Meise

Zitting van 20 sep 2021

Van 19.35 uur tot 21.26

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, aangewezen-burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Billie Kawende, raadslid;

 

 

 

Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Eedaflegging van de algemeen directeur

MOTIVERING

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 19 juli 2021 werd mevrouw Caroline De Ridder aangesteld als algemeen directeur vanaf 1 september 2021. Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat een eed tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad afgelegd dient te worden in handen van de voorzitter.

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur- Art. 163. Na hun aanstelling, leggen de algemeen directeur  en de financieel directeur tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed af in handen van de voorzitter: “Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen.” Die eedaflegging weigeren staat gelijk aan afstand doen van de aanstelling. Van de eedaflegging of de weigering ervan wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Advies/argumentatie

Caroline De Ridder dient de eed: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen" af te leggen voor haar ambt van algemeen directeur in handen van Katrien Uyttersprot, voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Mevrouw Caroline De Ridder legt de eed: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen" af voor haar ambt van algemeen directeur in handen van Katrien Uyttersprot, voorzitter van de gemeenteraad tijdens de openbare vergadering.

Artikel 2

Neemt akte van de eedaflegging van mevrouw Caroline De Ridder als algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 19 juli 2021 goed.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Kennisname ontslag gemeenteraadslid

MOTIVERING

Feiten en context

Op 30 juli 2021 heeft Marcel Belgrado, raadslid van CD&V, zijn ontslag ingediend als gemeenteraadslid.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 13.

Advies/argumentatie

Gunstig advies. Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Marcel Belgrado als gemeenteraadslid.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Goedkeuring geloofsbrieven en eedaflegging Veerle De Cuyper

MOTIVERING

Feiten en context

Raadslid Marcel Belgrado heeft zijn ontslag ingediend.

Het gemeenteraadslid dat ontslag genomen heeft, wordt vervangen door zijn opvolger, die word aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011.

De geloofsbrieven van Veerle De Cuyper werden onderzocht overeenkomstig artikel 6, §3 van het decreet lokaal bestuur. Veerle De Cuyper dient de eed af te leggen in openbare vergadering in de handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 14.

Advies/argumentatie

Veerle De Cuyper bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Veerle De Cuyper legt volgende eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Voorstel om de collectieve constructieve motie van wantrouwen aan te nemen. Onderzoek naar ontvankelijkheid. Stemming.

MOTIVERING

Feiten en context

De N-VA-en LB+ fracties dienden op 9 september 2021 een collectieve constructieve motie van wantrouwen in bij de algemeen directeur. De vraag werd tevens gesteld om het punt op te nemen in de agenda van de gemeenteraad van 20 september 2021.

De collectieve constructieve motie van wantrouwen dient in overeenstemming te zijn met art. 46 van het decreet over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd bij decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie, BS 4 augustus 2021.

Deze collectieve motie van wantrouwen is gericht tegen alle zetelende leden van het college van burgemeester en schepenen met uitzondering van de toegevoegde schepen, tevens voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst, vermeld in art. 42 § 1 van hetzelfde decreet lokaal bestuur. De collectieve motie van wantrouwen is gericht tegen Gerda Van den Brande, burgemeester, Jonathan De Valck, eerste schepen, Marie-Jeanne Thaelemans, tweede schepen, Erwin De Clerck, derde schepen en Roel Anciaux, vierde schepen.

Als motivatie staat in de collectieve motie van wantrouwen het volgende opgenomen:

Om verschillende redenen is er een onherstelbare breuk ontstaan in het college van burgemeester en schepenen die het verder samen functioneren onmogelijk maakt:

- Over verschillende gemeentelijke dossiers bestaan er uiteenlopende, onverzoenbare visies.
- Het individueel handelen van bepaalde schepenen en het achterhouden van informatie door bepaalde schepenen.
- De wijze van omgang van sommige schepenen met sommige personeelsleden.

Hierdoor is een onderlinge vertrouwensbreuk ontstaan binnen het college van burgemeester en schepenen die niet meer te herstellen valt.

De algemeen directeur heeft op 9 september 2021 de collectieve constructieve motie van wantrouwen met bijgevoegde voordrachtsakte en geloofsbrieven ontvangen en op dezelfde dag bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad. Deze collectieve constructieve motie van wantrouwen is gericht tegen alle leden van het college van burgemeester en schepenen, met uitzondering van de schepen, vermeld in artikel 42, § 1, derde lid van het decreet lokaal bestuur.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

Gemeenteraadsbesluit van 3 januari 2019 inzake de akteneming van de beslissing van de raad voor Verkiezingsbetwistingen inzake de geldigverklaring gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Advies/argumentatie

Voor er kan worden gestemd onderzoekt de voorzitter van de gemeenteraad of de collectieve constructieve motie van wantrouwen voldoet aan artikel 46 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De voorzitter stelt vast dat de collectieve constructieve motie van wantrouwen voldoet aan alle voorwaarden:

• ze is ondertekend door de meerderheid van de raadsleden,

• ze is ondertekend door ten minste twee derde van de raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt,

• ze vermeldt tegen welke leden van het college van burgemeester en schepenen ze gericht is,

• ze draagt voor elk van de schepenen een kandidaat-opvolger voor. Zetelende leden kunnen opnieuw voorgedragen worden,

• er is een gezamenlijke voordrachtsakte bijgevoegd als vermeld in artikel 43 van het decreet lokaal bestuur,

• ze is uiterlijk acht dagen voor de gemeenteraadszitting aan de algemeen directeur bezorgd.

De collectieve constructieve motie van wantrouwen werd niet bij spoedeisendheid in bespreking gebracht.

De constructieve motie van wantrouwen werd niet ingediend op de volgende momenten:

1° in de periode van een jaar na de installatie van de gemeenteraad;

2° in de periode van twaalf maanden voor de dag van de verkiezingen voor de volledige vernieuwing van de gemeenteraden;

3° als een collectieve constructieve motie van wantrouwen door de gemeenteraad is aangenomen, voor een termijn van een jaar vervallen is.

Als de gemeenteraad de motie van wantrouwen aanneemt, wordt het lid of worden de leden tegen wie de motie gericht is, ontslagen onder voorbehoud van de toepassing van paragraaf 6 van het door het decreet tot wijziging van diverse decreten tot versterking van de lokale democratie gewijzigde artikel 46 van het decreet lokaal bestuur. De voorgedragen kandidaat-schepenen worden verkozen verklaard.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt onderstaande motie van wantrouwen goed:

Collectieve constructieve motie van wantrouwen in overeenstemming met artikel 46 van het decreet over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd bij decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie, BS 4 augustus 2021.

Deze collectieve motie van wantrouwen is gericht tegen alle zetelende leden van het college van burgemeester en schepenen met name Gerda Van den Brande, burgemeester, Jonathan De Valck, eerste schepen, Marie-Jeanne Thaelemans, tweede schepen, Erwin De Clerck, derde schepen en Roel Anciaux, vierde schepen en met uitzondering van de toegevoegde schepen Thomas Goethals, tevens voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst, vermeld in art. 42 § 1 van hetzelfde decreet lokaal bestuur.

De collectieve constructieve motie van wantrouwen is als volgt gemotiveerd:

Om verschillende redenen is er een onherstelbare breuk ontstaan in het college van burgemeester en schepenen die het verder samen functioneren onmogelijk maakt:

- Over verschillende gemeentelijke dossiers bestaan er uiteenlopende, onverzoenbare visies.

- Het individueel handelen van bepaalde schepenen en het achterhouden van informatie door bepaalde schepenen.

- De wijze van omgang van sommige schepenen met sommige personeelsleden.

Hierdoor is een onderlinge vertrouwensbreuk ontstaan binnen het college van burgemeester en schepenen die niet meer te herstellen valt.

Artikel 2

De ingediende collectieve motie van wantrouwen en de beslissing van de gemeenteraad worden ter kennis gebracht aan de Vlaamse Regering.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck), 5 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Aanstelling schepenen ten gevolge van de constructieve motie van wantrouwen met inbegrip van het onderzoek van ontvankelijkheid van de gezamenlijke akte van voordracht, de geloofsbrieven, de verkozen verklaring, de eedaflegging en de bepaling van de rangorde

MOTIVERING

Feiten en context

Als de gemeenteraad de motie van wantrouwen aanneemt, wordt het lid of worden de leden tegen wie de motie gericht is, ontslagen onder voorbehoud van de toepassing van paragraaf 6 van artikel 46 van het decreet lokaal bestuur. De voorgedragen kandidaat-schepen, in voorkomend geval de voorgedragen kandidaat-schepenen, worden verkozen verklaard.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

Gemeenteraadsbesluit van 3 januari 2019 inzake de akteneming van de beslissing van de raad voor Verkiezingsbetwistingen inzake de geldigverklaring gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Advies/argumentatie

Er is een gezamenlijke akte van voordracht ingediend voor de kandidaat-schepenen. Jonathan De Valck wordt voorgedragen als eerste schepen, Tom Heyvaert wordt voorgedragen als tweede schepen, Jorn Lathouwers wordt voorgedragen als derde schepen en Ruben Algaba als vierde schepen.

Een akte van voordracht is pas ontvankelijk als ze is ondertekend door meer dan de helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezingen hebben deelgenomen én door een meerderheid van de gemeenteraadsleden die zijn verkozen op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaten.

De akte is tijdig ingediend op 9 september 2021.

Voor elke voorgedragen kandidaat is een uittreksel uit het bevolkingsregister, samen met een uittreksel uit het strafregister, model 1, toegevoegd.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen.

De gemeenteraad stelt vast dat de gemeente Meise, ingevolge deze verkozenverklaring, vier schepenen zal tellen.

De gemeenteraad verklaart volgende voorgedragen kandidaat-schepenen verkozen in de rangorde  van de gezamenlijke akte van voordracht van de kandidaat-schepenen.

Rangorde  Officiële naam  Begindatum mandaat             Einddatum mandaat

Eerste schepen  Jonathan De Valck 20 september 2021                  Tweede schepen              Tom Heyvaert                            20 september 2021                                                                      Derde schepen                            Jorn Lathouwers              20 september 2021                                                                      Vierde schepen               Ruben Algaba                            20 september 2021

 

De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van de voorgedragen kandidaat-schepenen goed en laat hen toe tot de eedaflegging.

De nieuwe schepenen leggen in openbare vergadering de volgende eed af:

Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.

De gemeenteraad neemt akte van hun eedaflegging. 

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Akteneming van de volledige samenstelling van het schepencollege, inclusief de toegevoegde schepen

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Aanduiding en eedaflegging van de aangewezen-burgemeester

MOTIVERING

Feiten en context

Alle verkozen van de grootste fractie LB+ hebben schriftelijk afstand gedaan van het burgermeesterschap.

In artikel 58 § 2 van het decreet lokaal bestuur staat volgende bepaling opgenomen: Als het raadslid, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, het mandaat van aangewezen-burgemeester of het burgemeestersmandaat niet aanvaardt, als hij definitief ophoudt dat mandaat uit te oefenen, of in het geval dat de Vlaamse Regering beslist de benoeming tot burgemeester te weigeren, wordt het raadslid dat, na dat raadslid, binnen dezelfde fractie de meeste naamstemmen heeft behaald, aangewezen-burgemeester en door de Vlaamse Regering benoemd tot burgemeester. Als alle verkozenen van de grootste coalitiefractie ervan afzien het mandaat van aangewezen-burgemeester of het mandaat van burgemeester op te nemen, wordt de verkozene die behoort tot de op een na grootste coalitiefractie en die de meeste naamstemmen behaald heeft, aangewezen-burgemeester en door de Vlaamse Regering benoemd tot burgemeester.

Gerda Van den Brande behoort tot de op een na grootste coalitiefractie en heeft de meeste naamstemmen behaald.

De aangewezen-burgemeester oefent alle functies uit die aan de burgemeester worden toevertrouwd. Voor hij zijn mandaat aanvaardt, dient de aangewezen-burgemeester de eed af te leggen.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 58.

Advies/argumentatie

Gerda Van den Brande heeft een uittreksel uit het bevolkingsregister, samen met een uittreksel uit het strafregister, model 1, bezorgd.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de uitdrukkelijk bevestigde verzakingen aan het burgemeesterschap van de LB+ fractie in dalende volgorde van behaalde stemmen:

Roger Heyvaert

Virginie De Klippel

Tom Heyvaert

Jorn Lathouwers

Christine De Cubber

Paul Aerts

Ruben Algaba

Sonia Lathouwers.

Artikel 2

Overeenkomstig artikel 58 §2 van het decreet lokaal bestuur zal Gerda Van den Brande de titel van 'aangewezen-burgemeester' voeren tot dat de Vlaamse Regering tot de definitieve benoeming van de burgemeester overgaat.

De aangewezen-burgemeester legt in openbare vergadering in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de volgende eed af:

Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van de aangewezen-burgemeester.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Rapportering meerjarenplan 2020 - 2025

MOTIVERING

Feiten en context

Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De beleidsindicatoren, die zullen gekoppeld worden aan de doelstellingenboom, werden bepaald op de raad van 20 juli 2020.

