Meise

Zitting van 19 02 2024

Van 19.30 uur tot 21.15

Aanwezig:

Diana Tierens, wnd. voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Veerle De Cuyper, raadslid;

 

schepen Ruben Algaba verlaat de vergadering vanaf punt 11.

schepen Ruben Algaba vervoegt de vergadering vanaf punt 12.

 

Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 15 januari 2024 goed.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme (LIVC-R) met politiezone K-L-M, gemeente Kapelle-op-den-Bos en gemeente Londerzeel

MOTIVERING

Feiten en context

De wet tot oprichting van lokale integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme van 30 juli 2018 verplicht gemeenten tot het opstarten en organiseren van een lokale integrale veiligheidscel (LIVC-R). Een LIVC-R is een multidisciplinaire lokale overlegtafel waarin informatie wordt uitgewisseld tussen sociale en preventiediensten, de lokale politie en de bestuurlijke overheden. Het is noodzakelijk om de samenwerking bij signalen en concrete cases te organiseren. Er wordt geopteerd om het LIVC-R te organiseren op zonaal niveau, met name op het niveau van de politiezone K-L-M. Dit maakt het mogelijk om over de gemeentegrenzen heen een globaal overzicht te behouden en het vereenvoudigt de communicatie met de politiediensten op zoneniveau. Deze samenwerkingsovereenkomst regelt de basisprincipes in de organisatie van de lokale integrale veiligheidscel in een intergemeentelijke samenwerking tussen Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise rond het voorkomen (preventie) en signaleren van radicalisering en het reageren op radicalisering.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

De wet tot oprichting van lokale integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme' van 30 juli 2018.

Het decreet houdende machtiging van de Vlaamse deelnemers aan en de regeling van de modaliteiten van deelname aan de lokale integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme van 21 mei 2021.

Advies/argumentatie

Complexe problemen zoals gewelddadige radicalisering, extremisme en terrorisme kennen geen eenvoudig antwoord. Personen die handelen vanuit een bepaalde ideologische motivatie doen dit om verschillende redenen (oorzaken) en worden gedreven door bepaalde prikkels (triggers) in hun dagelijkse leven, in hun omgeving en in de maatschappij  die hen motiveren om strafbaar gedrag te stellen. Om een halt toe te roepen aan het proces van gewelddadige radicalisering worden lokale integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme (kortweg LIVC R) opgericht.

Het is noodzakelijk om de samenwerking bij signalen en concrete cases te organiseren. Er wordt geopteerd om het LIVC-R te organiseren op zonaal niveau, met name op het niveau van de politiezone K-L-M. Dit maakt het mogelijk om over de gemeentegrenzen heen een globaal overzicht te behouden en het vereenvoudigt de communicatie met de politiediensten op zoneniveau. Deze samenwerkingsovereenkomst regelt de basisprincipes in de organisatie van de lokale integrale veiligheidscel in een intergemeentelijke samenwerking tussen Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise rond het voorkomen (preventie) en signaleren van radicalisering en het reageren op radicalisering.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst over de Lokale Integrale Veiligheidscel inzake Radicalisme (LIVC R) met de politiezone K-L-M, gemeente Kapelle-op-den-Bos en gemeente Londerzeel wordt goedgekeurd.  De samenwerkingsovereenkomst maakt integraal deel uit van deze beslissing.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Regionaal Landschap Brabantse Kouters - vergadering op 20 maart 2024

MOTIVERING

Feiten en context

De e-mail van 26 januari 2024 waarbij de raad van bestuur van Regionaal Landschap Brabantse Kouters zijn leden uitnodigt voor de algemene vergadering op woensdag 20 maart 2024 om 20u00 in Hoeve Nothengem, Sint-Lambertusstraat 1 te 1930 Nossegem. Deze vergadering, met aansluitend een netwerkmoment met receptie, omvat volgende agendapunten:

1. Opening van de vergadering
2. Vaststelling dat de oproeping is gebeurd conform de statuten
3. Vaststelling van de aanwezigheden en van het quorum
4. Goedkeuring verslag vorige AV (zie bijlage 1)
5. Toelichting en goedkeuring jaarverslag 2023
6. Goedkeuring jaarrekening 2023 + verslag accountant controle boekhouding 2023
7. Toelichting en goedkeuring jaarprogramma 2024
8. Goedkeuring begroting 2024
9. Kwijting van de bestuurders
10. Aanstelling van een accountant voor de verificatie van de rekeningen 2024
11. Verlenen volmacht aan voorgaande voor neerlegging jaarrekening bij Nationale Bank
12. Varia

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Op de algemene vergadering mogen de effectieve vertegenwoordiger en de plaatsvervanger tegelijk aanwezig zijn, weliswaar hebben zij samen maar één stem.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agenda van de algemene vergadering Regionaal Landschap Brabantse Kouters van 20 maart 2024 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De effectieve vertegenwoordigers, Jonathan De Valck en Christine De Cubber, worden volmacht verleend deze vergadering bij te wonen en de agendapunten goed te keuren volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van 19 februari 2024.

Artikel 3

De plaatsvervangende vertegenwoordigers, Raul Baudewyns en Sonia Lathouwers, worden bij afwezigheid van de effectieve vertegenwoordigers volmacht verleend deze vergadering bij te wonen en de agendapunten goed te keuren volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van 19 februari 2024.

Artikel 4

Regionaal Landschap Brabantse Kouters zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 15 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Ingebruikname Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing van het retributiereglement vastgoedinformatie

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad heeft in zitting van 21 november 2022 de aansluiting tot het Vastgoedplatform met een verwerkingsovereenkomst goedgekeurd en de vernieuwing van het retributiereglement voor het afleveren van vastgoedinformatie vastgesteld. Dit reglement trad in werking op 1 januari 2023.

