Meise

Zitting van 21 sep 2020

Van 19.30 uur tot 23

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck en Roel Anciaux, schepenen;

Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende en Roel Baudewyns, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Thomas Goethals, schepen;

Jo Van Den Brande, raadslid;

 

raadslid Sonja Becq verlaat de vergadering vanaf punt 4.

raadslid Ruben Algaba verlaat de vergadering vanaf punt 4.

raadslid Sonja Becq vervoegt de vergadering vanaf punt 6.

raadslid Ruben Algaba vervoegt de vergadering vanaf punt 6.

 

Overzicht punten

Zitting ma 09 2020

Goedkeuring notulen

BESLUIT

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 juli 2020 worden goedgekeurd.

Met 23 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Herwig Cornelis, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Jacques Wouters, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

Publicatiedatum: 21/10/2020
Overzicht punten

Zitting ma 09 2020

Goedkeuring participatiereglement

MOTIVERING

Feiten en context

Artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn een reglement afsluiten over de wijze waarop concreet vorm wordt gegeven aan inspraak over:

         het beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de raad te zetten.

         het recht om verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

         de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het bestuur adviseren.

Elk bestuur krijgt hierbij de autonomie om te kiezen hoe participatie verder georganiseerd wordt.

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019.

Advies/argumentatie

Beleidsdoelstelling vijf van het meerjarenplan 2020-2025 omvat: Meise professionaliseert de werking van het lokale bestuur en stelt hierbij de klant en de klantenbeleving centraal. Actie 5-5-1 van het meerjarenplan focust op het meer betrekken van burgers op voorhand bij beslissingen en geven van feedback over participatietrajecten.

De beleidscel creëerde een participatiereglement op basis van adviezen van verschillende experts.

De raad voor maatschappelijk welzijn dient het participatiereglement goed te keuren.

Financiële gevolgen

Het krediet is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

Beleidsitem/Algemene rekening

Actie

Beschikbaar budget

01140/61602000

5-1-1: Burgers meer betrekken op voorhand bij beslissingen en feedback geven over participatietrajecten

4.775,00 euro

BESLUIT

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het participatiereglement goed.

Artikel 2

Dit reglement wordt overeenkomstig de bepalingen van artikelen 285, 286, 287, 288 en 330 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt.

Met 16 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Marcel Belgrado, Herwig Cornelis, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Jacques Wouters, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 7 onthoudingen (Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

Publicatiedatum: 21/10/2020
Overzicht punten

Zitting ma 09 2020

Rapportering van het Meerjarenplan 2020-2025 - semester 1

MOTIVERING

Feiten en context

Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 19 december 2019.

De beleidsindicatoren, die zullen gekoppeld worden aan de doelstellingenboom, werden bepaald op de raad van 20 juli 2020.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 20 juli 2020 een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 1 goed .

Juridische gronden

Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen

Artikel 41 §1 3° van het decreet lokaal bestuur: de volgende bevoegdheden worden uitdrukkelijk aan de gemeenteraad toevertrouwd: het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur: er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen deel 2 Titel 4 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, inzonderheid artikel 29.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

Advies/argumentatie

Uiterlijk eind september 2020 moet het management aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn rapporteren over de uitvoering van het meerjarenplan. Deze rapportering heeft betrekking op semester 1 van het lopende jaar.

Financiële gevolgen

De rapportering omvat tevens de financiële gevolgen volgens de verschillende acties, actieplannen en doelstellingen.

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van het rapport over de uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 met betrekking tot semester 1 van 2020.

 

Publicatiedatum: 21/10/2020
Punt bijlagen/links Doelstellingenboom meerjarenplan 2020 2025 v16122019.pdf Download
Overzicht punten

Zitting ma 09 2020

Home Van Gysel - Toegevoegd punt

Paul Aerts stelt volgende vraag:

Vragen

1) Er is ons bij herhaling beloofd dat Haviland op de Raad toelichting zou komen geven over de realisatie van dit project en de redenen voor de grote vertraging die het tot nog toe heeft opgelopen: wanneer wordt deze toelichting ingepland?

2) Is er een logische uitleg waarom de uitgenodigde ingenieur van de technische dienst op geen enkele werfvergadering aanwezig blijkt te zijn geweest? In de realisatie fase hebben leden van de werkgroep zelf al bij herhaling moeten protesteren en ingrijpen bij afwijkingen op de plannen, op het uitzicht en op de te gebruiken materialen. Hoe kan de gemeente nadien nog tussenkomen indien er bij de voorlopige en definitieve opleveringen met Haviland, architecten en aannemers problemen zouden rijzen?

3) Kan er een raming worden gemaakt van de kosten die de herlokalisatie van de bewoners van het Home Van Gysel tot nu toe heeft gekost?

4) Is er al een raming gemaakt van de mogelijke jaaropbrengst van deze investering van 1,5 à 2 miljoen Euro, rekening houdend met de mogelijke sociale huurprijs van de 15 flatjes en de kosten van het beheer van het gebouw?

 

 

Antwoord

De burgemeester antwoordt dat er in oktober of november een toelichting zal worden gegeven door de projectverantwoordelijke en/of de architect.

Naar aanleiding van de werfverslagen mogen er ook vragen/opmerkingen worden doorgestuurd. Dit is tot op heden nog niet gebeurd.

De burgemeester bevestigt dat de ingenieur op de laatste twee vergaderingen wel aanwezig was. Tevoren kwam enkel de afbraak aan bod. Indien nodig, werden hem wel vragen overgemaakt.
De ingenieur zal normaliter om de veertien dagen op de werfvergaderingen aanwezig zijn.

De raming van de kosten voor de herlocalisatie van de bewoners bedraagt 9.701 euro (dit impliceert zowel het huurgeld als het energieverbruik).

De raming van de investeringskost werd reeds voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn en goedgekeurd. Voor de oorspronkelijke bewoners werden de nieuwe huurprijzen ook al goedgekeurd door de OCMW-raad.

 

Publicatiedatum: 21/10/2020