De gemeenteraad keurde op 20 juli 2020 een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 1 goed.

De gemeenteraad keurde op 14 december 2020 een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2 goed.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur: er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 Titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Uiterlijk eind september 2021 moet het management aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteren over de uitvoering van het meerjarenplan. Deze rapportering heeft betrekking op semester 1 van het lopende jaar.

Financiële gevolgen

De rapportering omvat tevens de financiële gevolgen volgens de verschillende acties, actieplannen en doelstellingen.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van het rapport over de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 met betrekking tot semester 1 van 2021.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Opstart project burenbemiddeling

MOTIVERING

Feiten en context

Het bestuur wenst een aanbod te creëren voor de inwoners van Meise, waar zij beroep kunnen doen op burenbemiddeling in geval van geschillen.

Buren- en buurtbemiddeling is een alternatieve en niet-justitiële wijze van conflictoplossing waarbij getrainde buurtbewoners als vrijwilliger bemiddelen bij conflicten tussen buurtbewoners. Buren- en buurtbemiddelaars proberen mensen te helpen bij het oplossen van hun problemen en conflicten met hun buren en/of het verbeteren van hun relaties met die buren. Het doel van dit project is de communicatie opnieuw bevorderen en niet over te gaan tot het formuleren van een standpunt of mening in het geschil.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De jaarlijkse werkingskosten worden geraamd op 1.250 euro.

BESLUIT

Artikel 1

De opstart van het project burenbemiddeling wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De vrijwillige bemiddelaars zullen de wettelijke verplaatsingsvergoeding ontvangen alsook verzekerd worden.

De vrijwillige bemiddelaars zullen de voorziene opleiding via de provincie volgen.

Artikel 3

De commissaris van de politiezone K-L-M treedt op als coördinator voor dit project.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Kennisname van een petitie

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden: kennisname opvolgingsrapportering

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen

MOTIVERING

Feiten en context

De Vlaamse overheid legt ambitieuze doelstellingen op inzake de hoeveelheid restafval dat door huishoudens mag worden voortgebracht. Binnen de Incovo-regio dient de hoeveelheid restafval per inwoner en per jaar te dalen met meer dan 20 kg per inwoner en per jaar om te voldoen aan de doelstellingen.

De analyse van de restafvalzak leert dat er bij het restafval te veel organisch gft-afval zit, gemiddeld 40 % in de Incovo-regio. Het systeem van de composteerbare gft-zakken is niet gebruiksvriendelijk genoeg om op ruime schaal aan te slaan. Ondanks herhaalde pogingen om het gebruik van de gft-zak te promoten blijft het succes ervan gering. Gebruikersbevragingen wijzen vooral naar de gebruiksongemakken ervan.

In regio’s waar de gft in containers wordt ingezameld, is de inzameling van gft-afval succesvoller en zijn ook de restafvalcijfers lager. De Interza-regio is hiervan het beste voorbeeld.

Om die reden zal Incovo met ingang van 2022 starten met de standaard inzameling van het gft door middel van containers. Dit systeem vervangt de bestaande gft zakken en tuincontainers. Door het verruimde gebruik zal de prijs voor de dienstverlening veel lager liggen dan bij de tuincontainers. De twee duizend huidige gebruikers van de tuincontainers zullen dus op een grote prijsdaling kunnen rekenen (voor 240 liter is er een prijsdaling van 206,22 euro naar 120 euro).

Incovo zal de gft containers in verschillende maten ter beschikking stellen. De gft containers zullen het jaar door wekelijks worden leeggemaakt. Aan de afvalbelasting zal worden voldaan door aankoop van een gft-sticker die inwoners op de gft container dienen aan te brengen. Wie de gft sticker enkel aankoopt voor de tweede jaarhelft of voor het laatste kwartaal betaalt een verlaagd tarief.

Voor inwoners zonder een tuin is de 25 liter container het meest geschikt. Alle keukenafval kan hierin verzameld worden. Wie deze container systematisch gebruikt, spaart gauw een bedrag aan afvalzakken uit dat groter is dan de kostprijs van de gft sticker.

Inwoners met tuinen kunnen opteren voor een 140 liter of 240 liter container met aangepast tarief. De 360 liter containers worden om ergonomische redenen uit gebruik genomen.

In het najaar van 2021 zullen alle gezinnen een brief vanwege Incovo ontvangen met uitleg rond het nieuwe aanbod en met de mogelijkheid om via een portaal of infolijn een keuze te maken. Demomodellen van de containers zullen worden tentoon gesteld in de gemeentehuizen.

De betaling zal meteen samen met de keuze van de juiste container worden geregeld. Op basis hiervan zullen begin 2022 containers met sticker bedeeld worden aan huis. Bedoeling is om deze grote logistieke operatie zo veel als mogelijk te laten renderen en twijfelaars meteen over de streep te trekken. Om die reden gelden in de opstartfase verlaagde tarieven.

De bedeling van containers na de opstartfase zal op individuele basis gebeuren en dus veel duurder zijn.

Het is de bedoeling om uiterlijk einde februari de volledige bedeling van de duizenden gft containers afgewerkt te hebben.

De sticker en gft container zal na de opstartfase verder besteld kunnen worden via een webportaal. Jaarlijks voorziet Incovo ook een moment in elke gemeente waarop de sticker aan een loket zal kunnen worden aangekocht. Op die manier voorziet Incovo een alternatief voor de inwoners die niet de mogelijkheid hebben om digitale bestellingen te doen.

Intercommunale Incovo verzoekt de gemeente om het voorgestelde belastingreglement vast te stellen.

Juridische gronden

De Grondwet, artikel 170§4;

Het decreet lokaal bestuur, artikel 40§3;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Artikel 10 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het zogenaamde Materialendecreet;

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer materiaalkringlopen en afvalstoffen, het zogenaamde Vlarema, inzonderheid hoofdstuk 5;

De gemeenteraadsbeslissing van 19 april 2021 houdende vaststelling van het belastingreglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen (wijziging).

Advies/argumentatie

Het belastingreglement was in april 2021 reeds gewijzigd (vooral inzake matrassen, het volume van de pmd-zak, praktische regelingen en kleine verbeteringen.  Deze wijziging is fundamenteler: vervanging van de gft-zak door een gft-container.  De beslissing is genomen door de intercommunale (die hiervoor bevoegd is), maar de prijszetting dient door de gemeenteraden goedgekeurd te worden.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat inzameling van gft-containers efficiënter is dan via gft-zakken. De voorgestelde wijziging zal de selectiviteit binnen het werkingsgebied dus zeker verhogen, hetgeen ook gewenst is (vermindering gewicht restafval met ca 20 kg vereist).

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad stelt het reglement voor de contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen, vast.

 

Reglement contantbelasting op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen

Artikel 1: Haalmethode (huis-aan-huisinzameling)

A. Afvalzakken:

De ophaling van restafval gebeurt uitsluitend en verplicht in restafvalzakken die het kenmerk van INCOVO dragen.

De distributie van de voorgeschreven restafvalzakken gebeurt in samenwerking met INCOVO. Zij worden te koop aangeboden bij INCOVO en bij de handelsondernemingen aan het vastgesteld tarief.

De afvalzakken worden verkocht tegen volgende prijs:

- voor PMD-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons), in pakken van 10, tegen de prijs van 0,15 euro per zak met een inhoudsvermogen van 75 liter;
- voor GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval), in pakken van 10, tegen de prijs van 0,25 euro per zak met een inhoudsvermogen van 15 liter; en 1,20 euro per zak met een inhoudsvermogen van 60 liter;
GFT zakken worden te koop aangeboden tot 30 november 2021 en mogen worden gebruikt tot 28 februari 2022. In de maand maart 2022 kunnen ze worden ingeruild bij Incovo.
- voor restafval, in pakken van 10, tegen de prijs van 1.8 euro per zak met een inhoudsvermogen van 45 liter; en 0.9 euro per zak met een inhoudsvermogen van 22.5 liter.

 

B. GFT container

Inwoners kunnen voor de ophaling van gft-afval beroep doen op gft-containers die door Incovo worden ter beschikking gesteld. GFT-containers dragen verplicht de jaarlijkse gft-sticker uitgereikt door Incovo.

De prijs voor de gft-sticker bedraagt

Voor een gft-container van 240 liter:
(in functie van het ogenblik van aankoop van de jaarsticker)
Van 1 januari tot 30 juni   120 euro
Van 1 juli tot 30 september  70 euro
Van 1 oktober tot 31 december  40 euro

Voor een gft-container van 140 liter:
Van 1 januari tot 30 juni   75 euro
Van 1 juli tot 30 september  45 euro
Van 1 oktober tot 31 december  25 euro

Voor een gft-container van 25 liter:
Van 1 januari tot 30 juni   25 euro
Van 1 juli tot 30 september  15 euro
Van 1 oktober tot 31 december  10 euro

Bij introductie van de gft-containers in het najaar van 2021 worden uitzonderlijk en eenmalig lagere tarieven aangerekend: 80 euro voor een 240 liter, 50 euro voor een 120 liter en 17 euro voor een 25 liter container. Deze tarieven gelden bij betaling voor 1.1.2022.

 

C. Groot restafval -  AEEA - snoeihout

De ophaling van groot restafval gebeurt in samenwerking met INCOVO op afroep en tegen de prijs van 20 euro per begonnen m³.

Voor AEEA (elektrische apparatuur) geldt een vaste ophaalkost van 15 euro, ongeacht de aangeboden hoeveelheid.

Voor snoeihout geldt een tarief van 10 euro per m³.

De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van een betaalbewijs of door betaling via Bancontact.

 

D. Platenzak voor gebonden asbesthoudend bouwmateriaal

De ophaling van de platenzak gebeurt in samenwerking met INCOVO op afroep en tegen een tarief van 30 euro per platenzak met afmetingen 3.10 -1.10 - 0.30 meter. Bij de platenzak wordt ook veiligheidspak, handschoenen en een stofmasker bijgeleverd.

De platenzak kan worden aangekocht op de recyclageparken van incovo of op de hoofdzetel. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van een betaalbewijs of door betaling via Bancontact.

 

Artikel 2: Brengmethode (recyclagepark)

Het groot restafval, groenafval, houtafval, harde plastics, zuiver steenpuin, gemengd bouwafval en bouwafval met hechtgebonden asbest kunnen tegen betaling aangeboden worden op het recyclagepark in samenwerking met en volgens de voorschriften van INCOVO. De wijze van betaling geschiedt op de door INCOVO voorgeschreven wijze, door middel van afgifte van een betaalbewijs conform de regels van INCOVO of door elektronische betaling via Bancontact.

De basis van de tarifering wordt gevormd door het volume van het aangeboden afval volgens de geldende tariefcategorie. Dit volume wordt bepaald als het volume van de meetkundige balk gevormd door de uiteindes van het afval in de verschillende dimensies.

Volgende categorieën worden onderscheiden:

Categorie 1: Volume tot 0.25 m³
Categorie 2: Volume tussen 0.25 en 0.5 m³
Categorie 3: Volume tussen 0.5 en 1 m³
Categorie 4: Volume tussen 1 en 1.5 m³
Categorie 5: Volume tussen 1.5 en 2 m³
Categorie 6: Volume tussen 2 en 3 m³

Volgende tarieven worden gehanteerd in euro

Groot restafval en asbest Recycleerbaar (groen,    Gemengd bouwafval
    harde plastics, hout en zuiver steen)

Cat 1  5   2.5    6.25
Cat 2  10   5    12.5
Cat 3  20   10    25
Cat 4  30   15    37.5
Cat 5  40   20    50
Cat 6  60   30    75

In afwijking van bovenstaande tarieven wordt voor zetels en sanitair porselein (WC, lavabo) een vast tarief gehanteerd van 5 euro, voor meerpersoons zetels geldt een vast tarief van tien euro.

Ieder gezin heeft recht op een jaarlijkse vrijstelling van 25 euro voor de aanvoer van recycleerbaar afval en 25 euro voor de aanvoer van asbesthoudend afval.

Bij een jaarlijkse aanvoer per gezin voor meer dan 100 euro, worden de tarieven verhoogd met 50 %. Zowel de vrijstelling als de verhoging worden berekend per kalenderjaar.

Voor de aanvraag van een toegangsbadge voor KMO’s en voor personen met eigendom of verblijf in de gemeente zonder domicilie wordt eenmalig 20 euro administratiekost aangerekend.

 

Artikel 3: Ondergrondse inzameling (uitsluitend voor de bewoners rondom sorteerpunten)

Het bedrag van de contantbelasting voor de ondergrondse inzameling wordt als volgt vastgesteld:

Fractie            Tarief

A) Restafval

Per dumping van restafval in de 30 liter trommel      1.15 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de ondergrondse containers opgesteld met het oog op inzameling bij diens woning van restafval.

B) Gft

Per dumping van gft in de 15 liter trommel      0,25 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de ondergrondse containers opgesteld met het oog op inzameling bij diens woning van gft.

