Meise

Zitting van 17 mei 2021

Van 19.30 uur tot 00

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;

Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers, raadsleden;

Caroline De Ridder en Lore De Bondt, algemeen directeur, waarnemend.

 

raadslid Sonia Lathouwers vervoegt de vergadering vanaf punt 3.

algemeen directeur, waarnemend Caroline De Ridder verlaat de vergadering vanaf punt 27.

algemeen directeur, waarnemend Lore De Bondt vervoegt de vergadering vanaf punt 27.

 

Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 19 april 2021 goed.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Kennisname toelichting wegeninventaris

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Bedrijventerrein Westrode - Stappenplan voor het losweken van een planningsbevoegdheid - advies

MOTIVERING

Feiten en context

- 29 januari 2021: Overleg met het kabinet van minister Zuhal Demir over de economische ontwikkelingsmogelijkheden van een lokale bedrijvenzone op de industriezone van Westrode en het verkrijgen van een planningsdelegatie van het Vlaams Gewest voor deze ontwikkeling. Tijdens het overleg bevestigde de Vlaamse administraties nogmaals, zoals eerder reeds werd gemeld door zowel de provinciale als de gewestelijke administratie, dat een planningsdelegatie voor een lokaal initiatief niet zou gegeven worden gezien de gewestelijke bevoegdheid, de bestemming van het gebied op het gewestplan en het bovenlokaal belang. Een goed onderbouwd planningsinitiatief voor een lokaal bedrijventerrein ter hoogte van de Paardenweidestraat zou ingevolge de nabijheid van de sneltramhalte en ruimtelijk ingebed in de beleidsvisie van een goedgekeurd gemeenlijk structuurplan, wel in aanmerking kunnen komen.

- 2 februari 2021: Bespreking van de ontwikkeling van een lokaal bedrijventerrein aan de Paardenweidestraat met het Agentschap Wegen en Verkeer en goedkeuring voor een gebundelde ontsluiting van de nieuwe activiteitenzone via de Paardenweidestraat.

- 22 maart 2021: College verklaart zich akkoord met de visievorming voor de herziening van het gemeentelijk structuurplan. Voor het thema lokale economische dynamiek wordt beslist om nieuwe lokale activiteiten te laten ontwikkelen langsheen de Paardenweidestraat ingevolge de nabije ligging van de sneltramhalte en de directe ontsluiting naar de A12 en de N211.

- 29 maart 2021: Haviland maakt een stappenplan over aan het college gericht op het losweken van een planningsbevoegdheid bij het Vlaams Gewest voor de ontwikkeling van het industriegebied te Westrode. Het stappenplan start met een uiteenzetting van de feitelijke evolutie, de context, de scenario's en tot slot het voorstel met een opsomming van de verschillende stappen. In het stappenplan van Haviland wordt de lokale activiteitenzone uitdrukkelijk niet weerhouden. Haviland vraagt aan de gemeente of deze nota als startdocument kan worden weerhouden.

Juridische gronden

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Structuurplan Vlaanderen

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

Advies/argumentatie

De nota bevat de weergave van de recente evoluties, een voorgestelde projectdefinitie, een stappenplan om te komen tot een gedragen ontwikkelingsvisie met een schetsontwerp, inrichtingsplan en haalbaarheidsstudie. Een duidelijk ontwikkelingsplan zou kunnen zicht geven op een nieuwe toewijzing van planningsbevoegdheid.
Doorheen de nota wordt de mogelijkheid voor de planningsbevoegdheid geboden op de drie niveaus: gewest - provincie - gemeente. Dit betekent met andere woorden dat het gemeentebestuur ook zou bereid zijn om de opmaak, opvolging en verantwoordelijkheid van een planningsinitiatief voor de ontwikkeling van deze bovenlokale bedrijvenzone te dragen bij een planningsdelegatie op gemeentelijk niveau. Het is aangewezen in de nota voor wat betreft het onderdeel planningsbevoegdheid enkel te verwijzen naar de partners met voldoende financiële draagkracht om deze planningsbevoegdheid op zich te nemen en overeenkomstig de aard van de beoogde bedrijvigheid.

Rekening houdende met de geldende beleidsvisie opgenomen in het Structuurplan Vlaanderen, de visie van het Vlaams Gewest op de ontwikkeling van deze industriezone, de realistische graad van haalbaarheid bij de ontwikkeling van lokale bedrijvigheid aan de Paardenweidestraat en de hierover bereikte consensus met het college in zitting van 22 maart 2021, is er voor de gemeente principieel geen lokale behoefte binnen de op het gewestplan toegewezen industriegebied. Misverstanden kunnen voorkomen worden als doorheen de nota de planningsbevoegdheid eenduidig wordt beperkt tot het gewestelijk of provinciaal niveau. De gemeente kan echter overwegen dergelijk planningsinitiatief toch te ondernemen indien:

(a) uit een voorafgaande participatieronde zou blijken dan er een voldoende groot maatschappelijk draagvlak is binnen de gemeente en de relevante lokale gemeenschap (iets waar het bij vorige pogingen om het dossier te activeren aan ontbrak) om een gedragen oplossing voor de zone Westrode te concretiseren, én

(b) indien de gemeente dienaangaande geen financiële last dient te dragen gekoppeld aan dat planningsinitiatief. Deze last zou dan moeten worden gedragen door Haviland.

(c) De gemeente wil ook een gesprek opstarten met Haviland over hun medewerking met een eventuele grondcompensatie (omzetting van reservegebied industrieterrein in Westrode naar natuur- of bosgebied) nodig voor de realisatie van de lokale activiteitenzone aan de Paardenweide.

De projectdefinitie met het creëren van een multifunctioneel strategisch gebied met invulling van recreatieve en maatschappelijke functies en duurzame en circulaire bedrijvigheid met respect voor de open ruimte kan ondersteund worden. Eveneens het feit dat de multifunctionele invulling wordt gekoppeld aan een duurzame mobiliteit, infrastructuur en energie(her)gebruik.

Het stappenplan is gericht op de selectie van een deskundig team voor de uitwerking van de ontwikkelingsvisie en het creëren van een breed draagvlak bij de bevolking. Het stappenplan kan worden ondersteund mits een planningsinitiatief op gemeentelijk niveau duidelijk gekoppeld wordt aan de voormelde voorafgaande voorwaarden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de nota opgemaakt door Haviland met een projectdefinitie, een stappenplan voor de uitwerking van een ontwikkelingsvisie met schetsontwerp-inrichtingsplan en haalbaarheidsstudie voor de bedrijvenzone Westrode, alsook de doelstellingen en verwachtingen van Haviland.

Artikel 2

De gemeenteraad ondersteunt het stappenplan van Haviland voor de ontwikkeling van de bedrijvenzone Westrode en de projectdefinitie maar zal een toekomstig planningsinitiatief op gemeentelijk niveau niet dragen tenzij de volgende voorwaarden dienaangaande voorafgaandelijk zijn vervuld:

(a) uit een voorafgaande participatieronde zou blijken dan er een voldoende groot maatschappelijk draagvlak is binnen de gemeente en de relevante lokale gemeenschap (iets waar het bij vorige pogingen om het dossier te activeren aan ontbrak) om een gedragen oplossing voor de zone Westrode te concretiseren, én

(b) indien de gemeente dienaangaande geen financiële last dient te dragen gekoppeld aan dat planningsinitiatief. Deze last zou dan moeten worden gedragen door Haviland.

Om misverstanden te voorkomen, wordt gevraagd om elke verwijzing in de nota naar een mogelijke opstart of uitwerking van een planningsinitiatief op gemeentelijk niveau te schrappen tenzij de voormelde voorwaarden worden weerhouden.

Artikel 3

Het college zal gesprekken opstarten met Haviland om eventuele grondcompensatie te bespreken  (omzetting van reservegebied industrieterrein naar natuur- of bosgebied) nodig voor de realisatie van de lokale activiteitenzone.

Artikel 4

Een afschrift van deze beslissing over te maken aan Haviland.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 11 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Kennisname huishoudelijk reglement Hoplr

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Fluvius West - algemene vergadering op 21 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius West;

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 8 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius West die op 21 juni 2021 plaatsheeft in “Salons Saint-Germain, De Breyne Peellaertstraat 12 te 8600 Diksmuide”;

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Meise per brief van 29 maart 2021 overgemaakt.

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

Advies/argumentatie

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden;

Met de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West d.d. 21 juni 2021:

1. Kennisneming verslagen van Fluvius West van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius West afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius West met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. a. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

    b. Aanvaarding intrekking beheersoverdracht Kortemark voor de nevenactiviteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ’licht als dienstverlening’.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Billie Kawende, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 21 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 17 mei 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Karine Métens, die, indien nodig zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 21 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 17 mei 2021 inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Haviland - algemene vergadering op 16 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652;

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.