De VVSG deelde op 28 november 2022 mee dat de toegang tot het Vastgoedinformatieplatform voor particulieren pas in voege zal gaan op 1 januari 2024. In de eerste fase werden vanaf 1 januari 2023 enkel notarissen en vastgoedmakelaars toegelaten. Aangezien alle voorgaande reglementen inzake vastgoedinformatie werden opgeheven was het noodzakelijk om een nieuw retributiereglement voor particulieren vast te stellen voor de aanvraag van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten.

De gemeenteraad heeft in zitting van 19 december 2022 het retributiereglement voor het opzoeken, samenstellen en afleveren van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten aan particulieren  vastgesteld.

Ingevolge het VIP-decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform waarin geregeld is dat het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) is het noodzakelijk om een nieuwe toetredingsovereenkomst voor de verwerking van gegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform goed te keuren en het vernieuwde retributiereglement voor het afleveren van vastgoedinformatie vast te stellen.

Gezien de OCMW’s buiten de scope vallen van de overeenkomst werd om verwarring te vermijden het "lokaal bestuur" aangepast naar “de gemeente”.

Er werd een punt 3.2.1 rond het principe van self-billing toegevoegd met de verduidelijking dat Athumi maandelijks een afrekeningsstuk zal opmaken met de verschuldigde bronretributies.

De raad is bevoegd om de nieuwe toetredingsovereenkomst goed te keuren en het vernieuwde  retributiereglement vastgoedinformatie vast te stellen.

Juridische gronden

Artikel 173 van de Grondwet;

Artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Het VIP-decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Vlaamse Codex Wonen.

De beslissing van de gemeenteraad in zitting van 21 november 2022 waarin de aansluiting tot het Vastgoedplatform met een verwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd en de vernieuwing van het retributiereglement voor het afleveren van vastgoedinformatie werd vastgesteld.

De beslissing van de gemeenteraad in zitting van 19 december 2022 waarin het retributiereglement voor het opzoeken, samenstellen en afleveren van vastgoedinformatie en conformiteitsattesten aan particulieren werd vastgesteld.

Advies/argumentatie

Gelet op de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;

Overwegende dat aanvragers informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld wensen te ontvangen;

Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;

Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;

Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;

Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie kan ontsluiten;

Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;

Overwegende dat de gemeente Meise de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan wenst te verhalen;

Wordt voorgesteld het bedrag van de retributie voor vastgoedinformatie vast te stellen:

        Vastgoedinformatie: €100 per perceel

Financiële gevolgen

De opbrengsten worden op jaarbasis geraamd op €5.000.

Het krediet is voorzien in het budget 2024.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/70010000/06000

nvt

€64.945,93

BESLUIT

De nieuwe toetredingsovereenkomst voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van het Vastgoedinformatieplatform goed te keuren en het vernieuwde retributiereglement voor het afleveren van vastgoedinformatie vast te stellen.

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product.

Artikel 2 - Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente Meise een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt, is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.

        lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        gerechtelijke overheden;

        hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

        politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Artikel 4 - Bedrag

Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

100 EUR

Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.

Artikel 5 – Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Meise en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Meise wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Meise en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

Artikel 7 – Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Meise via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 22 februari 2024 alle retributiereglementen die betrekking hebben op vastgoeddossiers, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform, meer betreft het retributiereglement voor vastgoedinformatie vastgesteld in gemeenteraadszitting van 21 november 2022 en het retributiereglement voor het opzoeken, samenstellen en afleveren van vastgoedinformatie aan particulieren en onderzoeken van conformiteitsattesten vastgesteld in gemeenteraadszitting van 19 december 2022.

Artikel 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Huren, plaatsen, verwijderen en onderhouden van feestverlichting 2024-2027 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Huren, plaatsen, verwijderen en onderhouden van feestverlichting 2024-2027” werd een bestek met nr. 2023248 opgesteld door de uitvoerende diensten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 60.000,00 excl. btw of € 72.600,00 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 143.000,00 niet).

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

De uitvoerende diensten verlenen een gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op budgetcode 61300000/07100 en in het budget van de volgende jaren.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61300000/07100 - Huur en onderhoud installaties en aankoop materieel

______________

 21.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023248 en de raming voor de opdracht “Huren, plaatsen, verwijderen en onderhouden van feestverlichting 2024-2027”, opgesteld door de uitvoerende diensten, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 60.000,00 excl. btw of € 72.600,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2024, op budgetcode 61300000/07100 en in het budget van de volgende jaren.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Protocol Vlaams handhavingsplatform - Goedkeuring

MOTIVERING

Feiten en context

Vanaf 24 maart 2024 dienen alle gemeenten aan te sluiten op het Vlaams Handhavingsplatform (VHP) en zullen de processen-verbaal en verslagen van vaststelling in het kader van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het decreet Algemeen Milieubeleid moeten worden opgeladen in het VHP.

Voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en de gemeente is in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform een protocol wettelijk vereist.

Juridische gronden

De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, in het bijzonder artikel 20.

Het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, in het bijzonder artikel 8, §1.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het kaderdecreet Vlaamse handhaving van 14 juli 2023, in het bijzonder artikel 38, §1.

Advies/argumentatie

De functionaris voor de gegevensbescherming van de gemeente verleende op 24 januari 2024 een positief advies over de uitwisseling/elektronische mededeling van persoonsgegevens zoals vermeld in het protocol.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het Agentschap Justitie en Handhaving en de gemeente in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd voor de ondertekening van het protocol.

