Meise

Zitting van 14 dec 2020

Van 20 uur tot 22.30

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;

Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Virginie De Klippel, raadslid;

 

 

Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 16 november 2020 worden goedgekeurd.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Havicrem - algemene vergadering van 16 december 2020

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Havicrem, opgericht op 10 juni 2003 en bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003, onder het nummer 03099363.

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem IGV die (voorlopig fysiek) zal gehouden worden op woensdag 16 december 2020 om 18.30u op de maatschappelijke zetel van de vereniging (aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Eppegem)) en volgende agendapunten omvat:

1.Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 17.06.2020

2.Overzicht werking in 2020

3.Goedkeuring van de begroting en jaaractieplan 2021

4.Varia

Het voorstel van de Raad van Bestuur van Havicrem van 20 oktober 2020.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de bepalingen van artikel 432 van het decreet.

Artikel 33 §1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Mevrouw Diana Tierens, Meusegemstraat 4 te 1861 Meise, e-mail: diana.tierens@mow.vlaanderen.be, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 16 december 2020.

Artikel 2

Mijnheer Jaak Wouters, Landbeekstraat 32 te 1860 Meise, e-mail: jaak.wouters@gmail.com, wordt aangeduid als plaatsvervanger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 16 december 2020.

Artikel 3

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 16 december 2020  worden goedgekeurd.

Artikel 4

De vertegenwoordiger van de gemeente is gemandateerd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 16 december 2020 goed te keuren.

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Diana Tierens en Roel Baudewyns), 10 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Brandweerzone VBW - Invoering zonale reglementen voor evenementen

MOTIVERING

Feiten en context

Binnen de Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West zijn er 33 gemeenten die elk een (afzonderlijk), dan wel geen, politiereglement hebben inzake brandpreventie bij evenementen.

In het kader van de zonevorming wordt echter een uniforme aanpak beoogd van de preventieopdracht van de zone.

Om die reden heeft de directie Brandpreventie van de hulpverleningszone een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle en adviesverlening bij evenementen.

Juridische gronden

De bevoegdheid voor het nemen van politieverordeningen is toegewezen aan de lokale besturen, met name op basis van artikel 119 en 135 §2 van de nieuwe gemeentewet. Specifiek voor reglementen inzake brandveiligheid speelt ook artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichting van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, die stelt dat de gemeenteraad verordeningen inzake preventie en ontploffing kan uitvaardigen. Ook na de brandweerhervorming blijft dit een bevoegdheid van de gemeenteraden.

Dergelijke politieverordening omvat dan alle brandpreventiemaatregelen die van toepassing zijn binnen het lokaal bestuur. Gezien het in het kader van een zonale uniformiteit wenselijk is om een gemeenschappelijk reglement in alle gemeenten van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West te hebben, kan de zoneraad een voorstel van politieverordening goedkeuren met het verzoek dat alle gemeenteraden van de zone dit ontwerp goedkeuren (zoals in een politiezone met meerdere gemeenten).

Zoneraad- beslissing van 26 mei 2020: goedkeuring ontwerp politieverordening, houdende maatregelen ter preventie van brand en ontploffing bij evenementen.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gezien de 33 gemeenten sinds 1 januari 2015 één hulpverleningszone vormen, is eenzelfde politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen wenselijk om als directie Brandpreventie op een uniforme manier te handelen en te adviseren. Bijgevolg kan rekening gehouden worden met bovenvermelde bemerkingen rond toepassingsgebied, voorschriften, enz.

De directie Brandpreventie van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant West heeft een zonaal politiereglement uitgewerkt en tevens een procedure opgesteld met betrekking tot controle en adviesverlening bij evenementen.

Er werden infomomenten voorzien rond het ontwerp van het politiereglement voor alle 33 lokale besturen, namelijk op 20 november 2019 en op 23 januari 2020. Hierop werden betrokken gemeentemandatarissen en betrokken personeelsleden uitgenodigd en was er ruimte om hun bezwaren en bemerkingen te formuleren.

Na goedkeuring door de zoneraad in zitting van 26 mei 2020 wordt gevraagd aan de 33 gemeenteraden om het nieuwe zonale reglement goed te keuren en de eventueel bestaande verordening in te trekken zodat de voorschriften in voege kunnen gaan. Het risico op strafrechtelijke verantwoordelijkheid bij een schadegeval is kleiner wanneer het zonale reglement wordt eigen gemaakt.

De zonale politieverordening heeft volgende krachtlijnen:

         Inzake toepassingsgebied is geopteerd voor een zo ruim mogelijk toepassingsgebied met onderscheid tussen tijdelijk van aard, kleine evenementen zonder bijzondere risico's en grote evenementen. De verordening is niet van toepassing op evenementen in gebouwen waarop specifieke reglementering van toepassing is, of die onder de toepassing vallen van de verordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen.

         Inzake maatregelen werd er steeds voor ogen gehouden dat voorschriften haalbaar moeten zijn om te komen tot veilige evenementen.

         De technische voorschriften zijn in functie van de grootte van het evenement en handelen in hoofdzaak over:

          Evacuatie

          Maximum aantal aanwezigen

          Aantal en breedte van de uitgangen

          Signalisatie en veiligheidsverlichting;

          Brandbestrijding

          Bereikbaarheid voor hulpdiensten

          Blusmiddelen;

          Gebruik van technische installaties (gas, elektriciteit,...);

          Bijzonderheden (koken en bakken, vuurmanden, kampvuur, vuurwerk, ...).

         Tevens wordt een procedure voorgesteld zodat er een efficiënte en beheersbare opvolging van de controle mogelijk is.

         Er werd zonaal een uitgebreide interne en externe toelichting bij elk voorschrift uitgewerkt en opgenomen in de teksten. De externe toelichting is bedoeld voor de organisatoren om bepaalde technische voorschriften duidelijker te maken. De interne toelichtingen werden opgesteld voor de brandpreventionisten zodat een uniforme toepassing van elk voorschrift over het grondgebied van alle lokale besturen bekomen kan worden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De bepalingen inzake brandveiligheid bij evenementen, vermeld in het gemeentelijk algemeen leefmilieu- brandpreventie- en politiereglement, op te heffen vanaf 1 februari 2021 en te vervangen door het reglement 'Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen'.

Artikel 2

Het reglement 'Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand bij evenementen', zoals bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking op 1 februari 2021.

Artikel 4

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

Artikel 5

Het reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Compensatie feestdagen in 2021

MOTIVERING

Feiten en context

In 2021 vallen 5 feestdagen op een zaterdag of een zondag:

- zaterdag 1 mei 2021;

- zondag 11 juli 2021;

- zondag 15 augustus 2021;

- zaterdag 25 december 2021;

- zondag 26 december 2021.

De gemeenteraad bepaalt jaarlijks op welke wijze feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag gecompenseerd worden.

Er zijn 2 mogelijkheden:

- het vaststellen van vervangende feestdagen;

- het verlenen van het recht aan het personeelslid om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks vakantieverlof.

Juridische gronden

Rechtspositieregeling : titel VIII : verloven en afwezigheden, hoofdstuk III  de feestdagen.

Advies/argumentatie

Het is aangewezen om deze dagen op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks vakantieverlof.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Aan alle personeelsleden van de gemeente Meise het recht te verlenen om de 5 feestdagen die in 2021 op een zaterdag of een zondag vallen, namelijk zaterdag 1 mei 2021, zondag 11 juli 2021, zondag 15 augustus 2021, zaterdag 25 december 2021 en zondag 26 december 2021, op te nemen onder dezelfde voorwaarden als het jaarlijks verlof.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Jaarrekening 2019: kennisname goedkeuring door de gouverneur

MOTIVERING

Feiten en context

De jaarrekening 2019 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 15 juni 2020 en overgemaakt aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in het kader van het bestuurlijk toezicht.