De gemeenteraadsbeslissing dd. 18 maart 2019 waarbij de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger werden aangeduid;

De oproepingsbrief van 2 april 2021 tot de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 16 juni 2021 met volgende agendapunten:

1.Hybride vorm van vergaderen AV dd. 16.06.2021: goedkeuring;

2.Notulen van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020: goedkeuring;

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 21 december 2020 aan de deelnemers bezorgd.)

3.Verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2020;

4.Jaarrekening 2020 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2020, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 41);

5.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar afgesloten op 31.12.2020: goedkeuring (art. 41);

6.Verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2020: goedkeuring (art. 41);

7.Bestuur: kwijting aan bestuurders,

                                                     commissaris (art. 34);

8.Vaststelling resultaatsbestemming (art. 41);

9.Voorstel statutenwijzigingen: goedkeuring (art. 38);

10.Verlenen volmacht aan notaris Frederika Lens om over te gaan tot de coördinatie van de statuten: goedkeuring (art. 38);

11.Varia.

Juridische gronden

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging;

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering;

De artikelen 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 16 juni 2021 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde, Jaak Wouters, en plaatsvervangend afgevaardigde, Karine Métens, - gedurende de huidige legislatuur – zijn gemandateerd om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 16 juni 2021 goed te keuren.

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Havicrem - gewone algemene vergadering op 9 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Havicrem, opgericht op 10 juni 2003 en bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003, onder het nummer 03099363;

De agenda van de gewone algemene vergadering van Havicrem IGV die – aansluitend op de bijzondere algemene vergadering - zal gehouden worden op woensdag 9 juni 2021 om 19u00 in het crematorium Daelhof en volgende punten omvat:

1.Werking 2020 in cijfers: overzicht

2.Jaarrekening 2020: goedkeuring

- Resultatenrekening en balans

- Verslag bedrijfsrevisor

- Verslag raad van bestuur

3.Kwijting aan bestuurders en de bedrijfsrevisor

4.Varia

Het voorstel van de Raad van Bestuur van Havicrem van 13 april 2021.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de bepalingen van de artikels 432 en 454;

Artikels 32 en 33 van de gecoördineerde statuten van Havicrem.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem” dd. 9 juni 2021 om 19.00u worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Diana Tierens, is gemandateerd om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  dd. 9 juni 2021 om 19.00u goed te keuren.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Jaak Wouters, is gemandateerd om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging “Havicrem”  dd. 9 juni 2021 om 19.00u goed te keuren.

Artikel 4

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

ERSV Vlaams-Brabant vzw - Goedkeuring ontbinding ERSV Vlaams-Brabant vzw

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 30 maart 2021 hield ERSV Vlaams-Brabant vzw een buitengewone algemene vergadering.

Uitnodiging van de voorzitter van ERSV Vlaams-Brabant van 23 april 2021 voor een nieuwe buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw op 23 juni 2021.

Feiten en context

De algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw besliste op 30 maart 2021 om de vzw te ontbinden en om een college van vereffenaars aan te duiden.

Omdat er twijfels zijn gerezen over de gevolgde procedure bij de buitengewone algemene vergadering van 30 maart 2021 en de conformiteit met het decreet lokaal bestuur en meer bepaald artikel 41 (dat de bevoegdheid tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen bij de gemeenteraad legt), zal er opnieuw een buitengewone algemene vergadering worden georganiseerd op 23 juni 2021.

Op de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant vzw van 23 juni 2021 staan de volgende agendapunten:

1. Verslag algemene vergadering 29 april 2020

2. Jaarverslag 2020

3. Resultatenrekeningen en balans 2020

4. Kwijting aan de bestuurders

5. Ontbindingsbesluit incluis aanduiding van een vereffenaar en bestemming eventuele restmiddelen

6. Varia

Juridische gronden

• Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid.

• Artikel 41, 2e lid, 4° van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen, kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

• Artikel 32 van de statuten van ERSV Vlaams-Brabant vzw (goedgekeurd op 8 december 2004)

In overeenstemming met de decretale verplichting, kan de algemene vergadering de Vereniging ontbinden bij consensus van de algemene vergadering waarop minstens vier vijfden van de leden, alsmede van tenminste één lid van de fractie van de werkgevers/de fractie van de werknemers/ de fractie van de lokale besturen.

De algemene vergadering stelt de vereffenaar of een college van meerdere vereffenaars aan en bepaalt de bestemming die aan het netto-actief van het vermogen van de Vereniging zal worden gegeven conform het bepaalde in artikel 33.

De algemene vergadering bepaalt tevens de bevoegdheid van de vereffenaar of vereffenaars, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

• Artikel 33 van de statuten van ERSV Vlaams-Brabant vzw (goedgekeurd op 8 december 2004)

Indien de Vereniging wordt ontbonden, hetzij vrijwillig, hetzij gerechtelijk, wordt na vereffening, het netto-actief bestemd ten voordele van een instantie of een instelling die niet tot de Vereniging behoort of in de schoot ervan functioneert, en die zich er schriftelijk toe verbindt deze middelen op basis van niet-commerciële doelstellingen of overwegingen te bestemmen voor socio-economische streekontwikkeling.

De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit, zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen.

• Wet tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen van 23 maart 2019

Op de algemene vergadering worden ook één of méér vereffenaars aangesteld en hun opdracht samen met eventuele voorwaarden bepaald. De vereffenaar(s) moet(en) het actief te gelde maken en het passief aanzuiveren. Hierbij moeten ze zowel met de belangen van de vzw als met deze van de schuldeisers rekening houden.

Advies/argumentatie

Omwille van het stopzetten van de ESF-projecten ‘versterkt streekbeleid’ en bij gebrek aan een andere Vlaamse maatregel betreffende sociaaleconomische streekontwikkeling en bijhorende middelen, is het decreet van 4 mei 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionaal sociaaleconomische overlegcomités niet langer toepasbaar en wordt het onmogelijk om het doel, de taken en de opdrachten van ERSV Vlaams-Brabant vzw zoals bepaald in de statuten te realiseren.

De algemene vergadering moet in aanwezigheid/deelname van minstens vier vijfden van de leden, alsmede van tenminste één lid van de drie fracties (vakbonden / werkgevers / lokale besturen) en in consensus beslissen om de vzw te ontbinden.

Er wordt voorgesteld om een college van vereffenaars samen te stellen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat zij optreden en beslissen als één college.

De vereffenaar moet het actief te gelde maken en het passief aanzuiveren. Hierbij moeten zowel de belangen van de vzw als deze van de schuldeisers in rekening worden gehouden. In dit geval zal de vereffening mogelijks pas kunnen gebeuren als de vooropzeg van alle personeelsleden definitief is afgelopen, in het voorjaar 2022.

Conform de statuten van de vzw worden eventuele restmiddelen na aanzuivering van de passiva en beëindiging van alle lopende verplichtingen bestemd ten voordele van een instantie of een instelling die niet tot de vereniging behoort of in de schoot ervan functioneert, en die zich er schriftelijk toe verbindt deze middelen op basis van niet-commerciële doelstellingen of overwegingen te bestemmen voor socio-economische streekontwikkeling.

De beschikbare middelen laten toe om de voorziene schulden nog te betalen, ervan uitgaande dat die cijfers de definitieve zijn en er in 2021 geen bijkomende kosten meer zijn gemaakt.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Akkoord te gaan met de ontbinding van de vzw ERSV Vlaams-Brabant, waarvan de gemeente Meise lid is.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Erwin De Clerck, te mandateren om het ontbindingsbesluit op de buitengewone algemene vergadering van ERSV Vlaams-Brabant van 23 juni 2021, incl. de aanduiding van een vereffenaar en de bestemming van eventuele restmiddelen, goed te keuren.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Algemene vergadering Incovo op 11 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

Het schrijven van 26 april 2021 van Incovo waarbij de raad van bestuur de vertegenwoordigers van de gemeente Meise uitnodigen op de buitengewone en gewone jaarvergadering die plaatsvindt op 11 juni 2021 om 18 uur via een digitaal vergaderkanaal. De link wordt tijdig aan alle vertegenwoordigers meegedeeld.

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering omvat volgende punten:

1. Vaststelling van de geldigheid tot vergaderen, overeenkomstig art. 26 van de statuten.

2. Aanduiding van 2 stemopnemers.

3. Aanpassing van de statuten (bijlage 1) - goedkeuring.

De agenda van deze gewone algemene vergadering omvat volgende punten:

1. Vaststelling van de geldigheid tot vergaderen, overeenkomstig art. 26 van de statuten.

2. Aanduiding van 2 stemopnemers.

3. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 11 december 2020 (bijlage 2)

    Jaarverslag 2020 (bijlage 3).

