Meise

Zitting van 20 11 2023

Van 19.30 uur tot 22.20

Aanwezig:

Diana Tierens, wnd. voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Charlotte Meulemeester, raadslid;

 

raadslid Billie Kawende vervoegt de vergadering vanaf punt 2.

schepen Jorn Lathouwers verlaat de vergadering vanaf punt 15.

raadslid Sonia Lathouwers verlaat de vergadering vanaf punt 15.

schepen Jorn Lathouwers vervoegt de vergadering vanaf punt 16.

raadslid Sonia Lathouwers vervoegt de vergadering vanaf punt 16.

 

Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Goedkeuring notulen

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 16 oktober 2023 goed.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Goedkeuring hemelwater- en droogteplan

MOTIVERING

Feiten en context

De Blue Deal van de Vlaamse Overheid stelt dat een gemeente na 2024 enkel nog toegang heeft tot watergerelateerde subsidies (waaronder rioleringsprojecten) als zij beschikt over een voldoende ambitieus hemelwater- en droogteplan. Dit plan moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Op 18 januari 2023 werd Aquafin door de gemeenteraad aangeduid als ontwerper van het hemelwaterplan.

Het hemelwaterplan moest opgemaakt worden volgens de methodiek van de coördinatiecommissie integraal waterbeleid (CIW), waarbij in 2022 werd beslist door de Vlaamse Overheid dat het hemelwaterplan ook een droogteplan moest bevatten.

Een hemelwater- en droogteplan is veel meer dan zomaar een plan. Het zet een proces op gang om te komen tot een integrale watervisie en vormt een basis voor een veerkrachtige stad of gemeente.

De doelstellingen van het hemelwater- en droogteplan zijn dan ook:

        een gezamenlijk (leer)proces doorlopen rond de aanpak van wateroverlast en waterschaarste om zo tot een gedragen plan en meer samenwerking te komen;

        een functioneel bruikbaar kader aanbieden op basis waarvan een lokaal bestuur en haar partners beslissingen kunnen nemen die bijdragen aan een klimaatbestendig watersysteem (grondwater, oppervlaktewater, hemelwater) en zo input geven aan een leefbare, waterbewuste en klimaatrobuuste gemeente en aan de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de stad of gemeente;

        een gebiedsgerichte visie aanbieden met een oplijsting van adequate en maximaal brongerichte maatregelen en opportuniteiten om knelpunten en kansen op het gebied van wateroverlast en waterschaarste aan te pakken, vandaag en in de toekomst, waarbij een win-win beoogd wordt met klimaatadaptatie, leefomgevingskwaliteit, biodiversiteit, fijnmazige groenblauwe dooradering, circulair watergebruik, …;

        na uitvoering het grondgebied robuuster maken voor de gevolgen van klimaatverandering en voor de negatieve effecten van verharding en verstedelijking en eventueel ook bijdragen aan oplossingen voor het verlies aan biodiversiteit, hitte-eilandeffect, …

Op 13 oktober 2023 heeft de NV Aquafin het hemelwater- en droogteplan voor de gemeente Meise gefinaliseerd.

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeenteraad van 17 oktober 2022 keurde de "Riopact-overeenkomst tussen de gemeente Meise en De Watergroep inzake uitbouw en beheer van de gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur" goed waardoor De Watergroep in opdracht van de gemeente de nodige studies kan uitvoeren met inbegrip van het opstellen van een bestek, het projectmanagment voor rioleringsprojecten, werftoezicht, enz.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten en de dienst leefmilieu.

Er werd door de medewerkers van Aquafin een zeer helder en uitgebreid hemelwater- en droogteplan opgemaakt op de maat van de gemeente Meise.

Tijdens de opmaak van het hemelwaterplan werd de nodige adviezen opgevraagd bij de diverse stakeholders, de provincie Vlaams-Brabant en de milieuraad en werd de relevante feedback opgenomen in het hemelwater- en droogteplan, zoals voorgeschreven in de methodiek van het CIW.

Financiële gevolgen

In de volgende legislatuur zullen de nodige budgetten moeten voorzien worden voor de uitwerking van de maatregelen die opgenomen zijn in het hemelwater- en droogteplan.

BESLUIT

Artikel 1

Het hemelwater- en droogteplan, zoals opgesteld door de NV Aquafin, wordt goedgekeurd.

Met 20 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Ventum&green - Oprichting van een coöperatieve vennootschap "Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie (SPV Groene Energie)"

MOTIVERING

Feiten en context

De deelnemingen van de gemeente Meise in VENTUM&green, coöperatieve vennootschap met maatschappelijke zetel te 1800 Vilvoorde, Grote Markt z/n.

De raad van bestuur van VENTUM&green van 24 oktober 2023 heeft besloten tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap SPV Groene Energie CV (hierna "SPV Groene Energie"), een hernieuwbare-energie gemeenschap waarin gezamenlijk de krachten worden gebundeld teneinde voldoende kritische massa te hebben om deel te nemen aan hernieuwbare energie- en groene stroom projecten.

De raad van bestuur van VENTUM&green van 24 oktober 2023 heeft het ontwerp financieel plan met betrekking tot de op te richten vennootschap SPV Groene Energie goedgekeurd.

De documentatiestukken uitgewerkt door de Raad van Bestuur van VENTUM&green, met daarin begrepen de verslagen bij de vermelde voorstellen.

Juridische gronden

De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, en in het bijzonder artikel 180 dat stelt dat gemeenten rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen participeren in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Er dient één bestuurder voor deze SPV Groene Energie te worden aangeduid. Deze bestuurder van de SPV mag geen bestuurder van I.B.E.G. of Sibelgas zijn.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan de oprichting van SPV Groene Energie en de ontwerpstatuten van SPV Groene Energie, zoals in bijlage gevoegd aan huidig besluit (bijlage 1), goed te keuren.

Artikel 2

Goedkeuring te verlenen om als oprichter in SPV Groene Energie te participeren met een inbreng van 1000 euro.

Artikel 3

Goedkeuring te verlenen aan het ontwerp financieel plan met betrekking tot de op te richten vennootschap SPV Groene Energie, zoals in bijlage gevoegd (bijlage 2).

Artikel 4

Een volmacht te verlenen aan elke advocaat van Clifford Chance en aan een medewerker van notariskantoor Van Halteren teneinde de gemeente te vertegenwoordigen tijdens het verlijden van de akte van 12 december 2023 die handelt over de oprichting van SPV Groene Energie en in het algemeen alle handelingen te stellen en documenten te ondertekenen (waaronder het financieel plan, waarin verwezen wordt in artikel 3) in het kader van de voorziene oprichting van SPV Groene Energie.

Artikel 5

Dhr. Jonathan De Valck, Broekstraat3 te 1860 Meise - e-mail: jonathan.devalck@meise.be - gsm: 0485/24 42 42, als bestuurder aan te stellen teneinde de gemeente Meise te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van SPV Groene Energie.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit, met inbegrip van een verdere delegatie van de bijzondere machtiging verleend bij dit besluit.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Gemeentelijke Holding NV - in vereffening

MOTIVERING

Feiten en context

De uitnodiging van 9 oktober 2023 van de Gemeentelijke Holding NV-in vereffening voor de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal plaatsvinden op maandag 13 november 2023 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel en volgende agenda omvat:

  1. Aanname van een nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  2. Volmacht voor de coördinatie van de statuten.
  3. Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen.
  4. Volmacht voor de formaliteiten.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De volmacht diende, ingevuld en ondertekend, tegen 6 november 2023 de Gemeentelijke Holding NV-in vereffening te bereiken op het adres: Gemeentelijke Holding NV-in vereffening, Kunstlaan 56 B4C, 1000 Brussel.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

De gemeenteraad bekrachtigt onderstaande beslissing van het schepencollege van 23 oktober 2023:

Artikel 1

De goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV-in vereffening van 13 november 2023.

Artikel 2

De mandatering van de vertegenwoordiger, Jonathan De Valck, om deze vergadering bij te wonen en zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen tijdens de vergadering van het schepencollege van 23 oktober 2023.

Artikel 3

De Gemeentelijke Holding NV-in vereffening zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging - Buitengewone algemene vergadering op 6 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Degemeente Meise is  aangeslotenbijFluviusOpdrachthoudendeVereniging.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 3 oktober 2023 opgeroepen om opdigitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Meise per brief van 3 oktober 2023 overgemaakt.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder:
- artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 6 december 2023 met als agendapunten:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2024.
  2. Statutaire benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

De effectief vertegenwoordigervandegemeente Meise, Charlotte Meulemeester, diezaldeelnemenaandedigitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordigervandegemeente Meise, Roel Baudewyns,diezaldeelnemenaandedigitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 6 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Fluvius West - Buitengewone algemene vergadering op 11 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius West.

De gemeente Meise werd per aangetekend schrijven van 26 september 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius West die op 11 december 2023 plaatsheeft in “het Fluvius-gebouw, Noordlaan 9 te 8820 Torhout”.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Meise per brief van 26 september 2023 overgemaakt.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijziginen, in het bijzonder:
- Artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
- Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West d.d. 11 december 2023:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024.
2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 e.v. WVV.
3. Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Roger Heyvaert, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 11 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Meise, Paul Aerts, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 11 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Haviland - buitengewone algemene vergadering op 13 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente Meise is aangesloten bij Haviland Intercommunale die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226 en verlengd werd op 23 oktober 2019, verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 21 november 2019 onder het nummer 19151652.

Haviland Intercommunale is als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.

De gemeenteraadsbeslissingen dd. 15 november 2021 en 15 mei 2023 waarbij respectievelijk de plaatsvervangend en effectief vertegenwoordiger werden aangeduid.

De oproepingsbrief van 16 oktober 2023 tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale van 13 december 2023 met volgende agendapunten:

  1. Notulen van de Algemene Vergadering van 21 juni 2023: goedkeuring.

(een exemplaar van deze notulen werd op 27 juni 2023 aan de deelnemers bezorgd.)

  1. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2024 (art. 34).
  2. Voorstel statutenwijzigingen: goedkeuring.
  3. Verlenen bijzondere volmacht om over te gaan tot de coördinatie van de statuten: goedkeuring.
  4. Varia.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder:
- artikel 432 dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging.
- artikel 432 dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.
- artikelen 40 en 41 die de bevoegdheden van de gemeenteraad bepalen.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd.13 december 2023 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De reeds gevolmachtigde effectieve afgevaardigde, Peter Carrière, en plaatsvervangend afgevaardigde, Sonia Lathouwers,  - gedurende de huidige legislatuur – worden gemandateerd om de agendapunten op de Buitengewone Algemene Vergadering van Haviland Intercommunale dd. 13 december 2023 goed te keuren.

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

De Watergroep - Buitengewone algemene vergadering op 15 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De e-mail van 28 september 2023 van de Watergroep met de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023 om 10:30 uur die plaatsvindt in De Montil, Moortelstraat 8 in Affligem en volgende agenda omvat:

  Oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht "Waterunie Operator".

  Goedkeuring wijziging van de statuten van de cv Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

  Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Aan de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023 kan ofwel fysiek ofwel digitaal worden deelgenomen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van De Watergroep van 15 december 2023 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger, Roel Baudewyns, wordt volmacht verleend om deze vergadering bij te wonen en zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van heden.

Raadslid Roel Baudewyns zal de vergadering digitaal bijwonen.

Artikel 3

De Watergroep zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Incovo - Bijzondere algemene vergadering op 15 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De raad van bestuur van Incovo nodigt de gemeente Meise uit op de bijzondere algemene vergadering van Incovo, die zal plaatsvinden op vrijdag 15 december 2023 van 18 uur tot 19 uur in de hoofdzetel van Incovo, C. Buyssestraat 5 in Vilvoorde, en volgende agenda omvat:

1. Vaststelling van geldigheid tot vergaderen overeenkomstig artikel 22 van de statuten

2. Goedkeuring van de notulen van 23 juni 2023 (bijlage 1)

3. Goedkeuring begroting 2024 – vaststellen van de werkingsbijdragen (bijlage 2)

4. Mededeling situatie Grimbergen (niet langer vennoot)

5. Varia.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Conform artikel 30 van de statuten kan een deelnemer zich laten vertegenwoordigen door één bijkomende afgevaardigde per begonnen schijf van 10 000 inwoners.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van Incovo van 15 december 2023 wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordigers van de gemeente Meise, Virginie De Klippel en Diana Tierens, worden volmacht verleend deze vergadering bij te wonen en de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Incovo goed te keuren volgens de beslissingen genomen tijdens de gemeenteraad van heden.

Artikel 3

Incovo zal van deze beslissing in kennis worden gesteld.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

I.B.E.G. - Buitengewone algemene vergadering op 19 december 2023

MOTIVERING

Feiten en context

De oproeping van 4 oktober 2023 van de raad van bestuur van I.B.E.G. voor de buitengewone algemene vergadering I.B.E.G. die zal plaatsvinden op 19 december 2023 om 17u30 bij Living Tomorrow, Indringingsweg 1 te 1800 Vilvoorde (zaal Vision Room) en volgende agendapunten omvat:

  1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2024.
  2. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.
  3. Statutaire mededelingen.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De Buitengewone Algemene Vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten, waaronder de gemeente Meise.
Het aantal vertegenwoordigers dat Meise kan afvaardigen, wordt bepaald op basis van het bevolkingscijfer en de kapitaalinbreng binnen I.B.E.G. Bijgevolg mag Meise drie vertegenwoordigers afvaardigen.
De volmachten die dat mandaat bevestigen, moeten ten minste 5 dagen vóór de vergadering op het secretariaat van de Opdrachthoudende Vereniging worden ingediend.
Er bestaat onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de Buitengewone Algemene Vergadering en dat van lid van één van de andere organen. [Ter info : dit betekent dat de aan te duiden vertegenwoordigers geen bestuursmandaat mogen uitoefenen in de schoot van I.B.E.G.]

