Meise

Zitting van 15 jun 2020

Van 21.30 uur tot 21.45

Aanwezig:

Katrien Uyttersprot, voorzitter;

Gerda Van den Brande, burgemeester;

Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux en Thomas Goethals, schepenen;

Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende en Roel Baudewyns, raadsleden;

Caroline De Ridder, algemeen directeur.

Verontschuldigd:

Herwig Cornelis, Jo Van Den Brande en Jacques Wouters, raadsleden;

 

 

Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Rapportering over de organisatiebeheersing

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Goedkeuring notulen

BESLUIT

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 mei 2020 worden goedgekeurd.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Haviland - Statutaire gewone algemene vergadering op 17 juni 2020

MOTIVERING

Feiten en context

Meise is aangesloten bij Haviland Intercommunale, die werd opgericht op 24 maart 1965 bij oprichtingsakte verschenen in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 16 april 1965 onder het nummer 8226;

Haviland Intercommunale is, als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economisch sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde, een dienstverlenende vereniging die wordt beheerst door het decreet lokaal bestuur;

De oproepingsbrief van 6 mei 2020 tot de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 17 juni 2020, die plaats vindt in de polyvalente zaal van Den Horinck, Noorderlaan 20 te 1731 Asse-Zellik, en volgende agendapunten omvat:

1. notulen van de bijzondere algemene vergadering van 23.10.2019: goedkeuring

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 15 november 2019 aan de deelnemers bezorgd.);

2. notulen van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2019: goedkeuring

(een exemplaar van deze notulen werd per brief op 6 januari 2020 aan de deelnemers bezorgd.);

3. verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2019;

4. jaarrekening 2019 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2019, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 41);

5. verslag van de raad van bestuur: goedkeuring (art. 41)

6. verslag van de commissaris over het 54ste maatschappelijke dienstjaar: goedkeuring (art. 41);

7. bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 34);

8. vaststelling resultaatsbestemming (art. 41);

9. vervanging bestuurder met raadgevende stem;

10. Varia.

Juridische gronden

Artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur dat de organisatie regelt van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging.

Artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke vergadering.

Artikelen 40 en 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur dat de bevoegdheden van de gemeenteraad bepaalt.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De agendapunten van de statutaire gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 17 juni 2020 worden goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger, Karine Métens, is gemandateerd om de agendapunten op de statutaire gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 17 juni 2020 goed te keuren.

Artikel 3

De plaatsvervangend vertegenwoordiger, Jaak Wouters, is gemandateerd om de agendapunten op de statutaire gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale dd. 17 juni 2020 goed te keuren.

Met 12 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 10 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Vaststelling jaarrekening 2019

MOTIVERING

Feiten en context

Gelet op de cijfers en documenten m.b.t. de jaarrekening 2019 door de financieel directeur ingediend, met name de beleidsnota, de financiële nota, balans en resultatenrekening.

Het dienstjaar 2019 wordt afgesloten met een resultaat op kasbasis van 5.209.952€ en een

autofinancieringsmarge van 780.891€.

De jaarrekening moet worden goedgekeurd door de OCMW-raad.

De organisatie heeft ook een jaarverslag opgemaakt dat per cluster een overzicht biedt van de gepresteerde werken en diensten in 2019.

Juridische gronden

Het OCMW-decreet van 19 december 20008 en latere wijzigingen, inzonderheid de artikels 51§1, 52§3,5° en 167.

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 285, §1, 1°, artikel 286, §1 en artikel 330.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De OCMW-raad keurt de jaarrekening 2019 goed.

Artikel 2

Aangezien alle noodzakelijke (transactie)kredieten werden opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 worden alle investeringsenveloppen 2019 afgesloten.

Artikel 3

De OCMW-raad neemt kennis van het jaarverslag 2019.

Artikel 4

Deze beslissing overeenkomstig artikelen 285, 286 en 330 van het decreet Lokaal Bestuur bekend te maken en over te maken aan de toezichthoudende overheid.

Met 12 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Diana Tierens, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot), 10 onthoudingen (Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers en Ruben Algaba)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Opzetten samenwerking met Goods to give VZW

MOTIVERING

Feiten en context

De vzw Goods to Give biedt een concrete steun voor de waardigheid van de minstbedeelden en strijdt tegen hun sociale uitsluiting terwijl ze bedrijven begeleidt in hun maatschappelijke initiatieven.

De VZW Goods to Give zamelt nieuwe non-foodproducten in bij bedrijven en herverdeelt ze aan minderbedeelden via een netwerk van sociale organisaties die strijden tegen armoede in België.

Dankzij de productschenkingen van grote bedrijven werden er sinds het ontstaan van Goods to Give in 2012 reeds miljoenen producten voor dagelijks gebruik (hygiëne- en zorgproducten, schoolgerief, babymateriaal, kleren, meubels,…) verdeeld.

Op die manier dragen we bij aan de dagelijkse ondersteuning van zo'n 290.000 minderbedeelden.