4. Lezing van het verslag van de raad van bestuur.

5. Lezing van het verslag van de commissaris.

6. Goedkeuring van de jaarrekening per 31 december 2020.

7. Bestemming van de resultaten.

8. Kwijting aan de leden van de raad van bestuur.

9. Kwijting aan de commissaris.

10. Varia.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Conform art. 30 van de statuten kan een deelnemer zich laten vertegenwoordigen door één bijkomende afgevaardigde per begonnen schijf van 10.000 inwoners.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de buitengewone en gewone jaarvergadering van 11 juni 2021 van Incovo worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordigers Billie Kawende en Diana Tierens worden verzocht deze algemene vergadering van 11 juni 2021 van Incovo bij te wonen en worden gemandateerd om hun stemgedrag af te stemmen volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad heden.

Artikel 3

Incovo zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Sibelgas - I.B.E.G. Gewone Algemene Vergadering op 22 juni 2021

MOTIVERING

Feiten en context

Het schrijven van 29 april 2021 van I.B.E.G. waarbij de vertegenwoordigers van de gemeente Meise uitgenodigd worden op de gewone algemene vergadering die plaats vindt op 22 juni 2021 om 17u30 bij 'Living Tomorrow', Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde (Aula).

De agenda van deze vergadering omvat volgende punten:

1. Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.

2. Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2020, van de toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de waarderingsregels.

3. Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2020.

4. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

5. Ontslagnemingen en benoemingen.

6. Statutaire mededelingen.

Het schrijven van 29 april 2021 van Sibelgas waarbij de vertegenwoordigers van de gemeente Meise uitgenodigd worden op de gewone algemene vergadering die plaats vindt op 22 juni 2021 om 18u00 bij 'Living Tomorrow', Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde (Aula).

De agenda van deze vergadering omvat volgende punten:

1. Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.

2. Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2020, van de toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de waarderingsregels.

3. Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2020.

4. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

5. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

6. Statutaire mededelingen.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de gewone algemene vergadering van 22 juni 2021 van I.B.E.G. worden goedgekeurd.

Artikel 2

De agendapunten van de gewone algemene vergadering van 22 juni 2021 van Sibelgas worden goedgekeurd.

Artikel 3

De vertegenwoordigers, Charlotte Meulemeester, Gerda Van den Brande en Karine Métens worden verzocht de gewone algemene vergadering van I.B.E.G. en Sibelgas bij te wonen en worden volmacht verleend hun stemgedrag af te stemmen volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van 17 mei 2021.

Artikel 4

I.B.E.G. en Sibelgas zullen van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Vaststelling reglement verloren voorwerpen

MOTIVERING

Feiten en context

De behandeling van verloren voorwerpen binnen de gemeente Meise vond tot nog toe plaats binnen een informeel kader. Er is nood om formele afspraken te maken over de taken en rolverdeling van de verschillende diensten en om de samenwerking hierover met de politiezone K.L.M. vast te leggen.

Juridische gronden

De wet van 30 december 1975 betreffende de goederen, buiten particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40 en 41.

Advies/argumentatie

Om de werking voor de dienst onthaal vast te leggen en de inwoners duidelijk te kunnen informeren en helpen, adviseert de dienst communicatie om een reglement verloren voorwerpen vast te stellen.

Het vaststellen van het reglement is een bevoegdheid van de gemeenteraad. 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het reglement verloren voorwerpen vast.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst communicatie om na goedkeuring door de gemeenteraad dit reglement via de verschillende communicatiekanalen kenbaar te maken aan de inwoners.

Artikel 3

De personeelsleden in te lichten over dit reglement.

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Reglement verloren voorwerpen.docx Download
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Vaststelling van het retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise wenst een gedifferentieerd parkeerbeleid te voeren i.f.v. het aanbieden van parkeerplaatsen voor zijn inwoners en bezoekers en i.f.v. het sturen van het autogebruik. Ter uitvoering van dit beleid wordt in verschillende delen van het grondgebied de parkeertijd beperkt door het invoeren van zogenaamde ‘blauwe zones’. In deze zones is het conform de wegcode verplicht om de parkeerschijf te gebruiken. Indien niet nader bepaald, kan men maximaal 2 uur parkeren. Het doel van het invoeren van de blauwe zone is om door de rotatie meer parkeergelegenheid te creëren.

Juridische gronden

Artikel 173 van de Grondwet.

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur.

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

Artikelen 10/1 tot en met 10/03 decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Artikel 27 Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (Wegcode);

Het Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap;

Advies/argumentatie

Er dient een retributiereglement op het parkeren in een blauwe zone te worden vastgesteld.

Het aanleggen en verbeteren van de parkeermogelijkheden brengt voor de gemeente aanzienlijke lasten met zich mee. De inkomsten uit het parkeerbeleid kunnen hiervoor aangewend worden.

Een retributiereglement moet ervoor zorgen dat de inname van deze parkeerplaatsen beperkt blijft in de voorziene tijd.

Het onderhouden van de parkeerplaatsen brengt kosten met zich mee.

De retributie moet gezien worden als een vergoeding voor een geleverde dienst, namelijk het beschikbaar stellen van een parkeerplaats door de gemeente.

Financiële gevolgen

Het krediet wordt voorzien in het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/02200/73611000 - Belasting op parkeren/Parkeren

_

0 €

BESLUIT

Artikel 1: Basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 september 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentelijke retributie gevestigd op het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg, waar dat parkeren toegelaten is en waar een blauwe zone-reglementering van toepassing is.

In afwijking van voorgaande alinea wordt er gedurende de eerste maand geen boete opgelegd, maar krijgen foutparkeerders een waarschuwing en worden ze op de hoogte gebracht van de werking van de blauwe zone.

Artikel 2: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

• Parkeerschijf: Schijf die aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht en die wordt ingesteld met en op het tijdstip van parkeren in de zone van beperkte parkeertijd. Verlengen van de parkeertijd door middel van bijstellen van de parkeerschijf is niet toegelaten. De parkeerschijf stemt overeen met het model dat bepaald is door de federale overheid.

• Parkeerduurtijd: Is de duurtijd die men gratis mag parkeren indien de parkeerschijf wordt gelegd. Zonder nadere bepalingen bedraagt deze 2 uren. Indien deze afwijkt, wordt dit kenbaar gemaakt door verkeersborden.

Artikel 3: Tarieven en berekening

a) Tarief:

• Gratis indien de parkeerduurtijd niet overschreden wordt.

• Een forfaitair bedrag van € 25 per dag voor elke periode die langer is dan de toegestane parkeerduurtijd.

• Het leggen van de parkeerschijf is verplicht van maandag tot en met zaterdag van 9u00 tot 18u00, uitgezonderd op feestdagen en dit voor alle vastgestelde blauwe zones.

b) Opmerking:

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Artikel 4: Niet van toepassing voor:

• Personen met een handicap wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

* Het parkeren van gemeentevoertuigen en OCMW-voertuigen, die duidelijk herkenbaar zijn voor de gemachtigde door het opschrift "gemeente of OCMW Meise" en die ingeschreven staan op naam van het gemeente- of OCMW-bestuur , is gratis. De gebruiker hoeft geen parkeerschijf aan te brengen.

* De inname van het openbaar domein ter gelegenheid van bouwwerken en verbouwingswerken. Deze vrijstelling wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren, door het aanbrengen van een attest ‘Inname Openbaar domein’ afgeleverd door de gemeentediensten. Dit attest vermeldt de naam en het adres van diegene aan wie de vergunning werd uitgereikt alsook de periode waarvoor de vergunning werd uitgereikt.

Artikel 5: Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.

Artikel 6: Vaststelling

• De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de parkeerduurtijd.

• Een bijkomende retributie is verschuldigd wanneer het voertuig langer geparkeerd staat dan de geldigheidstermijn(en) van het forfaitair bedrag.

• Wanneer de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van het voertuig is geplaatst, of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het uur van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3 bedoelde forfaitaire bedrag.

Artikel 7: Invordering en betaling

De eigenaar van het voertuig dat in aanmerking komt voor de betaling van de retributie ontvangt van de gevolmachtigde van de gemeente een uitnodiging tot betalen van de retributie op de voorruit van het voertuig. De retributie moet betaald worden overeenkomstig de richtlijnen vermeld op de betalingsuitnodiging.

