, conferenties, enz…) voorzien die een impact hebben op netwerkinfrastructuur en capaciteit.
Vanaf maart 2020 werden door het uitbreken van de COVID-crisis de huidige connectiviteitsoplossingen nog verder onder druk gezet door een explosieve toename van videoconferenties, videobellen, Webinars, en andere soortgelijke initiatieven.

De huidige specificaties van de verbindingen zijn:

30 Mbps upload / 30 Mbps download voor een Internet-verbinding
40 Mbps upload / 40 Mbps download voor de LAN verbinding van een site naar AC.

Na de glasvezel-upgrades geniet het bestuur dan van:

200 Mbps upload / 200 Mbps download voor een internet-verbinding
1000 Mbps upload / 1000 Mbps download voor de LAN verbinding van een site naar AC.

Maandelijks betaalt het bestuur € 158.99 excl. BTW per locatie aan onderhoudskosten (identiek aan huidige onderhoudskosten) voor LAN-verbinding naar het AC en de internetverbinding.

-          Bibliotheek, Brusselsesteenweg 40

-          De Leertuin, Brusselsesteenweg 71a

-          De Muze van Meise, Brusselsesteenweg 69

-          Akademie voor Muzische Kunsten, Brusselsesteenweg 64

-          Basisschool Rode, Papenmeuter 8

-          Fusieschool, Hoogstraat 40

-          De Loods, Palingstraat 24

-          De Veiling, Veilingstraat 29.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U.

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 23 februari 2021. De financieel directeur verleende een visum met nr. 2021726 op 9 maart 2021.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24100000/01194 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringstoelage kerkfabrieken

Upgrades glasvezelverbindingen

€ 519.075,46

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211752 en de raming voor de opdracht “AC - FluviusInfrax Net - Gemeentelijke glasvezel aansluitingen”, opgesteld door de Dienst Informatica worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 107.438,01 excl. btw of € 129.999,99 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 23 februari 2021, opgesteld door de Dienst Informatica.

Artikel 4

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Artikel 5

Deze opdracht wordt gegund aan FLUVIUS SYSTEM OPERATOR CVBA, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, tegen het nagerekende offertebedrag van € 102.751,10 excl. btw of € 124.328,83 incl. 21% btw.
De leveringstermijn wordt vastgesteld in samenspraak met de leverancier.

Artikel 6

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 20211752.

Artikel 7

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem ( 01/09/2021-31/08/2025) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem ( 01/09/2021-31/08/2025)” werd een bestek met nr. 20211758 opgesteld door de Aankoopdienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 214.876,03, excl. btw, of € 260.000,00, incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 1° (Sociale en andere specifieke diensten).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode GE/61032000/01710 en in het budget van de volgende jaren (2022-2023-2024-2025).

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61032000/01710 - Prestaties van derden/Wijkwerking

 

€ 65.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211758 en de raming voor de opdracht “Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem ( 01/09/2021-31/08/2025)”, opgesteld door de Aankoopdienst, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 214.876,03 excl. btw of € 260.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode GE/61032000/01710 en in het budget van de volgende jaren (2022-2023-2024-2025).

STEMMING OVER HET ALTERNATIEVE AMENDEMENT VAN DE BEVOEGDE SCHEPEN

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Vaststelling van het gemeentelijk reglement voor de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeentelijke verordening en het subsidiebesluit van 1 oktober 1999, zoals gewijzigd is niet meer in overeenstemming met de huidige regelgeving en diende bijgevolg aangepast te worden.  Het gedeelte subsidie werd eerder reeds afgesplitst.

De gemeentediensten ondervonden discussies omdat het reglement van 1999 op bepaalde punten onduidelijk was.

Doel van dit reglement:
- verduidelijking dat de gemeentelijke diensten als enige aansluitingen mogen realiseren
- de verplichting van de septische put
- discussies vermijden omdat de terminologie intussen aangepast is
- verduidelijking van de verplichting te beschikken over een keuringsattest.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Europese Kaderrichtlijn Water van 22 december 2000 welke tot doel stelt om de watervoorraden, de waterbeheersing en de kwaliteit van de leefomgeving tegen 2015 veilig te stellen.

Wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, latere wijzigingen en het bijhorende uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015.

Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en latere wijzigingen.

Het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending en latere wijzigingen; inzonderheid artikel 6bis, §1; artikel 6bis, §2; artikel 6bis, §3; artikel 6bis, §5, artikel 16.

Het waterwetboek of de gecodificeerde decreten betreffende het integraal waterbeleid.

De gecoördineerde decreten van 15 mei 2009 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement, in het bijzonder hoofdstuk 3 sanering.  Dit besluit wordt hierna het AWVR genoemd.

Het besluit van de Vlaamse regering van 28 juni 2011 betreffende de keuring van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer.

Het ministerieel besluit van 20 augustus 2012 tot vaststelling van de code van goede praktijk voor het ontwerp en de aanleg van rioleringssystemen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd (Vlarem II).

Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (Gewestelijke hemelwaterverordening).

Provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot de aanleg, heraanleg of uitbreiding van verhardingen (MB van 12/9/2014) (Provinciale verordening inzake verhardingen).

De gemeentelijke verordening en het subsidiebesluit van 1 oktober 1999 betreffende het hemelwatergebruik, de infiltratievoorzieningen en de lozing van huishoudelijk afvalwater, zoals gewijzigd.

De gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2020 betreffende de afkoppeling van hemel- en afvalwater en de verplichte keuring van de private riolering.

Advies/argumentatie

Het ontwerp werd besproken binnen grondgebiedszaken.

Het reglement van 1999 was achterhaald en diende geactualiseerd te worden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement vast:

Gemeentelijk reglement voor de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater

Artikel 1 Definities

Voor de definities van de terminologie wordt verwezen naar de relevante regelgeving, inzonderheid de definities van toepassing in het algemeen waterverkoopreglement en Vlarem II.

         Grijs afvalwater: grijs afvalwater of grijs water is (licht verontreinigd) huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van toiletspoeling (bijvoorbeeld afvalwater van bad, douche, wastafel en wasmachine). Dit water is verontreinigd met zeepresten, waardoor het na enige tijd grijs van kleur wordt, in tegenstelling tot zwart water.

         Zwart afvalwater: zwart water is afvalwater dat is verontreinigd met fecaliën, dus afkomstig van het toilet.

         Inwonersequivalent: de gemiddelde hoeveelheid afvalwater die één persoon per dag produceert.

Artikel 2 Toepassingsgebied

Dit reglement bevat bijkomende bepalingen met betrekking tot de openbare riolering en de aansluitingsplicht voor niet-ingedeelde lozingen van huishoudelijk afvalwater (grijs afvalwater + zwart afvalwater) en dit onverminderd de overige van toepassing zijnde regelgeving, bijvoorbeeld hoofdstuk 6.2 van Vlarem II.

Artikel 3 De openbare weg is voorzien van openbare riolering: aansluitingsplicht

§1 Overeenkomstig Vlarem II moet huishoudelijk afvalwater geloosd worden in de openbare riolering wanneer de openbare weg voorzien is van openbare riolering.

De aansluitingsplicht geldt ook voor bestaande indirecte lozingen in grondwater voor zover de aansluiting technisch mogelijk is. De eigenaar moet zelf de nodige documenten leveren die deze eventuele technische onmogelijkheid tot aansluiting op de openbare riolering staven.

Eventuele niveauverschillen moeten opgelost worden met afvalwaterpompen.

§2 De bouwheer of eigenaar van de woning of het gebouw dient hiervoor een aanvraag tot aansluiting in bij het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 4 Individuele voorbehandeling

§1 Indien er nog geen gescheiden riolering aanwezig is in de straat (collectief te optimaliseren buitengebied), moet zowel het grijs afvalwater als het zwart afvalwater een individuele voorbehandeling ondergaan hebben via een septische put.

Indien de openbare weg voorzien is van openbare riolering (centraal gebied en collectief geoptimaliseerd buitengebied), moet het zwart afvalwater, vooraleer te lozen in de openbare riolering, een individuele voorbehandeling ondergaan hebben via een septische put.

Wanneer de openbare weg voorzien wordt van gescheiden openbare riolering, moet het grijs afvalwater afgekoppeld worden.  Bij aanleg van een septische put in collectief te optimaliseren buitengebied dient de latere afkoppeling van het grijs afvalwater reeds voorzien te worden.

§2 De septische put moet voorzien zijn van een CE-markering en voldoen aan volgende afmetingen:

Enkel zwart afvalwater:

         tot 5 inwoners: minimaal 2.000 liter

         bij meer dan 5 inwoners: 300 liter per inwonersequivalent

         bij meer dan 10 inwoners: 225 liter per inwonersequivalent.

Zwart en grijs afvalwater:

         tot 5 inwoners: minimaal 3.000 liter

         bij meer dan 5 inwoners: 600 liter per inwonersequivalent

         bij meer dan 10 inwoners: 450 liter per inwonersequivalent.

Artikel 5 De openbare weg is niet voorzien van openbare riolering

§1 Indien er nog geen openbare riolering aanwezig is in de straat (collectief te optimaliseren buitengebied), mag, na individuele voorbehandeling als omschreven in artikel 4 en onverminderd de bepalingen van Vlarem II, het huishoudelijk afvalwater geloosd worden in een oppervlaktewater of kunstmatige afvoerweg voor hemelwater.