Het risico op armoede of sociale uitsluiting treft meer dan 2 miljoen mensen in België.

Elk jaar vinden meer dan 100 miljoen euro aan nieuwe non-foodproducten, bestemd voor dagelijks gebruik, geen koper in een commercieel kader.

Samen kan een nuttige invulling gegeven worden aan die producten om de waardigheid van mensen in precaire omstandigheden wezenlijk te verhogen.

Het logistiek platform rond inzameling en herverdeling van nieuwe non-foodproducten vormt een professionele, efficiënte en transparante link tussen de bedrijfswereld en de sociale wereld.

Werkwijze: Deze solidariteitsketen bestaat uit simpele en efficiënte stappen:

> Bedrijven stellen nieuwe non-foodproducten voor per e-mail.

> Ze leveren de producten in kwestie aan het professionele, logistieke warenhuis met grote opslagcapaciteit van Goods to Give VZW.

> Binnen enkele dagen staan de producten ter beschikking van het netwerk van sociale organisaties via de online catalogus.

> De sociale organisaties kiezen op deze catalogus de gewenste producten en plaatsen hun bestelling online, waarbij ze enkel voor de logistieke kosten bijdragen.

> Zij herverdelen deze nieuwe producten aan mensen in armoede, om hun aldus nog beter bij te staan.

Er dient hiervoor een partnership met Goods to Give afgesloten te worden (zie bijlage). Het betreft een lidmaatschap. Daarin staan alle voorwaarden vermeld waaraan dient voldaan te worden (vb. 6-maandelijkse rapportering, de producten worden kosteloos geleverd, doch het OCMW verbindt er zich toe deel te nemen in de maintenance, opslag- en beheerskosten tot gemiddeld 8% van de oorspronkelijke consumentenprijs van de desbetreffende producten, vermelding organisatie op gemeentelijke website,...).

Juridische gronden

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het vast bureau van 4 mei 2020 waarbij een positief advies werd uitgebracht aangaande het opzetten van een samenwerking en het aangaan van een partnershipovereenkomst met de Goods to Give VZW.

Advies/argumentatie

Gunstig advies.

Financiële gevolgen

Er dient een bijdrage in de logistieke kosten voorzien te worden. Omdat het om een nieuw project gaat, werd deze uitgave op heden nog niet gebudgetteerd, noch is de hoogte van het bedrag gekend.

De gemeentelijke bijdrage vertegenwoordigt een tussenkomst in de werkingskosten van deze VZW.

BESLUIT

Artikel 1

De raad keurt het opzetten van een samenwerking en het aangaan van een partnershipovereenkomst met de Goods to Give VZW goed.

Artikel 2

Er dient door de financiële dienst via een aanpassing aan de raming een budget van maximum 5.000 euro op jaarbasis te worden voorzien op AR 64990000 Tussenkomst in de werkingsuitgaven/ BI 09000 Sociale dienst.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Goedkeuring huishoudelijk reglement tussenkomst in het verbruik van elektriciteit en water en verdeling van gratis huisvuilzakken

MOTIVERING

Feiten en context

Het OCMW wordt vanuit haar opdracht tot sociale dienstverlening in haar dagelijkse praktijk geconfronteerd met allerlei vormen van armoede.

Het huishoudelijk reglement betreffende de tussenkomst in het verbruik van elektriciteit en water en de verdeling van gratis huisvuilzakken werd een laatste keer gestemd in de raad van 21 januari 2016.

Er wordt voorgesteld om volgende aanpassingen door te voeren aan het reglement:

1)Wijziging van de categorieën vermeld onder artikel 1 Doelgroep en definities als volgt:

1.1.Rechthebbenden waarvan het jaarlijks globale inkomen voor een alleenstaande lager is of gelijk is aan het jaarlijks bedrag leefloon voor een persoon met gezinslast.

1.2.Rechthebbenden waarvan het jaarlijks globale inkomen voor een gezin lager is of gelijk is aan het jaarlijks bedrag leefloon voor een gezin verhoogd met € 3.000,00 per jaar.

2)Schrapping van het woord “gezinssamenstelling” onder artikel 2 voorwaarden en punt 2.2 van het reglement.

Dit voorstel is gebaseerd op volgende zaken:

- per legislatuur dienen de geldende reglementen te worden goedgekeurd door de raadsleden via de toepasselijke bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

- de doelgroep werd aangepast en conform gemaakt aan de doelgroepen zoals we deze ook in onze andere reglementen (vb. reglement huurtoelage, verwarmingstoelage) hebben beschreven. Dit om uniformiteit te bekomen in de verschillende reglementen.

- de gezinssamenstelling kan via een eenvoudige opzoeking door onze diensten zelf worden achterhaald.

Juridische gronden

De Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en latere wijzigingen.

De wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en alle daaropvolgende wijzigingen.

De wet van 12 januari 1993 houdende het urgentieprogramma voor een meer solidaire samenleving en alle daaropvolgende wijzigingen.