De kosten voor het verzenden van aanmaningen en aangetekende zendingen vallen ten laste van de schuldenaar van de retributie. De kosten worden als volgt vastgesteld:

* verzending van een eerste aanmaning: 0€

* verzending van een tweede (aangetekende) aanmaning: 10€

* minnelijke invordering van de retributie door een gerechtsdeurwaarder: de kosten gemaakt door de deurwaarder

In geval van niet-betaling na aanmaning wordt overgegaan tot gerechtelijke invordering van de retributies.

Artikel 8: Inwerkingtreding en bekendmaking

Het reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur. Het reglement treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan.

STEMMING OVER AMENDEMENT 1

Met 11 stemmen voor (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals)

STEMMING OVER AMENDEMENT 2

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Belastingreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen - aanpassing

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 16 november 2019 het belastingreglement goed inzake de activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen (ROP) voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

Daarin werden een aantal vrijstellingen, die in het reglement van 2014-2019 werden opgenomen, niet meer hernomen om reden van administratieve vereenvoudiging en duidelijkere berekeningswijze van de belasting.

O.a. het weglaten voor de vrijstelling voor landbouwdoeleinden (pachtwet) heeft al wat reacties uitgelokt van personen die hun aangifteformulier voor het aanslagjaar 2020 hebben ontvangen.

Het goedgekeurde belastingreglement is niet meer met terugwerkende kracht aan te passen voor het aanslagjaar 2020.

De gemeenteraad is bevoegd om de vrijstelling voor landbouwdoeleinden opnieuw op te nemen in het belastingreglement voor de aanslagjaren 2021-2025.

Juridische gronden

De Grondwet, artikel 170§4.

Het decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, met latere wijzigingen, hierna Vlaamse Wooncode genoemd.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 40§3.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019.

Het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, hierna afgekort als DGPD, in het bijzonder artikel 3.2.5.§1 waarin vermeld staat dat de gemeenten potentiële woonlocaties vrij moeten maken en grondspeculaties tegengaan

De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening, afgekort als VCRO.

Het is wenselijk om realiseerbare onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te activeren in de gemeente.

De invoering van een activeringsheffing laat de gemeente toe om de eigenaars van de gronden en kavels daartoe aan te sporen.

De gemeente moet haar budget in evenwicht houden.

Advies/argumentatie

De betrokken eigenaars/landbouwers halen aan dat de opbrengst die een landbouwer kan genereren op een perceel niet opweegt tegen het tarief van de belasting, maw de jaarlijkse belasting is hoger dan de opbrengst.

De waarde van onroerende goederen zelf (bebouwd of onbebouwd) neemt jaarlijks toe. Bijgevolg werd de activeringsheffing gekoppeld aan de ABEX-index (De ABEX -index analyseert de kostprijs voor de bouw van gebouwen en privé-woningen en volgt bijgevolg de marktevolutie op basis van materiaalprijzen en loonkost).

Het reglement wordt tevens aangepast aan de bepalingen van het nieuwe invorderingswetboek.

Financiële gevolgen

Ingeval de vrijstelling voor landbouwdoeleinden opnieuw wordt ingevoerd, zal de geraamde opbrengst van deze belasting vanaf 2021 dalen met ongeveer 30.000€/jaar.

BESLUIT

Artikel 1 Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1)Bouwgronden:

gronden, met uitsluiting van kavels, die palen aan een voldoende uitgeruste weg in de zin van artikel 4.3.5 Vlaamse codex ruimtelijke ordening en gelegen zijn in een woongebied of in een woonuitbreidingsgebied dat reeds voor verbouwing in aanmerking komt blijkens een principiële beslissing of op grond van artikel 5.6.6 Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

2)Kavels:

de in een verkavelingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende percelen.

3)Onbebouwd:

beantwoordend aan de criteria voor opname in het register van onbebouwde percelen, gesteld bij en krachtens artikel 5.6.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Een kavel of bouwgrond wordt als bebouwd aanzien wanneer de oprichting van een woning erop is aangevat op 1 januari van het aanslagjaar, overeenkomstig een stedenbouwkundige vergunning.

4)Perceel:

wordt in dit reglement zowel onbebouwde kavel als onbebouwde grond mee bedoeld.

5)Register van onbebouwde percelen:

het ROP register, vermeld in artikel 5.6.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

6)Collectieve voorzieningen:

voorzieningen die door de overheid zijn geregeld en iedereen ten goede komen. Zijn goederen die door de overheid worden betaald en onderhouden, maar waar de burger gratis gebruik van mag maken.

Artikel 2 Belastbare grondslag

Volgens het huidig reglement wordt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting gevestigd op de onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen.

Artikel 3: Belastingplichtige

§1 De activeringsheffing is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die op 1 januari van het aanslagjaar eigenaar is van de bouwgrond of kavel.

Indien er een recht van opstal of erfpacht bestaat, is de activeringsheffing verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal of erfpacht op 1 januari van het aanslagjaar.

Wanneer de erfpachter of de opstalhouder niet gekend is door de gemeente zal de eigenaar belast worden. Het is aan de eigenaar, opstalhouder of erfpachter om de correcte gegevens door te geven aan de bevoegde diensten.

§2 Zo er meerdere belastingsplichtigen zijn, zijn deze hoofdelijk gehouden tot betaling van de verschuldigde activeringsheffing.

§3 In geval van eigendomsoverdracht onder levenden is de nieuwe eigenaar de belasting verschuldigd met ingang van 1 januari volgend op de datum van de authentieke akte die hem het eigendom toekent.

Er zal geen rekening gehouden worden met de tussen partijen gesloten overeenkomst.

§4 Zowel de nieuwe als de laatst gekende eigenaar is verplicht aangifte te doen van de eigendomsoverdracht voor 1 januari van het jaar volgend op de eigendomsoverdracht, en dit met opgave van:

         de datum van de akte;

         de identiteit van de vorige eigenaar en nieuwe eigenaar;

         het betrokken perceel.

Bij gebrek aan aangifte binnen de vastgestelde termijn van 30 dagen na verzending van de aangifte, of ingeval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige zal de gemeente de laatst gekende gegevens bij de dienst ruimtelijke ordening gebruiken om te belasten.

Artikel 4: Berekening van de belasting

         Het bedrag van de belasting voor elk onbebouwd perceel wordt als volgt vastgesteld:

- 15,00 euro per lopende meter voor de eerste 10 lopende meters;

- 25,00 euro voor de resterende lopende meters van hetzelfde perceel;

- de minimumaanslag voor elk perceel bedraagt 200,00 euro.

         Indien een onbebouwde bouwgrond of kavel paalt aan twee of meer straten zal de grootste perceellengte langsheen één van die straten als berekeningsgrondslag in aanmerking komen.

         Indien het een hoekperceel betreft, wordt de langste perceellengte evenwijdig met de openbare weg in aanmerking genomen, vermeerderd met de helft van de afgesneden of afgeronde hoek.

         De belastbare lengte wordt steeds in volle meter uitgedrukt. Elk gedeelte van een strekkende meter wordt als volledige meter beschouwd.

         Bij meerdere percelen zal de vrijstelling starten bij het kleinste perceel/kavel.

Bepaling voor de daaropvolgende jaren:

De in dit artikel vermelde bedragen zijn gekoppeld aan de evolutie van de ABEX-index en stemmen overeen met de index van december 2019. Ze worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het ABEX-indexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat. Degeïndexeerde prijs per lopende meter wordt steeds afgerond naar het hogere decimaal. (bvb.: 15,02€/lm wordt 15,10€/lm).

Artikel 5: Vrijstellingen:

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente. Artikel 3.2.6 van het Decreet grond- en pandenbeleid laat gemeenten hierin vrij.

§2 Van de activeringsheffing zijn vrijgesteld:

         Gemeentebestuur Meise en OCMW Meise.

         De eigenaars van een enkele onbebouwde bouwgrond in woongebied of onbebouwde kavel, bij uitsluiting van enig ander onroerend goed gelegen in België of het buitenland. Het bewijs van enige eigendom afgeleverd door de registratie dient hiertoe voorgelegd te worden.

         Een vrijstelling beperkt tot 1 onbebouwde bouwgrond in woongebied of 1 onbebouwde kavel per kind ten laste wordt tevens toegekend aan de ouders.

Het bewijs van kinderbijslag door het kinderbijslagfonds dient hiertoe voorgelegd te worden.

         Een vrijstelling wordt verleend aan de houders (= oorspronkelijke verkavelaar) van een in laatste administratieve aanleg verleende verkavelingsvergunning en dit gedurende 5 jaar, te rekenen vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op de afgifte van de vergunning in laatste administratieve aanleg, vanaf de datum van de verkavelingsvergunning.