De personen die gebruik maken van de bij hun woning horende ondergrondse containers voor inzameling van restafval en gft zijn de contantbelasting verschuldigd bij het openen van de trommel van de container door middel van de door Incovo verstrekte badge. Via het klantenportaal van Incovo kan een geldelijk tegoed worden opgeladen op de klantenrekening geassocieerd met de badge. Het correcte belastingbedrag wordt dan afgetrokken bij het openen van de trommel.

 

C) Verstrekken van een bijkomende badge of een nieuwe badge na verlies  5 euro

De contantbelasting vermeld, is verschuldigd door eenieder die bij herhaling voor hetzelfde adres een badge voor gebruik van de ondergrondse containers aanvraagt.

De personen die gebruik maken van de bij hun woning horende ondergrondse containers voor inzameling en hiervoor bij herhaling (tweede, derde, vierde …keer ) een toegangsbadge aanvragen zijn dit bedrag verschuldigd bij de aanvraag van de badge via het klantenportaal. Dit bedrag wordt voor verzending afgetrokken van het tegoed op de klantenrekening geassocieerd met de badge.

 

Artikel 4

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband INCOVO wordt gemachtigd om de contantbelasting zoals vermeld te innen.

 

Artikel 5

De belasting moet contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs.

Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

 

Artikel 6

De belastingschuldige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen overeenkomstig artikel 9 van het invorderingsdecreet.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na indiening ervan.

 

Artikel 7

Dit besluit treedt in werking op 1 oktober 2021.

 

Artikel 8

De gemeenteraadsbeslissing van 19/04/2021 houdende het vaststellen van het reglement op de inzameling, het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen, wordt opgeheven op datum van de inwerkingtreding van dit reglement.

 

Artikel 9

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

 

Artikel 10:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Incovo en Ovam.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck), 2 onthoudingen (Sonja Becq en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

RUP Herziening 1 Sancta Maria - Voorlopige aanvaarding

MOTIVERING

Feiten en context

- 18 april 2017: Gunning van de opdracht aan Bureau voor Architectuur en Planning BV, Groenstraat 106, bus 0201, 3001 Heverlee.

- 31 juli 2017: Samenstelling van het planteam.

- 15 november 2017 tot en met 15 januari 2017: Raadpleging publiek en adviesronde over de startnota en de procesnota.

- 13 december 2017: De startnota wordt onderworpen aan een publiek participatiemoment waarop de ontwerper de context en het doel van de herziening van het RUP toelicht.

- 4 januari 2018: Beslissing RVR toets (referentie RVR-AV-0672) dat de planwijziging geen veiligheidsrapport vereist.

- 30 januari 2018: Toelichting van de startnota aan de gecoro.

- 16 april 2018: College neemt kennis van twee bezwaren, ontvangen tijdens de publieke consultatie. - 15 april 2019: College stelt naar aanleiding van de resultaten van de publieke consultatie en de oproep woningdelen voor kwetsbare doelgroepen en kwalitatieve kernversterking een ruimtelijke visie vast voor de zone GWB2 en de zone G3: De parkeermogelijkheden in de zone G3 worden verschoven naar de ondergrondse parking onder het woonproject in de zone GWB2. Dit biedt de opportuniteit om de zone G3 een volwaardige landschappelijke invulling te geven in het centrum van Wolvertem. De inrichting van de ruimte rondom het woonproject is even belangrijk als het woonproject op zich. Het volume aan de Stationsstraat moet weg van de bestaande rooilijn worden ontworpen zodat er een aanvullende publieke ruimte ontstaat en een perspectief ontstaat op de zone G3. De bouwhoogte blijft beperkt tot 3 bouwlagen met een paar accenten. Er moet commerciële ruimte mogelijk zijn langs de Stationsstraat. Fietsen moeten op het maaiveld kunnen gestald worden zo dicht mogelijk bij de voordeur zodat bewoners aangemoedigd worden om kleine verplaatsingen in Wolvertem met de fiets te overbruggen. De nieuwe gebouwen mogen de lichttoetreding tot de klassen niet in het gedrang brengen.

- 25 november 2019: Hersamenstelling van het planteam naar aanleiding van de legislatuurwisseling.

- voorjaar 2020: Ontwerper herwerkt de startnota overeenkomstig de beleidsvisie van het bestuur opgenomen in het collegebesluit van 15 april 2019. De aangepaste startnota vormt de startnota bis in het planningsproces.

- 2 maart 2020: Startnota bis wordt besproken op het coalitie-overleg.

- 16 maart 2020 tot en met 29 juni 2020: Startnota bis wordt onderworpen aan een publieke raadpleging. De termijn van publieke consultatie wordt verlengd ingevolge de corona-crisis.

- 18 juni 2020: De ontwerper geeft een toelichting over de plandoelstellingen aan het publiek en de gecoro. De gecoro brengt vervolgens ondervermeld advies uit over de inhoud van startnota bis:

Negatief advies over: Het gebruik van de schema’s in de startnota bis wordt slecht bevonden. De bouwpromotor zal weer bouwblokken zien. De gecoro ziet de weergave van het ontwerpend onderzoek in startnota bis eerder onder de vorm van beeldmateriaal, volumeschetsen in combinatie met de bepaling van de ruimtelijke doelstellingen onder de vorm van bijvoorbeeld taartdiagrammen per grondlaag met verplicht % groen, verplicht % bebouwing, maximaal verdichting per ha, …. De combinatie van het beeldmateriaal met de benoemde kwaliteitsdoelstellingen geeft duidelijker aan welke inrichting de gemeente voor ogen heeft.

Positief advies over:

• De doorsteek met de groene long (zone G3).

• Horecazaak op de hoek van het pleintje.

• Ondergrondse parking met 140 parkeerplaatsen.

• Het daglicht dat binnengetrokken wordt in de ondergrondse parkeergarage.

• Het achteruittrekken van de bouwlijn in de Stationsstraat en het voorzien van een pleintje voor het CVO.

• Het terugbrengen van de parkeernorm van 1,5 naar 1 gelet op de verwevenheid van het project met sociale woningbouw.

• Verdichting in het centrum en vrijwaring van de  open ruimte met behoud van de identiteit in de landelijke dorpen zoals Imde, Meuzegem, Oppem, Westrode,Sint Brixius Rode.

• Het voorzien van een bedieningsweg met een beperkte breedte (4m).

- 25 juni 2020: Ontvangst van 1 bezwaarschrift (in het kader van de tweede publieke consultatie) over de niet correcte en onvoldoende gemotiveerde grondslag van de gewijzigde doelstellingen vervat in de herziening van het RUP Sancta Maria (verwezenlijking BSO op andere locaties, onrealistische voorstelling dat parkeerbehoefte kan opgevangen worden in de ondergrondse parkeergarage binnen zone GWB2, verklaring voor het onderscheid om de parkeerbehoefte voor het woonproject te verminderen naar 1 per woonentiteit).

- Op 13 april 2020 gaf het departement Omgeving, afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten, team MER een gunstig advies met betrekking tot de plan-MER-plicht en bevestigde dat de opmaak van een plan-MER niet noodzakelijk is voor het RUP (dossiernummer SCRI21019).

- 11 maart 2021: Bespreking van de scopingsnota bis met het planteam.

- 22 maart 2021: Het college keurt de scopingsnota bis goed waarin de opmerkingen van de publieke raadpleging en de adviesronde werden verwerkt.

- 1 april 2021: De gecoro brengt ondervermeld advies uit over de scopingsnota bis:

• ONDERGRONDSE PARKEERGARAGE: De opportuniteit om de parkeerplaatsen zo maximaal mogelijk ondergronds te bundelen, moeten we nu nemen. De ondergrondse parkeergarage moet nu zo groot mogelijk uitgewerkt worden. Deze ondergrondse parkeermaximalisatie niet benutten, gaan we later zien als een gemiste kans.

• De aangepaste voorschriften beantwoorden wel aan de verwachtingen van de gecoro. Er wordt wel aandacht gevraagd om alsnog de volgende verfijningen te onderzoeken voor de zone GWB2:

- geen studio’s of kamers ontwikkelen: Dit werd opgenomen in de verantwoording van het project maar is niet gedefinieerd in de verordenende voorschriften bij het project.

- pagina 107 Hoogte: Algemeen wordt 3 bouwlagen vastgelegd met slechts 4 bouwlagen voor de accenten. Dit is te zwak geformuleerd voor een dorpscentrum waar een hoger percentage aan 4 bouwlagen net kan zorgen voor een kleinere bebouwde voetafdruk op het terrein. Men vraagt om de mogelijkheden voor 4 bouwlagen uit te breiden.

- pagina 108 Parkeerplaatsen: Onder de volledige inplantingszone “kan” een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd worden …. Er wordt gevraagd om “kan” te vervangen door “moet”.

6 m2 zeniaal zicht: Is dit wel voldoende? Gecoro vraagt aan ontwerper om dit nog eens na te kijken.

- pagina 99 Afbakening van de private buitenruimte: Voor appartementen onder de 90 m² is dit slechts vastgelegd op 4 m². Dit is veel te weinig. Private buitenruimte is heel belangrijk; levert lucht en ruimte op voor de bewoners van het project. Er wordt gedacht aan een minimum van 20 m² en meer naarmate de woningen groter zijn. Aangezien dit afwijkt van de algemene voorschriften, is een vermelding in de specifieke voorschriften voor het woonproject GWB2 noodzakelijk.

• GROENZONE G3: Voorstel om de voorschriften voor deze zone aan te vullen als volgt:

Inrichting:

Toelichting:

De zone is een groene zone. We verwijzen naar hoofdstuk I Toelichting, 4.2. Informatieve lijst van streekeigen beplanting.

Verhardingen wateren volledig af op het terrein zelf. We verwijzen naar hoofdstuk I Toelichting, 4.3. Groene inrichting.

Aanvullen met: In de groene zone wordt overtollig regenwater uit de bebouwde zone geïnfiltreerd. Wadi's kunnen hiervoor aangelegd worden.

Verordenend:

De inrichting gebeurt volgens de principes van intensief groen. De beplanting is uitsluitend streekeigen.

Er wordt één ontsluitingsweg toegestaan van maximum 4 m breedte. De weg ligt tegen de scheiding met de zone GWB2.

Te wijzigen: Intensief wordt extensief groen;  Alle beplantingen zijn streekeigen (bomen, struiken, kruidlaag).

Aanvullen met: Er wordt een minimum van 50% opgaand groen (hoogstammige bomen) voorzien, evenwichtig verspreid over de groene zone. Het parkgebied wordt aangelegd en beheerd volgens de principes van het harmonisch park- en groenbeheer (referentie https://www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/natuurbeheer/beheerplan/harmonisch-park-en-groenbeheerplan). Op maximum 5% van de oppervlakte kunnen half-doorlaatbare materialen gebruikt worden voor paden of pleintjes.

• GROENDAKEN: De voorschriften verplichten groendaken vanaf 40 m² maar dit geeft geen voorrang aan het hergebruik van het hemelwater voor de bewoners. Er wordt meegegeven dat vermoedelijk kortelings de richtlijnen rond de buffercapaciteiten zullen opgetrokken worden. De gecoro vraagt uitdrukkelijk aan de ontwerper over de keuze van maximaal hergebruik of infiltratie toch na te denken.

• Er zal aan de ontwikkelaar voor de landschapsaanleg in de zone G3 ook sterke kwaliteitscriteria moeten opgelegd worden. Ook het publiek karakter moet duidelijk verankerd worden; kan dit ook al in de voorschriften? Volgt er een beheeroverdracht naar de gemeente na afwerking van het park? Dit is aangewezen om het programma en het duurzaam behoud van de groene ruimte te verzekeren.

• Op het moment van de bepaling van de selectiecriteria voor de verkoop van de gronden of voor een architectuurwedstrijd vraagt de gecoro aan het bestuur ook in deze hun adviserende rol te mogen opnemen, idem dito voor de milieuraad.

- 12 mei 2021: De RVR toets geeft aan dat geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet worden opgemaakt (kenmerk dossier RVR-AV-1417).

- 12 mei 2021: De insteek van de gecoro en het planteam werd meegenomen in de uitwerking van het voorontwerp. De toelichtingsnota, de ontwerp voorschriften, de procesnota, de plancontour, het grafisch plan worden opgeladen in het DSI platform voor de fase plenaire vergadering. Er wordt geen fysieke plenaire vergadering gehouden maar een schriftelijke adviesronde.

- 16 juni 2021: Volgende adviezen worden uitgebracht op het DSI platform naar aanleiding van de fase plenaire vergadering:

1) Provincie Ruimtelijke Planning: voorwaardelijk gunstig. (ref. RUP-2021-00024)

" ... Het plan waarborgt een kwalitatieve ontwikkeling door de realisatie van groenzones in relatie met het omliggende landschap. De herziening van het RUP komt de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied ten goede. Door het schrappen van de mogelijkheid tot parkeren kan de groenzone veel beter tot zijn recht komen. Dit wordt positief onthaald, net zoals het reduceren van het verplicht aantal parkeerplaatsen per wooneenheid in de specifieke centrumzone. ... Gezien het BSO behaald wordt, kan de provincie de gemeente volgen in het voorstel van sociale mix. Daarenboven kan nog eens herhaald worden dat Wolvertem het hoofddorp is van de gemeente Meise waar woonontwikkelingen gewenst zijn. ... Volgende suggestie wordt meegegeven voor de fietsenstallingen: minimaal 1 per woning, plus 1 voor iedere slaapkamer in de woning. Ook wordt aangeraden om meer dan 1/3 van het opgelegde aantal fietsenstallingen te overdekken zoals momenteel opgenomen in de voorschriften, 5% van de fietsenstalling te voorzien voor buitenmaatse fietsen en 20 % van de fietsparking te voorzien van een laadpunt. ... Men vraagt of de verweving van economische activiteiten niet kan uitgebreid worden naar de zone GWB1. ...".