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van 
I.B.E.G. d.d. 19 december 2023.

Artikel 2

De vertegenwoordigers van de gemeente Meise, Charlotte Meulemeester, Christine De Cubber en Roel Baudewyns, die zullen deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van I.B.E.G. op 19 december 2023, op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van 20 november 2023.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde 
beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van I.B.E.G.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Havicrem - bijzondere algemene vergadering op 20 december 2023 (aansluitend op de buitengewone algemene vergadering)

MOTIVERING

Feiten en context

De beslissing van de gemeenteraad van 16 oktober 2023 waarbij het voorstel van statutenwijziging van Havicrem werd goedgekeurd en de vertegenwoordigers werden gemandateerd om de statutenwijziging en het gewijzigd aandelenregister op de buitengewone algemene vergadering van Havicrem van 20 december 2023 goed te keuren.

Het schrijven van 16 oktober 2023 van Havicrem met de melding dat aansluitend op de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023, conform artikel 432 van het decreet lokaal bestuur, een bijzondere algemene vergadering zal plaatsvinden in aula 2 van het crematorium Daelhof, Erasmuslaan 50 te Cargovil (Eppegem) om 19.00 uur en volgende agendapunten omvat:

  1. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 21 juni 2023.
  2. Terugblik op de werking in 2023.
  3. Vaststelling presentiegelden bestuurders 2024.
  4. Goedkeuring van het budget en actienota 2024.
  5. Varia.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid de bepalingen van de artikelen 427 en 432 en artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de bijzondere algemene vergadering Havicrem van 20 december 2023 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De effectief vertegenwoordiger van de gemeente, Diana Tierens, is gemandateerd om de agendapunten op de bijzondere algemene vergadering van Havicrem van 20 december 2023 goed te keuren.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente, Charlotte Meulemeester, is gemandateerd om de agendapunten op de bijzondere algemene vergadering van Havicrem van 20 december 2023 goed te keuren.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Afsluiten van een addendum aan de overeenkomst met Haviland met betrekking tot GAS 5

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad besliste in zitting van 17 oktober 2022 om met Haviland een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten voor de aanstelling van een sanctionerend ambtenaar voor de administratieve opvolging en sanctionering van vastgestelde overtredingen op de reglementen of verordeningen betreffende beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5).

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeenteraadsbeslissing van 17 oktober 2022 houdende het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met Haviland voor de aanstelling van een sanctionerend ambtenaar GAS 5.

Advies/argumentatie

Naar gelang het aantal inwoners van een gemeente, werd een target bepaald voor het aantal GAS- dossiers dat per referentiejaar aan Haviland moet worden overgemaakt om aanspraak te kunnen maken op een korting. Meise behoort tot de middelgrote klasse (15.000 - 30.000 inwoners). Om gebruik te kunnen maken van de korting, dienen er per referentiejaar 4000 dossiers aangeleverd te worden.

Naar aanleiding van het gegeven dat de kosten van de GAS-dienst (lonen, opleiding, softwareprogramma, ...) niet evenredig evolueerden met het aantal GAS-dossiers, werd door de raad van bestuur van Haviland beslist ristorno's uit te keren.

Het kortingssysteem en het ristorno werden opgenomen in een addendum dat integraal deel uitmaakt van de samenwerkingsovereenkomst GAS 5. Het addendum is als bijlage toegevoegd.

Financiële gevolgen

Het krediet voor het verrekenen van de korting en ristorno's is voorzien in het budget 2023 en zullen voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/61500000/04800 - ereloon, consultancy en andere vergoedingen

 

-€1.005.449,07

BESLUIT

Artikel 1

Bijgevoegd addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met Haviland met betrekking tot GAS 5 af te sluiten. Het addendum maakt integraal deel uit van de overeenkomst.

Artikel 2

Opdracht te geven aan de algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad om het addendum te ondertekenen.

Met 17 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 4 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Erwin De Clerck en Billie Kawende), 2 onthoudingen (Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Trajectcontrole - gebruik in het kader van gerechtelijke politie

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de verkeersveiligheid besliste het college in zitting van 11 oktober 2021 om trajectcontroles in te voeren in de Merchtemsesteenweg, Stationsstraat en Hoogstraat.

Deze hebben tot doel het verhogen van de verkeersveiligheid met in het bijzonder het verlagen van het aantal verkeersslachtoffers door de invoering van snelheidscontroles. In tegenstelling tot de mobiele controles, zorgen deze trajectcontroles voor een gelijkmatige verkeersstroom.

De camera's kunnen eveneens voor andere doeleinden gebruikt worden. Na de corona-periode wordt een significante stijging van het aantal inbraken en gevallen van overlast vastgesteld, soms gelinkt aan drugs. Het in kaart brengen van deze problematiek om gepast pro-actief te kunnen optreden, is in het kader van de aanpak van deze fenomenen zeer belangrijk. Eveneens is een adequaat optreden belangrijk, zoals o.a. de kwaliteit van de onderzoeken. Het verhogen van de ophelderingsgraad moet, los van het preventieve aspect, een belangrijke doelstelling vormen.

De camera's zijn van een zeer goede kwaliteit en bevinden zich op plaatsen die beschouwd worden als belangrijke toegangswegen. Het is dan ook logisch dat ze op retroactieve wijze kunnen gebruikt worden om taken van gerechtelijke politie uit te voeren. Concreet betekent dit dat het team GLIK van de politiezone K-L-M, in het kader van onderzoek naar feiten, opzoekingen zou kunnen verrichten via deze camera's en zelfs de ploegen zou kunnen sturen (= intelligence police). Dit houdt wel in dat de camera's niet systematisch met een gerechtelijke finaliteit gecontroleerd worden, maar enkel in het geval een misdrijf werd gepleegd.

Eveneens kunnen, in het kader van verkeersacties, nummerplaten worden ingevoerd waarbij de bestuurders een verval tot het recht op sturen hebben gekregen, of waarvan de voertuigen niet verzekerd zijn.

Juridische gronden

De verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens;

De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van de natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;

De wet op het politieambt, inzonderheid artikelen 25/1 tot en met 25/8;

De wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt;

De wet van 27 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, gewijzigd door de wet van 21 maart 2018;

Het Koninklijk Besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten;

Het Koninklijk Besluit van 28 mei 2018 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt.

Het  decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De politiezone KLM is vragende partij om, in het kader van gerechtelijke politie, beelden verwerkt via de camera's voor trajectcontrole te gebruiken, zowel retroactief (opsporings- en gerechtelijke onderzoeken) als proactief (intelligence police).

Conform artikel 25/4 van de wet op het politieambt kan een politiedienst op zichtbare wijze gebruik maken van camera's geplaatst door derden zoals bedoeld in artikel 25/1 §2 van de wet op het politieambt op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad.

De korpschef van de politiezone KLM heeft de toestemmingsaanvraag gepreciseerd in bijlage.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad geeft toestemming aan de politiezone K-L-M  om, in het kader van gerechtelijke politie, beelden verwerkt via de camera's voor trajectcontrole te gebruiken, zowel retroactief (opsporings- en gerechtelijke onderzoeken) als proactief (intelligence police).

Artikel 2

De korpschef van de politiezone K-L-M wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 9 stemmen voor (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende), 14 stemmen tegen (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 7 stemmen tegen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Billie Kawende), 2 onthoudingen (Thomas Goethals en Karine Métens)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Jaarrekening 2022: Kennisname goedkeuring door de gouverneur

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Gemeentelijke tussenkomst in het energieverbruik 2022 ingevolge de uitzonderlijke prijzen

MOTIVERING

Feiten en context

Op 19 juni 2023 ontvingen wij een schrijven van KFC Meise waarin zij het bestuur vragen om een tegemoetkoming in de kosten van het energieverbruik voor 2022. De prijzen zijn door de energiecrisis enorm gestegen. Dit vormt voor de club een zware financiële dobber bovenop de investeringen, die zij zelf in de infrastructuur hebben gedaan.

Op 27 juli 2023 ontvingen wij de vraag van Hoger Op Wolvertem voor een financiële tegemoetkoming inzake de afrekening van de kosten energieverbruik 2022 (3x hoger dan het jaar voordien). Zij halen aan dat de gemeente Merchtem deze schulden (2022) heeft kwijtgescholden voor haar verenigingen op het sportcomplex.

Een derde vereniging waar het energieverbruik een grote impact heeft is bij Gym en Dans dat gebruik maakt van Te Wildert.

De gemeenteraad is bevoegd om een beslissing te nemen om een deel van de energiekosten ten laste te nemen.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De huurovereenkomsten van 20 december 2016, afgesloten met KFC Meise, Hoger op Wolvertem en Gym en Dans.

Advies/argumentatie

Gelet op de uitzonderlijk hoge energieprijzen in 2022;

Overwegende dat dit een zware financiële last is voor bepaalde verenigingen;

Overwegende dat er bij een tussenkomst in de kosten door de gemeente moet over gewaakt worden dat de betrokken verenigingen gelijk behandeld worden;

Gelet op de maatschappelijk waardevolle sociale functie die deze lokale verenigingen vervullen;

Gelet dat het om een tijdelijke, ongeziene stijging van de energieprijzen gaat;

Gelet dat deze lokale verenigingen disproportioneel sterk financieel getroffen worden door de energiecrisis in vergelijking met andere Meisese verenigingen. Andere lokale verenigingen zijn doorgaans ingedekt door middel van de forfaitaire huurtarieven waarbij de energiekost is inbegrepen;

Indachtig dat het Lokaal Bestuur wil vermijden dat de verenigingswerking schade oploopt / beknot wordt door de zware financiële last van de energiecrisis;

In overweging nemende dat het passend is om de betrokken verenigingen deels te responsabiliseren voor hun (duurder) energieverbruik wordt voorgesteld om slechts gedeeltelijk tussen te komen in de meerkost van de energiecrisis;
 

wordt aan het college voorgesteld de gemeenteraad te verzoeken om de helft van de meerkost energieverbruik 2022 ten opzichte van het energieverbruik 2021 ten laste te nemen van de gemeente.
Met andere woorden: (Energiekost2022 min energiekost2021) gedeeld door 2 = tussenkomst gemeente

Berekening KFC Meise:

( €36.233,94 - €11.207,19 ) : 2 = €12.513,37 te crediteren  (tussenkomst)

Berekening Hoger Op Wolvertem:

( €24.622,59 - €11.705,76) : 2 = €6.458,42 te crediteren (tussenkomst)

Berekening Gym en Dans:

( €22.424,28 - €19.251,26) : 2 = €1.586,51 te crediteren (tussenkomst)

Financiële gevolgen

De tussenkomst in het energieverbruik zal worden gecrediteerd op de factuur voor afrekening van het energieverbruik 2022.

De totale tussenkomst wordt geraamd op €20.558,30.

Het krediet zal voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan in het budget 2023.

 

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE/70520000/07420

 

€ 0

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad beslist, gelet op de uitzonderlijk hoge energieprijzen in 2022, de helft van de meerkost van het energieverbruik ten opzichte van 2021, ten laste te nemen.

Artikel 2

De volgende tussenkomsten worden gecrediteerd op de factuur voor afrekening van het energieverbruik 2022:

KFC Meise: €12.513,37

Hoger Op Wolvertem: €6.458,42

Gym en Dans: €1.586,51

Artikel 3

De creditnota's zullen worden geboekt op budgetsleutel GE/70520000/07420.

Artikel 4

Dezelfde oefening wordt gemaakt voor de andere verenigingen die afzonderlijk het energieverbruik dienen te betalen. Zij worden uitgenodigd om de energiefacturen van 2021 en 2022 te bezorgen.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

RUP Klimaatrobuust wonen - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “RUP Klimaatrobuust wonen” werd een bestek met nr. 2023235 opgesteld door de dienst ruimtelijke ordening.

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (RUP Klimaatrobuust wonen - woonuitbreidingsgebied Eversem), raming: € 80.000,00 excl. btw of € 96.800,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (RUP Klimaatrobuust wonen - herzien van vijf bestaande dorpsgerelateerde RUP's en één BPA), raming: € 310.000,00 excl. btw of € 375.100,00 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (RUP Klimaatrobuust wonen - De Nekker), raming: € 35.000,00 excl. btw of € 42.350,00 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 425.000,00 excl. btw of € 514.250,00 incl. 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 36.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie 

De dienst grondgebiedszaken verleent een gunstig advies.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 21400000/06000-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren. De nodige kredieten zullen voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

21400000/06000 - Plannen en studies - Investeringsproject

______________

 100.000,00

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023235 en de raming voor de opdracht “RUP Klimaatrobuust wonen”, opgesteld door de dienst ruimtelijke ordening, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 425.000,00 excl. btw of € 514.250,00 incl. 21% btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 21400000/06000-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren. De nodige kredieten zullen voorzien worden bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 3 stemmen tegen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper), 4 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Erwin De Clerck en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

AC - Instap Raamcontract Server en Storage - Provincie Vlaams-Brabant - Simac - Goedkeuring gunning en lastvoorwaarden

MOTIVERING

Feiten en context

De raamcontracten Servers en Storage afgesloten met het Vlaams instituut voor technologisch onderzoek (VITO) en provincie Vlaams-Brabant zijn verlopen op 1 juli 2022.