Indien sommige mede-eigenaars, krachtens de bovenstaande bepalingen zijn vrijgesteld, wordt de belasting onder de overige mede-eigenaars, in verhouding tot hun deel in het perceel, verrekend.

§3 De activeringsheffing wordt niet geheven op bouwgronden en kavels die tijdens het aanslagjaar niet voor bebouwing kunnen worden bestemd ingevolge:

         hun inrichting als collectieve voorzieningen, met inbegrip van hun aanhorigheden;

         de Pachtwet van 4 november 1969, waarbij het bewijs van de pacht door alle middelen rechtens mag worden geleverd;

         hun werkelijke en volledige aanwending voor land- of tuinbouw, gedurende het hele jaar, artikel 3.2.10 van het decreet Grond- en Pandenbeleid ;

         een bouwverbod of enige andere erfdienstbaarheid tot openbaar nut, die woningbouw onmogelijk maakt;

         een vreemde oorzaak die de belastingplichtige niet kan worden toegerekend, zoals de beperkte omvang van de bouwgrond of kavel, of hun ligging, vorm of fysieke toestand.

Artikel 6: Aangifteplicht

De belastingplichtige moet uiterlijk 30 dagen na het versturen van het aangifteformulier door de gemeente, het formulier ingevuld en ondertekend terugzenden.

Wanneer het aangifteformulier na deze termijn wordt verzonden of binnengebracht wordt op het gemeentebestuur, zal voor dit aanslagjaar bij de inkohiering geen rekening gehouden worden met dit aangifteformulier.

Artikel 7: Inkohiering

De activeringsheffing wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 8: Betaling van de heffing

De activeringsheffing moet betaald worden binnen 2 maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

Artikel 9: Bezwaar en beroep tegen de aanslag

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de 3de werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Van het bezwaarschrift wordt binnen 15 dagen na de indiening ervan een ontvangstmelding afgegeven door een bevoegd personeelslid.

§2 Het beroepsschrift wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Artikel 10:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zijn van overeenkomstige toepassing op de provincie- en gemeentebelastingen:

1)      de bepalingen van titel VII, hoofdstuk 1, 3, 4, 6, 7 en 8, van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, voor zover deze niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen;

2)      het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet- fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.

Artikel 11: Inwerkingtreding

Het belastingreglement vervangt het belastingreglement inzake de activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen, goedgekeurd door de gemeenteraad op goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 16/12/2019, gepubliceerd op de website op 19/12/2019.

Artikel 12: Bekendmaking

Dit belastingreglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Thomas Goethals), 8 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Belastingreglement op onbebouwde bouwgronden en kavels_GR 191216 en gepubliceerd op website op 191219.pdf Download
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Parkeertoezicht op de blauwe zones gemeente Meise (01/09/2021-31/12/2025) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise wenst een gedifferentieerd parkeerbeleid te voeren i.f.v. het aanbieden van parkeerplaatsen voor zijn inwoners en bezoekers en i.f.v. het sturen van het autogebruik.  Ter uitvoering van dit beleid wordt in verschillende delen van het grondgebied de parkeertijd beperkt door het invoeren van zogenaamde 'blauwe zones'.  In deze zones is het conform de wegcode verplicht om de parkeerschijf te gebruiken.  Indien niet nader bepaald, kan men 2 uur parkeren.  Het doel van het invoeren van de blauwe zone is om door de rotatie meer parkeergelegenheid te creëren.

De gemeenteraad van de gemeente Meise heeft in zitting van 17 mei 2021 het retributiereglement omtrent parkeren in de blauwe zone goedgekeurd. Voor de handhaving van het parkeren in de blauwe zone, heeft het gemeentebestuur de keuze gemaakt om samen te werken met een gespecialiseerde firma.

In het kader van deze opdracht “Parkeertoezicht op de blauwe zones gemeente Meise (01/09/2021-31/12/2025)” werd een bestek met nr. 20211786 opgesteld door de Aankoopdienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 33.057,85 excl. btw of € 40.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 52 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61500000/02900 en in het budget van de volgende jaren.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61500000/02900 - Ereloon & consultancy

______________

€ 10.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211786 en de raming voor de opdracht “Parkeertoezicht op de blauwe zones gemeente Meise (01/09/2021-31/12/2025)”, opgesteld door de Aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 33.057,85 excl. btw of € 40.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61500000/02900 en in het budget van de volgende jaren.

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Vaststelling van het kermisreglement

MOTIVERING

Feiten en context

Het huidige kermisreglement, opgenomen in het gemeentelijk algemeen leefmilieu-, brandpreventie- en politiereglement, is al geruime tijd niet meer geüpdatet.

De wet van 25 juni 1993 en het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitvoering en de organisatie van ambulante activiteiten, werden respectievelijk middels het decreet van 24 februari 2017 en het besluit van de Vlaamse regering van 21 april 2017 gedeeltelijk gewijzigd.

Juridische gronden

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitvoering en de organisatie van ambulante activiteiten.

Het decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikelen 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Het besluit van de Vlaamse regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitvoering en de organisatie van ambulante activiteiten.

Het algemeen leefmilieu-, brandpreventie- en politiereglement van de gemeente Meise, laatst gewijzigd bij gemeenteraadsbeslissing van 13 november 2018.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Dit punt wordt uitgesteld naar een volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Subsidie aankoop natuurgebied  - Birrebeekvallei

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag van 15 juli 2019 van vzw Natuurpunt Meise, voor het bekomen van een subsidie voor de aankoop van 3 percelen, gelegen in de Birrebeekvallei te 1860 Meise, kadastraal beter gekend als percelen afdeling 1 sectie A, nummers 222E, 222F, 222G.

Juridische gronden

De gemeenteraadbeslissing van 30 augustus 2001, houdende goedkeuring van het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van natuur- en bosgebieden en beheers-, beschermings- en educatieve projecten binnen of aansluitend bij deze natuur- en bosgebieden.

Advies/argumentatie

De vereniging voldoet aan de voorwaarden, zoals bepaald in het subsidiereglement.

Bij de aanvraag zijn de nodige bijlagen voorzien zodat de aanvraag ontvankelijk en volledig wordt verklaard.

De aankoop gebeurde in 2018, met aanpassing en definitieve indiening op 15 juli 2019.

De milieuraad verleende, overeenkomstig het subsidiereglement, op 27 november 2019 een gunstig advies.

Financiële gevolgen

De financiële waarde van de percelen wordt geraamd op 11.870,64 euro.
Rekening houdende met de gewestelijke subsidie (9.953,45 €) en de provinciale subsidie (1.323,66 €) bedraagt de restkost 593,53 €, zodat de restfinanciering 296,76€ bedraagt.

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

6410000/0390

milieu-, natuur- en energiesubsidies

deel van 54.054,90 €

BESLUIT

Artikel 1

Aan Natuurpunt Beheer vzw, vertegenwoordigd door afdeling Meise, een subsidie van 296,76 € te verlenen voor de aankoop van 3 percelen, gelegen in de Birrebeekvallei te 1860 Meise, kadastraal beter gekend als percelen afdeling 1 sectie A, nummers 222E, 222F, 222G.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde subsidie is verbonden aan de voorwaarden, zoals vastgesteld in het subsidiereglement.

Artikel 3

Het subsidiebedrag zal worden gestort op rekeningnummer van Natuurpunt.

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Aanpassing huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur gemeente Meise

MOTIVERING

Feiten en context

Naar aanleiding van een reorganisatie binnen de dienst vrije tijd dienen er wat aanpassingen te gebeuren aan het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur gemeente Meise. De huur van sportinfrastructuur wordt praktisch opgevolgd binnen de uitleen- en verhuurdienst en niet meer door de sportdienst. Hierdoor dienen een aantal gegevens aangepast te worden in het reglement en een aantal specificaties worden toegevoegd.

Tevens zijn er aanpassingen nodig in functie van afspraken die er gemaakt werden tussen de dienst vrije tijd en de dienst financiën over waarborg, facturatie en terugbetalingen.  Er wordt een sleutelwaarborg gevraagd bij verhuringen waarbij de gebruiker geen waarborg voor de verhuur van de locatie dient te betalen. Het tarief hiervoor wordt door het college van Burgemeester en Schepenen bepaald.

De terugbetaling van de waarborg gebeurt door de financiële dienst na bevestiging door een medewerker van de Dienst Vrije Tijd.

Alle annulaties worden door de Dienst Vrije Tijd gecontroleerd. Een terugbetaling gebeurt door de financiële dienst na bevestiging door een medewerker van de Dienst Vrije Tijd.

