Meise

Zitting van 20 02 2023

Van 19.30 uur tot 20.30

Aanwezig:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Sonja Becq, Jacques Wouters en Billie Kawende, raadsleden;

 

 

 

Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van 16 januari 2023 worden goedgekeurd.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

RUP Herziening 1 Sancta Maria - Voorlopige aanvaarding

MOTIVERING

Feiten en context

- 18 april 2017: Gunning van de opdracht aan Bureau voor Architectuur en Planning BV, Groenstraat 106, bus 0201, 3001 Heverlee.

- 31 juli 2017: Samenstelling van het planteam.

- 15 november 2017 tot en met 15 januari 2017: Raadpleging publiek en adviesronde over de startnota en de procesnota.

- 13 december 2017: De startnota wordt onderworpen aan een publiek participatiemoment waarop de ontwerper de context en het doel van de herziening van het RUP toelicht.

- 4 januari 2018: Beslissing RVR toets (referentie RVR-AV-0672) dat de planwijziging geen veiligheidsrapport vereist.

- 30 januari 2018: Toelichting van de startnota aan de GECORO.

- 16 april 2018: College neemt kennis van twee bezwaren, ontvangen tijdens de publieke consultatie.

- 15 april 2019: College stelt naar aanleiding van de resultaten van de publieke consultatie en de oproep woningdelen voor kwetsbare doelgroepen en kwalitatieve kernversterking een ruimtelijke visie vast voor de zone GWB2 en de zone G3: De parkeermogelijkheden in de zone G3 worden verschoven naar de parking onder het woonproject in de zone GWB2. Dit biedt de opportuniteit om de zone G3 een volwaardige landschappelijke invulling te geven in het centrum van Wolvertem. De inrichting van de ruimte rondom het woonproject is even belangrijk als het woonproject op zich. Het volume aan de Stationsstraat moet weg van de bestaande rooilijn worden ontworpen zodat er een aanvullende publieke ruimte en een perspectief op de zone G3 ontstaat. De bouwhoogte blijft beperkt tot 3 bouwlagen met een paar accenten. Er moet commerciële ruimte mogelijk zijn langs de Stationsstraat. Fietsen krijgen ook op maaiveldniveau, zo dicht mogelijk bij de voordeur, stallingsmogelijkheden zodat bewoners aangemoedigd worden om kleine verplaatsingen in Wolvertem met de fiets te overbruggen. De nieuwe gebouwen mogen de lichttoetreding tot de klassen niet in het gedrang brengen.

- 25 november 2019: Hersamenstelling van het planteam naar aanleiding van de legislatuurwisseling.

- voorjaar 2020: Ontwerper herwerkt de startnota overeenkomstig de beleidsvisie van het bestuur opgenomen in het collegebesluit van 15 april 2019. De aangepaste startnota vormt de startnota bis in het planningsproces.

- 2 maart 2020: Startnota bis wordt besproken op het coalitie-overleg.

- 16 maart 2020 tot en met 29 juni 2020: Startnota bis wordt onderworpen aan een publieke raadpleging. De termijn van publieke consultatie wordt verlengd ingevolge de corona-crisis.

- 18 juni 2020: De ontwerper geeft een toelichting over de plandoelstellingen aan het publiek en de GECORO. De GECORO brengt vervolgens ondervermeld advies uit over de inhoud van startnota bis:

Negatief advies over:
Het gebruik van de schema’s in de startnota bis wordt slecht bevonden. De bouwpromotor zal weer bouwblokken zien. De GECORO ziet de weergave van het ontwerpend onderzoek in startnota bis eerder onder de vorm van beeldmateriaal, volumeschetsen in combinatie met de bepaling van de ruimtelijke doelstellingen onder de vorm van bijvoorbeeld taartdiagrammen per grondlaag met verplicht % groen, verplicht % bebouwing, maximaal verdichting per ha, …. De combinatie van het beeldmateriaal met de benoemde kwaliteitsdoelstellingen geeft duidelijker aan welke inrichting de gemeente voor ogen heeft.

Positief advies over:

• De doorsteek met de groene long (zone G3).

• Horecazaak op de hoek van het pleintje.

• Ondergrondse parking met 140 parkeerplaatsen.

• Het daglicht dat binnengetrokken wordt in de ondergrondse parkeergarage.

• Het achteruit trekken van de bouwlijn in de Stationsstraat en het voorzien van een pleintje voor het CVO.

• Het terugbrengen van de parkeernorm van 1,5 naar 1 gelet op de verwevenheid van het project met sociale woningbouw.

• Verdichting in het centrum en vrijwaring van de  open ruimte met behoud van de identiteit in de landelijke dorpen zoals Imde, Meuzegem, Oppem, Westrode, Sint Brixius Rode.

• Het voorzien van een bedieningsweg met een beperkte breedte (4m).

- 25 juni 2020: Ontvangst van 1 bezwaarschrift (in het kader van de tweede publieke consultatie) over de niet correcte en onvoldoende gemotiveerde grondslag van de gewijzigde doelstellingen vervat in de herziening van het RUP Sancta Maria (verwezenlijking BSO op andere locaties, onrealistische voorstelling dat parkeerbehoefte kan opgevangen worden in de ondergrondse parkeergarage binnen zone GWB2, verklaring voor het onderscheid om de parkeerbehoefte voor het woonproject te verminderen naar 1 per woonentiteit).

- Op 13 april 2020 gaf het departement Omgeving, afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten, team MER een gunstig advies met betrekking tot de plan-MER-plicht en bevestigde dat de opmaak van een plan-MER niet noodzakelijk is voor het RUP (dossiernummer SCRI21019).

- 11 maart 2021: Bespreking van de scopingsnota bis met het planteam.

- 22 maart 2021: Het college keurt de scopingsnota bis goed waarin de opmerkingen van de publieke raadpleging en de adviesronde werden verwerkt.

- 1 april 2021: De GECORO brengt over de scopingsnota bis ondervermeld advies uit :

• ONDERGRONDSE PARKEERGARAGE: De opportuniteit om de parkeerplaatsen zo maximaal mogelijk ondergronds te bundelen, moeten we nu nemen. De ondergrondse parkeergarage moet zo groot mogelijk uitgewerkt worden. Deze ondergrondse parkeermaximalisatie niet benutten, gaan we later zien als een gemiste kans.

• De aangepaste voorschriften beantwoorden wel aan de verwachtingen van de GECORO. Er wordt wel aandacht gevraagd om alsnog de volgende verfijningen te onderzoeken voor de zone GWB2:

- Geen studio’s of kamers ontwikkelen: Dit werd opgenomen in de verantwoording van het project maar is niet gedefinieerd in de verordenende voorschriften bij het project.

- Pagina 107 Hoogte: Algemeen worden 3 bouwlagen vastgelegd met slechts 4 bouwlagen voor de accenten. Dit is te zwak geformuleerd voor een dorpscentrum waar een hoger percentage aan 4 bouwlagen net kan zorgen voor een kleinere bebouwde voetafdruk op het terrein. Men vraagt om de mogelijkheden voor 4 bouwlagen uit te breiden.

- Pagina 108 Parkeerplaatsen: Onder de volledige inplantingszone “kan” een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd worden .... Er wordt gevraagd om "kan"te vervangen door "moet”.

6 m² zeniaal zicht: Is dit wel voldoende? GECORO vraagt aan ontwerper om dit nog eens na te kijken.

- Pagina 99 Afbakening van de private buitenruimte: Voor appartementen onder de 90 m² is dit slechts vastgelegd op 4 m². Dit is veel te weinig. Private buitenruimte is heel belangrijk; levert lucht en ruimte op voor de bewoners van het project. Er wordt gedacht aan een minimum van 20 m² en meer naarmate de woningen groter zijn. Aangezien dit afwijkt van de algemene voorschriften, is een vermelding in de specifieke voorschriften voor het woonproject GWB2 noodzakelijk.

• GROENZONE G3: Voorstel om de voorschriften voor deze zone aan te vullen als volgt: Inrichting:

Toelichting:

De zone is een groene zone. We verwijzen naar hoofdstuk I Toelichting, 4.2. Informatieve lijst van streekeigen beplanting.

Verhardingen wateren volledig af op het terrein zelf. We verwijzen naar hoofdstuk I Toelichting, 4.3. Groene inrichting.

Aanvullen met: In de groene zone wordt overtollig regenwater uit de bebouwde zone geïnfiltreerd. Wadi's kunnen hiervoor aangelegd worden.

Verordenend:

De inrichting gebeurt volgens de principes van intensief groen. De beplanting is uitsluitend streekeigen.

Er wordt één ontsluitingsweg toegestaan van maximum 4 m breedte. De weg ligt tegen de scheiding met de zone GWB2.

Te wijzigen: Intensief wordt extensief groen.  Alle beplantingen zijn streekeigen (bomen, struiken, kruidlaag).

Aanvullen met: Er wordt een minimum van 50% opgaand groen (hoogstammige bomen) voorzien, evenwichtig verspreid over de groene zone. Het parkgebied wordt aangelegd en beheerd volgens de principes van het harmonisch park- en groenbeheer (referentie https://www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/natuurbeheer/beheerplan/harmonisch-park-en-groenbeheerplan). Op maximum 5% van de oppervlakte kunnen half-doorlaatbare materialen gebruikt worden voor paden of pleintjes.

• GROENDAKEN: De voorschriften verplichten groendaken vanaf 40 m² maar dit geeft geen voorrang aan het hergebruik van het hemelwater voor de bewoners. Er wordt meegegeven dat vermoedelijk kortelings de richtlijnen rond de buffercapaciteiten zullen opgetrokken worden. De GECORO vraagt uitdrukkelijk aan de ontwerper over de keuze van maximaal hergebruik of infiltratie toch na te denken.

• Er zal aan de ontwikkelaar voor de landschapsaanleg in de zone G3 ook sterke kwaliteitscriteria moeten opgelegd worden. Ook het publiek karakter moet duidelijk verankerd worden; kan dit ook al in de voorschriften? Volgt er een beheeroverdracht naar de gemeente na afwerking van het park? Dit is aangewezen om het programma en het duurzaam behoud van de groene ruimte te verzekeren.

• Op het moment van de bepaling van de selectiecriteria voor de verkoop van de gronden of voor een architectuurwedstrijd vraagt de GECORO aan het bestuur ook in deze hun adviserende rol te mogen opnemen, idem dito voor de milieuraad.

- 12 mei 2021: De RVR toets geeft aan dat geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet worden opgemaakt (kenmerk dossier RVR-AV-1417).

- 12 mei 2021: De insteek van de GECORO en het planteam werd meegenomen in de uitwerking van het voorontwerp. De toelichtingsnota, de ontwerp voorschriften, de procesnota, de plancontour, het grafisch plan worden opgeladen in het DSI platform voor de fase plenaire vergadering. Er wordt geen fysieke plenaire vergadering gehouden maar een schriftelijke adviesronde.

- 16 juni 2021: Volgende adviezen worden uitgebracht op het DSI platform naar aanleiding van de fase plenaire vergadering:

1) Provincie Ruimtelijke Planning: voorwaardelijk gunstig. (ref. RUP-2021-00024)

" ... Het plan waarborgt een kwalitatieve ontwikkeling door de realisatie van groenzones in relatie met het omliggende landschap. De herziening van het RUP komt de ruimtelijke kwaliteit van het plangebied ten goede. Door het schrappen van de mogelijkheid tot parkeren kan de groenzone veel beter tot zijn recht komen. Dit wordt positief onthaald, net zoals het reduceren van het verplicht aantal parkeerplaatsen per wooneenheid in de specifieke centrumzone. ... Gezien het BSO behaald wordt, kan de provincie de gemeente volgen in het voorstel van sociale mix. Daarenboven kan nog eens herhaald worden dat Wolvertem het hoofddorp is van de gemeente Meise waar woonontwikkelingen gewenst zijn. ... Volgende suggestie wordt meegegeven voor de fietsenstallingen: minimaal 1 per woning, plus 1 voor iedere slaapkamer in de woning. Ook wordt aangeraden om meer dan 1/3 van het opgelegde aantal fietsenstallingen te overdekken zoals momenteel opgenomen in de voorschriften, 5% van de fietsenstalling te voorzien voor buitenmaatse fietsen en 20 % van de fietsparking te voorzien van een laadpunt. ... Men vraagt of de verweving van economische activiteiten niet kan uitgebreid worden naar de zone GWB1. ...".

2) Agentschap Wegen en Verkeer: gunstig (ref. RUP-21_202114_N211_Meise)

 - 2 augustus 2021: Het voormalig college plaatst het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria op de dagorde van de gemeenteraad van 20 september 2021.

- 20 september 2021: De gemeenteraad besluit om de besluitvorming omtrent de voorlopige aanvaarding van het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria uit te stellen.

- 25 maart 2022: Bespreking met de ontwerper over de mogelijkheid om de zone GWB2 en de bijhorende voorschriften nogmaals te verfijnen zodanig dat de ruimtelijke verbreding van de Stationsstraat en de publieke groene ruimte nog meer tot uiting kunnen komen. De volgende aanpassingen worden gevraagd:

● Voor het plein ter hoogte van Semper (overdrukzone op grafisch plan) worden de voorschriften aangepast zodanig dat een aantal parkeerplaatsen voor kortparkeren extra mogelijk worden gemaakt binnen een groene omkadering.