2) Agentschap Wegen en Verkeer: gunstig (ref. RUP-21_202114_N211_Meise)

Juridische gronden

Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Gemeentelijk structuurplan Meise, goedgekeurd door de deputatie op 4 januari 2007 (publicatie Belgisch Staatsblad op 16 januari 2007).

RUP Sancta Maria, goedgekeurd door de deputatie op 16 oktober 2014.

Advies/argumentatie

Op 24 oktober 2017 werd de eerste startnota afgewerkt met de motivering voor de opmaak van het RUP ‘Herziening 1 Sancta Maria’. Het zag er naar uit dat het bindend sociaal objectief (BSO) ruimschoots behaald kon worden op andere terreinen buiten het centrum van Wolvertem. Het toenmalig bestuur ondersteunde dan ook de verordende planvoorschriften niet meer voor de zone GWB2 die een specifieke woonbestemming oplegden in het kader van het bindend sociaal objectief. De herziening had aanvankelijk dus enkel betrekking op de zone GWB2.

Er werd een eerste publieke consultatie georganiseerd van 15 november 2017 tot 15 januari 2018. Op 13 december 2017 vond een participatiemoment plaats. Tijdens deze consultatieronde kwamen een aantal waardevolle bedenkingen naar voor. Het huidig bestuur besliste dan ook om de motieven tot opmaak van het RUP ‘Herziening 1 Sancta Maria’ bij te sturen: niet enkel de zone GWB2 maar ook de zone G3 van het initiële RUP wordt meegenomen in de herziening.

De oorspronkelijke voorschriften van deze zones in het RUP ‘Sancta Maria’ zullen in deze herziening worden vervangen door nieuwe voorschriften. In de zone GWB2 wordt de doelstelling herzien met een woonproject waarbij zowel sociale als niet sociale woonentiteiten worden verweven en een aanbod aan ondergronds parkeren zal worden ontwikkeld. De zone G3 wordt herwerkt naar een groene long binnen het centrum van Wolvertem. Daarnaast wordt het algemeen voorschrift over parkeren in deel 2.7. mobiliteit geactualiseerd aan de huidige inzichten en teruggebracht naar 1 parkeerplaats per woonentiteit.

De milieu-effectenscreening werd opgenomen in de toelichtingsnota. De herziening hanteert ten aanzien van het actueel RUP Sancta Maria geen fundamenteel nieuwe uitgangspunten. De objectieven van het RUP Herziening 1 Sancta Maria hebben geen effect ten opzichte van het nul-alternatief op alle onderzochte disciplines. Uit de screening volgt globaal dat het voorliggend plan en de bijhorende basisprincipes, positieve effecten op het milieu hebben en niet plan-Mer-plichtig is.

De inhoud van het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria fase voorlopige aanvaarding werd tijdens het planningsproces afgestemd op de gegronde reacties ontvangen tijdens de fase publieke raadpleging, de fase plenaire vergadering en de respectievelijk bijhorende adviesronde.

 

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

21400000/06100

 

198571,98 euro

BESLUIT

De bespreking van dit agendapunt wordt uitgesteld naar een volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Neromhof - minnelijke verwerving percelen ter uitbreiding van het park

MOTIVERING

Feiten en context

Op 20 december 2012 werd het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Neromhof door de gemeenteraad goedgekeurd. In dit plan is een uitbreiding van het RUP Neromhof voorzien. De uitbreiding zou zich situeren aan de Neromstraat en tussen het Neromhof en de A12 en betreft de percelen:

*langs de Neromstraat: percelen 23093A0324/00C000 en 23093A0324/00B000, beide eigendom van het OCMW Brussel, Hoogstraat 298 A, 1000 Brussel.

*tussen Neromhof en A 12: percelen 23093A0610/00K000, 23093A0610/00L000, 23093A0609/00L000, 23093A0611/00L000, 23093A0608/00B000, 23093A0608/00C000, 23093A0605/00C000, 23093A0611/00M000.

*percelen 23093A0612/00F000 en 23093A0612/00E000.

Het college besliste in zitting van 29 april 2019 om het project "uitbreiding Neromhof" in te dienen bij het Agentschap Natuur en Bos binnen het kader van aankoop van te bebossen gronden 2019.

Bij ministerieel besluit van 26 juli 2019 werd een investeringssubsidie van maximaal 150.150 euro toegekend voor de financiële ondersteuning voor de aankoop van de te bebossen terreinen, kadastraal gekend afdeling 2, sectie A, nummers 23093A0324/00C000, 2309A0324/00B00, 23093A0610/00K000, 2309A0610/00L000, 23093A0611/00L000, 23093A0608/00C00, 23093A0605/00C000, 23093A0611/00M000, 23093A612/00F000 en 23093A0612/00E000 met een totaaloppervlakte van 42.900 m². Om van deze subsidie te kunnen genieten, moet de aankoop van de terreinen gebeuren binnen de 3 jaar en dient de effectieve bebossing te gebeuren binnen de 5 jaar.

De gemeenteraad machtigde in zitting van 21 oktober 2019 het College van Burgemeester en Schepenen om te onderhandelen met de eigenaars en eventuele gebruikers voor de verwerving van de gronden. Voor de bepaling van de verwervingsprijs werden volgende richtlijnen gegeven:  het beschikbare budget, de te ontvangen subsidie en eventueel de door - een aan te duiden onafhankelijke schatter- geschatte waarde.

Voor de aankoop van de percelen met kadastrale omschrijving 23093A0610/00K000, 23093A0610/00L000, 23093A0609/00L000, 23093A0611/00L000, 23093A0608/00B000, 23093A0608/00C000, 23093A0605/00C000, 23093A0611/00M000 wordt er een bod gedaan van maximaal 476.178€ (op basis van de beschikbare kadastrale afmetingen).

Er wordt onder meer afgeweken van het schattingsverslag om een onteigeningsprocedure te vermijden en de aankoop van alle voor de hierboven vermelde investeringssubsidie terreinen te kunnen bekomen binnen de termijn van 3 jaar.

Juridische gronden

         Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut.

         Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur,  onder meer artikel 41.

         Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/22000000/06800 - Aankoop gronden en opmaak inrichtings- en  beheersplan

GE/15000000/06800 - Subsidies bos Neromhof

3-1-4

599.540 €

 

150.000 €

BESLUIT

Artikel 1

Het college wordt gemachtigd om voor de uitbreiding van het Neromhof een bod uit te brengen op de onderstaande percelen op basis van de volgende maximale eenheidsprijzen/m²:

Artikel 2

De uitgaven worden geboekt op actie 3-1-4 en budgetsleutel GE/22000000/06800. Het krediet zal, indien nodig, worden bijgestuurd bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Aankoop gronden uitbreiding Neromhof-vergoeding pachter

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 20 december 2012 het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Neromhof definitief goed. In dit plan is een uitbreiding van het Neromhof opgenomen.

De uitbreiding zou zich ondermeer situeren aan de Neromstraat en tussen het Neromhof en de A12.

Aan de Neromstraat betreft het de percelen 23093A0324/00C000 en 23093A0324/00B000, eigendom van het OCMW Brussel, Hoogstraat 298 A, 1000 Brussel.

Het college besliste in zitting van 29 april 2019 om het project "uitbreiding Neromhof" in te dienen bij het Agentschap Natuur en Bos binnen het kader van aankoop van te bebossen gronden 2019.

Bij ministerieel besluit van 26 juli 2019 werd een investeringssubsidie van maximaal 150.150 euro toegekend voor de financiële ondersteuning voor de aankoop van de te bebossen terreinen, kadastraal gekend afdeling 2, sectie A, nummers 23093A0324/00C000, 2309A0324/00B00, 23093A0610/00K000, 2309A0610/00L000, 23093A0611/00L000, 23093A0608/00C00, 23093A0605/00C000, 23093A0611/00M000, 23093A612/00F000 en 23093A0612/00E000 met een totaaloppervlakte van 42.900 m². Om van deze subsidie te kunnen genieten moet de aankoop van de terreinen gebeuren binnen de 3 jaar en dient de effectieve bebossing te gebeuren binnen de 5 jaar.

De gemeenteraad machtigde in zitting van 21 oktober 2019 het College van Burgemeester en Schepenen om te onderhandelen met de eigenaars en eventuele gebruikers voor de verwerving van de gronden. Voor de bepaling van de verwervingsprijs werden volgende richtlijnen gegeven:  het beschikbare budget, de te ontvangen subsidie en eventueel de door - een aan te duiden onafhankelijke schatter- geschatte waarde.

Het College stelde een onafhankelijk schatter aan om de waarde van de gronden te bepalen; in zitting van 20 april 2020 werd door het College kennis genomen van het verslag van de onafhankelijk schatter.

Het OCMW Brussel liet bij schrijven van 24 juli 2020 weten bereid te zijn afstand te doen van de gronden tegen de hoofdprijs van 26.361 euro, te vermeerderen met een forfaitair bedrag van 250 euro aan dossierkosten. In dit schrijven wordt melding gemaakt van de bestaande pachtovereenkomst op deze gronden en het bestaan van een voorkooprecht ten voordele van de pachter.

De gemeenteraad ging in zitting van 19 oktober 2020 akkoord met de aankoop van de gronden van het OCMW Brussel (oppervlaktes van 39a69ca en 12a 00ca) en machtigde de notaris met de opmaak van de notariële aankoopakte en om te onderhandelen met de pachter.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 41.

Decreet betreffende onteigening voor het algemeen nut van 24 februari 2017.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

De notaris liet weten een onderhoud te hebben gehad met de pachter, die bereid was afstand te doen van al zijn rechten ingevolge pacht onder volgende voorwaarden: betaling door de gemeente van een totaalvergoeding van 2.000,00 euro;  de huidige vruchten zouden nog van de grond gehaald worden, waarna deze niet meer wordt omgeploegd; de gronden zouden vrij zijn uiterlijk op 31 oktober 2021.

In geval van akkoord zouden de pachter en zijn echtgenote tussenkomen in de akte om hun akkoord met de koop te bevestigen.

Volgens de notaris wordt de vergoeding van 2.000 euro berekend aan 0,5 euro per vierkante meter (alles inbegrepen), zijnde het tarief dat de Vrederechter voor deze buurt hanteert.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

22000000/06800

 

aankoop gronden en opmaak inrichtings-en beheersplan voor uitbreiding Neromhof

Beschikbaar budget

 

350.000 Euro

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de afstand van alle pachtrechten van de pachter en zijn echtgenote op de percelen gelegen te Meise 2de afdeling sectie A nrs 324b& 324c onder volgende voorwaarden: betaling door de gemeente van een totaalvergoeding van 2.000,00 euro;  de huidige vruchten worden nog van de grond gehaald, waarna deze niet meer wordt omgeploegd; de gronden moeten uiterlijk op 31 oktober 2021 vrij zijn.

Artikel 2

De notaris wordt in kennis gesteld van deze beslissing en gevraagd om het akkoord op te nemen in de verkoopsakte met het OCMW Brussel.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Gratis grondafstand Strooistraat

MOTIVERING

Feiten en context

Op 12 januari 1978 werd een verkavelingsvergunning afgeleverd voor percelen gelegen langsheen de voormalige Oppemstraat, thans Strooistraat,  te 1860 Meise, toen kadastraal gekend onder sectie E 172.

Als voorwaarde van de verkaveling werd de kosteloze overdracht van een  strook grond,ten kadaster destijds gekend sectie G nummer 172/deel en 219/deel, met een oppervlakte van respectievelijk twee aren zesenzestig centiaren (2a66ca) en een are zevenzestig centiaren (1a67ca) voor opname in het openbaar domein opgenomen.

Niettegenstaande de gemeenteraad in zitting van 27 augustus 1992 goedkeuring gaf voor de overname ten kosteloze titel van de betreffende grondstrook werd de authentieke akte nooit verleden en zijn de rechtsopvolgers van de oorspronkelijke verkavelaars op het kadaster nog steeds vermeld als eigenaars.

De rechtsopvolgers van de oorspronkelijke verkavelaars wensen deze toestand recht te zetten.

Er werd een nieuwe ontwerpakte van "kosteloze afstand voor openbaar nut" opgemaakt door de dienst patrimonium en de notaris.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De omzendbrief KB/ABB2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten van 21 mei 2019.

Advies/argumentatie

De overname geschiedt voor openbaar nut, met name om de strook grond in te lijven in het openbaar domein van de gemeente.