De raadsbeslissing d.d. 21 januari 2016 houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement betreffende de tussenkomst in het verbruik van elektriciteit en water en de verdeling van gratis huisvuilzakken.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het bijzonder comité voor de sociale dienst heeft in zitting van 5 mei 2020 een gunstig advies uitgebracht over de voorgestelde wijzigingen.

Financiële gevolgen

De uitgave is voorzien in het exploitatiebudget 2020.

Rekening

Budget

Beleidscode

Vastgelegd

AR 64810006 Ristornotoelage water

AR 64810007 Ristornotoelage elektriciteit

AR 64820001 Ristornotoelage huisvuilzakken

600,00 euro                 

 

800,00 euro                

 

540,00 euro

BI 09000

 

BESLUIT

Artikel 1

Het huishoudelijk reglement tussenkomst in het verbruik van elektriciteit en water en verdeling van gratis huisvuilzakken, dat bijgevoegd werd aan de notulen zoals opgenomen in bijlage, wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Het huishoudelijk reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikelen 286, 287, 288 en 330 van het decreet lokaal bestuur.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020
Overzicht punten

Zitting ma 06 2020

Goedkeuring van het reglement schooltoelage

MOTIVERING

Feiten en context

Het OCMW wordt vanuit haar opdracht tot sociale dienstverlening in haar dagelijkse praktijk geconfronteerd met allerlei vormen van armoede.

Het huishoudelijk reglement betreffende de schooltoelage werd goedgekeurd in de raadszitting van 8 juli 2008 en nadien gewijzigd in de raadszittingen van 28 maart 2013 en 29 augustus 2013.

Er wordt voorgesteld om volgende aanpassingen door te voeren aan het reglement:

1)Wijziging van de categorieën vermeld onder artikel 1 Doelgroep en definities als volgt:

1.1.Rechthebbenden waarvan het jaarlijks globale inkomen voor een alleenstaande lager is of gelijk is aan het jaarlijks bedrag leefloon voor een persoon met gezinslast.

1.2.Rechthebbenden waarvan het jaarlijks globale inkomen voor een gezin lager is of gelijk is aan het jaarlijks bedrag leefloon voor een gezin verhoogd met € 3.000,00 per jaar.

Dit voorstel is gebaseerd op volgende zaken:

- per legislatuur dienen de geldende reglementen te worden goedgekeurd door de raadsleden via de toepasselijke bepalingen uit het decreet over het lokaal bestuur.

- de doelgroep werd aangepast en conform gemaakt aan de doelgroepen zoals we deze ook in onze andere reglementen (vb. reglement huurtoelage, verwarmingstoelage) hebben beschreven. Dit om uniformiteit te bekomen in de verschillende reglementen.

Het bijzonder comité nam reeds kennis van het voorstel op 19 mei 2020 en adviseert positief om deze wijzigingen door te voeren aan het reglement en deze ter goedkeuring voor te leggen op de eerstvolgende OCMW-Raad.

Juridische gronden

De Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en latere wijzigingen.

De wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en alle daaropvolgende wijzigingen.

De wet van 12 januari 1993 houdende het urgentieprogramma voor een meer solidaire samenleving en alle daaropvolgende wijzigingen.

De raadsbeslissing d.d. 8 juli 2008 aangaande de goedkeuring van het huishoudelijk reglement betreffende de schooltoelage en de latere wijzigingen in de raadszittingen van 28 maart 2013 en 29 augustus 2013.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Advies/argumentatie

Het bijzonder comité voor de sociale dienst heeft in zitting van 19 mei 2020 een gunstig advies uitgebracht over de voorgestelde wijzigingen.

Financiële gevolgen

De uitgave voor schooltoelagen werd in het verleden weinig gebruikt, waardoor deze niet werd voorzien in het exploitatiebudget 2020. Als de doelgroep wordt uitgebreid, is het misschien wel mogelijk dat mensen in aanmerking komen en zal er een aanpassing aan de raming voorgesteld worden.

 

Rekening

Actie

Beleidscode

Budget

AR 64810001Schooltoelage/ BI 09000

 

 

0,00 euro

BESLUIT

Artikel 1

Het reglement schooltoelage, dat bijgevoegd werd aan de notulen zoals opgenomen in bijlage, wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Het huishoudelijk reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikelen 286, 287, 288 en 330 van het decreet lokaal bestuur.

Met 22 stemmen voor (Gerda Van den Brande, Jonathan De Valck, Marie Jeanne Thaelemans, Erwin De Clerck, Roel Anciaux, Thomas Goethals, Marcel Belgrado, Roger Heyvaert, Paul Aerts, Virginie De Klippel, Sonja Becq, Emiel De Boeck, Christine De Cubber, Tom Heyvaert, Jorn Lathouwers, Diana Tierens, Ruben Algaba, Charlotte Meulemeester, Karine Métens, Billie Kawende, Roel Baudewyns en Katrien Uyttersprot)

 

Publicatiedatum: 22/07/2020