Op 16 november 2020 ontvingen wij een schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur met de mededeling dat de jaarrekening 2019 door de gouverneur werd goedgekeurd mits een aantal technische bemerkingen. Aan deze bemerkingen moet voldaan worden bij een volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Dit besluit van de gouverneur en de formele vaststelling moeten ter kennisname gebracht worden op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

Juridische gronden

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 332, §1, derde lid.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur en de formele vaststelling van de jaarrekening 2019.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025: herziening 2

MOTIVERING

Feiten en context

Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 1 - werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 20 juli 2020. Het resultaat van de jaarrekening 2019 van gemeente en OCMW werd hierin verwerkt.

Het meerjarenplan wordt nu voor een tweede maal herzien.

De tweede herziening van het meerjarenplan omvat in hoofdzaak:

- het bijsturen van de kredieten naar de juist budgetsleutels/beleidsitems en acties

- de verwerking van de wijziging van de personeelsformatie/organogram

- het vaststellen van de kredieten voor het dienstjaar 2021

De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan herziening 2 behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 Titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Overwegende dat het beschikbaar budgettair resultaat positief is en de autofinancieringsmarge positief is in 2025.

Minstens een keer per jaar dient het meerjarenplan te worden aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.

De periode van het meerjarenplan blijft altijd de periode, vermeld in artikel 254, tweede lid, van het decreet lokaal bestuur maar de financiële nota zal altijd de  financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven.

Een aanpassing van het meerjarenplan zal minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota omvatten. De wijzigingen aan de strategische nota zijn naast het meerjarenoverzicht (zie bijlage) ook terug te vinden in het document doelstellingenboom (zie bijlage). In de doelstellingenboom is een duidelijk overzicht opgenomen met de wijzigingen van de strategische nota ten opzichte van de oorspronkelijke strategische nota. De wijzigingen werden aangebracht in het groen. In de strategische nota wordt zoals bepaald in artikel 8, tweede lid van het BVR BBC van 30 maart 2019 gerapporteerd op niveau van de actieplannen.

Het decreet over het lokaal bestuur heeft een specifieke wijze van goedkeuren opgesteld voor het aanpassen van het meerjarenplan 2020-2025. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen, onder meer in de financiële nota en toelichting, zijn opgenomen als bijlage.

BESLUIT

Artikel 1

Het deel van de gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2 - bevattende de strategische nota, de financiële nota en de toelichting vast te stellen.

Artikel 2

De kredieten voor 2021 vast te stellen.

Artikel 3

Het deel van het OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2 - goed te keuren.

Artikel 4

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2 - wordt in zijn geheel vastgesteld.

Artikel 5

Het geconsolideerd financieel evenwicht van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2 - vast te stellen.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Diana Tierens en Roel Baudewyns), 10 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Punt bijlagen/links Meise_Doelstellingenboom_herziening MJP 2 20201130 EL.pdf Download
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Woonbeleid: vaststelling van het reglement beperking geldigheidsduur conformiteitsattest

MOTIVERING

Feiten en context

Een conformiteitsattest geeft aan dat een woning of kamer, die verhuurd wordt of te huur gesteld wordt als hoofdverblijfplaats, voldoet aan de veiligheids-en kwaliteitsnormen, vastgesteld in de Vlaamse Codex Wonen.

Alvorens een conformiteitsattest afgeleverd kan worden, wordt een conformiteitsonderzoek uitgevoerd in de woning door een technisch adviseur.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

De subsidieaanvraag voor het intergemeentelijk project lokaal woonbeleid Woonwinkel KLM, met als aanvullende activiteit 2_3: “De gemeente beperkt de geldigheidsduur van conformiteitsattesten”.

De Vlaamse Codex Wonen.

Advies/argumentatie

Het conformiteitsonderzoek  van een woning gebeurt door de technisch adviseur van de interlokale vereniging "Woonwinkel KLM".

Tot op heden wordt een conformiteitsattest afgeleverd voor 10 jaar voor alle woningen die bij een conformiteitsonderzoek minder dan 15 strafpunten scoren, voorzien zijn van rookmelders en niet onbewoonbaar zijn.

Door deze standaard geldigheidsduur in bepaalde situaties te beperken, kan de gemeente ertoe bijdragen dat de kwaliteit van verhuurde, te huur aangeboden of ter beschikking gestelde woningen verhoogt.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Onderstaand reglement m.b.t. de beperking van de geldigheidsduur van het conformiteitsattest vast te stellen:

Artikel 1: Doel

Een conformiteitsattest geeft aan dat een woning of kamer, die verhuurd wordt of te huur gesteld wordt als hoofdverblijfplaats, voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen vastgesteld in de Vlaamse Codex Wonen. Het conformiteitsattest vermeldt ook de toegestane maximale woningbezetting. Standaard is een conformiteitsattest 10 jaar geldig. Door deze standaard geldigheidsduur in bepaalde situaties te beperken, kan de gemeente ertoe bijdragen dat de kwaliteit van verhuurde, te huur aangeboden of ter beschikking gestelde woningen verhoogt.

 

Artikel 2: Context

Alvorens een conformiteitsattest afgeleverd kan worden, wordt een conformiteitsonderzoek door een technisch adviseur in de woning uitgevoerd. Hiervoor gebruikt de technisch adviseur vanaf 1 januari 2021 het technisch verslag zoals bijgevoegd in bijlage 1 tot en met 3 bij dit besluit. Dit technisch verslag werkt met gebreken van 3 categorieën. Een gebrek wordt in een bepaalde categorie ondergebracht afhankelijk van de aard van het gebrek:

-Categorie I:  Zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken.

-Categorie II: Zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning.

-Categorie III: Zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

Een woning kan pas een conformiteitsattest krijgen als ze minder dan 7 gebreken van categorie I heeft en uiteraard geen enkel gebrek van categorie II of III.

 

Artikel 3: Beperking geldigheidsduur

Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar indien het conformiteitsattest maximaal 3 gebreken van categorie I vermeldt.

Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 5 jaar indien het conformiteitsattest minimaal 4 en maximaal 6 gebreken van categorie I vermeldt.

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt beperkt tot 31 december 2022 indien niet voldaan is aan de dubbelglasvereiste.

De geldigheidsduur van conformiteitsattesten die zijn uitgereikt voor de ingang van dit besluit, blijft ongewijzigd.

 

Artikel 4: Retributie

De aanvraag van een conformiteitsattest wordt ondertekend en met een beveiligde zending ingediend bij de burgemeester. Een aanvraag tot opheffing van een besluit ongeschikt en/of onbewoonbaarheid geldt als aanvraag voor het bekomen van een conformiteitsattest.

Er wordt door de gemeente een retributie geheven op de afgifte van een conformiteitsattest. De retributie is eveneens verschuldigd, wanneer de afgifte van een conformiteitsattest geweigerd wordt.

De vergoeding voor de behandeling van een aanvraag van een conformiteitsattest door de gemeente is gelijk aan:

         62,50 euro voor een zelfstandige woning.

         62,50 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 12,50 euro per kamer, met een maximum van 1250,00 euro per gebouw.

Woningen die ingehuurd worden door een sociaal verhuurkantoor zijn vrijgesteld van deze retributie.