De akte zal verleden worden voor de burgemeester.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname ten kosteloze titel van een strook grond, thans op het kadaster gekend als boomgaard ‘Ophem’, sectie G nummer 0219/00 000 voor een oppervlakte van 210 m², op 28 september 1979 opgemeten en aangeduid in gele kleur op het plan met proces-verbaal van meting door de meetkundige-schatter van onroerende goederen wettelijk beëdigd bij de rechtbank van eerste aanleg Brussel. Het ontwerp administratieve akte en het opmetingsplan worden goedgekeurd.

Artikel 2

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, namelijk om te worden ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.

Artikel 3

De administratieve akte zal namens het gemeentebestuur ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Kosteloze grondafstand Barbierstraat-Stoeterijstraat-Achter de Hoven

MOTIVERING

Feiten en context

Op 20 juli 2010 werd een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd, gekend onder intern nummer 2010/0043, dossiernr. stedenbouw: 8.00/2/CBS.144856, voor percelen gelegen langsheen de Barbierstraat-Stoeterijstraat-Achter De Hoven te 1861 Meise, ten kadaster destijds gekend afdeling 2 sectie C nummers 309 X, sectie C 231 E en sectie C nr 232 M.

Op 24 juni 2010 keurde de gemeenteraad de overeenkomst voor het verwezenlijken van 8 woningen na afbraak van de bestaande bebouwing goed. In deze overeenkomst was een gratis overdracht van infrastructuur voor opname in het openbaar domein opgenomen.

De grondafstand betreft:

1. een perceeltje grond gelegen aan de Barbierstraat, met een oppervlakte van 4ca, thans bekend ten kadaster wijk C nummer 231F P 0000 (voorheen bekend ten kadaster wijk C deel van nummer 231 E), zoals dit perceel als lot 9 in roze kleur staat afgebeeld op een plan met proces-verbaal van opmeting en afpaling opgesteld op 25 april 2011 door de beëdigd landmeter.

2. een perceeltje grond gelegen aan de Stoeterijstraat en Achter De Hoven, met een oppervlakte van 4a38ca, thans bekend ten kadaster wijk C nummers 232NP0000 voor 6 centiaren en 309K2 P0000 voor 4 aren tweeëndertig centiaren ( voorheen bekend ten kadaster wijk C deel van nummers 232 M en 309X), zoals dit perceel als lot 10 in roze kleur staat afgebeeld op een plan met proces-verbaal van opmeting en afpaling opgesteld op 25 april 2011 door de beëdigd landmeter.

Er werd een ontwerpakte van "gratis grondafstand" opgemaakt door de notaris.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De omzendbrief KB/ABB2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten van 21 mei 2019.

Advies/argumentatie

De overname  gebeurt in uitvoering van de door de gemeenteraad op 24 juni 2010 goedgekeurde overeenkomst. De overname geschiedt voor openbaar nut, met name om de strook grond in te lijven in het openbaar domein van de gemeente.

De akte zal verleden worden voor de notaris.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname ten kosteloze titel van: 1 een perceeltje grond gelegen aan de  Barbierstraat, met een oppervlakte van 4ca, thans bekend ten kadaster wijk C nummer 231F P 0000 (voorheen bekend ten kadaster  wijk C deel van nummer 231 E), zoals dit perceel als lot 9 in roze kleur staat afgebeeld op een plan met proces-verbaal van opmeting en afpaling opgesteld op 25 april 2011 door de beëdigd landmeter.

2. een perceeltje grond gelegen aan de Stoeterijstraat en Achter De Hoven, met een oppervlakte van 4a38ca, thans bekend ten kadaster wijk C nummers 232NP0000 voor 6 centiaren en 309K2 P0000 voor 4 aren tweeëndertig centiaren ( voorheen bekend ten kadaster wijk C deel van nummers 232 M en 309X), zoals dit perceel als lot 10 in roze kleur staat afgebeeld op een plan met proces-verbaal van opmeting en afpaling opgesteld op 25 april 2011 door de beëdigd landmeter.

Artikel 2

De ontwerp notariële akte en het opmetingssplan worden goedgekeurd.

Artikel 3

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, namelijk om te worden ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.

Artikel 4

De notariële akte zal namens het gemeentebestuur ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Centraal Kerkbestuur: kerkenbeleidsplan

MOTIVERING

Feiten en context

Op 31 juli 2017 werd het "geactualiseerde kerkenbeleidsplan" van het Centraal kerkbestuur ontvangen.

Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC VZW) verleende op 31 juli 2017 een gunstig advies onder voorwaarde dat nog een aantal verduidelijkingen werden gedaan bij de architecturale mogelijkheden en de ruimtelijke omgeving. (foto's / beschrijving).

Op 4 augustus 2017 werd een bijgewerkt kerkenbeleidsplan ingediend door het centraal kerkbestuur.

De gemeenteraad keurde in zitting van 22 augustus 2017 het door het Centraal Kerkbestuur opgemaakte ontwerp van kerkenbeleidsplan goed.

Het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen gaf een gunstig advies voor het goedgekeurde kerkenbeleidsplan.

Bij schrijven d.d. 1 september 2017 liet het Aartsbisdom Mechelen-Brussel weten dat ze konden instemmen met het goedgekeurde kerkenbeleidsplan d.d. 22 augustus 2017.

Juridische gronden

Het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en latere wijzigingen.

Het decreet van 12 juli 2013 houdende toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst, gebouwen voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en crematoria.

Het decreet van 15 juli 2016 houdende wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en van diverse decreten wat betreft de uitvoering van het kerntakenplan van het agentschap Onroerend Erfgoed en wat betreft financiële en technische aanpassingen.

Advies/argumentatie

Een definitief goedgekeurd kerkenbeleidsplan is een voorwaarde om een verhoogde erfgoedpremie bij restauratie te kunnen bekomen. Niettegenstaande alle voorwaarden vervuld waren voor de goedkeuring van het kerkenbeleidsplan, werd het definitief kerkenbeleidsplan na de goedkeuring door het Aartsbisdom nog niet opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd.

Financiële gevolgen

Door de goedkeuring van een definitief kerkenbeleidsplan kan de gemeente bij de restauratie van haar kerkgebouwen genieten van een verhoogde subsidie.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan zoals opgemaakt door het Centraal Kerkbestuur op 4 augustus 2017 en goedgekeurd door het Bisdom, definitief goed.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Overeenkomst ondergrondse grondinname

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 29 maart 2007 het ontwerp “riolering- en wegenwerken Administratief Centrum” goed.

In het kader van de uitvoering van deze werken werd op 5 november 2008 een overeenkomst gemaakt met de bewoners van de Hoogstraat 37, 1861 Meise. Deze overeenkomst werd grotendeels uitgevoerd. De overeenkomst voorzag ondermeer een financiële vergoeding voor de ondergrondse inneming voor de leiding onder de voetweg gelegen op de eigendom van de bewoners. Het bedrag van deze vergoeding werd tot op heden nog niet betaald aan de eigenaars.

Teneinde een finale regeling te bekomen vond op 20 april 2021 een overleg plaats waarbij werd overeengekomen dat de gemeente de forfaitaire som van 950 Euro zou betalen.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het is passend in deze reeds lang aanslepende aangelegenheid een dadingsovereenkomst af te sluiten. Een ontwerp van overeenkomst werd opgemaakt.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/61500000/01100

 

43.562,76€

BESLUIT

Artikel 1

Het ontwerp van dadingsovereenkomst met de bewoners van de Hoogstraat 37, 1861 Meise voor de ondergrondse inname van de voetweg op hun eigendom wordt goedgekeurd.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Verwijderen asbesthoudend dak - dakrenovatie GBS Klim Op - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Verwijderen asbesthoudend dak - dakrenovatie GBS Klim Op” werd gegund aan G&G Architecten, Prinsenstraat 26 te 1850 Grimbergen.

In het kader van de opdracht “Verwijderen asbesthoudend dak - dakrenovatie GBS Klim Op” werd een bestek met nr. 20211815 opgesteld door de Uitvoerende Diensten samen met de ontwerper, G&G Architecten, Prinsenstraat 26 te 1850 Grimbergen.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 86.850,00 excl. btw of € 92.061,00 incl. 6% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de Uitvoerende Diensten aangezien het asbesthoudend dak in slechte staat is.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/08000 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Gebouwen - scholen (masterplan scholen) - Actie: Realiseren van een masterplan schoolinfrastructuur en schoolbeleving

2-1-6

€ 498.428,36

Waarvan € 360.532,50 is gereserveerd voor het nieuwe dak van GBS Rode, dus nog €137.895,86 beschikbaar

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 20211815 en de raming voor de opdracht “Verwijderen asbesthoudend dak - dakrenovatie GBS Klim Op”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten samen met de ontwerper, G&G Architecten, Prinsenstraat 26 te 1850 Grimbergen, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 86.850,00 excl. btw of € 92.061,00 incl. 6% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Drijpikkelstraat – aanleg fietspaden en aanpassing riolering - Voorlopige vaststelling rooilijnplannen – goedkeuring voorlopig onteigeningsbesluit

MOTIVERING

Feiten en context

Op 21 juni 2021 keurde de gemeenteraad de voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen en het voorlopig onteigeningsbesluit met bijhorende plannen inzake de Drijpikkelstraat goed in het kader van een samenlopende procedure overeenkomstig artikel 31,3° van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

Door een materiële fout bij het aangestelde studiebureau werden op de plannen bij sommige percelen verkeerde eigenaars vermeld waardoor de juiste eigenaars niet werden aangeschreven voor het openbaar onderzoek.

Hierdoor dient de volledige procedure hernomen vanaf de aanvang.

Juridische gronden

Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut (hierna ‘Vlaams Onteigeningsdecreet’)

Besluit van de Vlaamse Regering van 27 oktober 2017 tot uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 (hierna ‘Onteigeningsbesluit’)

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (hierna ‘Gemeentewegendecreet’)

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna ‘Decreet Lokaal bestuur’)

Overeenkomstig artikel 6, 1° van het Vlaams Onteigeningsdecreet is de gemeente bevoegd om over te gaan tot onteigening.

Overeenkomstig artikel 31, 3° van het Vlaams Onteigeningsdecreet is een samenlopende procedure een onteigeningsprocedure die gelijktijdig loopt met een procedure tot vaststelling of wijziging van een rooilijnplan conform het Gemeentewegendecreet.

Overeenkomstig artikel 40 van het Decreet Lokaal bestuur beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden vermeld in artikel 2.

Overeenkomstig artikel 41, 11° van het Decreet Lokaal bestuur kunnen de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b), als bevoegdheid niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

Overeenkomstig artikel 17 van het Gemeentewegendecreet stelt de gemeenteraad het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast.

Advies/argumentatie

Op heden is er een aanliggend fietspad aan de Drijpikkelstraat. Deze heeft echter niet de vereiste breedte (slechts 1m) en ligt vlak naast de rijbaan met zelfs geen boordsteen of kantstrook tussen rijbaan en fietspad. Zeker buiten de bebouwde kom waar 70km toegelaten is, leidt dit tot gevaarlijke situaties verkeersveiligheid. Daarnaast lozen de nieuw en nog nieuw te plaatsen woningen aan de noordkant van de Drijpikkelstraat momenteel met hun vuilwater nog in de baangracht langs de Drijpikkelstraat.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, wordt voorzien in de aanleg van enkelrichtingsfietspaden aan weerszijden van de Drijpikkelstraat en Temsesteenweg. Daarnaast wordt op twee locaties de rijweg heraangelegd, waarbij onder andere ook een middengeleider voorzien wordt ter creatie van een beveiligde oversteek. Langsheen het traject wordt ook de riolering vernieuwd en worden enkele inbuizingen verlengd. Er wordt tevens voorzien in de aanleg van een wadi over een lengte van 700 m aan de buitenzijde van het aan te leggen fietspad aan de westzijde van de Drijpikkelstraat.

Voor een uitgebreide omschrijving van het voorgenomen project waarbinnen zowel onderhavig onteigeningsbesluit en het voorlopig goedkeuren van de bijgevoegde rooilijnplannen kadert, wordt er verwezen naar bijgevoegde verantwoordingsnota die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

Ook bijgevoegde projectnota, opgesteld overeenkomstig artikel 12 van het Vlaams Onteigeningsdecreet,  integraal deel uitmakende van dit besluit, beschrijft het project en bijkomend de daarbij te realiseren werken, de realisatietermijnen voor de uitvoering van de werken, de realisatievoorwaarden en de beheersmodaliteiten van het openbaar domein.

Gezien de huidige breedte van het openbaar domein zijn er grondinnames vereist voor de aanleg van de fietspaden. Er zijn geen veilige alternatieven voor de aanleg van nieuwe fietspaden op de bestaande plaats gezien er geen ruimte is tussen de huidige rijbaan en de bestaande gracht om een voldoende breed en afgescheiden fietspad aan te leggen. Dit brengt een wijziging van de Drijpikkelstraat, zijnde een gemeenteweg, met zich mee waarvoor rooilijnplannen dienen te worden vastgesteld.

