Meise

Zitting van 17 jan 2022

Van 21 uur tot 21.40

Aanwezig:

Virginie De Klippel, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba en Ann Van den Broeck, schepenen;

Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Karine Métens, raadslid;

 

 

 

Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Goedkeuring notulen

BESLUIT

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2021 worden goedgekeurd.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Ethiasco cvba - aanduiding vertegenwoordigers

MOTIVERING

Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in zitting van 20 september 2021 de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het voltallige schepencollege aangenomen. Als gevolg hiervan werd het schepencollege/ vast bureau opnieuw samengesteld.

De N-VA en LB+ fracties maken voortaan deel uit van de coalitie waarbij de LB+ fractie de grootste fractie vormt.

De raad voor maatschappelijk welzijn duidde in zitting van 20 mei 2019 de vertegenwoordigers aan voor Ethiasco cvba.

Omwille van de aangenomen collectieve constructieve motie van wantrouwen dient er een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Ethiasco cvba en twee vertegenwoordigers op de Dag van de Collectiviteiten te worden aangeduid.

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 mei 2019 houdende de aanduiding van de vertegenwoordigers voor Ethiasco cvba.

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 september 2021 houdende de goedkeuring van de collectieve constructieve motie van wantrouwen tegen het voltallige schepencollege.

Advies/argumentatie

Er dient een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Ethiasco cvba en twee vertegenwoordigers op de Dag van de Collectiviteiten te worden aangeduid.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Volgende persoon wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Ethiasco:

- Tom Heyvaert, Krogstraat 26 te 1860 Meise.

Volgende personen worden aangeduid als vertegenwoordigers op de Dag van de Collectiviteiten:

- Tom Heyvaert, Krogstraat 26 te 1860 Meise

- Tomas Van Beersel, Jan Van den Eyndelaan 22 te 1860 Meise.

Artikel 2

Ethiasco wordt van deze beslissing in kennis gesteld.

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Notulen Welzijnskoepel

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Vaststelling van de definitie van het begrip dagelijks bestuur en bevoegdheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en de goedkeuring van interne kredietaanpassingen

MOTIVERING

Feiten en context

De raad heeft in zitting van 17 juni 2019 het begrip “dagelijks bestuur” en de bevoegheidsbepaling voor daden van beheer, daden van beschikking, het aangaan van leningen en de goedkeuring van interne kredietaanpassingen goedgekeurd.

De raad heeft op 20 december 2021 het afsprakenkader “kredietbewaking” goedgekeurd.

Bijgevolg is het noodzakelijk de beslissing van de raad van 17 juni 2019 in die zin aan te passen.

 

A. Delegatie van bevoegdheden bij overheidsopdrachten

De OCMW-raad beslist in het kader van het budget over de opportuniteit om een bepaalde overheidsopdracht uit te voeren (artikel 78, 4° Decreet Lokaal Bestuur). Artikel 78, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat in beginsel de OCMW-raad de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht vastlegt. De OCMW-raad kan dit delegeren aan het vast bureau.

        Een eerste delegatie betreft de opdrachten van dagelijks bestuur. De OCMW-raad bepaalt wat onder het begrip "dagelijks bestuur" inzake overheidsopdrachten moet worden verstaan (artikel 78, 9° Decreet Lokaal Bestuur). Deze opdrachten van dagelijks bestuur kunnen aan het vast bureau worden toegewezen en het vast bureau kan de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht vastleggen. Deze opdrachten van dagelijks bestuur kunnen bij delegatie aan de algemeen directeur worden toegewezen (artikel 85 Decreet Lokaal Bestuur).

        Een tweede delegatie betreft de opdrachten die nominatief aan het vast bureau worden toevertrouwd. In dat geval is het vast bureau bevoegd om de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht vast te leggen.

Het vast bureau blijft bevoegd voor het eigenlijke voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten (artikel 84, §3, 4° Decreet over het Lokaal Bestuur).

Inzake opdrachten van dagelijks bestuur is ook het vast bureau bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht (artikel 84, §3, 5° Decreet Lokaal Bestuur).