● De open ruimte aan de voorzijde van de Stationsstraat wordt groter. De bouwlijn wordt naar achter verplaatst ten voordele van de kwalitatieve publieke ruimte voor het woonproject. De afname van de footprint van de gebouwen wordt gecompenseerd met hogere accentvolumes van 5 bouwlagen.  De voorschriften worden overeenkomstig herwerkt. De V/T blijft ongewijzigd. Deze is hoog voor een kern als Wolvertem maar bij de samenlezing van de zone GWB2 met de zone G3, is dit een heel ander verhaal. Dichtheid moet je rekenen in functie van ruimtelijke gehelen en niet per perceel.

● Het ondergronds parkeren en de zone G3 als een groene landschappelijke long naast de zone GWB2 blijven behouden. Op deze manier blijven de initiële doelstellingen overeind en moeten we de procedure niet hernemen van bij de fase start.

- 27 oktober 2022: De ontwerper heeft de aanpassingen verwerkt. Hij heeft de wijzigingen besproken met de provinciale administratie, die hem hebben bevestigd dat de procedure verder kan worden gevolgd.

- 7 november 2022: Het college verklaart zich akkoord met de herwerkte ruimtelijke visie voor de zone GWB2.

- 9 januari 2023: Ontvangst van het aangepast grafisch plan en de tekstuele aanpassingen in het document met toelichting, onderzoek tot milieueffectenrapportage, verordenende voorschriften.

Juridische gronden

Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Gemeentelijk structuurplan Meise, goedgekeurd door de deputatie op 4 januari 2007 (publicatie Belgisch Staatsblad op 16 januari 2007).

RUP Sancta Maria, goedgekeurd door de deputatie op 16 oktober 2014.

Advies/argumentatie

Op 24 oktober 2017 werd de eerste startnota afgewerkt met de motivering voor de opmaak van het RUP ‘Herziening 1 Sancta Maria’. Het zag er naar uit dat het bindend sociaal objectief (BSO) ruimschoots behaald kon worden op andere terreinen buiten het centrum van Wolvertem. Het toenmalig bestuur ondersteunde dan ook de verordende planvoorschriften niet meer voor de zone GWB2 die een specifieke woonbestemming oplegden in het kader van het bindend sociaal objectief. De herziening had aanvankelijk dus enkel betrekking op de zone GWB2.

Er werd een eerste publieke consultatie georganiseerd van 15 november 2017 tot 15 januari 2018. Op 13 december 2017 vond een participatiemoment plaats. Tijdens deze consultatieronde kwamen een aantal waardevolle bedenkingen naar voor. Het huidig bestuur besliste dan ook om de motieven tot opmaak van het RUP ‘Herziening 1 Sancta Maria’ bij te sturen: niet enkel de zone GWB2 maar ook de zone G3 van het initiële RUP wordt meegenomen in de herziening.

De oorspronkelijke voorschriften van deze zones in het RUP ‘Sancta Maria’ zullen in deze herziening worden vervangen door nieuwe voorschriften. In de zone GWB2 wordt de doelstelling herzien met een woonproject waarbij zowel sociale als niet sociale woonentiteiten worden verweven en een aanbod aan ondergronds parkeren zal worden ontwikkeld. De zone G3 wordt herwerkt naar een groene long binnen het centrum van Wolvertem. Daarnaast wordt het algemeen voorschrift over parkeren in deel 2.7. mobiliteit geactualiseerd aan de huidige inzichten en teruggebracht naar 1 parkeerplaats per woonentiteit.

De milieu-effectenscreening werd opgenomen in de toelichtingsnota. De herziening hanteert ten aanzien van het actueel RUP Sancta Maria geen fundamenteel nieuwe uitgangspunten. De objectieven van het RUP Herziening 1 Sancta Maria hebben geen effect ten opzichte van het nul-alternatief op alle onderzochte disciplines. Uit de screening volgt globaal dat het voorliggend plan en de bijhorende basisprincipes, positieve effecten op het milieu hebben en niet plan-Mer-plichtig zijn.

De inhoud van het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria fase voorlopige aanvaarding werd tijdens het planningsproces afgestemd op de gegronde reacties ontvangen tijdens de fase publieke raadpleging, de fase plenaire vergadering en de respectievelijk bijhorende adviesronde.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

21400000/06000

 

25.000,00 euro

BESLUIT

Artikel 1

Het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria bestaande uit een plan met de bestaande toestand, een verordenend grafisch plan, een procesnota, de verordenende stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota met onder meer de milieueffectenbeoordeling en het nazicht of de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn, worden voorlopig aanvaard.

Artikel 2

Het ontwerp RUP Herziening 1 Sancta Maria met de bijhorende stukken worden ingeladen in het DSI platform en digitaal voor advies overgemaakt aan de bevoegde instanties overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het voorgeschreven openbaar onderzoek volgens de procedure opgenomen in artikel 2.2.21. van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Met 13 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns en Peter Carriere), 8 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Vaststelling van het wedstrijdreglement puzzel Meise Magazine

MOTIVERING

Feiten en context

Tweemaandelijks verschijnt het Meise Magazine. Op de voorlaatste pagina staat steeds een puzzel, waarbij inwoners een woord moeten vormen door het invullen van de gezochte termen. Bij elke editie worden er uit alle deelnemers twee willekeurige winnaars gekozen, die elk een Momentje Meisebon van 10 euro winnen. Voor deze procedure maakt de communicatiedienst een reglement op.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De collegebeslissing van 4 april 2022: Communicatie en onthaal: Meisebon cadeau aan winnaars puzzel Meise Magazine: "Het college beslist om per editie van het Meise Magazine twee winnaars van de puzzel uit te loten en deze personen een Meise-bon van € 10 cadeau te doen."

Advies/argumentatie

Het wedstrijdreglement beschrijft  wie kan deelnemen, hoe de winnaars bepaald worden en welke prijs men kan winnen door het invullen van de puzzelwedstrijd in het Meise Magazine.

Financiële gevolgen

Er zijn zes edities van het Meise Magazine, waarbij telkens twee winnaars willekeurig worden gekozen die een bon van 10 euro krijgen. De kostprijs bedraagt 120 euro per jaar.

Hiervoor is voldoende budget voorzien door de communicatiedienst.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

2023/478

01193 - 61410000

A:5-3-5-3-2
Optimaliseren van de communicatiekanalen: drukken infokrant 2023

66.467,62 euro

BESLUIT

Artikel 1

Het wedstrijdreglement voor de puzzel in het Meise Magazine, zoals toegevoegd in bijlage, vast te stellen.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285 tot en met 288 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking overeenkomstig artikel 330 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Artikel 3

De dienst communicatie bezorgt een afschrift van deze beslissing aan de betrokken diensten (onthaal, financiën en lokale economie).

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Erkenningsaanvraag lokale geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel"

MOTIVERING

Feiten en context

Op 25 oktober 2022 werd door de lokale geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel" een erkenningsaanvraag ingediend bij het Agentschap Binnenlands bestuur.

Bij schrijven van 22 november 2022 verzoekt het Agentschap Binnenlands Bestuur de gemeenteraad een advies te verlenen omtrent deze aanvraag.

Op basis van het Erkenningsdecreet is de financierende overheid verplicht bij te dragen aan de financiering als de lokale geloofsgemeenschap wordt erkend.

De geloofsgemeenschap bevindt zich op het grondgebied van 5 gemeenten. Op basis van het aantal leden werd een voorstel van verdeelsleutel opgemaakt voor de financiering:

        gemeente Londerzeel: 51%

        gemeente Meise: 27%

        gemeente Merchtem: 3%

        Gemeente Grimbergen: 5%

        Gemeente Kapelle-op-den-Bos: 14%.

De gemeenteraad is bevoegd advies te verlenen binnen de gestelde termijn van 4 maanden. Bij gebreke aan advies kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het Erkenningsdecreet Lokale Geloofsgemeenschappen van 22 oktober 2021, inzonderheid artikel 7,1° tot en met  9° en artikel 67.

Advies/argumentatie

Gelet op de toelichting van de directeur Informatie- en screeningsdienst lokale geloofsgemeenschappen;

Overwegende dat op basis van de jaarrekening 2020 en 2021 blijkt dat het financieel evenwicht van de geloofsgemeenschap precair is;

Overwegende dat er geen recurrente inkomsten zijn uit verhuur of dergelijke;

Overwegende dat er lidgeld wordt gevraagd en men volledig afhankelijk is van giften of omhalingen;

Overwegende dat er op heden geen bedienaar van de eredienst of een vervanger blijkt te zijn;

Overwegende dat de kans reëel is dat binnen afzienbare tijd het lokaal bestuur als financierende overheid moet tussenkomen om het tekort te financieren;

Overwegende dat er hiervoor geen toelage is opgenomen in het actuele meerjarenplan;

Overwegende dat, gezien de financiële uitdagingen en de druk op de lokale financiën, onzekere (negatieve) financiële aspecten zoveel mogelijk moeten vermeden worden;

Overwegende dat momenteel de procedure loopt om de bestaande acht kerkfabrieken in de gemeente Meise te reduceren tot twee ingevolge de tanende geloofsgemeenschap;

Het lokaal bestuur Meise adviseert de erkenningsaanvraag voor de lokale geloofsgemeenschap ‘Christengemeente Londerzeel’ ONGUNSTIG.

Financiële gevolgen

Gelet op de jaarrekening 2021 en de bijgevoegde financiële documenten is er geen exploitatietoelage vereist of gevraagd.

Er mag vanuit gegaan worden dat de tussenkomst in de exploitatieuitgaven op korte termijn niet noodzakelijk of relatief beperkt zal zijn. Op de (middel)lange termijn is dit moeilijk in te schatten.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/64900000/07900

 

€56.898,29

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad verleent ongunstig advies omtrent de erkenningsaanvraag voor de geloofsgemeenschap "Christengemeente Londerzeel" en de voorgestelde verdeelsleutel, namelijk 27% ten laste van de gemeente Meise.

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Met 17 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem (1 september 2021-31 augustus 2025) - Goedkeuring verrekening

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 2 augustus 2021 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem (1 september 2021-31 augustus 2025)” aan Groep Intro vzw (Nationaal Secretariaat), Charles Parentéstraat 6 te 1070 Brussel tegen het nagerekende offertebedrag van € 288.000,00 incl. btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 20211758.

Bij schrijven van 7 december 2022 deelt Groep Intro het volgende mee:

“Het is voor ons duidelijk dat de huidige stijging van de loonkosten ook in 2023 verdergezet zal worden en dat het tempo waaraan dat gebeurt ongezien hoog ligt. De loonstijging volgt in onze sector onmiddellijk op het overschrijden van de index, wat maakt dat wij het afgelopen jaar al een grote (en niet te voorspellen) extra kost dragen met de niet-geïndexeerde projectbijdragen. We verwachten een volgende indexering van de lonen in januari 2023 en nog één in mei 2023. Wij kunnen deze extra kosten – in combinatie met nog vele andere opdrachten voor lokale besturen, waarbij we met dezelfde problematiek geconfronteerd worden –niet blijven dragen. Dit brengt de verdere kwaliteitsvolle uitvoering van het bestek in gevaar.
Volgens het bestek is een prijsherziening niet mogelijk, maar in de wet op de overheidsopdrachten is wel opgenomen dat een opdrachtnemer een herziening kan aanvragen als hij kan aantonen minstens 15% extra kosten te hebben.

De voorgestelde indexatie van de bijdrage resulteert voor de resterende duur van het contract:

HV in meer

 

 29.433,60

TOTAAL

=

 29.433,60

Hiervoor werd een offerte ontvangen op 7 december 2022.

Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 10,22%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 317.433,60 incl. btw bedraagt.

Motivering voor deze verrekening door Groep INTRO:
1) De herziening is noodzakelijk geworden door omstandigheden die redelijkerwijze niet voorzienbaar waren bij indiening van de offerte, die niet kunnen worden ontweken en die niet kunnen worden verholpen door Groep INTRO.
2) De omvang van het nadeel bedraagt ten minste 15% van het initiële opdrachtbedrag.
3) Groep INTRO moet de ingeroepen feiten of omstandigheden waarop zij zich baseert, schriftelijk kenbaar maken binnen de 30 dagen ofwel nadat ze zich hebben voorgedaan ofwel na de datum waarop de opdrachtnemer ze normaal had moeten kennen.
4) Binnen diezelfde termijn moet Groep INTRO aan de gemeente Meise bondig de invloed van de ingeroepen feiten of omstandigheden op het verloop en de kostprijs van de opdracht schriftelijk ter kennis geven.

Daarnaast zal Groep INTRO een subsidiedossier helpen opstellen om een impulssubsidie aan te vragen bij de dienst Vlaamse Rand van de Vlaamse overheid. De indiendatum was voorzien op 1 februari 2023 en zij nemen deze bijkomende kost hierin ook mee.

Voor deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.

De raad is bevoegd om deze verrekening goed te keuren.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 1° (Sociale en andere specifieke diensten).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/9 (Contractueel evenwicht van de opdracht ontwricht in het nadeel van de opdrachtnemer).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gelet op de onvoorziene inflatie en de eraan verbonden loonindexeringen;

Overwegende dat Groep INTRO er zich ook toe verbindt om een subsidiedossier in te dienen samen met de dienst jeugd en integratie;

Gunstig advies om deze verrekening goed te keuren.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 61032000/01710 en in het budget van de volgende jaren.