Overeenkomstig artikel 31, 3° van het Vlaams Onteigeningsdecreet is een samenlopende procedure een onteigeningsprocedure die gelijktijdig loopt met een procedure tot vaststelling of wijziging van een rooilijnplan conform het Gemeentewegendecreet.

Een samenlopende procedure heeft als meerwaarde dat er enerzijds, tijdswinst wordt gecreëerd door slechts één openbaar onderzoek te organiseren en anderzijds, alle informatie in één beweging aan de burgers ter beschikking wordt gesteld. De gemeente opteert dan ook voor een samenlopende procedure.

Ingevolge de materiële fout op de onteigeningsplannen, wordt het gemeenteraadsbesluit van 21 juni 2021 tot voorlopige vaststelling van de rooilijnplannen en het voorlopig onteigeningsbesluit inzake de Drijpikkelstraat ingetrokken.

De bijgevoegde rooilijnplannen worden voorlopig vastgesteld middels onderhavig besluit en vervangen in zoverre vereist volgens het rooilijnplan van 10 februari 1916.

Er is getracht om de vereiste grondinnames minnelijk te verwerven, evenwel is er geen akkoord voor alle innemingen. Bijgevolg is de gemeente genoodzaakt om een onteigeningsprocedure op te starten overeenkomstig het Vlaams Onteigeningsdecreet. Overeenkomstig artikel 27 van het Gemeentewegendecreet kan bovendien elke verwerving van onroerende goederen, vereist voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van gemeentewegen en de realisatie van de rooilijnplannen, door onteigening tot stand worden gebracht.

Het gaat om volgende onroerende goederen (grondstroken), nader omschreven in bijgevoegde onteigeningstabel dewelke integraal deel uitmaakt van onderhavig besluit:

Uit het bovenstaande blijkt dat de beoogde werken als onteigeningsdoel de verkeersveiligheid en riolering beogen en aldus kaderen in de noodzakelijke realisatie van een doelstelling van algemeen nut.

Het onteigeningsdoel kan enkel worden bereikt middels onteigening. Er bestaat redelijkerwijze geen alternatief voor het gebruik van de onteigeningsdwang.

De onteigeningsnoodzaak als middel voor de realisatie van het project blijkt tevens uit artikel 24, § 4 van het Vlaams Onteigeningsdecreet, dat het recht op een verzoek tot zelfrealisatie in casu uitsluit.

Uit al het bovenstaande blijkt dat de onteigening aldus noodzakelijk is en het algemeen belang dient. Het onteigeningsdoel kan niet worden gerealiseerd indien niet alle innemingen in volle eigendom verworven zijn.

Om al deze weginfrastructuurwerken te kunnen realiseren en nadien het onderhoud en het beheer daarvan duurzaam te kunnen blijven garanderen, is de gedwongen verwerving van de op de onteigeningsplannen aangeduide innemingen noodzakelijk. Zonder de verwerving van deze onroerende goederen in volle eigendom kan de projectdoelstelling van algemeen nut niet gerealiseerd worden.

Het aanleggen, beheren en onderhouden van de voornoemde infrastructuur behoort tot de basistaken van de gemeente. Van de desbetreffende weginfrastructuur dient onder alle omstandigheden een veilig en doelmatig gebruik te kunnen worden gemaakt. Dit kan enkel indien de wegbeheerder zelf kan instaan voor de realisatie en het beheer ervan.

Om deze redenen dringt de onteigening door de gemeente zich op van de onroerende goederen zoals afgebeeld op de onteigeningsplannen en aldaar nader omschreven in de onteigeningstabel.

Gelet op het gegeven dat het om een samenlopende procedure gaat, zal overeenkomstig artikel 33 van het Vlaams Onteigeningsdecreet het openbaar onderzoek over de voorgenomen onteigening geïntegreerd worden in het openbaar onderzoek in het kader van de procedure inzake de gemeentelijk rooilijnplannen.

In zoverre vereist in het kader van de onteigeningsprocedure, belast de gemeenteraad het college van burgemeester en schepenen met het organiseren van een openbaar onderzoek voor de samenlopende procedure gedurende 30 dagen.

Er is geen mogelijkheid om een verzoek tot zelfrealisatie in te dienen nu het gaat om weginfrastructuur en daarmee onlosmakelijk samenhangende ingrepen en dit uitdrukkelijk uitgesloten wordt door artikel 24 §4 van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

De minnelijke onderhandelingstermijn in het kader van de onteigeningsprocedure wordt vastgelegd op 6 maanden.

Financiële gevolgen

Het krediet voor de grondverwerving is voorzien in het budget 2021.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GEM/22400000/02000

3-3-3

€ 95.000,00

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad trekt de gemeenteraadsbeslissing van 21 juni 2021 tot voorlopige vaststelling van de rooilijn en het voorlopige onteigeningsbesluit in de Drijpikkelstraat, zoals aangeduid op de plannen (projectnummer 110037- plannen 1o en 1r) van studiebureau Sweco van 8 juni 2021 in.

Artikel 2

De gemeenteraad opteert voor de toepassing van een samenlopende procedure overeenkomstig artikel 31, 3° van het Vlaams Onteigeningsdecreet.

Artikel 3

De gemeenteraad stelt de nieuwe rooilijn in de Drijpikkelstraat, zoals aangeduid op het rooilijnplan (projectnummer 110037- rooilijnplan 1r) van studiebureau Sweco van 23 augustus 2021 voorlopig vast.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt het voorlopig onteigeningsbesluit met inbegrip van het bijgevoegde onteigeningsplan (projectnummer 110037 - onteigeningsplan 1o) van Talboom group van 23 augustus 2021 en projectnota goed.

Artikel 5

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het organiseren van een openbaar onderzoek.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Wateroverlast Blauwenberg - aanstellen ontwerper

MOTIVERING

Feiten en context

Bij hevige regenval treden er steeds problemen op van wateroverlast ter hoogte van de Blauwenberg en omgeving.

Op 11 augustus 2014 stelde het college de NV Aquafin aan om de waterproblematiek te onderzoeken.

Op 19 januari 2016 heeft de NV Aquafin in de hydronautstudie voor de Blauwenberg en omgeving afgewerkt waarbij er maatregelen op korte termijn en lange termijn werden voorgesteld.

De gemeenteraad van 13 september 2016 besliste om de maatregelen op korte termijn te laten uitvoeren door de NV Aquafin in 2017.

Deze werken werden uitgevoerd en hebben een relatief goed resultaat gehad.

Echter bij hevige regenval, en dit is de laatste maanden duidelijk geworden voldoet de uitgevoerde maatregel niet en moet er overgegaan worden tot ingrijpende werken in de Blauwenberg, Landbeekstraat en Onze Lieve Heerweg, waarbij er in deze straten gescheiden en correct gedimensioneerde rioleringsleidingen moeten aangelegd worden. Deze werken werden in 2016 begroot op € 1.140.000, excl. BTW.

Deze werken worden niet gesubsidieerd door de VMM.

Om het ontwerp van deze werken op te stellen dient er een ontwerper aangesteld worden. Aan de hand van de initiële raming van 2016, kan de kostprijs voor de erelonen geraamd worden op € 160.000,00 excl BTW.

Juridische gronden

De gemeenteraad van 28 juni 2012 keurde de "Dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeente Meise en de nv Aquafin inzake de uitbouw en het beheer van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur" goed waardoor de nv Aquafin in opdracht van de gemeente de nodige studies kan uitvoeren met inbegrip van het uitvoeren van de werken.

Advies/argumentatie

Gezien de steeds wederkerende waterproblematiek in de Blauwenberg en omgeving en het bestaan van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Meise en de NV Aquafin geven de uitvoerende diensten positief advies voor de aanduiding van de NV Aquafin als ontwerper voor deze noodzakelijke werken.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 21400000/03100.

De uitgave is voorzien in het budget. De financieel directeur verleende visum op 3 september 2021.

 

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

21400000/03100

3-1-5

€ 185.158,36

BESLUIT

Artikel 1

De NV Aquafin wordt aangesteld als ontwerper voor de wegenis- en rioleringswerken van de Blauwenberg en omgeving.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021 en volgende, op budgetcode 21400000/03100.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 1 (Liften) - 20211774 - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024” werd een bestek met nr. 20211774 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (Liften), raming: € 10.800,00 excl. btw of € 13.068,00 incl. 21% btw;

* Perceel 2 (Keuring Liften), raming: € 1.400,00 excl. btw of € 1.694,00 incl. 21% btw;

* Perceel 3 (Onderhoud statische voeding), raming: € 4.800,00 excl. btw of € 5.808,00 incl. 21% btw;

* Perceel 4 (Onderhoud draaideur), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw;

* Perceel 5 (Branddetectie en inbraak), raming: € 10.000,00 excl. btw of € 12.100,00 incl. 21% btw;

* Perceel 6 (Hoogspanningscabine), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 39.000,00 excl. btw of € 47.190,00 incl. 21% btw.

De raamovereenkomst zal worden uitgevoerd ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de deelnemers, in toepassing van artikel 43, § 5, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Perceel 1 (Liften) wordt gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden.

De gemeenteraad verleende in zitting van 19 april 2021 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 10 mei 2021 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

- Electro-Test, Haachtsesteenweg 236 te 1820 Melsbroek;

- KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert;

- OCB vzw, Koningin Astridlaan 60 te 2550 Kontich;

- EATON INDUSTRIES (BELGIUM) BVBA, Industrielaan 1 te 1702 Groot-Bijgaarden;

- Deriemaecker E. bvba, Gentsesteenweg 315 te 1730 Asse;

- Getralux, Sint Denijsstraat 105 te 1190 Vorst - Brussel;

- AIB VINCOTTE, Jan Olieslagerslaan 35 te 1800 Vilvoorde;

- Van Hemelen J., Halsendallaan 5 te 1652 Alsemberg;

- Kenter, Da Vincilaan 1 te 1930 Zaventem;

- E2MS, Melkerijstraat 38 te 2900 Schoten;

- BOON EDAM, Welvaartstraat 14 bus 12 - Industriezone Klein Gent te 2200 Herentals.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 4 juni 2021 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 2 oktober 2021.

Er werd een offerte ontvangen van KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert (€ 16.716,96 excl. btw of € 20.227,52 incl. 21% btw).

De Uitvoerende Diensten stelden op 11 augustus 2021 het verslag van nazicht van de offertes op voor Perceel 1 (Liften).

De Uitvoerende Diensten stelllen voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 1 (Liften)” te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver mits het verkrijgen van een visum.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 2° (nieuwe werken/diensten, bestaande uit de herhaling van soortgelijke werken/diensten) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten gezien de bestaande overeenkomst verlopen is.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61300000/01191.

De uitgave is voorzien in het budget.

Rekening

Actie

Beleidscode

Beschikbaar budget

61300000

/

01191

€ 71.227,41

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 16.716,96 excl. btw of € 20.227,52 incl. 21% btw voor de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 1 (Liften)” wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021, op budgetcode 61300000/01191.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 2 (Keuring Liften) - 20211774 - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024” werd een bestek met nr. 20211774 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

* Perceel 1 (Liften), raming: € 10.800,00 excl. btw of € 13.068,00 incl. 21% btw;

* Perceel 2 (Keuring Liften), raming: € 1.400,00 excl. btw of € 1.694,00 incl. 21% btw;

* Perceel 3 (Onderhoud statische voeding), raming: € 4.800,00 excl. btw of € 5.808,00 incl. 21% btw;

* Perceel 4 (Onderhoud draaideur), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw;

* Perceel 5 (Branddetectie en inbraak), raming: € 10.000,00 excl. btw of € 12.100,00 incl. 21% btw;

* Perceel 6 (Hoogspanningscabine), raming: € 6.000,00 excl. btw of € 7.260,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 39.000,00 excl. btw of € 47.190,00 incl. 21% btw.

De raamovereenkomst zal worden uitgevoerd ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de deelnemers, in toepassing van artikel 43, § 5, 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Perceel 2 (Keuring Liften) wordt gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden.

De gemeenteraad verleende in zitting van 19 april 2021 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 10 mei 2021 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

- Electro-Test, Haachtsesteenweg 236 te 1820 Melsbroek;

- KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert;

- OCB vzw, Koningin Astridlaan 60 te 2550 Kontich;

- EATON INDUSTRIES (BELGIUM) BVBA, Industrielaan 1 te 1702 Groot-Bijgaarden;

- Deriemaecker E. bvba, Gentsesteenweg 315 te 1730 Asse;

- Getralux, Sint Denijsstraat 105 te 1190 Vorst - Brussel;

- AIB VINCOTTE, Jan Olieslagerslaan 35 te 1800 Vilvoorde;

- Van Hemelen J., Halsendallaan 5 te 1652 Alsemberg;

- Kenter, Da Vincilaan 1 te 1930 Zaventem;

- E2MS, Melkerijstraat 38 te 2900 Schoten;

- BOON EDAM, Welvaartstraat 14 bus 12 - Industriezone Klein Gent te 2200 Herentals.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 4 juni 2021 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 2 oktober 2021.