Het lokaal bestuur Meise dient zijn huidige server-, en storage infrastructuur te vervangen.

Het provinciebestuur Vlaams-Brabant heeft een raamcontract uitgeschreven voor de levering, installatie, systeemintegratie en onderhoud van server- en storage infrastructuur. De diensten en leveringen zijn bestemd voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant en gerelateerde entiteiten zoals provinciale vzw’s, provinciale scholen en autonome provinciebedrijven binnen Vlaams-Brabant.  Andere overheden kunnen volgens het principe van een “aankoopcentrale” eveneens gebruik maken van het raamcontract:

        Gemeentebesturen, OCMW’s en alle andere overheidsinstellingen binnen Vlaams-Brabant;

        De 4 andere Vlaamse provinciebesturen (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg).

Al deze overheden kunnen de aangeboden diensten en producten aan dezelfde raamcontractvoorwaarden krijgen als het provinciebestuur Vlaams-Brabant. In dat geval worden de contracten rechtstreeks tussen de dienstverlener en de desbetreffende overheid afgesloten.

Naargelang de noodzaak kan tussen twee percelen worden gekozen:

-          Perceel 1: geconsolideerde server en storage infrastructuur

-          Perceel 2: klassieke server en storage infrastructuur.

Alle percelen werden gegund aan Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5, 3070 Kortenberg.

Dit raamcontract heeft een looptijd van 4 jaar en is door het provinciebestuur verlengbaar met 2 x 1 jaar.

Door de instap in dit raamcontract is het lokaal bestuur Meise vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren en dit levert een besparing aan tijd en geld op.

Dankzij dit raamcontract kan het lokaal bestuur Meise genieten van een hoge korting op de standaardprijzen van beide percelen.

De toetreding tot dit raamcontract verzekert dat we voor het bestuur en zijn instellingen (bibliotheek, de Muze, verschillende onderwijsinstellingen, OCMW, enz…) samen met onze partner steeds de beste technologische oplossingen kunnen laten uitwerken.

De behoeftes van het lokaal bestuur stemmen voldoende overeen met de bepalingen in het bestek.

De uitgave voor de opdracht “ Instap Raamcontract Server en Storage - Provincie Vlaams-Brabant - Simac” wordt geraamd op € 280.000,00 excl.btw en € 338.800,00 incl btw.

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “ Instap Raamcontract Server en Storage - Provincie Vlaams-Brabant - Simac” te gunnen aan Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot € 280.000,00 excl. btw en € 338.800,00 incl. btw.

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57, en meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat en artikel 43.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het besluit van de Provincieraad van provincie Vlaams-Brabant van 19 augustus 2021 waarbij goedkeuring wordt verleend aan de gunningsprocedure volgens bestek ”Raamovereenkomst i.v.m. levering, installatie, systeemintegratie en onderhoud server- en storage infrastructuur voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant” volgens een mededingingsprocedure met onderhandeling op Europees niveau.

Het besluit van de deputatie Vlaams-Brabant van 19 mei 2022 waarbij het raamcontract wordt gegund aan de firma Simac.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

 Financiële gevolgen

 De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Er is een individueel visum vereist voor iedere afname > €10.000.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

24100000/01194 - - Investeringsproject

 

 

 441.278,24

BESLUIT

Artikel 1

Het bestek met nr. 2023237 en de raming voor de opdracht “ Instap Raamcontract Server en Storage - Provincie Vlaams-Brabant - Simac”, opgesteld door de ontwerper, provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 te 3010 Leuven, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 280.000,00 excl. btw en € 338.800,00 incl. btw.

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3

Goedkeuring te verlenen om af te nemen van het raamcontract “Instap Raamcontract Server en Storage - Provincie Vlaams-Brabant - Simac”, opgesteld door de ontwerper, provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 te 3010 Leuven, die een raamcontract heeft gesloten voor perceel 1: geconsolideerde server en storage infrastructuur: Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg, en perceel 2: klassieke server en storage infrastructuur: Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg. Deze opdracht wordt gegund aan  Simac nv, Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver, het bestelbedrag wordt beperkt tot € 280.000,00 excl. btw en € 338.800,00 incl. btw.

Artikel 4

De opdrachten in het kader van dit raamcontract worden binnen de looptijd van het raamcontract rechtstreeks door de gemeente gegund aan Simac nv Arthur De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg, zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van het provinciebestuur Vlaams-Brabant.

Artikel 5

Voor iedere afname van meer dan € 10.000 excl. btw is een individueel visum vereist.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen te mandateren om de individuele afroepen te plaatsen.

Artikel 7

De looptijd van het raamcontract van de opdracht bedraagt 48 maanden met ingang van 1 januari 2024 en tot de contractuele einddatum van 31 december 2027.

Artikel 8

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 24100000/01194-INVESTERING-U en in het budget van de volgende jaren.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Vaststelling van het wedstrijdreglement eindejaarsactie 2023

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 2 oktober 2023 de organisatie van een eindejaarsactie in 2023 goed.

Vanuit de provincie werd een wedstrijdreglement opgesteld.

De dienst lokale economie maakte een bijkomend reglement specifiek voor Meise op waarin een aantal elementen zijn opgenomen met betrekking tot deelname via wedstrijdformulier, trekking van de winnaars en prijzenpot.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De collegebeslissing van 2 oktober 2023 waarin de organisatie van een eindejaarsactie werd goedgekeurd.

Advies/argumentatie

Het wedstrijdreglement is een aanvulling op het reglement van de provincie Vlaams-Brabant. Het wedstrijdreglement beschrijft hoe de actie in elkaar zit, wanneer de prijsuitreiking plaatsvindt, hoe de winnaars worden getrokken, en welke prijzen er te winnen zijn.

Financiële gevolgen

Er wordt een bedrag van 3.500 euro aan bonnen voor een Momentje Meise verloot onder de deelnemers.

De uitgave is voorzien in het budget 2023.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

61610000/05000

Handel en middenstand - activiteiten: Budget handelaarsbonnen en werkingsbudget lokale economie.

-

€ 11.970,22

BESLUIT

Artikel 1

Het wedstrijdreglement voor de eindejaarsactie 2023, zoals toegevoegd in bijlage, vast te stellen.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt en treedt in voege overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

De dienst lokale economie bezorgt een afschrift van deze beslissing aan de betrokken diensten (communicatie).

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Beslissing over de aanleg van een gemeenteweg en de wijziging van voetweg 50

MOTIVERING

Feiten en context

Er werd een omgevingsaanvraag voor een nieuwe verkaveling ingediend door Dieter Hoefs namens MESO STUDIEBUREAU BVBA met als contactadres Jan Mulsstraat 132 bus 201 te 1853 Grimbergen voor percelen gelegen langsheen de Hoefkantweg zn te 1860 Meise, kadaster gekend onder (afd. 1) sectie D 317 H, (afd. 1) sectie D 319 B, (afd. 1) sectie D 320 D, (afd. 1) sectie D 324 T, (afd. 1) sectie D 324 S, (afd. 1) sectie D 325 D, (afd. 1) sectie D 325 E, (afd. 1) sectie D 325 G en (afd. 1) sectie D 326 F.

De omgevingsaanvraag heeft als voorwerp het ontwikkelen van 11 loten voor ééngezinswoningbouw, waarvan 5 loten voor open bebouwing en 6 loten voor halfopen bebouwing, met aanleg van nieuwe wegenis.

Het projectgebied situeert zich in het verlengde van een doodlopende straat, de Hoefkantweg, te 1860 Meise. Het voorziet de aansluiting van 11 loten via een nieuwe infrastructuuraanleg van een doodlopende weg met op het einde een keerpunt.

De omgevingsvergunningsaanvraag bevat tevens het gedeeltelijk verplaatsen van de voetweg nummer 50 gelegen tussen de te creëren loten 10 en 11, zoals aangeduid op het rooilijnplan. Onder deze voetweg bevindt zich een Aquafin-leiding waarvoor een erfdienstbaarheidszone gevestigd is ten voordele van Aquafin. De huidige voetweg nummer 71 blijft behouden.

Het omgevingsdecreet, in het bijzonder artikel 31, bepaalt het volgende:

Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt."

Het omgevingsbesluit, in het bijzonder artikel 47, bepaalt dat:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

De toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit stelt:

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

Huidige beslissing betreft enkel de gevolgen van de aanleg van een nieuwe gemeenteweg en de gedeeltelijke verplaatsing van de ligging van voetweg nummer 50 tussen de toekomstige loten 10 en 11 die voorwerp uitmaken van de omgevingsvergunningsaanvraag, zoals aangeduid op het bijgevoegde rooilijnplan.

Om de te ontwikkelen percelen te kunnen ontsluiten, is het noodzakelijk dat er nieuwe wegenis wordt aangelegd.

De, volgens de bepalingen van de overeenkomst die door de uitvoerende dienst werd opgemaakt en tevens ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, aangepaste en nieuw aan te leggen weg zal na aanleg en inrichting kosteloos worden overgedragen aan de gemeente om deze op te nemen in het openbaar domein.

Er werd een openbaar onderzoek omtrent de omgevingsvergunningsaanvraag gevoerd van 14 september 2023 tot 13 oktober 2023. Er werden negen bezwaren ontvangen.

Juridische gronden

Het decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder de bepalingen van artikelen 40 en 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 november 2006 inzake de minimale weguitrusting.

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten ter uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot de aanleg, heraanleg of uitbreiding van verhardingen (MB van 12/9/2014) (Provinciale verordening inzake verhardingen).

Advies/argumentatie

Volgens artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet moet de gemeenteraad zich uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Artikel 3 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstelling te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4 van het gemeentewegendecreet stelt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening wordt gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Artikel 12 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat in afwijking van artikel 11 de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Op het perceel van de nieuwe verkaveling bevindt er zich tussen lot 10 en lot 11 een voetweg nummer 50, vandaag te benoemen als "gemeenteweg".  Deze voetweg werd in 1957 deels verplaatst zoals aangeduid op onderstaand uittreksel van de Atlas der Buurtwegen (kaartblad nummer 6, geel = deel af te schaffen, rood = nieuw aan te leggen).


Deze nieuwe ligging van voetweg nummer 50 wordt nu, ingevolge de omgevingsvergunningsaanvraag, opnieuw aangepast met een gedeeltelijke verplaatsing tussen punt A en B, aangeduid met een rode lijn op de onderstaande luchtfoto. De aanpassing voorziet de toegang tot een RWA-bekken.


Door de verplaatsing neemt de afstand tussen punt A en B met circa 6 meter toe ten opzichte van de bestaande bedding van de voetweg aangegeven in de Atlas der Buurtwegen. Deze aanpassing heeft geen impact op het gebruik van de voetweg, noch op de veiligheid van de weggebruiker: het nieuwe tracé wordt niet extra belast met gemotoriseerd verkeer, de rooilijnbreedte blijft dezelfde, het verschil in afstand is minimaal.

Momenteel is de ligging van voetweg nummer 50 ter hoogte van de verkaveling niet zichtbaar op het terrein en in gebruik als akkerland. Slechts het gedeelte gelegen in het verlengde van voetweg nummer 71 wordt effectief gebruikt als voetweg en heeft een belangrijke verbindingsfunctie richting de Potaardestraat. Het projectvoorstel herstelt het tracé van voetweg nummer 50 terug in ere en voorziet een open bedding toegankelijk voor de zwakke weggebruiker binnen de eigendomsstructuur van de verkaveling.

 

 



In het kader van het algemeen belang wordt het opportuun geacht om de voetweg opnieuw te realiseren in waterdoorlatende materialen in de op het rooilijnplan aangegeven bedding van voetweg nummer 50.

Dit betekent een start voor de heropwaardering van het fijnmazig voetwegennetwerk in Sint-Brixius-Rode. Aansluitend zal het lokaal bestuur van Meise zich inzetten om de resterende bedding van de voetweg nummer 50 vrij te maken zodat de verbinding richting de 's Herenweg en Papenmeuter wordt hersteld.

Het tracé van de naastgelegen voetweg nummer 71 blijft integraal behouden in zijn huidige vorm. Deze zorgt voor de verbinding tussen de kerk, de Potaardestraat en de woonwijk aan de Berthoutstraat. De bestaande rooilijn van deze voetweg heeft in de Atlas der Buurtwegen  binnen de contour van de verkaveling  een breedte van 1,65 meter, welke niet wordt gewijzigd en dus geen deel uitmaakt van deze besluitvorming. Bijgevolg wordt het netwerk van trage wegen in stand gehouden.

Voor de ontsluiting van de percelen in de verkaveling wordt, in het verlengde van de huidige Hoefkantweg, een nieuwe weg aangelegd met achteraan een keerpunt. De verkaveling vormt een laatste invulling van de wooninbreiding in het centrum van Sint-Brixius-Rode. Ze bevindt zich aan de rechterzijde in het verlengde van de bestaande Hoefkantweg. De percelen gelegen aan de overzijde van de verkaveling worden allen ontsloten via de Broekstraat. De ontworpen wegenis hypothekeert geenszins de ontsluiting van enig perceel in dit binnengebied. Er wordt ook een uitwijkstrook voorzien om het passeren van andere weggebruikers in tegengestelde richting toe te laten. Langsheen de weg worden acht door iedereen te gebruiken parkeerplaatsen aangelegd.

