Meise

Zitting van 19 12 2022

Van 19.30 uur tot 21.40

Aanwezig:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Jorn Lathouwers, schepen;

Billie Kawende, raadslid;

 

raadslid Karine Métens verlaat de vergadering vanaf punt 16.

raadslid Karine Métens vervoegt de vergadering vanaf punt 17.

 

Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 21 november 2022 worden goedgekeurd.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Aanpassing huishoudelijk reglement gemeenschapswachten

MOTIVERING

Feiten en context

In het huishoudelijk reglement over de werking van de gemeenschapswachten zijn onderstaande bepalingen opgenomen:

- "De gemeenschapswachten werken volgens een vast uurrooster, zonder variabele uren (geen glijtijd). De duur van de middagpauze (30 minuten) dient gerespecteerd te worden, maar kan, afhankelijk van de noodzakelijkheid van de dienst, plaatsvinden op een ander tijdstip dan van 12.00u tot 12.30u.

Naar gelang de noodzakelijkheid, of in opdracht van het bestuur, kunnen de werkuren aangepast worden.

Gemeenschapswachten dienen ook te werken buiten het vaste uurrooster in het kader van specifieke opdrachten of bij evenementen. Extra prestaties en overuren worden enkel gepresteerd in opdracht en mits goedkeuring van het diensthoofd. De aanvraag hiervan gebeurt via het tijdsregistratiesysteem."

- "Iedere gemeenschapswacht ontvangt een abonnement van De Lijn om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer op het grondgebied van de gemeente Meise, enkel tijdens de diensturen, in uniform en op het traject waarin taken dienen volbracht te worden."

In de praktijk wordt vastgesteld dat een vast uurrooster voor de gemeenschapswacht-vaststellers niet efficiënt is, gezien hun taken vooral op de baan plaatsvinden en het niet evident is om op een vast tijdstip middagpauze te nemen of de werkdag te beëindigen.

Er wordt eveneens vastgesteld dat een abonnement van De Lijn geen meerwaarde is voor de uitoefening van hun ambt. Enerzijds is een abonnement voor sporadisch gebruik een onnodige grote kost, anderzijds kunnen de gemeenschapswacht-vaststellers, indien nodig, gebruik maken van een dienstwagen.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

Het huishoudelijk reglement over de werking van de gemeenschapswachten, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 17 februari 2020 en gepubliceerd op de website op 25 februari 2020.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de algemeen directeur, de deskundige personeelszaken en de coördinator van de gemeenschapswacht-vaststellers om de gemeenschapswacht-vaststellers te laten werken volgens glijdend uurrooster.

De aanpassing van het uurrooster dient opgenomen te worden in het arbeidsreglement.

Omdat een abonnement van De Lijn geen meerwaarde betekent voor de uitoefening van hun ambt, is het aangewezen om het abonnement uit de lijst met het ter beschikking gestelde materiaal te schrappen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het huishoudelijk reglement voor de werking van de gemeenschapswachten, in het bijzonder de aanpassingen opgenomen in artikelen 2 en 8, zoals toegevoegd in bijlage, wordt vastgesteld.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur. Het wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking met ingang van 1 februari 2023.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 2 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans en Roel Anciaux), 6 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Vervanging lid gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad besliste in zitting van 15 april 2019 om de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden' op te richten.

Karine Métens was voor de fractie Samen Anders aangeduid als afgevaardigde in de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'.

De gemeenteraad heeft in zitting van 19 september 2022 kennisgenomen van het feit dat Karine Métens niet langer deel uitmaakt van de fractie Samen Anders.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

De gemeenteraadsbeslissing van 15 april 2019 houdende de oprichting van de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'.

De gemeenteraadsbeslissing van 15 april 2019 houdende de samenstelling van de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'.

Het huishoudelijk reglement voor de werking van de gemeenteraad, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 19 september 2022 en gepubliceerd op de website op 27 september 2022.

Advies/argumentatie

Op 16 november 2022 ontving de algemeen directeur de schriftelijke melding, ondertekend door de leden van de fractie Samen Anders, Roel Anciaux en Marie-Jeanne Thaelemans, dat Marie-Jeanne Thaelemans met onmiddellijke ingang zal zetelen in de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt er kennis van dat raadslid Marie-Jeanne Thaelemans met ingang van 16 november 2022 wordt aangeduid als afgevaardigde voor de fractie Samen Anders in de gemeenteraadscommissie 'Opvolging budget en Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden'.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Vervanging lid stuurgroep sociaal woonbeleid

MOTIVERING

Feiten en context

Het college besliste in zitting van 4 maart 2019 om een stuurgroep bijeen te roepen voor de opvolging van dossiers met betrekking tot sociaal woonbeleid.

De gemeenteraad besliste in zitting van 15 april 2019 om de stuurgroep sociaal woonbeleid samen te stellen.

Thomas Goethals maakte als fractieleider van Samen Anders deel uit van de stuurgroep sociaal woonbeleid.

De gemeenteraad heeft in zitting van 19 september 2022 kennisgenomen van het feit dat Thomas Goethals de fractie Samen Anders verlaat.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

De collegebeslissing van 4 maart 2019 houdende de bijeenroeping van een stuurgroep sociaal woonbeleid.

De gemeenteraadsbeslissing van 15 april 2019 houdende de samenstelling van de stuurgroep sociaal woonbeleid.

Advies/argumentatie

Op 16 november 2022 ontving de algemeen directeur de schriftelijke melding, ondertekend door de leden van de fractie Samen Anders, Roel Anciaux en Marie-Jeanne Thaelemans, dat Roel Anciaux met onmiddellijke ingang zal zetelen in de stuurgroep sociaal woonbeleid.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt er kennis van dat Raadslid Roel Anciaux met ingang van 16 november 2022 wordt aangeduid als afgevaardigde voor de fractie Samen Anders in de stuurgroep sociaal woonbeleid.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Havicrem - Buitengewone algemene vergadering op 21 december 2022

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is deelnemer van de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Halle-Vilvoorde (Havicrem), opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035.

De agenda van de algemene vergadering van Havicrem IGV, die fysiek  zal gehouden worden op woensdag 21 december 2022 om 18.30u op de maatschappelijke zetel van de vereniging (aula 2 van crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Eppegem)en volgende agendapunten omvat:

1. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 15 juni 2022
2. Kort overzicht werking in 2022
3. Goedkeuring van het budget en actienota 2023
4. Varia.

Het voorstel van budget en actienota 2023, vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havicrem van 8 november 2022.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de bepalingen van artikel 432 van het decreet.

Artikel 33 §1 van de gecoördineerde statuten van Havicrem.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Diana Tierens, is gemandateerd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 goed te keuren.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente, Jaak Wouters, is gemandateerd om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Havicrem op 21 december 2022 goed te keuren.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Goedkeuring kader organisatiebeheersing 2022

MOTIVERING

Feiten en context

Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1. de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

2. wetgeving en procedures naleeft;

3. over betrouwbare financiële en beheersrapporten beschikt;

4. op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

5. de activa beschermt en fraude voorkomt.

Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het OCMW wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen  controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk  zijn en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem is onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Het kader organisatiebeheersing werd goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 11 december 2018.

Actie 1.7 van dit kader organisatiebeheersing (2018) bepaalde dat in 2022 een actualisering van de interne en externe omgevingsanalyse diende te gebeuren.

Voor de interne omgevingsanalyse werd in 2022 opnieuw een zelfevaluatie organisatiebeheersing op basis van de leidraad van Audit Vlaanderen uitgevoerd. Voor de externe omgevingsanalyse werd er opnieuw een personeelsbevraging gedaan die liep van 1 tot 30 april 2022.

Het rapport organisatiebeheersing 2022 werd opgesteld op basis van de Leidraad Organisatiebeheersing van Audit Vlaanderen.

De Leidraad Organisatiebeheersing van Audit Vlaanderen bestaat uit tien thema’s, met name:

1. doelstellingen en procesmanagement

2. belanghebbendenmanagement

3. monitoring

4. financieel management

5. organisatiestructuur

6. personeelsbeleid

7. organisatiecultuur

8. informatie en communicatie

9. facilitaire middelen, opdrachten en contracten

10. ICT.

Aan de hand van deze tien thema’s werden tussen februari en november 2022 overlegmomenten georganiseerd. Hierin zetelden naast de leden van het managementteam ook medewerkers die door hun functie deskundig zijn in het betrokken onderwerp.

Alle personeelsleden werden aan de hand van een vragenlijst bevraagd. Iedereen kreeg de kans om - zowel digitaal als op papier - deze personeelsbevraging in te vullen. De resultaten hiervan kan men terugvinden in het rapport kader organisatiebeheersing 2022, zoals toegevoegd in bijlage.

Tijdens het overlegmoment bepaalden de deelnemers voor de verschillende doelstellingen sterke punten, verbeterpunten en verbeteracties.

Nadien werd op basis van het verslag van deze overlegmomenten, het rapport organisatiebeheersing opgemaakt.

Dit rapport, met het overzicht van de verschillende acties en hieraan gekoppeld een timing en verantwoordelijken, wordt na overleg met het managementteam voorgelegd aan de gemeenteraad.

Vervolgens gebeurt jaarlijks op basis van dit kader een rapportering aan de gemeenteraad.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, in het bijzonder Deel 2 Het bestuur van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, Titel 2 De ambtelijke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 5 organisatiebeheersing en audit, afdeling 1 organisatiebeheersing, artikelen 217 tot en met 220.

Advies/argumentatie

Positief advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het kader voor organisatiebeheersing, zoals toegevoegd in bijlage, goed te keuren.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Centraal kerkbestuur: jaarrekening 2021 - advies

MOTIVERING

Feiten en context

De gecoördineerde jaarrekening 2021 van de verschillende kerkfabrieken van de gemeente Meise werd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Meise op 29 oktober 2021.