Het vast bureau is ook bevoegd:

        voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht die nominatief aan het vast bureau werd toevertrouwd (artikel 84, §3, 6° Decreet Lokaal Bestuur).

        om beslissingen te nemen op eigen initiatief in gevallen van dwingende en onvoorziene omstandigheden (art. 84, §4 Decreet Lokaal Bestuur)

 

Kort samengevat geeft dit volgend schematisch overzicht voor de delegatiemogelijkheden van bevoegdheden bij overheidsopdrachten:

 

Het is wenselijk om te bepalen wat onder het begrip "dagelijks bestuur" moet worden verstaan.

De bevoegdheden die worden opgenomen in het begrip "dagelijks bestuur" worden door de OCMW-raad gedelegeerd aan het vast bureau.

De OCMW-raad stelt de definitie van het begrip "dagelijks bestuur" vast voor overheidsopdrachten.

 

B. Daden van beheer / daden van beschikking

Het vast bureau is bevoegd voor daden van beheer over de inrichtingen en eigendommen van het OCMW (artikel 84§3, 1° DLB) en daden van beschikking (artikel 84§3, 8° DLB).

“Daden van beheer” zijn alle handelingen die men stelt om het vermogen in stand te houden en eventuele inkomsten te verzekeren. Dit kan gaan over verhuur van een onroerend goed, inkomsten innen, facturen betalen, geld beleggen en alle rechtshandelingen die kaderen binnen het normaal beheer van een goed.

“Daden van beschikking” zijn handelingen waarbij men een goed uit het vermogen doet verdwijnen of een zakelijk recht op dat goed vestigt. Zo beschouwt men bijvoorbeeld verkoop, schenking, hypotheek als daden van beschikking.

Om de inhoud van deze bevoegdheden duidelijker af te bakenen is het wenselijk dat de OCMW-raad een paar concrete bevoegdheden expliciet toewijst aan het vast bureau, inzonderheid inzake contracten, verkoop van goederen en tarieven.

 

C. Leningen

Het aangaan van leningen valt niet meer onder de wetgeving overheidsopdrachten van 17 juni 2016. De bevoegdheid om te bepalen of en hoe een leningsovereenkomst tot stand moet komen, behoort toe aan de OCMW-raad. Overeenkomstig artikel 78, 1ste lid, kan de OCMW-raad deze bevoegdheid bij reglement toewijzen aan het vast bureau.

De basisbeginselen van het overheidsonderhandelen moeten hierbij evenwel gerespecteerd worden, inzonderheid het gelijkheidsbeginsel, de werking van de vrijemarkteconomie, het principe van behoorlijk bestuur, …

 

D. Interne kredietaanpassingen

Deze werden opgenomen in het afsprakenkader “kredietbewaking” en de procedure “aanpassing van de ramingen”.

 

Juridische gronden

Artikel 78, 9° van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 geeft aan de OCMW-raad de bevoegdheid om vast te stellen wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan.

Het vast bureau is conform artikel 78, 10°, a van het Decreet over het Lokaal Bestuur bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht, wanneer de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikels 78, 84, 85, 217 tot 220, 592 en de artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Advies/argumentatie

Overwegende dat de continuïteit en de vlotte werking van de OCMW diensten dient te worden verzekerd;

Overwegende dat een goed afgewogen definitie van het begrip “dagelijks bestuur” op maat van onze organisatie van enorm belang is en onverwijld dient genomen te worden om de bevoegdheidsregeling (OCMW-raad– vast bureau) binnen ons bestuur duidelijk af te lijnen en de administratieve procedures te kunnen bijsturen;

Overwegende dat het ook wenselijk is om de bevoegdheid tot goedkeuring van de lastvoorwaarden en gunningswijze van overheidsopdrachten van “beperkte waarde” voor meerjarige verbintenissen tot een bedrag van 30.000€, excl. BTW, te delegeren aan het vast bureau aangezien dit het drempelbedrag is om de opdracht af te sluiten via aanvaarde factuur;

Overwegende dat een aantal bevoegdheden, die door het OCMW-decreet aan het vast bureau werden toegewezen, niet meer expliciet zijn overgenomen in het decreet Lokaal Bestuur;

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Voor het dienstjaar 2022 tot en met 2025 als opdrachten van dagelijks bestuur, in de zin van artikel artikel 78, 9° en artikel 84§3, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, te beschouwen:

        alle opdrachten die betrekking hebben op het aangaan van een verbintenis waarvan de financiële impact is voorzien op het exploitatiebudget van het meerjarenplan en voor zover de verbintenissen die eruit voortvloeien in normale omstandigheden binnen het boekjaar uitvoerbaar zijn of, al dan niet met inachtneming van een opzegtermijn, jaarlijks opzegbaar zijn.
Deze bepaling geldt ook voor alle opdrachten zoals voornoemd waarvoor in het lopende budgetjaar reeds kredieten werden voorzien in het exploitatiebudget, maar die verlengd of hernieuwd moeten worden in het daaropvolgende boekjaar.