De toegankelijkheidsnormen in de wegenis worden gerespecteerd. De inrichting en inrichtingsmaterialen sluiten aan bij een woonerf: een gelijkgrondse inrichting met verschillende materialen van onder andere het type klinkerwerk, betonstraatstenen, grasbetontegels, etc. De gebruiksfunctie zal vertaald worden in de verschillende materialen en/of kleuren die worden toegepast. Deze aanleg vertaalt zich in leefkwaliteit.

Aldus wordt voldaan aan de bepalingen van artikel 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.

Overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet geeft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg aanleiding tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren. In casu wordt één gemeenteweg in het project gewijzigd en één aangelegd. Door de voorgestelde wijzigingen slechts te beoordelen voor zover deze gelegen zijn op eigendom van de aanvrager dienen er ook geen compenserende vergoedingen betaald te worden.

Tijdens het openbaar onderzoek werden negen bezwaren ingediend. Met betrekking tot de wegenis en mobiliteit werden volgende opmerkingen geformuleerd:

‘Er zijn weinig parkeermogelijkheden in de nabijgelegen straten van de nieuwe verkaveling die de parkeerbehoefte kunnen opvangen. ’

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        De ruime kavels met een achteruitbouwstrook van minimum 7 meter bieden de mogelijkheid tot de opvang van de private parkeerbehoefte à rato van 2 wagens per gezin.  Het ontwerp voorziet 8 publieke parkeerplaatsen voor de bezoekers. Wanneer er minder voorzieningen worden genomen voor gemotoriseerd verkeer, zal het gebruik van gemotoriseerd verkeer ontmoedigd worden en het gebruik van de zachte mobiliteit hierdoor worden aangemoedigd. In een landelijk karakter mag de zachte mobiliteit primeren op de harde mobiliteit.

‘Er is geen openbaar vervoer in de omgeving.’

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        Buslijnen 260 en 534 van vervoersmaatschappij De Lijn kennen hun halte op amper 227,35 meter wandelafstand van het einde van de bestaande wegenis. Binnen een zone tot 300 meter loopafstand van een bushalte wordt ca. 50% meer reizigers verwacht, stelt een onderzoek van de universiteit Gent.

‘Het verkavelingsgebied is niet gelegen aan een uitgeruste weg.’

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        De verkaveling wordt pas uitvoerbaar wanneer de aanleg van de uitgeruste weg werd voltooid. De aanleg van de nieuwe wegenis maakt net deel uit van deze aanvraag.

‘De groenstrook voor de voetweg is veel te smal.’

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        De nieuwe wegenis voorziet langsheen de officiële voetweg nummer 71 een vrije groenblauwe ruimte met een breedte van +5 meter. De fijnmazige karaktertrekken van het plaatselijke wegennet bepalen mede de identiteit van het dorpen er werd geopteerd om deze te behouden wat aansluit bij de beleidsvisie van het lokaal bestuur.

'De extra verhardingen door de aanleg van de nieuwe wegenis en de bebouwingen zullen de wateroverlast in dit gebied vergroten.'

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        De projectzone is niet gelegen in een gebied aangeduid als overstromingsgevoelig gebied, noch zijn er recentelijk overstromingen vastgesteld.

        Het projectgebied is gecategoriseerd als geschikt voor een functioneel infiltratiesysteem. Er werden infiltratieproeven uitgevoerd teneinde gedetailleerde informatie te verkrijgen van de infiltratiegevoeligheid. De uitgevoerde studie en proefnemingen resulteerden in een aanvaardbare infiltratiecapaciteit.

        De grondwaterstand ligt diep genoeg voor de aanleg van een open watersysteem.

        Omwille van de belasting en duurzaamheid wordt de rijweg aangelegd in een niet-waterdoorlatende verharding. Om het water te laten infiltreren, wordt naast de rijweg een strook van 1 meter aangelegd in grasbetontegels. Deze aanleg is in lijn met  de huidige inrichtingsprincipes van een robuust wegennet.

        Het regenwater van de woningen wordt zoals opgelegd in de nieuwe hemelwaterverordening opgevangen in buffer- en infiltratiegrachten. Zowel het volume als de infiltratieoppervlakte zijn gedimensioneerd conform de verordening. Daarnaast blijven de verplichtingen voor de individuele kavels gelden wat betreft de plaatsing van een hemelwaterput en een individuele infiltratievoorziening.

'Het voorwaardelijk advies van de brandweer stelt dat de weg een breedte van 4 meter moet hebben met een draaicirkel achteraan van minstens 15 meter aan de buitenkant. Het ontwerp beantwoordt niet aan de eisen van de brandweer.'

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        In het advies van de brandweer van 12 september 2023 verklaart de brandweer zich akkoord met de aanleg van de wegenis en de hydranten in de verkaveling zoals voorgesteld op de betreffende plannen.

'De huidige Hoefkantweg is onvoldoende breed om het verkeer van een nieuwe verkaveling in het verlengde van de weg toe te laten.'

'De aansluiting van de bestaande wegenis aan de ontworpen wegenis geeft plaatselijk aanleiding tot een breedte van 3.30 meter wat wordt opgeworpen als te smal.’

'De weg voldoet ook niet voor grote voertuigen van openbare diensten zoals huisvuilkar, strooidiensten, voertuig voor het kolken, brandweer, enz.'

‘De geplande straatbreedte is niet werkbaar.’

Deze bezwaren zijn ongegrond om volgende redenen:

        De huidige toegangsweg, de Hoefkantweg, heeft een breedte van +- 3,30 meter. Dit is voldoende voor de ontsluiting van de nieuwe verkaveling om volgende redenen:

        De nieuwe verkaveling voorziet in slechts 11 bijkomende woningen. Het extra verkeer dat dit zal teweegbrengen in de Hoefkantweg, zal slechts een beperkte impact hebben op de huidige verkeersafwikkeling.

        Een breedte van 3,30 meter is doorgaans voldoende voor de meeste voertuigen om te passeren. Daarenboven zal een smallere weg ook helpen om de snelheid van het verkeer te beperken, wat bijdraagt aan de veiligheid van voetgangers en fietsers.

        Langsheen de huidige Hoefkantweg bevindt er zich een onverharde berm die uitzonderlijk dienst kan doen als uitwijkstrook.

       

Inzake de brandbeveiliging zijn er geen specifieke wetten, verordeningen, normen of voorschriften van toepassing op openbare wegen. Het advies van de brandweer bepaalt de minimale eisen waaraan de wegenis in een nieuwe woonverkaveling moet voldoen om de brandbestrijding en de evacuatie op een vlotte wijze te laten verlopen en om de interventies te vergemakkelijken. Dit geldt enkel voor nieuwe wegen, voor bestaande openbare wegen is dit enkel van toepassing indien er ingrijpende werken aan de wegenis gebeuren.  De bestaande openbare weg die ontsluiting heeft naar de verkaveling is minstens 3m30, wat maakt dat de weg voldoende breed is voor de huidige brandweervoertuigen. De bestaande openbare weg maakt ook geen voorwerp uit van de omgevingsvergunningsaanvraag.

        In de verkaveling zelf wordt een weg voorzien met een breedte van 4,20 meter. In het midden van de weg bevindt er zich een uitwijkstrook met een lengte van bijna 16m ten behoeve van het passeren van andere weggebruikers in tegengestelde richting. Achteraan wordt een keerpunt aangelegd.

        De beperkte breedte van de huidige Hoefkantweg alsook van de nieuw aan te leggen weg in de verkaveling beperken de hoeveelheid verharde oppervlakte, wat gunstig is voor de waterhuishouding en het behoud van groene ruimtes.

'De nieuwe verkaveling is enkel toegankelijk via de huidige voetweg nummer 71 en niet via een doodlopende weg. Een voetweg is een weg exclusief voor voetgangers en fietsers. Er kan dus geen aansluiting gemaakt worden vanuit deze voetweg naar een nieuwe verkaveling.'

Dit bezwaar is ongegrond om volgende redenen:

        De voetweg nummer 71 werd doorheen de jaren in het eerste gedeelte van de weg uitgebreid, zodat hij kan beschouwd worden als een voldoende uitgeruste weg. Dit houdt in dat de weg minimaal verhard moet zijn met duurzame materialen, hier asfalt, en voorzien zijn van een elektriciteitsnet. Daarenboven heeft de Hoefkantweg openbare verlichting en is er riolering aanwezig.

        Een voetweg mag door alle vormen van verkeer gebruikt worden, zowel door voetgangers als door gemotoriseerd verkeer, zolang de breedte van de voetweg dit toelaat. De Hoefkantweg is een geasfalteerde straat van +-3,30 meter met een onverharde berm die uitzonderlijk dienst kan doen als uitwijkstrook.  De weg is dus voldoende breed voor gemengd verkeer.

        De Hoefkantweg, gekend in de Atlas der Buurtwegen als voetweg nummer 71, heeft bij de start aan de kerk Sint-Brixius-Rode een breedte van +- 4,80 meter. Later neemt de breedte van de voetweg nummer 71 af naar een rooilijnbreedte van 1,65 meter binnen de contour van de verkaveling. Vrij van de voetweg wordt een nieuwe wegenisinfrastructuur aangelegd op private eigendom om deze na aanleg over te dragen naar het openbaar domein van de gemeente. De nieuwe uitgeruste weg van de verkaveling maakt geen deel uit van de bedding van voetweg nummer 71.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Dit punt wordt verdaagd naar de volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Verkavelingsvergunning  875 - Hoefkantweg - goedkeuring overeenkomst

MOTIVERING

Feiten en context

Er werd een omgevingsaanvraag voor een nieuwe verkaveling ingediend door Dieter Hoefs namens MESO STUDIEBUREAU BVBA met als contactadres Jan Mulsstraat 132 bus 201 te 1853 Grimbergen voor percelen gelegen langsheen de Hoefkantweg zn te 1860 Meise, kadaster gekend onder (afd. 1) sectie D 317 H, (afd. 1) sectie D 319 B, (afd. 1) sectie D 320 D, (afd. 1) sectie D 324 T, (afd. 1) sectie D 324 S, (afd. 1) sectie D 325 D, (afd. 1) sectie D 325 E, (afd. 1) sectie D 325 G en (afd. 1) sectie D 326 F. De aanvraag heeft als voorwerp het ontwikkelen van 11 loten voor ééngezinswoningbouw met aanleg van nieuwe wegenis.

Deze overeenkomst is beperkt tot de voorwaarden waarvoor de gemeenteraad de bevoegdheid heeft. Voorwaarden met betrekking tot stedenbouwkundige aspecten behoren tot de bevoegdheid van het schepencollege en worden bijgevolg niet opgenomen in deze overeenkomst.

Het projectgebied situeert zich in het verlengde van een doodlopende straat, de Hoefkantweg, te 1860 Meise. Het voorziet de aansluiting van 11 loten, 5 loten voor open bebouwing en 6 loten voor halfopen bebouwing, via een nieuwe infrastructuuraanleg van een doodlopende weg met keerpunt.

De omgevingsvergunningsaanvraag bevat tevens het gedeeltelijk verplaatsen van de voetweg nummer 50 gelegen tussen lot 10 en 11, zoals aangeduid op het rooilijnplan. Onder deze voetweg bevindt zich een Aquafin-leiding waarvoor er een erfdienstbaarheidszone gevestigd is ten voordele van Aquafin. De huidige voetweg nummer 71 blijft behouden.

Door de uitvoerende dienst werd een ontwerpovereenkomst opgesteld in verband met de aanleg van nieuwe wegenis en het toekomstig openbaar domein. Deze overeenkomst zal integraal deel uitmaken van de omgevingsvergunning.

De, volgens de bepalingen van de bijgevoegde overeenkomst, nieuw aan te leggen weg zal na aanleg en inrichting kosteloos worden overgedragen aan het openbaar domein.

De omgevingsvergunningsaanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 14 september 2023 tot 13 oktober 2023. Er werden negen bezwaarschriften ingediend.

Juridische gronden

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. 

Het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten ter uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Het decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) inzonderheid titel IV: milieueffect en veiligheidsrapportage en titel V: exploitatie van inrichtingen en activiteiten en erkende personen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals herhaaldelijk gewijzigd (Vlarem II).

De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen, gewijzigd via omzendbrief dd. 25 januari 2002.

Het besluit van de Vlaamse regering van 17 november 2006 inzake de minimale weguitrusting.

Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (Gewestelijke hemelwaterverordening).

Provinciale stedenbouwkundige verordening met betrekking tot de aanleg, heraanleg of uitbreiding van verhardingen (MB van 12/9/2014) (Provinciale verordening inzake verhardingen).

Advies/argumentatie

De omgevingsvergunningsaanvraag voorziet het ontwikkelen van 11 loten voor ééngezinswoningbouw in open en halfopen verband met de uitbreiding van de wegenis- en rioleringsinfrastructuur in het verlengde van de Hoefkantweg. Het perceel is momenteel een braakliggend terrein gelegen in woongebied aan voetweg nummer 71. De nieuwe straat heeft een doodlopend karakter met keerpunt en ligt volledig gescheiden van de bestaande voetweg nummer 71 die ongewijzigd blijft. De wegenis heeft een beperkte breedte en is daarom voorzien van een uitwijkstrook met een lengte van bijna 16 meter.