Artikel 3

Dit besluit wordt samen met het ondertekend protocol overgemaakt aan vhp.support@vlaanderen.be.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Toekenning werkingstoelage milieuraad

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeentelijke milieuraad vergadert meestal een 4-tal keer per jaar en adviseert de gemeente over milieu- en natuuraangelegenheden.

Overeenkomstig artikel 8 van de statuten van de gemeentelijke milieuadviesraad ondersteunt de gemeente de werking: "De gemeente stimuleert de werking van de milieuraad door voldoende financiële, logistieke en educatieve ondersteuning te verlenen. Het budget is aangepast aan de taken die de gemeente aan de milieuraad opdraagt of de activiteiten die de milieuraad vrijwillig uitvoert."

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeenteraadsbeslissing van 22 juli 2019 houdende goedkeuring van de samenstelling en de statuten van de milieuraad.

Advies/argumentatie

De milieuraad heeft, net als overige adviesraden, jaarlijks recht op een subsidie van 1.000 €. De vorige jaren werd deze niet aangevraagd en uitbetaald.
De voornaamste uitgaven van de milieuraad zijn gerelateerd aan hun subsidiereglement (ter info bijgevoegd in de bijlagen). Het aantal projecten is zeer beperkt (de bekendheid van het reglement dient verhoogd te worden), zodat voornamelijk de uitreiking van de jaarlijkse Groene Pluim zorgt voor uitgaven. Op heden (2 januari 2024) was het saldo + 10.943,09 euro.
In bijlage is het overzicht van de voornaamste uitgaven in de periode 2017-2023 terug te vinden.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2024.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

03800/64900000

toegestane werkingssubsidies

31.000,00 €

BESLUIT

Artikel 1

Het bedrag van € 1.000,00 als werkingstoelage voor de milieuadviesraad 2023 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De werkingstoelagen voor de jaren 2021-2022 worden begroot op € 2.000,00 en eveneens goedgekeurd.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Verkoop perceeltje grond aan Fluvius voor verplaatsen ondergrondse putcabine

MOTIVERING

Feiten en context

Omwille van drukklachten op het huidige net wenst Fluvius de bestaande ondergrondse gascabine in de Brusselsesteenweg te verplaatsen naar het hoekperceel aan de Lucien Van Hemeldonckstraat-Brusselsesteenweg-Nieuwelaan.

De nieuwe gascabine heeft volgende afmetingen: 3mx1,20mx2,60m. en wordt afgewerkt in alu groen. 

Het College gaf in zitting van 11 september 2023 positief advies voor de verplaatsing van een ondergrondse gascabine in de Brusselsesteenweg naar het hoekperceel aan de Lucien Van Hemeldonckstraat-Brusselsesteenweg-Nieuwelaan.

Voor de plaatsing zou Fluvius een oppervlakte van 16,40 m² aankopen van het perceel, gekend ten kadaster eerste afdeling sectie D, zn (openbaar terrein).

Er werd een ontwerpovereenkomst voor de aankoop opgemaakt door Fluvius.

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikel 56 betreffende de bevoegdheden van het College.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Advies/argumentatie

De verkoop geschiedt om te voldoen aan een taak van algemeen belang. Voor de verkoop van gemeentelijke eigendom is de gemeente gehouden aan de richtlijnen opgenomen in de Omzendbrief van 2019. Er werd dan ook een schatting van de waarde uitgevoerd door een onafhankelijk deskundige. 

Financiële gevolgen

De marktwaarde werd door de onafhankelijke landmeter geschat op 5.000,00 euro. 

De ontvangsten kunnen geboekt worden op budgetsleutel GE/22000000/02000 (Onbebouwde terreinen - Gemeenschapsgoederen). Er is momenteel in 2024 geen krediet opgenomen in het meerjarenplan.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met de verkoop van een perceel grond met een oppervlakte van 16,40 m²  in de Brusselsesteenweg, hoekperceel aan de Lucien Van Hemeldonckstraat-Brusselsesteenweg-Nieuwelaan, gekend ten kadaster eerste afdeling sectie D, zn (openbaar terrein), tegen de verkoopprijs van 5.000 euro. Het perceel grond is bestemd voor de bouw van een gascabine.

Artikel 2

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd de verkoopsovereenkomst te ondertekenen.

Artikel 3

De ontvangsten worden geboekt op budgetsleutel GE/22000000/02000.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Goedkeuring van opmaak hydronautstudie

MOTIVERING

Feiten en context

In de gemeente Meise moet er nog gescheiden riolering aangelegd worden in de Neromstraat en de Ossegemstraat.

Voor de Ossegemstraat kan er een GIP-dossier aangevraagd worden bij de VMM. De Neromstraat zit vervat in een Aquafin-project waarbij de gemeente kan aansluiten voor de aanleg van  gescheiden rioleringsstelsels in de zijstraten.

Aquafin plant de opmaak van een grote hydronautstudie voor een gedeelte van de gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise waarbij er een modellering van de bestaande toestand wordt gemaakt en een modellering van de geplande toestand, inclusief het hydraulisch ontwerp van de bovenvermelde projecten binnen het doelgebied.

Voor de gemeente Meise zou de hydronautstudie het gebied van de rioleringsprojecten in de Neromstraat en de Ossegemstraat omvatten.