Een visum is vereist van de financieel directeur. De financieel directeur verleende een visum op 17 januari 2023 met nummer 2023154.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61032000/01710 - Kosten brandbeveiliging

______________

 81.250,00

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 1: prijsherziening op 1 januari 2023 van de opdracht “Opstart van een buurtwerking in 2 kwetsbare wijken te Meise, nl. wijk De Vlieten Wolvertem en wijk Oppem (1 september 2021-31 augustus 2025)” voor het totaal bedrag in meer van € 29.433,60 incl. btw.

Artikel 2

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 61032000/01710 en in het budget van de volgende jaren.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Toetreding raamovereenkomst "Implementatie en onderhoud van een ticketingsysteem" (1 juni 2023 - 31 mei 2027) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

AGB Bexit van het lokaal bestuur Tervuren heeft een bijzonder bestek (ref. VT/2022/803) goedgekeurd voor een overheidsopdracht van diensten met als voorwerp “Toetreding raamovereenkomst ‘Implementatie en onderhoud van een ticketingsysteem’ (1 juni 2023 - 31 mei 2027)”. AGB Bexit van het lokaal bestuur Tervuren treedt hierbij op als aankoopcentrale voor de gemeenschapscentra van de regio Druivenstreek, GC De Lijsterbes, GC De Kam, GC De Zandloper en GC De Muze van Meise.

Op 3 oktober 2022 besliste het college principieel akkoord te gaan dat het lokaal bestuur Meise (GC de Muze van Meise) werd opgenomen in het bestek van AGB Bexit (lokaal bestuur Tervuren) over de aanbesteding van de implementatie en onderhoud van een ticketingsysteem met de intentie om toe te treden en waarbij AGB Bexit als aankoopcentrale optreedt.

De totale uitgave voor deze opdracht werd door AGB Bexit geraamd op €250.000,00 excl. btw of €302.500,00 incl. btw. Het maximale bestelbedrag bedraagt € 350.000,00 excl. btw of € 423.500,00 incl. 21% btw.

Voor het gedeelte van GC De Muze van Meise (lokaal bestuur Meise), wordt de uitgave geraamd op € 56.000,00 excl. btw of € 67.760,00 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

AGB Bexit treedt op als aankoopcentrale voor lokaal bestuur Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36, en inzonderheid artikelen 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies om in te tekenen op de raamovereenkomst van de AGB Bexit (lokaal bestuur Tervuren).

Op basis van de onderhandelingen met Tixly Benelux BV en het principieel akkoord van AGB Bexit als aankoopcentrale, werd een goede prijs (staffel) verkregen voor de verkoop van gemiddeld 14.000 tickets op jaarbasis.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetsleutels 61302000/01194 en 60400000/07051 en in het budget van de volgende jaren;

Budgetsleutels

Acties

Beschikbaar budget

61302000/01194 - Algemene kosten software, licenties…

 

€78.517,89

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. VT/2022/803 en de raming voor de opdracht “toetreding raamovereenkomst ‘Implementatie en onderhoud van een ticketingsysteem’ (1 juni 2023 - 31 mei 2027)”, opgesteld door de ontwerper, AGB Bexit, Markt 7A/1 te 3080 Tervuren, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 250.000,00 excl. btw of € 302.500,00 incl. 21% btw. Voor het gedeelte van GC De Muze van Meise (lokaal bestuur Meise), wordt de uitgave geraamd op € 56.000,00 excl. btw of € 67.760,00 incl. 21% btw voor een periode van 4 jaar.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht werd gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal AGB Bexit optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze leveringen en/of diensten verwerft die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, meer bepaald de gemeenschapscentra van de regio Druivenstreek, GC De Lijsterbes, GC De Kam, GC De Zandloper en GC De Muze van Meise.

Artikel 4

De aankondiging van de opdracht werd ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 5

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetsleutels 61302000/01194 en 61302000/07051 en in het budget van de volgende jaren.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Vaststelling van het belastingreglement op de aansluiting op het openbaar rioleringsstelsel

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad stelde op 16 december 2019 het belastingreglement op riool- en hemelwateraansluitingen vast voor de aanslagjaren 2020-2025. Het belastingreglement ging in op 1 januari 2020 en werd bij beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2021 gewijzigd (met name schrapping van een boeteclausule).

De toepassing van het belastingreglement geeft aanleiding tot betwistingen - in het bijzonder in het geval van aanpassingswerken op privaat domein zonder aanpassing van de rioolaansluiting. Uit de behandeling van deze bezwaren blijkt de onduidelijkheid van de huidige tekst en de interpretatieruimte.

Het punt werd behandeld op het college van 12 december 2022.  Er werd toen voorgesteld om het ontwerp nogmaals door te nemen, hetgeen gebeurde tijdens een overleg van 5 januari 2023.  Dit leidde tot 2 kleinere aanpassingen: indexering koppelen aan december 2022 i.p.v. december 2019 en inwerkingtreding op 1 maart 2023 in plaats van 1 februari 2023.

Het ontwerp werd intussen ook voorgelegd aan de gemeentelijke milieuadviesraad.  Deze verleende op 23 januari 2023 een unaniem gunstig advies.

Juridische gronden

De Grondwet, artikel 170§4;

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40§3;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen;

De omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Het waterwetboek van 30 september 2018.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement

Het belastingreglement op de riool- en hemelwateraansluitingen vastgesteld door de gemeenteraad van 16 december 2019 en gewijzigd in gemeenteraadszitting van 20 december 2021.

Het reglement aangaande de naleving van de keuring van de privéwaterafvoer en het toezicht op het openbaar domein vastgesteld door de gemeenteraad van 16 december 2019.

Het reglement voor de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 19 april 2021.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 december 2022 houdende vaststelling van het belastingreglement aansluitingen.

Advies/argumentatie

Een verduidelijking en zo mogelijk vereenvoudiging van het belastingreglement blijkt effectief gewenst te zijn. Het advies van het Agentschap Binnenlands bestuur van 14 oktober 2022 bevestigt de noodzaak tot aanpassing van het bestaande belastingreglement.

Indien een burger op eigen initiatief een afkoppeling doet van hemelwater en huishoudelijk afvalwater, dient deze hiervoor een conformiteitsattest aan te vragen.  Het indienen van een conformiteitsattest werd op basis van het bestaande reglement gehanteerd als basis voor de vordering van de belasting, ook al werd geen effectieve aansluiting op het openbaar domein gerealiseerd.

Wanneer voor bestaande woningen aanpassingen aan de afvoer gebeuren naar aanleiding van de aanleg van gescheiden riolering geeft het bestaande belastingreglement verschillende interpretatiemogelijkheden.

In het voorstel van belastingreglement worden de discussies grotendeels ondervangen door enkel een belasting op rioolaansluiting te heffen en door één aansluiting vrij te stellen van de belasting.

Inzake de regels rond de aansluiting wordt verwezen naar het gemeentelijk reglement voor de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering en de afkoppeling van hemelwater.

Het is aangewezen om na goedkeuring van huidige wijziging van het belastingreglement het gemeentelijk reglement houdende regeling van de tussenkomst in de kosten voor de afkoppeling van het hemelwater van het afvalwaterrioleringsnet op privaat domein ook te evalueren.

Financiële gevolgen

De ontvangsten worden geboekt in het budget.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

00200/73301000

Belasting op rioolaansluitingen

110.000 €

BESLUIT

Artikel 1

Het belastingreglement op rioolaansluitingen vast te stellen:

BELASTINGREGLEMENT OP RIOOLAANSLUITINGEN

Artikel 1

Er wordt een belasting geheven op het aansluiten op het openbaar rioleringsstelsel voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025.
 

Artikel 2

Voor de definities van de terminologie wordt verwezen naar de relevante regelgeving, inzonderheid de definities van toepassing in het algemeen waterverkoopreglement, Vlarem II en de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

Bijkomende definities:

- bestaand gebouw: elk gebouw dat werd opgericht op basis van een vergunning welke werd beslist voor 1 oktober 1999.

- nieuwe aansluiting: elke nieuwe verbinding van de private riolering op het openbaar rioleringsstelsel.

- woongelegenheid: een gebouw (huis, …) of een deel van een gebouw (appartement, studio, …) dat ingericht en bestemd is voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande.

- bedrijfsentiteit: een inrichting of activiteit, opgenomen in de indelingslijst, bijlage 1 bij Vlarem II, tenzij vrijgesteld van de gemeentelijke belasting op hinderlijke inrichtingen.

 

Artikel 3

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de aanvraag voor aansluiting op de openbare riolering doet, tenzij deze beschikt over een geschreven overeenkomst welke de verplichting legt bij de eigenaar, de vruchtgebruiker, de erfpachter, de opstalhouder of de gerechtigde.
 

Artikel 4

§1 De belasting is voor nieuwbouw verschuldigd voor elke nieuwe aansluiting op de riolering.

§2 Voor bestaande gebouwen, hernieuwbouw en veranderingen aan bestaande gebouwen wordt de belasting niet geheven voor één aansluiting van huishoudelijk afvalwater of bedrijfsafvalwater op de openbare riolering.

Artikel 5

§1 De belasting wordt aangerekend per rioolaansluiting per afzonderlijke woongelegenheid en/of afzonderlijke bedrijfsentiteit en/of afzonderlijk keuringsattest afgeleverd voor de betreffende aansluiting.

§2 De belasting wordt als volgt vastgesteld per aansluiting:

€ 1.000,00 voor één aansluiting van het huishoudelijk afvalwater van een woongelegenheid
€ 1.250,00 voor elke bijkomende aansluiting van huishoudelijk afvalwater afkomstig van een woongelegenheid.

Indien via één aansluiting van het huishoudelijk afvalwater meerdere woongelegenheden worden aangesloten, wordt dit bedrag verhoogd met € 500 per bijkomende, aangesloten woongelegenheid.

€ 1.500 voor de aansluiting van het huishoudelijk of bedrijfsafvalwater van een bedrijfsentiteit
€ 1.750,00 voor elke bijkomende aansluiting afkomstig van een bedrijfsentiteit.

Indien via één aansluiting van het huishoudelijk of bedrijfsafvalwater van een bedrijfsentiteit tevens één of meerdere woongelegenheden worden aangesloten, wordt dit bedrag verhoogd met 500 € per bijkomende woongelegenheid en per bijkomende bedrijfsentiteit.

§3 Het voormelde tarief wordt gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex en stemt overeen met de index van december 2022. Ze wordt jaarlijks op 1 januari aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat.

Formule: [huidig tarief] x gezondheidsindexcijfer van de maand december die aan de aanpassing voorafgaat / gezondheidsindexcijfer van december 2022. Het bedrag vermeld in paragraaf 2 wordt na toepassing van de indexatie afgerond naar boven, naar de eerstvolgende euro.

Artikel 6

De belasting voor het uitvoeren van de aansluiting(en) wordt aangerekend op het ogenblik van de aanvraag van de aansluiting na afgifte van het conformiteitsattest.

De belasting wordt tevens aangerekend bij vaststelling door de gemeente of de rioolbeheerder, van een aansluiting die niet eerder betaald, vergund of gemeld werd en die niet werd uitgevoerd door of in opdracht van de gemeente of de rioolbeheerder.

Artikel 7

De belasting is niet verschuldigd indien kan aangetoond worden dat deze eerder reeds werd betaald.

Artikel 8

De belasting moet contant worden betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebreke van contante betaling wordt de belasting ingekohierd conform het invorderingsdecreet.

Artikel 9

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger, die zich onterecht belast acht, kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet, schriftelijk of elektronisch of via een duurzame drager worden ingediend, en worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren vanaf de derde werkdag volgend op de datum van de verzending van het aanslagbiljet door verzending of door overhandiging.

Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

Artikel 10

“Zonder afbreuk te doen aan het huidige decreet, zijn van overeenkomstige toepassing op de provincie- en gemeentebelastingen:

1° de bepalingen van titel VII, hoofdstuk 1, 3, 4, 6, 7 en 8, van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, voor zover deze niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen;

2° het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet- fiscale schuldvorderingen van 13 april 2019, met uitzondering van artikel 43 tot en met 48.”

Artikel 11

De belastingreglementen inzake riool- en hemelwateraansluitingen, vastgesteld door de gemeenteraad op 16 december 2019 en op 20 december 2021, worden opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement. Aanvragen ingediend voor de inwerkingtreding van dit reglement, worden behandeld volgens de dan geldende reglementen.

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 maart 2023.

Artikel 12

Dit belastingreglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 tot 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het lokaal decreet.

Met 19 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 2 onthoudingen (Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant - advies bij ontwerpversie april 2022

MOTIVERING

Feiten en context

- 27 januari 2020: College brengt een gunstig advies uit over de gestelde beleidslijnen in de conceptnota Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant. Er wordt wel voorbehoud geformuleerd betreffende de voorgestelde mogelijkheden in de woongebieden buiten de kernen: de mogelijkheid dient te worden voorzien om in alle kernen bestaande woningen op te delen mits aan bepaalde parameters inzake woonkwaliteit wordt voldaan en mits het landelijk karakter van de dorpen niet in het gedrang komt.