Gelet op het detailoverzicht per kerkfabriek:

 

 

 

 

 

De gemeenteraad moet advies verlenen over deze jaarrekening.

Juridische gronden

Het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41;

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Advies/argumentatie

Overwegende dat zowel het exploitatie- als het investeringsresultaat positief is voor alle kerkfabrieken;

Overwegende dat dit resulteert in een vermindering van de gevraagde toelagen voor het boekjaar 2023;

Overwegende dat op basis van de beschikbare gegevens geen anomalieën worden vastgesteld in de jaarrekeningen 2021 van de verschillende kerkfabrieken;

wordt aan de gemeenteraad voorgesteld gunstig advies te verlenen over de gecoördineerde jaarrekening 2021 van het centraal kerkbestuur.

Financiële gevolgen

De gevraagde exploitatie- en investeringstoelagen 2023 voor de verschillende kerkfabrieken, opgenomen in het meerjarenplan 2020 - 2025, worden hierdoor gunstig beïnvloed.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad geeft een gunstig advies omtrent de gecoördineerde jaarrekening 2021 van het centraal kerkbestuur Meise.

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en het centraal kerkbestuur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Centraal kerkbestuur: aktename budgetwijziging 2022

MOTIVERING

Feiten en context

Het ontwerp van gecoördineerde budgetwijziging 2022 (aanpassing meerjarenplan) van de verschillende kerkfabrieken van de gemeente Meise, werd voor advies overgemaakt door het Centraal Kerkbestuur Meise op 29 oktober 2022.

Het betreft een wijziging voor de kerkfabriek Sint-Stefanus (Oppem) en kerkfabriek Sint-Kwinten-Imde.

Voor de kerkfabriek Sint-Stefanus (Oppem) resulteert dit in een verhoging van de exploitatietoelage met €1.460. De exploitatietoelage voor kerkfabriek Sint-Kwinten-Imde blijft ongewijzigd.

Aangezien de exploitatiekredieten na de wijziging niet passen binnen het goedgekeurde meerjarenplan, moet de gemeenteraad een advies verlenen over deze wijziging van het exploitatiebudget 2022.

Juridische gronden

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41;

Advies/argumentatie

Gelet op de onvoorziene prijsstijgingen, inzonderheid voor energie;

Overwegende dat voldoende kredieten beschikbaar zijn in het meerjarenplan;

Gunstig advies voor de gecoördineerde budgetwijziging 2022 van het centraal kerkbestuur.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/64900000/07900 - werkingstoelagen kerkfabrieken

nvt

€ 56.898,29

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad verleent een GUNSTIG advies voor de gecoördineerde budgetwijziging 2022, ingediend door het centraal kerkbestuur.

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing over te maken aan het Centraal Kerkbestuur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Centraal kerkbestuur: advies coördinatiebudget 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Het ontwerp van gecoördineerd budget 2023 (meerjarenplan) van de verschillende kerkfabrieken van de gemeente Meise, werd voor principieel akkoord overgemaakt door het Centraal Kerkbestuur Meise op 29 oktober 2022.

Het advies van het aartsbisdom Mechelen-Brussel is op heden nog niet beschikbaar.

Gelet op het detailoverzicht budget 2023 per kerkfabriek:

 

 

 

 

De voorgestelde exploitatietoelagen 2023 passen net niet binnen het gemeentelijk meerjarenplan.

In het initieel meerjarenplan 2020-2025 werd voor 2023 een exploitatietoelage van 334.873,73 € goedgekeurd, terwijl de gevraagde exploitatietoelage voor 2023 nu 237.699,73 € bedraagt.

De voorgestelde investeringstoelagen 2023 voor de kerkfabriek Sint Stefanus Oppem zijn, conform het overleg van 2 maart 2020 met het gemeentebestuur, niet in het gemeentelijk meerjarenplan voorzien. Enkel het investeringsbudget voor de bliksembeveiliging (120.000€) werd weerhouden.

Het meerjarenplan moet in die zin worden aangepast.

Juridische gronden

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

Het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41.

Advies/argumentatie

Gelet op het overleg tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente op 2 maart 2020;

Gunstig advies voor het ontwerp van gecoördineerd exploitatiebudget 2023.

Ongunstig advies over het ontwerp van investeringsbudget 2023 aangezien dit niet conform de afspraken van 2 maart 2020 werd aangepast.

Financiële gevolgen

Bij de aanpassing van het gemeentelijk meerjarenplan 2022/1 is voor de exploitatietoelagen 2023 aan de kerkfabrieken een budget van €234.873,35 voorzien. Dit budget zal dus moeten verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Er zijn enkel investeringstoelagen voor de bliksembeveiliging voorzien in het gemeentelijk meerjarenplan.

 

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/64900000/07900 - exploitatietoelagen kerkfabrieken

GE/66400000/07900 - investeringstoelagen kerkfabrieken

 

€234.873,35

 

€120.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Aangezien in het gemeentelijk meerjarenplan 2020 - 2025, conform het overleg van 2 maart 2020, enkel investeringstoelagen voor de bliksembeveiliging werden opgenomen voor de kerkbesturen, geeft de gemeenteraad GUNSTIG advies voor het ontwerp van gecoördineerd exploitatiebudget 2023 van het Centraal Kerkbestuur en ONGUNSTIG advies voor wat betreft het ontwerp van gecoördineerd investeringsbudget 2023.

Aan het centraal kerkbestuur wordt gevraagd het gecoördineerde meerjarenplan 2020 - 2025 in samenspraak met de verschillende kerkbesturen in die zin aan te passen.

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing over te maken aan het Centraal Kerkbestuur, het aartsbisdom Mechelen en de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.

Met 20 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Vaststelling van het retributiereglement voor het opzoeken, samenstellen en afleveren van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten aan particulieren

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 21 november 2022 het retributiereglement voor het afleveren van vastgoedinformatie vastgesteld. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023. Alle voorgaande reglementen inzake vastgoedinformatie werden opgeheven.

De VVSG deelde op 28 november 2022 mee dat de toegang tot het Vastgoedinformatieplatform voor particulieren pas in voege zal gaan op 1 januari 2024. In de eerste fase worden vanaf 1 januari 2023 enkel notarissen en vastgoedmakelaars toegelaten.

Aangezien alle voorgaande reglementen inzake vastgoedinformatie werden opgeheven is het noodzakelijk om een nieuw retributiereglement voor particulieren vast te stellen voor de aanvraag van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten.

De raad is bevoegd om het retributiereglement vast te stellen.

Juridische gronden

Artikel 173 van de Grondwet;

Artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Vlaamse Codex Wonen.

Advies/argumentatie

Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;

Overwegende dat particulieren informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;

Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;

Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;

Overwegende dat de gemeente Meise de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;

Overwegende dat voor notarissen en vastgoedmakelaars een retributie van €100 werd vastgesteld;

Gelet op het gelijkheidsbeginsel;

Overwegende dat een conformiteitsattest aangeeft dat een woning of kamer, die verhuurd wordt of te huur gesteld wordt als hoofdverblijfplaats, voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen vastgesteld in de Vlaamse Codex Wonen. Het conformiteitsattest vermeldt ook de toegestane maximale woningbezetting. De besluitvorming over dergelijke attestaanvraag steunt op een uitgebreid technisch onderzoek. Het conformiteitsonderzoek van een woning gebeurt door de technisch adviseur van de interlokale vereniging "Woonwinkel KLM". De kost verbonden aan dit onderzoek wenst de gemeente eveneens te verhalen op de aanvrager ervan.

Wordt voorgesteld het bedrag van de retributie voor particulieren vast te stellen als volgt:

        Vastgoedinformatie: €100 per perceel (thans €62)

        Afgifte conformiteitsattest:

        woning: €100 (thans €62,50)

        kamerwoning: €100 (thans €62,50) verhoogd met €20 (thans €12,5) per kamer vanaf de 6de kamer, met een max. van € 1 500 (thans €1 250).

Financiële gevolgen

De opbrengsten worden op jaarbasis geraamd op €5.000.

Het krediet is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/70000000/01100

nvt

€60.225

BESLUIT

Onderstaand retributiereglement voor het opzoeken, samenstellen en afleveren van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten aan particulieren vast te stellen:

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

  vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit en door de lokale overheid wordt samengevoegd en ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;

4° aanvrager conformiteitsattest: de aanvrager ondertekent de aanvraag van een conformiteitsattest en dient deze met een beveiligde zending in bij de burgemeester. Een aanvraag tot opheffing van een besluit ongeschikt en/of onbewoonbaarheid geldt als aanvraag voor het bekomen van een conformiteitsattest.

5° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

Artikel 2 - Algemeen

Er wordt voor de dienstjaren 2023 tot 2025 een gemeentelijke retributie gevestigd voor het opzoeken, het samenstellen en het afleveren door het gemeentebestuur van vastgoedinformatie en het afleveren van een conformiteitsattest aan particulieren.
De retributie voor het conformiteitsattest is eveneens verschuldigd, wanneer de afgifte van een conformiteitsattest wordt geweigerd gezien de noodzaak van een voorafgaandelijk technische onderzoek blijft.

Artikel 3 - Verwerking van persoonsgegevens

De gemeente Meise verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen en verwerkt die gegevens conform Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen.

Artikel 4 - Verschuldigde

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de vastgoedinformatie of het attest bij de aanvraag.

Artikel 5 - Bedrag

Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

        vastgoedinformatie: €100 per perceel

        Afgifte conformiteitsattest:

        woning: €100

        kamerwoning: €100 verhoogd met €20 per kamer vanaf de 6de kamer, met een max. van € 1 500.

Woningen die ingehuurd worden door een sociaal verhuurkantoor zijn vrijgesteld van deze retributie.

Artikel 6 - Invorderingswijze

De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.

Artikel 7 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023.