In de verkaveling wordt er zowel RWA als DWA riolering aangelegd en aangesloten op de bestaande Aquafin-collector. Voor de RWA riolering wordt gewerkt met buffer- en infiltratiegrachten.

Volgens artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet moet de gemeenteraad zich uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij moet rekening gehouden worden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Artikel 3 van het gemeentewegendecreet bepaalt dat het decreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om deze doelstelling te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4 van het gemeentewegendecreet stelt dat bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening wordt gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Op het perceel van de nieuwe verkaveling bevindt er zich tussen lot 10 en lot 11 een voetweg nummer 50, vandaag te benoemen als "gemeenteweg", die gedeeltelijk verplaatst wordt en de toegang voorziet  tot een RWA-bekken.

De voetweg is momenteel niet meer zichtbaar op het terrein. In het kader van het algemeen belang is het opportuun om de voetweg opnieuw te realiseren met waterdoorlatende materialen zodat het tracé van de voetweg terug toegankelijk wordt voor de zwakke weggebruikers.


De ontsluiting van de verkaveling zal gebeuren langs de Hoefkantweg via een nieuw aan te leggen weg. De voorwaarden voor de aan te leggen wegenis en de overdracht na aanleg naar het openbaar domein van de gemeente werden opgenomen in een overeenkomst. Aldus wordt voldaan aan de bepalingen van artikel 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Dit punt wordt verdaagd naar de volgende gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Voorlopige straatnaam - Nicolle Van den Broeckpark (site sportschuur)

MOTIVERING

Feiten en context
De deputatie verleende in zitting van 6 juli 2023 een omgevingsvergunning voor de werken met betrekking tot de hernieuwing van de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan (OMV_2022170289). 

De noodzaak voor een naam voor de hernieuwde sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan werd vastgelegd door de gemeenteraad in zitting van 17 juli 2023.

Na de uitvoering van de infrastructuurwerken en de opgelegde lasten moet de dienst ruimtelijke ordening beschikken over een adres in het CRAB. Dit betekent dat de naam voor de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan op dat ogenblik moet gekend zijn.
Ook als er geen adressen gelinkt zijn aan een plaats, moet deze plaats als straatnaam worden ingeschreven.  Zo wordt de toegekende naam toegankelijk in de GPS-navigatie en in de openbare en bedrijfscomputersystemen, voor de politie, brandweer en ambulance.

Op vraag van de gemeenteraad werd aan de heemkundige kring Berla het advies voor de voorgestelde naam voor de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan  overgemaakt op 26 juli 2023.

Na de voorlopige aanvaarding van de nieuwe naam voor de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan door het schepencollege en de gemeenteraad wordt een openbaar onderzoek (30 dagen) georganiseerd door de dienst ruimtelijke ordening.

Er dient advies te worden gevraagd aan de cultuurraad.

Juridische gronden
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7 april 1977), gewijzigd bij:

Het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 1 september 1987.

Het decreet van 4 februari 1997 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 25 februari 1997.

Het decreet van 29 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, B.S. 17 december 2002 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen of wijzigen van nieuwe namen aan openbare wegen en pleinen.

Het CRAB-decreet van 8 mei 2009, gewijzigd bij decreet van 1 juni 2012 en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 56, 40 en 41.

De ministeriële omzendbrief van 23 februari 2018 betreffende Best-Adress richtlijnen en de latere aanpassingen.

Gids voor het vaststellen en toekennen van adressen, versie 1 opgemaakt op 18 oktober 2021.

Het huishoudelijk reglement voor het vaststellen en toekennen van adressen, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 19 juni 2023 en gepubliceerd op de website op 27 juni 2023.

Advies/argumentatie
De heemkundige kring Berla heeft op 28 juli 2023 een gemotiveerd advies uitgebracht voor de  nieuwe naam aan de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan.

Motivering/advies: "Nicolle Van den Broeck (effectief geschreven met twee “L”-en in de voornaam, zie haar geboorteakte: Meise1946 nr. 33) stond al enkele jaren op de lijst van Berla als een potentiële kandidate voor een officiële erkenning.

De mogelijkheid om haar naam nu te verbinden aan een sportsite biedt gezien haar achtergrond dan ook een veel betere opportuniteit dan ergens anders een “gewone” straat naar haar te noemen.

De verantwoording is al omstandig weergegeven in de stukken van het behandelde punt op de gemeenteraad van 17 juli 2023.

Bij navraag in onze groep blijkt dat er een unaniem positieve respons op dit voorstel kwam.

Er werd ook de hoop uitgesproken dat bij de herinrichting van het nieuwe complex er enige aandacht zou besteed worden aan informatie die haar prestaties en palmares permanent aan het publiek kan duidelijk maken (een paneel bij de ingang?).

Gezien de werken die de gemeente voorziet, lijkt op het eerste zicht de omschrijving als “plein” de beste optie voor de aanvulling van de naamgeving, maar deze keuze laten we misschien beter over aan de gemeentediensten, die een beter zicht op de toekomstige infrastructuur hebben."

'De gids voor het vaststellen en toekennen van adressen' vermeldt:

- Onder punt 2.2.6: 'Gebouwen aan parken en pleinen'
Dat het algemene principe voor de nummering van gebouwen is, dat huisnummers in oplopende volgorde langs de weg met oneven nummers aan de ene kant en even nummers aan de andere kant moeten worden vastgelegd.  Voor gebouwen rond een park of een plein zijn er geen welbepaalde 'linkse' en 'rechtse' kanten.  De toekenning zal dan ook doorlopend zijn, vanaf nummer 1 en in oplopende volgorde tegen de wijzers van de klok in.  De gemeente moet ook beslissen of de straatnamen van de aangrenzende wegen bij het plein stopt of de weg het plein doorkruist, waardoor de gebouwen langs de weg huisnummers moeten hebben die op de weg en niet op het park of het plein liggen.
In bepaalde gevallen wenst de gemeente aan een plek een naam te geven zonder dat er genummerde gebouwen zijn op die plek.

- Onder punt 2.2.12'Bijzondere ruimtes in stedelijke gebieden (kleine groene zones, parken, speelterreinen, volkstuinen, enz.)'
Dat er bijzondere ruimtes zijn waarvoor het niet verplicht is om een officieel adres toe te wijzen.  Dit is bijvoorbeeld het geval bij groene zones, speelterreinen, ontspannings- of sportinstallaties, zones voor picknicks, toeristische plekken, enz.
Binnen deze ruimtes, die heel klein kunnen zijn, verblijven soms tijdelijk veel personen.  Het is dan ook veilig om hier een officieel adres aan toe te wijzen om zo de locatie eenduidig aan te geven en een vlotte toegang mogelijk te maken bij noodgevallen (ambulance, brandweer, politie, enz.) of voor technische diensten (onderhoud, ...).
Het is aan te raden om het adres van de plaats duidelijk aan te geven op het toegangsportaal of op eender welk ander vast element aan de ingang van de ruimte.
Indien het gebied groot is en/of toegangen via verschillende poorten of langs verschillende wegen heeft, is het aan te raden een adres voor elke toegang te bepalen.
Elke standplaats moet eveneens een huisnummer of desnoods een busnummer krijgen. (Artikel 10§5) (Figuur 63)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezien 'De gids voor het vaststellen en toekennen van adressen' aanraadt om een adres voor elke toegang te bepalen zullen er voor de sportsite volgende nieuwe adressen worden toegekend:

Toegang langsheen de Driesstraat = Driesstraat 99
Toegang langsheen de Populierenlaan =  Populierenlaan 20A
Toegang langsheen de Anjelierenlaan = Anjelierenlaan 31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Financiële gevolgen
Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1
Het "Nicolle Van den Broeckpark" wordt als nieuwe naam voor de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan voorlopig aanvaard.

Artikel 2
De nieuw toegekende adressen voor de toegangen worden voorlopig aanvaard.

Toegang langsheen de Driesstraat = Driesstraat 99
Toegang langsheen de Populierenlaan = Populierenlaan 20A
Toegang langsheen de Anjelierenlaan = Anjelierenlaan 31

Artikel 3
De dienst ruimtelijke ordening start een openbaar onderzoek gedurende 30 dagen waarbij alle betrokken aanwonenden (18+ en alle eigenaars woonachtig in België) worden aangeschreven. Een bericht wordt aangeplakt aan het gemeentehuis en ter hoogte van de nieuwe straat.
Het bericht zal eveneens gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.

Artikel 4
De voorlopig vastgestelde naam voor de sportsite langsheen de Driesstraat en de Populierenlaan zal voor advies  aan de gemeentelijke cultuurraad overgemaakt worden.

Artikel 5
Na de periode van het openbaar onderzoek worden de bezwaren behandeld en wordt de definitieve naam voorgelegd aan het college van burgmeester en schepenen en aansluitend aan de gemeenteraad.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Vaststelling van het toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van woonmaatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting: "Halle/Vilvoorde-Noord"

MOTIVERING

Feiten en context

Op 1 januari 2024 treedt het nieuwe toewijzingssysteem "sociale huur " (van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021) in werking. De regelgeving is grondig gewijzigd. Zo zorgt de eenmaking van sociale verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen in woonmaatschappijen voor een hertekening van het woonlandschap. Vlaanderen telt 41 werkingsgebieden met telkens één erkende woonmaatschappij per werkingsgebied. Op die manier zal in elke gemeente nog maar één woonactor actief zijn. Door de vorming van de woonmaatschappijen wordt ook de wijze waarop sociale huurwoningen worden verhuurd, grondig hertekend.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verder de VCW), het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verder het BVCW) en haar ministerieel uitvoeringsbesluit blijven het gemeenschappelijk kader vormen voor de verhuring van alle sociale huurwoningen in het Vlaamse Gewest. Deze regelgeving moet tegemoet komen aan de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse woonbeleid met name de realisatie van optimale ontwikkelingskansen voor iedereen, een optimale leefbaarheid van de wijken, het bevorderen van de integratie van de bewoners in de samenleving en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen. Om dit te realiseren, werd er gekozen om autonomie te geven aan de woonmaatschappijen en aan de lokale actoren. De situatie op het platteland is immers verschillend van deze in de stad, en de situatie tussen steden en gemeenten onderling kan ook anders zijn. Om een aanpak op maat te realiseren, nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid op maat te realiseren.

In het BVCW wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad.  Deze raad krijgt de kans om passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen.

De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW  biedt op die manier de kans om een dynamiek te genereren waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

Proces

Woonmaatschappij GMV heeft het initiatief genomen om een toewijzingsraad op te richten voor het werkingsgebied ‘Halle/Vilvoorde-Noord’ (Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst). De 7 gemeenten in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Ook relevante huisvestings- en welzijnsactoren actief in het werkingsgebied maken deel uit van de toewijzingsraad. De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

De toewijzingsraad stelde op 19 september 2023 in consensus een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin werden bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen opgenomen. Er werd in consensus met de 7 gemeenten geopteerd om een strengere bepaling over de langdurige woonbinding met de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt én een uitbreidende bepaling over de langdurige woonbinding met het werkingsgebied op te nemen.

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad heeft afspraken gemaakt over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken werden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad. Dit document maakt geen deel uit van het toewijzingsreglement.

De woonmaatschappij bezorgde dit ontwerp van toewijzingsreglement aan de gemeenten van haar werkingsgebied en bracht de gemeenten op de hoogte van de beslissingen over de aanpak van de versnelde toewijzingen (deze beslissingen maken geen deel uit van het toewijzingsreglement). Het ontwerp van het toewijzingsreglement dient te worden besproken in de gemeenteraden van Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst. De gemeenteraad kan het ontwerp eventueel amenderen, wat betreft de strengere woonbinding en de toewijzing aan specifieke doelgroepen. Het (eventueel geamendeerde) ontwerp dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

De gemeenten Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst bezorgen vervolgens het goedgekeurde toewijzingsreglement aan woonmaatschappij GMV die het goedgekeurde toewijzingsreglement zal integreren in haar intern huurreglement.

Het toewijzingsreglement bevat doelgroepen uit de lijst, vermeld in artikel 6.27, §1, tweede lid van het BVCW, waarvoor de opmaak van een doelgroepenplan niet vereist is.

Woonmaatschappij GMV integreert de bepalingen uit het toewijzingsreglement in haar intern huurreglement, in voorkomend geval na de beslissing van de minister. GMV bezorgt haar intern huurreglement aan de toezichthouder.  GMV bezorgt tenslotte ook een afschrift van het toewijzingsreglement aan de toezichthouder, ook wanneer het toewijzingsreglement niet dient te worden voorgelegd aan de minister.

Bepalingen toewijzingsreglement

Door de toewijzingsraad werd geopteerd voor de volgende invulling van ‘langdurige woonbinding’, van toepassing op het volledig werkingsgebied: de langdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:

1e. (Strenger) Kandidaat-huurders die minstens 15 jaar in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

2e. Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

3e. (Uitbreiding) Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het werkingsgebied woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

Deze langdurige woonbinding is een voorrangsbepaling, geen inschrijvings- of toewijzings-voorwaarde; en ze is van toepassing op alle standaard toewijzingen en toewijzingen aan een specifieke doelgroep.

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad heeft afspraken gemaakt over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders (bij versnelde toewijzingen). Deze afspraken werden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad. Dit document maakt geen deel uit van het toewijzingsreglement.