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van het conformiteitsattest op het ogenblik van de aanvraag. De aanvraag kan pas als volledig beschouwd worden nadat de betaling integraal is gebeurd.

Artikel 5: De technisch adviseur van de interlokale vereniging "Woonwinkel KLM" waar de gemeente deel van uitmaakt, is voor de duur van het samenwerkingsverband gemachtigd tot opmaak van de technische verslagen en adviezen in het kader van het conformiteitsattest.

Artikel 6: Inwerkingtreding

Deze beslissing treedt in werking vanaf 1 januari 2021. Het besluit betreffende het afleveren van een conformiteitsattest goedgekeurd door de gemeenteraad op 8 mei 2018 wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2021.

Artikel 7 : Bekendmaking

Het retributiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns), 3 onthoudingen (Marcel Belgrado, Sonja Becq en Emiel De Boeck)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Overname uitgeruste wegenis en inlijving in het openbaar domein verkaveling "Drijpikkelstraat"

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 18 november 2014 (met op 8 maart 2016 een addendum) een overeenkomst goed voor een verkavelingsproject waarbij een grond zou worden verkaveld in  37 kavels voor eengezinswoningbouw waarbij aan de verkavelaar de verplichting werd opgelegd om de door hem uitgeruste wegenis na de definitieve oplevering der werken kosteloos over te dragen aan de gemeente. Op 1 maart 2019 werden de werken definitief opgeleverd.

Het betreft een gedeelte van het onroerend goed gekend onder Meise, Wolvertem, 2° afdeling sectie C nr 396 V2 langsheen de Drijpikkelstraat  lot 38 zoals aangeduid op het opmetingsplan d.d.  29 juni 2020 opgemaakt door studiebureau Geotec.

Uit voormeld opmetingsplan blijkt dat de over te dragen grond een oppervlakte heeft van 65a85ca.

De afstand geschiedt tot algemeen nut, met name om de aangelegde wegenis in te lijven in de openbare wegenis van de gemeente.

Er werd een ontwerp van notariële akte opgesteld door notaris Gypens.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Het rondschrijven van de Gouverneur van Brabant de dato 22 maart 1982 nr. 14/26-8977B, betreffende vervreemdingen, verwervingen en ruilingen van onroerende goederen en rechten.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 21 mei 2019 van ABB over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

Positief advies. Het verlijden van de akte van overdracht van de uitgeruste wegenis gebeurt in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2014 en geschiedt ter algemeen nut. Met de overdracht van de aangelegde wegenis wordt geen uitspraak gedaan over de bestemming noch eigendom van het restperceel 178C2.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname ten kosteloze titel van een gedeelte van het onroerend goed gekend onder Meise, Wolvertem, 2° afdeling sectie C nr 396 V2 langsheen de Drijpikkelstraat  lot 38 zoals aangeduid op het opmetingsplan d.d.  29 juni 2020 opgemaakt door studiebureau Geotec. Het overdrachtsplan en het ontwerp notariële akte worden goedgekeurd.

Artikel 2

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, namelijk om te worden ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.

Artikel 3

De notariële akte zal namens de gemeente ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 3 stemmen voor (Marcel Belgrado, Sonja Becq en Emiel De Boeck), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Diana Tierens en Roel Baudewyns), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Diana Tierens en Roel Baudewyns), 10 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

De opmaak van evacuatieplannen en het plaatsen van pictogrammen 2021-2025 - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma's

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “De opmaak van evacuatieplannen en het plaatsen van pictogrammen 2021-2025” werd een bestek met nr. 2020660 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 23.090,00 excl. btw of € 27.938,90 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 15 januari 2021 om 10.00 uur voorgesteld.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de technische dienst.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 61030000/01191 en in het budget van de volgende jaren.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61030000/01191

______________

€ 150.028,99

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020660 en de raming voor de opdracht “De opmaak van evacuatieplannen en het plaatsen van pictogrammen 2021-2025”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 23.090,00 excl. btw of € 27.938,90 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- PubliCoen Safety & Sign, Mechelsesteenweg 450 te 1930 Zaventem;
- Peeters-Lambrechts, Pedro Colomalaan 3 te 2880 Bornem;
- SOMATI FIE NV, Industrielaan 19A te 9320 Erembodegem;
- Certeso, Industriepark 1003 te 3545 Halen;
- Ardor bvba, Heiveld 1a te 3980 Tessenderlo;
- Fire Training en Consulting, Madeliefjesstraat 36A te 1850 Grimbergen.

Artikel 4

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 15 januari 2021 om 10.00 uur.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2020, op budgetcode 61030000/01191 en in het budget van de volgende jaren.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Onderhoud trage wegen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Onderhoud trage wegen” werd een bestek met nr. 2020697 opgesteld door de Technische Dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 190.000,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de technische dienst.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22400000/02000

3-3-7

€ 265.452,58

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020697 en de raming voor de opdracht “Onderhoud trage wegen”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 190.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Renovatie daken - zwembad De Wauwer en Fusieschool (GBS) - 2020605 - Goedkeuring verrekening 1

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 7 september 2020 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Renovatie daken - zwembad De Wauwer en Fusieschool (GBS)” aan LID nv, Industrieweg 1019 te 3540  Herk-de-Stad tegen het nagerekende offertebedrag van € 84.502,77 excl. btw of € 95.844,08 incl. btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2020605.

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

Bijwerken+€ 20.249,50

Totaal excl. btw=€ 20.249,50

Btw+€ 4.252,40

TOTAAL=€ 24.501,90

Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 23,96%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 104.752,27 excl. btw of € 120.345,98 incl. btw bedraagt.

Voor  deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/2 (Onvoorzienbare omstandigheden in hoofde van de aanbesteder).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

De leidend ambtenaar de heer Werner Panis verleende gunstig advies.

Bij de afbraak is gebleken dat er ernstige en onvoorziene vochtopname in de bestaande isolatie/beplating/balken vastgesteld werd, waardoor we genoodzaakt zijn deze te verwijderen en te vervangen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcodes 22100000/01191-INVESTERING-O.

Een visum is vereist van de financieel directeur. De financieel directeur verleende visum op 30 november 2020.

De uitgave is voorzien in het budget.

Rekening

Actie

Beleidscode

Vastgelegd

22100000/01191

______________

Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Gebouwen : algemeen buitengewoon onderhoud

€ 175.000,00

 

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1 van de opdracht “Renovatie daken - zwembad De Wauwer en Fusieschool (GBS)” voor het totaal bedrag in meer van € 20.249,50 excl. btw of € 24.501,90 incl. 21% btw.

Artikel 2

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcodes 22100000/01191-INVESTERING-O.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Basissubsidies en verdeling noodfonds cultuur 2020

MOTIVERING

Feiten en context

In 2020 hebben veel verenigingen hun werking niet of slechts deels kunnen uitvoeren omwille van Covid-19. Veel activiteiten waren gepland en moesten geannuleerd worden of konden in 2020 niet gepland worden.

De basissubsidies in 2020 toekennen volgens het normale subsidiereglement zou voor veel verenigingen betekenen dat ze geen of amper basissubsidie ontvangen.

De raad van bestuur van de cultuurraad besliste in een overleg op 20 augustus 2020 om dezelfde basissubsidies als vorig werkingsjaar uit te betalen, dit met de motivatie dat vorig werkjaar wel als een 'normaal' jaar kan beschouwd worden.

De 2 verenigingen die ondertussen gestopt zijn krijgen geen subsidies meer, de 4 nieuw erkende verenigingen krijgen dezelfde subsidies als een gelijkaardige vereniging uitbetaald.