§2 Indien er nog geen openbare riolering aanwezig is in de straat en evenmin de mogelijkheid bestaat om het huishoudelijk afvalwater te lozen in een oppervlaktewater of kunstmatige afvoerweg voor hemelwater, mag het huishoudelijk afvalwater geloosd worden in de bodem (indirecte lozing in het grondwater).  Elke directe lozing in het grondwater van huishoudelijk afvalwater is verboden.

Een indirecte lozing in het grondwater van huishoudelijk afvalwater kan alleen worden toegestaan, mits men in het bezit is van een regelmatig afgeleverde omgevingsvergunning of melding overeenkomstig Vlarem II (indelingslijst bijlage 1).

§3 Indien er geen openbare riolering voorzien is (individueel te optimaliseren buitengebied), moet het huishoudelijk afvalwater gezuiverd worden in een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA).

Met betrekking tot de installatie, de werking en het onderhoud van individuele voorbehandelingsinstallaties, moeten de bepalingen in de "code van goede praktijk" nageleefd worden.

Tenzij de producent of rioolbeheerder anders bepaalt, zijn de bepalingen van artikel 4 overeenkomstig van toepassing.

Artikel 6  Aansluiting op de openbare riolering

§1  Bij nieuwbouw of herbouw is de bouwheer of de eigenaar van de woning verplicht het afvalwater en het hemelwater gescheiden af te voeren.  Er dient een afzonderlijk onderzoeksputje voorzien te worden voor de afvalwaterafvoerleiding en voor de hemelwaterafvoerleiding zo kort mogelijk bij de rooilijn, met als maximum 1 meter. De ligging en diepte van de te plaatsen onderzoeksputjes worden bepaald in samenspraak met de gemeentelijke diensten. Indien nodig dient de bouwheer of de eigenaar op eigen kosten een terugslagklep of pomp te plaatsen.

Hierbij dient een onuitwisbaar merkteken te worden aangebracht op de onderzoeksputjes om visueel een onderscheid te kunnen maken tussen het onderzoeksputje voor de afvalwaterafvoerleiding en dat voor de hemelwaterafvoerleiding.

§2  Het is de bouwheer, eigenaar of wie dan ook ten strengste verboden eigenhandig inkappingen of boringen te verrichten in de openbare riolering of haar aanhorigheden om zelf aansluiting te realiseren. Dit zijn sluikaansluitingen.

De aansluitingen op de hoofdriolering en/of op de onderzoeksputjes of wachtbuizen worden gemaakt door de bevoegde dienst van de gemeente of door een door de gemeente aangestelde aannemer.

Er kan slechts aangesloten worden op de openbare riolering nadat de eigenaar van de woning een conform keuringsverslag kan voorleggen en indien er voldaan is aan alle voorwaarden met betrekking tot het watersysteem, opgelegd in de omgevingsvergunning.

§3 Het is niet toegestaan de wachtleidingen te wijzigen, te verleggen, in te korten, te verlagen enz. Werken mogen slechts uitgevoerd worden binnen het private domein en het particuliere afvoerstelsel dient aangepast te worden aan de bestaande wachtleidingen.

§4 De kosten van de aansluiting vallen ten laste van de aanvrager.  Het gemeentebestuur bepaalt de bijdrage van de aanvrager via het belastingreglement op riool- en hemelwateraansluitingen, waarbij in geval van (gedeeltelijk) gescheiden stelsels, een onderscheid kan worden gemaakt tussen aansluitingen op de afvoerleiding voor afvalwater en aansluitingen op de afvoerleiding voor hemelwater en tussen hoofdaansluiting en bijkomende aansluitingen. Bij vastgestelde sluikaansluitingen vallen de kosten voor controle en de eventuele kosten van de nieuwe aansluiting, met inbegrip van de nodige herstellingen, volledig ten laste van de bouwheer of eigenaar op basis van het gemeentelijk retributiereglement voor de uitvoering van werken en/of logistieke ondersteuning voor derden door de gemeente.

§5 Uitzondering wordt gemaakt voor huisvestingsmaatschappijen die, na het indienen van een schriftelijke aanvraag bij het college van burgemeester en schepenen, zelf mogen aansluiten, onder toezicht van de gemeentediensten.

Artikel 7Strafbepalingen

Voor zover hiervoor door andere wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen geen bijzondere straffen zijn uitgevaardigd, worden de inbreuken op de bepalingen van deze verordening bestraft met politiestraffen.

Binnen een door hem vast te stellen termijn kan de politierechter bovendien het herstel van de overtreding bevelen. In geval van niet-uitvoering, zal het gemeentebestuur hiervoor instaan op kosten van de overtreder.

De politierechter kan de overtreder veroordelen tot terugbetaling van de gedane uitgaven, ontstaan ingevolge sluikaansluitingen, en zulks op basis van een door het college van burgemeester en schepenen voorgelegde uitgavenstaat.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 mei 2021.

De gemeentelijke verordening van 30 september 1999 betreffende hemelwatergebruik, infiltratievoorzieiningen en de lozing van huishoudelijk afvalwater wordt vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening opgeheven.

Artikel 9 Slotbepalingen

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 tot 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Ondertekening kaderovereenkomst Fluvius

MOTIVERING

Feiten en context

Fluvius herinnert aan de vraag tot het ondertekenen van de kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame gebouwen" zoals eerder gevraagd door Sibelgas. Sibelgas zal optreden via Fluvius System Operator CV.

Deze werd in 2011 ook al ondertekend met Eandis doch wordt gevraagd om deze te hernieuwen.

Deze overeenkomst maakt het mogelijk dat bepaalde energiediensten tegen gunstige voorwaarden worden aangeboden.

Advies/argumentatie

De Technische dienst maakte in augustus 2018 nog gebruik van deze overeenkomst voor het verplaatsen van een kabel op vraag van KFC Meise. Eerder maakte de technische dienst ook al gebruik van deze overeenkomst.

Vorige overeenkomst liep tot 1 juni 2019 dus dient hernieuwd te worden indien de gemeente nog gebruik wil maken van dergelijke diensten.

Door de ondertekening van de Kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame gebouwen" is de gemeente niet gebonden noch verplicht tot het uitvoeren van specifieke dossiers omdat per dossier een specifieke overeenkomst moet opgesteld worden en gekaderd binnen de voorliggende kaderovereenkomst.

De prijs voor de geleverde energiediensten wordt bepaald in de specifieke overeenkomsten en investeringskosten, studiekosten.

Het ondertekenen van deze overeenkomst op zich leidt niet tot financiële gevolgen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame gebouwen" met Sibelgas goed.

Artikel 2

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden namens het gemeentebestuur gelast de kaderovereenkomst te ondertekenen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Vaststelling van het belastingreglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen - wijziging

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 16 november 2020 het belastingreglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke stoffen voor de jaren 2020-2025 goed.

De tariefzetting gebeurt door de intercommunale Incovo, die ook instaat voor de inzameling en de exploitatie van het recyclagepark.

In december 2020 besliste minister Demir om de producentenverantwoordelijkheid voor afval van oude matrassen in te voeren met ingang van 1 januari 2021.
Incovo heeft inmiddels met Valumat een overeenkomst getekend zodat de vergoeding voor de kosten van oude matrassen verzekerd is. Sinds 1 januari 2021 worden voor matrassen op het recyclagepark geen kosten meer aangerekend. Door de tarieven voor matrassen in het nieuwe belastingreglement te schrappen, dient het reglement van november 2020 aangepast te worden aan deze nieuwe situatie.

Samen met de wijziging voor matrassen, wordt er beslist om de uitgebreide PMD vanaf april op te halen in zakken van 75 liter in plaats van 60 liter. Recente ervaringen bij de intercommunale Ivago in Gent tonen aan dat dit logistiek efficiënter is. Door de sterk gestegen hoeveelheid plastics, hebben inwoners nood aan grotere zakken om dit in te verzamelen.

De prijs voor de grotere zakken blijft identiek aan de huidige prijs.

Daarnaast worden ook enkele typo’s in het reglement verbeterd, onder andere in de tabel met tarieven op het recyclagepark. Het tarief per volume-eenheid dient steeds hetzelfde te zijn.

De tekst wordt eveneens in overeenstemming gebracht met de decretale bepalingen van het invorderingsdecreet.

Aan de hand van de eerste ervaringen wordt ook de regeling voor de recyclagepark badge als alternatief voor de elektronische identiteitskaart verfijnd. Deze kaart wordt gratis voor erkende verenigingen. Voor KMO’s wordt een eenmalige bijdrage van 20 euro gevraagd, evenals voor personen met eigendom of verblijf in de gemeente zonder domicilie (tweede verblijvers, verbouwing voor domiciliewijziging, eigendom na sterfgeval, expats, …).

Juridische gronden

De Grondwet, artikel 170§4;

Het decreet lokaal bestuur, artikel 40§3;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Artikel 10 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het zogenaamde Materialendecreet;

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer materiaalkringlopen en afvalstoffen, het zogenaamde Vlarema, inzonderheid hoofdstuk 5;

De gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 houdende vaststelling van het belastingreglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen voor de aanslagjaren 2020-2025.

Advies/argumentatie

De huidige aanpassingen hebben enkel betrekking op matrassen, het volume van de PMD-zak, praktische regelingen voor het recyclagepark en kleine verbeteringen.

Het afval afkomstig van matrassen wordt geschat op ca. 0.5 kg per inwoner en per jaar.