Voor de instroom via ‘versnelde toewijzingen’ werd er een systeem uitgewerkt met ‘objectieve criteria woonnood’, conform de categorieën voorzien in het BVCW (zijnde: (dreigend) dak- of thuisloosheid, jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen met begeleiding, geestelijke gezondheidsproblematiek, wonen in slechte huisvesting en bijzondere omstandigheden van sociale aard, en hun subcategorieën).

In het toewijzingsreglement wordt tevens aangegeven welke voorrangsbepalingen van toepassing zijn voor specifieke doelgroepen. Het toewijzingsreglement bevat doelgroepen uit het BVCW (zijnde kandidaat-huurders vanaf 65 jaar, kandidaat-huurders met een fysieke beperking of handicap, en kandidaat-huurders die dak- en thuisloos zijn of dat dreigen te worden: specifiek die op het ogenblik van inschrijving permanent op de camping Felix Cottage te Zemst wonen in een onaangepaste of kwalitatief slechte woning). De bovenvermelde langdurige woonbinding is van toepassing op alle toewijzingen aan een specifieke doelgroep.

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen , in het bijzonder de bepalingen van artikel 40 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Titel 2 van Boek 6 van de Vlaamse Codex Wonen (VCW) geeft de bevoegdheid aan de Vlaamse Regering om de regels te bepalen voor toewijzing van sociale woningen. Deze worden nader beschreven in Boek 6 (Sociale huur) van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

Deel 4 van Boek 6 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) betreft de toelatingsvoorwaarden (Titel 1) en toewijzing (Titel 2). Hoofdstuk 2 van Titel 2 betreft de ‘Toewijzingsraad, toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement’ (verv. BVR 17 december 2021, art. 33, I: 1 oktober 2023). Hoofdstuk 3 van Titel 2 betreft de ‘Toewijzingsregels’ (ing. BVR 17 december 2021, art. 33, I: 1 oktober 2023).

Advies/argumentatie

Vanaf 1 januari 2024 treedt het nieuwe toewijzingssysteem ‘sociale huur’ in werking.

De opmaak van een toewijzingsreglement is tot stand gekomen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren.

In het BVCW wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels regionale en lokale accenten te leggen. De toewijzingsraad werkte in consensus passende maatregelen uit in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van woonmaatschappij GMV, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor wordt maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden en beleidswensen.

Het college stelt voor aan de gemeenteraad om dit ontwerp van toewijzingsreglement integraal vast te stellen zoals voorgelegd, met inbegrip van de specifieke bepalingen omtrent de ‘langdurige woonbinding’ en ‘specifieke doelgroepen’.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van woonmaatschappij GMV (‘Halle/Vilvoorde-Noord’: Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Steenokkerzeel en Zemst), met inbegrip van de specifieke bepalingen omtrent de ‘langdurige woonbinding’ en ‘specifieke doelgroepen’, vast.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van deze beslissing. Het goedgekeurde toewijzingsreglement wordt bezorgd aan woonmaatschappij GMV die dit zal integreren in haar intern huurreglement. Gezien het toewijzingsreglement een doelgroep bevat die niet opgenomen is in de lijst, vermeld in artikel 6.27, §1, tweede lid van het BVCW, en waarvoor de opmaak van een doelgroepenplan vereist is, bezorgt woonmaatschappij GMV het toewijzingsreglement en het administratieve dossier met een beveiligde zending aan de minister op het adres van Wonen in Vlaanderen.

Met 14 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Christine De Cubber, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 9 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Implementatie van de fietssuggestiestroken als tweede actie voor het circulatieplan van Meise

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 28 februari 2022 het definitieve circulatieplan voor Meise goed.

In de actietabel werd de implementatie van de zone 30 als eerste actie op korte termijn opgenomen, gevolgd door de aanleg van de fietssuggestiestroken. De implementatie van de zone 30 en fietsstraten is afgerond. De bijhorende wegmarkeringswerken werden aangevat in de week van 28 augustus 2023.

De voorgestelde zone voor fietssuggestiestroken omvat de Mankevosstraat (ongeveer 1 345,44m²) en het noordelijk deel van de Brusselsesteenweg (ongeveer 171,20m²). In het zuidelijk deel van de Brusselsesteenweg (ongeveer 171,20m²) werd door de parkeerinrichting gekozen voor een mix van fietssuggestiestroken, gemengd voet- en fietspad en fietspaden.

In de Mankevosstraat zijn reeds roodgekleurde stroken aanwezig. Volgens de inrichtingsvoorwaarden van het fietsvademecum zijn deze niet geheel conform, doch nog in goede staat. Indien deze laatste zouden vervangen worden, is voorbereidend schraapwerk noodzakelijk alvorens conforme suggestiestroken te kunnen aanbrengen. Fietssuggestiestroken hebben geen juridische waarde. Ze creëren enkel een visuele versmalling van de rijbaan.

In het zuidelijk deel van de Brusselsesteenweg bestaat de ondergrond uit klinkers, gelegd in verschillende patronen. De rijbaanbreedte bedraagt slechts 4,80 meter.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 van de Vlaamse overheid betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen over het wegverkeer.

Het vademecum van wegen en verkeer voor fietsvoorzieningen van 25 juli 2022.

Advies/argumentatie

De dienst mobiliteit adviseert om (voor de veiligheid van de fietsers, de herkenbaarheid en de uniformiteit) op de nieuwe plaatsgesteldheden binnen het gemengd verkeer, okergele fietssuggestiestroken met koudplast te voorzien. Wanneer er, in het andere geval, gekozen wordt voor een oppervlakkige verfcoating blijft bij regenval slipgevaar bestaan. De breedte van de suggestiestroken is afhankelijk van de verhardingsbreedte en dient gevolgd te worden conform de maatvoeringstabel in het fietsvademecum van wegenverkeer van 25 juli 2022.

Naar aanleiding van de uitvoering van de eerste acties van het circulatieplan wordt opgemerkt dat een fietsstraat langs de Brusselsesteenweg opent net na het kruispunt met de Mankevosstraat. Hiervoor wordt geadviseerd de fietssuggestiestroken door te trekken tot waar de fietsstraat opent.

De fietssuggestiestroken in het zuidelijk deel van de Brusselsesteenweg werden volgens het goedgekeurde circulatieplan voorzien op klinkers. Deze ondergrond kan geen kwaliteitsgarantie bieden en kent geen duidelijke leesbaarheid. Tevens is de verhardingsbreedte van 4.82 meter onvoldoende voor de aanleg van fietssuggestiestroken. Het vademecum voor fietsvoorzieningen stelt minimaal 5.40 meter of maximaal 6.60 meter rijbaanbreedte. Hierdoor adviseert de dienst mobiliteit een aanpassing om het vermelde gedeelte in te richten als fietsstraat tot en met het kruispunt met de Bouchoutlaan. Dit betreft een verlenging van de huidige fietsstraat.

 

Gezien een fietssuggestiestrook geen juridische waarde heeft binnen de wegcode en de toestand van de roodgekleurde stroken in de Mankevosstraat tot op heden nog in goede staat is, kan gekozen worden om de nieuwe aanleg te laten aansluiten op de bestaande in de Mankevosstraat. Er zal een verschil zichtbaar zijn. De kostprijs voor het verwijderen van de roodgekleurde stroken wordt geraamd op € 29 599,68 exclusief BTW. De dienst mobiliteit geeft er de voorkeur aan de natuurlijke slijtfase door het gemotoriseerd verkeer, om nadien nieuwe fietssuggestiestroken aan te leggen in de Mankevosstraat.

Financiële gevolgen

Voor de aankoop van signalisatie en het aanbrengen van wegmarkeringen, ten gevolge van het circulatieplan Meise, is de beschikbaarheid vandaag op onderstaande sleutel zichtbaar. De kosten voor het aanbrengen van de nieuwe fietssuggestiestroken in het noordelijk  deel van de Brusselsesteenweg worden geraamd op € 9 210.40 exclusief BTW.

 

Algemene rekening

Acties

Beschikbaar budget

GE/02900/2300000 + AW/2023/6779

uitvoering verkeerscirculatieplannen

€ 85 884,45 + € 10.000,00

BESLUIT

Artikel 1

De fietssuggestiestroken worden in de dorpskern van Meise geïmplementeerd. In een eerste fase het noordelijke deel van de Brusselsesteenweg. De bestaande roodgekleurde stroken in de Mankevosstraat worden in een latere fase vernieuwd wanneer de toestand van de inrichting onvoldoende wordt.

Artikel 2

De firma Gaston De Groote wordt, volgens het raamcontract, belast met de uitvoering van dit besluit. Het betreft:

het aanleggen van ongeveer 317,60 m² okerkleurige fietssuggestiestroken met koudplast conform de bijgevoegde maatvoeringstabel.

1* F111 in thermoplast te voorzien ter hoogte van het kruispunt met de Bouchoutlaan.

Artikel 3

De uitvoerende diensten worden belast met de uitvoering  van de signalisatie. Het betreft het verplaatsen / verlengen van de huidige fietsstraat tot en met het kruispunt met de Bouchoutlaan.

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit zal onmiddellijk, ter kennisgeving, gezonden worden aan:

- De Afdeling Mobiliteit en Verkeersveiligheid – Departement Mobiliteit en Openbare Werken – Vlaamse Overheid – Koning Albert II-laan 20 bus 2 te 1000 Brussel

- De heer Gouverneur van Vlaams-Brabant

- De heer Griffier bij de rechtbank van eerste aanleg te Brussel

- De heer Commissaris van Politie-Korpschef van de Politiezone K-L-M

- De heer Procureur des Konings – afdeling politierechtbank

- De heer Commandant van de Brandweer van Brandweerzone Vlaams-Brabant West

- De spoeddienst van het U.Z.- Brussel

- De Lijn Vlaams-Brabant

- De Groote Gaston NV

- De uitvoerende diensten.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Karine Métens, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock), 7 onthoudingen (Marie Jeanne Thaelemans, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck en Billie Kawende)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode - Goedkeuring verrekening

MOTIVERING

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 25 oktober 2021 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode” aan Tectum Constructors BVBA, Brusselsesteenweg 188, Bus A te 9090 Melle tegen het nagerekende offertebedrag van € 553.810,57 excl. btw of € 587.039,20 incl. 6% btw.

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 20211806.

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 28 november 2022 goedkeuring aan verrekening 1 - isoleren oversteek voor een bedrag in meer van € 14.024,20 excl. btw of € 14.865,65 incl. 6% btw.

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

 

Bijwerken

+

 53.529,60

Totaal excl. btw

=

 53.529,60

Btw

+

 3.211,78

TOTAAL

=

 56.741,38

Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekeningen overschrijden het bestelbedrag met 12,20% (9,67% voor de aanpassingen met de minimis-regel), waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu € 621.364,37 excl. btw of € 658.646,23 incl. 6% btw bedraagt.

Voor deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.

De ontwerper, G&G architecten, en de leidend ambtenaar, Patrick Fierens, verleenden gunstig advies.

Juridische gronden

 De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 38/4 (Minimis-regel (wijziging < 15% waarde van de aanvankelijke opdracht en wijziging < EU drempels)).

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

De ontwerper, G&G architecten, en de leidend ambtenaar, Patrick Fierens, verleenden gunstig advies omdat de dakopbouw volgens het sarking principe met een doorlopend dampscherm en extra isolatie garant staat voor een performanter eindresultaat. Bovendien zou de prijsherziening op het gunningsbedrag met de voorziene opbouw overeenkomen met het bedrag van deze verrekening.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

Een aanvraag tot het verkrijgen van het vereiste visum werd ingediend op 20 oktober 2023. De financieel directeur verleende op 26 oktober 2023 een visum met nummer 2023268.

De uitgave is voorzien in het budget.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/08000 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Gebouwen - scholen (masterplan scholen) - Actie: Realiseren van een masterplan schoolinfrastructuur en schoolbeleving

2-1-6

€ 1.800.478,70

BESLUIT

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 2 - aanpassing dakopbouw van de opdracht “Vervangen zinken dak en lichtstraten GBS Sint-Brixius-Rode” voor het totaal bedrag in meer van € 53.529,60 excl. btw of € 56.741,38 incl. 6% btw (€ 3.211,78).

Artikel 2

De uitgave voor deze verrekening is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/08000-IP 2-1-5 (actieplan 2-1) (actie 2-1-6).

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode (heraanbesteding) - 2023205 - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opdracht “Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode (heraanbesteding)” werd een bestek met nr. 2023205 opgesteld door de Uitvoerende Diensten.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 99.044,43 excl. btw of € 119.843,76 incl. 21% btw.

De gemeenteraad verleende in zitting van 5 juni 2023 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De aankondiging van opdracht 2023-510663 werd gepubliceerd op 17 maart 2023 op nationaal niveau.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 17 april 2023 om 10 uur te bereiken.

Er werd slechts één offerte ontvangen waarbij bleek dat de offerteprijs ruim de raming overtrof, waardoor het college op 5 juni 2023 besliste op de opdracht niet te gunnen en deze opdracht opnieuw aan te besteden.

De aankondiging van nieuwe opdracht 2023-525858 werd gepubliceerd op 26 juni 2023 op nationaal niveau.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 31 augustus 2023 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 29 december 2023.

Er werd 1 offerte ontvangen van TMS nv, Preflexbaan 167 te 1740 TERNAT (€ 189.947,72 excl. btw of € 229.836,74 incl. 21% btw).