De verenigingen die lid zijn van de cultuurraad, met uitzondering van de buurtcomités, krijgen naast  de basissubsidies dit jaar ook nog een bijkomende subsidie vanuit het noodfonds, bij deze al deel I.

Juridische gronden

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid.

De gemeenteraadsbeslissing van 20 mei 2019 houdende de goedkeuring van het subsidiereglement ter bevordering van het sociaal-culturele leven in Meise.

Het verslag van de algemene vergadering van de cultuurraad van 14 september 2020 waar het punt aan bod kwam.

Het ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 19 juni 2020 houdende dringende maatregelen inzake de noodfondsen cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en inzake de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, artikel 3.

Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2020 tot toekenning van steun aan culturele organisaties en kwetsbare kernspelers in het kader van het noodfonds.

De gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 houdende de goedkeuring van het kader ter besteding van de middelen in het kader van het noodfonds.

Advies/argumentatie

De subsidies hebben als doel het bevorderen van het sociaal-culturele leven in Meise. Dit jaar kunnen we voor de basissubsidies geen rekening houden met het subsidiereglement.  Aangezien veel verenigingen geen of amper activiteiten of zelfs hun gewone werking niet hebben kunnen uitvoeren tgv Covid-19, werd beslist om dezelfde basissubsidies als het werkingsjaar 2018-2019 toe te kennen.

Voor de uitbetaling van deel I van het noodfonds werden de werkingssubsidies (op uitzondering van  de buurtcomités en de 2 verenigingen die stoppen met hun werking) pro rata de basissubsidies omgezet.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2020.

BI

AR

Beschikbaar budget

07052

64900000

€ 19.385,10 + € 33.570,17

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de toekenning van volgende basissubsidies en deel I uit het noodfonds voor socio-culturele verenigingen goed:

     Basissubsidies + Noodfonds deel I   

Ambraz Bambi

€ 98,67 + € 439,84

BE38 7460 0610 3772

Brixiuskoor

€ 112,77 + € 502,69

BE34 7341 4609 0190

Buren van Oppem vzw

€ 98,67

BE79 7360 5595 6233

Buurtcomité A. De Gasperi

€ 112,77

BE36 4373 1054 0181

Buurtcomité Begonialaan

€ 112,77

BE18 0630 0869 4265

Buurtcomité Buitenbergers

€ 98,67

BE67 1030 4969 5087

Buurtcomité Kleine Wouwer

€ 56,38

BE58 0012 3541 9379

Buurtcomité Kleinendries

€ 98,67

BE73 7310 4718 9360

Buurtcomité Molenkouter

€ 112,77

BE52 4265 0886 5109

Buurtcomité Ossegemstraat

€ 126,98

BE53 7440 5247 3353

Buurtcomité Tuinwijk

€ 98,67

BE75 3770 6604 8751

Carmina Kamerkoor

€ 225,53 + € 1.005,34

BE44 7350 3932 9545

De Meisekes

€ 225,53 + € 1.005,34

BE51 9731 1304 6662

De Okelaar

€ 270,00 + € 1.203,57

BE81 5230 8055 3424

Erfgoedkring Berla vzw

€ 338,30 + € 1.508,03

BE80 7380 4197 7477

Femma REL

€ 239,63 + € 1.068,19

BE45 7995 3219 9289

Ferm Meuzegem

€ 197,34 + € 879,67

BE70 7341 8916 1325

Ferm St-Brixius-Rode

€ 126,86 + € 565,50

BE72 7341 4607 3016

Ferm Westrode

€ 169,15 + € 754,01

BE84 7341 4226 5259

Gezinsbond Meise

€ 324,20 + € 1.445,17

BE94 0680 7050 8014

Gezinsbond Wolvertem

€ 155,05 + € 691,16

BE95 0013 0590 7158

Jeugdfanfare Muzikalowé

€ 225,53 + € 1.005,34

BE72 7370 4347 2716

Kamerkoor Helicante

€ 225,53 + € 1.005,34

BE40 9796 4266 9663

KF De Eendracht Westrode

€ 338,30 + € 1.508,03

BE72 7370 4347 2716

KF St-Cecilia Wolvertem

€ 324,20 + € 1.445,17

BE59 4373 1087 4126

Kris-Kras

€ 197,34 + € 879,67

BE20 7341 4611 5856

KVG Londerzeel

€ 140,96 + € 628,35

BE09 0680 4181 0057

KWB Meise

€ 183,24 + € 816,82

BE75 7865 8771 0351

LAK

€ 197,34 + € 879,67

BE37 7340 1882 9628

Landelijke Gilde Westrode

€ 380,00 + € 1.693,91

BE69 7341 8908 9078

Natuurpunt

€ 338,30 + € 1.508,03

BE19 4239 0772 3112

Neos

€ 270,00 + € 1.203,57

BE80 7360 6486 5277

Okra Meise

€ 338,30 + € 1.508,03

BE08 7330 2692 5513

Okra Westrode

€ 169,15 + € 754,01

BE18 0682 4296 9465

PASAR Meise

€ 338,30 + € 1.508,03

BE83 7995 5457 9415

Rossem Leeft

€ 211,44 + € 942,53

BE46 7360 5520 9636

Rotaryclub Meise-Bouchout

€ 155,05 + € 691,16

BE16 0013 8897 9574

Stripotheek de 9de kunst

€ 253,72 + € 1.131,00

BE 76 9796 1483 3895

't Verloren Uurke

€ 338,30 + € 1.508,03

BE77 7775 9713 8342

vtb Kultuur

€ 338,30

BE094239 1088 0157

 

vzw KInderdagverblijf Lentetuiltje

€ 169,15 + € 754,01

BE82 7341 8915 5968

Warm Westrode

€ 253,72 + € 1.131,00

BE56 7865 6660 6888

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Verdeling noodfonds jeugdwerkinitiatieven

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks dienen de jeugdwerkinitiatieven een subsidiedossier in te dienen voor 30 september van het betreffende jaar. Dit dossier omvat de aanvraag voor de werkingstoelage aan de jeugdwerkinitiatieven.

Juridische gronden

Het decreet van 13 juli 2001, houdende de subsidiëring van gemeentebesturen en de Vlaamse gemeenschapscommissie inzake het voeren van een jeugdwerkbeleid.

Reglement inzake de subsidiëring van de jeugdwerkinitiatieven, waarin de laatste aanpassingen werden goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2019.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 41.

De gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2020 houdende de goedkeuring van het kader ter besteding van de middelen in het kader van het noodfonds.

Advies/argumentatie

De voorzitters van de vier adviesraden (cultuurraad, sportraad, GC de Muze van Meise, jeugdraad) hadden tijdens de zomer van 2020 overleg over de manier waarop de middelen uit het noodfonds verdeeld zouden kunnen worden. Op basis van een brief van de voorzitters n.a.v. dit overleg werd een collegepunt opgemaakt en een beslissing voor de gemeenteraad opgemaakt. Volgens deze beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 wordt een eerste deel van het noodfonds aan de verschillende verenigingen verdeeld pro rato de werkingssubsidies.

De jeugdraad deed onderzoek naar de extra uitgaven en geleden verliezen door de jeugdwerkinitiatieven en vindt de verdeling volgens de werkingssubsidies geen goed idee. Te meer omdat er in de huidige formule dan verenigingen uit de boot vallen die geen werkingstoelage ontvangen (Chiro plus Eversheim en KAJ Wolvertem).

De jeugdraad stelt daarom een alternatieve verdeling voor, waarbij 5 criteria voorop gesteld worden (De volgens dit systeem bekomen verdeling kan men raadplegen in bijlage).