Dankzij deze hydronautstudie krijgt de gemeente een inventarisatie van de aanwezige rioleringsnetten. Zo kan men nagaan welke impact nieuwe bouwprojecten, eventuele nieuwe wegen of nieuwe verkavelingen hebben op de bestaande waterinfrastructuur en welke ingrepen noodzakelijk zijn om overstromingen te voorkomen. Met het computermodel gekoppeld aan de hydronautstudie kan men ook verschillende simulaties uitvoeren.

De opmaak van de grote hydronautstudie wordt geraamd op € 92.000 excl. BTW, waarvan door de NV Aquafin het aandeel ten laste van de gemeente Meise wordt geraamd op € 26.000 excl. BTW of € 31.460 incl. BTW. De Nv Aquafin heeft voor de opmaak van de hydronautstudie een overeenkomst opgemaakt en ter ondertekening aan de gemeente overgemaakt.

De opmaak van het gedeelte van de hydronautstudie voor de gemeente Meise kan kaderen in de samenwerkingsovereenkomst Riopact die gemeente Meise sloot met De Watergroep en werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 17 oktober 2022.

De uitvoerende diensten stellen voor om, rekening houdende met voorgaande, mee in te stappen in de opmaak van de hydronautstudie voor het deel van de gemeente Meise.

Juridische gronden

Het besluit van de gemeenteraad van 17 oktober 2022 waarbij de samenwerkingsovereenkomst Riopact werd afgesloten met De Watergroep.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de uitvoerende diensten voor de opmaak van de hydronautstudie van de doelgebieden Neromstraat en Ossegemstraat gezien de hydronautstudie nodig is voor het ontwerp van de gescheiden rioleringen in de Ossegemstraat en de omgeving van de Neromstraat en deze eveneens afgestemd wordt op het goedgekeurde hemelwater- en droogteplan van de gemeente Meise.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-3 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 31 januari 2024. De financieel directeur verleende visum met nummer 2024302 op 1 februari 2024.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

22700000/03100

3-1-5

€ 2.000.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend voor de opmaak van de hydronautstudie voor de doelgebieden Ossegemstraat en Neromstraat.

Artikel 2

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden belast om de overeenkomst, opgesteld door de NV Aquafin, te ondertekenen.

Artikel 3

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024 en volgende jaren, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-1-3 (actieplan 3-1) (actie 3-1-5).

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Wijziging aan het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur lokaal bestuur Meise

MOTIVERING

Feiten en context

Om de werking van de verhuurdienst te optimaliseren, zijn er wijzigingen aan het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur lokaal bestuur Meise nodig.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 januari 2022 houdende de vaststelling van de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' en bevoegdheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en goedkeuring van interne kredietaanpassingen’.

Huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur Gemeente Meise, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 11/03/2014, aangepast in gemeenteraadszitting van 08/05/2018, 21/01/2019 en 21/10/2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20/04/2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29/04/2020, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 18/01/2021 inzake COVID- 19 en gepubliceerd op de website op 27/01/2021, aangepast in gemeenteraadszitting van 17/05/2021 en gepubliceerd op de website op 25/05/2021.

Advies/argumentatie

De wijzigingen aan het reglement kwamen tot stand na overleg met de medewerkers van de Akademie voor Muzische kunsten, de directie van de Fusieschool, GBS Rode en Klim-Op en de Muze van Meise. De coördinator patrimonium-juridische zaken las het reglement na.

Er werden passages aan artikels toegevoegd of geschrapt en formuleringen veranderd o.a. om de duidelijkheid en de leesbaarheid te verhogen. Er werden eveneens benamingen en verwijzingen aangepast. 'Gemeente' en 'gemeentelijk' werd vervangen door 'lokaal bestuur' of 'van het lokaal bestuur'.

De voornaamste inhoudelijke wijzigingen:

        Artikel 9: Facturen voor jaarlijkse betaling dienen voor 1 september te worden vereffend.

        Artikel 10: De toelichting over inkomsten en uitgaven bij een evenement of actie voor een goed doel wordt niet gevraagd.

        Artikel 13: Op dinsdag kan de sleutel worden teruggebracht tot 19u.

        Artikel 18: Het College stelt de effectieve kost voor de opkuis vast.

        Artikel 26 COVID-19 : Financiële steunmaatregelen (GR. 20/04/2020 en 18/01/2021) wordt geschrapt na positief advies van de financieel directeur.

        De verwijzing naar de conciërge bij de Muze van Meise wordt verwijderd aangezien er geen conciërge meer is, noch voorzien is in het organogram.

        Er worden toevoegingen en uitzonderingen m.b.t. GBS Rode, Klim-Op en Fusieschool toegevoegd.

        Er worden toevoegingen en uitzonderingen m.b.t. de Akademie voor Muzische kusten toegevoegd.

De lokalen van de Akademie voor Muzische Kunsten zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur gemeente Meise. De directie van de Akademie voor Muzische Kunsten stelt voor een bijkomende uitzondering op te nemen voor 'residentie in de Akademie voor Muzische Kunsten'.

Naar analogie van het ondersteunen van blokstudenten die gratis mogen studeren in gemeentelijke gebouwen tijdens de blokperiode, stelt de directie voor om een bijzonder statuut voor studerende en professionele muzikanten in residentie op te nemen in het huidige reglement. Dit ook naar analogie met de gangbare praktijk in vele Vlaamse cultuurhuizen. Deze gunst draagt bij tot de uitstraling van gemeente Meise en biedt een directe return aan de gemeenschap rond de Akademie aan.

