Meise

Zitting van 17 07 2023

Van 19.45 uur tot 22.30

Aanwezig:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Sonja Becq, raadslid;

 

raadslid Veerle De Cuyper verlaat de vergadering vanaf punt 13.

raadslid Veerle De Cuyper vervoegt de vergadering vanaf punt 14.

raadslid Emiel De Boeck verlaat de vergadering vanaf punt 22.

raadslid Emiel De Boeck vervoegt de vergadering vanaf punt 23.

 

Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 19 juni 2023 goed.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Oprichting DNB Fluvius Halle-Vilvoorde - Kennisname toelichting

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Providentia - buitengewone algemene vergadering op 15 juni 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Het schrijven van 30 mei 2023 van Providentia cvba met sociaal oogmerk met de uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering.

Met het oog op de omvorming van de vennootschap in een besloten vennootschap, de aanneming van een nieuwe tekst van de statuten en de uitbreiding van het voorwerp van de vennootschap werd de buitengewone algemene vergadering der aandeelhouders bijeengeroepen op donderdag 15 juni 2023 om 9.00 uur 's morgens in het Hof ten Eenhoorn, Keierberg 80 te 1730 Asse met de volgende agenda:

 1. Kennisname van het ministerieel besluit tot erkenning van de vennootschap als woonmaatschappij.
2. Beslissing om volledig nieuwe statuten aan te nemen in toepassing van artikel 41, §4, tot invoering van het wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen - omzetting van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid naar besloten vennootschap.
3. Beslissing om het adres van de zetel buiten de statuten te laten overeenkomstig het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
4. Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan d.d. 25 april 2023 inzake de voorgenomen wijzigingen van het voorwerp.
5. Wijziging van het voorwerp.
6. Omzetting van het werkelijk gestort kapitaal en de wettelijk reserve naar statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening.
7. Aanneming van volledig nieuwe statuten overeenkomstig de genomen besluiten en die in overeenstemming zijn met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, zonder wijziging van het voorwerp van de vennootschap.
8. (Her)benoeming bestuurders.
9. Website en e-mail.
10. Volmachten.
 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikel 56 betreffende de bevoegdheden van het college.

Advies/argumentatie

De afgevaardigde die aanwezig zou zijn, werd gevraagd zijn aanwezigheid te bevestigen voor 9 juni 2023 via info@providentia.be. Voor de verificatie van de afgevaardigde diende de beslissing van zijn aanstelling, een kopie van zijn identiteitskaart en de ingevulde volmacht op zijn naam te worden overgemaakt aan Providentia.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

De gemeenteraad wordt verzocht onderstaande beslissing van het schepencollege van 12 juni 2023 te bekrachtigen:

Artikel 1

De agenda van de buitengewone algemene vergadering Providentia cvba van 15 juni 2023 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Ruben Algaba, effectief vertegenwoordiger, wordt gemandateerd deze vergadering bij te wonen.

Artikel 3

Jonathan De Valck, plaatsvervangend vertegenwoordiger, wordt gemandateerd deze vergadering bij te wonen.

Artikel 4

Providentia zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 18 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 6 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

I.B.E.G./Sibelgas - aanduiding van een vertegenwoordiger

MOTIVERING

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 18 maart 2019 werd mevrouw Gerda Van den Brande aangesteld als vertegenwoordiger om de gemeente Meise te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van I.B.E.G./Sibelgas.

Mevrouw Gerda Van den Brande neemt haar ontslag als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van I.B.E.G./Sibelgas.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder:
- artikelen 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- artikel 432 van het decreet lokaal bestuur dat onder meer bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering aangewezen worden door de gemeenteraad uit hun leden.

Advies/argumentatie

Er dient een vervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van I.B.E.G./Sibelgas te worden aangeduid.

Er bestaat de onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van de raad van bestuur.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van het ontslag van mevrouw Gerda Van den Brande als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van I.B.E.G./Sibelgas.

Artikel 2

Er wordt een toekomstig vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van I.B.E.G./Sibelgas aangeduid: Roel Baudewyns, Rossemhoek 21 te 1861 Meise, e-mail: roel.baudewyns@meise.be, gsm: 0476/55 08 06.

Artikel 3

Het secretariaat van I.B.E.G./Sibelgas wordt in kennis gesteld van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Ventum&Green - aanduiding van een kandidaat-bestuurder

MOTIVERING

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 17 februari 2020 werd mevrouw Gerda Van den Brande aangesteld werd als bestuurder teneinde de gemeente Meise te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Ventum&Green.

Mevrouw Gerda Van den Brande dient haar ontslag in als bestuurder in de raad van bestuur van Ventum&Green.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder:
- artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- artikel 35: voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten word een afzonderlijke stemming gehouden.
- artikel 472 dat stelt dat dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen kunnen deelnemen in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersonen die zelf niet de rechtsvorm hebben aangenomen, op voorwaarde dat het maatschappelijk doel van die rechtspersonen overeenstemt met de eigen doelstellingen en op voorwaarden dat de wetgeving van de overheidsopdrachten wordt nageleefd.

De statuten van I.B.E.G.

Advies/argumentatie

Er dient een vervangend kandidaat-bestuurder te worden aangeduid om de gemeente Meise te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Ventum&Green.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van het ontslag van mevrouw Gerda Van den Brande als bestuurder in de raad van bestuur van Ventum&Green.

Artikel 2

Er wordt een kandidaat-bestuurder aangeduid, ter vervanging van mevrouw Gerda Van den Brande, om onze gemeente te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Ventum&Green voor de resterende duur van de legislatuur: Jonathan De Valck, Broekstraat 3 te 1860 Meise, e-mail: jonathan.devalck@meise.be, gsm: 0485/24 42 42.

Artikel 3

Ventum&Green zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Sibelgas/IBEG - aanduiding van een bestuurder

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij de opdrachthoudende verenigingen Sibelgas en IBEG.

De gemeenteraadsbeslissing van 18 februari 2019 waar de kandidaat-bestuurders voor de raden van bestuur van Sibelgas en IBEG werden aangeduid.

Het overlijden van gemeenteraadslid Jaak Wouters op 13 april 2023.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Artikel 22 van de statuten van IBEG.

Artikel 23 van de statuten van Sibelgas.