        alle opdrachten waarvan de financiële impact is voorzien op het investeringsbudget van het meerjarenplan en het bedrag van de opdracht de som van 30.000€, excl. BTW, niet overschrijdt;

        alle meerjarige verbintenissen waarvoor de kredieten zijn voorzien op het exploitatie- en investeringsbudget en het bedrag van de opdracht de som van 30.000€, excl. BTW, niet overschrijdt;

        alle beheersdaden zonder financiële impact die niet expliciet tot de bevoegdheid van de OCMW-raad horen;

        de bevoegdheid om, binnen de grenzen van het goedgekeurde budget, wijzigingen aan te brengen aan overeenkomsten, voor zover hieruit geen bijkomende uitgaven voortvloeien van meer dan 10%.

Artikel 2

Als “daden van beheer” over de inrichtingen en eigendommen van het OCMW, gesteld met toepassing van artikel 84§3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur, worden beschouwd:

        de vestiging en verbreking van pacht-, (ver)huur- en concessiecontracten betreffende onroerende goederen  van maximaal 9 jaar.

        Het vaststellen van de tarieven voor evenementen en/of uitbatingen van het OCMW, zoals:

o Inkomgelden

o Deelnameprijs

o Verkoopprijs drank, versnaperingen, brochures, kaarten, vlaggen, …..

o ……

        Het vaststellen van de bedragen van toelagen, subsidies, premies, werkingsmiddelen,…, voor zover die op basis van een reglement van het OCMW, goedgekeurd door de raad, eenduidig kunnen bepaald worden.
Voor subsidies, toelagen, premies, werkingsmiddelen,…., waarvoor op basis van het beschikbare budget nog een verdeelsleutel en/of verdeling moeten worden goedgekeurd, blijft de raad bevoegd.

Artikel 3

Als “daden van beschikking” over de inrichtingen en eigendommen van het OCMW door het vast bureau, gesteld met toepassing van artikel 84§3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur, worden beschouwd:

        de vestiging en verbreking van pacht-, (ver)huur- en concessiecontracten betreffende onroerende goederen van meer dan 9 jaar, behalve het vaststellen van de contractvoorwaarden waarvoor de OCMW-raad bevoegd blijft.

        De verkoop of afvoer van roerende goederen, die niet (meer) worden gebruikt, afgeschreven zijn of moeten afgevoerd worden, zoals: wagens, materieel, meubilair, gevonden en verloren voorwerpen (fietsen/bromfietsen/…. ) , goederen die eigendom zijn geworden van het bestuur (uitdrijvingen, inbeslagname), ICT-materiaal, toestellen, ….
Ingeval van verkoop dient een bekendmaking conform de vigerende regelgeving te gebeuren. Een openbare verkoop wordt minimaal gepubliceerd op de gemeentelijke website.

Artikel 4

De bevoegdheid om te bepalen of en hoe een leningsovereenkomst tot stand moet komen wordt, overeenkomstig artikel 78, 1ste lid, van het decreet Lokaal Bestuur toegewezen aan het vast bureau. Deze bevoegdheid is beperkt tot de kredieten, opgenomen in het goedgekeurd meerjarenplan.

De basisbeginselen van het overheidsonderhandelen moeten hierbij gerespecteerd worden, inzonderheid het gelijkheidsbeginsel, de werking van de vrijemarkteconomie, het principe van behoorlijk bestuur, …

Artikel 5

Het vast bureau rapporteert aan de OCMW-raad omtrent deze toegewezen bevoegdheden:

        Opdrachten van dagelijks bestuur: semestrieel/jaarrekening

        Daden van beheer: semestrieel/jaarrekening

        Leningen: kwartaalrapportering/jaarrekening

        Aanpassing van de ramingen: kwartaalrapportering/jaarrekening

Artikel 6

Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2022. Het reglement, goedgekeurd door de raad op 17 juni 2019, wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit reglement.

Artikel 7

Deze beslissing op te nemen in het organisatiebeheersingssysteem.