De directie stelt voor aan Residentie in Akademie voor Muzische Kunsten Meise volgende voorwaarden en afspraken te koppelen:

Voorwaarden:

- Woonachtig zijn te Meise én ingeschreven of afgestudeerd zijn in een kunstopleiding in één van de Belgische conservatoria, hogescholen of universiteiten of;
- (oud)leerling van Akademie Meise zijn én ingeschreven of afgestudeerd zijn in een kunstopleiding in één van de Belgische conservatoria, hogescholen of universiteiten of;
- (oud)leerkracht van Akademie Meise zijn.

Afspraken

- De aanvraag gebeurt bij directie van Akademie Meise. Duur en frequentie van oefenmoment/repetitie wordt daar afgesproken bij toekenning.
- Oefenmoment/repetitie is gratis voor studenten/artiesten in residentie. Er wordt wel een waarborg gevraagd van 150,00 euro.
- Oefenmoment/repetitie is enkel tijdens de openingsuren van het secretariaat mogelijk; er wordt geen sleutel verstrekt.
- Oefenmoment/repetitie verstoort de werking van Akademie Meise niet. Lessen en andere activiteiten (als vergaderingen, studiedagen, ...) van Akademie Meise hebben altijd voorrang.
- Iedere residentie wordt niet automatisch verlengd en per schooljaar geëvalueerd. Beide partijen kunnen de samenwerking onmiddellijk stopzetten.
- Residentie van artiesten wordt indien mogelijk toegeleid naar een samenwerking met Akademie Meise en/of GC de Muze van Meise.
- Akademie Meise of lokaal bestuur Meise zijn nooit verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen in situ, tijdens of op weg van/naar de residentie. De artiest/studient in residentie blijft te allentijde aansprakelijk.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het huishoudelijk reglement verhuur infrastructuur lokaal bestuur Meise wordt gewijzigd zoals gemarkeerd in de toegevoegde bijlage 'rood-groenversie' waarbij de rode en doorhaalde tekst geschrapt wordt en de groene tekst toegevoegd wordt.

Artikel 2

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt en treedt in voege overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 4 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Erwin De Clerck en Billie Kawende), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 4 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals en Karine Métens)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Afvaardiging Haviland voor burenbemiddeling

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds begin november 2022 ontwikkelde Haviland de dienst Burenbemiddeling. Hiermee werd de leemte voor gemeenten opgevuld die hiervoor niet langer bij de provincie terecht konden. De voordelen van deze gezamenlijke benadering & gecoördineerde aanpak vanuit de intercommunale zijn dan ook groot.

Om een duurzame samenwerking te realiseren en te bewaken, zijn open en transparante communicatie met de deelnemende vennoten primordiaal. Ook hun actieve input & kwaliteitscontrole zijn belangrijke elementen.  Om die reden voorziet de gemeente Meise een afvaardiging binnen de stuurgroep Burenbemiddeling.  Dit werd opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst zoals toegevoegd in bijlage.

De stuurgroep wordt maximaal 4x/jaar samengeroepen. De afgevaardigde neemt hieraan onbezoldigd deel. Voorafgaandelijk wordt een agenda bezorgd. Achteraf ontvangt elke afvaardiging een verslag van de vergadering. De modaliteiten en wijze van vergaderen worden onderling afgestemd. Er wordt steeds een reflectie gemaakt over:

        Inhoudelijk relevante thema’s omtrent burenbemiddeling

        Stand van zaken omtrent data en bijhorende analyses

        Budgetten

        Opvolging omtrent (gecoördineerde) acties

        ...

De afvaardiging binnen de stuurgroep is enerzijds de rechtstreekse contactpersoon voor Haviland binnen de gemeente Meise en anderzijds de directe informatiebron bij de gemeente Meise omtrent deze dienstverlening. De afvaardiging wordt bij elke nieuwe legislatuur vernieuwd.

Juridische gronden

 Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 56 betreffende de bevoegdheden van het college en artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De opstart van het project Burenbemiddeling vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 20 september 2021.

Advies/argumentatie

Aangezien er vanuit de politie geen opvolging is voor de dossiers burenbemiddeling is het aangewezen een externe partner aan te stellen. Binnen de interne diensten van de gemeente is er geen ruimte om dit op te volgen.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2024.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

04900-61032000

 

€ 8000,00

BESLUIT

Artikel 1

Haviland aan te stellen voor het project Burenbemiddeling.

Artikel 2

De samenwerkingsovereenkomst dienstverlening aanstelling coördinator burenbemiddeling tussen de gemeente Meise en Haviland af te sluiten.

Artikel 3

Het lokaal bestuur Meise vaardigt namens de gemeenteraad volgende persoon af om te zetelen in de stuurgroep Burenbemiddeling:

Gerda Van den Brande.

Artikel 4

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de coördinator Burenbemiddeling.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Openen sterrenregister

MOTIVERING

Feiten en context

Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen dit niet wettelijk laten registreren bij de gemeente. Om die reden wenst het lokaal bestuur een symbolisch sterrenregister te openen ter ondersteuning van de ouders.  Dit stelt ouders in staat om het bestaan van hun kindje symbolisch te laten erkennen op lokaal niveau.  De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Boven de Wolken vzw, Berrefonds vzw, Met Lege Handen en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Rutten ondersteunen dit initiatief en maakten een modelattest voor deze symbolische registratie. 

Het openen van een sterrenregister sluit aan bij de opening van de sterrenweide.  Het sterrenregister zal bijgehouden worden door de dienst burgerzaken.  De ouders krijgen een symbolische akte mee naar huis.  De aanvraag om opgenomen te worden in het sterrenregister staat los van de aanvraag tot begraving op de sterrenweide of een herdenkingsster op de sterrenweide.