Artikel 8 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot 288 en artikel 330§1 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Aankoop werkschoenen personeel diverse diensten gemeente en OCMW Meise (16 februari 2023 - 15 februari 2027) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Aankoop werkschoenen personeel diverse diensten gemeente en OCMW Meise (16 februari 2023 - 15 februari 2027)” werd een bestek met nr. 2022108 opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Gemeente Meise treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 62305000/01192 en in het budget van de volgende jaren.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

GE/62305000/01192 - Werkkledij

nvt

€ 45.000/jaar

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2022108 en de raming voor de opdracht “Aankoop werkschoenen personeel diverse diensten gemeente en OCMW Meise (16 februari 2023 - 15 februari 2027)”, opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal gemeente Meise optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :

OCMW Meise.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 62305000/01192 en in het budget van de volgende jaren.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Toetreding raamovereenkomst aankoop standaardhardware via Cipal dv - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

Door toe te treden tot raamovereenkomsten wordt de dienst ICT ontzorgd van de werklast en de tijd die het uitschrijven van een overheidsopdracht vereist.

De dienst ICT van het lokaal bestuur Meise wenst voor de aankoop van ICT hardware toe te treden tot de raamovereenkomst ICT hardware van C-smart.

Door gebruik te maken van deze raamovereenkomst voor ICT hardware, kan de ICT dienst ICT hardware aankopen tegen scherpe prijzen.

De toetreding tot de raamovereenkomst is vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting en er is geen bijdrage of lidmaatschap te betalen.

C-smart is de merknaam voor de eigen dienstverlening van Cipal dv. Cipal dv is een intergemeentelijk samenwerkingsverband (dienstverlenende vereniging) die hier optreedt als aankoopcentrale. (overeenkomstig artikel 43, § 1, tweede lid juncto artikel 47 van de wet van 30 juni 2017 inzake overheidsopdrachten)

Cipal dv telt heden 271 vennoten (Vlaamse steden en gemeenten, OCMW’s en hun verenigingen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en hulpverleningszones) die van deze diensten gebruikmaken. De dienstverlening richt zich voornamelijk tot de vennoten.

Cipal dv lanceerde op 03 mei 2019 een open offertevraag met ref. CSMRTINFRA19 die Europees werd gepubliceerd via het elektronische public procurement platform.

Als resultaat van deze open offertevraag werd de firma Centralpoint voor 4 jaar, te rekenen vanaf de sluiting van de opdracht op 28 augustus 2019, de partner van de dienstverlenende vereniging Cipal voor de levering van allerlei artikelen op vlak van ICT-infrastructuur. In 2021 werd Centralpoint deel van de internationale groep Dustin.

In het kader van de opdracht “Toetreding raamovereenkomst aankoop standaardhardware via Cipal dv (28 augustus 2019 - 27 augustus 2023)” werd een technische beschrijving met nr. 2022120 opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 826.446,27 excl. btw of € 999.999,99 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25 juli 2019 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Aankoop van ICT Infrastructuur”.

De in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid het bestek waar het stelt (punt 4.5): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal.

Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om ICT-infrastructuur in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst. (…) Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25 juli 2019 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Centralpoint België nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.

De voornoemde opdracht van Cipal dv “Aankoop van ICT Infrastructuur” (Bestek nr. CSMRTINFRA19) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.

 Advies/argumentatie

De opdracht “Aankoop van ICT Infrastructuur” is een raamovereenkomst met één leverancier waarbij Cipal optreedt als aankoopcentrale.

Het lokaal bestuur Meise kan afnemen van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale.

Het lokaal bestuur Meise is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Het lokaal bestuur Meise is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst.

Door toe te treden tot de raamovereenkomst kan het lokaal bestuur Meise, snel en eenvoudig, verder ICT-materiaal aanschaffen aan gunstige prijzen.

 Financiële gevolgen

 De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Voor iedere individuele afroep >€10.000,00 excl. btw is een individueel visum nodig. Er kan besteld worden zolang er voldoende budget beschikbaar is op onderstaande budgetsleutel.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24100000/01194 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 261.192,79

BESLUIT

Artikel 1

Het lokaal bestuur Meise doet beroep op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Aankoop van ICT Infrastructuur” (Bestek nr. CSMRTINFRA19).

Artikel 2

Het maximale bestelbedrag voor de opdracht in artikel 1 bedraagt €999.999,99 incl. btw (voor 48 maanden)en zolang er op de vermelde sleutel in de financiële gevolgen voldoende budget beschikbaar is. Voor elke individuele afroep >€10.000,00, excl. btw, moet afzonderlijk visum aangevraagd en verleend worden.

Artikel 3

De looptijd van de opdracht zal eindigen op 27 augustus 2023. 

Artikel 4

Aankopen kaderend in deze opdracht worden uitgevoerd via de bestelprocedure uitgewerkt door Cipal dv.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Subsidie aankoop natuurgebied  - Wolvertemse beemden 2022.2

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag van 21 oktober 2022 van vzw Natuurpunt Meise, voor het bekomen van een subsidie voor de aankoop van 1 perceel, gelegen in de Wolvertemse Beemden, 1861 Meise, kadastraal beter gekend als perceel afdeling 2 sectie F, nummer 141B met een oppervlakte van 1ha18a18ca.

Juridische gronden

De gemeenteraadbeslissing van 30 augustus 2001 houdende goedkeuring van het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van natuur- en bosgebieden en beheers-, beschermings- en educatieve projecten binnen of aansluitend bij deze natuur- en bosgebieden.

Advies/argumentatie

De vereniging voldoet aan de voorwaarden, zoals bepaald in het subsidiereglement.

Bij de aanvraag zijn de nodige bijlagen voorzien zodat de aanvraag ontvankelijk en volledig wordt verklaard.

De aankoop gebeurde in 2020, met aanpassing en definitieve indiening op 21 oktober 2022.

De milieuraad verleende, overeenkomstig het subsidiereglement, op 7 juli 2021 een gunstig advies.

Het niet naleven van de voorziene tijdruimte om het dossier af te handelen is onder andere een gevolg van de Covid-beperkingen (geen vergaderingen milieuadviesraad).

Financiële gevolgen

De financiële waarde van het perceel wordt geraamd op 38.979,65 euro.
Rekening houdende met de gewestelijke subsidie (34.544,66 €) bedraagt de restkost 4.434,99 €.

De aanvraag komt in aanmerking voor een subsidiebedrag van 2.217,49 € aangezien de aanvrager minstens 5 % zelf moet betalen en de plafonds van 12.500,00 euro en 0,5 euro/m² niet worden overschreden. Het subsidiebedrag kan in eenmaal uitbetaald worden.

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

64900000/03900

milieu-, natuur- en energiesubsidies

deel van 50.000 €

BESLUIT

Artikel 1

Aan Natuurpunt Beheer vzw, vertegenwoordigd door afdeling Meise, een subsidie van 2.217,49 € te verlenen voor de aankoop van 1 perceel, gelegen in de Wolvertemse Beemden te 1861 Meise, kadastraal beter gekend als perceel afdeling 2 sectie F, nummer 141B met een oppervlakte van 1ha18a18ca.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde subsidie is verbonden aan de voorwaarden, zoals vastgesteld in het subsidiereglement.

Artikel 3

Het subsidiebedrag zal worden gestort op het rekeningnummer van Natuurpunt.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Subsidie aankoop natuurgebied  - Land van Oppem 2

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag van 24 november 2022 van vzw Natuurpunt Meise, voor het bekomen van een subsidie voor de aankoop van 3 percelen, gelegen in het Land van Oppem, 1861 Meise, kadastraal beter gekend als percelen afdeling 2 sectie G, nummers 120/02, 121 en 121/2 met een totale oppervlakte van 70a70ca.

Juridische gronden

De gemeenteraadbeslissing van 30 augustus 2001 houdende goedkeuring van het gemeentelijk subsidiereglement voor de aankoop van natuur- en bosgebieden en beheers-, beschermings- en educatieve projecten binnen of aansluitend bij deze natuur- en bosgebieden.

Advies/argumentatie

De vereniging voldoet aan de voorwaarden, zoals bepaald in het subsidiereglement.

Bij de aanvraag zijn de nodige bijlagen voorzien zodat de aanvraag ontvankelijk en volledig wordt verklaard.

De aankoop gebeurde in 2021, met aanpassing en definitieve indiening op 24 november 2022.

De milieuraad verleende, overeenkomstig het subsidiereglement, op 22 september 2021 een gunstig advies.

Het niet naleven van de voorziene tijdruimte om het dossier af te handelen is onder andere een gevolg van de Covid-beperkingen (geen vergaderingen milieuadviesraad).

Financiële gevolgen

De financiële waarde van het perceel wordt geraamd op 17.187,76 euro.
Rekening houdende met de gewestelijke subsidie (13.069,94 €) bedraagt de restkost 4.117,82 € (merk op dat in het originele aanvraagdossier de restfinanciering nog 3.969,65 € bedroeg, maar dat dit bedrag werd gecorrigeerd).

De aanvraag komt in aanmerking voor een subsidiebedrag van 2.058,91 € aangezien de aanvrager minstens 5 % zelf moet betalen en de plafonds van 12.500,00 euro en 0,5 euro/m² niet worden overschreden. Het subsidiebedrag kan in eenmaal uitbetaald worden.

Het krediet is voorzien in het budget 2022.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

64900000/03900

milieu-, natuur- en energiesubsidies

deel van 50.000 €

BESLUIT

Artikel 1

Aan Natuurpunt Beheer vzw, vertegenwoordigd door afdeling Meise, een subsidie van 2.058,91 € te verlenen voor de aankoop van 3 percelen, gelegen in het Land van Oppem, 1861 Meise, kadastraal beter gekend als percelen afdeling 2 sectie G, nummers 120/02, 121 en 121/2 met een totale oppervlakte van 70a70ca.

Artikel 2

De in artikel 1 bedoelde subsidie is verbonden aan de voorwaarden, zoals vastgesteld in het subsidiereglement.