Artikel 8 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285 tot en met 288 van het  decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking overeenkomstig artikel 330 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Met 21 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers), 3 onthoudingen (Sonja Becq, Emiel De Boeck en Veerle De Cuyper)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Wijziging aankoopprijs warme maaltijden aan huis

MOTIVERING

Feiten en context

Wij ontvingen op 22 november 2021 van UZ Brussel een brief waarin wordt meegedeeld dat ze genoodzaakt zijn de maaltijdprijzen aan te passen met ingang van 1 januari 2022 wegens:

- een stijging van de grondstofprijzen en werkingskosten

- de stijgende kosten voor het verpakkingsmateriaal dat ze tot op heden niet doorgerekend hebben, omdat we normaliter in 2021 zouden overgaan naar een eigen distributiesysteem.

De prijzen die OCMW Meise betaalt, zullen daardoor 6,22 euro voor een gewone maaltijd en 6,46 euro voor een dieetmaaltijd bedragen (prijzen excl. 6% BTW).

Het gaat om een prijsstijging van 0,44 euro per maaltijd voor de gewone maaltijden en 0,33 euro per maaltijd voor de dieetmaaltijden.

De laatste prijsstijging dateert van januari 2019.

In het huishoudelijk reglement maaltijden aan huis zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 17 december 2015 werden de financiële bijdragen voor de gebruikers als volgt bepaald:

In 2020 betaalde 36% van onze klanten € 6,50 per maaltijd, 17% betaalde € 8,00 per maaltijd en 33% betaalde € 9,50 per maaltijd.

De overige 14% betaalde 7,00€ per maaltijd. Dit was een uitzonderlijke beslissing voor Spilklanten die tijdens sluiting de van ons dienstencentrum, omwille van Covid-19, tijdelijk maaltijden aan huis ontvingen.

Gezien de dienst maaltijd aan huis hervormd wordt tegen juni 2022, wordt er voorgesteld om de huidige tarieven voor de cliënten nog tot dan te behouden. 

Juridische gronden

Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en latere wijzigingen.

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 77.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

De kredieten voor deze uitgave werden ingeschreven in het budget 2022 onder AR 60400000/ BI 09460/Aankoop maaltijden voor 75.814,76 euro.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van de tariefwijzigingen inzake maaltijden bereid door UZ Brussel voor de periode vanaf 1 januari 2022.

Artikel 2

Akkoord te gaan met deze tariefwijziging waarbij de geldende tarieven 6,22 euro voor een gewone maaltijd en 6,46 euro voor een dieetmaaltijd (excl. 6% BTW) bedragen voor de periode vanaf 1 januari 2022.

Artikel 3

De verkoopprijzen per maaltijd die OCMW Meise momenteel vraagt aan haar gebruikers te behouden.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Aanpassing afsprakennota met Welzijnskoepel omtrent aanvullende thuiszorg

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds 1 augustus 2021 wordt het personeelslid binnen de gesubsidieerde uren van aanvullende thuiszorg volledig aangestuurd door de Welzijnskoepel West-Brabant.

De modaliteiten en afspraken voor het tewerkgestelde personeelslid aanvullende thuiszorg werden vastgelegd in een afsprakennota met de Welzijnskoepel West-Brabant goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 21 juni 2021.

Er dienen enkele artikels geactualiseerd te worden.  

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3, hoofdstuk 4, artikelen 475 tot en met 495. De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 februari 2021 houdende de vaststelling van het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikelen 4, 6 en 7 van de afsprakennota met de Welzijnskoepel omtrent de aanvullende thuiszorg worden als volgt aangepast:

 

Artikel 4. –  BEGELEIDING EN TOEZICHT

De organiserende partner zorgt voor de opvang en de begeleiding van het ter beschikking

gestelde personeelslid zodat deze het werk goed kan uitvoeren.

Dit gebeurt via:

 teamoverleg

 of individuele gesprekken

De Welzijnskoepel is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken. In het bijzonder is een bevoegd begeleidend personeelslid in dienst van de Welzijnskoepel bevoegd voor:

 ingave verlof van het logistiek personeelslid in Syntegro (programma tikklok van OCMW Meise).

 controle op afwezigheid;

 opmaak van de werkverdeling en meedelen planning aan het logistiek personeelslid en aan de cliënten.