Advies/argumentatie

Bij vacature van een mandaat van bestuurder, heeft de raad van bestuur, het recht om hierin voorlopig te voorzien met eerbiediging van de hiervoor opgenoemde beginselen. Bij haar eerstvolgende bijeenkomst gaat de algemene vergadering over tot de bevestiging van de benoeming, op voorstel van de deelnemer die de bestuurder, wiens mandaat vacant werd, had voorgedragen. De aldus benoemde bestuurder voltooit het mandaat van zijn voorganger.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Gerda Van den Brande, Neromstraat 23 te 1861 Meise, e-mail: gerda.vandenbrande@meise.be, gsm: 0472/73 91 90, wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder voor de raden van bestuur van Sibelgas en IBEG voor de resterende duur van deze legislatuur tot de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

Artikel 2

Een uittreksel van onderhavige gemeenteraadsbeslissing mee te delen aan de Opdrachthoudende Verenigingen Sibelgas en IBEG.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Platform voor de Samenlevingsdienst - Aangaan van engagement

MOTIVERING

Feiten en context

Het Platform voor de Samenlevingsdienst werd in 2007 in België opgericht door enkele Waalse en Brusselse middenveldorganisaties. Sinds 2021 worden alle Vlaamse steden en gemeenten geïnformeerd en krijgen Vlaamse jongeren ook de kans om een Samenlevingsdienst te doen. De ambitie van het Platform is om een breed draagvlak te creëren zodat op termijn 1% van de jongeren een Samenlevingsdienst volgen. Een haalbare ambitie die nu al gerealiseerd wordt in onze buurlanden Nederland (1%), Duitsland (1,3%) en Frankrijk (2%).

De Samenlevingsdienst biedt jongeren tussen 18 en 25 jaar de mogelijkheid om zich gedurende zes maanden voltijds te engageren voor maatschappelijke projecten waarbij ze hun competenties kunnen versterken. Naast vrijwilligerswerk binnen de domeinen natuur, milieu en klimaat, zorg en welzijn, sport, cultuur en onderwijs krijgen ze, samen met andere jongeren, ook vormingen (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, interculturaliteit, democratie, ecologie, soft skills, etc.) en individuele begeleiding en ondersteuning door een jongerenbegeleider en psycholoog. De jongeren ontvangen een vergoeding (10 euro per dag), verplaatsingsonkosten (tot 100 euro per maand) en ze zijn verzekerd. Het programma biedt zoekende jongeren de gelegenheid om vaardigheden te verwerven die essentieel zijn voor hun persoonlijke, sociale, professionele en maatschappelijke ontwikkeling. De jongeren doen levenservaring op, krijgen de tijd om gericht na te denken over hun toekomst, leren zichzelf beter kennen, ontwikkelen hun talenten en vinden hun plaats binnen een groep en een samenleving.

Het Platform voor de Samenlevingsdienst verwelkomt alle jongeren, inclusief de meer kwetsbare jongeren. Ze streven telkens naar een heterogene groep jongeren, uit andere sociale milieus, met een andere herkomst, een ander verhaal. Talrijke indicatoren benadrukken de sociale impact van de Samenlevingsdienst: 75% van de jongeren vindt binnen de 6 maanden na hun Samenlevingsdienst een job of start een opleiding.

Aan lokale besturen wordt het aanbod gedaan om zich te engageren op volgende niveaus:

- Op niveau 1: de basisprincipes onderschrijven door het ondertekenen van het charter.
- Op niveau 2: het informeren van jongeren en de brede bevolking, toeleiders en potentiële gastorganisaties in de gemeente.
- Op niveau 3: het ondersteunen van een project- of opleidingsdag. Dit houdt bijvoorbeeld in het ter beschikking stellen van lokalen voor project- of vormingsdagen. (Reikwijdte van het engagement hierin kan zelf bepaald worden.)
- Op niveau 4: één of meerdere jongeren binnen de gemeentelijke diensten ontvangen. De gemeente ondertekent een partnerschapsovereenkomst en stemt hierbij in om een jaarlijkse éénmalige bijdrage van 50 € te betalen en kan ervoor kiezen om de algemene vergaderingen bij te wonen.
-Op niveau 5: zich verbinden tot een pilootproject waarbij de gemeente de uitbreiding van de Samenlevingsdienst d.m.v. financiering ondersteunt ter waarde van 6.000 euro (of een vrij te bepalen bedrag).

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Deze periode van engagement is zeer verrijkend voor de jongeren die deze missies aangaan: ze doen levenservaring op, krijgen de tijd om na te denken over hun toekomst, leren zichzelf beter kennen, ontwikkelen hun talenten, vinden hun plaats binnen een groep en een samenleving.

Voor een grote meerderheid van deze jongeren is het makkelijker om zich daarna te heroriënteren op een baan of opleiding. Soortgelijke resultaten zijn in andere Europese landen waargenomen.

De uitvoering van de samenlevingsdienstopdrachten stimuleert de intergenerationele en interculturele uitwisselingen binnen de gemeente en versterkt de sociale cohesie.

Het is aangewezen om een actueel onderwerp van gemeentelijk belang te bevorderen door steun te verlenen aan de Samenlevingsdienst aangezien de Samenlevingsdienst de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en hun integratie in de samenleving als verantwoordelijke, kritische en solidaire burgers vooropstelt en tegelijkertijd hun vooruitzichten op werk en opleiding bevordert.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Op niveau 1 zich te verbinden aan het Platform voor de Samenlevingsdienst, namelijk door het ondertekenen van het Charter: ‘Een samenlevingsdienst voor en door jongeren’, waarbij de gemeente Meise de geleidelijke institutionalisering van de SLD in België ondersteunt.

Artikel 2

Op niveau 2 zich te engageren tot de bekendmaking van het aanbod bij de jongeren van 18 tot 25 jaar, toeleiders en potentiële gastorganisaties.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Aanduiding nieuwe voorzitter van de commissie budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 22 juli 2019 waarbij raadslid Karine Métens werd aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie "Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden".

De voorzitter van de gemeenteraad verwees op 19 september 2022 naar het schrijven van de fractie Samen Anders dat raadslid Karine Métens hier niet langer deel van uitmaakte en dat ze voortaan als onafhankelijke zal zetelen.

De kennisname van de gemeenteraad van 19 december 2022 dat raadslid Marie Jeanne Thaelemans met ingang van 16 november 2022 werd aangeduid als afgevaardigde voor de fractie Samen Anders in de gemeenteraadscommissie "Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden", ter vervanging van raadslid Karine Métens.

De vergadering van de budgetcommissie die plaatsvond op 12 juni 2023.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het huishoudelijk reglement gemeenteraad vastgesteld in de gemeenteraad van 20 december 2021, in het bijzonder artikel 6 betreffende de aanduiding van de voorzitters van de commissies.

Advies/argumentatie

Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan op voorstel van de commissies.

Tijdens de gemeenteraadscommissie "Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden" van 12 juni 2023 stelde enkel Veerle De Cuyper zich kandidaat als voorzitter van de gemeenteraadscommissie "Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden".

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Raadslid Veerle De Cuyper wordt aangeduid als voorzitter van de gemeenteraadscommissie "Opvolging budget en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden".