- basissubsidie: 30%

- ledenaantal: 15%

- vaste kosten: 30%

- geleden verliezen: 20%

- extra kosten door corona: 5%.

De jeugddienst kan zich in dit voorstel vinden.

Indien de verdeling toch volgens de beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 (en dus pro rata werkingstoelage) dient te gebeuren kan de hierboven voorgestelde verdeling toegepast worden op het 2de gedeelte van de middelen van het noodfonds die in 2021 worden toegekend over de verschillende verenigingen en sectoren heen.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2020.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/64900000/01900 : COVID-19-noodfonds

 

€ 201420,91

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met een gedeeltelijke herziening van de beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 en om de middelen uit het noodfonds (deel I) te verdelen volgens het voorstel van de jeugdraad in bijlage.

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing zal voor uitvoering gegeven worden aan de financieel directeur.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Vaststelling agressieprotocol sociale dienst, dienst burgerzaken en baliemedewerkers

MOTIVERING

Dit punt wordt verdaagd naar de volgende gemeenteraad van 18 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Rapportering klachten gemeente 2020

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Gemeentelijke basisscholen - Professionaliseringsbeleid - 2020-2021

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals bepaald in het kwaliteitsdecreet dient elke school jaarlijks een professionaliseringsplan op te stellen.

Het professionaliseringsplan bevat de nascholingsbehoeften op niveau van de school en van de personeelsleden.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het kwaliteitsdecreet van 8 mei 2009.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Het protocol van akkoord van het ABOC van 27 oktober 2020.

De schoolraad heeft het professionaliseringsplan van de gemeentelijke basisscholen goedgekeurd.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het professionaliseringsplan, voor het schooljaar 2020-2021, van de gemeentelijke basisscholen goed te keuren.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Akademie voor Muzische Kunsten - Professionaliseringsbeleid - 2020-2021

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals bepaald in het kwaliteitsdecreet dient de Akademie voor Muzische Kunsten een professionaliseringsplan op te stellen.

Het professionaliseringsplan bevat de nascholingsbehoeften op niveau van de school en van de personeelsleden.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het kwaliteitsdecreet van 8 mei 2009.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Advies/argumentatie

Het protocol van akkoord van het ABOC van 27 oktober 2020.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het professionaliseringsplan, voor het schooljaar 2020-2021, van de Akademie voor Muzische Kunsten goed te keuren.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Uitbreidingsronde inkomsten gerelateerde kinderopvanginitiatieven voor baby's en peuters T2A in kader van meerjarenprogrammatie

MOTIVERING

Feiten en context

De Vlaamse regering maakt deze legislatuur iets meer dan zevenentwintig miljoen euro aan subsidies vrij om 2.500 extra plaatsen te creëren in de kinderopvang van baby's en peuters inkomenstarief trap twee A. De Vlaamse regering wil met deze uitbreidingsronde vooral nieuwe plaatsen creëren in die gemeenten waar de nood het hoogst is. Meise behoort tot deze gemeenten en heeft recht op 7 van deze plaatsen.  

Het lokaal bestuur heeft als lokale regisseur een belangrijke inbreng bij de ontwikkeling van het lokale kinderopvangaanbod. Er wordt ons vanuit het agentschap Opgroeien (Kind en gezin) gevraagd om criteria op te stellen die bijdragen tot een kwaliteisvolle opvang.  Deze criteria worden gescoord op 8 punten aan de hand van een vooraf vastgelegde procedure.  Na het scoren maakt het lokaal bestuur een advies op voor alle kandidaat opvanginitiatieven. Dit kan positief of negatief zijn. Het advies wordt overgemaakt aan het agentschap Opgroeien.  Zij kennen de uiteindelijke plaatsen toe aan de kandidaat opvanginitiatieven. 

Juridische gronden

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 (BS 25 juli 2014) houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters (of kortweg ‘het Procedurebesluit genoemd) legt de programmatieregels vast en de regels die het Agentschap Opgroeien moet naleven bij het opmaken van een oproep en het doorlopen van de procedure (zie art. 57 – 58).

Daarnaast voorziet het Procedurebesluit op een aantal punten dat de minister door middel van een ministerieel besluit voor elke uitbreidingsronde de nadere regels moet bepalen.

Naast het Procedurebesluit moet er dus steeds rekening gehouden worden met het ministerieel besluit dat voor de desbetreffende uitbreiding geldig is.

De adviesopdracht van het lokaal bestuur is vastgelegd in Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Artikel 7 bepaalt dat het lokaal bestuur advies kan geven aan het Agentschap Opgroeien over de uitbreiding van kinderopvang binnen het eigen grondgebied. Het advies van het lokaal bestuur is gebaseerd op de strategische meerjarenplanning van het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Als lokaal bestuur werd ons gevraagd de regierol op te nemen voor de uitbreidingsronde inkomsten gerelateerde kinderopvanginitiatieven voor baby's en peuters trap twee A in kader van het meerjarenprogrammatie.

Volgende documenten werden opgesteld:

1. Overzicht criteria voor advies bij uitbereidingsronde inkomensgerelateerde kinderopvang baby's en peuters trap twee A in kader van meerjarenprogrammatie.

2. Procedure 'Advies van lokaal bestuur over aanvragen nieuwe plaatsen inkomenstarief trap twee A voor kinderopvang baby's en peuters in kader van de meerjarenprogrammatie.

3. Begeleidende brief aan alle kinderopvanginitiatieven baby's en peuters.

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Volgende documenten worden goedgekeurd (zie bijlagen):

1. Overzicht criteria voor advies bij uitbreidingsronde inkomensgerelateerde kinderopvang baby's en peuters trap twee A in het kader van meerjarenprogrammatie.

2. Procedure 'Advies van lokaal bestuur over aanvragen nieuwe plaatsen inkomenstarief trap twee A voor kinderopvang baby's en peuters in kader van de meerjarenprogrammatie'.

3. Begeleidende brief aan alle kinderopvanginitiatieven baby's en peuters.

Artikel 2

Bij goedkeuring van de criteria, procedure en begeleidende brief worden alle betrokken kinderopvanginitiatieven op vrijdag 18 december 2020 ingelicht aan de hand van een persoonlijk schrijven.  Zij kunnen na de oproep van het agentschap Opgroeien januari 2021 hun kandidatuur indienen per aangetekend schrijven ter attentie van de verantwoordelijke kinderopvang.

Artikel 3

Na ontvangst van alle kandidaturen, wordt er door de verantwoordelijke kinderopvang i.s.m. Huis van het Kind een voorstel tot advies uitgewerkt . Dit wordt ter goedkeuring op het college van burgemeester en schepenen gelegd op een nog nader te bepalen datum. (Voorjaar 2021)

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Sonia Lathouwers, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Afkoppeling bepaalde straten in wijk Molenkouter - Toegevoegd punt

Emiel De Boeck stelt volgende vraag:

Feiten en context

Medio juli 2020 hebben de inwoners (eigenaars) van de Leon Fisherlaan, Eeuwfeestlaan en Fernand Lehmanlaan in de wijk Molenkouter  Fisherlaan,  een brief in de bus gekregen, uitgaande van gezamenlijk de gemeente Meise en Aquafin.

In deze brief werd aan de inwoners (eigenaars) meegedeeld dat zij op hun privé-grond (en op hun kosten) het regenwater en het afvalwater “moeten” scheiden.  