Om een kindje te registreren moet minstens één van de ouders ingeschreven zijn in het bevolkings-, wacht- of vreemdelingenregister van de gemeente.  Er zijn geen juridische gevolgen verbonden aan het sterrenregister.  Ook ouders die in het verleden hun kindje verloren, kunnen een registratie doen op basis van een medisch attest. 

Op de website van de gemeente Meise zal een virtuele sterrenhemel geplaatst worden waar alle namen van de kindjes uit het sterrenregister per jaar worden bijgehouden.

De medewerkers van de dienst burgerzaken krijgen op 6 februari 2024 een vorming over het aanspreken van ouders in rouw, gegeven door een vrijwilliger van ‘Boven de Wolken’.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Een sterrenregister te openen voor ouders die na een zwangerschap van minder dan 140 dagen hun kindje verliezen.  

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 8 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Kennisname van het rapport over de binnengekomen meldingen 2023

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Kennisname van het rapport over de binnengekomen klachten 2023

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Aanvaarding van een speelgoedtrein in de Fusieschool

MOTIVERING

Feiten en context

Op 20 december 2023 maakte de ouderraad van GBS Fusie de melding dat ze een speelgoedtrein willen schenken aan de Fusieschool. Deze zou op de speelplaats van de kleuters staan in de Fusieschool. Het toestel is reeds door de leverancier geïnstalleerd.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Het is een voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad om schenkingen te aanvaarden.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad aanvaardt de schenking van een speelgoedtrein door de ouderraad aan de Fusieschool.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Afbraak van twee huizen in de Hoogstraat - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Op 23 oktober 2023 verleende het college van burgemeester en schepenen een vergunning onder voorwaarden voor het slopen van twee eengezinswoningen in de Hoogstraat in Wolvertem met name de nummers 101 en 103.

Die huizen werden verworven door de Werkvennootschap in het kader van de aanleg van de Sneltram A12. Met de toenmalige eigenaars van de twee te slopen woningen werd een minnelijke onteigening overeengekomen. De andere eigenaren accepteerden hinder van de Sneltram en hebben de grondinname beperkt tot een stuk van hun tuin.

 In de verleende vergunning werden voorwaarden opgenomen zoals:

        Het rooien van alle struikgewassen

        Het meteen afvoeren van alle puinmateriaal

        Het aanvullen van de grond met goed verdichtbare grond

        De percelen worden kwalitatief en rustiek ingericht door bloemrijk gras te zaaien waardoor het perceel een duurzame en groene invulling zal verkrijgen

        De vrijgekomen muur van het aangrenzende pand op huisnummer 99 wordt grondig geïsoleerd

       

Er werd in dit dossier bij de Bestendige Deputatie een bezwaar ingediend tegen de verleende sloopvergunning waarbij duidelijk gesteld werd dat er geen bezwaar is, integendeel, tegen de aanleg van de tram maar wel tegen het slopen van de twee woningen in kwestie. De bezwaren komen in essentie neer op het volgende:

        De afbraak is niet nodig voor de aanleg van het tracé omdat ze zich veel verder van het tracé bevinden dan de stukken tuin die zouden onteigend worden (een zestal meter) en omdat bv het huidige gebouw van café Benelux nòg dichterbij staat. Er is op die plaats in geen enkele aanvraag, mij bekend, sprake van het bouwen van andere structuren of voorzieningen met betrekking tot de aan te leggen spoorlijn en halte. De afbraak spruit dus niet voort uit een materiële noodzaak. Het motief is vermoedelijk dat de nieuwe eigenaar zich niet wenst in te laten met het beheer van particuliere huizen. Wat vanuit hun standpunt geen onredelijke houding is. Vanuit het gemeentelijk standpunt zou men verwachten dat een goede ruimtelijke ordening de basis moet vormen van een gezonde, veilige en aangename leefomgeving. De sloop van deze panden draagt daar niet toe bij.

        In de omgevingsvergunning zijn voorwaarden opgenomen om het afbraakmateriaal onmiddellijk te laten afvoeren, de ondergrond van alle structuren te ontdoen, het terrein aan te vullen met goed verdichtbare grond en om de vrijkomende ruimte te bezaaien met ‘bloemrijk’ gras. Er is geen sprake van onderhoud maar van een mooi klinkende ‘duurzame groene invulling’ die we in mensentaal misschien kunnen omschrijven als ‘een jungle met onkruid’. Wie een blik werpt op het terrein in de hoek van de Hoogstraat, de Driesstraat en het geluidsscherm tegen de A12, weet dat daar sedert de aanleg van dat scherm geen grasmaaier meer passeerde en dat dat gebied een aantrekkingspool vormt voor sluikstorters en andere ongure praktijken.

        Dit stuk van Wolvertem is historisch al zwaar belast door het wegvallen van het toenmalige kruispunt over wat vandaag de A12 is. Dit manifesteert zich tot op vandaag door een zeer zwakke urbanistische invulling. De huizen zijn vaak in slechte staat, waarvan sommige zelfs onbewoonbaar verklaard, waardoor de waarde van de hele buurt vermindert. Heel wat eigenaren zagen de bui al lang hangen en verkochten hun pand aan lage prijzen met klassieke bijhorende demografische verschuivingen als gevolg. De slechte toestand van de wijk vormt een directe aanleiding voor de in Meise erg gevreesde verbrusseling.