- 1 februari 2021 - 1 mei 2021: Plenaire overlegronde waarbij het 1ste voorontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant voor advies wordt overgemaakt aan de Vlaamse administraties, de gemeenten en steden binnen de provincie.

- 26 april 2021: College adviseert het 1ste voorontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant als volgt: "Het voorontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant wordt globaal ervaren als een ambitieus ruimtelijk verhaal: Meise staat met twee sneltramhalten op haar grondgebied voor grote ruimtelijke uitdagingen. De ruimtelijke basisprincipes en doelstellingen opgenomen in dit voorontwerp worden ondersteund. De selecties en ontwikkelingsperspectieven bieden een goede basis voor de ruimtelijke aanpak op gemeentelijk niveau.

Bijkomend wordt de aandacht gevestigd op de onderstaande elementen:

        Het statuut van de kaarten is niet echt duidelijk. Ze hebben geen titel en geven niet weer waarvoor ze staan. De kaarten bij het thema energie voorzien een potentiële houtverbrander op de plek waar het MOBIpunt Wolvertem voorzien is. Daar is hoegenaamd geen ruimte voor een dergelijke voorziening.

        De kaart met aanduiding van de kernen met een voorzieningennetwerk bevat ter hoogte van Westrode twee circels. Westrode heeft slechts één kern.

        Het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen wordt ondersteund maar niet overal in het landschap. Het behoud van onze open ruimte is minstens even belangrijk. Het Beleidsplan laat hier nog veel kieren open. Grootschalige zonnepaneleninstallaties horen niet thuis op gezonde grond bruikbaar voor de landbouw of de natuur. Dergelijke installaties horen thuis op bestaande structuren.

        In het hele document komt het woord “ontsnippering” voor. Dit is een gemiste kans. Het plan zou moeten opgeladen worden met wat door de Vlaamse Regering beslist is in het kader van het VAPEO (Vlaams Actieplan Ecologische Ontsnippering).

        De noodzakelijke verandering naar een duurzaam omspringen met watervoorraden vraagt een aanvulling met een meer sluitend kader en de opname van resultaatsverbintenissen.

        Een kader met kwaliteitseisen aanreiken waaraan de groenblauwe dooradering moet beantwoorden.

        Het areaal van private tuinen vormt een belangrijk potentieel (meer dan 8 % van de oppervlakte van Vlaanderen) voor de levering van ecosysteemdiensten. Dit areaal wordt in het voorontwerp beleidsplan amper belicht."

- 15 januari 2022 - 16 maart 2022: Plenaire overlegronde waarbij het 2de voorontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant voor advies wordt overgemaakt aan de Vlaamse administraties, de gemeenten en steden binnen de provincie. De adviesvraag handelt hoofdzakelijk over de kernselecties die werden bepaald in het huidig voorontwerp.

- 21 februari 2022: Het college formuleert volgend advies:

"De selectie van de kernen Wolvertem en Meise als hoogdynamische woonkernen wordt gunstig geadviseerd. De selectie van de kernen Oppem, Westrode en Sint-Brixius-Rode als landelijke dorpskernen wordt gunstig geadviseerd. De gestelde ruimtelijke visies in het tweede voorontwerp Beleidsrapport Ruimte Vlaams-Brabant worden ondersteund."

- 11 oktober 2022: goedkeuring van het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant.

- 28 oktober 2022: Het college ontvangt het verzoek tot organisatie van het openbaar onderzoek rond het ontwerp van Provinciaal Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant en het ontwerp van milieueffectenrapport.  Het openbaar onderzoek loopt van 1 december 2022 tot en met 1 maart 2023. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek biedt de deputatie de mogelijkheid om schriftelijk, analoog of digitaal te reageren.

Ten opzichte van het eerste ontwerp, zijn de belangrijkste wijzigingen:
Bijsturing terminologie “hoogdynamische woonkernen” met verduidelijking van de ontwikkelingsperspectieven
De gemeenteraad kan verkavelingen in de binnengebieden van de landelijke dorpskernen niet toestaan door niet-goedkeuring van de wegenis.
De provincie bepleit een verkavelingsstop, maar de regie is in handen van de gemeentebesturen.
De gemeenteraad kan, mits ze een beslissing neemt over de ruimtelijke ordening van de kern, specifieke binnengebieden aanduiden als verdichtingslocaties, maar in combinatie met een beperking erbuiten.
Het subsidiariteitsprincipe wordt als basisprincipe gehanteerd bij de uitvoering.

Ten aanzien van de opmerkingen die Meise eerder formuleerde, vermeldt het document "behandeling adviezen en opmerkingen" het volgende:

Advies Meise bij voorontwerp

Verwerking door provincie

Ervaren als ambitieus ruimtelijk verhaal

positief advies

Onduidelijk statuut kaarten, o.a. potentiële houtverbrander en Westrode is onduidelijk

werden verduidelijkt: kansenkaart, kaart aangepast

Ondersteunen aanwenden hernieuwbare energiebronnen, maar niet overal in het landschap

zullen overal een plaats moeten vinden, maar landschappelijk ingepast, impact inderdaad verschillend

Ontsnippering komt niet voor, Vlaams Actieplan Ecologische Ontsnippering (VAPEO) is niet opgeladen

wel verbinding en samenhang, realisatie groenblauwe dooradering, bescherming en versterking bestaande grote natuurgehelen en vrijwaren landbouwgebied, VAPEO is te gedetailleerd

Noodzakelijke verandering naar duurzaam omspringen met watervoorraden vraagt aanvulling met kader en resultaatverbintenissen

Is geen resultaatsverbintenis
beperkte rol provincie

Kader met kwaliteitseisen voor groenblauwe dooradering aanreiken

Wel overkoepelende doelstellingen, gedetailleerde gebiedsspecifiek, wel ter uitvoering beleidsplan

Areaal private tuinen belangrijk potentiaal voor ecosysteemdiensten, nauwelijks belicht

Erkenning belang, maar cfr subsidiariteitsbeginsel op gemeentelijk niveau, wel campagnes

Volgens artikel 27 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijk beleidsplannen kunnen de gemeenteraden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek een schriftelijk advies bezorgen aan de deputatie.

Juridische gronden

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant verduidelijkt de vernieuwde visie op de toekomstige ontwikkeling van de ruimte in Vlaams-Brabant. Het zal de bestaande nog geldende visie van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant vervangen.

Het geeft de robuuste beleidslijnen voor de langere termijn en is de basis voor provinciale RUP’s, het vormt het kader voor adviezen, ondersteuning en de inzet van provinciale middelen, maar verleent geen directe rechtsgrond voor vergunningen.  Het beleidsplan zegt niet waar wel of niet mag gebouwd worden, het is geen bodembestemmingsplan, maar het vormt de basis voor RUP's die wel de basis vormen voor het afleveren van een vergunning.

Een samenvatting van het ontwerp beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant, van het document met de behandeling van de adviezen en opmerkingen en van het ontwerp milieueffectenrapport is bijgevoegd.  De inhoud is schematisch weergegeven in onderstaande figuur.

Gelet op de inhoud van het ontwerp van beleidsplan, werd aan de Gecoro en milieuadviesraad een advies gevraagd bij het ontwerp. Gecoro en milieuraad verleenden, tijdens een deels gelijktijdige zitting op datum van 23 januari 2023, elk een apart advies.

Het advies van de Gecoro luidt als volgt:

        "Het ontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant wordt globaal als een bemoedigend plan ervaren.

        Al naargelang de selectie van het dorp verschillen de groeimogelijkheden. Dit is op zich een goede insteek als de selectie samengaat met de identiteit van het dorp, de gemeente. Meise wil de landelijkheid van onze dorpen als troef behouden. Er kan verdicht worden maar de identiteit van onze dorpen mag niet verloren gaan.

        De visie op de inrichting van dorpskernen wordt heel positief ervaren: autoluw centrum, groene publieke ruimten gericht op de verblijfsfunctie en toegankelijkheid, aandacht voor een groenblauwe dooradering in zowel de bebouwde als de onbebouwde ruimten. De gecoro hoopt dat de gemeente deze principes nu al zal toepassen bij de nieuwe inrichting van het plein in Wolvertem en Meise.

        Offer het laatste stukje open ruimte tussen Brussel en Antwerpen niet op aan de ontwikkeling van een bedrijventerrein/industriezone te Wolvertem. De kaarten in de beleidsnota vermelden als regionaal economisch knooppunt enkel Londerzeel A12 maar het is onduidelijk of Westrode daar ook deel van uitmaakt. De open ruimte is de grootste troef van Meise en we moeten alles op alles zetten om dit zo in de toekomst te houden.

        Het aanwenden van hernieuwbare energiebronnen wordt ondersteund maar niet overal in het landschap. Het behoud van onze open ruimte is minstens even belangrijk. Het Beleidsplan laat hier nog veel kieren open. Grootschalige zonnepaneleninstallaties horen niet thuis op gezonde grond bruikbaar voor de landbouw of de natuur. Dergelijke installaties kunnen geplaatst worden op bestaande structuren.

        In het hele document hebben we nergens het woord “ontsnippering” tegengekomen. Dit is een gemiste kans."

Het advies van de milieuraad is als volgt:

        "Het provinciaal beleidsplan ruimte Vlaams-Brabant wordt als een goed plan met goede elementen beschouwd. De gemeente wordt gevraagd om er uitvoering aan te geven, om het te vertalen en door te trekken naar het gemeentelijk ruimtelijk beleid."

De provincie wenst de grote ruimtelijke diversiteit te onderkennen en onderscheidt daartoe 8 verschillende deelgebieden of deelruimtes, elk met specifieke uitdagingen en potenties, welke dus een gebiedsgerichte aanpak en samenwerking vergen. De deelruimten hebben geen strikte afbakeningen, ze zijn gebaseerd op specifiek geografische en ruimtelijke kenmerken en gemeenschappelijke ruimtelijke uitdagingen. Ze overlappen dus ook met elkaar en vallen niet steeds samen met gemeentegrenzen.

Meise behoort tot de deelruimte Noordrand (zie figuur).

"Binnen de Noordrand vormt de transformatie van het sterk verstedelijkte gebied ten noorden van Brussel de belangrijkste uitdaging. Het gebied wordt gestructureerd door de Zennevallei en infrastructuurbundels rond Brussel. Specifiek is de ruimtelijke optimalisatie van belangrijke werklocaties én het versterken van de groenblauwe dooradering hier een specifieke uitdaging.
De provincie suggereert aan Vlaanderen om dit gebied aan te duiden als een Vlaams focusgebied voor gebiedsgerichte ontwikkeling voortbouwend op het bestaande Vlaamse initiatief inzake het Territoriaal Ontwikkelingsprogramma voor de Noordrand. "

Deelruimte "Brabantse Kouters" (zie figuur), waartoe Meise niet behoort, beschrijft evenwel uitdagingen die eveneens zeer specifiek zijn voor Meise.

"Deze ruimte is heel divers en wordt gestructureerd door belangrijke aaneengesloten landbouwgebieden, de Dendervallei, de vallei van de Grote Molenbeek en de infrastructuurbundel spoor/E40. Veel kernen zijn goed ontsloten met het openbaar vervoer en hebben de potentie om een belangrijke deel van de demografische groei op te vangen.
Deze groei verzoenen met het versterken van de zachte ruggengraat én het vrijwaren van de aaneengesloten landbouwgebieden staat hier voorop. De woondruk in dit gebied is hoog. Het toch relatief landelijke karakter van de kernen vrijwaren door het selectief inzetten van groei vormt hier een specifieke uitdaging. In de hoog-dynamische corridor langs de E40 zijn wonen, werken, open ruimte en infrastructuren sterk verweven. Het verder op elkaar afstemmen van deze functies is de opgave. Daarbinnen is de inpassing, vernieuwing, opwaardering en optimalisatie van de bestaande economische ruimte een belangrijk onderdeel."

Overwegende dat het verzoenen van de groei (hoge woondruk) met een versterking van de zachte ruggengraat én het vrijwaren van de aaneengesloten landbouwgebieden en het relatief landelijke karakter van de kernen ook voor Meise een uitdaging is, kan de vraag gesteld worden om deze uitdagingen en ontwikkelingen ook op te nemen voor Meise, bijvoorbeeld door Meise zowel tot deelgebied "Brabantse Kouters" als deelgebied "Noordrand" te laten behoren of zelfs te verplaatsen naar deelgebied "Brabantse Kouters".

Dit komt ook tegemoet aan de voornaamste bekommernissen van Gecoro en milieuraad.

Financiële gevolgen

Geen directe financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het ontwerp Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant wordt positief geadviseerd.

De gemeenteraad stelt vast dat de uitdagingen die zijn opgenomen in deelgebied "Brabantse Kouters", met name het verzoenen van de groei met een versterking van de zachte ruggengraat én het vrijwaren van de aaneengesloten landbouwgebieden en het relatief landelijke karakter van de kernen, ook voor Meise een uitdaging betekenen.  De gemeenteraad wenst dat deze uitdagingen en ontwikkelingen ook voor Meise worden opgenomen, bijvoorbeeld door Meise zowel tot deelgebied "Brabantse Kouters" als deelgebied "Noordrand" te laten behoren of door Meise te laten deel uitmaken van deelgebied "Brabantse Kouters".

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt voor 1 maart 2023 per e-mail overgemaakt aan ruimtelijkeplanning@vlaamsbrabant.be.