Er werd een aanbod gedaan om een plan daartoe (“afkoppelingsplan”) gratis op te laten stellen door een studiebureau (Van den Broeck Studiebureau). Het Studiebureau is in augustus  langs geweest.

Op 23 november 2020 hebben de buurtbewoners opnieuw in een brief van de gemeente Meise en Aquafin een door het Studiebureau opgesteld individueel rapport (‘afkoppelingsdossier”) toegezonden gekregen.

Dit afkoppelingsdossier bevat :

Een verslag met de beschrijving van de bestaande toestand inzake waterafvoer.

Een beschrijving van wat er moet gebeuren om regen- en afvalwater te scheiden (waar dit                             nog niet gebeurd is) met een kostenraming.

Een overeenkomst tussen de gemeente en de inwoner (eigenaar) waarin de inwoner                             (eigenaar) zich akkoord verklaart met de nodig geachte aanpassingswerken zoals beschreven                             in het verslag van het Studiebureau, deze uit te voeren tegen uiterlijk 1 juni 2021 en een                                           officiële keuring te laten uitvoeren (op kosten van inwoner/eigenaar)

Een toelichting over een eventuele gemeentelijke subsidie (40% (80%) van de kostprijs voor                             de afkoppeling met een maximum van 500 (1.000) euro na afwerking, keuring en op voorleg                             van facturen (verhoging op voorwaarde van opvang in een regenput met minimaal 3                                           aftappunten).

Het akkoord met de gemeente over de uit te voeren werken (“Overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater”) en het verslag moet voor goedkeuring ondertekend worden en bij de gemeente uiterlijk binnen 1 maand na verkrijging van het rapport (dus tegen 23 december as.) ingediend worden.

Heel veel inwoners (eigenaars) van de woningen in deze  straten zijn ongerust en kritiek op de door het Studiebureau opgelegde aanpassingswerken leeft.  De meeste woningen in deze wijk zijn immers gebouwd vanaf de ’30 tot einde der 70’ jaren (nieuwbouw vertegenwoordigt wellicht niet meer dan 10 à 15%).  Bij de meeste woningen zal er dus een (dure) “afkoppeling” moeten gebeuren.

Enkele van de meest gehoorde opmerkingen bij de buurtbewoners (die meestal wel instemmen met het verantwoorde doel van de scheiding van regen- en afvalwater) zijn :

Zij moeten zich op zeer korte termijn akkoord verklaren met een éénzijdig door een                             studiebureau “opgelegd” uitvoeringsplan (binnen 1 maand) en eveneens op korte termijn de                             werken uitvoeren (6 maanden). Bij velen gaat het om ingrijpende werken.

Er wonen nog al wat oudere inwoners die overdonderd  worden door deze actie en bezorgd                             zijn over de financiële consequenties ervan.

Er worden door het studiebureau soms grote en dure (grond-) werken aanbevolen met                             weinig effect op de afscheiding (bijv. oprit openbreken voor leggen van een aparte                                           regenwater-afleiding naar de straat wanneer voor een garage een “drainagerichel” aangelegd               is; afkoppelen van overloopsystemen van bestaande regenputten (gelegen in in de tuin) en                             aanleggen aparte afvoerleiding naar de straat (met boring onder de woning, etc.).

Voor de reden van bepaalde werken is de inwoner (eigenaar) zelf niet verantwoordelijk (bijv.                             verplichte installatie van een dompelpomp in een garage (met “drainagerichel”) met (zelf                             lichtjes) aflopende toegang omdat de aansluitingsklok met het regenwater stelsel in de straat               door de overheid niet diep genoeg werd aangelegd .

Soms is het advies om het regenwater via een “drainageput” gewoon in de tuin (eventueel                             dicht bij de buren) te laten insijpelen. Wetende dat de natuurlijke ondergrond in de wijk                                           bestaat uit zware leem, kan dit bij zware regenval leiden tot wateroverlast.

Het is niet altijd éénduidig of het afval- dan wel regenwater betreft (bijv. afvoer van opritten                             en terrassen moet aangesloten worden op het regenwater-stelsel, maar bijvoorbeeld bij het                             wassen van auto’s, het ontmossen van terrassen, etc, kan hier dus ook water met chemische                             producten afgevoerd worden).

Wat het meest storend is, dat:

het door het studiebureau toegestuurde “afkoppelingsadvies” éénzijdig is opgesteld en door                             de gemeente verplichtend wordt opgelegd; het “afkoppelingsadvies is niet voor                                                         bespreking/variatie vatbaar is.

aan de inwoner slechts een zeer korte termijn (akkoord moet binnen zijn binnen 1 maand)                             wordt geboden om eventueel een andere opinie te vragen,te beoordelen en voor te                                           leggen/te bespreken met de bevoegde gemeentediensten;

de uitvoering van de werken (en de eindtermijn van juni 2021) thans verstoord kan worden                             door de heraanleg van  de betrokken straten in de wijk.

 

Vraag:

Er wordt gevraagd om:

- De termijnen  waarbinnen beslissingen genomen moeten worden en werken worden uitgevoerd, te verlengen, na samenspraak met de bewoners/eigenaars van de woningen in bedoelde straten.

- Aan de bewoners/eigenaars minstens de kans te bieden om, wanneer zij dit nodig achten, aan de bevoegde gemeentediensten een alternatief/variant als oplossing voor te leggen en dit te bespreken, uiteraard ook steeds met het doel de afkoppeling te realiseren.

- Meer ondersteuning te geven en duidelijkere afspraken te maken met de betrokkenen.

Antwoord door schepen Roel Anciaux

In september 2010 werden de wegenis- en rioleringswerken in de Leon Fischerlaan, F. Lehmanlaan en Eeuwfeestlaan gestart, waarbij er gescheiden riolering werd aangelegd in deze straten. De werken werden beëindigd op 1 juni 2011.

Overeenkomstig de Vlarem-wetgeving moesten deze woningen na beëindiging van de werken afgekoppeld worden op privaat domein. De afkoppeling had dus reeds in 2011 moeten zijn gebeurd.

Keuringen op afkoppeling werden verplicht na 1 juli 2011. Het project in de voormelde straten was dus op het moment van oplevering niet keuringsplichtig.

De gemeente Meise heeft in oktober 2011 voor de eerste maal een afkoppelingsdeskundige aangeduid die de particulieren bijstond bij de afkoppelingsplicht op privaat domein door het opstellen van afkoppelingsstudies per woning. Dit werd voor de eerste keer gedaan in het kader van de wegenis- en rioleringswerken van de Meusegemstraat.

In 2016 werd door de technische dienst nagekeken welke straten in het verleden werden uitgerust met een nieuwe, gescheiden riolering. Hieruit bleek tot onze spijt dat bij verschillende projecten de scheiding op privaat domein niet of nauwelijks was uitgevoerd. Op die manier hebben de vele miljoenen investeringen die er door de gemeente gedaan worden in een gescheiden rioleringsstelsel natuurlijk niet veel zin.

Voor het grote Aquafin-project in Wolvertem (Karel Baudewijnslaan en omgeving, Driesstraat, Godshuisstraat, Mangelschotsstraat, Merchtemsesteenweg en Heidestraat) werd in een eerste fase een afkoppelingsdeskundige aangesteld. Hier werden de studies bij de particulieren uitgevoerd in 2017, zodat de afkoppelingswerken konden uitgevoerd worden in 2017 en 2018.

In het kader van het voorliggend project werd in 2020 opdracht gegeven aan Aquafin om ook de afkoppelingsstudies voor de Leon Fischerlaan, F. Lehmanlaan en de Eeuwfeestlaan op te starten.