De sector wordt vanaf 2021 verantwoordelijk voor het dragen van de kosten voor verwerking. De bedoeling is dat in de loop van 2021 matrassen zo veel als mogelijk uit groot restafval worden gehaald en in een eigen apart recyclagecircuit terecht kunnen. Hiervoor is Incovo evenwel afhankelijk van de ontwikkeling van voldoende verwerkingscapaciteit.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

De gemeenteraad stelt het volgende belastingreglement vast:

Enig artikel

Vaststelling contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen.

Artikel 1: Haalmethode (huis-aan-huisinzameling)

A. Afvalzakken:

De ophaling van restafval gebeurt uitsluitend en verplicht in restafvalzakken die het kenmerk van INCOVO dragen.

De distributie van de voorgeschreven restafvalzakken gebeurt in samenwerking met INCOVO. Zij worden te koop aangeboden bij INCOVO en bij de handelsondernemingen aan het vastgesteld tarief.

De restafvalzakken worden verkocht tegen volgende prijs:

- voor PMD-afval (plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons), in pakken van 10, tegen de prijs van 0,15 euro per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter;
vanaf 1 april 2021 wijzigt de PMD-zak naar een zak voor P+MD. Alle plastic verpakkingen zijn voortaan toegelaten in deze zak. Het volume van de zak wordt aangepast naar 75 liter. Het tarief wijzigt niet.

- voor GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval), in pakken van 10, tegen de prijs van 0,25 euro per zak met een inhoudsvermogen van 15 liter; en 1,20 euro per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter;

- voor restafval, in pakken van 10, tegen de prijs van 0,90 euro per zak met een inhoudsvermogen van 30 liter; en 1,80 euro per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter.
vanaf 1 april 2021 wijzigen de zakken voor restafval, ingevolge de invoering van de P+MD van formaat: 45 liter voor de zak van 1,8 euro, 22,5 liter voor de zak van 0,9 euro.

De bestaande zakken van 60 en 30 liter mogen worden gebruikt tot 31 augustus 2021, nadien kunnen ze worden ingeruild bij INCOVO.

 

B. Tuincontainer

Inwoners kunnen voor de ophaling van tuinafval beroep doen op tuincontainers die door Incovo worden ter beschikking gesteld.

Het ledigingstarief voor deze dienstverlening is als volgt:

CONTAINER 240 LITER

Ledigingsprijs voor de eerste container: 4,91 euro
Ledigingsprijs voor volgende containers op hetzelfde adres: 3,18 euro

CONTAINER 360 LITER

Ledigingsprijs voor de eerste container: 5,54 euro
Ledigingsprijs voor volgende containers op hetzelfde adres: 3,57 euro.

 

C. Groot restafval -  AEEA - snoeihout

De ophaling van groot restafval gebeurt in samenwerking met INCOVO op afroep en tegen de prijs van 20 euro per begonnen m³.

Voor AEEA (elektrische apparatuur) geldt een vaste ophaalkost van 15 euro, ongeacht de aangeboden hoeveelheid.

Voor snoeihout geldt een tarief van 10 euro per m³.

De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van een betaalbewijs of door betaling via Bancontact.

D. Platenzak voor gebonden asbesthoudend bouwmateriaal

De ophaling van de platenzak gebeurt in samenwerking met INCOVO op afroep en tegen een tarief van 30 euro per platenzak met afmetingen 3,10 -1,10 - 0,30 meter. Bij de platenzak wordt ook veiligheidspak, handschoenen en een stofmasker bijgeleverd.

De platenzak kan worden aangekocht op de recyclageparken van INCOVO of op de hoofdzetel. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van een betaalbewijs of door betaling via Bancontact.

 

Artikel 2: Brengmethode (recyclagepark)

Het groot restafval, groenafval, houtafval, harde plastics, zuiver steenpuin, gemengd bouwafval en bouwafval met hechtgebonden asbest kunnen tegen betaling aangeboden worden op het recyclagepark in samenwerking met en volgens de voorschriften van INCOVO. De wijze van betaling geschiedt op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van afgifte van een betaalbewijs conform de regels van INCOVO of door elektronische betaling via Bancontact.

De basis van de tarifering wordt gevormd door het volume van het aangeboden afval volgens de geldende tariefcategorie. Dit volume wordt bepaald als het volume van de meetkundige balk gevormd door de uiteindes van het afval in de verschillende dimensies.

Volgende categorieën worden onderscheiden:

Categorie 1: Volume tot 0,25 m³

Categorie 2: Volume tussen 0,25 en 0,5 m³

Categorie 3: Volume tussen 0,5 en 1 m³

Categorie 4: Volume tussen 1 en 1,5 m³

Categorie 5: Volume tussen 1,5 en 2 m³

Categorie 6: Volume tussen 2 en 3 m³.

Volgende tarieven worden gehanteerd in euro

Groot restafval en asbestRecycleerbaar (groen, harde plastics, Gemengd bouwafval
hout en zuiver steen)

Cat 152,56,25

Cat 210512,5

Cat 3201025

Cat 4301532.5 37,5

Cat 5402050

Cat 6603075

In afwijking van bovenstaande tarieven wordt voor matrassen, zetels en sanitair porselein (WC, lavabo) een vast tarief gehanteerd van 5 euro, voor meerpersoons zetels en matrassen geldt een vast tarief van tien euro.

Ieder gezin heeft recht op een jaarlijkse vrijstelling van 25 euro voor de aanvoer van recycleerbaar afval en asbesthoudend afval.

Bij een jaarlijkse aanvoer per gezin voor meer dan 100 euro, worden de tarieven verhoogd met 50 %. Zowel de vrijstelling als de verhoging worden berekend per kalenderjaar.

Voor de aanvraag van een toegangsbadge voor vereniging of KMO wordt 20 euro aangerekend.

Voor de aanvraag van een toegangsbadge voor KMO's en voor personen met eigendom of verblijf in de gemeente zonder domicilie wordt eenmalig 20 euro administratiekost aangerekend.

 

Artikel 3: Ondergrondse inzameling (uitsluitend voor de bewoners rondom sorteerpunten)

Het bedrag van de contantbelasting voor de ondergrondse inzameling wordt als volgt vastgesteld:

 

Fractie Tarief

A) Restafval

Per dumping van restafval in de 30 liter trommel (tot 1 april 2021 0,9 euro)1,15 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de ondergrondse containers opgesteld met het oog op inzameling bij diens woning van restafval.

B) Gft

Per dumping van gft in de 15 liter trommel0,25 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de ondergrondse containers opgesteld met het oog op inzameling bij diens woning van gft.

De personen die gebruik maken van de bij hun woning horende ondergrondse containers voor inzameling van restafval en gft zijn de contantbelasting verschuldigd bij het openen van de trommel van de container door middel van de door INCOVO verstrekte badge. Via het klantenportaal van INCOVO kan een geldelijk tegoed worden opgeladen op de klantenrekening geassocieerd met de badge. Het correcte belastingbedrag wordt dan afgetrokken bij het openen van de trommel.

C) Verstrekken van een bijkomende badge of een nieuwe badge na verlies5 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die bij herhaling voor hetzelfde adres een badge voor gebruik van de ondergrondse containers aanvraagt.

De personen die gebruik maken van de bij hun woning horende ondergrondse containers voor inzameling en hiervoor bij herhaling (tweede, derde, vierde …keer ) een toegangsbadge aanvragen zijn dit bedrag verschuldigd bij de aanvraag van de badge via het klantenportaal. Dit bedrag wordt voor verzending afgetrokken van het tegoed op de klantenrekening geassocieerd met de badge.

Artikel 4

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband INCOVO wordt gemachtigd om de contantbelasting zoals vermeld te innen met ingang van 1.1.2021 (voorheen 1.1.2014).

Artikel 5

Bij ontstentenis van betaling wordt de belasting ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

Artikel 5

De belasting moet contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs.

Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

Artikel 6

De belastingschuldige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig artikel 9 van het invorderingsdecreet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na indiening ervan.

De belastingplichtige kan een bezwaar indienen tegen deze contantbelasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift dient, op straffe van nietigheid, schriftelijk te worden ingediend en te worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.

Deze indiening dient, op straffe van verval, te gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat of de datum van contante inning.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen acht dagen na indiening ervan.

Artikel 7: Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2021 1 mei 2021.

Artikel 8: De gemeenteraadsbeslissing van 16 november 2020 houdende vaststelling van het belastingreglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen voor de aanslagjaren 2020-2025, wordt met de inwerkingtreding van dit belastingsreglement opgeheven.

Artikel 9: Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

Artikel 10: Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan INCOVO en OVAM.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Het afvoeren van restgronden 2021-2024 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Het afvoeren van restgronden 2021-2024” werd een bestek met nr. 20211763 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 93.600,00 excl. btw of € 113.256,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de dienst leefmilieu.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61305000/09840.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61305000/09840 - Huisvuil & containerkosten

______________

€ 70.809,91

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211763 en de raming voor de opdracht “Het afvoeren van restgronden 2021-2024”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 93.600,00 excl. btw of € 113.256,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61305000/09840.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

RUP Bedrijvigheid Meuzegem - Lieckens bvba - voorlopige aanvaarding

MOTIVERING

Feiten en context

- 9 april 2015: Naar aanleiding van een brief die aan de deputatie werd gericht vanuit de gemeenten Merchtem en Meise, wordt een provinciaal planningsinitiatief opgestart; aanvankelijk voor het bedrijf Stephex, een paardenhandel met trainingsfaciliteiten, vervolgens wordt het aangrenzend bedrijf Lieckens bvba mee betrokken in het verhaal.