Artikel 3

Het subsidiebedrag zal worden gestort op het rekeningnummer van Natuurpunt.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Onderhoud van trage wegen, verwijderen van vegetatie rond verkeerspalen en -infrastructuur met opruimen van zwerfvuil (01 maart 2023 - 28 februari 2027) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Onderhoud van trage wegen, verwijderen van vegetatie rond verkeerspalen en -infrastructuur met opruimen van zwerfvuil (01 maart 2023 - 28 februari 2027)” werd een bestek met nr. 2022076 opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Onderhoud van trage wegen), raming: € 252.681,60 excl. btw of € 305.744,74 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 247.681,60 excl. btw of € 299.694,74 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Het verwijderen van vegetatie rond verkeerspalen en -infrastructuur), raming: € 131.400,00 excl. btw of € 158.994,00 incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt € 126.400,00 excl. btw of € 152.944,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 384.081,60 excl. btw of € 464.738,74 incl. 21% btw.

Percelen 1 en 2 worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

Gemeente Meise treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

De dienst leefmilieu geeft een gunstig advies.

 Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 61034000/06800 (actieplan 1-3) (actie 1-3-2) en in het budget van de volgende jaren.

Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. Door de stijgende grondstofprijzen zijn de prijzen buitensporig gestegen en er kon nog niet eerder bijgestuurd worden. Door de goedkeuring van dit besluit gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

De uitgave is deels voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61034000/06800

1-3-2 - Uitbesteden groenonderhoud - Actie: Professionaliseren van het onderhoud van het openbaar domein

€ 80.000

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2022076 en de raming voor de opdracht “Onderhoud van trage wegen, verwijderen van vegetatie rond verkeerspalen en -infrastructuur met opruimen van zwerfvuil (01 maart 2023 - 28 februari 2027)”, opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 384.081,60 excl. btw of € 464.738,74 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal Gemeente Meise optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :

OCMW Meise.

Artikel 4

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht dient te worden voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 61034000/06800 (actieplan 1-3) (actie 1-3-2) en in het budget van de volgende jaren. Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. Door de goedkeuring van dit besluit gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 5 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Kennisname planningsinitiatief Bedrijvigheid Meusegembeek - Delegatie planningsbevoegdheid aan deputatie

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Vaststelling van het fietsbeleidsplan

MOTIVERING

Feiten en context

Tijdens de door het gemeentebestuur georganiseerde participatiemarkten in mei en juni van 2019  is gebleken dat er heel wat vragen en bezorgdheden zijn bij de inwoners omtrent "duurzaam leven en bewegen", met één van de centrale thema's: het promoten van het gebruik van de fiets voor (functionele) verplaatsingen.  De grootste bezorgdheid van de inwoners was het ontbreken van veilige en onderhouden fietsinfrastructuur.

Uit de cijfers van de gemeentemonitor van 2020 is  een achteruitgang vastgesteld ten opzichte van de cijfers van 2017 omtrent het veilig fietsen in Meise.

In het kader van de opdracht “Opmaak van een fietsbeleidsplan” werd een bestek met nr. 2019554 opgesteld door de aankoopdienst.

De uitgave voor deze opdracht werd geraamd op € 12.000,00 excl. btw of € 14.520,00 incl. 21% btw.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 7 oktober 2019 goedkeuring aan de lastvoorwaarden en de raming van deze opdracht, door middel van de aanvaarde factuur.

Het college van burgemeester en schepenen gunde in zitting van 10 februari 2020 de opdracht "opmaak fietsbeleidsplan" aan A2Bmobility tegen het nagerekende offertebedrag van €11.680,00 excl.btw of € 14.132,80 incl. btw.

Het college van burgemeester en schepenen kende in zitting van 25 oktober 2021 een verlenging van de uitvoeringstermijn toe omwille van de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis, echter zonder bijkomende kosten.

De opdracht werd gefaseerd aangepakt:

        Fase I:  de verkenningsnota;

        Fase II: de uitwerkingsnota;

        Fase III: een fietsbeleidsplan.

In zitting van 5 oktober 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de samenstelling van de projectstuurgroep goed. 

Het adviesbureau A2Bmobility maakte - in nauwe samenwerking met de projectstuurgroep - de uitwerkingsnota en het fietsbeleidsplan op.  Aan de uitwerkingsnota werd samengewerkt op 23 oktober 2020 en 30 november 2021.

Het fietsbeleidsplan werd door de projectstuurgroep goedgekeurd.  Het beoogt als doel om alle dorpscentra, sport- en cultuurcentra, winkels, scholen,... te verbinden via veilige en comfortabele fietsverbindingen.

Een fietsbeleidsplan focust niet enkel op betere infrastructuur, maar heeft ook de ambitie om een gedragsverandering bij de burgers teweeg te brengen. 

Ingevolge de eerste bespreking van het fietsbeleidsplan op de gemeenteraad van 19 september 2022 werden kleine aanpassingen aangebracht aan het fietsbeleidsplan, aangeleverd door studiebureau A2Bmobility. De aanpassingen hebben in hoofdzaak betrekking op de eenduidige afstemming van de figuren op de inhoudelijke tekst van het fietsbeleidsplan voor wat betreft de aanduiding van de fietsstraten, woonerven, trage wegen en de legende.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 40 en 41.

Advies/argumentatie

De opmaak van dit fietsbeleidsplan verliep in verschillende fasen:

    Een verkenningsfase waar meer dan 400 burgers deelnamen aan een bewonersenquête.

    In de tweede fase werd het plan verder uitgewerkt. Samen met een focusgroep van fietsers en de Fietsersbond van Meise werd het lokaal functioneel fietsroutenetwerk opgesteld.

    In de beleidsfase van het fietsroutenetwerk werden de nodige verbeteringsprojecten geprioriteerd.

De opmerkingen van de twee projectstuurgroepen werden opgenomen en verwerkt in het fietsbeleidsplan.

Het lokaal bestuur Meise ambieert met dit fietsbeleidsplan om zo snel mogelijk tot een fietsvriendelijke gemeente uit te groeien.

Aan de finale versie, aangeleverd door studiebureau A2Bmobility, werden door de dienst mobiliteit ingevolge de bespreking op de gemeenteraad van 19 september 2022, kleine aanpassingen doorgevoerd:

        Figuur 28 - samenvatting gewenst lokaal netwerk: De legende werd toegevoegd.

        Figuur 31 - de actuele fietsinfrastructuur:  De Stationsstraat werd aangeduid met een fietssuggestiestrook, de Karel Baudewijnslaan werd tussen de Platanenlaan en de Lindenlaan aangeduid als fietsstraat, de legende werd aangevuld met fietssuggestiestrook.

        Figuren 32 en 33 - de gewenste fietsinfrastructuur op korte en lange termijn: De woonerven in het centrum van Wolvertem werden bepaald overeenkomstig de karakteristieken van de bestaande weginfrastructuur. Met andere woorden betreft het de straten die reeds de inrichting van een woonerf vertalen: het gebied rond de kerk, Zep, Brouwerijstraat en Moerhof. Zowel de tekst als de figuren 32 en 33 werden hiermee in overeenstemming gebracht.

        Figuur 34 - het volledig fietsnetwerk op korte termijn: De dreef werd als verbeterde trage weg doorgetrokken tot aan de Drijpikkelstraat en de Barbierstraat, de legende werd aangevuld met een nieuwe fietssuggestiestrook.

        De lange termijn in de actietabel werd gewijzigd naar '2025-2030' om de continuïteit van het beleidsplan te waarborgen.

        De datum van de finale versie werd in de voetnoot geactualiseerd.

.

Financiële gevolgen

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget voor 2022

02900/22400000

3-3-1

€ 25.000

BESLUIT

Artikel 1

Het fietsbeleidsplan Meise - finale versie 14/11/2022 - wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De dienst mobiliteit en de uitvoerende diensten voorzien jaarlijks een budget om de vooropgestelde acties te bewerkstelligen. De desbetreffende diensten zullen van dit besluit in kennis gesteld worden.

Artikel 3

Het schepencollege stelt na advies van de diensten mobiliteit en de uitvoerende diensten de prioriteitenacties vast volgens het actieplan voorzien in het fietsbeleidsplan.

Artikel 4

De dienst communicatie wordt in kennis gesteld van dit besluit.  Zij zorgen voor de vereiste publicatie.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 5 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Aanpassing retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 12 november 2013 het retributiereglement goed op het gebruik van het openbaar domein.

De gemeenteraad keurde op 16 november 2016 een aanpassing van het retributiereglement in functie van de terrassen en de circussen goed.

De gemeenteraad keurde in zitting van 18 maart 2019 een aanpassing van het retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein goed.

De gemeenteraad keurde in zitting van 22 juli 2019 een aanpassing van het retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein goed.

De gemeenteraad stelde in zitting van 16 mei 2022 de algemene politieverordening Politiezone KLM vast. In deze algemene politieverordening is in artikel 13 opgenomen dat onder bepaalde voorwaarden eigenaars of horecauitbaters die een terras wensen te plaatsen op openbaar domein hiervoor een vergunning kunnen bekomen van het College van Burgemeester en Schepenen. De procedure voor aanvraag van de inname van het openbaar domein werd opgenomen in bijlage 7 van de algemene politieverordening.

Volgens het in zitting van 22 juli 2019 goedgekeurde retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein, is voor de inname van het openbaar domein door een horecaterras momenteel een retributie verschuldigd. Het bestuur heeft echter als één van de prioritaire beleidsdoelstellingen het creëren van bruisende dorpskernen opgenomen. De aanwezigheid van horecaterrassen is een zeer positief element om bruisende dorpskernen te realiseren. Het aanrekenen van een retributie voor de inname van het openbaar domein door terrassen is dan ook een belemmering voor de plaatsing van een terras.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41.

Het retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 12 november 2013 en de wijzigingen vastgesteld door de gemeenteraad in zittingen van 16 november 2016, 18 maart 2019 en 22 juli 2019.