Met 16 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 5 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper en Erwin De Clerck)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode - 2023149 - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode” werd in 2011 een bestek met nr. 2011106 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

De gemeenteraad keurde in zitting van 13 augustus 2013 het bijzonder bestek goed met een raming der werken van € 61.012,21 excl. btw of € 73.824,77 incl. 21% btw.

Na de goedkeuring door de gemeenteraad werd het dossier integraal overgemaakt aan het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de toekenning van de subsidies voor deze werken.

Op 31 maart 2022 keurde de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Erfgoed de subsidiëring van de werken goed op basis van de raming van 2013. Hierdoor werd voorlopig € 53.690,74, excl. BTW ingeschreven in de begroting van de Vlaamse Gemeenschap.

Gezien de tijdsspanne tussen de opmaak van het oorspronkelijk dossier in de periode 2011 -2013 en de goedkeuring van de subsidieaanvraag in 2022, moet het volledige dossier aangepast worden doordat de wetgeving op overheidsopdrachten inmiddels gewijzigd is en de bepaalde beschreven materialen ook geëvolueerd zijn of niet meer bestaan.

Hierdoor werd door de uitvoerende diensten een nieuw bestek opgemaakt, in samenspraak met de diensten van het Onroerend Erfgoed en zonder het origineel bestek essentieel te wijzigen, met nummer 2023149, evenals een nieuwe raming opgesteld.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 99.044,43 excl. btw of € 119.843,76 incl. 21% btw.

Na gunning der werken zal door het agentschap Onroerend Erfgoed het definitief premiebedrag worden bepaald aan de hand van de inschrijvingsprijzen.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten. Door de vervanging van de huidige verwarmingsinstallatie worden de problemen met de huidige installatie opgelost.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/07200 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 300.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het nieuwe bestek met nr. 2023149 en de aangepaste raming voor de opdracht “Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 98.564,43 excl. btw of € 119.262,96 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Aankoop en levering van graf- en urnenkelders - 1 maart 2023 tot 28 februari 2027 - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

Gemeente Meise treedt op als aankoopcentrale voor OCMW Meise bij de gunning en de uitvoering van de opdracht.

In het kader van de opdracht “Aankoop en levering van graf- en urnenkelders  (1 maart 2023 - 28 februari 2027)” werd een bestek met nr. 2022121 opgesteld door de aankoopdienst van het lokaal bestuur Meise.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Aankoop en levering van grafkelders), raming: € 18.000,00 excl. btw of € 21.780,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Aankoop en levering van urnenkelders), raming: € 29.750,00 excl. btw of € 35.997,50 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 47.750,00 excl. btw of € 57.777,50 incl. 21% btw.

De gemeenteraad verleende in zitting van 19 december 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 9 januari 2023 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:
- Ecobeton water technologies nv/sa, Hasseltsesteenweg 119 te 3800 Sint-Truiden;
- Nauwelaerts bvba, Vaatjesstraat 30A te 2580 Putte;
- Stradus Infra NV, Dellestraat 41 te 3550 Heusden-Zolder;
- Hoolants beton, Holstraat 3-5 te 1831 Diegem;
- Vanden Broucke beton NV, Rue Provinciale 211 te 7760 Escanaffles;
- Abbas Beton, Steenbakkerijstraat 16 te 8450 Bredene;
- CBS Beton NV, Hooiemeersstraat 8 te 8710 Wielsbeke;
- Bouwmaterialen Germain Vinckier NV, Oostendestraat 35 te 8600 Diksmuide.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 31 januari 2023 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 31 mei 2023.

Voor perceel 1 (Aankoop en levering van grafkelders) werden er 2 offertes ontvangen :
- Hoolants beton, Holstraat 3-5 te 1831 Diegem (€ 14.600,00 excl. btw of € 17.666,00 incl. 21% btw);
- CBS Beton NV, Hooiemeersstraat 8 te 8710 Wielsbeke (€ 35.020,00 excl. btw of € 42.374,20 incl. 21% btw);

Voor perceel 2 (Aankoop en levering van urnenkelders) werd er 1 offerte ontvangen:

- Hoolants beton, Holstraat 3-5 te 1831 Diegem (€ 34.825,00 excl. btw of € 42.138,25 incl. 21% btw).

De aankoopdienst van het lokaal bestuur Meise stelde op 1 februari 2023 het verslag van nazicht van de offertes op. Rekening houdende met het voorgaande, zou er gegund kunnen worden:

- voor perceel 1 (Aankoop en levering van grafkelders) aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Hoolants beton, Holstraat 3-5 te 1831 Diegem tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver mits het verkrijgen van een visum.

- voor perceel 2 (Aankoop en levering van urnenkelders) aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Hoolants beton, Holstraat 3-5 te 1831 Diegem tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver mits het verkrijgen van een visum.

De aankoopdienst stelt echter vast dat het budget hierdoor met € 2.026,75 (incl. 21% btw) wordt overschreden op het goedgekeurde ramingsbedrag van € 47.750,00 excl. btw of € 57.777,50 incl. 21% btw.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°a (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de verwerving van leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

De opdracht werd reeds eerder uitgeschreven maar vroegtijdig stopgezet omwille van gebrek aan geïnteresseerden en extreem hoge inschrijvingsprijzen. De inschrijvingsprijzen liggen nu een stuk lager doch net buiten het geraamde bedrag.

De uitvoerende diensten vinden het, in dit geval, toch opportuun om een gunstig advies te verlenen voor de budgetverhoging alsook goedkeuring te verlenen aan het verslag van nazicht opgemaakt door de aankoopdienst/uitvoerende diensten.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in investeringsbudget van 2022, op budgetcode 23000000/09900-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. Door de stijgende grondstofprijzen zijn de prijzen buitensporig gestegen en er kon nog niet eerder bijgestuurd worden. Door de goedkeuring van dit besluit gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

23000000/09900 - Installaties, machines en uitrusting - gemeens chapsgoederen - Investeringsproject

______________

 11.250,00

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 49.425,00 excl. btw of € 59.804,25 incl. 21% btw voor de opdracht “Aankoop en levering van graf- en urnenkelders - 1 maart 2023 tot 28 februari 2027 - wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 23000000/09900-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren. Er is momenteel onvoldoende budget beschikbaar voor deze uitgave in het actuele meerjarenplan. De gemeenteraad gaat er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Definitieve straatnaam - goedkeuring

MOTIVERING

Feiten en context

De noodzaak voor een straatnaam werd vastgesteld door het schepencollege in zitting van 22 augustus 2022 voor de volgende nieuwe weg:

- Verkaveling 807 - zijstraat langs de Groenveldlaan.

De aanleg van deze nieuwe weg is in uitvoering en zal na realisatie worden ingelijfd in het openbaar domein.

Op 23 augustus 2022 werd aan de heemkundige kring Berla gevraagd om een gemotiveerd voorstel te bezorgen voor de nieuwe straatnaam. Het schepencollege aanvaardde de voorlopige straatnaam in zitting van 19 september 2022. De gemeenteraad aanvaardde de voorlopige straatnaam in zitting van 17 oktober 2022.

Juridische gronden

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7 april 1977), gewijzigd bij:
- Het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 1 september 1987.
- Het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 25 februari 1997.
- Het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 17 december 2002 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen of wijzigen van de nieuwe namen aan openbare wegen en pleinen.

Advies/argumentatie

Door de dienst ruimtelijke ordening werd een openbaar onderzoek gehouden van 14 november 2022 tot en met 14 december 2022. Alle betrokken aanwonenden (18+ en alle eigenaars woonachtig in België) werden aangeschreven op 8 november 2022.
De bekendmaking werd voor deze periode ter plaatse uitgehangen alsook geplaatst op de website van de gemeente Meise.


Er werd 1 opmerking ontvangen per e-mail op 29 november 2022:
"Ik zag het plakkaat hangen aan de zijstraat van de Groenveldlaan waarop voorgesteld wordt om de nieuwe verkaveling de Slagmeulderhoek te noemen.
Zou het niet beter met een publieke poll beslist worden met een aantal alternatieven?  De groep die tot deze beslissing kwam viste hoofdzakelijk in het verleden van de wijk.  Het heden of recente verleden heeft ook een waarde voor de bewoners.
Zo woonde hier in d'Hoogvorstlaan tot over een paar jaar Bobbejaan Schoepen.  Die verdient ook wel een naambord hier ergens.  Of momenteel woont hier hoger in de wijk John Terra.  Die zou ook deze straatnaam verdienen.
Bedankt om dit in overweging te nemen en tot een publieke stemming over te gaan."

Evalutatie opmerking:
Volgens artikel 2 §1, §2 en §3 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7 april 1977) geldt het volgende voor het toekennen van de straatnaam:
Artikel 2. (... - ...)
§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.
In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.
Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

§ 3. [De naam van een lid van de koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen. (verv. decr. 1 juli 1987, art. 2, I: 1 september 1987) ]

Volgens het decreet kunnen straatnamen enkel genoemd worden naar overleden personen, in het geval van John Terra is dit niet relevant. Om de straatnaam naar een van deze personen te benoemen, is er onvoldoende motivering wat betreft de geschiedenis of inbreng met de gemeente.
Daar de beide verenigingen zich verdiepen in de geschiedenis van de gemeente Meise en weten wat er leeft in de gemeente, is het aangewezen om het advies van de Heemkundige kring Berla en de Cultuurraad op te volgen.
Er kan niet worden ingegaan op een publieke poll.  De buurtbewoners worden aangeschreven tijdens de bekendmaking en hebben zo de kans om voorstellen te doen.

Er werd op 4 november 2022 advies gevraagd aan de cultuurraad.  Gezien er voor 14 december 2022 geen advies werd gegeven door de Cultuurraad, wordt het als gunstig beschouwd.
Er werd telefonisch meegedeeld geen bezwaar te hebben tegen de straatnaam.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1
Ondervermelde straatnaam wordt definitief aanvaard:
- Slagmeulderhoek (zijstraat langsheen de Groenveldlaan - verkaveling 807)

Artikel 2
Na de definitieve goedkeuring brengt de dienst bevolking de bevoegde instanties van de nieuwe straatnaam op de hoogte en wordt de nieuwe straatnaam (samen met de straatnaam code) toegevoegd aan het bevolkingsregister.

De dienst bevolking geeft na de toekenning van de straatcode de voorgestelde huisnummers door aan de dienst ruimtelijke ordening, die deze samen met de nieuwe straatnaam toevoegt in het CRAB.

Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de persoon die tijdens het openbaar onderzoek tijdig heeft gereageerd.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Samenwerkingsovereenkomst Mobiel Energiehuis

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde op 25 maart 2020 een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams energiehuis 3Wplus goed. Deze overeenkomst liep af eind 2022. In de termijn van 2019 tot 2022 namen er zeven gemeenten deel aan het project: Asse, Meise, Grimbergen, Londerzeel, Zemst, Kampenhout en Kraainem.

Om inwoners te begeleiden en te ontzorgen bij de renovatie van hun woning, stelt 3Wplus renovatiebegeleiders aan. De renovatiecoaches gaan langs bij inwoners van de deelnemende gemeenten die een energieaudit hebben aangevraagd en maken een energetische analyse van de woning. Samen met de klant wordt er dan een stappenplan opgemaakt om de woning energiezuiniger te maken en te bekijken welke premies er van toepassing zijn. Vervolgens maakt de renovatiecoach een auditrapport op met daarin een beknopt overzicht van de huidige en optimale toestand van de woning, een stappenplan met technisch advies, een kostenraming, informatie over premies en leningen en informatie over aannemers waarop men beroep kan doen voor het uitvoeren van de energiebesparende ingrepen. Indien de bewoner één of meerdere ingrepen wenst uit te voeren, begeleidt de renovatiecoach hem bij het zoeken van aannemers en het vergelijken van offertes en bij het aanvragen van de premies na de werken. De renovatiebegeleiding houdt dus een volledige ontzorging voor de klant in.

In de lente en zomer wordt het Mobiel Energiehuis als mobiel loket ingezet. De mobiel houdt in elke deelnemende gemeente stand gedurende twee weken om de inwoners gratis energieadvies te verlenen. Er zijn elke week drie permanentieperiodes waarop de bewoners in de mobiel kunnen langskomen voor gratis onafhankelijk advies. Deze dienst is daardoor heel laagdrempelig. De permanenties worden in de voormiddag, namiddag en/of avond uitgevoerd in functie van de voorkeur van de betrokken gemeente. Het mobiel loket dient daarnaast ook als uithangbord voor de acties die het project omringen zoals het groepsaanbod Energiek Wonen, de renteloze leningen, Warm Nest, wijkrenovatiebegeleiding, gemeentelijke acties, … Op die manier kunnen de bewoners vanuit één plaats geholpen worden bij een brede waaier aan vragen gaande van premies, over technisch advies tot vragen over het energiecontract. In de winter wordt de focus gelegd op het uitvoeren van energieaudits met warmtescans.

In 2021 werden in het kader van het project 167 audits uitgevoerd, verspreid over de verschillende deelnemende gemeenten. In Meise werden in 2020 8 en in 2021 31 audits ( waarvan 23 met warmtescan) uitgevoerd waardoor Meise het grootste aantal audits kent. Er werden in 2020 4 en in 2021 14 renovaties in Meise geregistreerd.