- 25 juli 2017: Departement Omgeving, team Milieueffectrapportage meldt in hun brief met referte Omg/MER/SCRPL17131 dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

- 26 september 2017: advies gecoro mbt het ontwerp RUP Bedrijvigheid Meuzegem:

Plangebied bedrijf Stephex:

•Gunstig voor de afbakening van het natuurgebied op het grafisch plan en de doelstelling om de beekvallei te herwaarderen. De verordenende voorschriften moeten wel worden aangevuld met de garantie dat als eerste fase in de verdere ontwikkeling van het plangebied een natuurbeheerplan voor het afgebakend natuurgebied moet worden opgemaakt en goedgekeurd door de Administratie Natuur en Bos. De opwaardering van de beekvallei dient uitgevoerd voorafgaandelijk aan de verdere ontwikkeling van het plangebied of verbouwing van bestaande gebouwen. In het verleden heeft de gemeente evenals de provinciale dienst waterlopen bij diverse stedenbouwkundige vergunningen de voorwaarde ingelast om de onrechtmatige verhardingen, de tredmolen, de piste langsheen de beekvallei in het natuurgebied vrij te maken. Op het huidig plan bestaande juridische toestand zijn deze elementen er nog steeds aanwezig, wat aantoont dat andere garanties moeten worden ingebouwd. 

•Gunstig voor het plan bestaande en feitelijke toestand mits aanduiding van de ligging van de voetwegen/buurtwegen in het plangebied en dit volgens de Atlas der Buurtwegen.

•Ongunstig voor de overdruk bouwzone aan de zuidzijde van de Meusegemsebeek. De niet gebundelde bouwzone staat in schril contrast met de duurzame principes in een openruimte gebied.

•Ongunstig voor de nevenbestemmingen zoals opgenomen in de voorschriften.

- Een nevenbestemming tot 100 % van de vloeroppervlakte in het Klavergemhof en het OLVhof en tot 50 % van de vloeroppervlakte in alle andere gebouwen is geen ondergeschikte bestemming meer ten opzichte van de hoofdbestemming. De niet agrarische of para-agrarische nevenbestemmingen vormen de rode draad doorheen de bestemmingsmogelijkheden in de gebouwen in plaats van “het fokken en africhten van paarden”. Plus wanneer we spreken over 50% of 100% nevenbestemming dit in de feite niet meer gaat over een nevenbestemming.

- Een “helihaven” hoort niet thuis in een openruimte gebied met een herwaardering van een natuurgebied, een bescherming van de huiszwaluw, een herbevestigd agrarisch gebied, een koesterbuur.

Plangebied bedrijf Lieckens:

•Gunstig voor de afbakening van het natuurgebied op het grafisch plan en de doelstelling om de beekvallei te herwaarderen. De verordenende voorschriften moeten wel worden aangevuld met de garantie dat als eerste fase in de verdere ontwikkeling van het plangebied een natuurbeheerplan voor het afgebakend natuurgebied moet worden opgemaakt en goedgekeurd door de Administratie Natuur en Bos. De opwaardering van de beekvallei dient uitgevoerd voorafgaandelijk aan de verdere ontwikkeling van het plangebied of verbouwing van bestaande gebouwen.

•Gunstig voor de bestemmingen en bebouwingsmogelijkheden op de site.

- 05 oktober 2017: plenaire vergadering met betrokken administraties over het ontwerp RUP Bedrijvigheid Meuzegem, opgemaakt door de provincie Vlaams-Brabant.

Toe te voegen onderbouwing

Het para-agrarisch karakter moet onderbouwd worden door het aantonen van:

- eigen fok-, kweek- en trainactiviteiten op basis van de huidige of geplande geregistreerde hengsten.

- duur van het verblijf van individuele eigen geregistreerde paarden, met inbegrip van jaarlingen, fokhengsten en fokmerries in eigendom.

- het aandeel van de omzet dat wordt gecreëerd door toegevoegde waarde als gevolg van fok-, kweek- en trainactiviteiten, in tegenstelling tot de loutere verhandeling van paarden.

- erkenning door de bevoegde overheid van het inseminatiecentrum en de hengstenhouderij.

De behoefte aan bebouwing, verharding en andere constructies dient verder onderbouwd te worden op basis van oppervlaktebehoeften voor elke (neven-)activiteit:

- Overdekte pistes, stallingen en openluchtpistes op basis van het aantal paarden of aantoonbaar te verwachten paarden.

- Verblijfsplaatsen op basis van het aantal logerende klanten en de reeds in gebruik zijnde verblijven.

- Kantoorruimten voor het administratieve gedeelte van het bedrijf op basis van de tewerkstelling.

- Andere mogelijke nevenfuncties.

- Ontsluitingsmogelijkheden op basis van het mobiliteitsprofiel.

- Verharding op basis van de noodzakelijke verharde oppervlakte en interne circulatie.

- Samenhang tussen Stephex en het Klavergemhof en ruimtelijke impact van een opsplitsing.

Vervolgens zal het plan aangepast worden aan de aangetoonde behoeften.

Andere aanpassingen

Toelichtingsnota

- Verduidelijking ‘oorspronkelijke bebouwingsvraag’ bij de deputatiebeslissing van 2013.

- Aanvulling vergunningshistoriek met o.a. vorige bedrijfslocatie, zonevreemde woningen en stallen.

- Nakijken compensatie ‘Stroppen’.

Stedenbouwkundige voorschriften

- Verplichting van de opmaak van een door ANB goedgekeurd beheersplan.

Voorschriften bouwvrij agrarisch gebied screenen op mogelijkheid aanleg wegenis.

- Verruiming voorschrift voor ‘zonevreemde woningen’ naar ‘zonevreemde constructies’

- Nazicht aanpassing voorschrift voor verbouwing en instandhouding van vergunde gebouwen.

- Beperking maximale afgraving openluchtpistes tot 1m.

- Verduidelijking impact openluchtpistes en looppiste.

- Helihaven enkel toelaten binnen de bouwzone.

- Beperking mogelijke nevenfuncties tot het strikt noodzakelijke.

- Beperking bouwzone tot één bedrijf.

- Vervanging ‘gebouwoppervlakte’ door ‘bebouwde oppervlakte’.

- Uitbreiding ‘gebouwen in functie van para-agrarische bedrijvigheid’ met bestaande functies.

- Toevoeging definitie ‘Bedrijfsloodsen en opslagruimtes’ en verordenend maken.

- Toevoeging definitie ‘niet-commercieel’.

- december 2017: Bedrijf Stephex bezorgt de gevraagde aanvullingen over de bedrijfsvoering en de behoeften.

- 21 maart 2018: overleg met bevoegde administraties na de evaluatie van de aanvullende elementen aangeleverd door het bedrijf Stephex.  De departementen Landbouw en Omgeving concluderen uit de bijgebrachte gegevens dat het bedrijf Stephex geen (para)-agrarische karakter kent. De activiteiten van het bedrijf zijn als functiewijziging van bestaande gebouwen in het agrarisch gebied vergunbaar (in het kader van structurele verbreding maar worden problematisch vanaf dat het bedrijf bijkomende gebouwen wil realiseren in functie van de sportactiviteit, wat hier het geval is.) Een herbestemming naar een recreatieve bestemmingscategorie dringt zich dus op. De departementen geven aan dat het RUP in zijn huidige vorm aanleiding zou geven tot een ongunstig advies in openbaar onderzoek en mogelijk schorsing na definitieve goedkeuring.

Een planologische herbestemming voor de site Stephex naar een categorie recreatie moet gepaard gaan met een planologische compensatie voor de oppervlakte landbouw die verdwijnt. De oppervlakte die zou moeten gecompenseerd worden is voor Merchtem 10,67ha en voor Meise 13,48ha. De provincie heeft een aantal mogelijke zones voorgesteld op het grondgebied van de beide gemeenten.

- 23 april 2018: Het college besluit om in de lopende procedure niet door te gaan met de opmaak van het RUP Bedrijvigheid Meuzegem voor de site bedrijf Stephex aangezien een compensatieregeling noodzakelijk is en dit niet kan ingepast worden binnen de lopende procedure. Daarnaast besluit men wel door te gaan met de opmaak van het RUP voor de site Lieckens.

- 23 augustus 2019: Provinciale dienst ruimtelijke planning maakt het huidig ontwerpvoorstel van RUP Bedrijvigheid Meuzegem – Lieckens bvba over met de bijkomende vraag of voor het natuurgebied binnen het plangebied een recht van voorkoop ten voordele van de gemeente moet worden ingebouwd. De ontworpen voorschriften hebben hier geen rekening mee gehouden maar dit kan alsnog aangepast worden.

- 21 oktober 2019: Het college besluit dat er geen recht van voorkoop ten voordele van de gemeente voor het natuurgebied in het plangebied moet worden voorzien maar vraagt wel nog een aanpassing van de bestemmingsvoorschriften voor het landelijk woongebied op maat van het dorp Meuzegem en de stopzetting van de bedrijfsactiviteiten mee te koppelen aan het behoud van het vestigingsnummer.

- 12 februari 2020: Ontvangst van de aanmaning van het Departement Omgeving - afdeling Handhaving omtrent het uitvoeren van werken zonder vergunning en het instand houden van werken zonder vergunning (na vernietiging van de vergunning) op de site Lieckens bvba.

- 3 september 2020: Provincie stuurt de aangepaste documenten ontwerp RUP Bedrijvigheid Meuzegem - Lieckens bvba terug door.