De algemene politieverordening Politiezone KLM, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 mei 2022.

Advies/argumentatie

Om de plaatsing van terrassen niet te ontmoedigen, is het aangewezen om een vrijstelling van retributie voor de inname van het openbaar domein in te voeren voor terrassen, waarvoor conform de bepalingen van de algemene politieverordening Politiezone KLM een vergunning werd afgeleverd.

In de goedgekeurde algemene Politieverordening KLM zijn termijnen voor aanvragen voor inname van het openbaar domein opgenomen. Deze termijnen komen niet overeen met de termijnen opgenomen in het retributiereglement goedgekeurd op 22 juli 2019. Het is passend om de termijnen opgenomen in de algemene politieverordening KLM over te nemen in het retributiereglement.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2022 en latere jaren.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

BE/736990000/00200 - belasting op inname openbaar domein

 

€87.108,13

BESLUIT

Artikel I

Onderstaand retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein vast te stellen:

RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN HET OPENBAAR DOMEIN

Artikel 1

Er wordt vanaf de inwerkingtreding van dit reglement tot en met 31 december 2025 een gemeentelijke retributie gevestigd die verschuldigd is voor de privatieve ingebruikneming van het openbaar domein onder gelijk welke vorm, gelijkgronds, boven- of ondergronds, tenzij dit gebruik aanleiding geeft tot de toepassing van een andere gemeenteverordening van belasting of retributie, of toegestaan is krachtens een contract.

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die het gemeentelijk openbaar domein in gebruik neemt. De natuurlijke- of rechtspersoon voor wiens rekening het openbaar domein in gebruik wordt genomen is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de retributie.

Artikel 3

Het bedrag van de retributie wordt als volgt vastgesteld:

I. Voor iedere inname van het openbaar domein wordt vanaf de tweede dag een vaste forfaitaire vergoeding voor administratieve en loonkosten van 30 euro aangerekend. Bij een verlenging van de inname wordt de vaste forfaitaire vergoeding herleid tot 15 euro.

II. Tevens wordt vanaf de tweede dag een variabele kost aangerekend als volgt :

a)voor het plaatsen van kramen, standen of voertuigen met het oog op verkoop van goederen en diensten: 0,30 euro per m²/ per dag;

 bij permanente bezettingen met het oog op verkoop van goederen en diensten wordt een bedrag van 5,00 euro/m² per jaar aangerekend. Onder “permanente bezetting” wordt begrepen: kramen, standen of voertuigen die meer dan 10 dagen per jaar blijven staan”.

Ieder gedeelte van een vierkante meter wordt voor een eenheid aangerekend.

b) voor het  bezetten van het openbaar domein (vb. door plaatsing van een stelling, werfkeet, vrachtwagen, werfkraan…) voor het uitvoeren van werken en/of stapelen van materialen door aannemers, ambachtslieden en andere privé-personen of rechtspersonen: 0,30 euro per m²/per dag.

Ieder gedeelte van een vierkante meter wordt voor een eenheid aangerekend.

c) voor het plaatsen van containers: 15 euro per dag

 Iedere begonnen dag wordt geteld voor een hele dag.

d) voor het geheel of gedeeltelijk afsluiten van een straat omwille van de inname van het openbaar domein: 20 euro per dag

 Iedere begonnen dag wordt geteld voor een hele dag.

 

Artikel 4

Zijn vrijgesteld van de retributie:

-de kramen, standen of voertuigen die ter gelegenheid van de wekelijkse markt, kermissen, buurtfeesten, foorkramers en circussen opgesteld worden of deze waarvoor een specifiek belastingreglement van toepassing is.

-De innames naar aanleiding van:

 Uitstallingen tijdens wijkfeesten en braderijen als dusdanig door het schepencollege erkend.

 Circussen en foorkramers (hiervoor zal wel een waarborg worden gevraagd van

500 euro om het terrein eventueel te laten opruimen)

 Het bouwen van woningen door erkende maatschappijen voor sociale woningbouw.

 Het uitvoeren van werken aan gebouwen en wegen van openbare besturen.

- Een door het schepencollege conform de algemene politieverordening Politiezone KLM verleende terrasvergunning.

- de verenigingen (al dan niet aangesloten bij een gemeentelijke raad) waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is in de gemeente Meise.

Artikel 5

De aanvrager is gehouden uiterlijk 3 werkdagen voor de inname van het openbaar domein hiervan conform de procedure opgenomen in de algemene politieverordening Politiezone KLM aanvraagaangifte te doen bij het gemeentebestuur en de  retributie te betalen of bij toepassing van artikel 6, 2°en 3°alle voor de retributie noodzakelijke gegevens te verstrekken. Indien geen aanvraag/aangifte van de inname van openbaar domein wordt gedaan, zal de retributie, volgens de bepalingen vermeld in artikel 7, aangerekend worden ingevolge de vaststelling van de inname van het openbaar domein. 

Artikel 6

De retributie moet betaald worden:

 Indien zij onmiddellijk berekenbaar is bij de aanvraag. Dit geldt ook voor "permanente bezettingen voor meer dan 10 dagen per jaar".

 Indien zij niet onmiddellijk berekenbaar is 15 dagen na de beëindiging van de inname van het openbaar domein of  na de kennisname van de vaststelling van de retributie en door een besluit van het college van burgemeester en schepenen.

 Indien de retributie niet berekenbaar is bij de aanvang van permanente bezettingen "gans het jaar" of "meer dan 10 dagen per jaar" per verlopen jaar te betalen in de eerstvolgende maand van het nieuwe jaar.

Artikel 7

Invordering bij gebreke aan aanvraag/aangifte na vaststelling:

•Indien geen aanvraag/aangifte van de inname van openbaar domein werd gedaan, zal bij de vaststelling van de inname openbaar domein, naast de in artikel 3, II bepaalde variabele kost, conform de bepalingen van artikel 3, II, de kosten voor de geleverde prestaties door het gemeentepersoneel naar aanleiding van de vaststelling van inname zonder aanvraag  worden aangerekend. De door de gemeentepersoneelsleden geleverde prestaties zullen aangerekend worden tegen een uurvergoeding van 50 euro/uur.

Artikel 8

Onderhavig reglement zal worden bekend gemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288  van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 9

Het retributiereglement op het gebruik van het openbaar domein zoals laatst vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 22 juli 2019 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Kosteloze grondafstand groenzone verkaveling Drijpikkelstraat

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 18 november 2014 (met op 8 maart 2016 een addendum) een overeenkomst goed voor een verkavelingsproject waarbij een grond zou worden verkaveld in  37 kavels voor eengezinswoningbouw waarbij aan de verkavelaar de verplichting werd opgelegd om de door hem uitgeruste wegenis na de definitieve oplevering der werken kosteloos over te dragen aan de gemeente. Op 1 maart 2019 werden de werken definitief opgeleverd.

De gemeenteraad keurde op 14 december 2020 de overname van een gedeelte van het onroerend goed gekend onder Meise, Wolvertem, 2° afdeling sectie C nr 396 V2 langsheen de Drijpikkelstraat  lot 38 zoals aangeduid op het opmetingsplan d.d.  29 juni 2020 opgemaakt door studiebureau Geotec (oppervlakte van 65a85ca) goed. Met name werd de overname van de aangelegde wegenis goedgekeurd. De notariële akte werd verleden op 22 december 2020.

In de beslissing van de overdracht van de aangelegde wegenis werd uitdrukkelijk opgenomen dat daarmee geen uitspraak gedaan werd over de bestemming noch eigendom van het restperceel 178C2. Er was een hele tijd betwisting met de verkavelaar of ze gehouden waren de grondafstand van dit restperceel kosteloos uit te voeren. Intussen is er wel een bereidheid van de verkavelaar om de grondafstand kosteloos uit te voeren.

De afstand geschiedt tot algemeen nut, met name om deze zone in te richten als publieke groene ruimte.

Er werd een ontwerp van notariële akte opgesteld door de notaris.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het rondschrijven van de Gouverneur van Brabant de dato 22 maart 1982 nr. 14/26-8977B, betreffende vervreemdingen, verwervingen en ruilingen van onroerende goederen en rechten.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 21 mei 2019 van ABB over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

Positief advies. Het verlijden van de akte voor overdracht van deze groene ruimte gebeurt in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 18 november 2014 en geschiedt ter algemeen nut.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van een perceel grond, ten kadaster gekend “Gehucht Impde”, gekadastreerd  volgens titel sectie C deel van nummer 178/C/2 en volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie C nummers 0396X2P0000 en 0396Y2P0000, voor een totale oppervlakte van vierendertig are tweeënnegentig centiare (34a 92ca). Het ontwerp notariële akte wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, meer bepaald voor de inrichting van publieke groene ruimte.

Artikel 3

De notariële akte zal namens de gemeente ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Kosteloze grondafstand Hazepootstraat

MOTIVERING

Feiten en context

Op 29 oktober 2018 werd een verkavelingsvergunning met intern nr. 786 afgeleverd voor percelen gelegen langsheen de Hazepootstraat 17, kadastraal bekend (afd. 1) sectie E 260 C, (afd. 1) sectie E 261 K, (afd. 1) sectie E 261 E, (afd. 1) sectie E 261 G, (afd. 1) sectie E 262 B, (afd. 1) sectie E 276 R en (afd. 1) sectie E 276 M2.

De gemeenteraad keurde op 9 oktober 2018 de overeenkomst goed tussen de verkavelaar en het gemeentebestuur van Meise voor het uitvoeren van de nodige infrastructuurwerken waarbij een gratis grondafstand werd opgenomen.