De Welzijnskoepel moet zich evenwel houden aan het uurrooster waaraan de betrokken werknemer gebonden is. Hier kan enkel van afgeweken worden in gezamenlijk overleg tussen het logistiek personeel, het begeleidend personeelslid van de Welzijnskoepel en het OCMW Meise;

 controle op het geleverde werk op het vlak van taakuitvoering en arbeidshouding (op tijd komen, afspraken nakomen, samenwerken en aanvaarden van opdrachten, naleven van de deontologische code, naleving arbeidsreglement van het OCMW Meise, …);

 behouden van de orde;

 het doen naleven van de maatregelen voor hygiëne en veiligheid.

 

 

Artikel 6. – COMMUNICATIE EN MELDINGEN

 

Het begeleidend personeelslid doet melding aan het OCMW in verband met onderstaande opgesomde materies:

 In geval van ziekte: het logistiek personeelslid verwittigt het begeleidend personeelslid van de Welzijnskoepel en doet melding bij de personeelsdienst van het OCMW. Het logistiek personeelslid bezorgt binnen de 48 uur het originele ziektebewijs aan de personeelsdienst van het OCMW. Het eventuele toezicht op de afwezigheden wegens ziekte zal uitgevoerd worden door het OCMW en op zijn kosten.

 In geval van afwezigheid, gewettigd of niet: melding op het ogenblik dat deze afwezigheid zich voordoet volgens de procedure voorzien in de RPR van het OCMW.

 In geval van het vaststellen van een ernstige tekortkoming vanwege het logistiek personeelslid: het begeleidend personeelslid doet melding bij het OCMW op het ogenblik dat deze ernstige tekortkoming wordt vastgesteld. Binnen de 24 uur volgend op de vaststelling van de tekortkoming bezorgt het begeleidend personeelslid een uitgebreid verslag met de eventueel bijhorende bewijstukken of verklaringen aan het OCMW.

 Bij arbeidsongeval of ongeval op de weg van en naar het werk verwijst de begeleidende het personeelslid door naar de dienst/verantwoordelijke bij het OCMW die de administratieve behandeling van het dossier opneemt.

 Registratie prestaties: Het logistiek personeelslid moet zijn werktijden registreren door in en uit te boeken via het telefoniesysteem verbonden aan de tikklok van OCMW Meise.

Het logistiek personeelslid dient te tikken bij aankomst, aan het begin en einde van de middagpauze en aan het einde van zijn werkdag.

- Bij problemen met het telefoniesysteem van de tikklok zal het logistiek personeelslid dit melden aan het begeleidend personeelslid.

Het begeleidend personeelslid tracht de tikking van het logistiek personeelslid in orde te brengen in Syntegro.

Andere problemen met de tikklok moeten door de begeleidende gemeld worden aan de personeelsdienst van OCMW Meise.

- Het begeleidend personeelslid van de Welzijnskoepel controleert de prestaties van het logistiek personeelslid in Syntegro.

Ten laatste op de 3de werkdag van de maand zal het begeleidend personeelslid van de Welzijnskoepel prestaties van de afgelopen maand van het logistiek personeelslid corrigeren of wijzigen.

 De staat van de gereden kilometers wordt ten laatste op de 15de kalenderdag van de maand volgend op de maand waarin de kilometers gereden werden, overgemaakt aan het OCMW.

 

Artikel 7. –  INSPRAAK

 

In onderstaande materie gelden volgende afspraken rond inspraak tussen de partners:

 

 Bij verlof:

De aanvraag van verlof en de toekenning van verlofdagen gebeurt op basis

van de regels en van de verlofregeling die geldt tussen de werknemer en zijn/haar OCMW,

maar rekening houdende met de situatie van de Welzijnskoepel om de continuïteit in

de dienstverlening te garanderen.

 

 Bij evaluatie en, in voorkomend geval, bij tucht:

 

Het decreet lokaal bestuur stelt in art. 194 dat de personeelsleden van het OCMW worden geëvalueerd op het ambtelijke niveau. De “eindevaluator” behoort tot het personeelskader van het betrokken personeelslid.

De jaarlijkse feedbackgesprekken van het logistiek personeel gebeuren door het begeleidend personeelslid van de Welzijnskoepel in aanwezigheid van de centrumleider van het OCMW. De eindbeslissing blijft in handen van OCMW Meise.

De Welzijnskoepel brengt het OCMW op voorhand op de hoogte van de datum van het feedbackgesprek.