De voorgestelde aanpassingen aan het reglement werden in de bijlage aan deze beslissing aangeduid.

Juridische gronden

Reglement verhuurtarieven Vrije Tijd, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 januari 2020 en gepubliceerd op de website op 28 januari 2020.

Beslissing van de gemeenteraad van 17 juni 2019 over de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en bevoegdheidsbepaling van daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en de goedkeuring van interne kredietaanpassingen.

Huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur Gemeente Meise, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 11/03/2014, aangepast in gemeenteraadszittingen van 08/05/2018, 21/01/2019 en 21/10/2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20/04/2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29/04/2020.

Advies/argumentatie

Het is wenselijk om het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur gemeente Meise aan te passen in overeenstemming met de praktische opvolging van de uitleen-verhuurdienst en de afspraken tussen de dienst vrije tijd en de dienst financiën. 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het "Huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur gemeente Meise" goed.

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Aanpassing reglement verhuurtarieven vrije tijd

MOTIVERING

Feiten en context

Op 20 januari 2020 werd het tarievenreglement van de verhuur door de gemeenteraad goedgekeurd. Op het tarievenreglement staat de verhuur van beachvolleybalterreinen voor trainingen niet vermeld. Toch zijn er clubs die hier graag op vaste momenten training willen geven en graag op een vast moment het veld hiervoor willen reserveren. De dienst vrije tijd wil aan deze trainingen voor clubs een huurtarief verbinden.

Het veld in Westrode mag nog steeds gebruikt worden om vrij te betreden en te spelen. Maar tijdens de momenten dat het verhuurd is voor een training, krijgen de huurders voorrang.

Juridische gronden

Reglement verhuurtarieven Vrije Tijd, goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 januari 2020.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 40 en 41.

Advies/argumentatie

De dienst Vrije Tijd stelt voor om voor een training van een club op het beachvolleyterrein het tarief te gebruiken van 1/2 Veld Sportschuur zonder verlichting.

Dit houdt in:

*  6 euro lid van een gemeentelijke raad

* 7 euro inwoner van Meise

* 12 euro niet inwoner van Meise.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de volgende tarieven goed voor verhuur van het beachvolleybalterrein naar aanleiding van een training:

* 6 euro lid van een gemeentelijke raad

* 7 euro inwoner van Meise

* 12 euro niet inwoner van Meise.

Deze tarieven worden toegevoegd aan het tarievenreglement verhuur dienst vrije tijd onder de noemer van beachvolleybalterrein.  De gecoördineerde versie van het tarievenreglement wordt vastgesteld, zoals toegevoegd in bijlage.

Artikel 2

Aan de uitvoerende diensten wordt gevraagd om een bord te plaatsen aan het beachvolleybalterrein met de uren waarop het terrein wekelijks vast verhuurd wordt.

Artikel 3

De betrokken club(s) en de inwoners worden van deze beslissing in kennis gesteld.

Met 25 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Ann Van den Broeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Thomas Goethals)

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Stand van zaken toegankelijkheid sanitair in zwembad van Meise voor personen met lichamelijke of mentale beperkingen - Toegevoegd punt

Roger Heyvaert stelt volgende vraag:

Vraag

Sinds 1 maart 2010 is de regelgeving betreffende de toegangkelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen van de Vlaamse Regering in werking getreden.

Personen met lichamelijke of mentale functiebeperkingen mogen niet buiten gesloten worden. Wekelijks komen er in het zwembad van Meise een 20-tal kinderen met een hoge graad van beperkingen zwemles volgen, maar enkele kinderen kunnen geen gebruik maken van het sanitair daar deze niet voorhanden is! Zelf ben ik lid van de service Club Kiwanis Londerzeel en hebben zelf een telelift gesponsord om de kinderen te water te laten.

Daarom nogmaals mijn vraag, tegen welke data zal er een toilet voor personen met beperkingen in gebruik zijn?

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat personen met een beperking inderdaad niet buiten gesloten mogen worden. Daarom is de opdracht gegeven aan de architect om een mindervalidentoilet te ontwerpen in het zwembad van Meise. De bevoegde ambtenaar heeft het evacuatieplan met bijhorend grondplan van het zwembad overgemaakt aan de betrokken architect. We verwachten daarover deze maand een terugkoppeling met de mogelijke opties voor het mindervalidentoilet. Er wordt dus spoedig werk gemaakt om zo snel mogelijk een mindervalidentoilet te voorzien in het zwembad te Meise.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Problemen wijk De Vlieten (Providentia) - Toegevoegd punt

Roger Heyvaert stelt volgende vraag:

Vraag

Regelmatig zijn er problemen met hangjongeren in de wijk De Vlieten.

Druggebruik, alcohol, fietsdiefstallen en vernielingen zijn schering en inslag.

In de fietsenstalling achter het appartementsgebouw van Quinten Metsijnslaan 15 komen de hangjongeren samen en maken er veel kabaal.

Vandaar de vraag van de buurtbewoners om de fietsenstalling te voorzien van een poortje dat deze kan afgesloten worden en er geen fietsen meer kunnen gestolen worden alsook drugs en vandalisme daar uitgesloten wordt.

Providentia en de politie zijn reeds verschillende malen hiervan op de hoogte gebracht maar daar blijft het bij.

Mag ik vragen of de afgevaardigde van onze gemeente bij Providentia hiervoor het nodige zou doen.

 

 

Antwoord

Schepen Marie Jeanne Thaelemans zal de vraag overmaken aan Providentia en aandringen op een spoedig antwoord en uitvoering.

Raadslid Heyvaert verwijst naar het antwoord van Providentia die stelt dat het probleem zich zal verplaatsen als dit wordt aangepakt. Hij gaat hiermee niet akkoord. Hij denkt dat het probleem zal opgelost zijn als de fietsenstalling kan worden afgesloten.

De burgemeester Gerda Van den Brande vermeldt dat ze elke dag het dagverslag van de KLM zone leest. Ze heeft feedback gevraagd aan de hoofdinspecteur. Sinds 1 januari 2021 zijn er geen meldingen binnengekomen wat betreft de Quinten Metsijslaan 15 of wat betreft het stelen van fietsen of druggebruik. Wat wel werd teruggevonden, was het aanbrengen van graffiti in de Veilinglaan en het doorknippen van de omheining aan het voetbalveld in de Veilinglaan.
De burgemeester blijft herhalen om de politie op te bellen. Misschien werd het wel gemeld aan de wijkagent maar dat is niet bij de politie toegekomen.

Een half jaar geleden vond er een overleg met Providentia plaats over een niet afgsloten garagebox.  Daar werden regelmatig jongeren aangetroffen. Providentia werd gevraagd om de huurder aan te schrijven om een slot te plaatsen.

Raadslid Roger Heyvaert stelt dat dit van vorig jaar hangende is. Hij zal de mails van Providentia overhandigen.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Parkeermogelijkheid carpool parking te Meise - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag aan schepen van mobiliteit

Naar aanleiding van het vastleggen van blauwe zones in Wolvertem centrum en Meise centrum komt uiteraard ook de vraag naar het beleid op de carpool-parking naar voren.

Wanneer handelaars, de school, “echte” carpoolers voor langere tijd hun auto willen parkeren, is dat vandaag quasi onmogelijk. De parking staat meestal overvol, niet enkel met wagens, ook met massa’s bestelwagens, en vrachtwagens die daar hun permanente parking van maken.

Er werd beloofd dat deze parking zou opgefrist worden in samenwerking (of door) het Vlaams gewest, maar daar is nog niet veel van te zien. Inmiddels worden er wel al concrete plannen gemaakt voor een centrum vol blauwe zones en worden er parkeerplaatsen (tijdelijk?) weggenomen in centrum Meise.

Welke stappen zal de gemeente op korte termijn ondernemen, in afwachting van of samen met een herinrichting van deze carpool parking.

- Werd reeds onderzocht of een aangepast regeling voor een blauwe zone, kan ontwikkeld worden met controle via een private firma zoals voorzien in Meise centrum. Zo ja, wat was het resultaat daarvan?

- Werd reeds onderzocht om een eigen administratieve regeling (G.A.S) te voorzien die ook door specifieke parkeertoezichters kan worden gecontroleerd, uit te werken? Zo ja, wat was het resultaat hiervan?

- Zal de gemeente ervoor zorgen dat er geen boetes voor fout parkeren in een blauwe zone worden uitgeschreven vooraleer de carpool parking in orde is, zodat mensen een alternatief hebben om hun wagen te parkeren?