- 14 september 2020: Bij nazicht van de aangeleverde documenten van de provinciale administratie blijken een aantal opgenomen elementen in de toelichtingsnota achterhaald. Dit volgt uit de aanmaning van het Departement Omgeving - afdeling Handhaving van 12 februari 2020. De provinciale administratie wordt verzocht de documenten minstens in overeenstemming te brengen met de bevestigde elementen in de aanmaning. De geodata blijken nog te ontbreken.

- 9 december 2020: De provinciale administratie levert de geodata en de aangevulde documenten van het RUP Bedrijvigheid Meuzegem - Lieckens bvba opnieuw aan. De documenten blijken nog niet ondertekend te zijn door een erkend ruimtelijk planner.

- 15 december 2020: De provinciale administratie meldt dat de provinciale erkende ruimtelijk planner bedenkingen maakt bij de ondertekening van de documenten, ook al werden ze opgemaakt door de provinciale administratie. De gemeente zal zelf moeten instaan voor de ondertekening door een erkend ruimtelijk planner. Dit was niet de afspraak.

- 18 februari 2021: Dienst ruimtelijke ordening richt de vraag aan Haviland voor de ondertekening van de documenten.

- 12 maart 2021: Haviland levert het bundel RUP Bedrijvigheid Meuzegem - Lieckens bvba aan met een ondertekening door een erkend ruimtelijk planner.

Juridische gronden

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Advies/argumentatie

De toelichtingsnota werd herwerkt overeenkomstig de uitgebrachte adviezen op het plenair overleg van 5 oktober 2017, navolgende collegebesluiten en de elementen aangegeven in de laatste aanmaning van het Departement Omgeving - afdeling Handhaving van 12 februari 2020.

Het plangebied van het RUP Bedrijvigheid Meuzegem werd beperkt tot de site Lieckens. De site Stephex wordt niet meer meegenomen tijdens dit planningsinitiatief. De toelichtingsnota en de voorschriften bij het RUP Bedrijvigheid Meuzegem werden door de provincie uitgewerkt uitsluitend in functie van het bedrijf Lieckens.

De bestemmingsvoorschriften voor de lokale bedrijvigheid (overdruk in natuurgebied en agrarisch gebied) vermelden:

De stopzetting van de huidige bedrijfsactiviteiten laat de overdruk wegvallen waardoor de onderliggende bestemming zoals natuurgebied en agrarisch gebied terug van kracht worden.

De woning in het natuurgebied van het bedrijf wordt herbestemd naar woongebied voor landelijk karakter. Hierdoor verdwijnt het zonevreemd karakter van deze woonentiteit.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen, aangezien het studie en planmateriaal werden opgemaakt door de administratie van de provincie Vlaams-Brabant.

BESLUIT

Dit punt wordt verdaagd naar een volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Londerzeel: asfalteringswerken Pluimennest en Patatestraat

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Londerzeel heeft in het kader van zijn asfalteringswerken beslist om de wegenis in Over de Beek/Pluimennest, tussen Kaaskantmolestraat en Grotendries (Meise) en een deel van de wegenis in de Kerkhofstraat/Patatestraat ter hoogte van Geeroms Wegenbouw, te vernieuwen.

Omdat deze wegen gedeeltelijk op het grondgebied van Meise liggen, vragen zij om akkoord te gaan met een samenwerkingsovereenkomst waarbij:

-De gemeente Londerzeel optreedt als bouwheer.

-De werken worden uitgevoerd door aannemer Colas waarmee de gemeente Londerzeel een contract heeft voor asfalteringswerken.

-De kosten voor de werken gespreid worden over de gemeente Meise en Londerzeel à rato van de oppervlakte per gemeente.

-De aannemer Colas zal de factuur van de uitgevoerde werken rechtstreeks naar de betrokken gemeente sturen.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de uitvoerende diensten.  Deze wegen zijn in zeer slechte staat. De herstellingswerken zijn noodzakelijk.

Financiële gevolgen

De werken worden voor Meise geraamd op:

- Deel Pluimennest: 27.500€ (excl btw)

- Deel Patatestraat-Kerkhofweg: 10.000€ (excl btw)

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

22400000/02000

Wegen, voet- en fietspaden : buitengewoon onderhoud

€ 642.783,75

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de gemeente Londerzeel voor het uitvoeren van asfalteringswerken langsheen de straten Over de Beek/Pluimennest, tussen Kaaskantmolestraat en Grotendries (Meise) en gedeeltelijk de Kerkhofstraat/Patatestraat ter hoogte van Geeroms Wegenbouw.

Artikel 2

De gemeente Londerzeel zal hierbij optreden als bouwheer. De kosten voor de werken worden verdeeld over de gemeente Meise en Londerzeel à rato van de oppervlakte per gemeente.

Artikel 3

De algemeen directeur en burgemeester worden gevraagd deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Artikel 4

De gemeente Londerzeel zal hiervan in kennis gesteld worden.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Aankoop voertuigen uitvoerende diensten - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten encontext

In het kader van de opdracht “Aankoop voertuigen uitvoerende diensten” werd een bestek met nr. 20211753 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Gesloten lichte vrachtwagen voor de binnendienst), raming: € 36.363,63 excl. btw of € 43.999,99 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Open lichte vrachtwagen - enkele cabine), raming: € 76.033,06 excl. btw of € 92.000,00 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (Open lichte vrachtwagen dubbele cabine - groendienst), raming: € 85.950,41 excl. btw of € 104.000,00 incl. 21% btw;
* Perceel 4 (Bedrijfswagen), raming: € 44.628,09 excl. btw of € 53.999,99 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 242.975,19 excl. btw of € 293.999,98 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Ieder jaar wordt met de verantwoordelijke van de voertuigen en een behoeftebevraging bij de ploegbazen nagegaan welke voertuigen moeten vervangen worden op basis van ouderdom en staat van de voertuigen. Dit jaar is er een kleine inhaalbeweging nodig in de aankoop/vervanging van voertuigen doordat vorig jaar voor de technische diensten geen voertuigen werden vervangen omdat er ten gevolge van de COVID-pandemie er geen testen konden doorgaan. Voor de groendienst zijn er al 2 jaar geen vervangingen meer geweest en door de herorganisatie van de groendienst (de zonewerking) is er in deze ploegen momenteel een tekort aan voertuigen om hun taken op een efficiënte manier uit te voeren.

De behoefte aan vervanging van de voertuigen voor de uitvoerende diensten is volgende: vervanging van een gesloten lichte vrachtwagen voor de schrijnwerkers, vervanging van 2 lichte vrachtwagens voor de dienst openbare werken, de vervanging van 2 lichte vrachtwagens voor de groendienst, de vervanging van een voertuig (bedrijfswagen) dat wordt doorgeschoven naar de groendienst en de aankoop van een bedrijfswagen voor de ploegbazen zodat deze hun controletaken kunnen uitvoeren zonder steeds een grote lichte vracht bij de ploegen te moeten nemen.

Het bestek werd opgemaakt waarbij, waar mogelijk, gekozen werd om zoveel mogelijk elektrische voertuigen te voorzien. Een uitzondering wordt gemaakt voor de voertuigen voor openbare werken en de groendienst gezien momenteel het gevraagde trekvermogen nog niet kan geleverd worden door elektrische voertuigen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcodes 24200000/02000-INVESTERING-U en 24200000/06800-INVESTERING-U.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

GE/24200000/02000 - Rollend materieel / Wegen

nvt

€ 310.000,00

24200000/06800 - Rollend materieel / Groendienst

nvt

€ 90.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211753 en de raming voor de opdracht “Aankoop voertuigen uitvoerende diensten”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 242.975,19 excl. btw of € 293.999,98 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcodes GE/24200000/02000-INVESTERING-U en GE/24200000/06800-INVESTERING-U.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Aansluiting bij een aankoopcentrale voor de overheidsopdracht:  Raamovereenkomst nazicht en onderhoud van brandkranen en bijhorende signalisatie verzorgingsgebied De Watergroep

MOTIVERING

Feiten en context

Een aankoopcentrale in de zin van titel 2 van de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten (overheidsopdrachten in klassieke sectoren) is een aanbesteder die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht als bedoeld in de bepalingen onder respectievelijk artikel 2, 7° en 8° van voornoemde wet.

Door de omvang van overheidsopdrachten te vergroten via de techniek van een aankoopcentrale wordt het mogelijk de mededinging te verbreden en overheidsbestellingen efficiënter te plaatsen.

Een aankoopcentrale staat in voor de beslissing in verband met de keuze van de wijze van gunning, de redactie van het bestek, voor de publicatie van de opdracht, voor het onderzoek van de offertes, voor de gunning van de opdracht.

In toepassing van artikel 47 van de genoemde wet van 17.06.2016 is een aanbesteder die een beroep doet op een aankoopcentrale vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

Het ministerieel rondschrijven van 14 oktober 1975 betreffende de watervoorraden voor het blussen van branden (B.S. 31.01.76) bepaalt het volgende:

“Die maatregelen, welke door de gemeenten worden voorgeschreven en waarvan zij de kosten dragen, moeten voorzien in het nazicht en het onderhoud van de watervoorraden alsmede van alles wat ermee verband houdt zoals het vrijmaken van de toegangswegen.”

De opdrachten moeten uitgevoerd worden met 2 verschillende frequenties jaarlijks, uitgezonderd het beproeven van hydranten, nl. tweejaarlijks.