In geval van disfunctioneren of twijfelachtig functioneren van het logistiek personeelslid kan een verbetertraject opgestart worden.

Indien er een verbetertraject opgestart wordt, brengt de Welzijnskoepel het OCMW van Meise hiervan op de hoogte. Tijdens het knipperlichtgesprek, opvolggesprek en evaluatiegesprek dient ook de centrumleider van het OCMW aanwezig te zijn.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Vaststelling van het huishoudelijk reglement voor het home Jan Van Gysel

MOTIVERING

Feiten en context

Het renovatieproject van het home Jan Van Gysel loopt stilaan ten einde.

Er zijn in het gebouw home jan Van Gysel 15 studio's, waarvan 7 studio's van 42m² en 8 studio's van 32m². Deze studio's zullen worden verhuurd aan respectievelijk 450 euro en 350 euro per maand inclusief onderhoud van de tuin en exclusief eigen verbruik van verwarming, elektriciteit en water. Het verbruik van de gemeenschappelijke ruimten en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten zullen in een forfaitair bedrag worden aangerekend aan de huurder.

Om de studio's op een correcte manier te kunnen verhuren,  heeft de coördinator een ontwerp van een huishoudelijk reglement opgesteld.

Juridische gronden

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikelen 77 en 78.

Advies/argumentatie

Het huishoudelijk reglement is een opsomming van een aantal huishoudelijke regels die een verhuurder kan opstellen ten behoeve van het bewaren van een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder, en huurders onderling.

Een huishoudelijk reglement zal steeds bij een huurcontract worden bijgevoegd ter inzage en ondertekening door beide partijen.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het huishoudelijk reglement van het home jan Van Gysel, zoals bijgevoegd in bijlage, vast te stellen.

Artikel 2

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285 tot en met 288 van het  decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van deze bekendmaking overeenkomstig artikel 330 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

STEMMING OVER HET AMENDEMENT: TOEVOEGING VAN EEN NOODNUMMER.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

STEMMING OVER HET BESLUIT

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022
Overzicht punten

Zitting ma 01 2022

Vaststelling van het huurcontract voor het home Jan Van Gysel

MOTIVERING

Feiten en context

Het renovatieproject van het home Jan Van Gysel loopt stilaan ten einde.

Er zijn in het gebouw home Jan Van Gysel 15 studio's, waarvan 7 studio's van 42m² en 8 studio's van 32m². Deze studio's zullen worden verhuurd aan respectievelijk 450 euro en 350 euro per maand inclusief onderhoud van de tuin en exclusief eigen verbruik van gas, elektriciteit en water. Het verbruik van de gemeenschappelijke ruimten en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten zullen in een forfaitair bedrag worden aangerekend aan de huurder welke met een verdeelsleutel zal worden afgerekend op het einde van het jaar.

Om de studio's op een correcte manier te kunnen verhuren, heeft de coördinator een ontwerp van een huurcontract opgesteld dat voldoet aan de bepalingen van het Vlaams Woninghuurdecreet.

Juridische gronden

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Decreet van 9 november 2018 houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan. ["Vlaams Woninghuurdecreet"].

De raadsbeslissing van 22 november 2018 houdende de vaststelling van de huurprijs voor een gerenoveerde studio in het home Jan Van Gysel.

Advies/argumentatie

Het huurcontract is gebaseerd op het Vlaamse Woninghuurdecreet voor het verhuren van een goed na 2019.

Met deze contracten kunnen wij een juridisch correcte overeenkomst afsluiten met de huurder. Het decreet voorziet ons de rechten en plichten van huurder en verhuurder.

Een huurcontract zal steeds vergezeld worden van een huishoudelijk reglement, welke een toevoeging is met heel concrete afspraken en leefregels, die men zal moeten naleven in het gebouw.

Het huurcontract wordt opgesteld in aanwezigheid van de huurder en de verhuurder en beide partijen zullen ondertekenen voor akkoord.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het huurcontract voor het bewonen van een studio in het home Jan Van Gysel, zoals toegevoegd in bijlage, vast te stellen.

Met 24 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Ruben Algaba, Ann Van den Broeck, Roger Heyvaert, Marie Jeanne Thaelemans, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Roel Anciaux, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Thomas Goethals, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Veerle De Cuyper, Erwin De Clerck, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Katrien Uyttersprot, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Sonia Lathouwers)

 

Publicatiedatum: 01/03/2022