In 2022 werden er 17 audits uitgevoerd (8 zonder warmtescan en 9 met warmtescan); er zijn nog 26 personen op de wachtlijst van het jaar 2022.

Op 5 september 2022 ging het College principieel akkoord met de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams energiehuis 3Wplus voor 3 jaar vanaf 2023. De samenwerkingsovereenkomst zou, nadat deze door Vlaams energiehuis 3wPlus ter beschikking is gesteld, ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad. De samenwerkingsovereenkomst werd intussen ter beschikking gesteld.

Juridische gronden

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Decreet van 8 mei 2009 houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid ("het Energiedecreet").

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 november 2010 houdende algemene bepalingen over het energiebeleid ("het Energiebesluit").

Advies/argumentatie

De voorbije jaren kende deze samenwerking een positief resultaat in Meise: inwoners maakten van de geboden mogelijkheden gebruik.

Door de stijging van de energieprijzen en een groeiend bewustzijn omtrent energiezuinigheid en isolatie stijgt het aantal vragen naar audits, warmtescans en renovatiebegeleiding.

De klimaatactieplannen voorzien 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030. De samenwerking met het Energiehuis 3W Plus kan zeker bijdragen tot het behalen van de doelstellingen van de klimaatactieplannen/het Burgemeesterconvenant.

Financiële gevolgen

Er wordt voor deelname aan het project een gemeentelijke subsidie van 10.500 euro per jaar gevraagd. Deze kost is voorzien op budgetsleutel GE/06000/61500000.

BESLUIT

Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus in kader van het project "Mobiel Energiehuis" van 1 januari 2023 tot 31 december 2025 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur worden gemachtigd de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Raamovereenkomst voor levering van verkeersborden, signalisatie, ... en toebehoren - (27 maart 2023 - 26 maart 2027) - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor levering van verkeersborden, signalisatie, ... en toebehoren (27 maart 2023 - 26 maart 2027)” werd een bestek met nummer 2022124 opgesteld door de aankoopdienst van het lokaal bestuur Meise.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 138.759,50 excl. btw of € 167.899,00 incl. 21% btw.

De opdracht zal worden afgesloten voor een looptijd van 48 maanden.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 215.000,00 niet) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017, en latere wijzigingen betreffende de plaatsing van overheidsopdrachten klassieke sectoren.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder, artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen in het bijzonder, artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Advies/argumentatie

De dienst mobiliteit verleent gunstig advies.

 Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget en exploitatiebudget van 2023, op budgetcodes 23000000/02900-INVESTERING-U en 60100000/02900 en in het budget van de volgende jaren.

De uitgaven zijn voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

23000000/02900 - Installaties, machines en uitrusting - gemeens chapsgoederen - Investeringsproject

______________

 50.000,00

60100000/02900 - Aankoop materialen

______________

 22.770,63

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nummer 2022124 en de raming voor de opdracht “raamovereenkomst voor de levering van verkeersborden, signalisatie, ... en toebehoren (27 maart 2023 - 26 maart 2027)”, opgesteld door de aankoopdienst van het lokaal bestuur Meise, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor de aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 138.759,50 excl. btw of € 167.899,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget en exploitatiebudget van 2023, op budgetcodes 23000000/02900-INVESTERING-U en 60100000/02900 en in het budget van de volgende jaren.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Raamovereenkomst voor sanitair en verwarmingsmateriaal - 2023143 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Raamovereenkomst voor sanitair en verwarmingsmateriaal” werd een bestek met nr. 2023143 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 49.586,77 excl. btw of € 59.999,99 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet) en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten om een nieuw raamcontract af te sluiten voor levering van sanitair en verwarmingsmateriaal.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023 en volgende jaren, op budgetcode 61030000/01191.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

61030000/01191

/

 129.703,24

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023143 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor sanitair en verwarmingsmateriaal”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 49.586,77 excl. btw of € 59.999,99 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

Gemeente Meise wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van OCMW Meise bij de gunning van de opdracht op te treden.

In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2023, op budgetcode 61030000/01191.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Wegherstel 2023 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Wegherstel 2023” werd een bestek met nr. 2023144 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

Volgende werken zijn opgenomen in dit bestek:

- verwijderen van een wegversmalling op de Kardinaal Sterckxlaan

- aanbrengen van een éénlaagse bestrijking met enkele begrinding in de Patatestraat, Neromstraat en Slozenstraat

- vervangen van een stuk wegdek in betonstraatstenen door asfalt in de Jan Hammeneckerstraat

- vervangen van een toplaag in asfalt in de Jan Hammeneckerstraat en Westrodestraat

- vervangen van de asfaltverharding langs het fietswegje tussen de Kapellelaan en Kapitellaan.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 261.498,94 excl. btw of € 316.413,72 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw overschrijdt de drempel van € 750.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de Uitvoerende diensten voor het uitvoeren van deze werken omdat deze prioritair staan in de wegeninventaris of reeds werden beslist in kader van de verkeersveiligheid.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

 

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22400000/02000 - Wegen - Wegen, voet- en fietspaden : buitengewoon onderhoud (& trage wegen) - Actie: Investeren in verkeersveiligheid van de weginfrastructuur in samenwerking met de betrokken partners

3-3-7

€200.000,00 in 2023

€229.000,00 overdracht 2022

-€95.000,00 meerkost 2022

€334.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023144 en de raming voor de opdracht “Wegherstel 2023”, opgesteld door de Uitvoerende Diensten, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 261.498,94 excl. btw of € 316.413,72 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22400000/02000-IP 3-3-2 (actieplan 3-3) (actie 3-3-7).

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Wijziging aan het reglement inschrijvingen De Spin

MOTIVERING

Feiten en context

Omdat een speelpleinwerking een dynamische organisatie is, blijkt een aanpassing van het inschrijvingsreglement noodzakelijk.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40, paragraaf 3.

Reglement inschrijvingen De Spin, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 21 oktober 2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29 april 2020.

Collegebesluit van 24 oktober 2022 betreffende 'Sluitingsdagen De Spin 2023'.

Collegebesluit van 21 november 2022 betreffende 'Wijziging reglement inschrijvingen De Spin'.

Advies/argumentatie

Onderstaande aanpassingen aan het reglement inschrijvingen De Spin worden voorgesteld:

- De openingsdagen van het speelplein worden jaarlijks vastgelegd door het college. Voor 2023 werden de dagen reeds vastgelegd in de beslissing van het college van 24 oktober 2022. Voor 2024 zal er, na evaluatie, bekeken worden of er werd voldaan aan de opvangnoden.

- Er dient een tariefaanpassing te komen voor de daginschrijving van kinderen die van buiten de gemeente komen.

- Terugstorten van het volledige bedrag kan enkel bij het overmaken van een ziektebriefje of bij annulatie ten laatste drie weken voor de vakantieperiode.

- Vanaf heden wordt er gestreefd naar de aanstelling van een team van 8 animatoren per periode. Indien nodig kunnen er 10 animatoren worden aangenomen indien de groepsverdeling dit vereist.

- De beperking in de aanstelling van de animatoren heeft als gevolg dat het maximum aantal kinderen per periode wordt vastgelegd op maximum 120 deelnemers. In het verleden werden de inschrijvingen beperkt tot 150 deelnemers/periode.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Artikel 3 van het reglement Inschrijvingen De Spin wordt als volgt gewijzigd:

Bestaande tekst

Gewijzigde tekst

Elke vakantie is er speelpleinwerking, met uitzondering van de officiële feestdagen. Op de herfst- en de krokusvakantie na worden alle vakanties opgedeeld in vakantieperiodes van 2 weken.

 

 


In de onlineshop worden de vakanties per 2 weken weergegeven als activiteit.

Binnen elke periode kan je per dag inschrijven. De data staan duidelijk vermeld als ook de eventuele feestdagen.

De inschrijvingen worden 3 weken voor elke vakantieperiode (van 2 weken) afgesloten.

Elke vakantie is er speelpleinwerking, met uitzondering van de officiële feestdagen. Op de herfst- en de krokusvakantie na worden alle vakanties opgedeeld in vakantieperiodes van 2 weken.

Het College van Burgemeester en Schepenen legt jaarlijks vast wanneer er speelpleinwerking wordt aangeboden in het komende jaar.

In de onlineshop worden de vakanties per 2 weken weergegeven als activiteit.

Binnen elke periode kan je per dag inschrijven. De data staan duidelijk vermeld als ook de eventuele feestdagen.

De inschrijvingen worden 3 weken voor elke vakantieperiode (van 2 weken) afgesloten.

Er wordt gestreefd naar een team van 8 animatoren. Indien nodig, volgens de verdeling van de groepen, kunnen er 10 animatoren worden aangenomen. Het maximum aantal kinderen per periode wordt vastgelegd op maximum 120 deelnemers.

Er zijn 2 tarieven van toepassing.

 

Het tarief voor inwoners van de gemeente Meise bedraagt € 5,00/dag.

Het tarief voor niet-inwoners van de gemeente Meise bedraagt € 7,00/dag

Er zijn 2 tarieven van toepassing.

Vanaf 2023 zijn er 2 tarieven van toepassing:

Het tarief voor inwoners van de gemeente Meise bedraagt € 5,00/kind/dag

Het tarief voor niet-inwoners van de gemeente Meise bedraagt € 7,00/dag.

Het tarief voor niet-inwoners van de gemeente Meise bedraagt 10,00/kind/dag.

Het dagtarief voor de speelpleinwerking kan door het College van Burgemeester en Schepenen jaarlijks aangepast worden. Indien er geen aanpassing wordt vastgesteld, blijft het huidige tarief van toepassing.

De betaling gebeurt onmiddellijk bij de inschrijving. Dit verloopt via de webshop. U dient dus uw bankkaart/bankkaartlezer, QR-codescanner of bankcontactapp bij de hand te houden wanneer u inschrijft.

 

 

 

Mensen die nog openstaande facturen hebben kunnen niet ingeschreven worden.

De betaling gebeurt onmiddellijk bij de inschrijving. Dit verloopt via de webshop. U dient dus uw bankkaart/bankkaartlezer, QR-codescanner of bankcontactapp bij de hand te houden wanneer u inschrijft.

Mensen die geen internetverbinding hebben kunnen inschrijven op de jeugddienst en krijgen een factuur mee die 3 weken voor de start van elke periode dient betaald te worden.

Mensen die nog openstaande facturen hebben kunnen niet ingeschreven worden.

Annulaties dienen per mail doorgegeven te worden aan jeugd@meise.be.

Terugstorten van het volledige bedrag kan enkel bij overmaken van een ziektebriefje of bij annulatie ten laatste drie weken voor de vakantieperiode.

Tussen drie weken en vijf dagen voor de vakantieperiode wordt 50% annulatiekosten aangerekend.

Binnen de vijf dagen voor de vakantieperiode kan u enkel annuleren dmv een doktersattest.

Alle annulaties worden gecontroleerd en doorgegeven aan de financiële dienst met de vraag tot terugbetaling.

Door inschrijving op speelplein De Spin verklaart u zich akkoord met het geldend huishoudelijk reglement en het reglement van inschrijving.

Annulaties dienen per mail doorgegeven te worden aan jeugd@meise.be.

Terugstorten van het volledige bedrag kan enkel bij overmaken van een ziektebriefje of bij annulatie ten laatste drie weken voor de vakantieperiode.

Tussen drie weken en vijf dagen voor de vakantieperiode wordt 50% annulatiekosten aangerekend.

Binnen de vijf dagen voor de vakantieperiode kan u enkel annuleren dmv een doktersattest.

Alle annulaties worden gecontroleerd en doorgegeven aan de financiële dienst met de vraag tot terugbetaling.

Door inschrijving op speelplein De Spin verklaart u zich akkoord met het geldend Huishoudelijk Reglement en het Reglement Inschrijvingen De Spin.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt en gaat in voege overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur.
Het wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.

Met 14 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 4 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Thomas Goethals en Erwin De Clerck), 3 onthoudingen (Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Wijziging aan het huishoudelijk reglement De Spin

MOTIVERING

Feiten en context

Omdat een speelpleinwerking een dynamische organisatie is, blijkt een aanpassing van het inschrijvingsreglement noodzakelijk. Dit brengt met zich mee dat er ook enkele aanpassingen dienen te gebeuren aan het huishoudelijk reglement voor de speelpleinwerking.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40, paragraaf 3.

Reglement inschrijvingen De Spin, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 21 oktober 2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29 april 2020.

Huishoudelijk Reglement voor de speelpleinwerking vastgesteld in gemeenteraadszitting van 19 oktober 2020, gewijzigd in gemeenteraadszitting van 20 december 2021, gepubliceerd op website op 24 december 2021.

Collegebesluit van 24 oktober 2022 betreffende Sluitingsdagen De Spin 2023.

Collegebesluit van 21 november 2022 betreffende Wijziging reglement inschrijvingen De Spin.

Advies/argumentatie

Omdat het inschrijvingsreglement aangepast werd, is een aanpassing van het huishoudelijk reglement noodzakelijk:

- De openingsdagen van het speelplein worden jaarlijks vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen. Voor 2023 werden de dagen reeds vastgelegd. Voor 2024 zal er, na evaluatie, bekeken worden of er werd voldaan aan de vraag naar opvang.