Voor de burgers van deze straten werden 2 infovergaderingen georganiseerd op 17 juni 2020 en 3 september 2020, waar de afkoppelingsdeskundige ook steeds aanwezig was en deze aan de inwoners de uitleg heeft gegeven over de manier van opmaken van de afkoppelingsstudies. Hierbij bleek dat de inbreng door de particulieren in de opmaak van de studies van zeer groot belang was. Iedere eigenaar van de desbetreffende straten werd ook persoonlijk per brief op deze vergaderingen uitgenodigd.

In oktober 2020 werden ook alle woningen huis per huis bezocht door de afkoppelingsdeskundige, waarbij ter plaatse de bestaande rioleringsleidingen op privaat domein in kaart werden gebracht en mogelijke oplossingen werden besproken.

De afkoppelingsdeskundige heeft dan voor iedere woning an sich de economisch voordeligste oplossing uitgewerkt, rekening houdende met een aantal voorstellen van de bewoners. Deze voorstellen werden nogmaals bekeken door de interne afkoppelingsdeskundige van de gemeente en daarna goedgekeurd door het college.

De goedgekeurde studies werden dan opgestuurd naar de particulieren waarbij inderdaad werd vermeld dat de afkoppelingswerken moesten voltooid zijn tegen 1 juni 2021. Dit was ook reeds gemeld op de beide voorvermelde infovergaderingen.

Gezien actueel de kasseien in de Leon Fischerlaan, F. Lehmanlaan en de Eeuwfeestlaan worden heraangelegd en de einddatum voor deze werken voorzien is begin maart 2021 hebben we besloten, naar analogie met andere rioleringswerken in het verleden waar de termijn voor afkoppeling werd gelegd op 6 maanden na oplevering van de wegen- en rioleringswerken, de einddatum voor de afkoppelingswerken in de Leon Fischerlaan, F. Lehmanlaan en de Eeuwfeestlaan te verleggen naar 30 september 2021. Dit betekent een verlenging van de termijn met 4 maanden. Dit werd reeds eerder aan de vertegenwoordiger van de inwoners gemeld.

Dit wordt ook aan alle eigenaars gemeld in een persoonlijk schrijven. In dit schrijven wordt tevens nogmaals vermeld dat advies inzake het afkoppelingsdossier, opgesteld door studiebureau Van den Broeck, geen verplichting is. De eigenaars mogen hiervan afwijken, zolang het resultaat een conforme afkoppeling is met als resultaat een conform keuringsattest van de private riolering. Voor ons telt enkel het resultaat: de ontkoppeling moet resulteren in een conform keuringsattest.

Indien de eigenaars een andere, aangepaste, conforme afkoppeling wensen te realiseren, dan kan er ook nu nog steeds contact opgenomen worden met studiebureau Van den Broeck. Zij zullen het aangepast ontwerp dan bekijken en bijkomend advies geven. Dit advies kan in eerste instantie via mail of telefonisch maar indien nodig zal studiebureau Van den Broeck eveneens ter plaatse komen.

Nog dit: de aanstelling van het studiebureau die al deze taken gratis uitvoert voor onze inwoners is geen verplichting. Dit is een keuze die we met de gemeente hebben gemaakt om onze inwoners zo goed als mogelijk bij te staan.

Voor ons staat het resultaat dus centraal: een conforme afkoppeling die zal leiden tot een betere waterkwaliteit. Daarom doen we het.

Er is dus te allen tijde wel degelijk een open communicatie gevoerd naar de eigenaars met op ieder moment mogelijkheden tot inspraak. De dienstverlening die gegeven wordt door het studiebureau is zeker en vast een meerwaarde die gratis wordt aangeboden aan de inwoners.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Oplossing voor "hogenood" - Openstellen en onderhoud van publieke toiletten - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Met de corona-crisis wordt duidelijk(er) dat de nood aan publieke toiletten hoog is.

Sowieso is er de nood voor toiletten voor mensen met bepaalde ziektebeelden, maar ook voor wandelaars /fietsers… is er wel eens een moment van “hoge nood”. Zeker wanneer er veel meer dan vroeger gewandeld en gefietst wordt en cafés en restaurants gesloten zijn. Bovendien staat de kerstvakantie voor de deur.

De corona-crisis maakt het tekort aan publieke toiletten acuut, maar ook na deze crisis blijft het nuttig om publiek toegankelijke toiletten te voorzien.

Op de app van “hogenood.nl” staat voor onze gemeente enkel de sportschuur ( met beperkte uren) aangeduid als locatie met een publiek toilet.

Meise beschikt  nochtans op verschillende locaties over toiletten, die echter niet altijd voor het publiek open/toegankelijk zijn.

Denk maar aan toilet in het Neromhof (visclub), Kerkhof Meise, Sportschuur Wolvertem, Centrum Meise (cultuurhuis of aan de bib), in ’t Ameuzement .. . Toiletten op grondgebied/eigendom van de gemeente kunnen sowieso door de gemeente worden opengesteld en onderhouden, maar mogelijk zijn er ook afspraken te maken met organisaties/clubs om toiletten toegankelijk te maken indien de gemeente voor het onderhoud ervan kan zorgen.

Vraag is dus dat de gemeente op korte termijn  initiatief neemt om: 

- mogelijk publiek toegankelijke toiletten te inventariseren

-desgevallend in afspraak met de organisaties/eigenaars,  deze toiletten publiek en                             toegankelijk te maken

-deze geregeld te onderhouden

-te zorgen voor de nodige informatie over het bestaan van die toiletten (aanduiding aan                             locatie en op apps zoals www.hogenood.nu).

BESLUIT

Het voorstel wordt verworpen.

Met 10 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Herwig Cornelis, Jacques Wouters, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Diana Tierens en Roel Baudewyns)

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Aanpassing/onderhoud van het wegje dat de verbinding vormt tussen Kapellelaan en de kruising Kartuizerslaan-Kapittellaan - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Bij vroegere voorstellen tot aanpassing van de voetwegen in de gemeente vroeg ik reeds om ook het wegje dat de verbinding vormt tussen Kapellelaan en de kruising Kartuizerslaan-Kapittellaan in een volgende aanbesteding mee op te nemen.

Gezien zulks niet officieel genotuleerd wordt, en deze werken ook niet opgenomen werden bij volgende aanbesteding is de vraag om dit officieel te agenderen.

Raadslid Sonja Becq vraagt om bij een volgende beslissing omtrent de aanpassing/onderhoud van wegen of voet-wandel- of fietswegen ook de aanpassing van het wegje dat de verbinding vormt tussen de Kapellelaan en de kruising Kartuizerslaan-Kapittellaan mee op te nemen.

Antwoord

Schepen Roel Anciaux antwoordt dat dit ter plaatse met de dienst zal worden bekeken. We gaan bekijken of we dit met eigen personeel kunnen oplossen of dienen uit te besteden. Het is correct dat dit vatbaar is voor verbetering.

Sonja Becq stelt de vraag of er verlichting kan worden voorzien. Roel Anciaux antwoordt dat dit mee wordt bekeken.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Informatica - Veiligheid van dataopslag gemeente Meise - Toegevoegd punt

Paul Aerts stelt volgende vraag:

Vraag

Op de gemeenteraad van 16/11 ll. stonden een aantal punten aan de agenda ivm intergemeentelijke samenwerking inzake IT-toepassingen (vnl. in het kader van VERA).