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Aanduiding leden en voorzitter van de deontologische commissie

MOTIVERING

Feiten en context

Het decreet lokaal bestuur voorziet in haar wijziging in de verplichte oprichting van een deontologische commissie.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De deontologische code voor mandatarissen, zoals gewijzigd in raadszitting van 17 april 2023.

Advies/argumentatie

Artikel 40 van de gewijzigde deontologische code voor mandatarissen van 17 april 2023 vermeldt dat de raad het aantal leden van de deontologische commissie als volgt samenstelt:
- 2 vertegenwoordigers voor N-VA;
- 2 vertegenwoordigers voor LB+;
- 1 vertegenwoordiger voor Samen Anders;
- 1 vertegenwoordiger voor PRO;
- 1 vertegenwoordiger voor CD&V;
- de voorzitter van de gemeenteraad als voorzitter van de deontologische commissie.

Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.

Elke fractie wijst de mandaten in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Stel dat de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, dan beslist de raad.

Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is.

De dienst bestuursadministratie verstuurde op maandag 24 april 2023 en 20 juni 2023 een mail naar alle raadsleden om de voordrachten in te dienen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De raad keurt de samenstelling van de deontologische commissie goed:

        voorzitter: voorzitter van de raad, Virginie De Klippel;

        Voor de fractie van N-VA:
- Effectieve leden: Marie-José De Cock en Charlotte Meulemeester
- Plaatsvervangend lid: Ann Van den Broeck

        Voor de fractie van LB+:
- Effectieve leden: Paul Aerts en Christine De Cubber
- Plaatsvervangende leden: Roger Heyvaert en Sonia Lathouwers

        Voor de fractie van Samen Anders:
- Effectief lid: Billie Kawende
- Plaatsvervangende leden: Marie Jeanne Thaelemans en Roel Anciaux

        Voor de fractie van PRO:
- Effectief lid: Erwin De Clerck

        Voor de fractie van CD&V:
- Effectief lid: Sonja Becq
- Plaatsvervangend lid: Veerle De Cuyper.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Meerjarenplan 2020-2025: opvolgingsrapportering eerste semester 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De beleidsindicatoren, die gekoppeld zijn aan de doelstellingenboom, werden bepaald op de raad van 20 juli 2020.

Overeenkomstig artikel 263 van het decreet Lokaal Bestuur moet vóór het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar ter kennisgeving voorgelegd worden aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Deze geïntegreerde opvolgingsrapportering (gemeente en OCMW samen) omvat een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan. Ze is niet zozeer gericht op de bewaking van de kredieten, maar wel op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen.

Er zijn geen specifieke vormvereisten opgelegd voor deze rapportering, maar op basis van de regelgeving inzake de Beleids- en Beheerscyclus 2020 omvat deze minstens:

  1. een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
  2. een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (overzicht volgens schema’s J1 en T2)
  3. in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
  4. in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur: er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, inzonderheid artikel 29.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, inzonderheid artikel 5.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Beslissing van de gemeenteraad van 17 januari 2022 houdende vaststelling van de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' en bevoegdheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en goedkeuring van interne kredietaanpassingen.

Advies/argumentatie

Uiterlijk eind september 2023 moet het management aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteren over de uitvoering van het meerjarenplan. Deze rapportering heeft betrekking op semester 1 van het lopende jaar.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van de opvolgingsrapportering van het meerjarenplan met betrekking tot het eerste semester van 2023.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025: herziening 2023/1

MOTIVERING

Feiten en context

Het initiële meerjarenplan 2020-2025 werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2020/1 - werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 20 juli 2020. Het resultaat van de jaarrekening 2019 van gemeente en OCMW werd hierin verwerkt.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2020/2 - werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van  14 december 2020. Het budget voor 2020 werd gewijzigd en de kredieten voor 2021 werden vastgesteld.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2021/1 - werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 15 november 2021. Het budget voor 2021 werd gewijzigd en de kredieten voor 2022 werden vastgesteld.

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2022/1 - werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 21 november 2022. Het budget voor 2022 werd gewijzigd en de kredieten voor 2023 werden vastgesteld.

Het meerjarenplan wordt nu voor een vijfde maal herzien.

Deze herziening 2023/1 van het meerjarenplan omvat in hoofdzaak:

        Het verwerken van het resultaat van de jaarrekening 2022 en de overdrachten;

        Het vaststellen van de kredieten voor 2024 wat impliceert dat ook de budgetgegevens voor het boekjaar 2026 worden opgenomen in het meerjarenplan;

        Bijsturing van de actieplannen en acties ingevolge een aangepaste planning, een verdere detaillering van de financiële gegevens of een meer gedetailleerde raming van de beoogde projecten;

        Bijsturing van het budget voor de financiering van de energie-uitgaven (Elektriciteit, gas, stookolie) als gevolg van de energiecrisis.

De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan herziening 2023/1 behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de raad.

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Overwegende dat het beschikbaar budgettair resultaat positief is en de autofinancieringsmarge positief is in 2026.

Minstens een keer per jaar dient het meerjarenplan te worden aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.

De periode van het meerjarenplan blijft altijd de periode, vermeld in artikel 254, tweede lid, van het decreet lokaal bestuur maar de financiële nota zal altijd de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven.

Een aanpassing van het meerjarenplan zal minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota omvatten. De wijzigingen aan de strategische nota zijn naast het meerjarenoverzicht (zie bijlage) ook terug te vinden in het document doelstellingenboom (zie bijlage). In de doelstellingenboom is een duidelijk overzicht opgenomen met de wijzigingen van de strategische nota ten opzichte van de oorspronkelijke strategische nota. De wijzigingen werden aangebracht in het groen. In de strategische nota wordt zoals bepaald in artikel 8, tweede lid van het BVR BBC van 30 maart 2019 gerapporteerd op niveau van de actieplannen.

Het decreet over het lokaal bestuur heeft een specifieke wijze van goedkeuren opgesteld voor het aanpassen van het meerjarenplan 2020-2025. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen elk over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen, onder meer in de financiële nota en toelichting, zijn opgenomen als bijlage.

BESLUIT

Artikel 1

Het deel van de gemeente van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2023/1 - bevattende de strategische nota, de financiële nota en de toelichting vast te stellen.

Artikel 2

De kredieten voor 2024 vast te stellen.

Artikel 3

Het deel van het OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2023/1 - goed te keuren.

Artikel 4

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2023/1 - wordt in zijn geheel vastgesteld.