Om hieraan te voldoen treedt de aanbesteder De Watergroep op als aankoopcentrale voor de gunning van volgende opdracht: Raamovereenkomst nazicht en onderhoud van brandkranen en bijhorende signalisatie verzorgingsgebied De Watergroep.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Het Bestuursdecreet van 07.12.2018, titel II, hoofdstuk 3.

De wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten.

Het KB plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18.04.2017.

Het KB van 14.01.2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd.

De wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake over-heidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd.

Advies/argumentatie

Gelet op de hogergenoemde overwegingen, wensen de uitvoerende diensten aan te sluiten bij genoemde aankoopcentrale.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Een visum werd aangevraagd aan de financieel directeur op 17 maart 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

613000000/06300

Huur en onderhoud installaties en aankoop materieel

€ 19 837,82

BESLUIT

Artikel 1

De gemeente Meise sluit zich aan bij de aankoopcentrale De Watergroep voor de plaatsing van opdrachten, die door de aankoopcentrale zijn gegund aan de opdrachtnemer Wonen en Werken Tewerkstelling vzw - IJzerenmolenstraat 2 te 3001 Heverlee .

Artikel 2

Deze aansluiting verplicht de gemeente echter niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht.

Artikel 3

De opdracht heeft een initiële looptijd van twee jaar, te rekenen vanaf de datum vermeld bij sluiting van de opdracht.

Na het verstrijken van deze initiële looptijd, kan de opdracht tweemaal verlengd worden met een periode van telkens één jaar.

Artikel 4

Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.

Artikel 5

De gemeente staat zelf in voor de uitvoering van de geplaatste opdracht (levering, opvolging, betaling van facturen, …) en vrijwaart de aansprakelijkheid van de aankoopcentrale voor eventuele schade ten gevolge van fouten en/of leemten in de opdrachtdocumenten.

Artikel 6

De financiering van de te plaatsen opdrachten zal gebeuren met het krediet ingeschreven op budgetsleutel 613000000/06300 (Huur en onderhoud installaties en aankoop materieel).

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

VV 5M_bijstelling lot 6 - Kapellelaan 76 - goedkeuring overeenkomst

MOTIVERING

Feiten en context

Deze overeenkomst is beperkt tot de voorwaarden waarvoor de gemeenteraad de bevoegdheid heeft. Voorwaarden met betrekking tot stedenbouwkundige aspecten behoren tot de bevoegdheid van het schepencollege en worden bijgevolg niet opgenomen in deze overeenkomst.

Er werd een verkavelingsaanvraag ingediend voor een perceel gelegen langsheen de Kapellelaan zn 1860 Meise, kadastraal bekend onder (afd. 1) sectie F 168 H2 in verband met het bijstellen van de verkavelingsvoorschriften voor de bebouwbare oppervlakte, de kroonlijsthoogte, de dakvorm, het materiaal en de ondergrondse bouwlaag.

Door de technische dienst werd een ontwerpovereenkomst opgesteld voor de aanleg van een voetpad en een grondafstand.

Deze overeenkomst zal integraal deel uitmaken van de verkavelingsvergunning.

Juridische gronden

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inclusief de wijzigingsdecreten.

Advies/argumentatie

Voorwaardelijk gunstig.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De ontwerpovereenkomst zoals opgesteld door de technische dienst wordt goedgekeurd en overgemaakt aan de aanvrager.

Artikel 2

De algemeen directeur en burgemeester worden gevraagd deze overeenkomst namens het bestuur te ondertekenen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024” werd een bestek met nr. 20211774 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Liften), raming: € 10.800,00 excl. btw of € 13.068,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Keuring Liften), raming: € 1.400,00 excl. btw of € 1.694,00 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (Onderhoud statische voeding), raming: € 4.800,00 excl. btw of € 5.808,00 incl. 21% btw;
* Perceel 4 (Onderhoud draaideur), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw;
* Perceel 5 (Branddetectie en inbraak), raming: € 10.000,00 excl. btw of € 12.100,00 incl. 21% btw;
* Perceel 6 (Hoogspanningscabine), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 39.000,00 excl. btw of € 47.190,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De raamovereenkomst zal worden uitgevoerd ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de deelnemers, in toepassing van artikel 43, § 5, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Perceel 1 (Liften), Perceel 2 (Keuring Liften), Perceel 3 (Onderhoud statische voeding), Perceel 4 (Onderhoud draaideur), Perceel 5 (Branddetectie en inbraak), Perceel 6 (Hoogspanningscabine) worden gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 2° (nieuwe werken/diensten, bestaande uit de herhaling van soortgelijke werken/diensten) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende dienst gezien de vorige onderhoudscontracten verlopen zijn en we moeten voldoen aan de geldende wetgeving met betrekking tot onderhoud en keuringen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021 en volgende, op budgetcode 61300000/01191.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61030000/01191 – Onderhoud en herstelling gebouwen

______________

€ 15.550,95

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211774 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 39.000,00 excl. btw of € 47.190,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021 en volgende, op budgetcode 61300000/01191.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Raamovereenkomst voor aankoop klein materiaal voor de uitvoerende diensten (2021-2022) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor aankoop klein materiaal voor de uitvoerende diensten (2021-2022)” werd een bestek met nr. 20211773 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Elektrisch gereedschap, kleine machines en toebehoren), raming: € 55.000,00 excl. btw of € 66.550,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Algemene handgereedschappen), raming: € 7.000,00 excl. btw of € 8.470,00 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (Ladders), raming: € 10.500,00 excl. btw of € 12.705,00 incl. 21% btw;
* Perceel 4 (Handpallettruck), raming: € 800,00 excl. btw of € 968,00 incl. 21% btw;
* Perceel 5 (Machines voor groendienst), raming: € 56.000,00 excl. btw of € 67.760,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 129.300,00 excl. btw of € 156.453,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De raamovereenkomst zal worden uitgevoerd ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de deelnemers, in toepassing van artikel 43, § 5, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Perceel 1 (Elektrisch gereedschap, kleine machines en toebehoren), Perceel 2 (Algemene handgereedschappen), Perceel 3 (Ladders), Perceel 4 (Handpallettruck), Perceel 5 (Machines voor groendienst) worden gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende dienst.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021 en volgende, op budgetcode 23000000/01191-INVESTERING-U.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

23000000/01191 - Niet medische installaties, machines en uitrusting - gemeenschapsgoederen - Investeringstoelage kerkfabrieken

______________

€ 849.783,43

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211773 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor aankoop klein materiaal voor de uitvoerende diensten (2021-2022)”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 129.300,00 excl. btw of € 156.453,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021 en volgende, op budgetcode 23000000/01191-INVESTERING-U.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

GROS: projectadvies - toekenning toelagen

MOTIVERING

Feiten en context

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit (GROS) is een adviesraad. Zij heeft tot taak het gemeentebestuur te adviseren met het oog op een zinvol gemeentebeleid voor ontwikkelingssamenwerking. Zij geeft ondermeer advies inzake de toekenning van subsidies aan projecten in de Derde Wereld. 
Deze projecten werden digitaal voorgesteld en goedgekeurd door het bestuur van de GROS op vrijdag 12 maart 2021. De projecten voldeden allen aan het projectreglement van de GROS. Tijdens deze vergadering werd goedgekeurd om aan de Gemeenteraad voor te stellen om het projectbudget 2021 van 45.000 euro aan GROS-Meise ter beschikking te stellen voor de verdeling aan de verenigingen, volgens de tabel per project in het bijsluitend dossier.

Aan de Gemeenteraad wordt ook verzocht om de betaling van het werkingsbudget 2021 van 5000 euro  - inclusief het budget voor jongerensteun en noodhulp - aan GROS-Meise ter beschikking te stellen.

Juridische gronden

Oprichting GROS op 26 april 1984.

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van toelagen verleend door de gemeenten.

Projectreglement van het Zuiden goedgekeurd door gemeenteraad op 16 maart 2020.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Er worden in totaal 9 projecten ingediend door de actieve verenigingen uit Meise met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de digitale algemene vergadering van 12 maart 2021 werden alle projecten gepresenteerd, besproken en goedgekeurd.

Tijdens dezelfde vergadering werd goedgekeurd om aan de gemeenteraad voor te stellen om het projectbudget 2021 van 45.000 euro aan de GROS-Meise ter beschikking te stellen voor de verdeling aan de verenigingen.

Daarnaast wordt een project voor 11.11.11 en voor wereldpartner, Zij aan Zij, gesteund. De keuze valt op een project uit India : "Vrouwen in de wereld".

Aan de gemeenteraad wordt ook verzocht om de betaling van het werkingsbudget 2021 van 5.000 euro - inclusief het budget voor jongerensteun en noodhulp - aan de GROS-Meise ter beschikking te stellen.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

64900000

09090

50.000 euro

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het projectadvies 2021 van de GROS-Meise.