- Het agentschap opgroeien schuift 1 begeleider voor 14 kinderen naar voor als minimum. Uit de speelpleinenquête van VDS halen we dat een speelpleinwerking gemiddeld 1 animator voor 8,8 kinderen voorop stelt, het effectieve gemiddelde ligt rond 1 animator per 8 kinderen.
Voor speelpleinwerking De Spin stellen we het volgende voorop:
 - In de leeftijdscategorie 2,5 tot 4 jaar en 9 tot 12 jaar: max 9 kinderen/animator.
 - In de leeftijdscategorie 4 tot 6 jaar en 6 tot 9 jaar: max. 12 kinderen/animator.
Het maximum aantal kinderen per periode stellen we vast op 120 deelnemers.

- Vanuit de praktische overwegingen werden nog een aantal artikels aangepast aan het huidige beleid op het speelplein.

- De verwijzing naar COVID19 mag worden verwijderd, de financieel directeur gaf hiertoe positief advies.

Deze maatregelen passen in het kader van de besparingen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Artikelen 1, 2, 3, 4.3, 4.5 en 5 van het huishoudelijk reglement De Spin worden als volgt gewijzigd: 

Bestaande tekst

Gewijzigde tekst

Artikel 1

Het speelplein wordt ingericht tijdens krokus-, paas-, zomer-, herfst- en kerstvakantie met uitzondering van weekends en feestdagen en dit van 7.30 tot 18 uur.

De sluitingsperiodes worden vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

 

Artikel 1

De openingsdagen van het speelplein worden jaarlijks vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen. Elke dag zal het speelplein open zijn van 7u30 tot 18u00.ingericht tijdens krokus-, paas- en zomervakantie-, herfst- en kerstvakantie met uitzondering van weekends en feestdagen en dit van 7.30 tot 18 uur.

De sluitingsperiodes worden vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 2

Kinderen moeten op voorhand ingeschreven worden (zie Reglement Inschrijvingen). Inschrijven kan zolang:

        er voldoende begeleiding kan voorzien worden.

        de maximum capaciteit van 149 kinderen niet bereikt is.

Artikel 2

Kinderen moeten op voorhand ingeschreven worden (zie Reglement Inschrijvingen). Inschrijven kan zolang:

er voldoende begeleiding kan voorzien worden.

de maximum capaciteit van 149 120 kinderen niet bereikt is.

Artikel 3

Bananen en Mango’s komen erbij indien er veel inschrijvingen zijn bij de krieken en druiven.

In de leeftijdscategorie 2,5 tot 4 jaar en 9 tot 12 jaar zullen er maximum 9 kinderen toegelaten worden per animator. In de leeftijdscategorie 4 tot 6 jaar en 6 tot 9 jaar zullen er maximum 12 kinderen toegelaten worden per animator.

Artikel 3

In de leeftijdscategorie 2,5 tot 4 jaar en 9 tot 12 jaar zullen er maximum 9 kinderen toegelaten worden per animator. In de leeftijdscategorie 4 tot 6 jaar en 6 tot 9 jaar zullen er maximum 12 kinderen toegelaten worden per animator.

Artikel 4.3

We streven ernaar dat het aanbod van de activiteiten of spelmateriaal zo gevarieerd mogelijk is. De animatoren volgen hiertoe de cursus ‘Animator in het jeugdwerk’ en worden jaarlijks bijgeschoold op de ‘Dag van de animator’. Op maandag, dinsdag en woensdag wordt een gesloten spelaanbod georganiseerd. Hierbij zullen kinderen in leeftijdsgroepen verplicht deelnemen. Op donderdag en vrijdag zullen kinderen in een openspelaanbod kunnen kiezen met welke activiteit ze willen meedoen.

 

Artikel 4.3

We streven ernaar dat het aanbod van de activiteiten of spelmateriaal zo gevarieerd mogelijk is. De animatoren volgen hiertoe de cursus ‘Animator in het jeugdwerk’ en worden jaarlijks bijgeschoold op de ‘Dag van de animator’. In de kleine vakanties wordt op maandag, dinsdag en woensdag een gesloten spelaanbod georganiseerd. Hierbij zullen kinderen in leeftijdsgroepen verplicht deelnemen. Op donderdag en vrijdag zullen kinderen in een openspelaanbod kunnen kiezen met welke activiteit ze willen meedoen. In de zomervakantie zal er elke morgen een gesloten spelaanbod zijn en elke namiddag een openspelaanbod.

Artikel 4.5

Indien de ouder hieraan geen gevolg geeft, zullen we de speelpleinwerking voor dat kind met onmiddellijke ingang beëindigen.

Artikel 4.5

Indien de ouder hieraan geen gevolg geeft, zullen we de speelpleinwerking voor dat kind met onmiddellijke ingang beëindigen. Het kind kan dan in de eerst volgende vakantieperiode niet meer terecht op het speelplein De Spin.

Artikel 5

Bij ziekte, brand of ongeval van een kind, moet de hoofdanimator onmiddellijk de nodige maatregelen treffen, zoals:

        verwittigen hulpdiensten/arts

        verwittigen dienst Jeugd of gemeentebestuur

        verwittigen ouders

        opmaken ongevalaangifte

Indien een kind ernstige verwondingen oploopt, zal steeds toestemming van de ouders gevraagd worden om het kind met een ziekenwagen af te voeren naar een ziekenhuis.

Er is geen medicatie aanwezig op het speelplein. Medicatie wordt enkel gegeven mits schriftelijke toestemming en op instructie van een arts.

EHBO-kisten, aangevuld volgens de normen voorgeschreven door Het Rode Kruis en alle wettelijke normen, zijn aanwezig op het speelplein. Er wordt een EHBO-stappenplan onder de vorm van ‘Eerste hulp voor jeugdbegeleiders’ toegevoegd. Dit boekje wordt toegelicht in de opleiding ‘Basiscursus: Eerste hulp’ van het Rode kruis. Van alle animatoren wordt verwacht dat ze dit stappenplan, indien nodig, kunnen toepassen. Elk jaar zal een opfrissing van deze technieken plaats vinden op ‘De dag van de animator’.

Artikel 5

Bij inschrijving wordt per kind de medische fiche op eer en geweten ingevuld.

Bij ziekte, brand of ongeval van een kind, moet de hoofdanimator onmiddellijk de nodige maatregelen treffen, zoals:

        verwittigen hulpdiensten/arts

        verwittigen dienst Jeugd of gemeentebestuur

        verwittigen ouders

        opmaken ongevalaangifte

Indien een kind ernstige verwondingen oploopt, zal steeds toestemming van de ouders gevraagd worden om het kind met een ziekenwagen af te voeren naar een ziekenhuis.

Indien de verwondingen ernstig of levensbedreigend zijn, zal in de eerste plaats de ziekenwagen gebeld worden, nadien meteen de ouders.

Er is geen medicatie aanwezig op het speelplein. Medicatie wordt enkel gegeven mits schriftelijke toestemming en op instructie van een arts.

EHBO-kisten, aangevuld volgens de normen voorgeschreven door Het Rode Kruis en alle wettelijke normen, zijn aanwezig op het speelplein. Er wordt een EHBO-stappenplan onder de vorm van ‘Eerste hulp voor jeugdbegeleiders’ toegevoegd. Dit boekje wordt toegelicht in de opleiding ‘Basiscursus: Eerste hulp’ van het Rode kruis. Van alle animatoren wordt verwacht dat ze dit stappenplan, indien nodig, kunnen toepassen. Elk jaar zal een opfrissing van deze technieken plaats vinden op ‘De dag van de animator’. Het verbruikte materiaal dient genoteerd te worden in het logboek zodat de EHBO up-to-date blijft.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt en gaat in voege overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur.
Het wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.

Met 16 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 2 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans en Roel Anciaux), 3 onthoudingen (Thomas Goethals, Erwin De Clerck en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Werkingstoelage sportraad 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks wordt een toelage toegekend aan de gemeentelijke sportraad Meise om haar werking te ondersteunen.

Juridische gronden

Het huishoudelijk reglement van de sportraad, meer bepaald artikel 14, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 17 februari 2020 en gepubliceerd op de website op 25 februari 2020.

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De gemeentelijke sportraad Meise onderneemt in 2023 onderstaande acties:

- organisatie van verschillende vergaderingen van de raad van beheer  in het voorjaar en een algemene vergadering in december.
- formulering van diverse adviezen aan het lokaal bestuur over thema's die sportverenigingen  aanbelangen.
- samenwerking met de sportdienst voor de organisatie van de kampioenenviering en de recreatlon.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Beleidsitem

Beschikbaar budget

AR 64900000 - Impuls- en subsidies aan verenigingen.

BC 07400 - sportsector- en verenigingsondersteuning.

   45.250,02

BESLUIT

Artikel 1

De gemeentelijke sportraad een toelage van € 1000 toe te kennen.

Artikel 2

De sportraad dient een aanvraagformulier tot uitkering van de toelage in te vullen volgens opgelegd model.

Artikel 3

De financiële dienst wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Seniorenraad: toelage 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks wordt een toelage toegekend aan de gemeentelijke seniorenraad Meise om haar werking te ondersteunen.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De gemeentelijke seniorenraad Meise onderneemt in 2023 onderstaande acties:

- organisatie van verschillende algemene vergaderingen in januari, maart en nog later te bepalen data in het najaar van 2023;

- formulering van diverse adviezen aan het lokaal bestuur over thema's die ouderen aanbelangen;

- samenwerking met De Muze van Meise voor de organisatie van de seniorenvoorstellingen in GC De Muze van Meise;

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het budget 2023

Budgetsleutel

Beleidsitem

Beschikbaar budget

AR 64910000 - toegestane werkingssubsidies

BC 09590 - overige verrichtingen betreffende ouderen

€ 2150,00

BESLUIT

Artikel 1

De gemeentelijke seniorenraad Meise ontvangt in 2023 een toelage van € 1 000,00.

Artikel 2

De financiële dienst wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Wijziging aan het projectreglement Zuiden van de GROS

MOTIVERING

Feiten en context

In 2022 ontving de GROS van de projectindieners de feedback dat de "eigen inbreng" bij het indienen van een project niet echt duidelijk omschreven was in het reglement Zuiden. Het bestuur van de GROS heeft "eigen inbreng" verduidelijkt.

Als een eerste artikel werd ook de doelstelling van de GROS toegevoegd . Tevens is geopteerd om het financieel verslag extra te laten vermelden in het reglement.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 40, paragraaf 3.

Projectreglement Zuiden 2020 GROS, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 18 mei 2020, gepubliceerd op de website van 27 mei 2020.

Advies/argumentatie

De algemene vergadering van de GROS heeft op donderdag 22 december 2022 de wijzigingen van het projectreglement Zuiden vastgesteld.  De leden van de algemene vergadering gaven positief advies. De projectindieners waren zeer tevreden over de noodzakelijke verduidelijking van de "eigen inbreng" bij het indienen van een project.

De leden van de algemene vergadering zijn akkoord met de toevoeging van de doelstelling van de GROS en het financieel verslag van het project aan het reglement. Het financieel verslag is nodig om alles grondig en overzichtelijk in kaart te brengen.

Door de toevoeging van een artikel 1 die de doelstelling omschrijft, diende de nummering van de andere artikels verder aangepast te worden. Het financieel evaluatieverslag is een nieuw artikel.

Aangepast reglement

Bestaand reglement

Artikel 1: Doelstelling

/

Artikel 2

Artikel 1

Artikel 3

Artikel 2

Artikel 4

Artikel 3

Artikel 5

Artikel 4

Artikel 6

Artikel 5

Artikel 7: Financieel evaluatieverslag

/

 

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

 Artikel 1

Artikelen 1, 2 en 7 van het reglement Projectreglement Zuiden worden als volgt gewijzigd: 

Bestaande tekst

Gewijzigde tekst

 

Artikel 1:   Doelstelling

Met dit reglement wil het gemeentebestuur van Meise, via de GROS-Meise, projecten in het Zuiden mede-financieren, die worden opgezet en/of ondersteund door verenigingen die actief zijn in Meise.

 

Artikel 1

Steun kan slechts verleend worden op aanvraag van een vereniging met werking in Meise.

De vereniging heeft minstens de vorm van een feitelijke vereniging en beschikt over statuten en een bankrekening op naam van de vereniging.

Project(en) ingediend door privépersonen komen niet in aanmerking voor een toelage.

De vereniging is actief lid van GROS-Meise. Dit betekent onder meer: bijwonen van de algemene vergaderingen, deelnemen aan de jaarlijkse projectendag, zich engageren in eigen bewustwordings-acties in Meise (spreekbeurt, artikel, benefiet, bijeenkomst, enz.).

De toegekende toelage mag niet meer bedragen dan de begroting van het project.

Het aantal toegelaten projecten - met een maximum van 3 projecten per vereniging - is rechtstreeks afhankelijk van de door de vereniging zelf ingezamelde en werkelijk naar het Zuiden doorgestorte bedragen. Alleen inkomsten door acties en/of giften vanuit Meise komen hiervoor in aanmerking. Per schijf van 3.000 EUR doorgestorte bedragen, kan een volgend project ingediend worden.

Om kleinere verenigingen extra te stimuleren wordt de toelage voor het 1ste project berekend met een coëfficiënt van 110%, het 2de met 100%, het 3de met 90%.

Bij de eerste projectaanvraag van een vereniging moet geen eigen inbreng verantwoord worden.