Er werd een offerte ontvangen van KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert (€ 3.936,00 excl. btw of € 4.762,56 incl. 21% btw).

De Uitvoerende Diensten stellen voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 2 (Keuring Liften)” te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde KONE BELGIUM SA, Rue De Bretagne 24 te 1200 Woluwe-Saint-Lambert, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 2° (nieuwe werken/diensten, bestaande uit de herhaling van soortgelijke werken/diensten) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten gezien het huidige contract vervallen is.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021 en volgende, op budgetcode 61300000/01191.

De uitgave is voorzien in het budget.

Rekening

Actie

Beleidscode

Beschikbaar budget

61300000

/

01191

€ 71.227,41

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 3.936,00 excl. btw of € 4.762,56 incl. 21% btw voor de opdracht “Raamovereenkomst onderhoud technieken administratief centrum Meise 2021 - 2024 - Perceel 2 (Keuring Liften)” wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2021 en volgende, op budgetcode 61300000/01191.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Restauratie van de beschermde St-Elooikapel - Goedkeuring verrekening

MOTIVERING

 Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 22 juni 2020 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Restauratie van de beschermde St-Elooikapel” aan RENOTEC NV, Acaciastraat 14C te 2440 Geel tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van € 233.426,52 excl. btw of € 282.446,09 incl. 21% btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2019572.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 14 juni 2021 goedkeuring aan verrekening 1 - Tuinmuur - Gobertangesteen voor een bedrag in meer van € 1.966,47 excl. btw of € 2.379,43 incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 4 werkdagen.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 14 juni 2021 goedkeuring aan verrekening 4 - Dakbebording voor een bedrag in meer van € 13.829,94 excl. btw of € 16.734,23 incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 8 werkdagen.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 30 augustus 2021 goedkeuring aan verrekening 5 - Glas in lood voor een bedrag in meer van € 3.786,13 excl. btw of € 4.581,22 incl. 21% btw en de termijnsverlenging van 3 werkdagen.

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

HV in min

-

€ 21.076,71

Bijwerken

+

€ 36.826,45

Totaal excl. btw

=

€ 15.749,74

Btw

+

€ 3.307,45

TOTAAL

=

€ 19.057,19

Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekeningen overschrijden het bestelbedrag met 16,00%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 270.775,64 excl. btw of € 327.638,54 incl. 21% btw bedraagt.

De aannemer vraagt daarom een termijnsverlenging van 12 werkdagen.

De aannemer verbindt zich ertoe om geen schadevergoeding te eisen omwille van deze termijnsverlenging.

De leidend ambtenaar, de heer Wim Van Campenhout, verleende gunstig advies.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/2 (Onvoorzienbare omstandigheden in hoofde van de aanbesteder).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Voor het decaperen van de onaangepaste verflagen op het stucgewelf werden alle in het bestek beschreven methodes uitgetest.  Geen enkele methode gaf een aanvaardbaar resultaat.  Enkel het tijdrovende verwijderen van de verflagen met een scalpel was toereikend.

Financiële gevolgen

 De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U.

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 25 augustus 2021. De financieel directeur verleende op 26 augustus 2021 een visum met nummer 2021795.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/07200 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

€ 357.446,09

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 6 - Stucgewelf van de opdracht “Restauratie van de beschermde St-Elooikapel” voor het totaal bedrag in meer van € 15.749,74 excl. btw of € 19.057,19 incl. 21% btw.

Artikel 2

De termijnverlenging van 12 werkdagen wordt goedgekeurd.

Artikel 3

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Uitstel toekenning van financiële middelen uit het noodfonds (deel 2) aan de gemeentelijke verenigingen en van voorschotregeling voor de subsidies

MOTIVERING

Feiten en context

Ingevolge het decreet van 19 juni 2020 houdende dringende maatregelen inzake de noodfondsen cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en inzake de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie en het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2020 tot toekenning van steun aan culturele organisaties en kwetsbare kernspelers in het kader van het noodfonds, werd aan de gemeente Meise een bedrag van 201.420,91 euro toegekend.

Op voorstel van het college in samenspraak met de 3 sectoren (cultuur, jeugd en sport) werd door de gemeenteraad in zitting van 19 oktober 2020 de uitbetaling goedgekeurd van een eerste schijf van 100.710,46 euro - 50% van het ontvangen bedrag – gelijkmatig verdeeld over de drie raden. Dus 33% voor cultuur, 33% voor sport en 33% voor jeugd waarbij elke raad de fondsen verdeelde.  Zo kon iedereen de meest acute putten delven.

Het saldo van 100.710,46 euro van het noodfonds zou volgens de beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2021 in september 2021 verdeeld worden.

Op 15 juni 2021 had de toekenningscommissie noodfonds en de financieel directeur overleg. Zij kwamen tot de constatatie dat, gezien de duur van de pandemie en de impact dat deze in 2021 nog had op het verenigingsleven, september 2021 te vroeg is om een volledig beeld te hebben waar de meeste noden zijn. Verdeling in 2022 zou accurater zijn.

Aan de 3 raden (jeugd, sport, cultuur) werd door de voorzitters van de raden tijdens de maanden juni-juli 2021 de huidige situatie voorgelegd:

- Normaal moesten dossiers binnen zijn tegen september 2021 en zou er uitbetaling volgen in november 2021. Dit betreft de coronasteun over de raden heen op basis van een onderbouwd dossier waarom de vereniging bijkomende financiële middelen nodig heeft.
- Er was tot 15/06/21 slechts 1 aanvraag voor renteloze lening ingediend.
- Er komen geen signalen dat er momenteel verenigingen in acute nood verkeren en waarvan het voortbestaan van de werking momenteel onzeker is omwille van financiële redenen.

Aan de 3 raden werd gevraagd hoe ze tegenover onderstaand voorstel van de toekenningscommissie noodfonds staan:

- de resterende middelen uit het noodfonds worden overgeheveld naar 2022 met de bedoeling ze dan toe te wijzen.
- Er wordt door de toekenningscommissie blijvend gemonitord waar er problemen opduiken of noden zijn.
- Er kan nog steeds een aanvraag gebeuren voor een renteloze lening.

Het idee hierachter van de toekenningscommissie noodfonds was om nu te proberen te helpen waar er noden zijn, maar zeker te willen zijn dat het resterende bedrag noodfonds gebruikt wordt waar de grootste nood is. Dit is in ieders belang.

Positief advies van de financieel directeur over de mogelijkheid om het resterende gedeelte in 2022 toe te wijzen.

Juridische gronden

Het decreet van 19 juni 2020 houdende dringende maatregelen inzake de noodfondsen cultuur, jeugd, sport, media en lokale besturen en inzake de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, artikel 3.

Besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2020 tot toekenning van steun aan culturele organisaties en kwetsbare kernspelers in het kader van het noodfonds.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41.

De beslissing van de gemeenteraad van 19 oktober 2020 'vrije tijd: goedkeuring kader besteding middelen noodfonds'.

De beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2021 'vrije tijd: toekenning van de financiële middelen uit het noodfonds (deel 2) aan de gemeentelijke verenigingen en voorschotregeling op de subsidies'.

Advies/argumentatie

Ondertussen is het duidelijk dat de coronaperiode langer aansleept dan oorspronkelijk gehoopt. Voor de verenigingen is ook 2021 allesbehalve een normaal jaar. In september 2021 al het laatste deel van de middelen noodfonds toekennen is te snel. Het is wenselijk een breder zicht te krijgen op de werkelijke tekorten. De verenigingen moeten ook meer tijd krijgen om hun eventuele verliezen in kaart te brengen.

De voorzitters van de raden deden in de zomer van 2021 een bevraging. Cultuurraad en jeugdraad hadden in juni 2021 nog een overleg gepland. Binnen de cultuurraad werd er over het algemeen positief gereageerd, liet de voorzitter weten op 1 juli 2021. De stripotheek vraagt over hun specifieke werking overleg aan bij de financieel directeur. Ook de voorzitter van de jeugdraad heeft aangegeven dat er vanuit jeugd geen vraag kwam voor dringende financiële steun voor hun werking en uitstel naar 2022 werd aangenomen.

Voor de sportraad stond het volgend overleg pas in september 2021 gepland. De voorzitter liet op 22 juli 2021 weten dat na rondvraag van de verantwoordelijke sportdienst aan de leden van de raad van bestuur van de sportraad iedereen die antwoordde, wat nagenoeg iedereen was, heeft ingestemd om de fondsen over te dragen naar 2022 zoals voorgesteld.

Er is op 15 september 2021 een volgend overleg gepland met de leden van de toekenningscommissie en de financieel directeur.

Financiële gevolgen

Het krediet voorzien in het budget 2021 wordt naar 2022 overgedragen.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/01900/64900000 - Overige administratieve dienstverlening - toegestane werkingssubsidies

5-5-1

100710,46 euro

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord dat de toekenning van de toelagen van het noodfonds - deel 2 - wordt uitgesteld naar 2022 en de toewijzing bijgevolg niet zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 18 oktober 2021.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft opdracht aan de toekenningscommissie om in samenspraak met de 3 sectoren (cultuur, jeugd, sport) de verdere modaliteiten voor (acute) financiële ondersteuning van de verenigingen en de verdeling van het tweede deel van het noodfonds te bewerkstelligen en op te volgen.

Artikel 3

De uitgaven voor het noodfonds - deel 2 - worden in 2022 voorzien in het exploitatiebudget op budgetsleutel GE/01900/64900000.
 

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Verlenging van brontracering en contacttracing ter bestrijding van de Covid-19 pandemie in Meise

MOTIVERING

Feiten en context

Ter ondersteuning van de nationale contacttracing heeft de Vlaamse regering de lokale besturen eind oktober 2020 gemobiliseerd om in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantainecoaching.

De lokale besturen werken in deze opdracht ondersteunend of aanvullend op de werking van de Covid-19 teams binnen de zorgraden (ELZ Grimbergen) alsook op de werking van de nationale contactcenters.

Het schepencollege besloot in zittingen van 7 december 2020, 29 maart 2021 en 17 mei 2021 om samen te werken met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Eerstelijnszone Grimbergen voor de lokale brontracering met optie 1 en de bijhorende subsidie.

•Optie 1: Inzet op preventie, sensibilisering, bronopsporing en quarantainecoaching.

•Forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner per maand tot en met 30 juni 2021.

Het gemeentebestuur van Meise, dat nu reeds een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft voor optie 1, heeft onderstaande keuzemogelijkheden na 31 augustus 2021.

•We hebben een overeenkomst voor optie 1, dan kunnen we deze verlengen na 31 augustus met addendum.

•We zetten de huidige samenwerking stop met het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Juridische gronden

Het wijzigingsbesluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 verlengt de subsidieperiode voor optie 1 van 1 september tot en met 15 oktober 2021.

Advies/argumentatie

Gemeente en OCMW Meise doen momenteel al aan bronopsporing sinds 26 oktober 2020 met hulp van medewerkers en vrijwilligers. Hierbij zet men in op sensiblisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching, zoals beschreven in optie 1. Dit in samenwerking met de Eerstelijnszone Grimbergen die de uitbraken en de huisbezoeken voor ons opvolgen in Meise.

Vanwege de vaccinatiecampagne die vermoedelijk nog tot het najaar zal duren, de huidige besmettingsgraad, de evolutie van de ziekenhuisopnames en overlijdens, de verschillende virusvarianten en aankomende versoepelingen is het risico op lokale opflakkeringen nog steeds zeer reëel en de noodzaak om snel te kunnen opsporen, blijvend.

Gelet op bovenvermelde argumenten adviseren we om de samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid voor de lokale brontracering en contacttracing verder te zetten tot en met 15 oktober 2021.

Financiële gevolgen

Het lokaal bestuur van gemeente Meise dat koos voor een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid optie 1 ontvangt de forfaitaire financiering op basis van het aantal inwoners van de gemeente: 0,125 euro per inwoner per maand van 1 november 2020 tot en met 15 oktober 2021.

Met het nieuw besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 kan de forfaitaire subsidie verlengd worden tot en met 15 oktober 2021.

De bijkomende subsidie zal nog ingeschreven moeten worden in het exploitatiebudget van het dienstencentrum (beleidsitem 09510) voor het werkingsjaar 2021.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode tot en met 15 oktober 2021) en het contactonderzoek (voor de periode tot en met 15 oktober 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, onder gelijke voorwaarden en bepalingen als opgenomen in de op 15 december 2020 ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het addendum-  in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid 19 pandemie te versterken- optie 1, goed.

Artikel 3

De burgemeester en de algemeen directeur worden bij deze gemachtigd om het addendum met het Agentschap Zorg en Gezondheid te ondertekenen.

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord dat de helft van de toegekende subsidie wordt doorgestort aan de Eerstelijnszone Grimbergen voor de ondersteuning bij huisbezoeken en opvolging bij lokale uitbraken.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Akademie voor Muzische Kunsten - Aanpassing organisatie Kinderakademie (initiatie muziek en dans)

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds 1 september 1992 richt de Akademie voor Muzische Kunsten Meise een afdeling Initiatie muziek en dans in voor kinderen vanaf 4 jaar volgens het besluit van de gemeenteraad van 25 juni 1992. In 2018 kreeg de initiatieafdeling de naam Kinderakademie.