Artikel 2

De gemeenteraad kent de volgende toelagen voor ontwikkelingssamenwerking toe aan:

GROS-Meise: noodhulp - jongerensteun: 5000 euro

Directe steun aan initiatieven in de Derde Wereld: projecten door plaatselijke groepen en partners in de Derde Wereld:

GROS- Meise: Vorming en werkgroepen: 45.000 euro: Hieronder vindt men de oplijsting van de verschillende projecten voor vorming en werkgroepen:

Benin-Aid vzw: Derana - alfabetisering boerengezinnen:                           4.714,3 euro

Benin-Aid vzw: Alafa - sensibiliseren gezondheidszorg                                 4.285,7 euro                                                        Benin-Aid vzw: Beraka - Opzetten tomatenplantage:                                  3.857,1 euro

Blik op Afrika vzw: Leerlingenbegeleiding:                                                    4.714,3 euro

Kinderen voor Kinderen: Workshops leiderschap:                                       4.714,3 euro

Oxfam Wereldwinkel vzw: Duurzame koffie:                                                 4.714,3 euro

Oxfam Wereldwinkel vzw:  Kleinschalige familiale landbouw :                  4.285,7 euro

De andere leerling: Doorstart microcredieen en naaiatelier:                     4.714,3 euro

Groep Baobab vzw:                                                                                            4.714,3 euro

Wereld  Solidariteit: 11.11.11:                                                                         4.285,7 euro

Artikel 3

Deze sommen te verrekenen op registratiesleutel  64900000/09090

Artikel 4

Voornoemde verenigingen vrij te stellen van de door wet van 14 november 1983 voorgeschreven verplichtingen.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

De verlenging van brontracering en contacttracing ter bestrijding van Covid-19 pandemie in Meise

MOTIVERING

Feiten en context

Ter ondersteuning van de nationale contacttracing heeft de Vlaamse regering de lokale besturen eind oktober 2020 gemobiliseerd om in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantainecoaching.

De lokale besturen werken in deze opdracht ondersteunend of aanvullend op de werking van de Covid-19 teams binnen de zorgraden (ELZ Grimbergen) alsook de werking van de nationale contactcenters.

Het schepencollege besloot in zitting van 7 december 2020 om samen te werken met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Eerstelijnszone Grimbergen voor de lokale brontracering met optie 1 en de bijhorende subsidie.

         Optie 1: Inzet op preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantainecoaching.

         Forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner per maand tot 31 maart 2021.

Gemeente Meise dat nu reeds een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft voor optie 1, heeft onderstaande keuzemogelijkheden na 31 maart 2021.

         We hebben een overeenkomst voor optie 1, dan kunnen we deze verlengen na 31 maart met addendum.

         We zetten de huidige samenwerking stop met het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Juridische gronden

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid -19- pandemie te versterken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gemeente en OCMW Meise doen momenteel al aan bronopsporing sinds 26 oktober 2020 met hulp van medewerkers en vrijwilligers. Hierbij zet men in op sensiblisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching, zoals beschreven in optie 1. Dit in samenwerking met de Eerstelijnszone Grimbergen die de uitbraken en de huisbezoeken opvolgen in Meise.

Gelet op de stijging van het aantal indexpatiënten in het voorjaar 2021, de toename aan verscheidenheid van varianten van het COVID-19 virus en de toename van de lokale verantwoordelijkheid omwille van het toegenomen belang van bronopsporing, adviseren we om de samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid verder te zetten na 31 maart 2021 (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021).

Financiële gevolgen

Het lokaal bestuur van gemeente Meise dat koos voor een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid optie 1 ontvangt de forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner per maand van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021.

Met het nieuw BVR van 19 maart 2021 kan de forfaitaire subsidie verlengd worden tot en met 30 juni 2021, met mogelijke verlenging tot 31 oktober 2021 overeenkomstig artikel 2, derde lid van het besluit van de Vlaamse regering.

De bijkomende subsidie voor de periode vanaf 1 april 2021 zal nog ingeschreven moeten worden in het exploitatiebudget van het dienstencentrum (beleidsitem 09510) voor het werkingsjaar 2021.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, onder gelijke voorwaarden en bepalingen als opgenomen in de op 15 december 2020 ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het addendum-  in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid 19 pandemie te versterken- optie 1 goed.

Artikel 3

De burgemeester en de algemeen directeur worden bij deze gemachtigd om het addendum met het Agentschap Zorg en Gezondheid te ondertekenen.

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord dat de helft van de toegekende subsidie wordt doorgestort aan de Eerstelijnszone Grimbergen voor de ondersteuning bij  huisbezoeken en opvolging bij lokale uitbraken.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Circulatieplan Meise - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Het circulatieplan Meise blijft voor commotie zorgen. Dat is wat ons betreft een zeer goede zaak want dat betekent dat mensen zeer veel om hun dorp geven.

Op 22 maart heeft de schepen van mobiliteit een groep stakeholders uitgenodigd om een nieuwe versie van het circulatieplan voor te stellen. Deze groep werd door het college samengesteld en er werd geen enkel gemeenteraadslid uitgenodigd. Noch uit de meerderheid, noch uit de oppositie. Na de bewuste presentatie kreeg de selectie stakeholders twee weken de tijd om op het voorstel te reageren. Pas na uitdrukkelijke vraag vanuit de oppositie kregen de stakeholders een strikt vertrouwelijk kopie van deze presentatie.

Gezien de omvang van dit dossier stellen wij graag enkele concrete vragen en sluiten wij daarna af met een constructief voorstel.

 

Vragen

1. Waarom werd de oppositie niet uitgenodigd op de voorstelling van de nieuwe plannen?

2. Wie werd er op de vergadering uitgenodigd? In welke hoedanigheid werden zij uitgenodigd? Op welke manier werden zij uitgenodigd?

3. Hoe kunnen stakeholders communicatie voeren met hun achterban als zij enkel strikt vertrouwelijke documentatie krijgen?

4. Wat is de verdere timing van dit dossier?

 

Met onderstaand voorstel hopen wij dat het college minstens bereid is om met de nieuwe plannen terug te koppelen naar een breed publiek dat wel representatief is. Enkel zo kunnen wij er als gemeenteraad op toezien dat het nieuwe voorstel een breed draagvlak kent.

BESLUIT

Het voorstel "De nieuwe plannen worden openbaar gemaakt via alle kanalen van de gemeente. (Website, sociale media, infokrant,…). Burgers, verenigingen en gemeenteraadsleden krijgen 3 weken de tijd om te reageren op het nieuwe voorstel. Een inventaris van alle reacties wordt publiek gemaakt." wordt verworpen.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Circulatieplan Wolvertem - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Naar aanleiding van de twee infoavonden die plaatsvonden op 18 en 25 maart heeft LB+ covoorzitter Tomas Van Beersel een analyse gemaakt van de 4 voorgestelde scenario’s.

 

 

 

 

 

 

Voor onze fractie is het duidelijk dat de voorgestelde scenario’s onrealistisch zijn. Daarom vragen wij in eerste instantie om deze scenario’s niet te weerhouden en op zoek te gaan naar andere oplossingen.

 

Wij zijn ons er echter van bewust dat deze studie als subjectief kan worden beoordeeld. Indien de gemeenteraad bijkomend onderzoek wenst kunnen wij daar uiteraard begrip voor opbrengen. Daarom vragen wij in tweede instantie een bijkomend onafhankelijk onderzoek naar de impact op de omleidingswegen.

 

 

BESLUIT

Het voorstel "De gemeenteraad vraagt een onafhankelijk onderzoek naar de impact op de omleidingswegen van de 4 voorgestelde scenario’s" wordt verworpen.

Het voorstel "De werking van de focusgroepen wordt on hold gezet totdat deze resultaten kenbaar zijn" wordt verworpen.

Het voorstel "De resultaten van dit onderzoek worden openbaar gemaakt op de website van de gemeente" wordt verworpen.

Het voorstel "Elke fractie mag 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervanger aanduiden voor de focusgroep" wordt verworpen.

DE GEMEENTERAAD VRAAGT EEN ONAFHANKELIJK ONDERZOEK NAAR DE IMPACT OP DE OMLEIDINGSWEGEN VAN DE 4 VOORGESTELDE SCENARIO’S.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

DE WERKING VAN DE FOCUSGROEPEN WORDT ON HOLD GEZET TOTDAT DEZE RESULTATEN KENBAAR ZIJN.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

DE RESULTATEN VAN DIT ONDERZOEK WORDEN OPENBAAR GEMAAKT OP DE WEBSITE VAN DE GEMEENTE.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

ELKE FRACTIE MAG 1 VERTEGENWOORDIGER EN 1 PLAATSVERVANGER AANDUIDEN VOOR DE FOCUSGROEP.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Bestrijding sociale woningfraude - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Sociale huurwoningen zijn voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt mag tegelijkertijd geen eigen woning bezitten. De controle op binnenlands onroerend goed kan eenvoudig door de sociale verhuurder gecontroleerd worden. Voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo eenvoudig.

De Vlaamse overheid heeft een raamovereenkomst afgesloten met private onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Men kan dankzij deze overeenkomst in 41 landen onderzoeksopdrachten laten uitvoeren.

Sociale woningen moeten terecht komen bij huurders die er recht op hebben. Elk onderzoek dat een geval van fraude aan het licht kan brengen zorgt rechtstreeks voor meer rechtvaardigheid.

Bespreking

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat ze de vragen van raadslid Ruben Algaba ondersteunt. Wat betreft artikel 1: dit werd vandaag besproken in zitting van het schepencollege en ook goedgekeurd. Vorige week was er een overleg met de sociale huisvestingsmaatschappijen en ze zijn hiermee akkoord gegaan.

Wat betreft artikel 2 zal er een brief worden overgemaakt aan de sociale huisvestingsmaatschappijen alsook zal de beslissing van het schepencollege worden overgemaakt aan Providentia en de vertegenwoordiger van de gemeente, raadslid Marcel Belgrado.

Raadslid Ruben Algaba vraagt de stemming over zijn voorstel van besluit.