Artikel 5

Het geconsolideerd financieel evenwicht van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 2023/1 - vast te stellen.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 4 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Erwin De Clerck en Billie Kawende), 4 onthoudingen (Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Toetreding raamovereenkomst laptops scholen DIGISP ( 16 mei 2023 - 15 mei 2027) - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden

MOTIVERING

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 28 februari 2022 werd de toetreding tot de raamoverkomst van Doko vzw (Katholiek onderwijs Vlaanderen) en de gunning aan Signpost voor de afname van laptops  goedgekeurd.

Deze raamovereenkomst neemt een einde op 15 mei 2023.

Door de Vlaamse overheid werden er in functie van de Digisprong  omvangrijke investeringsbudgetten ter beschikking gesteld.

Op 20 mei 2021 werd voor de 4 gemeentelijke basisscholen een storting ontvangen betreffende Digisprong (GBS De Leertuin €48.268, GBS Fusieschool €42.073, GBS Klim-Op €24.545, GBS Rode €49.602).

Op 31 mei 2021 werd omzendbrief NO/2021/03 rondgestuurd omtrent Digisprong gewoon en buitengewoon kleuter-, lager en secundair onderwijs en de HBO5-opleiding Verpleegkunde.

Het Katholiek onderwijs (DOKO) heeft een nieuwe raamovereenkomst uitgeschreven voor de aankoop van laptops met uitgebreide dienstverlening. Deze werd opnieuw gegund aan Signpost, Klipsenstraat 18A te 9160 Lokeren.

Het is toegestaan om via een aankoopcentrale toe te treden tot een bestaande raamovereenkomst en op die manier kan een correcte marktbevraging gegarandeerd worden.

Daarom is het aangewezen om toe te treden tot de nieuwe raamovereenkomst van het Katholiek Onderwijs (DOKO) voor de aankoop van laptops met uitgebreide dienstverlening dat gegund werd aan Signpost, Klipsenstraat 18A te 9160 Lokeren.

De uitgave voor de opdracht “Toetreding raamovereenkomst laptops scholen DIGISP (16 mei 2023 - 15 mei 2027)” wordt geraamd op € 206.611,57 excl. btw of € 250.000,00 incl. 21% btw.

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Toetreding raamovereenkomst laptops scholen DIGISP (16 mei 2023 - 15 mei 2027)” te gunnen aan Signpost, Klipsenstraat 18A te 9160 Lokeren tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot € 206.611,57 excl. btw of € 250.000,00 incl. 21% btw.

Juridische gronden                                                                             

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Omzendbrief NO/2021/03 van 31/05/2021 betreffende Digisprong gewoon en buitengewoon kleuter-, lager en secundair onderwijs en de HBO5-opleiding Verpleegkunde.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcodes 24100000/08001-INVESTERING-U, 24100000/08002-INVESTERING-U, 24100000/08003-INVESTERING-U en 24100000/08004-INVESTERING-U.

Het bestelbedrag kan het beschikbaar budget op onderstaande sleutels nooit overschrijden. Er is een individueel visum vereist voor iedere individuele afname >€10.000

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24100000/08001 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 23.690,46

24100000/08002 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 17.698,97

24100000/08003 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 9.289,97

24100000/08004 - Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 9.472,69

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen om laptops af te nemen via de bestaande raamovereenkomst van DOKO VZW (16 mei 2023 - 15 mei 2027), gegund aan Signpost, Klipsenstraat 18A te 9160 Lokeren, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot € 206.611,57 excl. btw of € 250.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

De bestellingen mogen het beschikbaar budget op de corresponderende budgetsleutels niet overschrijden.

Artikel 3

Voor iedere afname van meer dan €10.000 excl. btw is een individueel visum vereist.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te mandateren om de individuele afroepen te plaatsen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Wijziging aan het reglement gemeentelijke infoborden

MOTIVERING

Feiten en context

Om de verwerking en de planning van het plaatsen van de gemeentelijke infoborden op de toegangswegen te optimaliseren voor zowel de dienst economaat als de uitvoerende diensten, zijn er wijzigingen aan het reglement m.b.t. de gemeentelijke infoborden nodig.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 januari 2022 houdende de vaststelling van de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' en bevoegdheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en goedkeuring van interne kredietaanpassingen’.

Reglement gemeentelijke infoborden, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 13 mei 1991.

Advies/argumentatie

De wijzigingen aan het reglement m.b.t. de gemeentelijke infoborden kwamen tot stand na verschillende overlegmomenten tussen de uitvoerende diensten, de dienst vrije tijd, de dienst communicatie en de dienst economaat.

Het reglement werd grondig onder de loep genomen wat resulteerde in onderstaande voornaamste wijzigingen:

        aanvragen gebeuren schriftelijk via het aanvraagformulier op de website

        verwerking van de aanvragen in volgorde van ontvangst

        vereenvoudiging in de afhandeling van de aanvragen en meer klaarheid in de procedure

        aanbeveling inzake gebruik van materialen

        opvolging van de tijdige ophaling van infoborden na het einde van de activiteit.

Daarnaast werden er aan sommige artikels woorden toegevoegd of geschrapt en formuleringen veranderd o.a. om de duidelijkheid te verhogen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het reglement gemeentelijke infoborden wordt gewijzigd zoals aangeduid in de bijgevoegde bijlage 'rood-groenversie', waarbij de rode en doorhaalde tekst geschrapt wordt en de groene tekst toegevoegd wordt.

Artikel 2

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking op 1 augustus 2023 en heeft slechts betrekking op alle uitleenaanvragen die de dienst economaat na deze datum bereiken. Het reglement gemeentelijke infoborden zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 13 mei 1991 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 20 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 onthoudingen (Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Aankoop woning Stationsstraat 41

MOTIVERING

Feiten en context

De eigendom, Stationsstraat 41, is gelegen in het projectgebied opgenomen in dit ruimtelijk uitvoeringsplan Herziening 1 Sancta Maria . De omliggende percelen zijn eigendom van de gemeente.

Om een mooi (woon)project te kunnen realiseren op de site, is het aangewezen dat de projectontwikkelaar kan beschikken over het hele gebied.

De woning met tuin behoort in onverdeelde eigendom toe aan de kinderen Philips, wier moeder, die in de woning verbleef, recent is overleden. Er vond een informeel overleg plaats met de kinderen Philips op 17 februari 2023. Ze verklaarden zich principieel bereid met een verkoop aan de gemeente van hun onverdeelde eigendom.

Op 20 april 2023 vond een nieuw onderhoud plaats met de familie Philips. Tijdens dit onderhoud werd een schattingsverslag van de verkoopswaarde, opgesteld door landmeter Herwig De Smedt, overgemaakt. Dit schattingsverslag werd opgesteld in het kader van de aangifte van de nalatenschap van de moeder van huidige eigenaars. Tijdens dit overleg liet de familie Philips weten dat ze deze schattingsprijs ( 560.000 Euro) te laag vonden als verkoopprijs.