De Uitvoerende Diensten stelden op 27 september 2023 het verslag van nazicht van de offertes op.

De Uitvoerende Diensten stellen voor om, rekening houdende met het voorgaande, de opdracht “Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode (heraanbesteding)” te gunnen aan de firma met de enige offerte (op basis van de prijs), zijnde TMS nv, Preflexbaan 167 te 1740 Ternat tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van € 189.947,72 excl. btw of € 229.836,74 incl. 21% btw mits het verkrijgen van een visum.

De offerte van deze inschrijver is regelmatig, doch het gunningsbedrag excl. btw (€ 189.947,72) overschrijdt de goedgekeurde raming (€ 99.044,43) met 91,78%.

Op 31 maart 2022 keurde de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Erfgoed de subsidiëring van de werken goed op basis van de raming van 2013. Hierdoor werd voorlopig € 53.690,74, excl. BTW ingeschreven in de begroting van de Vlaamse Gemeenschap.

Na gunning der werken zal door het agenstschap Onroerend Erfgoed het definitief premiebedrag worden bepaald aan de hand van de inschrijvingsprijzen.

Er is geen aanleiding om deze opdracht niet te gunnen.

Juridische gronden

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Positief advies van de uitvoerende diensten gezien bij de twee aanbestedingsrondes er maar één en dezelfde kandidaat ingeschreven heeft.

De verwarming van de kerk moet dringend vervangen worden gezien de huidige installatie bij keuring volledig afgekeurd wordt.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is gedeeltelijk voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U.

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22100000/07200 - Gebouwen - gemeenschapsgoederen - Investeringsproject

______________

 98.400,38

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 189.947,66 excl. btw of € 229.836,67 incl. 21% btw voor de opdracht “Vernieuwen verwarmingsinstallatie kerk St-Brixius-Rode (heraanbesteding)” wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is gedeeltelijk voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22100000/07200-INVESTERING-U. Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Fietspaden Drijpikkelstraat - 20211850 - Goedkeuring aangepaste raming

MOTIVERING

Feiten en context

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Fietspaden Drijpikkelstraat” werd gegund aan Sweco, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 20211850 opgesteld door de ontwerper, Sweco, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.291.067,48 excl. btw of € 1.562.191,65 incl. 21% btw.

De gemeenteraad verleende in zitting van 15 november 2021 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de openbare procedure.

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 16 oktober 2023 om 10.00 uur te bereiken.

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 13 februari 2024.

Er werden 5 offertes ontvangen :
- SOGA, Aven Ackers 14 te 9130 Verrebroek (€ 1.641.497,95 excl. btw of € 1.986.212,52 incl. 21% btw);
- Willemen Infra NV, Booiebos 4 te 9031 Gent (Drongen) (€ 1.685.854,49 excl. btw of € 2.039.883,93 incl. 21% btw);
- DSV nv, Terheidelaan 69 te 3200 Aarschot (€ 1.689.592,07 excl. btw of € 2.044.406,40 incl. 21% btw);
- PEVENAGE EN ZOON BVBA, Elenestraat 75 te 9620 Zottegem (€ 1.792.541,01 excl. btw of € 2.168.974,62 incl. 21% btw);
- COLAS NOORD nv, Antoon Van Osslaan 1 28B te 1120 Brussel (€ 1.892.177,80 excl. btw of € 2.289.535,14 incl. 21% btw);

De ontwerper, Sweco, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel, stelde op 26 oktober 2023 het verslag van nazicht van de offertes op.

De ontwerper stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde SOGA, Aven Ackers 14 te 9130 Verrebroek tegen het nagerekende en verbeterde offertebedrag van € 1.641.447,95 excl. btw of € 1.986.152,02 incl. 21% btw mits het verkrijgen van een visum.

De offerte van deze inschrijver is regelmatig, doch het gunningsbedrag excl. btw (€ 1.641.447,95) overschrijdt de goedgekeurde raming (€ 1.291.067,48) met 27,14%.

Er is geen aanleiding om deze opdracht niet te gunnen.

Juridische gronden

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Advies/argumentatie

Gunstig advies van de ontwerper en de uitvoerende diensten waardoor na gunning de werken kunnen starten in het voorjaar 2024.

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023 en volgende, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-3-4 en 22400000/02000-IP 3-3-4 (actieplan 3-3) (actie 3-3-3).

 

Budgetsleutel

Acties

Beschikbaar budget

22700000/03100 - Riolering - Investeringsprojecten

22400000/02000 - Wegeniswerken

3-3-3

 2.284.375 in 2024 en 2025

BESLUIT

Artikel 1

De aangepaste raming van € 1.641.447,95 excl. btw of € 1.986.152,02 incl. 21% btw voor de opdracht “Fietspaden Drijpikkelstraat” wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode 22700000/03100-IP 3-3-4 en 22400000/02000-IP 3-3-4 (actieplan 3-3) (actie 3-3-3).

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Goedkeuring verlenging IGS Cultuur Noordrand met duurtijd van 1 jaar

MOTIVERING

Feiten en context

Door de toekomstige decreetswijzigingen wordt de huidige beleidsperiode van de IGS’en bovenlokale cultuur door de Vlaamse Overheid verlengd met 1 jaar. Normaal startte de nieuwe beleidsperiode op 1 januari 2026. Dat wordt nu 1 januari 2027.

IGS Cultuur Noordrand heeft, zoals de meerderheid van de IGS’en bovenlokale cultuur, de vorm van een projectvereniging (PV). Die heeft een looptijd van maximaal 6 jaar. De PV IGS Cultuur Noordrand loopt af in 2025. Door de verlenging van de huidige beleidsperiode voor bovenlokale cultuur moet de looptijd van de PV ook worden verlengd. Zo is het IGS juridisch in orde, wat noodzakelijk is om subsidies te ontvangen van de Vlaamse Overheid voor het extra jaar.

Juridische gronden

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking in het bijzonder;

Het Vlaamse decreet Bovenlokale Cultuurwerking van 15 juni 2018;

Het voorontwerp van statuten van de projectvereniging Noordrand;

Het voorontwerp van huishoudelijk reglement van de projectvereniging Noordrand;

De beslissing van de gemeenteraad van 15 april 2019 betreffende de toetreding tot de projectvereniging Noordrand.

Advies/argumentatie

Het gaat om een verlenging met 1 jaar, dus tot 31 december 2026, van de huidige werking en dus de verdere uitvoering van de bestaande cultuurnota. Met de huidige lokale besturen is er al een consensus over de cultuurnota die in uitvoering is.

De raad van bestuur van IGS Cultuur Noordrand gaat akkoord om de duurtijd van de PV te verlengen met 1 jaar. Dit werd goedgekeurd op de raad van bestuur van dinsdag 10 oktober 2023.

Financiële gevolgen

De financiële bijdrage voor dit extra werkjaar is conform de andere werkjaren. 

BESLUIT

Enig artikel

Akkoord te gaan met de verlenging IGS Cultuur Noordrand met de duurtijd van 1 jaar.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Wijziging aan het reglement uitleendienst

MOTIVERING

Feiten en context

Om de werking van de uitleendienst te optimaliseren, zijn er wijzigingen aan het reglement m.b.t. de uitleendienst nodig.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de gemeenteraad van 17 januari 2022 houdende de vaststelling van de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' en bevoegdheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en goedkeuring van interne kredietaanpassingen’.

Reglement uitleendienst gemeente Meise, vastgesteld in gemeenteraadszitting van 24 juni 2010, aangepast in gemeenteraadszittingen van 12 november 2013, 10 juni 2014, 11 oktober 2016, 8 mei 2018, 21 oktober 2019, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 inzake COVID-19 en gepubliceerd op de website op 29 april 2020, gewijzigd door de beslissing van de gemeenteraad van 18 januari 2021 inzake COVID- 19 en gepubliceerd op de website op 27 januari 2021.

Advies/argumentatie

De wijzigingen aan het reglement m.b.t. de uitleendienst kwamen tot stand na verschillende overlegmomenten tussen de uitvoerende diensten, de dienst vrije tijd en de bevoegde schepen.

Het reglement werd grondig onder de loep genomen wat resulteerde in onderstaande voornaamste wijzigingen:

        bijkomende ontlenersgroepen zijn toegevoegd.

        de materialen werden in 2 categorieën onderverdeeld.

        er werden nieuwe materialen toegevoegd.

        er werd een minimale waarborg ingevoerd.

        tarieven werden aangepast.

        er werden wijzigingen aangebracht in hoe te handelen bij verloren, beschadigd of vuil materiaal.

        de modaliteiten omtrent de duur van de ontlening werden aangepast.

Daarnaast werden er passages aan artikels toegevoegd of geschrapt en formuleringen veranderd o.a. om de duidelijkheid en de leesbaarheid te verhogen. Er werden eveneens benamingen en verwijzingen aangepast.

In de gewijzigde versie van het reglement wordt er verwezen naar samenwerkingsverbanden en tarieven die moeten gehanteerd worden bij doorfacturatie na verlies en zware beschadiging. Beide lijsten worden in twee afzonderlijke beslissingen aan het college voorgelegd.

Een eerste voorstel tot wijziging van het reglement werd aan de jeugdraad, sportraad, seniorenraad en cultuurraad bezorgd.
De jeugdraad adviseerde dit gunstig op 20 juni 2023. De seniorenraad gaf op 16 oktober 2023 positief advies en de sportraad verleende op 17 oktober 2023 gunstig advies.

De cultuurraad formuleerde een aantal vragen en opmerkingen. Deze werden besproken binnen de dienst en waar nodig verwerkt in de definitieve versie van het reglement:

- In artikel 1: 'Leden van de adviesraden van het lokaal bestuur' te vervangen als volgt 'Door het lokaal bestuur erkende verenigingen'.

- Erkende buurtcomité's, buurtpreventienetwerken. 'Erkend' wordt weggelaten. Om een mate van controle in te bouwen, dient het buurtcomité bijkomende gegevens te bezorgen:

*de namen van minstens 3 personen uit dezelfde buurt, woonachtig op een verschillend adres die betrokken zijn bij het comité.
*een bewijs dat de buurt werd uitgenodigd door middel van een uitnodiging en vermelding in welke buurt, straat, straatdeel deze werd verspreid.
*een sfeerfoto ter bewijs dat het feest heeft plaatsgevonden.

- Er werd gevraagd de specificaties, afmetingen en de aantallen van te ontlenen materialen te bezorgen. Volgende formulering wordt toegevoegd aan artikel 2 van het reglement: 'Verdere specificaties aangaande de uit te lenen materialen zijn beschikbaar op de website van het lokaal bestuur.'

- Bij de uitlening van de WC-container dient de ontlener voorafgaandelijk contact op te nemen met de uitvoerende diensten om te bekijken of de WC-container op de voorziene locatie kan geplaatst worden. Dit wordt aan artikel 2 toegevoegd.

- 'De aanvrager maakt een realistische inschatting van de benodigde aantallen.' wordt toegevoegd aan artikel 3.

- De vraag wordt gesteld of materiaal tijdens éénzelfde weekend van de ene aan de andere ontlener kan doorgegeven worden. Dit is niet mogelijk aangezien het voor de opvolging van schade en verlies noodzakelijk is dat het materiaal wordt gecontroleerd door een medewerker van het lokaal bestuur alvorens een nieuwe ontlener het materiaal kan gebruiken.

- De vraag wordt gesteld of er voldoende duidelijk in het reglement is opgenomen dat de ontlener verantwoordelijk is voor het correct opstellen en gebruik van het materiaal. De opstellers van het reglement zijn van mening dat artikel 7 dit behelst. Waar mogelijk zullen er wel instructiefiches op de website van het lokaal bestuur ter beschikking worden gesteld.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het reglement uitleendienst wordt gewijzigd zoals gemarkeerd in de toegevoegde bijlage 'rood-groenversie'.

Artikel 2

Het gecoördineerde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285 tot en met 288 van het decreet lokaal bestuur en wordt bekendgemaakt aan de toezichthoudende overheid conform artikel 330, 1ste lid van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 3

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024 en heeft slechts betrekking op alle uitleenaanvragen die de uitleendienst na deze datum bereiken. Het reglement uitleendienst zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 21 oktober 2019 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Melding van het gebruik van een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs - inschrijvingen voor het schooljaar 2024-2025

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad van 18 november 2019 keurde het instellen van een aanmeldingsprocedure in het basisonderwijs de eerste keer goed. Aanmelden is het digitaal kenbaar maken van een intentie tot inschrijven voor een bepaald schooljaar in één of meerdere scholen of vestigingsplaatsen waarbij een volgorde in keuze wordt aangegeven. Deze aanmeldingsprocedure had betrekking op inschrijvingen voor het schooljaar 2020-2021. Alle 7 scholen namen met succes deel aan deze aanmeldingsprocedure. Sindsdien werd er ieder daaropvolgend schooljaar gebruik gemaakt van dit aanmeldingssysteem.

Sinds 7 oktober 2022 werd een nieuw besluit van de Vlaamse Regering rond het inschrijvingsrecht in het basisonderwijs en het secundair onderwijs ingevoerd waar het lokaal bestuur als organisator van de aanmeldingsprocedure rekening mee dient te houden.

Het inschrijvingsrecht is een "set regels" om kinderen op een correcte wijze in te schrijven in scholen. Het geeft aan zowel schoolbesturen als leerlingen en ouders meer rechtszekerheid bij het inschrijvingsproces.