De Kinderakademie kent al vele jaren een groot succes waarbij zelfs wachtlijsten dienen voorzien te worden voor de populaire instrumenten.

Sedert de invoering van het nieuw decreet Deeltijds Kunstonderwijs is het noodzakelijk de organisatie van de Kinderakademie aan te passen.

Jongeren vanaf 6 jaar hebben binnen het gesubsidieerd onderwijs de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de algemene cursus muziekinitiatie maar niet voor individuele cursussen instrument. De inrichtende macht heeft wel de mogelijkheid de individuele cursussen instrument op eigen initiatief in te richten.

De voorwaarden tot inschrijving voor deze cursussen dienen aangepast te worden in overeenstemming met de huidige regelgeving.
De inrichtende macht heeft de mogelijkheid om naast haar werkingsmiddelen en de Vlaamse ondersteuningspremie ook de eigen middelen aan te wenden om personeel aan te werven in ambten die van toepassing zijn in het deeltijds kunstonderwijs.
Aangezien er geen ambt van toepassing is op 4- en 5-jarigen, kan er geen kleuterdans meer worden ingericht.

Juridische gronden

Het besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

Het decreet over het Deeltijds Kunstonderwijs van 9 maart 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

De omzendbrief PERS/2012/08 van 15 oktober 2012, gewijzigd 6 september 2017 betreffende de aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel.

Advies/argumentatie

De directeurs van de Akademie voor Muzische Kunsten Meise, stellen voor om de Kinderakademie te herzien vanaf het schooljaar 2021-2022 als volgt:

         Individuele cursussen instrument in te richten voor jongeren die aan de voorwaarden voldoen om zich in te schrijven in de 1ste graad domein muziek of domeinoverschrijdende initiatie.

         De individuele cursussen instrument worden ingericht voor een heel schooljaar.

         Leerlingen die een individuele cursus instrument willen volgen, zijn verplicht zich in te schrijven in de cursus muziekinitiatie of domeinoverschrijdende initiatie van Akademie voor Muzische Kunsten Meise.

         Per lestijd individuele cursus instrument kunnen zich maximum 4 leerlingen inschrijven.

         De cursussen kleuterdans 4 en 5 jaar kunnen niet meer worden ingericht.

         Leerkrachten Kinderakademie worden aangesteld via "Aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel-eigen middelen" (ten laste van gemeente).

De directeurs stellen voor dit voor te leggen aan de gemeenteraad na overleg in het lokaal overlegcomité.

Financiële gevolgen

Volgende budgetten voor inkomsten en uitgaven zijn voorzien in de begroting en zullen bij een eerstvolgende wijziging aangepast worden door de dienst financiën.

budgetsleutel

omschrijving

bedrag

GE/08000/62080000
uitgave

Bezoldigingen onderwijzend personeel t/l van andere overheden

nog op te volgen door dienst financiën

GE/08000/74050040
inkomsten

Bijdragen overheid bezoldiging onderwijzend personeel

nog op te volgen door dienst financiën

GE/08200/62020000
uitgave

Contractuelen - bezoldigingen en rechtstreekse sociale voordelen - Akademie

€ 464 487,11

GE/08200/62070000
uitgave

Bezoldigingen middagtoezichten en franse les - Akademie

€ 20 084,75

Er werd een visum verleend door de financieel directeur op 30 augustus 2021.

BESLUIT

Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 25 juni 1992, Akademie voor Muzische Kunsten - Initiatieklas, op te heffen.

Artikel 2

De Kinderakademie vanaf het schooljaar 2021-2022 te organiseren als volgt:

         Individuele cursussen instrument in te richten voor jongeren die aan de voorwaarden voldoen om zich in te schrijven in de 1ste graad domein muziek of domeinoverschrijdende initiatie.

         De individuele cursussen instrument worden ingericht voor een heel schooljaar.

         Leerlingen die een individuele cursus instrument willen volgen, zijn verplicht zich in te schrijven in de cursus muziekinitiatie of domeinoverschrijdende initiatie van Akademie voor Muzische Kunsten Meise.

         Per lestijd individuele cursus instrument kunnen zich maximum 4 leerlingen inschrijven.

         De cursussen kleuterdans 4 en 5 jaar kunnen niet meer worden ingericht.

         Leerkrachten Kinderakademie worden aangesteld via "Aanwending van het werkingsbudget voor aanwerving van personeel-eigen middelen" (ten laste van gemeente).

Artikel 3

De dienst financiën voorziet de nodige budgetten voor de inkomsten en uitgaven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Bestek doorselectie ontwerper GBS Rode

MOTIVERING

Feiten en context

Op 15 maart 2021 keurde de gemeenteraad de selectieleidraad voor aanstelling ontwerper gemeentelijke basisschool Rode goed.

Op 21 juni 2021 keurde het schepencollege de selectie van vier van de kandidaat ontwerpers goed.

De vier kandidaten zullen uitgenodigd worden om een offerte in te dienen op basis van een concreet bestek voor de studieopdracht.

De gemeenteraad is bevoegd om dit bestek goed te keuren.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 38, § 1, 1° c). Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies om het bestek voor de tweede fase (onderhandeling en gunning) van de aanstelling van een ontwerper voor de gemeentelijke basisschool Rode ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021 en 2022, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-6 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

 

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

22100000/08000 - Gebouwen -

gemeenschapsgoederen -

Gebouwen - scholen - Actie:

Realiseren van een masterplan

schoolinfrastructuur en

schoolbeleving

2-1-6

2021:

€498.428,36

 

2022:

€200.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek voor de tweede fase (onderhandeling en gunning) van de aanstelling van een ontwerper voor de gemeentelijke basisschool Rode wordt goedgekeurd. De opdracht zal worden gegund via een mededingingsprocedure met onderhandeling.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Ann Van den Broeck)

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Het oud gemeentehuis Wolvertem - Toegevoegd punt

Emiel De Boeck stelt volgende vraag:

Vraag

Graag zou ik de stand van zaken kennen in het dossier betreffende het in concessie geven van het oud gemeentehuis van Wolvertem.

Antwoord

De aangewezen burgemeester Gerda Van den Brande neemt het woord. Binnenkort gaan wij in  onderhandeling met een sterke kandidate, dan zal u meer weten. Er is een eerdere voorstelling geweest en dit was positief. Dit overleg zal binnen ongeveer 2 weken zijn.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Aanpak van overstromingen - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Met het noodweer van de laatste maanden zijn verschillende gebieden in onze gemeente overstroomd, waaronder ook straten waar dit vroeger nooit gebeurde.  Er wordt gevreesd dat deze uitzonderlijke regenval geen eenmalige gebeurtenis zal blijven.

 

Kan de bevoegde schepen meedelen :

- Welke straten/gebieden  in onze gemeente werden er door overstroming getroffen?

- Zijn deze straten/gebieden op dit moment ingekleurd als effectief overstromingsgebied? Welke wel en welke niet?

- Hoe – en op welke termijn- zal de gemeente voor die verschillende gebieden/straten  de wateroverlast proberen te vermijden en een structurele oplossing bieden?

- Zijn er plannen om overstroomde gebieden, die thans niet als effectief overstromingsgebied aangeduid staan in de toekomst wel op die manier te catalogeren? Hoe zal men dit aanpakken? Zal men dan voor die gebieden het bouwen verbieden? Is de gemeente dan gehouden tot vergoeding van de eigenaar?

Antwoord

De aangewezen-burgemeester neemt het woord: "Ik zal even de straten opnoemen: Hoefkantweg, Broekstraat, Plasstraat, Gladiolenlaan, Potaardestraat, Wanneshof, Vilvoordsesteenweg, Tussenveld, Heimbeekveld, Heimbeekstraat, Kapellelaan, Akeleilaan, Blauwenberg en het oude gedeelte Mouterij in de Stationsstraat."

De aanwezen-burgemeester Gerda Van den Brande herneemt het woord. "Er was ook een beperkte wateroverlast in de Neerpoorten en de Papenboskant. Wat betreft het inkleuren van de gebieden: op de huidige risicokaarten dateert de inkleuring van Tussenveld van 2017. Tussenveld is deels aangeduid als mogelijks overstromingsgevoelig gebied. De beelden van eind juli en begin augustus hebben aangetoond dat de natuur en het water zich niet meer laat bedwingen door technische ingrepen zoals wachtbekkens en brede buizen. Bovendien zijn deze kaarten uit 2017 intussen geactualiseerd en tonen deze aan dat meer gebieden risico-vol zijn rekening houdend met de neerslag en de gewijzigde klimaatssituatie. Iedereen weet dat de temperatuur stijgt en dat er meer overvloedige regenbuien zijn op korte tijd. Deze nieuwe kaarten die rekening houden met modelleringen voor 2050 en 2100 zullen in het najaar de nieuwe basis vormen voor de watertoets. Het is dus nog even wachten tot dit najaar. Wat betreft de termijn, de toekomstige schepenen zullen zich inwerken in het dossier. We zullen zeker op een toekomstige gemeenteraad een toelichting geven en ook de inwoners zullen een uitleg krijgen. Het is nu nog wachten op de resultaten van de erosie-coördinator. Er is slechts 1 coördinator bij de provincie Vlaams-Brabant waardoor het even hierop wachten is. Deze persoon zal een gerichte presentatie houden en oplossingen aanreiken."

Raadslid Sonja Becq wenst een bijkomende vraag te stellen en vraagt wat de gevolgen zijn van deze nieuwe modelleringen.

De aangewezen-burgemeester Gerda Van den Brande geeft aan dat dit nog zal duidelijk worden. De aangewezen-burgemeester herhaalt dat momenteel het gebied ingekleurd is als mogelijks overstromingsgevoelig, waardoor dit heden niet zo duidelijk is. Dit najaar zal door die watertoets en door deze nieuwe modelleringen en resultaten alles duidelijker worden wat wel en niet kan. We zullen eind dit jaar bekijken wat er dan vervolgens kan gebeuren.

Raadslid Paul Aerts neemt het woord. Hij maakt de bedenking dat de dagen na de overstromingen de leem en modder die in de straten lagen, weggespoten zijn door brandweer en inwoners in de riolen. Hij stelt de vraag om de riolen hierop te laten nakijken door de uitvoerende diensten en Aquafin. De aangewezen-burgemeester Gerda Van den Brande geeft aan dat de riolen al zijn doorgespoten. Raadslid Roel Anciaux vult aan dat deze zijn doorgespoten en ook gereinigd zijn.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Overzicht punten

Zitting ma 09 2021

Inrichting van het park achter het Cultuurhuis (vroegere gemeentehuis) in Meise-Centrum - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

In het verleden drongen wij geregeld aan op de herinrichting van het parkje achter het Cultuurhuis om op die manier de aantrekkelijkheid en de veiligheid van dit mooie hoekje in Meise te vergroten.

Er was de intentie van het bestuur om hier inderdaad een project van te maken met steun van de overheid. Vandaag ligt dit terrein er echter bij als een werf.

 

Is het effectief de bedoeling om dit terrein opnieuw in te richten, met oog op veiligheid voor fietsers en voetgangers/wandelaars?

Zo ja, wanneer?

Antwoord

Schepen Jonathan De Valck antwoordt dat de restauratiewerken van het paviljoen zijn gegund aan 3Wplus. Dit staat voor dit najaar op de planning. De verwijdering van de exotische planten staat ook op de planning. Er is deze zomer door de milieudienst tezamen met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters een inventarisatie van de bomen en planten in het park opgemaakt. Er zullen eerstdaags enkele groenonderhoudstaken worden uitgevoerd in aanloop naar grotere onderhoudswerken. Het gaat bijvoorbeeld over het vrijmaken van enkele monumentale bomen van klimop om een visuele controle te doen van de conditie en gezondheid van de bomen. Het gaat over snoeiwerken van bomen rondom het paviljoen om schade aan de bomen en aan het paviljoentje zelf tijdens de restauratiewerken te vermijden.
Een voorstel voor het toekomstig bomenbeheer werd door het Regionaal Landschap aan de milieudienst bezorgd. De offertes voor het ruimen van de vijver zijn intussen ontvangen. Er worden momenteel bijkomende vragen gesteld aan de indieners. De werken kunnen vermoedelijk in oktober/november gegund worden en zullen waarschijnlijk deze winter nog uitgevoerd worden.
De aanvraag voor de provinciale erfgoedsubsidie voor de restauratie van de tuinmuur - fase 1 en de heraanleg van de paden werd al voorbereid door het Regionaal Landschap en werd overgemaakt aan de milieudienst. Mits het verkrijgen van die middelen kunnen de werken aangevat worden na het afronden van de werken aan de bomen, de slibruiming en de aanpassing van de regenwatertoevoer. Naar verwachting wordt dit uitgevoerd in 2022. Kort samengevat, het park wordt grondig opgewaardeerd en opnieuw toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. De voorbereidingen zijn volop aan de gang.

 

Publicatiedatum: 19/10/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.