Er werd advies gevraagd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur of het op vraag van de familie opgestelde schattingsverslag voldoet aan de bepalingen van de Omzendbrief KB/ABB2019/3. Er werd gemeld dat hoewel de opmaak niet door Vlabel zelf werd gedaan, het verslag wel werd opgemaakt door een erkende landmeter-expert en het aldus kan aanvaard worden.

Gezien bij een onteigening boven de venale waarde ook een wederbeleggingsvergoeding kan betaald worden, besliste het College in zitting van 15 mei 2023 om de onderhandelingen met de familie Philips verder te zetten. Op 12 juni 2023 vond een nieuw onderhoud met de familie Philips plaats. De familie stelde bereid te zijn over te gaan tot verkoop van de woning tegen de prijs van 600.000 Euro.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

De eigendom van de familie Philips is een meerwaarde voor de realisatie van het (woon)project voorzien in het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria. Dat de gemeente eigenaar zou worden van deze woning vormt een bijkomende garantie voor de realisatie van het project.

Voor het aankopen en verkopen van eigendom is de gemeente gehouden aan de richtlijnen opgenomen in de Omzendbrief van 2019. Volgens deze omzendbrief dient bij elke onroerende verrichting een geldig en recent schattingsverslag aanwezig te zijn. De geschatte prijs is de minimum- of maximumprijs voor de onroerende transactie, tenzij het bestuur objectief kan motiveren waarom daarvan wordt afgeweken. Bij de verkoop van een onroerend goed door het bestuur is de schattingsprijs de minimumprijs die betaald moet worden. Bij de aankoop van een onroerend goed door het bestuur is de schattingsprijs de maximumprijs die betaald mag worden. Deze regels zijn ingegeven door de beginselen van behoorlijk bestuur (zuinigheidsbeginsel): een lokaal bestuur mag zich niet verarmen.

Het schattingsverslag is geldig als het is opgesteld door ofwel:
1° een landmeter-expert als vermeld in artikel 296 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
2° de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Belastingdienst, Beleidsdomein Financiën en Begroting van de Vlaamse overheid. Die afdeling kan een schattingsverslag opstellen als dat kadert binnen haar taak om akten te verlijden.

Er werd advies gevraagd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur of het op vraag van de familie opgestelde schattingsverslag voldoet aan de bepalingen van de Omzendbrief. Er werd gemeld dat hoewel de opmaak niet door Vlabel zelf werd gedaan, het verslag wel werd opgemaakt door een erkende landmeter-expert en het aldus kan aanvaard worden.

Ingeval van een onteigening bestaat de door de overheid te betalen vergoeding uit een bedrag voor de huidige venale waarde van de eigendom en een voor de administratieve kosten die de eigenaar maakte bij de aankoop ervan. Bovenop de vergoeding voor de huidige waarde van de eigendom, kan aan de eigenaar ook een wederbeleggingsvergoeding betaald worden. Deze compenseert de kosten die de eigenaar maakte bij de aankoop: notariskosten, registratiebelasting en overschrijvingskosten. Deze vergoeding bestaat uit een vastgelegd percentage van de venale waarde. Dat percentage schommelt, net zoals de notariële tarieven, tussen 13,5 en 24,5 procent.

De aankoopprijs van 600.000 euro voldoet aan de bepalingen van deze omzendbrief: de verhoging van de geschatte prijs valt binnen de marges die toegestaan zijn voor de bepaling van de wederbeleggingsvergoeding.

Om een totaalproject te kunnen uitwerken op de site Sancta Maria, is het zeer wenselijk dat de gemeente eigenaar is van de site. De betreffende eigendom is vooraan centraal gelegen in de projectzone van het RUP. Gezien het belang van deze eigendom voor de latere ontwikkeling van de zone, is verdedigbaar dat er een hogere prijs wordt geboden dan de schattingswaarde. Indien er geen minnelijke overeenkomst voor de overdracht zou kunnen gesloten worden, moet bovendien geopteerd worden om over te gaan tot een onteigeningsprocedure, hetgeen eveneens een extra kost voor de gemeente zou impliceren.

Bij de verkoopakte dienen een aantal attesten gevoegd te worden : o.a. elektriciteitsattest, bodemattest, asbestinventaris...Er dient ook een EPC-certificaat opgesteld te worden. Gezien de gemeente recent een prijsvergelijking heeft gedaan voor de opmaak van EPC-certificaten voor de verhuurde woningen, kan aan deze firma gevraagd worden om het EPC-certificaat voor de woning in de Stationsstraat 41 op te maken.

Het is ook passend dat een notaris wordt aangesteld voor de opmaak van de verkoopakte. De aangifte van de nalatenschap wordt voor de familie Philips behandeld door notaris Verhaeghe. Gezien de gemeente ook een raamovereenkomst heeft met notaris Verhaeghe wordt voorgesteld om deze ook aan te stellen voor opmaak van de verkoopakte.

Financiële gevolgen

Er werd een visum gevraagd aan de financieel directeur op 13 juni 2023. Er is een budget van 640.000 euro opgenomen voor aankoop van de woning in het voorstel voor de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

BESLUIT

Artikel 1

De voorzitter beveelt de behandeling in besloten vergadering.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Beheersoverdracht riolering Strombeek-Beverselaan in kader van de aanleg van de fietssnelweg

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad gaf in zitting van 31 juli 2018 goedkeuring aan de 'Gebruiksovereenkomst in toepassing van de beslissing van de Vlaamse Regering d.d. 17 juli 2015 met betrekking tot invulling van het Lokaal Pact' voor de aanleg van de riolering in de Strombeek-Beverselaan naar aanleiding van de aanleg van de fietssnelweg langs de N276.

De afspraak hierbij was dat het beheer van de riolering wordt overgedragen aan de gemeente.

De werken zijn uitgevoerd en er waren geen opmerking in het proces-verbaal van voorlopige oplevering.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de uitvoerende diensten om het beheer van de riolering over te nemen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het beheer van de riolering in de Strombeek-Beverselaan wordt overdragen aan de gemeente zoals voorzien in de  'Gebruiksovereenkomst in toepassing van de beslissing van de Vlaamse Regering d.d. 17 juli 2015 met betrekking tot invulling van het Lokaal Pact'.

Artikel 2

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden verzocht om het beheersoverdrachtformulier te ondertekenen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Aankoop en levering van midi-graafmachine met uitrustingsstukken en onderhoudscontract voor 4 jaar - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

Op 21 juni 2023 stelde de preventieadviseur een verslag op met het aankoopdadvies i.v.m. de opdracht “Aankoop en levering van midi-graafmachine met uitrustingstukken en onderhoudscontract voor 4 jaar”.