        Leegstand en/of verval of onbebouwde percelen dragen sterk bij tot een onveiligheidsgevoel. Bewoning daarentegen zorgt voor sociale controle en is er de beste remedie tegen. De afbraak van de twee woningen zal het verval van de wijk alleen maar versnellen. Het onveiligheidsgevoel en de verdere verbrusseling zal erdoor versnellen wat dan op zijn beurt ongetwijfeld weer opgelost zal moeten worden met het plaatsen van camera’s…

Een sloopvergunning zonder plan
De keuze van het college om een sloopvergunning te geven zonder dat er een plan bestaat voor een nieuwe invulling (een vlak terrein met bloemrijk gras kan moeilijk een nieuwe ‘invulling’ genoemd worden) druist dus in tegen het algemeen belang en het belang van de bewoners die vandaag in die wijk wonen.

Sociale woningen in plaats van afbraak
Er werd door de indieners van het bezwaar voorgesteld om de woningen ter beschikking te stellen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting om ze om te vormen tot sociale woningen. Door de Werkvennootschap werd (op voorstel van burgemeester Gerda Van den Brande) aan de Gewestelijke een vraag in die zin gesteld, doch op een manier die enkel tot een negatief antwoord kon leiden:

“Is er interesse om 2 woningen in de Hoogstraat (nrs. 101 en 103) die De Werkvennootschap verwierf in het kader van de realisatie van de Sneltram en waarvoor recent een sloopvergunning bekomen werd, tijdelijk (4 à 5 jaar) via Volkshuisvesting te laten verhuren? “

Er bestaat in het dossier geen aantoonbare reden om die termijn te beperken tot 4 à 5 jaar, tenzij er vandaag al gekende bestemmingen zijn waarover niet transparant gecommuniceerd wordt en die mogelijk een nog sterker impact kunnen hebben op de omgeving dan vandaag bekend is. Het antwoord van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting was uiteraard negatief:

“Wij huren enkel in voor een termijn van minstens 9 jaar. Voor kortlopende contracten zou ik eerder denken aan het verhuren als noodwoning (gemeente of OCMW) of opvangmogelijkheid voor asielzoekers (Fedasiel plaatsen@fedasil.be).”

Het is duidelijk dat de Werkvennootschap vanuit haar missie geen interesse heeft om in dit dossier naar oplossingen te zoeken. Voor de gemeente ligt dat anders. Of zou dat anders kunnen liggen.

De gemeente betaalt 2,2 miljoen euro aan de Gewestelijke voor het Tussenveld
De recente beslissing van het college om over te gaan tot de aankoop van het terrein waar de Gewestelijke de gecontesteerde sociale woningen zou bouwen legt een zware hypotheek op de mogelijkheid van de gemeente om haar Bindend Sociaal Objectief te halen. Want uiteraard zal de gemeente bovenop deze 2,2 miljoen nog ettelijke miljoenen moeten uitgeven om aan het verplichte aantal sociale woningen te geraken. Voor zover bekend werd er voor de aankoop van dat stuk grond niet met de verkoper (de Gewestelijke) bedongen dat zij voor dat ontvangen geld elders in Meise sociale woningen zouden voorzien.

Gemiste kansen
Door de sloopvergunning te verlenen voor deze twee gebouwen mist de gemeente een kans om minstens 2 eenheden van het BSO te behalen. De gemeente mist eveneens een kans om het verdere verval van deze wijk te verhinderen. De gemeente riskeert eveneens nieuwe kosten op te lopen voor het onderhoud van de twee vrijgekomen percelen omdat ze het permanente onderhoud ervan niet afgedwongen heeft in haar vergunningsvoorwaarden..

Maar misschien is het nog niet te laat
In haar betoog rond het dossier van Tussenveld beroept de gemeente zich op ‘voortschrijdend inzicht’. Misschien is het daarom aan te bevelen dat de gemeente dit dossier terug ter harte neemt en vanuit de bekommernis voor haar burgers in het bijzonder voor diegene die vandaag nog in dit stukje van Wolvertem wonen. Het bestuur zou een ernstige poging kunnen ondernemen om de sloop vooralsnog te verhinderen door met de partijen rond de tafel te gaan zitten en vanuit het algemeen belang een beter voorstel uit te werken dan de sloop. Een partij die daar dan niet mag bij ontbreken zijn de lokale bewoners die bij de installatie van dit bestuur de garantie kregen te mogen participeren in de besluitvorming.

Raadslid Erwin De Clerck legt onderstaand voorstel van beslissing ter stemming voor:

Met het oog op het algemeen belang neemt de gemeente het initiatief om de Werkvennootschap te verzoeken om de plannen voor de sloop van deze twee woningen ‘on hold te zetten’ en met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten om naar een betere en gedragen oplossing te zoeken.

Ten minste volgende 3 opties worden onderzocht:

        1. Een duidelijk plan met garanties en strikte termijnen van een project dat de leefbaarheid van de buurt ten goede komt en dat in de plaats zal komen van de geplande afbraak.

        2. De oorspronkelijke bestemming van de gebouwen (bewoning) te behouden en de woningen (met de gekende beperkingen die voortvloeien uit de aanleg van de het tracé van de sneltram) te verkopen aan derden die zich niet storen aan de tram.

        3. Eveneens de woonbestemming te behouden en beide panden ter beschikking te stellen van de sociale huisvestingsmaatschappij die hiervoor overigens over voldoende middelen beschikt gelet op het recente bod van 2,2 miljoen euro van de gemeente voor de aankoop van het Tussenveld.

BESLUIT

Enig artikel

Dit voorstel wordt bij stemming verworpen.