De grondafstand betreft: een perceel grond, gelegen aan de Hazepootstraat, gekadastreerd volgens titel gemeente Meise, 1ste afdeling,  sectie E, deel van nummer 261/K P0000 en 261/E P0000 en volgens recent kadastraal uittreksel sectie E, nummer 261/T P0000 met een oppervlakte volgens meting van één are éénentachtig centiare (1a 81ca) (PRECAD gereserveerde perceelidentificatie: sectie E nummer 261 T P0000), zoals vermeld op het metingsplan opgesteld door de landmeter-expert met referentienummer 23050/10483 in de databank van afbakeningsplannen (dit plan werd sindsdien niet meer gewijzigd).

Er werd een ontwerpakte van "gratis grondafstand" opgemaakt door de notaris.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De omzendbrief KB/ABB2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten van 21 mei 2019.

Advies/argumentatie

De overname  gebeurt in uitvoering van de door de gemeenteraad op 9 oktober 2018 goedgekeurde overeenkomst. De overname geschiedt voor openbaar nut, met name om de strook grond in te lijven in het openbaar domein van de gemeente.

De akte zal verleden worden voor de notaris.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname ten kosteloze titel van: een perceel grond, gelegen aan de Hazepootstraat, gekadastreerd volgens titel gemeente Meise, 1ste afdeling, sectie E, deel van nummer 261/K P0000 en 261/E P0000 en volgens recent kadastraal uittreksel sectie E, nummer 261/T P0000 met een oppervlakte volgens meting van één are éénentachtig centiare (1a 81ca) (PRECAD gereserveerde perceelidentificatie: sectie E nummer 261 T P0000),

Artikel 2

De ontwerp notariële akte en het opmetingsplan worden goedgekeurd.

Artikel 3

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, namelijk om te worden ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.

Artikel 4

De notariële akte zal namens het gemeentebestuur ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Verkoop grond A. Van Campenhoutlaan en Akeleilaan

MOTIVERING

Feiten en context

Omwille van de verschillende woonuitbreidingen in de omgeving van de Akeleilaan moet er door Fluvius een bijkomende HS-cabine geplaatst worden om de stroomvoorziening te kunnen blijven garanderen in de toekomst.

Omwille van spanningsklachten op het huidige elektriciteitsnet in de omgeving van de A. Van Campenhoutlaan wenst Fluvius er een bijkomende HS-cabine te plaatsen. Tevens zouden ze de thans aanwezige ondergrondse gascabine op het binnenpleintje langsheen de A.Van Campenhoutlaan bovengronds willen brengen.

Om aan voormelde problemen een oplossing te bieden ging de gemeenteraad op 18 juli 2022 akkoord met de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 24 ca, kadastraal gekend onder Meise, 1° afdeling, sectie F, zn, op openbaar domein in de Akeleilaan ter hoogte van nr. 26, en de vestiging van een boven-en ondergrondse erfdienstbaarheid met een doorgang van een breedte van 3 meter, zoals weergegeven op het opmetingsplan van de ingenieur d.d. 23 juni 2020 tegen de verkoopprijs van 7.200 euro.  De gemeenteraad ging eveneens akkoord met de verkoop van een perceeltje grond (1° afdeling sectie D) op het binnenpleintje langsheen de A.Van Campenhoutlaan, volgens opmeting d.d. 27 januari 2022 door Drawing Assistance bv, met een oppervlakte van 40m² tegen de verkoopprijs van 12.000 euro.

Er werd door de notaris een ontwerpverkoopsakte opgesteld.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies en argumentatie

De verkoop geschiedt om te voldoen aan een taak van algemeen belang. De verkoopprijs is bepaald door een beëdigd deskundige. Om de kosten van de opmaak en het verlijden van de notariële akte te beperken, worden beide verkopen in één akte opgenomen.

Financiële gevolgen

De verkoopprijs (7.200 euro voor de grond aan de Akeleilaan en 12.000 euro voor de grond aan de A. Van Campenhoutlaan) is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/22000000/02000 (ontvangst) Onbebouwde terreinen - Gemeenschapsgoederen

-

 

BESLUIT

Artikel 1

Het perceel grond met een oppervlakte van 24 ca, kadastraal gekend onder Meise, 1° afdeling, sectie F, zn, in de Akeleilaan  en het perceeltje grond (1° afdeling sectie D) op het binnenpleintje langsheen de A.Van Campenhoutlaan, volgens opmeting d.d. 27/01/2022 door Drawing Assistance bv, met een oppervlakte van 40m²  worden opgenomen in het privaat domein van de gemeente.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de ontwerpverkoopakte en de aangehechte opmetingsplannen voor  de gronden vermeld in artikel 1 van dit besluit.

Artikel 3

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd de notariële akte namens de gemeente te ondertekenen. De financieel directeur wordt gemachtigd om tussen te komen in de notariële akte voor het verlenen van kwijting voor ontvangst van de verkoopsommen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Kosteloze grondafstand en overdracht wegenis

MOTIVERING

Feiten en context

Op 16 april 2018 werd een verkavelingsvergunning (intern nummer 769) afgeleverd  voor percelen gelegen langsheen de Mankevosstraat Zn, kadastraal bekend (afd. 1) sectie F nr. 4412B, W, T, V, nr. 445D voor het ontwikkelen van 15 loten voor eensgezinswoningbouw (waarvan 9 voor open bebouwing en 6 voor halfopen bebouwing).

De gemeenteraad keurde op 13 maart 2018 de overeenkomst goed tussen de verkavelaar en het gemeentebestuur van Meise voor het uitvoeren van de nodige infrastructuurwerken. Op 15 april 2019 werd er nog een aanpassing aan het rioleringsontwerp goedgekeurd door de gemeenteraad.

In de op 13 maart 2018 goedgekeurde overeenkomst was een gratis overdracht van infrastructuur en wegenis voor opname in het openbaar domein opgenomen.

De grondafstand betreft de overname van een perceel grond zijnde de  “wegenis" van het project, zoals staat afgebeeld als lot A in gele kleur op het grondplan opgesteld op 9 juni 2020 door het landmeter-studiebureau en dit met een oppervlakte van  1.301,08 m2.

Op 7 mei 2020 vond de voorlopige oplevering plaats en op 27 september 2022 de definitieve.

Er werd een ontwerpakte van "kosteloze grondafstand" opgemaakt door de notaris.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De omzendbrief KB/ABB2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten van 21 mei 2019.

Advies/argumentatie

De overname  gebeurt in uitvoering van de door de gemeenteraad op 13 maart 2018 goedgekeurde beslissing. De overname geschiedt voor openbaar nut, met name om de strook grond in te lijven in het openbaar domein van de gemeente.

De akte zal verleden worden voor de notaris.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.  De kosten, rechten en erelonen van de notariële akte worden gedragen door de overlater.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname ten kosteloze titel van een perceel grond, ten kadaster gekend “Hasselt”, gekadastreerd volgens titel sectie F deel van nummers 441/2/V, 441/2W en 445/D en volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger sectie F nummer 0445EP0000, zijnde lot A afgebeeld in gele kleur op het grondplan opgesteld op 9 juni 2020 door landmeter-studiebureau Van Opstal en dit met een oppervlakte van  1.301,08 m2.

Artikel 2

De ontwerp notariële akte en het opmetingsplan worden goedgekeurd.

Artikel 3

Het goed wordt bestemd voor openbaar nut, namelijk om te worden ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.

Artikel 4

De notariële akte zal namens het gemeentebestuur ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Aankoop en levering van graf- en urnenkelders - 01 maart 2023 tot 28 februari 2027 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Aankoop en levering van graf- en urnenkelders - 01 maart 2023 tot 28 februari 2027” werd een bestek met nr. 2022121 opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Aankoop en levering van grafkelders), raming: € 18.000,00 excl. btw of € 21.780,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Aankoop en levering van urnenkelders), raming: € 29.750,00 excl. btw of € 35.997,50 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 47.750,00 excl. btw of € 57.777,50 incl. 21% btw.

Percelen 1 en 2 worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Gemeente Meise treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Gemeenteraadsbeslissing van 19/09/2022 'Aankoop graf- en urnenkelderds 01 december 2022 t/m 30 november 202 - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze'

Advies/argumentatie

De gemeenteraad verleende in zitting van 19 september 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 26 september 2022 om de plaatsingsprocedure te starten en 9 ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure.

Omwille van de economische situatie en de stijgende energie- en grondstoffenprijzen hebben een aantal leveranciers laten weten dat ze zich niet kunnen engageren voor 4 jaar zonder dat er een prijsherziening mogelijk is.  De prijzen van de paar inschrijvers liggen hierdoor veel hoger t.o.v. de prijzen in het vorige dossier (+/- 50 %) en liggen bovendien een stuk hoger dan onze vooropgestelde raming.

Daarom werd er door de aankoopdienst, in samenspraak met de uitvoerende diensten, beslist om de procedure, opgestart op 19 september 2022, stop te zetten en opnieuw op te starten.

De uitvoerende diensten verlenen daarom een gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is deels voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 23000000/09900-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. Door de stijgende grondstofprijzen zijn de prijzen buitensporig gestegen en er kon nog niet eerder bijgestuurd worden. Door de goedkeuring van dit besluit gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

De uitgave is deels voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

23000000/09900 - Installaties, machines en uitrusting - gemeens chapsgoederen – Investeringsproject

______________

€ 11.250,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2022121 en de raming voor de opdracht “Aankoop en levering van graf- en urnenkelders - 01 Maart 2023 tot 28 februari 2027”, opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 47.750,00 excl. btw of € 57.777,50 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal gemeente Meise optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald :

OCMW Meise.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht dient te worden voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 23000000/09900-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren. Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. Door de goedkeuring van dit besluit gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Wijziging reglement inschrijvingen De Spin

MOTIVERING

Feiten en context

Omdat een speelpleinwerking een dynamische organisatie is, blijkt een aanpassing van het inschrijvingsreglement noodzakelijk.

Conform de huidige prijsstijgingen van alle onkosten om het speelplein draaiende te houden, is er nood aan een verhoging van de deelnameprijs voor het speelplein.