In het kader van de opdracht “Aankoop en levering van midi-graafmachine met uitrustingsstukken en onderhoudscontract voor 4 jaar” werd een bestek met nr. 2023157 opgesteld door de aankoopdienst van lokaal bestuur Meise.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 57.851,23 excl. btw of € 69.999,99 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

De uitvoerende diensten verlenen een gunstig advies.

 Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 24200000/02000-INVESTERING-U.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24200000/02000 - - Investeringsproject

______________

 573.917,11

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023157 en de raming voor de opdracht “Aankoop en levering van midi-graafmachine met uitrustingsstukken en onderhoudscontract voor 4 jaar”, opgesteld door de Aankoopdienst van lokaal bestuur Meise worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 57.851,23 excl. btw of € 69.999,99 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 24200000/02000-INVESTERING-U.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Herinrichting site Sportschuur - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 8 maart 2021 de ontwerpopdracht voor de opdracht “Herinrichting site Sportschuur” toe te wijzen aan ANTEAGROUP NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen).

In het kader van de opdracht “Herinrichting site Sportschuur” werd een bestek opgesteld door de ontwerper, ANTEAGROUP NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen).

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 746.579,83 excl. btw of € 903.361,59 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Juridische gronden

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de uitvoerende diensten aangezien het bestek en plannen werden opgesteld op basis van het participatietraject.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22000000/07420-IP 2-1-7 (actieplan 2-1) (actie 2-1-5).

Het aanbestedingsdossier werd overgemaakt nadat de cijfers voor de aanpassing van het meerjarenplan 2023/01 reeds werden ingegeven.

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan 2023/02 die normaliter volgt in het najaar 2023.

De uitgave is gedeeltelijk voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22000000/07420 - Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen - Totaalproject Ten Dries - Actie: Herinrichten van de site achter de sportschuur tot park- en sportgebied

2-1-5

 325.000,00 (2023)
€ 500.000,00 (2024)

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek en de raming voor de opdracht “Herinrichting site Sportschuur”, opgesteld door de ontwerper, ANTEAGROUP NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem (Antwerpen) worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 746.579,83 excl. btw of € 903.361,59 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22000000/07420-IP 2-1-7 (actieplan 2-1) (actie 2-1-5).

Artikel 5

Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Wijziging van het gemeentelijk subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven

MOTIVERING

Feiten en context

Het jeugdwerk is constant in evolutie. Het gemeentelijk subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven dient aangepast te worden aan de huidige noden van het jeugdwerk.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Gemeentelijk subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 21 oktober 2019.

Advies/argumentatie

Door het wijzigende jeugdlandschap dienden er enkele wijzigingen te gebeuren aan het gemeentelijk subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven:

- Nieuwe ideeën vanuit de jeugdraad werden in het reglement verwerkt.

- KAJ Wolvertem uit zich voortaan als jongerenvereniging (vanaf 16 jaar). Er wordt bij de wijziging van het reglement voorzien dat ook jongerenverenigingen subsidies kunnen aanvragen.

- Er zijn enkele nieuwe initiatieven waaraan de jeugdwerkinitiatieven deelnemen.

- Het puntensysteem werd geëvalueerd en aangepast.

- Gezien de grote kost aan professionele security dringt zich ondersteuning aan de organisatoren van grote fuiven op. Aangezien er geen eigen fuifzaal ter beschikking is, wordt er compensatie verleend voor de huur van een tent. Deelreglement 6 werd toegevoegd om hieraan tegemoet te komen.

- De cursussen en opleidingen worden steeds duurder. Het toegestane maximale bedrag voor kadervorming werd opgetrokken.

Een werkgroep uit de jeugdraad werkte een concept uit van een gewijzigde versie van het gemeentelijk subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven waarna de jeugdraad de definitieve versie positief adviseerde op 25 april 2023.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

07500  Jeugdsector en verenigingsondersteuning

64900000 - Toegestane werkingssubsidies

 

€ 55165,17

BESLUIT

Artikel 1

Het gemeentelijk subsidiereglement aan jeugdwerkinitiatieven wordt gewijzigd zoals gemarkeerd in de toegevoegde bijlage waarbij de toevoegingen in groene kleur zijn aangeduid en de te verwijderen passages in rode kleur zijn geschrapt.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking op 1 september 2023. Het subsidiereglement aan de jeugdwerkinitiatieven zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2019 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Gemeentelijke basisscholen - Aanpassing schoolreglement

MOTIVERING

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in het afsprakenboekje.

Het schoolreglement en het afsprakenboekje worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische dragen) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

Het huidig schoolreglement dat goedgekeurd werd op 19 juli 2021 is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.

Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

Juridische gronden

Het decreet van 25 februari 1997 over het basisonderwijs.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet leersteun van 3 mei 2023.

Het schoolreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 juli 2021 .

Advies/argumentatie

Het model schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

De schoolraad keurde op 13 juni 2023 het schoolreglement goed.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het schoolreglement wordt gewijzigd zoals gemarkeerd in de toegevoegde bijlage 'roodgroen versie'.

Artikel 2

De meer specifieke regels en de afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in het afsprakenboekje.

Artikel 3

Het schoolreglement en het afsprakenboekje worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

Artikel 4

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 en 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 5

Het schoolreglement treedt in werking op 1 september 2023. Het schoolreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 juli 2021 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Gemeentelijke basisscholen - Aanpassing arbeidsreglement

MOTIVERING

Feiten en context

Het schoolbestuur moet voor haar personeel een arbeidsreglement opmaken met daarin een aantal verplichte vermeldingen.

Het arbeidsreglement legt de relatie tussen het schoolbestuur en het personeel vast.

Het huidig arbeidsreglement, vastgesteld door de gemeenteraad op 17 januari 2022, is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen.

Juridische gronden

De wet van 8 april 1965 over de instelling van de arbeidsreglementen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 17 januari 2022.

Advies/argumentatie

Het model arbeidsreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het arbeidsreglement van de gemeentelijke basisscholen.

Het protocol van akkoord van het ABOC van 16 juni 2023.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het arbeidsreglement wordt gewijzigd zoals gemarkeerd in de toegevoegde bijlage 'roodgroenversie'.

Artikel 2

Een afschrift van het nieuwe arbeidsreglement te bezorgen, door ontvangst te laten tekenen, aan al de personeelsleden van de gemeentelijke basisscholen.

Artikel 3

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 en 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 4

Het arbeidsreglement treedt in werking op 1 september 2023. Het arbeidsreglement zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 17 januari 2022 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Herinrichting site Sportschuur: vernieuwde site noemen naar wielerkampioene Nicolle Van den Broeck - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Raadslid Karine Métens heeft onderstaand toegevoegd punt ingediend.