Met 8 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Zitbank op begraafplaats Imde - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Op de begraafplaats van Imde is geen zitbank aanwezig. Aangezien het een plaats is waar inwoners hun dierbaren komen gedenken en bezoeken zou het ook aangewezen zijn om daar zitbanken te plaatsen waar ze even kunnen rusten en bezinnen. Het is dan ook aangewezen om daar eerstdaags een aantal banken te plaatsen.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans legt volgend voorstel ter stemming voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

Een aantal banken (minstens twee) eerstdaags te plaatsen op het kerkhof van Imde.

Artikel 2

Na te gaan op welke kerkhoven er nog banken ontbreken en waar er eventueel nog banken kunnen geplaatst worden.  Na het in kaart brengen van die plaatsen effectief ook over te gaan tot de plaatsing van de zitbanken.

BESLUIT

Artikel 1

Minstens één zitbank eerstdaags te plaatsen op het kerkhof van Imde.

Artikel 2

Na te gaan op welke kerkhoven er nog banken ontbreken en waar er eventueel nog banken kunnen geplaatst worden.  Na het in kaart brengen van die plaatsen effectief ook over te gaan tot de plaatsing van de zitbanken.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

STEMMING OVER ARTIKEL 1 VAN HET BESLUIT

Met 8 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende), 15 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

STEMMING OVER ARTIKEL 2 VAN HET BESLUIT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Parkeerbeleid centrum Meise bij onbeschikbaarheid van de carpoolparking - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Vandaag maken leerkrachten van de Sinte Maartenschool en wellicht ook handelaars in centrum Meise gebruik van de carpoolparking. Die heeft immers als voordeel dat ze daar een volledige dag kunnen staan zonder rekening te houden met een blauwe zone.
De werken voor de sneltram komen in het verschiet (cfr info-avond), wat maakt dat oa. de school zich zorgen maakt over de parkeermogelijkheden wanneer de carpoolparking er niet meer is.

Leerkrachten, noch handelaars kunnen immers elke 2 uur hun parkeerkaart gaan wisselen, laat staan hun wagen gaan verplaatsen.

Vraag:

Welke oplossing voorziet de gemeente hiervoor en op welke termijn ?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat er op de huidige carpoolparking 32 plaatsen zjjn voor personenwagens, 14 voor vrachtwagens en 15 voor bestelwagens.

Deze carpoolparking wordt in de toekomst een Kiss & Ride parking met een beduidend minder aantal plaatsen.

De nieuwe parking voor langparkeren die wordt voorzien aan de overkant van de A12, beschikt over 98 parkeerplaatsen.

Deze parking bevindt zich op 400 meter wandelafstand van de huidige carpoolparking.

Dit betekent gemiddeld een goede 5 minuten wandelen.

Op de Brusselsesteenweg tussen het Oudstrijdersplein en de Napoleon kan men ook nog steeds langparkeren, hetgeen vandaag blijkbaar al door veel leraren wordt gedaan.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans meent dat er aan de Klok ook een parking kan bijkomen.

Schepen Tom Heyvaert stelt dat aan de Koningin Astridlaan betere parkeerplaatsen worden voorzien alsook aan de overkant van de brug.

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

Zitting 19 02 2024

Afwezigheid laadpaal voor elektrische wagens in Meise centrum - Toegevoegd punt

Sonja Becq stelt volgende vraag:

Vraag

Door de werkzaamheden in de Limbosweg is die straat voor lange tijd afgesloten, nl. van 8 januari 2024 tot 31 januari 2025.

Nochtans bevindt zich -aan het begin van de weg-  het enige laadpunt voor elektrische wagens in Meise -centrum.

Het gebruik van elektrische wagens zit in de lift. Voor Meise gaat het om een stijging met 217%  in 3 jaar tijd (HLN 14.2)  en niet iedereen is in de mogelijkheid om thuis een eigen laadpaal te ontwikkelen

Vraag:

        Hoe gaat de gemeente zorgen voor het behoud van een laadpunt in Meise-centrum? Welk alternatief -in Meise-centrum- voorziet de gemeente ter vervanging van de laadpaal in de Limbosweg in de periode van ontoegankelijkheid?

        Hoeveel mensen hebben reeds gebruik gemaakt van de mogelijkheden volgens het nieuw reglement om een laadkabel over het voetpad te laten lopen?  Waar situeren die zich?

        Hoeveel mensen deden reeds een aanvraag om een publieke laadpaal te plaatsen, omdat zij zelf niet in de mogelijkheid zijn?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat op voorhand werd onderzocht om het laadpunt te verplaatsen maar aangezien het slechts om een tijdelijke onbeschikbaarheid gaat, werd geconcludeerd dat de kosten de baten niet waard waren.

In afwachting van het laadpunt op de Nieuwelaan is er met de aannemer afgesproken om - zodra het kan - de laadpaal alvast 's avonds en 's nachts vrij te maken. Van zodra het mogelijk is, wordt dit in een volgende fase dan ook overdag vrijgemaakt.

Schepen Jonathan De Valck vervolgt dat er nog geen aanvragen zijn binnengekomen om een laadkabel over het voetpad te laten lopen. Er werden 8 aanvragen ontvangen om een publieke laadpaal te plaatsen, o.a. in de Nieuwelaan, Hoogstraat, Driesstraat, Merchtemsesteenweg, Rossemdorp en Beekstraat.
Er is veel vraag naar. Het duurt wel even vooraleer de aanvraag uitmondt in een effectieve plaatsing. Ondertussen zijn er vier geplaatst.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans is van mening dat het gemeentebestuur al een laadpaal zou kunnen voorzien aan het zwembad. Schepen Jonathan De Valck stelt dat los van de renovatiewerken het juiste netwerk, 380 volt, vereist is.

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.