Raadslid Marcel Belgrado leest de beslissing van de raad van bestuur van Providentia voor.

Raadslid Sonja Becq stelt tegen fraude gekant te zijn maar wil geen heksenjacht veroorzaken.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt aan alle huisvestingsmaatschappijen waar de gemeente deel van uitmaakt om in te tekenen op de raamovereenkomst van de Vlaamse Overheid met als doel de bestrijding van sociale woningfraude.

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt aan alle huisvestingsmaatschappijen waar de gemeente deel van uitmaakt om toe te lichten op welke manier zij actief gaan meewerken aan de bestrijding van bovenstaande vorm van sociale woningfraude.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Wegenisinventaris - Toegevoegd punt

Tom Heyvaert stelt volgende vraag:

Vraag

Op de gemeenteraad van februari hebben we enkele vragen gesteld i.v.m. de geplande wegeninventaris in onze gemeente.

De meeste van onze vragen zijn tijdens de gemeenteraad uitvoerig beantwoord.

Op onze vraag om een voorbeeld te krijgen van 2 specifieke situaties in onze gemeente is enkel onderstaand beeld doorgemaild zonder verdere uitleg.

 

 

Van de andere situatie op de Strombeek-Beverselaan hebben we tot nu toe nog niets ontvangen.

We hebben op de Gemeenteraad uitgelegd waarom we dat specifiek beeld opgevraagd hebben en zouden het dus ook graag bekomen.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden is in dit geval niet echt van toepassing.

Kunnen we een legenda ontvangen die bij deze foto hoort of kan iemand die toegang heeft tot het digitaal dashboard ons meer uitleg verschaffen?

De lijst zou tegen eind maart klaar zijn. Is deze klaar en kunnen we deze bekomen?

Antwoord

Schepen Roel Anciaux antwoordt dat de Strombeek-Beverselaan een gewestweg die niet werd opgenomen in de scan van de gemeentelijke wegen.
Schepen Roel Anciaux  stelt dat er een afspraak mag worden gemaakt met de medewerkers van de dienst openbare werken die toegang hebben tot het dashboard van de wegeninventaris.
De firma die de wegeninventaris heeft opgesteld, zal op de gemeenteraad van de maand mei een uiteenzetting geven. Op dat ogenblik kunnen er meer vragen gesteld worden.
De wegeninventaris is op het schepencollege eind maart goedgekeurd. De top 30-prioriteitenlijst zal openbaar worden gemaakt op de website. Het volledige document telt immers 19 A4 pagina's.
In 2021 zal de Driesstraat (ter hoogte van de Sportschuur) worden aangepakt alsook de Kapellelaan (vooral achterste stuk richting Kapelle o/d Bos). Er zal ook aandacht gaan naar de fietsers. Wat betreft het deel Kapellelaan zullen de putten en bulten in het fietspad hersteld worden.
Op de Temselaan is er een asfaltstrook die zal vernieuwd worden.
Daanaast wordt ook het project landbouwwegen en trage wegen onder de loep genomen.
Raadslid Tom Heyvaert stelt de vraag of de beelden van de gewestwegen kunnen worden bekeken. Schepen Roel Anciaux antwoordt dat deze niet verder werden uitgediept. Er werd niet betaald voor een analyse van de gewestwegen.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Pasfotocabine - Toegevoegd punt

Ruben Algaba stelt volgende vraag:

Vraag

Op de gemeenteraad van 17/06/2019 vroeg ik om een onderzoek te starten naar de aankoop van een pasfotocabine. Toen werd daar negatief op gereageerd omdat we daarmee inkomsten van middenstanders zouden wegnemen.

 

Gezien ik ondanks de reden die toen werd gegeven nog steeds achter het voorstel stond, was ik verheugd te lezen dat er afgelopen maand dan toch een cabine werd geplaatst.

 

1. Hoe komt het dat 2 jaar later de cabine wel kan worden geplaatst?

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat er twee jaar geleden twee zelfstandigen waren die pasfoto's namen en waarnaar werd doorverwezen. Kort nadien is er één gestopt en nadien was de krantenwinkel gesloten.
Er kwamen toen klachten van inwoners dat ze buiten de gemeente moesten gaan om een pasfoto te laten trekken.
De dienst burgerzaken is vervolgens zelf op zoek gegaan naar een firma. Dit past in het totaalpakket van dienstverlening. De foto moet aan veel vereisten voldoen. Als de foto niet goed is, kan men onmiddellijk een nieuwe foto maken in de cabine.

Raadslid Ruben Algaba stelt de vraag of het gemeentebestuur een invloed had op de prijszetting.
De burgemeester antwoordt hierop negatief.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Stand van zaken - Plaatsing bordjes "Eddy Merckxroute" - Toegevoegd punt

Emiel De Boeck stelt volgende vraag:

Vraag

Historiek:

Op 17 februari 2021 liet het provinciebestuur weten dat de borden, die door hun diensten verwijderd werden, mits het akkoord van het college, ter beschikking van de gemeente werden gesteld en konden opgehaald worden.

Op 22 februari 2021 heeft de gemeenteraad beslist dat de plaatsing door het werkliedenpersoneel zal gebeuren.

Op 26 februari 2021 heb ik samen met een peter van de route, de route bezocht om een inventaris op te stellen van de verdwenen borden en de opnieuw te plaatsen borden. De schepen van mobiliteit werd hierover ingelicht.

Op 1 maart 2021 liet het provinciebestuur weten dat de bordjes zouden klaargelegd worden door 3Wplus.

Vervolgens heeft de peter van de route de borden opgehaald en bij het gemeentebestuur afgeleverd.

 

Argumenten:

De lente is in het land, de zomer in aantocht. Deze tijden zetten de mensen er toe aan om buiten te komen en zich te ontspannen. Een belangrijke vorm van ontspanning is het fietsen nu zeker in de coronatijd. Veel overheidsorganisaties maken promotie voor het fietsen,( recreatief en verplaatsingen naar het werk, aanleg en verbetering van fietspaden) Een goede bewegwijzering is van heel groot belang voor het comfort van de fietsers. Door de gemeentelijke dienst Sport, werd aan de Wielertoeristenclub De Eddy Merckxvrienden”, waarvan ik bestuurslid ben, op 2 februari 2021 gevraagd om op 13 juli 2021 een fietstocht, bij voorkeur de Eddy Merckxroute, te begeleiden in het kader van “De koersbus houdt halte in de gemeente”

 

Vragen aan de schepen van mobiliteit:

Wat is de stand van zaken (planning) voor de herplaatsing van de verwijderde bordjes van de Eddy Merckxroute ?

 

Kunnen al de bordjes terug geplaatst worden tegen ten laatste 12 juli 2021, om de fietstocht ivm de koersbus, vlot te laten verlopen ?

Antwoord

Schepen Marie Jeanne Thaelemans reageert dat dit zeker in orde komt. De stickers zijn al besteld en deze zullen eerstdaags toekomen. Dan kan de dienst mobiliteit aan de signalisatieploeg vragen om de bordjes te plaatsen. Dit zal zeker in orde komen tegen 12 juli.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Overzicht punten

Zitting ma 04 2021

Herstel fiets-/ voetpad tussen de Kartuizerslaan en de Kapellelaan - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Reeds enige tijd – naar aanleiding van aanbestedingen voor herstel van fiets/voetwegen in diverse deelgemeenten- vraag ik naar het herstel van het paadje tussen de Kartuizerslaan en Kapellelaan. Dit wordt druk gebruikt, ook door schoolkinderen.

 

Enige tijd geleden beloofde de schepen van openbare werken om dit te bekijken en desgevallend de eigen arbeiders hiervoor in te schakelen.

 

Wat is de stand van zaken?.

Antwoord

Schepen Roel Anciaux antwoordt het volgende:

Je hebt toen ook gevraagd of er een mogelijkheid was om verlichting te plaatsen. Wij hebben dit ook onderzocht. Als we daar verlichting plaatsen moeten we ook opletten dat dit verlichting is dat niet voor overlast zorgt bij de mensen die daar wonen en dat daar dus geen lichtoverlast is. Dus we hebben eerst nagekeken of we geen lage verlichting konden plaatsen met led-lampen die opgeladen zouden worden via de zon maar er staat daar veel geboomte en planten, wat maakt dat het werken met fotovoltaïsche paneeltjes niet zou lukken. Er zou onvoldoende oplaadcapaciteit zijn om daar verlichting te kunnen zetten. Dus we gaan de lantaarnpaal, die aan de Kapellelaan staat vlak bij de uitgang van dat wegje, moeten gebruiken om daar elektriciteit van te kunnen aftappen. We moeten eerst de elektriciteitsleiding leggen en zodra de elektriciteitsleiding in orde is, kunnen we effectief dat wegje herstellen. Voor de aftakking van de elektriciteitspaal moeten we in overleg gaan met de nutsmaatschappij en zoals je weet verloopt dit een klein beetje trager dan wat we wensen. Het is in aanvraag. Het is zo’n 80 meter op ongeveer anderhalve meter breed. Het is de toplaag die afgefreesd moet worden en dan komt er een nieuwe asfaltlaag boven.

Raadslid Sonja Becq vraagt of ze de drempels kunnen afveilen zodat je er met de fiets makkelijk op en af geraakt zonder te moeten afstappen of zonder een platte band te hebben.

Schepen Roel Anciaux geeft aan dat hij dit begrijpt en dat dit correct is.

 

Publicatiedatum: 18/05/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.