Juridische gronden

Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Reglement inschrijvingen De Spin, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 21 oktober 2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29 april 2020.

Advies/argumentatie

Omdat een speelpleinwerking een dynamische organisatie is, blijkt een aanpassing van het inschrijvingsreglement noodzakelijk:

- Na een vergelijkende studie van de VDS uit 2020 (meest recente) blijkt dat de toegepaste tarieven voor speelpleinwerking De Spin aan de lage kant zijn. In het wekelijks overleg, tussen de schepen van jeugd en de  jeugddienst, van 13 oktober 2022 stelt de schepen voor om het inschrijvingstarief aan te passen. Deze maatregel past ook in het kader van de besparingen.

- De verwijzing naar COVID19 mag worden verwijderd, de financieel directeur gaf hiertoe positief advies.

BESLUIT

Dit agendapunt wordt verdaagd naar de volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Wijziging van het retributiereglement op het afleveren van administratieve stukken burgerzaken

MOTIVERING

Feiten en context

De aanmaakkosten voor identiteitskaarten worden bepaald door de FOD Binnenlandse Zaken. De aanmaakkosten, de consulaire heffing en de leveringsprijs voor reispassen worden bepaald door de FOD Buitenlandse Zaken. De FOD Mobiliteit en Vervoer rekent voor de afgifte van de rijbewijzen een kostprijs aan.

Het ministerieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministerieel besluit van 28 oktober 2019 legde de tarieven vast die vanaf 1 januari 2020 van toepassing zijn voor de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de verschillende categorieën van elektronische identiteitskaarten en –documenten die in het besluit worden opgesomd.

Op 1 januari van elk jaar, worden de bedragen van deze vergoedingen automatisch herzien op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex.

De omzendbrief van Binnenlandse zaken - rijksregister van 19 oktober 2022 geeft de bedragen die van toepassing zullen zijn vanaf 1 januari 2023.

Gezien de inflatie dekken de huidige tarieven zoals vastgesteld in gemeenteraadszitting van 20 april 2020 de kosten niet langer.

Het verhogen van de retributie is noodzakelijk om de kosten van gemeente Meise te dekken voor de geleverde diensten.

Juridische gronden

Artikel 173 van de grondwet.

De Wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953.

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2016 aangaande de belasting op het afleveren van administratieve stukken en identiteitskaarten 2017-2019.

Het gemeenteraadsbesluit van 12 februari 2013 aangaande de belasting op het afleveren van het Europees Rijbewijs in bankkaartmodel.

Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40§3.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018, artikel II. 31, tweede lid.

De omzendbrief KB/ABB 2019/02 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Het Koninklijk Besluit van 28 april 2011 dat de omzetting beoogt van richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende het rijbewijs.

Het Koninklijk Besluit van 3 juli 2012 betreffende het rijbewijs in bankkaartmodel.

Voor de afgifte van paspoorten/reispassen: de artikelen 50-67 Consulair Wetboek van 21 december 2013 en artikel 2 van het Ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten.

Het Ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, gewijzigd bij Ministerieel besluit van 27 maart 2013.

De omzendbrief van de FOD Binnenlandse zaken, Algemene directie instellingen en bevolking, van 6 september 2016, houdende de modaliteiten van de spoedprocedures voor de uitreiking van elektronische identiteitsdocumenten in 2017 en de afschaffing van de uitreiking van voorlopige identiteitsdocumenten in de provincies vanaf 15 januari 2017.

KB van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2 § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953.

De omzendbrief van 12 september 2017, houdende de actualisatie van de vergoedingen ten laste van de gemeente, ingevolge de uitvoering van de nieuwe spoedprocedures.

De omzendbrief van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene directie instellingen en bevolking van 19 oktober 2022, houdende de tarieven van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten en –documenten vanaf 1 januari 2023.

Het reglement retributie afleveren administratie stukken burgerzaken 2020-2025, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april 2020 en gepubliceerd op de website op 29 april 2020.

Advies/argumentatie

 Aangezien het gemeentebestuur aan de federale overheid een vergoeding dient te betalen voor de aanmaak en levering van de uit te reiken identiteitsdocumenten, rijbewijzen en reispassen en het bestuur zelf ook kosten maakt naar aanleiding van de behandeling van de aanvragen en de uitreiking van deze documenten, is het aangewezen om van de aanvrager van de dienstverlening een billijke bijdrage te vragen in de kostprijs van deze administratieve documenten.

Om te vermijden dat het aan te rekenen bedrag bij identiteitskaarten enerzijds uitkomt op niet afgeronde bedragen en anderzijds jaarlijks bij elke kostenwijziging (indexaanpassing) het reglement dient te worden aangepast, is het aangewezen om de aan te rekenen bedragen af te ronden naar gehele getallen.

Gelet op de inflatie wordt vooropgesteld om de retributies op de afgifte van de administratieve stukken en prestaties te verhogen om de kosten te dekken voor de geleverde diensten.

Financiële gevolgen

 De opbrengsten worden geraamd op 190.000 euro en zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

BESLUIT

Artikel 1

Vanaf 1 januari 2023 wordt een retributie gevestigd op het afleveren van administratieve stukken door dienst burgerzaken van het gemeentebestuur Meise, opgesomd onder artikel 2.

Artikel 2

De aanmaakkosten van de administratieve stukken worden jaarlijks geïndexeerd en zijn inbegrepen in de retributie. Het bedrag van de retributie wordt als volgt bepaald:

2.1 Elektronische identiteitskaarten- en vreemdelingenkaarten

Document

Retributie

 

NORMALE PROCEDURES

 

Elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar

€ 10,00

Elektronische identiteitskaarten voor Belgen

€ 23,00

Elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen (EU, EU+, F, F+)

€ 23,00

Elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen (A, B, C, D, L, J, I)

€ 23,00

 

SPOEDPROCEDURES MET LEVERING VAN DE KAART EN PIN/PUK OP DE GEMEENTE

 

Elektronische identiteitskaarten voor Belgen en vreemdelingen

€ 120,00

Elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar

€ 110,00

 

SPOEDPROCEDURES MET GECENTRALISEERDE LEVERING BIJ FOD BiZa Brussel

 

Elektronische identiteitskaarten voor Belgen

€ 155,00

Elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar

€ 145,00

2.2 Voor de overige documenten (identiteitsbewijzen)

Document

Retributie

Afgifte van kartonnen identiteitsbewijzen (met foto) voor vreemdelingen onder de 12 jaar

€ 2,00

Attest van immatriculatie

€ 15,00

Heraanvraag pin- en pukcode voor identiteits- en verblijfskaarten

€ 5,00

 

2.3 Afgifte van paspoorten:

Document

Retributie


PASPOORT/REISDOCUMENT GEWONE PROCEDURE

 

Voor Belgen + 18 jaar

€ 80,00

Voor Belgen -18 jaar

€ 40,00

Vluchtelingen, staatslozen en vreemdelingen : + 18j

€ 80,00

Vluchtelingen, staatslozen en vreemdelingen : - 18j

€ 40,00

 

PASPOORT/REISDOCUMENT DRINGENDE PROCEDURE

 

voor Belgen + 18 jaar

€ 260,00

Voor Belgen -18 jaar

€ 210,00

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen + 18 jaar

€ 260,00

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen -18 jaar

€ 210,00

 

PASPOORT/REISDOCUMENT SUPERDRINGENDE PROCEDURE (aanvraag gemeente,

uitreiking aan loket, Koloniënstraat - Brussel)

 

Voor Belgen + 18 jaar

€ 320,00

Voor Belgen - 18 jaar

€ 270,00

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen +18 jaar

€ 320,00

Vluchtelingen, staatlozen en vreemdelingen -18 jaar

€ 270,00

 

 2.4 Afgifte van rijbewijzen:

Document

Retributie

Internationaal rijbewijs (boekje)

€ 25,00

Elektronische rijbewijzen en elektronische voorlopige rijbewijzen ongeacht of het gaat om een eerste aflevering, duplicaat of vervanging van een rijbewijs omwille van een nieuw doktersattest (medische schifting - groep 2 - beroepsredenen)

 

€ 25,00

Zijn vrijgesteld van deze retributie de personen die door de FOD Mobiliteit vrijgesteld zijn overeenkomstig de onderrichtingen.

2.5 Afgifte andere documenten:

* Slachtbewijs: € 15

* Uittreksels burgerlijke stand: gratis

* Getuigschriften, uittreksels bevolking, wettiging handtekening, enz. die ambtshalve of op verzoek uitgereikt worden: gratis.

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

Artikel 4

De retributie moet bij het afleveren van het document contant of elektronisch betaald worden, tegen afgifte van een betalingsbewijs.

Artikel 5

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

Artikel 6

Het reglement zoals vastgesteld in de gemeenteraad van 20 april 2020, houdende de retributie op het afleveren van administratieve stukken burgerzaken 2020-2025, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Rapportering klachten gemeente 2022

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Akademie voor Muzische Kunsten - Vaststellen selectieprocedure voor het ambt van directeur

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad stelde in zitting van 11 maart 2014 de selectieprocedure voor het ambt van directeur voor de Akademie voor Muzische Kunsten vast.

Deze selectieprocedure is achterhaald en dient aangepast te worden aan de huidige wetgeving volgens de leidraad opgesteld door OVSG.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

De beslissing van de gemeenteraad van 11 maart 2014 over de selectieprocedure voor het ambt van directeur Akademie voor Muzische Kunsten.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

Het decreet van 9 maart 2018 over het deeltijds kunstonderwijs.

Het besluit van de Vlaamse regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

Advies/argumentatie

Het is noodzakelijk de selectieprocedure directeur deeltijds kunstonderwijs voor de Akademie voor Muzische Kunsten opnieuw vast te stellen.

De nieuwe procedure werd voorgelegd ter onderhandeling van het ABOC in zitting van 9 december 2022.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het besluit van de gemeenteraad van 11 maart 2014 houdende het vaststellen van de selectieprocedure voor het ambt van directeur Akademie voor Muzische Kunsten op te heffen.