Antwoord

Schepen Marie Jeanne Thaelemans antwoordt dat er twee maanden geleden een besluit werd genomen in het schepencollege. Dat is ook besproken met het Vlaams gewest en de politie.
Wij hopen dat het Vlaams gewest dit eerstdaags gaat uitvoeren en dan kan de politie meer gaan handhaven.
Het is mogelijk om de carpoolparking betalend te maken. Er is nog geen besluit genomen of dit wenselijk is aangezien de parking zal worden heringericht. Deze zal ook later moeten worden ingericht met de komst van de sneltram.
Schepen Marie Jeanne Thaelemans stelt voor om de herinrichting af te wachten en te zien hoe het loopt. Daarna kunnen er eventueel nog andere maatregelen volgen.

Schepen Marie Jeanne Thaelemans stelt dat de introductie van de blauwe zone niet inhoudt dat de mensen niet meer kunnen parkeren. Ze verwijst naar de parking aan het Oudstrijdersplein, de parking aan baron d'Hoogvorst, de parking aan het zwembad, de parkings aan de sporthal, de plantentuin en de Brusselsesteenweg. Deze blijven beschikbaar voor langparkeerders.
De herinrichting van de carpoolparking zou moeten inhouden dat deze parking wordt gebruikt waarvoor hij is bedoeld. Zowel kort als lang parkeren behoort tot de mogelijkheden. Het zal een uitbreiding van de beschikbare parkeerplaatsen met zich meebrengen. In combinatie met de blauwe zone in het centrum van Meise zou het er voor moeten zorgen dat er meer parkeerplaatsen vrijkomen om te winkelen in het dorpscentrum.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Onveiligheid in de centra van onze gemeente - Toegevoegd punt

Marcel Belgrado stelt volgende vraag:

Vraag aan de burgemeester

Zowel het centrum van Meise als het centrum van Wolvertem worden regelmatig geteisterd door vandalisme. De situatie van Wolvertem werd al regelmatig aangekaart, maar ook Meise kent op verschillende plaatsen vandalisme.

Er zijn de jongeren aan het parkje aan de oude pastorij, jongeren aan de sporthal waar schuurtje in brand gestoken werd, glazen panelen beschadigd.

Op vraag wat hiertegen wordt ondernomen, wordt vooral geantwoord dat de politie gebeld moet worden.

Vraag is of er geen andere pistes moeten bewandeld worden.

- In het kader van het circulatieplan was de gemeente van plan om camera’s in te schakelen om het verkeer te controleren. Waarom wordt dat niet overwogen op de plaatsen waar geregeld vandalisme wordt vastgesteld?

- Kan er eventueel een jeugdwerker worden ingeschakeld, wat meer ontradend kan werken dan interventie van politie (vandalen verdwijnen zodra de politie in zicht komt)?

- Kan er niet regelmatig gepatrouilleerd worden op zondagnamiddag, ’s avonds, in weekends op die meer onveilige plaatsen?

- Waarvoor worden de burgerwachten op dit moment ingeschakeld? Kunnen zij hierin een bijdrage leveren?

Antwoord

De burgemeester Gerda Van den Brande antwoordt dat er camera's zullen worden ingezet. De prijzen zijn opgevraagd. Er dient een punt te worden uitgewerkt t.a.v. het schepencollege van juni om dit op de gemeenteraad van juli te brengen.
Er komen vaste camera's op volgende vier locaties:

- gemeenteplein Wolvertem;
- parking zwembad/ingang sporthal en ter hoogte van de Muze;
- bibliotheek/cultuurhuis/parking Meise;
- sportschuur Wolvertem.

De burgemeester vermeldt dat dit goede camera's zijn. Deze kunnen gezichten identificeren. Er worden twee mobiele vaste camera's aangekocht die tijdelijk her en der kunnen worden ingeschakeld.

De buurtwerking werd aan de vorige gemeenteraad voorgelegd. Deze persoon moet nauw samenwerken met de wijkagenten en de maatschappelijke werkers van zowel de politie als het OCMW. Er dienen ook contacten te worden gelegd met de buurt. Dit gaat vooral over de wijken Oppem en de Vlieten.

Het woord wordt aan schepen Thomas Goethals gegeven. Hij hoopt snel een buurtwerker te zullen vinden.  Schepen Goethals geeft aan dat vanuit het bijzonder comité voor de sociale dienst Ann Van Dievoet werd voorgedragen om in de stuurgroep te zetelen. De aanbesteding loopt momenteel nog.

Raadslid Marcel Belgrado heeft een suggestie voor de burgemeester om een commissaris per gemeente in te schakelen.
De burgemeester stelt dat er een nieuwe hoofdinspecteur is. De patrouilles doen tweemaal per dag de hotspots aan. Als ze iets zien, spreken ze de jongeren aan.
Er zullen twee gemeenschapswachten worden aangesteld. Er is reeds één persoon gestart die momenteel een opleiding volgt als vaststeller. De opleiding tot gemeenschapswacht wordt aangevat in de maand september.
Deze persoon zal de buurt al kunnen verkennen, controleren op hondenpoep en zwerfvuil en sensibiliseren. Tot zolang hij niet is afgestudeerd als gemeenschapswacht-vaststeller, zal het takenpakket beperkt zijn.
Het is de bedoeling dat de gemeenschapswacht de wijkwerking zal versterken. In de zomer zal één persoon per week tot 21u werken en ook één zaterdag per maand. Deze persoon zal regelmatig met de fiets rondrijden zodat de inwoners hem kunnen leren kennen.
Er zijn heel veel coronaboetes uitgeschreven, ook t.a.v. minderjarigen. Het vast bureau heeft vandaag een verbintenis aangegaan met Alba vzw. Dit is een organisatie die instaat voor de begeleiding van minderjarigen die ten gevolge van een gerechtelijke beslissing als reactie op het plegen van een jeugddelict een gemeenschapsdienst op vrijwillige basis dienen te verrichten. Voor volwassenen was dit reeds voorhanden. Nu kan dit ook voor minderjarigen.

De burgemeester sluit af met het gegeven dat de camera's, de buurtwerkers, de gemeenschapswachten en de politie samen hand in hand moeten gaan.

Raadslid Roger Heyvaert stelt de vraag of de camera's aan het administratief centrum nummerplaatherkenning toelaten. De burgemeester zal dit bevragen.

Raadslid Pol Aerts bedankt voor de geïntegreerde aanpak maar merkt op dat de jongeren hoodies dragen waartegen de camera's niet bestand zijn.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Noodopvang door de scholen in coronatijd-ontvangst subsidies - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag aan schepen van onderwijs

Op de gemeenteraden van juni en november 2020 stelde ik vragen over de begeleidingsmaatregelen n.a.v. de covid-crisis. Zo vroeg ik o.a. naar noodopvang in de scholen en de financiering daarvan. Verschillende scholen, zowel uit het gemeentelijk, -gemeenschaps- als vrij onderwijs organiseerden deze noodopvang in de paasvakantie, herfstverlof of in andere verlofperiodes. De Vlaamse overheid subsidieert deze noodopvang à rato van 30 euro/dag/kind.

In antwoord op mijn vraag naar financiering van de verschillende scholen, stelde de schepen van onderwijs : “Er werden reeds subsidies aangevraagd voor de noodopvang (paasvakantie 2020). Deze werden goedgekeurd en een voorschot werd reeds gestort. Het overige bedrag wordt eind december 2020 gestort. Er werden ook subsidies aangevraagd voor de periode mei-juni 2020. Dit dossier is nog in behandeling.”

Volgens mijn informatie zouden de scholen (uiteraard gaat het niet om de gemeentescholen) deze subsidiëring nog niet ontvangen hebben. Klopt dit?

Kan u mij meedelen:

- Wanneer de verschillende subsidies vanuit de Vlaamse overheid werden ontvangen voor de verschillende verlofperiodes waarin noodopvang werd georganiseerd?

- Wanneer die subsidies, met vermelding van de data, de school en het aantal leerlingen waarop die subsidies betrekking hebben, aan de betrokken instellingen werden overgemaakt?

Antwoord

Schepen Erwin De Clerck antwoordt dat de bewering van raadslid Sonja Becq klopt. Er zijn twee stortingen gebeurd:

05/08/2020:      2.336,36 EUR

13/01/2021:      2.336,35 EUR

TOTAAL           4.672,71 EUR

In het college werd beslist om de subsidie als volgt te verdelen:

Gemeentescholen:        1.459,97 EUR

’t Schooltje van Oppem:   472,06 EUR

Gvba Sinte Maarten:     2.740,69 EUR.