Punt 17 op de agenda van deze gemeenteraad gaat over de herinrichting van de site Sportschuur.

Aangezien de site in Wolvertem ingericht wordt voor sportactiviteiten lijkt het me een goed idee om de vernieuwde site te noemen naar een belangrijke sportfiguur afkomstig uit onze gemeente.

Ik dien hierbij een voorstel ter stemming in om de vernieuwde site te noemen naar wielerkampioene Nicolle Van den Broeck.

Nicolle Van den Broeck werd meermaals Belgisch Kampioene Wielrennen en in 1977 zelfs Wereldkampioene op de weg.
Ze groeide op en woonde in Sint-Brixius-Rode in de buurt van de kerk.
Op latere leeftijd verhuisde ze naar Middelkerke waar ze in 2017 overleed.

Nicolle Van den Broeck werd om onbegrijpelijke redenen nooit eerder gehuldigd in Meise.
Zij is nochtans één van de pioniers van het Belgisch wielrennen voor vrouwen.

Verschillende maanden geleden heb ik contact opgenomen met de weduwe van Nicolle Van den Broeck, Agnes Dusart, om haar mening over en toestemming te vragen voor mijn voorstel om de vernieuwde sportsite in Wolvertem naar Nicolle Van den Broeck te noemen.

Mevrouw Dusart was verheugd dat er eindelijk herkenning zou komen in Meise voor de prestaties van haar overleden partner.

Jammer genoeg heeft Nicole zelf het niet meer mogen meemaken.

Nicolle Van den Broeck staat op de lijst van onze erfgoedkring Berla van personen van Meise die omwille van bijzondere verdiensten genomineerd zijn voor het toekennen van namen van straten, pleinen, monumenten en andere gemeentelijke sites en locaties.

Hierbij nog enkele documenten, teksten en artikelen met meer informatie over Nicolle Van den Broeck.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicole_Van_den_Broeck

https://www.hln.be/wielrennen/voormalig-wereldkampioene-op-de-weg-nicole-van-den-broeck-is-overleden~a068028f/

https://servicekoers.be/verhalen/van-melkboerin-tot-wereldkampioene


 

Raadslid Karine Métens vraagt de stemming over twee artikelen:

Artikel 1

Het gemeentebestuur van Meise vraagt aan de bevoegde diensten om het advies van erfgoedkring Berla te vragen over het noemen van de hernieuwde sportsite naar Nicolle Van den Broeck.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt vandaag goed dat wanneer Berla zich hierover positief uitspreekt de site effectief naar Nicolle Van den Broeck genoemd zal worden zonder dat dit opnieuw voorgelegd en gestemd moet worden.

BESLUIT

Artikel 1

Het gemeentebestuur van Meise vraagt aan de bevoegde diensten om het advies van erfgoedkring Berla te vragen over het noemen van de hernieuwde sportsite naar Nicolle Van den Broeck.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Heraanleg verkeerseilandjes Kardinaal Sterckxlaan tussen Oppem en Brussegem - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

De tijdens de 2de helft van de legislatuur 2013-2018 aangelegde verkeerseilandjes op de Kardinaal Sterckxlaan waren vanaf dag 1 dat ze aangelegd werden een probleem. In plaats van te zorgen voor meer verkeersveiligheid, deden ze het omgekeerde.

De plaatsen waar de eilandjes werden aangelegd waren niet de plaatsen die door de ingenieurs waren voorzien. Door een misplaatst dienstbetoon kregen deze een andere plaats met alle negatieve gevolgen van dien.

De bestaande verkeerseilandjes moeten worden heraangelegd zodat ze wel zorgen voor meer verkeersveiligheid.

Raadslid Roel Anciaux vraagt de stemming door de gemeenteraad van het volgend punt:

Artikel 1
De gemeenteraad van Meise geeft opdracht aan het schepencollege om - teneinde de huidige onveilige situatie aan te pakken - over te gaan tot de heraanleg van alle verkeerseilandjes op de Kardinaal Sterckxlaan op het grondgebied van de gemeente Meise tussen de kruising met de Oppemstraat en Brussegem.

BESLUIT

Artikel 1

Dit voorstel wordt verworpen.

Met 4 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Erwin De Clerck en Billie Kawende), 16 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 onthoudingen (Thomas Goethals, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Stand van zaken circulatieplan Wolvertem - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Op 5 juni 2023 is er een vergadering doorgegaan met de stuurgroep.

Vraag aan de schepen van mobiliteit:

- Wat is er op die vergadering besproken? Stand van zaken?

- Welke vergaderingen en participatie met de burger worden nog voorzien + tijdschema?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat de leverancier van de studie naar aanleiding van de laatste projectstuurgroep het mobiliteitsplan in drie fasen heeft opgedeeld. De eerste fase is louter en alleen de trajectcontrole. Er is voor de invoering een nulmeting gebeurd en in de maand september zal normaliter een tweede meting worden uitgevoerd om het effect ervan te beoordelen.
Het plan houdt een zeer ingrijpende verandering voor Wolvertem in. Daarom is er in samenspraak met de actoren besloten om de tweede en derde fase te koppelen aan de totale heraanleg. Het MIMI-rapport brengt naar boven dat de dienst ruimtelijke ordening bezig is met het planningsinitiatief, de dienst lokale economie is met de profploeg aan de slag. We zijn geneigd om het mobiliteitsplan in zijn geheel te bekijken met de handelskern, de heraanleg van het dorpsplein, het RUP Sancta Maria,... We willen dit op elkaar afstellen en in één project gieten. Een exacte timing kan schepen Algaba niet meegeven.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Bewegwijzering - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

In het kader van het parkeerbeleid in Wolvertem en Meise werd ook een bewegwijzeringsplan opgesteld door een verkeersdeskundigenbureau conform de bespreking van het schepencollege op 23.03.2020.

De doelen waren:

- Het verminderen van parkeerzoekverkeer en het sturen van de parkeerlocaties.

- Parking De Wauwer zoveel mogelijk aanmoedigen.

- Parking A.C. Wolvertem voor voetgangers beter aan te duiden en bekend te maken.

Vragen aan de schepen van mobiliteit:

Ik stel vast dat de parking langs de Nieuwelaan voor het zwembad nog steeds enkel en alleen is aangeduid met een wegwijzer "Zwembad De Wauwer", terwijl deze parking voor veel meer bestemmingsverkeer dient o.a. voor het CC De Muze, de sporthal enz... 

Ook van aan de carpoolparking zou bv. de voetganger beter kunnen begeleid worden.