Er geldt een tijdelijke uitzondering op het maximaal aantal van 3 projecten: recent goedgekeurde projecten, die deel uitmaken van een meerjarenplan, kunnen in 2020 en 2021, mits goedkeuring door de algemene vergadering, boven het maximum van 3 projecten toegelaten worden.

Het gebruik van de gemeentelijke toelage dient zowel inhoudelijk als financieel te worden verantwoord, om “zodoende op grond van cijfers en mogelijke facturen aan te tonen op welke manier de ontvangen subsidies besteed werden”. Dit verslag volgt uiterlijk één (1) jaar na het ontvangen van de toelage. Indien blijkt dat de subsidie niet voor het bedoelde project werd besteed, dient de toelage binnen de 3 maanden te worden terugbetaald.

Eventuele uitzonderingen op bovenstaande voorwaarden worden tijdens een algemene vergadering besproken.

 

 

 

 

 

Artikel 2

Steun kan slechts verleend worden op aanvraag van een vereniging met werking in Meise.

De vereniging heeft minstens de vorm van een feitelijke vereniging en beschikt over statuten en een bankrekening op naam van de vereniging.

Project(en) ingediend door privépersonen komen niet in aanmerking voor een toelage.

De vereniging is actief lid van GROS-Meise. Dit betekent onder meer: bijwonen van de algemene vergaderingen, deelnemen aan de jaarlijkse projectendag, zich engageren in eigen bewustwordings-acties in Meise (spreekbeurt, artikel, benefiet, bijeenkomst, enz.).

De toegekende toelage mag niet meer bedragen dan de begroting van het project.

Het aantal toegelaten projecten - met een maximum van 3 projecten per vereniging - is rechtstreeks afhankelijk van de door de vereniging zelf ingezamelde en werkelijk naar het Zuiden doorgestorte bedragen. Alleen inkomsten door acties en/of giften vanuit Meise komen hiervoor in aanmerking. Per schijf van 3.000 EUR doorgestorte bedragen, kan een volgend project ingediend worden.

Om kleinere verenigingen extra te stimuleren wordt de toelage voor het 1ste project berekend met een coëfficiënt van 110%, het 2de met 100%, het 3de met 90%.

Bij de eerste projectaanvraag van een vereniging moet geen eigen inbreng verantwoord worden.

Er geldt een tijdelijke uitzondering op het maximaal aantal van 3 projecten: recent goedgekeurde projecten, die deel uitmaken van een meerjarenplan, kunnen in 2020 en 2021, mits goedkeuring door de algemene vergadering, boven het maximum van 3 projecten toegelaten worden.

Het gebruik van de gemeentelijke toelage dient zowel inhoudelijk als financieel te worden verantwoord, om “zodoende op grond van cijfers en mogelijke facturen aan te tonen op welke manier de ontvangen subsidies besteed werden”. Dit verslag volgt uiterlijk één (1) jaar na het ontvangen van de toelage. Indien blijkt dat de subsidie niet voor het bedoelde project werd besteed, dient de toelage binnen de 3 maanden te worden terugbetaald.

Eventuele uitzonderingen op bovenstaande voorwaarden worden tijdens een algemene vergadering besproken.

2.1  De aanvrager

        Een project komt slechts in aanmerking voor steun als de aanvraag gebeurt door een vereniging met werking in Meise.

        De vereniging heeft minstens de vorm van een feitelijke vereniging en beschikt over statuten en een bankrekening op naam van de vereniging. Project(en) ingediend door privépersonen komen dus niet in aanmerking voor een toelage.

        De vereniging is actief lid van GROS-Meise. Dit betekent onder meer: bijwonen van de algemene vergaderingen, deelnemen aan de jaarlijkse projectendag, zich engageren in eigen bewustwordings-acties in Meise (spreekbeurt, artikel, benefiet, bijeenkomst, enz.).

2.2  Aantal projecten en ‘eigen inbreng’

        Het aantal toegelaten projecten - met een maximum van 3 projecten per vereniging - is rechtstreeks afhankelijk van de ‘eigen inbreng’ door de vereniging.

        ‘Eigen inbreng’ betekent: de door de vereniging zelf ingezamelde en werkelijk naar het Zuiden doorgestorte bedragen. Alleen inkomsten door acties en/of giften vanuit Meise komen hiervoor in aanmerking.

        Voor een eerste project dient de ‘eigen inbreng’ minimaal 1.000 € te bedragen.

        Een eerste project is het eerste jaar vrijgesteld van de verplichting van ‘eigen inbreng’.

        Per extra schijf van 3.000 € ‘eigen inbreng’, kan een tweede of derde project ingediend worden.

2.3  Toelage

        De toegekende toelage mag niet meer bedragen dan de begroting van het project.

        Om kleinere verenigingen extra te stimuleren wordt de toelage voor het 1ste project berekend met een coëfficiënt van 110%, het 2de met 100%, het 3de met 90%.

        Het gebruik van de gemeentelijke toelage dient zowel inhoudelijk als financieel te worden verantwoord, om “zodoende op grond van cijfers en mogelijke facturen aan te tonen op welke manier de ontvangen subsidies besteed werden”. Dit verslag volgt uiterlijk één (1) jaar na het ontvangen van de toelage. Indien blijkt dat de subsidie niet voor het bedoelde project werd besteed, dient de toelage binnen de 3 maanden te worden terugbetaald.

2.4  Uitzonderingen

Eventuele uitzonderingen op bovenstaande voorwaarden kunnen schriftelijk (email e.a.) worden aangevraagd bij de Raad van Bestuur; die haar advies ter bespreking en goedkeuring voorlegt op de eerstvolgende Algemene Vergadering.

 

 

Artikel 7:   Financieel evaluatieverslag

Eén jaar na de toekenning van een toelage aan een project dient de projectindiener een evaluatierapport in te dienen als verantwoording van de besteding van het toegekende bedrag en een verslag van de genomen initiatieven op vlak van fondsenwerving/informatie in Meise. Dit moet gebeuren met het formulier “financieel verslag” dat hiervoor beschikbaar is. Dat formulier dient voor 30 juni, per email, bezorgd te worden aan het GROS-secretariaat (gros@meise.be) en aan de bestuurder verantwoordelijk voor de projecten in het Zuiden.

 

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur.
Het wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking op 1 maart 2023.

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Rapportering meldingen gemeente 2022

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Eenmalige subsidie scholen Meise ter compensatie van de afschaffing van het busvervoer

MOTIVERING

Feiten en context

Op 20 juni 2022 besloot de gemeenteraad het busvervoer af te schaffen vanaf 1 januari 2023. Er werden enkele potentiële compensatiemaatregelen besproken die niet limitatief opgesomd werden. Eén van deze maatregelen was een éénmalige bijkomende subsidie van €5.000 per school.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41.

Het decreet betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau van 30 november 2007 en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 5 en 6.

Het huishoudelijk reglement op het schoolbusvervoer zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 18 november 2019.

Advies/argumentatie

Gunstig advies om een eenmalige subsidie effectief toe te kennen aan de 7 onderwijsinstellingen op het grondgebied van Meise:

- Gemeentelijke Basisschool Wolvertem Fusieschool

- Gemeentelijke Basisschool Meise De Leertuin

- Gemeentelijke Basisschool Westrode Klim Op

- Gemeentelijke Basisschool Sint-Brixius-Rode Rode

- Go! De Zonnebloem Wolvertem

- Sinte-Maartenschool Meise

- 't Schooltje van Oppem.

Financiële gevolgen

Het toekennen van 7 éénmalige subsidies van €5.000 per school heeft een totale budgettaire impact van €35.000. Dit budget werd niet voorzien in het actuele meerjarenplan.

Door de goedkeuring van dit punt gaat de gemeenteraad er expliciet mee akkoord het budget bij te schrijven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/08000/64900000

(onderwijs - toegestane werkingsmiddelen)

 

€0,00

BESLUIT

Artikel 1

Er wordt conform de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2022 besloten een éénmalige subsidie van €5.000 per onderwijsinstelling op het grondgebied van Meise toe te kennen voor de aankoop van didactisch materiaal volgens de noden van de school. De onderwijsinstellingen worden hieronder limitatief opgesomd:

- Gemeentelijke Basisschool Wolvertem Fusieschool

- Gemeentelijke Basisschool Meise De Leertuin

- Gemeentelijke Basisschool Westrode Klim Op

- Gemeentelijke Basisschool Sint-Brixius-Rode Rode

- Go! De Zonnebloem Wolvertem

- Sinte-Maartenschool Meise

- 't Schooltje van Oppem.

Artikel 2

De dienst onderwijs wordt verzocht alle nodige betalingsmodaliteiten te verzamelen en aan de dienst financiën te bezorgen.

Met 14 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere), 2 stemmen tegen (Erwin De Clerck en Karine Métens), 5 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Steun aan Consortium 12-12 voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Op 6 februari is voor tienduizenden inwoners uit de regio van Zuid-Oost Turkije en het Noorden van Syrië de klok letterlijk blijven stilstaan.

Twee aardbevingen met een fenomenale kracht van 7,8 en 7,5 op de schaal van Richter en honderden naschokken vernietigden over een afstand van +/- 200 km woongelegenheden en infrastructuur. Wat nog overeind stond was zwaar beschadigd en veelal onbruikbaar. Het epicentrum van de bevingen lag bij de stad Gaziantep in Turkije. Hele steden zijn grotendeels vernield of hebben letterlijk opgehouden te bestaan. Dat is het geval in Iskenderun en Hatay (het historische Antiochië) in Turkije, maar ook in Noord-Syrië in Idlib en tot in Aleppo waar nog steeds een niets ontziende burgeroorlog woedt.

Een regio ongeveer zo groot als België en Nederland samen werd in luttele uren herleid tot een puinhoop met duizenden bedolven slachtoffers en zwaar getraumatiseerde overlevenden. De dodentol staat momenteel op meer van 50.000 en de VN waarschuwt dat daar nog vele duizenden kunnen bijkomen eens de zoek- en opruimingswerken beter kunnen worden gecoördineerd en ook meer afgelegen gebieden kunnen worden doorzocht.


© US Geological Survey  

Onze gemeente telt een aantal gezinnen van Turkse of Syrische afkomst. Sommige daarvan hebben familie in de getroffen regio en helaas ook familieleden onder de slachtoffers. Wij bieden hen ons oprecht medeleven aan, ook al omdat reizen naar de getroffen regio verre van  evident is. Afscheid nemen wordt in deze omstandigheden vrijwel onmogelijk.

Wij kunnen niet onverschillig blijven bij zoveel menselijk leed. Wat we kunnen doen, is middelen ter beschikking stellen om eerste hulp te bieden aan de overlevenden. Onze regering stelde daarom reeds een volledig uitgerust hypermodern veldhospitaal met dokters, verpleegkundigen en logistieke ondersteuning ter beschikking.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad verklaart zich solidair met de slachtoffers van de rampen in Turkije en Syrië en stelt daartoe een substantiële financiële bijdrage van 2.500 Euro ter beschikking van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12 waarin 7 NGO’s (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, het Rode Kruis, Plan International België en UNICEF België) de handen in mekaar slaan om dringende bijstand op het terrein te leveren aan de overlevenden van deze humanitaire ramp van ongeziene proporties.

Artikel 2

Het gemeentebestuur zal via haar website en het gemeentelijk informatieblad aan al onze medeburgers een warme oproep richten om volgens hun mogelijkheden een individuele bijdrage over te maken aan Consortium 12-12 op het rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via de website consortium@1212.be. Het consortium is gevestigd in de Liefdadigheidsstraat 43/B te 1210 Brussel - Tel.: +32 2 223 34 39 en is officieel geregistreerd onder het Ondernemingsnummer BE 0873.441.151.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 7 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Karine Métens), 14 stemmen tegen (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 21 stemmen voor (Virginie De Klippel, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers en Peter Carriere)

 

Publicatiedatum: 21/03/2023
Overzicht punten

Zitting 20 02 2023

Gemeentelijke solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving van Turkije en Syrië - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Niet alleen burgers en hulporganisaties kunnen hulp bieden voor de slachtoffers van de afschuwelijke gevolgen die de slachtoffers van de aardbevingen van 5 en 6 februari 2023 hebben getroffen in Turkije en Syrië maar ook gemeenten en steden kunnen een budget vrijmaken voor de hulpactie.

Inmiddels komt deze stroom eveneens op gang en verschillende gemeenten en steden gaven al gevolg aan zo een humanitaire hulp. Ook in het verleden heeft de gemeente Meise een budget vrijgemaakt voor slachtoffers van grote rampen.

Gezien de omvang van deze ramp met inmiddels meer dan 40.000 doden en honderdduizenden gewonden, 870.000 mensen die dringend voedsel en verzorging nodig hebben, is het dan ook onze plicht om solidariteit te tonen met het rampgebied buiten onze gemeentegrenzen.

Raadslid Marie Jeanne Thaelemans vraagt dat de gemeenteraad een budget zou vrijmaken voor steun aan de slachtoffers van deze humanitaire ramp nl. 0,25 euro per inwoner en om deze steun zo snel als mogelijk te storten aan het consortium 12-12. Zij vraagt ook om de Turkse en Syrische vlag halfstok te hangen aan het gemeentehuis.

BESLUIT

Dit punt werd behandeld onder punt 23 - 'Steun aan Consortium 12-12'.

 

Publicatiedatum: 21/03/2023