Er werd in diezelfde beslissing afgesproken dat de bedragen doorgestort zouden worden als alle schijven ontvangen werden. Dit had dus al kunnen gebeuren, maar omwille van een administratieve reden was dit nog niet gebeurd. Men heeft mij gezegd dat door de administratieve toestanden die er geweest zijn door de fusie van de beide boekhoudprogramma’s en de veranderingen, de bankgegevens van de scholen niet meer aanwezig waren. Deze zijn dus opgevraagd. Van zodra we deze binnen hebben, zal de betaling meteen worden uitgevoerd. Er zat eigenlijk dus administratieve vertraging op, maar dat komt zeker in orde. Sinte Maarten heeft dit daarstraks al doorgegeven, dus dit zal eerstdaags gebeuren. Oppem heeft afgezien van de betaling omdat de gemeente zélf in de paasvakantie (2020) in haar school voor opvang heeft gezorgd. Enkel Sinte Maarten moet nog een betaling ontvangen. Dus alles komt snel in orde.

Raadslid Sonja Becq geeft aan dat ze inderdaad heeft opgemerkt dat er vandaag een mail werd gestuurd om het rekeningnummer op te vragen. Ze geeft aan dat ze het jammer vindt ze dit toevallig moet horen omdat ze deze vraag stelt. Ze hoopt dat dit niet gebeurt met andere facturen die vanuit de gemeente betaald moeten worden: dit is niet goed voor het imago.

Schepen Erwin De Clerck antwoordt dat Sonja Becq gelijk heeft, maar dat dit een punt is waar hard op gewerkt moet worden en waar we ons bewust van zijn.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Eenrichting St-Annastraat - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag aan schepen mobiliteit

Recent werden vele autobestuurders plots geconfronteerd met een afgesloten St Annalaan wanneer men uit de richting van de d’ Hoogvorstlaan komt. Blijkbaar werd er beslist om hiervan een éénrichtingsstraat te maken. Sommige inwoners werden hiervan per brief verwittigd. Ze hadden wel een vergrootglas nodig om duidelijk te zien waarover het ging.

- Gaat het om een proefsituatie of een tijdelijke situatie?

- Waarom is dit niet terug te vinden op de website van de gemeente?

- Waarom werd dit niet op Hopler gezet (terwijl er wel reclame gemaakt wordt voor een wiebelbank aan het gemeentehuis, of ‘blokspots’: wat geïnteresseerden overigens onmiddellijk kunnen terugvinden op de voorpagina van de website)?

Antwoord

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans reageert als volgt:

Wij kregen geregeld klachten van mensen uit de smalle Sint-Annalaan. Zij hebben foto’s doorgestuurd en hebben ons laten weten dat het er ’s morgens niet te doen was. Er was daar een echt sluipverkeer door de wijk De Nekker. De mensen reden langs daar omdat ze zo het licht wilden  mijden op de Strombeek-beverselaan; bermen werden kapot gereden, men reed er met een hoge snelheid door, men kruiste daar op heel slechte manieren. Het was daar echt niet veilig meer. We hebben de zaak met de politie besproken.

Op 22 februari 2021 hebben we de collegebeslissing genomen om éénrichting te maken. Dit was voor dat Hoplr geïntroduceerd was. Dit is de reden waarom dit hier niet verschenen was. Er hangt een bord ‘gewijzigde toestand’ en mensen zijn aangeschreven per brief. Het kan wel zijn dat er een hele kleine schets was. Dat weet ik zelf niet, gezien ik deze brief zelf niet teken. Het is misschien een beetje spijtig, want ik denk dat we gedaan hebben wat we moesten doen voor de buurtbewoners en dat we het advies van de politie zijn nagekomen en dat we daar een besluit hebben over gemaakt om hier éénrichting in te stellen.

Wij gaan uw opmerkingen bespreken met de algemeen directeur, de dienst communicatie en de schepen van communicatie om dit in de toekomst beter en sneller te laten verlopen via alle beschikbare kanalen die we hebben: de website, Hoplr, Facebook, … én de directe communicatie per brief die misschien iets beter zou kunnen verlopen.

Raadslid Sonja Becq vraagt of er vooraf een consultatie is geweest.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans bevestigt dat de mensen vooraf aangeschreven zijn geweest in de Sint-Annalaan. Zeker omdat daar ook een loods aanwezig is van mensen die vervoer doen. Zij hadden hier absoluut geen probleem mee.

Raadslid Sonja Becq antwoordt dat de Sint-Annalaan werd bevraagd, maar dat de straten die de problemen ondervinden niet bevraagd werden. De Keizerinlaan is nu een autosnelweg geworden.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans antwoordt dat ze meent dat we de straten moeten gebruiken volgens de categorisering. Een woonstraat is geen omsluitingsweg en ook geen verbindingsweg. We moeten rekening houden met de categorisering van de wegen.

Raadslid Sonja Becq antwoordt dat ze schepen Thaelemans hierin kan begrijpen, maar vindt het bizar dat enkel de straat bevraagd werd en dat niet de omgeving bevraagd werd.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans antwoordt dat je altijd gans de gemeente kan raadplegen maar dat dit niet de bedoeling kan zijn voor deze maatregel. We hebben rekening gehouden met de categorisering van de wegen.

Raadslid Sonja Becq reageert als volgt: je moet participatie niet hoog in het vaandel dragen als je je beperkt tot die ene straat.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans antwoordt dat het bestuur meer participatie voert dan vroeger.

Raadslid Tom Heyvaert stelt zich vragen bij de richting die gekozen werd voor de éénrichtingsstraat. Hij begrijpt dat het nu veel veiliger is, maar je zit daar met de Nekker. Daar komen heel veel bezoekers naartoe: bezoekende voetbalploegen, springkastelenfestival. Dan is er heel veel verkeer naar de Nekker. Het leek hem logischer om de eenrichtingsstraat in de andere richting te maken.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans antwoordt dat dit juist niet waar is. Het deel dat nu éénrichting is, is nu een heel smal stukje waar je moeilijk met twee wagens kan kruisen.

Raadslid Tom Heyvaert antwoordt dat het enkel over de richting gaat.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans antwoordt dat ze anders het sluipverkeer niet konden weghalen.

Raadslid Tom Heyvaert antwoordt dat het dan logisch is dat je deze richting neemt.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans deelt nog mee dat dit een paar keer werd besproken met de politie. De mensen kunnen er nog langs beide kanten uit. Ze is van mening dat het een vrij goede oplossing is.

Raadslid Tom Heyvaert antwoordt dat de signalisatie volgens hem nog iets beter kan.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans stelt voor om aan de politie te vragen om dit te handhaven.

Raadslid Virginie De Klippel deelt mee dat de signalisatie niet echt het probleem is gelet op de signalisatieborden. Ze raadt aan om dit nog te vermelden via Hoplr. Ze merkt dat mensen nog geregeld doorrijden en raadt aan om hier controles op in te zetten. Ze meent dat de mensen zich dit niet aantrekken omdat er geen controles zijn.

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans stelt dat dit een goede suggestie is.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Overzicht punten

Zitting ma 05 2021

Vraag parking personen met een handicap - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag aan schepen mobiliteit

Aan de ingang van de plantentuin in Meise centrum zijn op dit moment nog een aantal parkeerplaatsen beschikbaar. Tegen het centrum aan zijn er ook plaatsen voor personen met een beperking. Het zou echter ook een goede hulp zijn, mocht er dicht tegen de ingang van het park ook dergelijke voorbehouden parkeerplaats geïnstalleerd kunnen worden. Op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Bouchoutlaan (kant Napoleon) zou dit ideaal zijn.

Lokatie voor aangepaste parkeerplaats aan plantentuin . Hier is ook verlaagd voetpad, wat ook voor rolstoelen makkelijker is dan de drempels op andere plaatsen.

-Kan de gemeente hier initiatief rond nemen?

Antwoord

Schepen Marie-Jeanne Thaelemans reageert dat het een terechte bekommernis is om alle drukbezochte plaatsen van onze gemeente toegankelijk te maken voor alle inwoners en bezoekers. Zeker voor mensen met een beperkte mobiliteit is dit zeer belangrijk. Onze gemeente beschikt gelukkig al over meer dan 25 mindervalide plaatsen. We doen erg ons best om overal parkeerplaatsen te maken waar nodig. Dat mogen er nog meer zijn. Daar waar het mogelijk en wenselijk is, kunnen we er toevoegen. Zo werden er voor de ingang van de markt dit jaar ook bijkomende plaatsen voorzien. Schepen Thaelemans zal het voorstel meenemen en bespreken met de bevoegde diensten. Er dient te worden nagekeken waar dit het best kan geplaatst worden en of er niet te veel mindervalide plaatsen te kort bij elkaar liggen.

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.