Artikel 2

De gemeenteraad stelt volgende algemene voorwaarden voor de aanwerving- en selectieprocedure voor het ambt van directeur in de Akademie voor Muzische Kunsten vast:

1. Algemene voorwaarden aanwervingsprocedure:

Art.1. Aan de aanwerving gaat een externe bekendmaking van de vacature met een oproep tot kandidaten vooraf. De externe bekendmaking gebeurt minimaal via de website van het bestuur en de Akademie voor Muzische Kunsten.

Art. 2. Tussen de bekendmaking van een vacature en de uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen, verlopen minstens 10 kalenderdagen. De dag van de bekendmaking van de vacature is niet in de termijn begrepen, de uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen wel.

De datum van de verzending van de kandidatuur wordt beschouwd als de datum waarop de kandidatuur is ingediend.

Art. 3. Het vacaturebericht omvat de vacante betrekking (voltijdse/deeltijdse opdracht), de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden, de algemene functiebeschrijving van het ambt van directeur, de door de kandidaten te vervullen formaliteiten.

2. Algemene voorwaarden selectieprocedure:

Art. 1. De selectieprocedure van het ambt van directeur in de Akademie voor Muzische Kunsten kan begeven worden bij aanwerving of bevordering. Het college bepaalt dit bij de vacantverklaring van het ambt.

Art. 2. Voor het ambt van directeur wordt een wervingsreserve vastgesteld met een geldigheidsduur van 1 jaar  die met maximum 2 jaar kan verlengd worden. De geldigheidsduur van de wervingsreserve vangt aan vanaf de datum van het eindrapport van de selectieprocedure.

Alle geslaagde kandidaten die niet onmiddellijk worden aangesteld, worden in de wervingsreserve opgenomen. Van zodra de kandidaat is aangesteld op proef, komt de periode van de wervingsreserve voor deze kandidaat te vervallen.

Art. 3. Kandidaten in de wervingsreserve die een vacante functie weigeren, verzaken aan de aanstelling en worden uit de wervingsreserve geschrapt, tenzij ze hun weigering ernstig motiveren.

Art. 4. De kandidaten moeten voor de deelname aan de selectieprocedure voldoen aan alle wettelijke minimale voorwaarden, de selectie uitgezonderd, op het moment van het afsluiten van de kandidaturen.

Art. 5. Voor de selectieprocedure wordt een jury samengesteld bestaande uit een voorzitter bijgestaan door een secretaris en een aantal leden, waarvan ten minste een derde deskundigen moeten zijn extern aan het eigen bestuur. Aan de juryleden wordt een vergoeding toegekend conform het bedrag vastgesteld voor de selectiecommissie selectieprocedure niveau A van het lokaal bestuur.

Art. 6. Het programma van de selectieprocedure bestaat uit volgende onderdelen:

- schriftelijk onderdeel:
proef 1: juridisch-administratieve proef
proef 2: pedagogische proef
proef 3: case-studie

- mondeling onderdeel.

Art. 7. De aanstelling gebeurt op proef. De kandidaat op proef is verplicht de cursus directeur, ingericht door OVSG, te volgen binnen de proefperiode, indien deze nog niet succesvol werd gevolgd. Indien de kandidaat door een overmachtssituatie de proefperiode niet kan voleindigen, wordt de proefperiode geschorst gedurende de periode van overmacht. Uiterlijk op het einde van het tweede volledige schooljaar wordt de directeur op proef geëvalueerd door de inrichtende macht. Na een gunstige evaluatie wordt de kandidaat vastbenoemd vanaf het ogenblik dat er een betrekking van directeur vacant is in de Akademie voor Muzische Kunsten.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van dit besluit.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Gemeentelijke basisscholen - Professionaliseringsbeleid - 2022-2023

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals bepaald in het kwaliteitsdecreet dient elke school jaarlijks een professionaliseringsplan op te stellen.

Het professionaliseringsplan bevat de nascholingsbehoeften op niveau van de school en van de personeelsleden.

Juridische gronden

Het decreet van 27 maart 1991 over de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het kwaliteitsdecreet van 8 mei 2009.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het protocol van akkoord van het ABOC van 21 oktober 2022.

De schoolraad heeft het professionaliseringsplan van de gemeentelijke basisscholen goedgekeurd op 8 november 2022.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het professionaliseringsplan, voor het schooljaar 2022-2023, van de gemeentelijke basisscholen goed te keuren.

Artikel 2

De directie van de gemeentelijke basisscholen hiervan in kennis te stellen.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Verwarming kerk Sint-Brixius-Rode - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Reeds langer is er de vraag naar vervanging van de verwarming in de Kerk van St. Brixius Rode. Kerk, waar nog geregeld vieringen gehouden worden. Een herstel is immers niet meer mogelijk omdat dan niet meer aan de veiligheidsnormen wordt voldaan. 
Er werd bij “erfgoed “een dossier ingediend voor het bekomen van een premie. Na jarenlang wachten zou er uiteindelijk door de Vlaamse overheid een beslissing genomen zijn en zou er een premie van 53 690,74 euro zijn toegezegd. 

En ondertussen vriest het tot -4°C of meer…. 

Wanneer kan de installatie van de verwarming in de kerk verwacht worden, en wat heeft gemeente hiertoe al ondernomen ? 

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat het dossier effectief werd goedgekeurd door Onroerend Erfgoed. Het dossier dateert van 2012. Er zijn verschillende materialen voorgeschreven die ofwel niet meer actueel zijn ofwel niet meer te vinden zijn. Deze moeten opnieuw beschreven worden. Er zijn zelfs materialen die uit Duitsland komen naar aanleiding van een keuze die Onroerend Erfgoed heeft gemaakt. We wachten op nieuwe omschrijvingen voor opmaak van het lastenboek van de apparatuur. We hopen dit zo snel mogelijk in orde te brengen. Het is de intentie om het bestek aan de gemeenteraad van februari 2023 voor te leggen.

Raadslid Roel Anciaux verbaast zich over het feit dat men nog informatie aan het inwinnen is aangezien Onroerend Erfgoed reeds tien maanden geleden goedkeuring heeft verleend.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Overzicht punten

Zitting 19 12 2022

Welke oplossing is er voor de gezinnen na afschaffing van het schoolbusvervoer - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

In juni 2022 besliste de NVA-LB+coalitie om het (betalend) schoolvervoer af te schaffen. Bijna 200 kinderen die in het verleden konden rekenen op het busvervoer komen daarmee in de kou te staan. CD&V heeft hiertegen geprotesteerd. 

Niettemin wordt deze maatregel vanaf 1 januari 2023 een feit.

Heeft de gemeente intussen voor een oplossing gezocht - en gevonden voor de bijna 200 getroffen kinderen en hun ouders? 

- Hoeveel kinderen kwamen met de schoolbus omdat ouders hen niet zelf konden brengen. Is er nagevraagd of deze ouders een oplossing gevonden hebben en hebben ze een oplossing ? 

- Hoeveel kinderen werden met de schoolbus naar de opvang gebracht omdat ouders niet voor 18 u van hun werk konden terugkeren? 

 * Werd schoolse kinderopvang verlengd ? Tot hoe laat en in welke scholen? 

 * Wat is de kostprijs hiervan? 

   Wat is kost voor personeel, verwarming, etcera...?  

  Welke bijdrage wordt er gevraagd aan de ouders? 

   Is deze bijdrage kostendekkend?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat het aantal kinderen momenteel minder dan de helft bedraagt in vergelijking met vorig jaar. Meer dan de helft van de ouders die vorig jaar van het busvervoer gebruik maakten, hebben reeds een oplossing gezocht en gevonden. De schoolse kinderopvang werd niet verlengd, dit wordt van nabij opgevolgd door de directie en de ouderraden. Indien vereist zal hierop worden geanticipeerd. Het eerste half uur naschoolse kinderopvang wordt gratis aangeboden.

De ouders zijn ruim op tijd ingelicht, meer dan een half jaar op voorhand. Het merendeel van de ouders heeft een oplossing gevonden. Recent werden wij niet meer gecontacteerd.

De huistaakbegeleiding werd opgestart in de Zonnebloem en in de Fusieschool. Wij blijven met de diensten mobiliteit en omgeving stappen zetten om de schoolroutes verkeersveiliger te maken.

De beloofde subsidies worden in januari 2023 toegekend zodat alle gemeentelijke basisscholen hun speelmateriaal kunnen vernieuwen.

Raadslid Erwin De Clerck stelt dat 1 op 6 kinderen drop-out zijn. Zij werken hun middelbaar onderwijs niet af omdat zij niet over de sociale context beschikken om op school te geraken of thuis omkadering missen. Dit gaat jaarlijks over 8000 kinderen in Vlaanderen. Men schat de kosten op 700.000 à 800.000 euro per individu. Dit gaat over kansarmoede. Deze mensen zijn niet mondig genoeg om te komen reclameren. We zijn deze generatie aan het verknoeien. De sociale kansen in onze gemeente zijn niet meer die van de rijke welgestelden van voorheen. De keuze van het bestuur om daar geen oog voor te hebben, is geen goed beleid.

Raadslid Roel Anciaux verwijst naar de goedkeuring van het fietsbeleidsplan. De kinderen die voorheen met de schoolbus naar school werden gebracht, zullen meer wagens genereren die naar school zullen rijden. Hij stelt de vraag hoe deze kinderen nu naar school zullen gaan.

Schepen Ruben Algaba stelt dat er zal gecarpoold worden, er kunnen afspraken met de buren worden gemaakt,... Hij stelt de vraag of de kost van jaarlijks 1000 euro per kind verantwoord is om een wagen van school weg te houden.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans vraagt of er contact werd gelegd met de ouders die een petitie hebben ingediend.

 

Publicatiedatum: 17/01/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.