Deze "set regels" houdt rekening met de lokale context en voorziet verschillende (keuze)mogelijkheden voor scholen en lokale actoren om hierop in te spelen.

Het inschrijvingsrecht maakt een belangrijk onderscheid tussen scholen die niet willen/kunnen weigeren op basis van capaciteit en scholen die wel willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit zoals de scholen op grondgebied Meise.

Scholen die willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit, organiseren hun inschrijving via een aanmeldingsprocedure.

Het inschrijvingsrecht heeft de volgende doelstellingen:

1. het waarborgen van de vrije schoolkeuze van de ouder(s) en leerlingen;

2. het realiseren van optimale leer - en ontwikkelingskansen voor alle leerlingen en dit, voor zoveel mogelijk, in een school in hun buurt;

3. het bevorderen van sociale cohesie;

4. het vermijden van uitsluiting, segregatie en discriminatie;

5. bijkomend voor Brussel, ook de bescherming van de gelijke onderwijs- en inschrijvingskansen van Nederlandstaligen en het behoud van het Nederlandstalige karakter van het door de Vlaamse regering gefinancierd of gesubsidieerd onderwijs.

Om de keuze van aanmelden bekend te maken, dient het lokaal bestuur Meise op uiterlijk 15 november 2023 het standaarddossier 'melding van het gebruik van een aanmeldingsprocedure in het gewoon basisonderwijs - inschrijving voor het schooljaar 2024-2025' in te dienen bij AGODI.

In dit dossier wordt opgenomen:

1. Voor welke capaciteitsniveaus en voorrangsgroepen ze willen aanmelden.

2. Welk standaarddossier ze willen gebruiken of van welk standaarddossier ze wensen af te wijken.

Volgende standaarddossiers kunnen verkozen worden:

1. Standaarddossier A: voor een aanmeldingsprocedure voor één vestigingsplaats in het gewoon basisonderwijs;

2. Standaarddossier B: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als criteria afstand - toeval;

3. Standaarddossier C: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als criteria keuze - afstand - toeval.

In sommige gemeenten, waaronder Meise, die door de Vlaamse regering aangeduid zijn kan het ordeningscriterium afstand van domicilie adres geoperationaliseerd worden met als extra criterium de leerlingen die gedomicilieerd zijn in dezelfde gemeente als de school of de vestigingsplaats. De ordening van deze leerlingen wordt vervolledigd met minstens één van de ordeningscriteria: afstand van domicilie adres (op een andere wijze geoperationaliseerd), afstand van werkadres, toeval of keuze.

De inschrijvingen voor het schooljaar 2024-2025 verlopen volgens een centrale tijdslijn.

* De aanmeldingsperiode voor de inschrijvingen loopt van 27 februari 2024 tot en met 19 maart 2024.

* De resultaten van de aanmelding worden ten laatste op 19 april 2024 bekend gemaakt aan de ouders.

* Gunstig gerangschikte leerlingen kunnen zich inschrijven van 22 april 2024 tot en met 13 mei 2024.

* Vanaf 23 mei 2024 starten de vrije inschrijvingen.

Het lokaal bestuur Meise bepaalt zelf van wanneer tot wanneer de voorrangsperiode zal georganiseerd worden. Deze zal georganiseerd worden in januari 2024. De data dienen nog bepaald te worden.

Juridische gronden

Art. 37bis en art. 37vicies septies van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997.

Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, art. 21.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 56 houdende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en in het bijzonder artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2002 betreffende de lokale overlegplatforms inzake gelijke onderwijskansen zoals gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 juni 2006 en het besluit van de Vlaamse Regering van 23 mei 2008.

Het besluit van de Vlaamse regering van 13 juli 2012 tot bepaling van het model van inschrijvingsregister en mededelingen van niet-gerealiseerde inschrijvingen, de provinciale bemiddelingscel voor gemeenten gelegen buiten het werkingsgebied van het LOP en de procedure voor de goedkeuring van de aanmeldingsprocedure door de Vlaamse Regering na een negatief besluit van de Commissie inzake leerlingenrechten.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 september 2002 betreffende de commissie inzake leerlingenrechten zoals gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2 juni 2006.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 oktober 2022 over de uitvoeringsbepalingen van het inschrijvingsrecht in het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

De omzendbrief BaO/2012/01 omtrent het inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedure in het basisonderwijs.

Advies/argumentatie

Gezien de inwerkingtreding van het besluit van de Vlaamse regering van 7 oktober 2022 over het inschrijvingsrecht is de organisatie, zijnde het lokaal bestuur Meise, genoodzaakt gebruik te maken van de digitale aanmeldingsprocedure. Dit gezien wij wel leerlingen willen/kunnen weigeren omwille van capaciteit.

In het geval van een (dreigend) capaciteitstekort zal het instellen van een aanmeldingsprocedure geen oplossing bieden voor het tekort zelf, maar wel aan de leerlingen en ouders meer rechtszekerheid en transparantie bieden bij de inschrijvingen. Een schoolbestuur kan er ook kampeertoestanden en fysieke wachtrijen mee vermijden.

Volgend meldingsdossier zal ingediend worden tegen uiterlijk 15 november 2023:

* Standaarddossier C : voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als ordeningscriteria keuze - afstand - toeval, met als extra criterium het voorrangsrecht aan leerlingen gedomicilieerd binnen dezelfde gemeente als hun school van keuze, en dit voor volgende scholen:

1. GBS Fusieschool

2. GBS De Leertuin

3. GBS Klim Op

4. GBS Rode

5. Sinte -Maarten

6. 't Schooltje van Oppem

7. Go! BS De Zonnebloem.

Het advies van de ombudsdienst werd gevraagd. Alle ouders van (een) kind(eren) geboren in 2022 zullen bovendien een brochure ontvangen waarin alle informatie werd opgenomen.

Het digitaal aanmelden gebeurt net als vorige jaren via een aanwending met de firma V-ICT-OR. De opvolging van de aanmeldingen en het uitsturen van de resultaten worden opgevolgd door het lokaal bestuur Meise.

Financiële gevolgen

De uitgave en de subsidie wordt voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 en bij de volgende aanpassing van het meerjarenplan.

Budgetsleutel

Actie

Beschikbaar budget

GE 01194/61302000 - Aankoop software, huur, onderhoud en licenties (uitgaven)

 

€ -57.632,36

GE 01194/74040000 - Andere algemene werkingssubsidies  (opbrengsten)

 

€ 5.000

BESLUIT

De gemeenteraad bekrachtigt onderstaande beslissing van het college van 30 oktober 2023:

Artikel 1

Het digitaal aanmelden 2024-2025 wordt voor volgende scholen georganiseerd:

* GBS De Fusieschool: schoolnummer 5694, Hoogstraat 40 te 1861 Meise

* GBS De Leertuin: schoolnummer 5661, Ann Christyplein 5 te 1860 Meise

* GBS Klim Op: schoolnummer 5686, Jan Hammeneckerstraat 44 te 1861 Meise

* GBS Rode: schoolnummer 107557, Papenmeuter 8 te 1860 Meise

* Sinte - Maarten: Limbosweg 13 te 1860 Meise

* 't Schooltje van Oppem, Processieweg 4 te 1860 Meise

* Go! BS De Zonnebloem, Karel Baudewijnslaan 26 te 1861 Meise.

Artikel 2

Volgend dossier wordt uiterlijk 15 november 2023 ingediend via AGODI (commissie inzake leerlingenrechten):

Standaarddossier C: voor een aanmeldingsprocedure voor meerdere vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs met als ordeningscriteria keuze - afstand - toeval en als extra criterium het voorrangsrecht aan leerlingen gedomicilieerd binnen dezelfde gemeente als hun school van keuze.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan het lokaal bestuur Meise om de digitale toepassing voor het aanmelden en verdere verantwoordelijkheden en de coördinatie op zich te nemen voor het schooljaar 2024-2025 en tijdig standaarddossier C in te dienen bij de commissie inzake leerlingenrechten.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Sensibiliseringscampagne fietsstraten - Toegevoegd punt

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds kort heeft ook het centrum van Meise fietsstraten dankzij ons mobiliteitsplan Meise.

Dit is echter positief om het fietsgebruik te stimuleren vooral op weg van en naar de school.

Maar niet enkel signalisatieborden en pictogrammen volstaan om de aandacht en de wettelijkheid ervan van de fietsstraten af te dwingen.  Nog al te vaak worden fietsers ingehaald en voorbij gestoken door auto’s. Het zou dan ook goed zijn om samen met de politie een sensibiliseringscampagne op te zetten.

BESLUIT

Artikel 1

De bevoegde dienst opdracht te geven om samen met de politie en binnen de politiezone KLM een sensibiliseringscampagne te starten om de fietsstraten en het nut ervan beter bij de bevolking bekend te maken.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Diana Tierens, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns, Sonia Lathouwers, Peter Carriere en Marie-José De Cock)

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Verlichting fietspad Nieuwelaan - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Meise heeft nu langs een deel van de Nieuwelaan nieuwe fietspaden wat goed is om wat comfortabeler te fietsen.

Er bereiken ons echter vragen in verband met de verlichting want het is er pikdonker in de richting van Wolvertem en ook richting Brussel is de verlichting niet optimaal en onvoldoende. De verlichting staat langs één zijde aan de straat en geeft onvoldoende verlichting voor de fietspaden.

Vraag aan het schepencollege:

Wanneer wordt er milieuvriendelijke verlichting geplaatst langs de fietspaden? Werd dit al besproken met het Agentschap Wegen en Verkeer. Welke timing wordt hiervoor voorzien?

Kan er ook door onze gemeente aangedrongen worden om tijdens de herfst het fietspad wat meer te reinigen? Door te veel bladeren op het fietspad kan de fietser ten val komen, vooral bij het remmen.

Raadslid Sonja Becq vult aan met het gegeven dat dezelfde situatie zich voordoet in de Vilvoordsesteenweg, ook een gewestweg.

Raadslid Erwin De Clerck is van oordeel dat na het vallen van de bladeren alle fietspaden dienen te worden geruimd.

Antwoord

Schepen Tom Heyvaert antwoordt dat het Agentschap Wegen en Verkeer de bladeren ten laatste begin december zal laten opruimen. Het merendeel van de verlichting is gemeentelijk en dient via Fluvius te worden geregeld. Normaliter wordt de verledding in de Nieuwelaan in 2024 ingepland. De opmerkingen over de Vilvoordesesteenweg worden doorgegeven aan het gewest.

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

Zitting 20 11 2023

Halteaccommodatie Nieuwelaan - Toegevoegd punt

Marie Jeanne Thaelemans stelt volgende vraag:

Vraag

Eind augustus werden nieuwe bredere halteplaatsen voorzien door het agentschap Wegen en Verkeer wat positief is om de wachttijd voor de reizigers aangenamer te maken.

Hiermee is het werk echter nog niet af want voor de uitrusting van de schuilhuisjes en de fietsstallingen dient de gemeente te zorgen.

Voor de werken stonden er aan de halte De Donderstraat 3 fietsbeugels en 1 aan de halte Van Dievoet en Oppem Hasselt (richting Brussel) betonnen schuilhuisjes. Deze zijn verdwenen.

Inmiddels wachten de reizigers en schoolkinderen ter hoogte van de halte Oppem Hasselt nog steeds op een schuilhuisje.

Aan de overzijde werd een schuilhuisje met de naam Verbesselt (afkomstig van de Kapellebaan) geplaatst wat niet klopt met de benaming van de halte. Bovendien is het een smal schuilhuisje waar de regen direct in slaagt. Er is nochtans plaats voor een breder schuilhuisje.

Aan de halte Van Dievoet (richting Brussel) staat al maanden een fietsstalling zonder ruiten en het ligt er zeer slordig bij – zie foto. Een volledige ruit ligt er sinds de werken naast een boom. 

Vragen aan het schepencollege:

Waar zijn de vier fietsbeugels en de betonnen schuilhuisjes naartoe?

Wanneer wordt er een schuilhuisje en fietsbeugels/stalling geplaatst ter hoogte van de halte Oppem-Hasselt? 

Wanneer wordt de fietsstalling hersteld ter hoogte van de halte Van Dievoetlaan?

Wanneer worden de vuilbakjes die verdwenen zijn opnieuw geplaatst?

Antwoord

Schepen Ruben Algaba antwoordt dat de betonnen schuilhuisjes niet meer voldoen aan de normen. Deze worden sowieso afgeslagen van zodra er werken rond gebeuren en ze in de weg staan. Deze worden niet meer verplaatst.
De verplaatsing van het schuilhuisje naar de halte Oppem-Hasselt is al geruime tijd geleden aangevraagd. Het schuilhuisje aan de halte Robbeek zou naar daar komen.
Het aanpassen van de benamingen gebeurt door een andere dienst dan de dienst die de schuilhuisjes verplaatst. De planningen zijn niet zodanig op elkaar afgestemd waardoor dit nog even kan duren vooraleer de namen correct zijn. Intussen werd aan de uitvoerende diensten gevraagd om hier een sticker over te plakken.

De dienst heeft er het raden naar waar de fietsbeugels naartoe zijn. Het vermoeden rijst dat de aannemer van de fietspaden deze heeft weggenomen. Er zal actie worden ondernomen.

Raadslid Karine Métens suggereert om aan de betonnen schuilhuisjes een andere bestemming te geven.

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.