Bij die gelegenheid hebben wij aandacht gevraagd voor de kwetsbaarheid van onze eigen servers waarop de gegevens van gemeente, OCMW en perifere gemeentelijke diensten worden opgeslagen. Deze IT-installaties bevinden zich hoofdzakelijk in het NAC. Het antwoord van de burgemeester en het college tijdens de raad kwam er op neer dat alles voldoende beveiligd was en we ons geen zorgen hoefden te maken.  

Hoe kwetsbaar een eigen serverbeheer wel is, mochten ondertussen verschillende gemeenten in Vlaanderen ondervinden: Kuurne reeds enkele weken geleden, vorige woensdag Dilbeek, één van de grotere gemeenten uit Vlaams-Brabant. Onnodig te zeggen dat de hackers dit doen met de bedoeling besturen af te persen in cryptomunten maar dikwijls gebeurt dit ook gewoon voor de uitdaging waarbij verschillende groepen (dikwijls ontevredenen met het beleid) zich verenigen. Wanneer men het slachtoffer wordt van dergelijke hacking is de ‘recovery’ van data en het herstel van de oorspronkelijke bestanden meestal bijzonder moeilijk en duur: ik verwijs naar de high-tech firma ASCO uit Zaventem (lucht- en ruimtevaarttoepassingen) die vorig jaar meer dan een maand zo goed als plat lag na een aanval en het merendeel van haar personeel op technische werkloosheid stuurde. 

Als ex-gemeentelijke bestuurders bij Havi-GIS (later Infrax ->Fluvius) hebben wij indertijd mee beslist om onze aangesloten gemeenten te voorzien van een eigen ‘back-bone’-glasvezellus waarop ons intern telefonie (892-nrs) - en dataverkeer relatief beveiligd, maar vooral erg goedkoop (onafhankelijk van providers zoals Proximus en Telenet) kan verlopen op het onderhoud van de glasvezelkabel na. Nadien hebben we zowel de toenmalige collegeleden als het OCMW-bestuur er op gewezen dat de eigen serverinstallaties niet de gewenste optimale veiligheid bieden en dat aansluiting via de glasvezel bij grote datacenters (met instant back-up installaties) zorgt voor veiligheid en rationalisatie (geen beheer/onderhoud/update en vervanging meer van eigen installaties en serverracks in dikwijls moeilijk of onvoldoende beveiligde lokalen). Documentatie en contactpersonen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden werden toen ter beschikking gesteld. 

Verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben deze stap reeds gezet (o.a. via Infrax-Fluvius). Wanneer volgt Meise deze logische evolutie waardoor onze IT-ers zich ipv met hardware & beveiliging full-time met het uitrollen en ondersteunen van software op de lokale platformen (PC, /laptop/systeemschermen/GSM,…) kunnen bezighouden.

Onze LB+-fractie is zeer bekommerd om de veiligheid van de gegevens van onze gemeente en van onze burgers. Vergaderingen op afstand en telewerk zorgen bovendien voor extra-zorgen bij alle besturen om te verhinderen dat kleine ‘security-flaws’ in verbindingen ‘security-breaches’ veroorzaken in de systemen waar hackers dankbaar gebruik kunnen van maken. Een eventuele cyberaanval zou de gemeente die reeds geconfronteerd wordt met de coronakosten bovendien veel geld kunnen kosten.

LB+fractie vraagt dat het gemeentebestuur op de raad van december (besloten vergadering zonder verspreiding) een stand van zaken zou laten geven door onze IT-afdeling van de beveiliging van onze systemen en van het actieplan dat men dringend zal opstellen om situaties zoals in de recent getroffen gemeenten te vermijden.    

Antwoord

Schepen Erwin De Clerck neemt het woord. Hij heeft al gedeeltelijk schriftelijk geantwoord op de vraag. Hij formuleert evenwel een kleine opmerking: de bewering “dat alles voldoende beveiligd was en we ons geen zorgen hoefden te maken”… klopt niet. Totale veiligheid is trouwens onbestaand. Je kan een informaticasysteem nooit volledig beveiligen. Er zijn te veel parameters waar je geen controle over hebt: software en hardware die je aankoopt, deskundigen van leveranciers die je toegang moet verlenen voor interventies.  Schepen Erwin De Clerck neemt de materie zeer ernstig en in tegenstelling tot wat er in het verleden gebeurde, zijn er wel al stappen genomen om de beveiliging te maximaliseren. Daarom werd er reeds in 2019 in de planning opgenomen om zelf een onafhankelijke audit te laten uitvoeren. Wij waren bij de eerste gemeenten die intekenden op het aanbod van Audit Vlaanderen om onder hun toezicht een audit te laten uitvoeren. Na ons volgt een wachtlijst van nog minstens 200 besturen. In Meise werd de audit tussen 17 en 20 november 2020 uitgevoerd door Deloitte in opdracht van Audit Vlaanderen. Die audit was erg volledig en ging zeer ver. De dingen die onder andere werden nagekeken zijn:

         Interne intrusie-testen

         Externe intrusie-testen

         Testen van het wachtwoordbeheer en het overkoepelend logisch toegangsbeheer. (wie heeft toegang tot welke applicaties en accounts en wat gebeurt er als zo iemand gehackt zou worden, wat er gebeurt met mensen die uit dienst gaan, mensen die tijdelijk werkzaamheden verrichten, ...)

         Er werd tijdens de analyse ook samengezeten met de systeembeheerders om onmiddellijk te bespreken welke aanpassingen wenselijk zijn.

         Er werd een documentanalyse gemaakt over de bedrijfscontinuïteitsplanning, ICT-risico’s en organisatiebeheersing.

         Er werd via een zelfevaluatie gepeild naar de mate waarin het bestuur werkte aan de beheersing van diverse risico’s die relevant zijn voor een goede cyberveiligheid.

Er is een datum vastgelegd (21 januari) waarop de deskundigen van Deloitte hun bevindingen in detail met de algemeen directeur en de verantwoordelijken van de dienst en mezelf zullen bespreken. Wij hebben voor mogelijke noodzakelijke interventies al de nodige tijd en budgetten gereserveerd in het budget 2021. Over de inhoud van de analyse zal evident slechts zeer beperkt gecommuniceerd kunnen worden. Voor dat doel zal een management-rapportering ter beschikking worden gesteld van de raad.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Overzicht punten

Zitting ma 12 2020

Onderhoud wegen en verkeer over de veiligheid aan de oprit A12/tijdelijke ingang Plantentuin - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Na mijn vraag in vorige gemeenteraad mbt verkeerssituatie aan de oprit van  de A12/tijdelijke ingang Plantentuin, stelde de bevoegde schepen dat een overleg met Wegen en Verkeer was ingepland op vrijdag 4 december.

Wat was het resultaat van dit overleg? 

Welke pistes werden er door AWV voorgesteld?

Welke pistes werden er door de gemeente voorgesteld?

Is er minstens gevraagd om het verkeersbord 50km/u, komende vanuit de richting Brussel, terug te plaatsen en wat was het antwoord van AWV daarop? 

Antwoord

Marie Jeanne Thaelemans antwoordt dat er op vraag van onze gemeente een overleg is geweest met het Agentschap Wegen en Verkeer op 4 december 2020. Vorige week woensdag hebben wij hierover de cijfers gekregen.

Het schepencollege dient hierover nog een beslissing te nemen. Het is niet duidelijk wie de tijdelijke 50km/u daar heeft geplaatst. Er werd afgesproken dat het gemeentebestuur een aanvullend reglement gaat opmaken voor een permanente 50km/u.

Sonja Becq vraagt om over de cijfers te mogen beschikken.

 

Publicatiedatum: 19/01/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.