- Mag ik vragen om het opgestelde bewegwijzeringsplan te laten uitvoeren?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat in de collegebeslissing een artikel 6 was opgenomen waarbij de opdracht werd gegeven om de voorgestelde parkeeraanduidingen verder concreet uit te werken. Het is niet duidelijk aan wie die opdracht werd gegeven.
Schepen Algaba heeft de powerpointpresentatie bekeken en stelt dat er quick wins mogelijk zijn. Hij had samen met de dienst vrije tijd een bord ontworpen waarop de Muze, de Akademie voor Muzische Kunsten en zwembad De Wauwer vermeld stonden. Aan AWV werd de vraag gesteld om dit op de Nieuwelaan te mogen plaatsen maar dit werd geweigerd aangezien ze enkel officiële signalisatie willen.
In Wolvertem werden in het kader van de veilige schoolomgeving voetstapjes getekend.
Schepen Ruben Algaba vindt het een terechte opmerking. Het was beslist beleid. Hij gaat dit oppikken. Het wordt ook al mee opgenomen in de profploeg bij lokale economie in de totaalvisie rond handelskernen.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Fietsers Stationsstraat - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Sinds de werken van de nutsmaatschappij in december/januari 2022/2023 is de fietssuggestiestrook voor fietsers nog steeds niet herschilderd, niettegenstaande de vraag al tweemaal aan de schepen van openbare werken op de gemeenteraad werd gesteld.

Ik herhaal dus opnieuw de vraag: 

- Kan er dringend aan de nutsmaatschappij gevraagd worden om die suggestiestrook te laten schilderen zoals voor de werken?

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat Fluvius werken heeft uitgevoerd in de Stationsstraat. Dit is een gewestweg. De werken zijn nog niet opgeleverd. Er werd reeds mondeling gevraagd om de fietssuggestiestroken opnieuw aan te leggen en ook per e-mail op 26 april, 3 juli en 13 juli 2023. De onderaannemer laat weten dat hij zal trachten om voor het einde van de schoolvakantie de stroken opnieuw aan te leggen.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Fietspad Nieuwelaan - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

De vraag wordt verwoord door raadslid Veerle De Cuyper.

Eindelijk werd door het Vlaams Gewest het fietspad aan de Nieuwelaan aangepakt. Nu het er -bijna- afgewerkt ligt, komen er ook wat reacties m.b.t. (on)veiligheid. Vanuit zijstraten en opritten van woningen is niet zo duidelijk dat er voor het vroegere fietspad nog en fietspad ligt en de zichtbaarheid is niet altijd voldoende.

- Werd er vooraf met het gewest overlegd? 

- Werden er door de gemeente opmerkingen gemaakt? Welke? 

- Wordt er nog iets gedaan om de situatie veiliger te maken? 

Raadslid Veerle De Cuyper merkt op dat de eilandjes aan de Brusselsesteenweg niet zichtbaar zijn, vooral in het donker.

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat er vooraf meerdere keren werd overlegd met het gewest. Er werden opmerkingen gemaakt over de signalisatie. De situatie waarbij zij met hun waterstraler het ander rijvak innamen zonder vereiste signalisatie, was zeer gevaarlijk. Dit werd hen zeker gemeld. Op sommige momenten in de werf was er een zone 30 voorzien waarbij de fietsers op de rijbaan moesten rijden. Dit was niet goed aangegeven.
Schepen Ruben Algaba onderschrijft de vraag dat de situatie op bepaalde momenten onveilig was maar wij zijn noch de opdrachtgever noch de beherende instantie van de werf. Het is aan de aannemers om de signalisatie correct te voorzien en de opdrachtgever dient hierop toe te zien.
Wij hebben in de mate van het mogelijke gereageerd. Schepen Ruben Algaba heeft hiervoor zelf tweemaal gebeld. Dit wordt zeker ook aangekaart op het jaarlijks overleg met AWV.
Schepen Ruben Algaba heeft vastgesteld dat de fietspaden waarbij de straten worden overgestoken, in het rood zijn aangebracht. Hij hoopt dat na het bouwverlof de nodige signalisatie zoals de led-verlichting wordt aangebracht.

Raadslid Roel Anciaux komt terug op de huidige situatie. Hij vraagt welke input de gemeente heeft gegeven in de fase van de planning. Hij stelt ook de vraag of de werken zijn afgerond. Hij acht het plaatsen van reflectoren en borden nodig. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk in welke richting de fietspaden dienen te worden gebruikt. De afslag aan de Brusselsesteenweg is inderdaad versmald, de zone 30 zie je niet.

Schepen Ruben Algaba stelt dat hij aanwezig was op voorbereidende overlegvergaderingen met AWV maar dat de inspraak gering was. Dit was een beslissing van de hogere overheid.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans kaart de situatie in Baptist De Donderstraat aan. Op het einde van de straat staat een haag en elektriciteitskast waardoor er geen zichtbaarheid is. Zij vraagt of de kast kan verplaatst worden en de haag kan worden ingekort.
Schepen Ruben Algaba antwoordt deze situatie te zullen opvolgen.

 

 

Publicatiedatum: 19/09/2023
Overzicht punten

Zitting 17 07 2023

Afsluiten tuinwijk elke zaterdagvoormiddag - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

De vraag wordt verwoord door Veerle De Cuyper.

Het college besliste om tijdens de markt, d.w.z. élke zaterdagvoormiddag de doorgang langs het centrum af te sluiten. Op deze manier worden de bewoners van de tuinwijk a.h.w. afgesloten van het centrum en moet er een vrij grote omweg gemaakt worden. Dit gaat niet om een eenmalige of tijdelijke maatregel. 

Bovendien bevindt ook de kerk en de begrafenisondernemer zich in dit gebied. 

- Werd er overleg gepleegd met de getroffen bewoners? Op welke manier? Wat waren de reacties? Werd hiermee rekening gehouden? 

- Is er een bijzondere regeling en toelating voorzien voor begrafenissen?

Antwoord

Schepen Jorn Lathouwers antwoordt dat er bewonersbrieven werd verdeeld in de Bouchtstraat, Limbosweg, Beauffortstraat, Oudstrijdersplein, Brusselsesteenweg, Onze Lieve Vrouw Heerweg, Krogstraat en August Van Doorslaerlaan. Dit gaat in totaal over 450 bussen.
Voor schepen Jorn Lathouwers primeert de verkeersveiligheid. Doorgaand verkeer op een wekelijkse markt is niet veilig. Er komen zoveel bezoekers en er spelen kleine kinderen, dit is niet verantwoord.
Er werd contact opgenomen met de begrafenisondernemer. Voor hem is er geen probleem zolang zijn ingang gewaarborgd kan blijven. Dit is voorzien in het marktplan.
Wat betreft de begrafenissen zelf, de ceremoniewagen kan doorrijden na overleg met de marktleider.

 

Publicatiedatum: 19/09/2023